Toby Alderweireld: ‘Ik voelde me verloren in Amsterdam, jarenlang’

Woensdag, 23 oktober 2019 om

Toby Alderweireld speelde tussen 2004 en 2013 in het shirt van Ajax. De Amsterdammers namen de Belgische verdediger al op vijftienjarige leeftijd over van Beerschot, waardoor hij al vroeg zijn vertrouwde omgeving achter zich liet. Alderweireld beaamt in gesprek met Knack dat er met de overstap naar Ajax een droom uitkwam, maar geeft tegelijkertijd toe dat het voor hem eigenlijk te vroeg was om een dergelijke transfer te maken.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zie jij Toby Alderweireld op korte termijn terugkeren bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door phx34)

Nou, ik waag te betwijfelen of Alderweireld de top anders had gehaald zonder Ajax. Kan zijn dat ik de enige ben hoor, maar ik heb Alderweireld altijd hevig overschat gevonden. Nergens echt goed in, vooral allround. Vertonghen en Vermaelen vond ik beide veel meer hebben als we het over zijn mede-belgen hebben bij Ajax.

23 oktober 2019 om 10:39

Sinds vorig seizoen vind ik Alderweireld ook niet meer zo goed, maar ik heb hem voor de rest eigenlijk altijd wel een goede verdediger gevonden. Bij Ajax vond ik hem altijd al heel goed, bij Atlético mislukte hij helaas maar dat kwam omdat hij daar niet veel speelde en als Alderweireld speelde, werd hij als rechtsback opgesteld omdat Godin en Miranda centraal in de verdediging (terecht) onaantastbaar waren. Met name vanaf het seizoen dat hij naar Southampton vertrok vond ik hem echt goed. Zijn goede lijn zette hij daarna nog door bij Tottenham Hotspur en hij behoorde toen ook echt wel tot een van de betere centrale verdedigers van de Premier League, maar sinds vorig seizoen is hij steeds meer achteruit aan het gaan vind ik.

23 oktober 2019 om 10:41

Van deze drie vond ik Vermaelen eigenlijk nog het beste. Als hij niet altijd die blessures had gehad, had Lenglet nu niet bij Barcelona gespeeld. Of Mustafi niet bij Arsenal

23 oktober 2019 om 10:56

Zo inderdaad. Vermaelen, die was ik eigenlijk wel vergeten. Van Vermaelen was ik een groot fan, maar ook Alderweireld en Vertonghen vond ik heel goed. Vermaelen was van deze drie ook in mijn ogen inderdaad wel het beste. Met name in zijn eerste seizoen bij Arsenal, vond ik Vermaelen echt serieus heel goed. Kwam toen over van Ajax en speelde zich eigenlijk moeiteloos in de basis bij Arsenal en scoorde voor een centrale verdediger ook echt gewoon veel (7 goals in de Premier League en 1 goal in de CL in zijn eerste seizoen bij Arsenal). Maar zoals jij al aangeeft: echt jammer van al zijn blessures. Was gewoon een man van glas, maar zonder z'n blessures was hij echt wel een van de betere verdedigers op de wereld geweest en waarschijnlijk zou hij nu misschien nog ergens bij Arsenal of FC Barcelona spelen aangezien hij nu pas 33-jaar (wordt over een paar weken 34-jaar) is.

23 oktober 2019 om 11:34

Vermaelen was alles behalve een goede verdediger, hij stapelde fout op fout en is door Vertongen gewoon van zijn positie verdrongen. Niet voor niets werd Ajax kampioen met die 2 in de defensie

23 oktober 2019 om 11:40

Het moment dat Ajax kampioen werd met Alderweireld en Vertonghen, was Vermaelen inmiddels al 2-jaar vertrokken bij Ajax. Aangezien Ajax in 2011 voor het eerst sinds jaren weer kampioen werd en Vermaelen in 2009 vertrok..

23 oktober 2019 om 12:20

In het seizoen 2008/2009 werd Vermaelen doir van Basten gepasseerd door Vertongen op zijn positie op te stellen, daarna vertrok Vermaelen. In het volgende seizoen (2009/2010) werd Ajax bijna kampioen (twente-puntje) met Alderweireld en Vertongen en de rest is history....

23 oktober 2019 om 14:29

Goed argument om dat aan Vermaelen toe te schrijven.. Er waren zeker ook 0 andere personele veranderingen in die periode? Geen veranderingen bij andere teams? Altijd makkelijk om dat zo toe te schrijven aan het weggaan van 1 speler. Misschien was de combinatie Vermaelen-Vertonghen/Alderweireld wel nog beter? Je weet het niet. Een teamprestatie afschrijven aan individuele spelers is nogal onzinnig.

23 oktober 2019 om 14:49

Hij zat er defensief heel vaak naast dus ik snap niet waarom mensen hem de beste vd 3 belgen kunnen vinden. kijk maar eens de beelden terug van bijvoorbeeld een wedstrijd tegen roda uit die tijd dat soort fouten maakte hij wel vaker. Met Alderweireld en Vertongen werd de defensie pas stabiel

Tja, hoewel ik snap dat het lastig is denk ik toch ook dat je juist sterker wordt van het buiten je comfortzone treden. Uit het artikel komt overigens niet echt naar boven dat hij zich de laatste jaren wél thuis heeft gevoeld in Amsterdam. Waarom zou hij dan nog terugkeren?

23 oktober 2019 om 10:51

Het ging inderdaad over zijn jongere jaren. VZ laat dat even voor het gemak weg. Iedereen snapt dat alleen op de trein naar Amsterdam van je 15e tot je 18e lastig is. Ik kan je verzekeren dat toen hij eenmaal verhuisde hij 'tprima naar zijn zin had. Anders blijf je ook niet nog even jarenlang hangen bij Ajax.

23 oktober 2019 om 10:51

Ik begrijp Alderweireld wel. Toen ik 16 was, ging ik naar een school in Antwerpen. En ik woon in Oost-Vlaanderen in een kalm dorp. Dat was elke dag 30km heen en weer 30km terug, een andere wereld ging voor me open. Ik zag het na een maand niet meer zitten, maar gelukkig begon het te wennen na een tijdje. Dus wat moet dat zijn voor iemand van 15 jaar die van Antwerpen naar Amsterdam moet verhuizen en zijn familie achterlaat. En mensen uit het Antwerpse hebben het heel moeilijk buiten hun regio, zijn niet zo makkelijk in de omgang ook.

Kan mij best voorstellen dat het gigantisch moeilijk zal zijn om op die leeftijd toch een hele grote afstand van je vertrouwede omgeving te wonen en dan ook nog eens in een gastgezin waar je moeilijk je draai kan vinden. Alderweireld is geboren in Wilrijk, op steenworp afstand van Antwerpen en Antwerpen is vanuit Nederland natuurlijk goed te bereiken met de auto maar toen was Alderweireld natuurlijk 15-jaar en dat maakt het verhaal dan weer anders. Op een andere site las ik net wel dat Alderweireld aangaf dat toen hij 18-jaar was, hij een autootje voor zichzelf had gekocht en dan gewoon regelmatig naar Antwerpen toeging. Hij vertelde wel dat ondanks dat hij bij Ajax voetbalde, wel op zijn financiën moest letten zoals 'heb ik genoeg geld om brandstof voor mijn auto te tanken en naar Antwerpen te gaan?'. Toch apart vind ik, maar dit is dan toch wel ook een beetje de andere kant van de voetbalwereld.

Ik heb dan veel bewondering voor zijn mentale kracht. Als je ergens niet wil zijn en je niet op je gemak voelt, dan toch uitblinken in een klimaat met alleen maar talenten en haantjes de voorste. Dat betekent dat hij de knop goed om kan zetten en zijn emoties niet mee het veld opneemt.

"Ik voelde me verloren in Amsterdam, jarenlang. Het milderde, maar ging nooit over." Dat rijmt niet echt met het feit dat hij een tattoo met de Amsterdamse 3-kruis op zijn rechter bovenarm heeft zitten.

23 oktober 2019 om 10:51

Het ging inderdaad over zijn jongere jaren. VZ laat dat even voor het gemak weg. Iedereen snapt dat alleen op de trein naar Amsterdam van je 15e tot je 18e lastig is. Ik kan je verzekeren dat toen hij eenmaal verhuisde hij 'tprima naar zijn zin had. Anders blijf je ook niet nog even jarenlang hangen bij Ajax.

23 oktober 2019 om 11:44

Staat gewoon duidelijk te begrijpen in de tekst hoor.

23 oktober 2019 om 12:26

@blindevogel; je doet je naam eer aan, het gaat over zn jonge jaren

23 oktober 2019 om 14:45

Dus jij weet wat die tattoo voor hem betekend?

Dat is toch wel een hoogst opmerkelijke uitspraak van Alderweireld. Dat het als 15-jarig jochie enorm wennen is en dat dat een lastige periode is geloof ik wel, maar dat dat gevoel nooit echt weg is gegaan vind ik niet bij Alderweireld passen. Die gozer heeft nota bene de Amsterdamse Andreaskruizen joekelsgroot op zijn bovenarm getatoeëerd. Dat doe je niet als je je niet prettig voelt in een stad.

23 oktober 2019 om 10:51

Het ging inderdaad over zijn jongere jaren. VZ laat dat even voor het gemak weg. Iedereen snapt dat alleen op de trein naar Amsterdam van je 15e tot je 18e lastig is. Ik kan je verzekeren dat toen hij eenmaal verhuisde hij 'tprima naar zijn zin had. Anders blijf je ook niet nog even jarenlang hangen bij Ajax.

Hij spreekt herhaaldelijk zijn liefde voor de club uit, dus ik snap de opmerkingen over zijn tattoo niet.dit staat ook volledig los van zijn verhaal als 15-jarige alleen in een andere stad in een ander land.hebben we niet allemaal in onze jeugd dingen meegemaakt die je mss tot op vandaag nog met je meedraagt?

Toby was ook altijd zwakker dan Jan, vaak kritiek vanuit de media. Alleen de laatste twee jaren in dienstverband was Toby opgeleefd, wat een speler was het toen.

Er zijn genoeg 15 jarigen op planeet aarde die niet eens de financiële middelen hebben om een trein te pakken naar hun voetbalclub. En vele landen waar er geen treinen rijden naar je voetbalclub. Velen die kilometers lopen om te kunnen voetballen. En als het helemaal tegenzit hebben zij niet eens geld voor schoenen, waardoor ze kilometers, op hun blote voeten naar het voetbal moeten gaan. En onze toby gunt zijn jeugd zijn ergste vijand niet toe. Over relativeren gesproken.

23 oktober 2019 om 11:26

Zeer kortzichtige reactie. Dus Alderweireld mag zich niet eenzaam en kwetsbaar voelen? Emoties zijn emoties. Maakt niet uit waar je leeft of hoeveel geld je hebt. Dat heeft daar niks mee te maken.

23 oktober 2019 om 13:21

Maar die 15 jarigen leven misschien wel dichtbij hun familie en voetballen met hun vrienden. Niet alles draait om geld natuurlijk. Toby heeft er, in tegenstelling tot veel andere jeugdvoetballers, wel veel voor teruggekregen natuurlijk.verder zegt hij niet dat hij niemand zijn jeugd toewenst. Hij zegt niemand dat gevoel van ontreddering toe te wensen. Dat lijkt me nogal een belangrijke nuance, waar jij voor het gemak maar even overheen stapt om een punt te maken.

Alderweireld stelt zich kwetsbaar op en dat is te bewonderen. Wij als fans willen maar één ding: succes. We vergeten alleen heel vaak dat zelfs de grootste spelers emoties hebben. Ze hebben een leven buiten het voetbal. Neem nou Ihattaran. Deze jongen verliest z'n vader op 17 jarige leeftijd. Wie weet wat voor impact dat op hem heeft? Dan begint iemand als Johan Derksen ongevoelig de popie jopie uit te hangen en wil dat hij nu beslist over z'n interlandcarrière. Serieus, laat deze jongen met rust. Alderweireld geeft heel mooi aan wat voor impact dingen kunnen hebben op een jonge leeftijd. Daarom heb ik een hekel aan lui zoals Raiola omdat hij in mijn mening jonge jongens verkeerd begeleid. Kijk nu naar Gravenberch. Deze jongen moet gewoon bij Ajax blijven, heus, hij gaat z'n kans krijgen. Alderweireld heeft de top wel weten te halen, maar heeft veel obstakels moet overwinnen. Ik denk dat hij eventueel z'n zoon advies zal geven om langer in z'n bekende omgeving te blijven. Ik kan dat best waarderen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

204 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Tottenham Hotspur 11 0 0 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 34 0 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 14 0 3 0
2016/2017 Tottenham Hotspur 30 1 1 0
2015/2016 Tottenham Hotspur 38 4 3 0
Laatste voetbalnieuws

Nieuws uit Londen zorgt voor ‘big shock’ en belooft ‘interessante situatie’

Mauricio Pochettino kreeg dinsdagavond zijn ontslag als manager van Tottenham Hotspur. Ben Davies en Toby Alderweireld ontvingen dat nieuws na hun wedstrijden met Wales en België en reageren geschrokken. Harry Kane...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 22 november
Lionel Messi heeft bij Barcelona intern aangedrongen op de komst van Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren