Seksueel spandoek Divock Origi leidt tot ophef: ‘Een racistische stereotypering’

Woensdag, 23 oktober 2019 om

Supporters van Liverpool hebben woensdagavond voor ophef gezorgd tijdens de uitwedstrijd tegen Racing Genk in de Champions League. De meegereisde aanhang uit Engeland ontvouwde in de Luminus Arena een spandoek van Divock Origi, dat volgens de club 'racistisch en compleet onacceptabel' was.

Origi speelde jarenlang in de jeugdopleiding van Genk en was zodoende terug op het oude nest. De Belgische spits begon niet in de basis, maar werd voorafgaand aan de wedstrijd wel lichtelijk in verlegenheid gebracht door de supporters van Liverpool. Op social media was te zien hoe zij een spandoek van Origi hadden gecreëerd, waarop de Belgische spits poseert met de Champions League-trofee.

Origi was vorig seizoen goud waard voor Liverpool door tegen Tottenham Hotspur te scoren in de finale van de Champions League en verwierf daarmee een cultstatus bij de supporters van the Reds. Onmiskenbaar op het spandoek was echter ook diens gestereotypeerde geslachtsdeel. Liverpool was absoluut niet gediend van het doek en spreekt in een statement van een 'racistische stereotypering die compleet onacceptabel is'.

Liverpool verzekert dat het spandoek nog voor het eerste fluitsignaal verwijderd is. Het elftal van manager Jürgen Klopp beleefde verder overigens een probleemloze avond in België. Dankzij doelpunten van Alex Oxlade-Chamberlain (twee), Sadio Mané en Mohamed Salah werd Gank eenvoudig met 1-4 over de knie gelegd.Gerelateerd

Meer sportnieuws

121 reacties (laatste reactie door janh)

Ik krijg echt hele grote storing dat tegenwoordig bij werkelijk alles de racisme kaart getrokken wordt. Het is echt niet normaal meer. Haal dat ongepaste spandoek weg en klaar, maar nee, het is zogenaamd alweer racisme.

24 oktober 2019 om 00:05

Wie trekt hier die zogenaamde kaart? Volgens mij is dit overigens gewoon grappig. We hebben het hier toch over Big Di(vo)ck Origi.

24 oktober 2019 om 00:15

Het begrip racisme is niet echt éénduidig en heeft meerdere betekenissen, ik denk dat dit als je het op de letter van de wet gaat uitpluizen dat dit wel onder racisme valt. Echter, is natuurlijk een 'onschuldige' vorm van racisme en ook gedaan met de intentie om iemand eerder op te hemelen dan hem af te kraken. Verder ben ik wel van mening, ik zeg dat als blanke man, dat wij de neiging hebben om racisme altijd wel erg snel weg te zetten als overdreven en overgevoelig. Lekker makkelijk als wij hier zelf praktisch nooit mee te maken krijgen.

24 oktober 2019 om 01:51

Kijk er gewoon klinisch naar. Racisme is racisme, hoe je het interpreteert is verder aan jou. Maar net als dat 1 mm buitenspel gewoon buitenspel is, is een stereotypering gebaseerd op huidskleur gewoon racisme. Los van of het een grap is of niet. Hoe de ontvanger er op reageert varieert. De 1 kan er om lachen. Maar, het blijft een racistische grap. Ik geef hier geen waardeoordeel verder, puur een omschrijving.

24 oktober 2019 om 04:41

Ja, racisme is racisme. Maar dat wil niet zeggen dat het slecht is. Je mag best erkennen dat mensen een andere huidskleur heeft en bepaalde kenmerken die meer met die huidskleur geassocieerd worden. Zolang je iemand daardoor niet minder gaat vinden dan een ander met een andere huidskleur. Want dan wordt racisme strafbaar als discriminatie op basis van racisme.

24 oktober 2019 om 07:23

Wat mij betreft is racisme het minderwaardig achten of behandelen van een persoon op basis van ras. En daar is hier geen sprake van.

24 oktober 2019 om 08:03

Racisme is een bepaald ras minderwaardig vinden/zien of beledigen. Als dit beledigend opgevat wordt dan zou het racisme kunnen zijn. Het gaat hier echter om 1 persoon. Wel is het algemeen bekend dat Afrikanen gemiddeld een groter geslacht hebben. Maar er blijkt geen minderwaardigheid uit. Als Origi het beledigend vindt dan kan het op basis van stereotypering racistisch worden gezien. Het blijft dan nog steeds erg kleinzerig. Als dit al erg is dan kunnen we beter ophouden met bestaan. Grappen houden een samenleving gezond.

24 oktober 2019 om 10:25

@ Nijogethje maakt een grapje zeker met je ''racisme is racisme, maar wil niet zeggen dat het slecht is'' en met ''zolang je iemand daardoor niet minder gaat vinden''.juist met racisme vind je iemand minderwaardig en denk je daarbij te kunnen wat jou aanstaat omtrent diens ras.

24 oktober 2019 om 13:56

Evangelista ten eerste haal je zelf het niveau aardig omlaag met die laatste zin. Daar kan niemand iets functioneels van maken. Echter vergeet dat je er verschillende termen van Racisme. 1 ervan is erkennen dat een bepaald ras bepaalde kenmerken heeft. Daarop is ook het mensenrecht 'uitbannen van discriminatie op basis van racisme' ontstaan. Het is geen probleem te erkennen dat mensen anders zijn, maar dat is wel een vorm van racisme. Zolang er niets mee gedaan wordt, is dat echter geen kwalijke zaak. Als iemand mij zegt dat ik met mijn blonde haar en blauwe ogen een typische blanke ben, dan is dat racisme, maar daar is toch niets kwalijks aan? Pas als ie me daar om minderwaardig gaat vinden, dan ontstaan er problemen.

24 oktober 2019 om 00:16

@Yuto Het is feitelijk gezien een stereotypering van een negroïde man. Los van de context (“niet zo bedoeld”, “het is maar een grap) is het feitelijk gewoon verkeerd om te doen om verschillende redenen.

24 oktober 2019 om 08:05

Stereotypering is niet per definitie racisme. Enkel als uitgegaan wordt van minderwaardig (bij zwarte piet bijvoorbeeld) of beledigende intentie (dat ligt vooral aan de persoon waar het tegen gericht is).

24 oktober 2019 om 16:47

Weet je hoe dat komt? Dit wat jij zegt is een excuses om veel racisme goed te praten. En ja....er is heel veel racisme in Europa ja....Dus niet excuses zoeken maar oplossing.

Origi heeft alleszins een prachtige avond gekend. Zijn naam werd gescandeerd door de Genkies en zijn vader kreeg bijna de tranen in de ogen zo fier.

24 oktober 2019 om 00:19

Een grapje maken is zeker niet verboden, maar misschien zou het voor de verandering dan ook eens leuk zijn om grapjes over onszelf te maken in plaats van dat dit altijd weer (in potentie) ten koste van een ander moet gaan. Ik denk dat als je bijvoorbeeld ook op het spandoek allemaal blanke mannetjes met een klein pikkie had gemaakt dat dit soort dingen gelijk geen issue meer zijn, omdat wij ons dan als blanken ook eens 'zwak' tonen en wat zelfspot laten zien, laat laatste mis ik altijd wel in de humor van de blanke man (of is deze laatste zin nou een racistische opmerking naar mezelf?)

24 oktober 2019 om 10:41

Gaat om de geschiedenis erachter...blanken op deze wijze vergelijken met donkere mensen die een zware periode van onderdrukking hebben ondergaan de afgelopen duizenden jaren en nu nog steeds. Laat me niet lachen en kom met iets sterks in plaats van ''laten we onszelf belachelijk maken om daarmee racisme uit te wissen voor andere mensen''. Daarnaast zijn blanke mensen in Nederland nog steeds in de meerderheid, dus wat wil je precies zeggen - dat het ophangen van een spanddoek dat aantoont dat blanke kleine pikkies hebben opeens alle vormen van stereotypering rechtvaardigt? Ben echt benieuwd naar sommige reacties hier en welke gedachte er achter gaan.

24 oktober 2019 om 14:04

En ik maar denken dat de oudste mens ter wereld ergens in de 120 was geworden. Schijnbaar zijn er velen die al duizenden jaren op de aardbodem zijn. Overigens is mijn eigen vorm van humor zelfspot en ben ik het type dat zich elke keer weer voor lul zet en makkelijk opmerkingen weet te relativeren. En zoals al een aantal keer gezegd. Hoe wordt Origi hier ondergeschikt gemaakt aan een blanke? Zeker met het oog op hoe belangrijk de lengte van het geslachtsdeel is voor veel mannen, wordt hij toch juist op een voetstuk geplaatst? Is dat dan racisme tegen de blanke met hun kleine piemeltjes, die minderwaardig zijn?

24 oktober 2019 om 04:16

Jongens wat doen jullie hier elkaar aan zeg? De geschiedenis van de mens is gewoon een lelijk verhaal. Je moet ervan leren zodat het zich niet herhaalt. Je moet het niet gebruiken om bepaalde sentimenten te voeden. Je moet verder ook geen deel uitmaken van deze nare vicieuze cirkels vol met actie-reactie en vingertjes wijzen. Daar horen jullie allemaal gewoon boven te staan. Wij zijn toch beter dan onze voorvaders ongeacht het werelddeel waar ze van komen? Kom op mannen.

24 oktober 2019 om 07:30

Hulde. Je hebt helemaal gelijk. Dat is de enige weg voorwaarts. Goede naam overigens.

Dit is dus geen racisme. Dit is gewoon satire met een generaliserende karakter. Begrijpelijk dat het niet op tv kan worden getoond, maar je hoeft er niet zo overdreven over te doen.

24 oktober 2019 om 10:45

''generaliserende karakter''.slim om de woorden te gebruiken die in jouw voordeel vallen, stereotypering bedoel je en geen ''generalisatie''. Stereotyperingen zijn namelijk een generalisatie van het toebedelen van dergelijke negatieve eigenschappen aan mensen, alsof ieder donker persoon zo'n penis heeft volgens jou. En hier is niks positiefs aan om dit op een dergelijke wijze te vertonen, het is respectloos, maar ach ja ''tegenwoordig wordt zo snel de racismekaart getrokken''.

24 oktober 2019 om 14:08

Het is inderdaad een negatief iets om een lange broekslang te hebben. Stoute jochies die beweren dat dat een positief iets is. Ik ga direct naar de dokter om te vragen of ie de mijne met 10 cm kan inkorten, want dat is toch ieders doel?

Nou ik die dit niet als racisme maar ongepast is het wel.je kunt alles wel voortaan op rasicme gooien.

Dat jullie hier geen racisme in zien zegt genoeg over het feit dat racisme nog diep verborgen zit. Wat vinden jullie er moeilijk aan om geen stereotypering te gebruiken, en mensen niet op basis van hun uiterlijk te karakteriseren? Is het zo moeilijk? En als Hollanders gierig worden genoemd is het land te klein.

24 oktober 2019 om 00:32

Lol. Als Hollanders gierig worden genoemd, worden de schouders opgehaald en gaan we over tot de orde van de dag.

Een donkere vriend van mij laat aan ons witte jongetjes elke week weten dat die van hem toch groter is dan die van ons. Of dat zo is is daarin helemaal niet belangrijk. Die is altijd trotst op het plaatje waar dit spandoek op gebaseerd is. We zijn allemaal anders en hebben allemaal vooroordelen, maar de mooie punten moet je juist kunnen benadrukken en zeker met (zelf)spot over kunnen hebben. Daarin moet je mensen niet kwetsen. Dat doe je met dit spandoek naar mijn idee niet ondanks dat het dus stereotype gebruikt.

Wat een onzin zeg. Op het moment dat donker persoon goed kan dansen is er niets aan de hand. Maar owee als je durft te zeggen dat de persoon groot is geschapen, dan is iedereen meteen op zijn of haar "pik" getrapt.

een wit persoon post dit spandoek en dan reageert de club hierop (omdat er wrs mensen op twitter hier iets over hebben gezegd) niemand weet precies wie, maar we lezen dat de club dit koppelt aan racisme (niemand weet precies welke mensen vn de club) dan lees ik discussies waarbij minderheden, donkerafrika, zwarte mensen Blabla racisme kaart. Maar beseffen mensen dan niet dat de persoon(en) die hier racisme hebben geroepen ook wit kunnen zijn ? Kan iemand mij duidelijk vertellen wie en welke personen hebben geroepen dat dit racisme is? Los van het feit of ik dit racisme vind ofniet.

24 oktober 2019 om 08:34

Het grootste probleem op het moment is dat mensen voor andere mensen denken. Vaak zijn het mensen die er helemaal niets mee te maken hebben die moord en brand schreeuwen.

Het erge van alles is dat mensen dit bestempelen als een “grapje”. Dit is toch heel erg ongepast?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Actuele wedstrijden

12 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 22 november
Lionel Messi heeft bij Barcelona intern aangedrongen op de komst van Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren