Het Nieuwsblad trapt stevig op de rem en wijst naar Ajax en UEFA

Woensdag, 23 oktober 2019 om

De komst van de BeNeLiga zal niet binnen drie jaar gerealiseerd zijn, zo luidt de conclusie van Het Nieuwsblad woensdagochtend. Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge, liet dinsdag weten dat de competitie van Nederlandse en Belgische clubs binnen drie jaar een feit zou zijn, maar volgens de genoemde Belgische krant was de preses iets te enthousiast.

'In Nederland liggen ze er nog niet meteen wakker van en de UEFA zal ook nog flink moeten bijsturen', zo begint het dagblad. 'Het zou bij ons snel kunnen gaan, omdat er met de huidige onderhandelingen over een nieuw mediacontract alvast in België een momentum is. Het is alleen maar de vraag welke Nederlandse clubs vrijdag mee aan tafel schuiven', doelt men op het volgende overleg.

Revolutie op komst: ‘De BeNeLiga is er binnen drie seizoenen tijd’

Lees artikel

'Ajax wordt aangekondigd, maar vanuit Nederland horen we dat de Amsterdammers vooralsnog vooral bezig zijn met de hervorming van de Europese bekers. Het wil straks absoluut in de Champions League, die in het nieuwe opzet belangrijker wordt dan de nationale competitie, terechtkomen. Met de BeNeLiga zijn we niet bezig, klinkt het daar afwijkend.'

Bovendien is het volgens de Nederlandse bronnen van Het Nieuwsblad onmogelijk dat de BeNeLiga er al over drie jaar is. 'Het kan ten vroegste over vijf seizoenen, in 2024, als het tv-contract met FOX Sports in Nederland afloopt', zo klinkt het. Ook kijkt men naar de UEFA, dat mogelijk een starre houding zal aannemen inzake de plannen van de BeNeLiga.

'De Europese voetbalbond UEFA heeft zich ook altijd afkerig opgesteld tegenover een competitie met clubs uit twee verschillende landen. Het uitdelen van Europese tickets wordt dan problematisch. In het verleden meldde de UEFA al dat het geen Europese tickets zou uitdelen aan competities uit verschillende landen. In de stroom van de hervorming van de Europese competities hopen de initiatiefnemers deze keer dat de UEFA zal bijdraaien.'


Poll

De komst van de BeNeLiga is een goed idee


41 reacties (laatste reactie door twenteov)

Ajax zet in op deelname aan een europese super league met promotie/degradatie regeling. Als club slim is beginnen ze met hetzelfde plan. De beneliga is niet interessant voor onze top, onze subtop, onze middenmoot en rechterrijtje. Voor wie is het dan wel interessant? De supporters zijn ook niet bepaald enthousiast. Waarom komt dit idee steeds terug?

23 oktober 2019 om 07:48

Geen idee wie jij spreekt, maar zo'n beetje iedereen die ik ken zijn voor zo'n Beneliga. Clubs uit het linkerrijtje spelen toch liever tegen elkaar dan tegen RKC of Emmen. Is beter voor de spanning en gaat het niveau van omhoog.

23 oktober 2019 om 07:53

Je krijgt in de beneliga gewoon een nieuw rechterrijtje dat voor financiele overleving moet vechten.

23 oktober 2019 om 08:01

@Davy: ik weet niet wie jij spreekt, maar ga eens in de arena, kuip, philipsstadion vragen wie hier op zit te wachten. Ik vermoed dat de voorstanders op 1 hand te tellen zijn

23 oktober 2019 om 08:04

Dat vraag ik mij af. Ik denk juist dat clubs die dan in het rechterrijtje terecht zouden kunnen komen (bijv. Utrecht, Heerenveen) er op vooruit gaan. Ik denk dat zij ook meer geld binnen zullen krijgen van sponsoren als ze meer TV exposure hebben, meer skyboxen verkopen en gewoon leukere wedstrijden kunnen spelen. Daarnaast kun je in de nieuw te vormen tweede divisie / derde divisie in regio's gaan werken om meer derbies te creeren. Het tweede niveau zou dan bijvoorbeeld 3 divisies kunnen hebben; Nederland noord, nederland zuid en Belgie.

23 oktober 2019 om 09:04

@glory "je krijgt in de beneliga gewoon een nieuw rechterrijtje dat voor financiele overleving moet vechten."je krijgt dan natuurlijk een sterkere rechterrijtje. De subtop wordt sterker en je hebt meer topclubs. Ipv 2 ga je naar 4 a 5. Dus meer wedstrijden van hoog niveau, wat leidt tot betere voetballers, wat leidt tot meer spanning en dus meer kijkers wereldwijd. Subsidieclubs vallen om, Dus je krijgt meer clubs die levensvatbaar zijn. Nu kunnen simmige clubs rustig aan doen omdat je toch slechtere clubs hebt. Clubs als Groningen, Heracles weten ze zullen niet degraderen. Bij zo een liga moeten ze veel creatiever worden, betere bedrijfsvoering hebben anders val je weg.

23 oktober 2019 om 09:29

Ik was eerst ook voor, maar begin nu te twijfelen. Ik wilde dat het niveau omhoog zou gaan, maar door de laatste jaren is dat overbodig geworden. We moeten niet vergeten dat er deze eeuw heel veel wanbeleid is gevoerd. Bij Feyenoord nog steeds zelfs. Dat heeft zo’n impact gehad op de clubs, dat de hele Eredivisie niets voorstelde. Maar ook als ik afgelopen weekend zie, merk je dat de overige clubs zich veel beter kunnen wapenen tegen de topclubs. De competitie wordt weer een competitie en de merknaam opleidingsland wordt langzaam in ere hersteld. Het plafond is nog lang niet bereikt. Ik ben wel voor een bekercompetitie samen met de Belgen. Dan kun je in ieder geval testen hoe die wedstrijden zijn en het geeft vernieuwing.

23 oktober 2019 om 09:53

Zo lang Utrecht in de eredivisie mag blijven spelen en niet hoeft te promoveren vind ik het best! Laat Ajax en PSV die Europese piramide maar bouwen. Liefst met een stuk of 3 divisies.

23 oktober 2019 om 10:14

Davy de Pauw bij stadionbezoekers (dus niet de thuisblijvers voor de tv) zul je niet veel voorstanders vinden. Daarbij stoot je veel Nederlandse clubs af door samen te gaan, die overgebleven Nederlandse clubs kun je dan ook wel opdoeken. Nu snap ik dat het om harde pegels gaat en dat loyaliteit naar elkaar exact niets meer betekent, maar ik persoonlijk juich dat niet toe. Natuurlijk komt mijn club uit een dal momenteel dus ik ben al blij weer in de ED te spelen, maar de ED blijft toch ook gewoon leuk om naar te kijken? Ik zit niet te wachten op wedstrijden tegen Mechelen of Zulte Waregem (mochten we over 5 jaar toch bij de beste 9 staan). Ik heb niets met die Belgen, ons verwijten een dikke nek te hebben, zelf stevig naast de schoenen lopen een aantal jaren en tijdens zo'n gezamelijke competitie de calimero uithangen, want ik voorspel dat dat gaat gebeuren en alleen maar discussie oplevert met arbitrage en/of planning bij wedstrijden; vermoeiend. Dan liever tegen Nederlandse clubs.

23 oktober 2019 om 10:35

@twenteov. Ik zie het als volgt voor me. De eerste divisie bevat de 10 grootste Nederlandse teams + 8 Belgische. Er is een promotie/degradatie regeling met de divisie daaronder. In de divisie daaronder zijn er 3 regio's: NL Noord, NL Zuid en BE. Stel, Twente zit niet in de hoogste klasse, dan zitten zij dus in een competitie met meer clubs uit de regio, zoals bijvoorbeeld Heracles, Graafschap, Emmen, Zwolle, Go Ahead et cetera. Dat is toch leuker voor de toeschouwers dan wedstrijden Tegen Waalwijk, Venlo of Excelsior?

23 oktober 2019 om 12:28

Een grotere (28 miljoen) markt dat brengt weer nieuw kapitaal waardoor er ruimte ontstaat voor betere spelers wat de competitie interessanter kan maken. Maar wat je zegt, Ajax heeft een nog hogere doel, deelname aan een eventuele op te zetten seuropese superliga.

23 oktober 2019 om 13:15

Davy de Pauw klinkt niet heel slecht zo'n regionale competitie, maar dan nog kun je meerdere clubs opdoeken, juist als je het regionaal houdt en er geen landelijke dekking meer is qua televisiegelden e.d. Verder zijn derby's dan niet meer speciaal en krijg je nooit een volwaardige competitie met qua niveau redelijk gelijke clubs als je het regionaal houdt. Ik zie misschien teveel beren op de weg, maar ik vind het allemaal niets met die Belgen samen.

23 oktober 2019 om 07:51

Inderdaad zit niemand op tr wachten. Daarnaast krijg je nivellering, Ajax en PSV zullen straks met kop en schouders er bovenuitsteken. Hoe interessant worden die wedstrijden dan?

23 oktober 2019 om 07:55

En dan hebben we het nog niet eens gehad over die belgische problematiek waar je niks mee te maken wil hebben. Er zal geen waalse club in de beneliga spelen. Protest!

23 oktober 2019 om 08:05

Die waalse ploegen zouden zich inderdaad nog liever bij de franse competitie aansluiten. Maar daar mis je toch niets aan. Standaard Luik is nog een beetje club met uitstraling maar zal je veel geld krijgen om charleroi of moeskroen op tv te zien?

23 oktober 2019 om 09:05

Het idee van Europese Super League is leuk, maar haalbaar en realistisch? Ik betwijfel het. Dan zouden dus in één klap alle nationale competities uit elkaar worden gerukt. En welke clubs krijgen precies toegang? Jij noemt nu wel Ajax, maar een gemiddelde club uit de middenmoot van de Premier League is gemiddeld financieel aantrekkelijker dan Ajax. Dit idee lijkt mij voor dit moment nog onhaalbaar, een Beneliga daarentegen niet. Ik denk ook dat het betreffende de negativiteit onder de fans wel zal meevallen. Ik heb ook nooit zo gesnapt wat het nu precies is dat mensen zo negatief vinden aan dit idee. Op mij komt het vooral over dat het angst is voor meer tegenstand.

23 oktober 2019 om 10:00

Jij zegt in één klap, maar zo zal het niet gaan. De uefa zal de champions league beetje bij beetje aanpassen tot de uefa het heeft zoals ze het wil hebben. De uefa heeft zowat vrij spel, zeker omdat uitbreiding van de CL een idee is waar de europese topclubs achter staan. Allesbehalve onhaalbaar dus.

23 oktober 2019 om 09:09

Probleem is dat Club niet in de positie is om zich in die competitie te nestelen, ze moeten dan echt steun hebben van de grote clubs. Ajax heeft het voordeel dat die grote clubs (met Juventus voorop) Ajax er graag bij willen hebben.

De Eufa vindt een competitie met ploegen uit meerdere landen niets. Uhhm Cardiff, Swansea?

23 oktober 2019 om 07:32

Ja die zitten al 100 jaar in de engelse piramide, dat zou uefa nu niet meer toestaan. Of is er de laatste jaren nog eens een club van piramide geswitcht?

23 oktober 2019 om 07:49

Niet dat mij bekend is. Maar als je het bij de een goed keurt, moet je niet bij de ander moeilijk gaat doen. Maar dat zullen ze wel onder de noemer Brits plaatsen.

23 oktober 2019 om 07:58

Ze keuren dat nu ook niet goed maar kunnen het niet meer terug draaien. 100 jaar geleden is het goed gekeurd, toen hadden we moeten aankloppen. De uefa heeft nu gewoon hun eigen agenda met hun eigen toernooien die groter moeten worden. Afwijkende plannetjes van nationale bonden zijn maar vervelend voor de uefa.

23 oktober 2019 om 08:02

Maar goed ook, dit commerciële gedrocht is voor niemand goed. Maar hypocriet is het ergens wel.

23 oktober 2019 om 08:54

@dr.mario, Het is wat anders als 1 ploeg zijn bij een competitie aansluit dan 2 competities uit verschillende landen worden samen gevoegd. Heeft niks met moeilijk doen te maken, is gewoon een heel andere situatie.

23 oktober 2019 om 07:48

Dat zijn clubs uit Wales die meedoen met de Engelse PL, er is nog gewoon een Welshe League. Zelfde als Twente bijvoorbeeld zou meedoen in de Bundesliga en de eredivisie gewoon nog zou bestaan. Is echt anders dan een samensmelting van 2 competities.

23 oktober 2019 om 07:50

Ze zeggen letterlijk dat ze een competitie, en nu komt het, met teams uit, let nu goed op, meerdere landen niets vinden. Dat geldt in dat geval dus ook voor Swansea en Cardiff.

23 oktober 2019 om 09:59

Jij kijkt, bij het bepalen waar een club vandaan komt, naar de plaats waar de club is gevestigd en opgericht; de UEFA kijkt naar welke voetbalbond een club bij is aangesloten. De Welshe clubs in Engeland zijn aangesloten bij de Engelse FA, AS Monaco is aangesloten bij de Franse bond. Bij de BeNe-league is het echter de bedoeling dat clubs bij hun originele voetbalbond aangesloten blijven, en dus krijg je teams uit verschillende bonden in dezelfde competitie. En dat is dus wat de UEFA niet wil.

23 oktober 2019 om 12:17

FC Vaduz is nog zo'n voorbeeld; veruit de sterkste club uit Lichtenstein die in de Zwitserse competities speelt. Nu denk ik tweede klasse maar in het verleden ook in de Zwitserse Super League.

''In het verleden meldde de UEFA al dat het geen Europese tickets zou uitdelen aan competities uit verschillende landen.ʼʼ Daarom krijgen clubs uit Wales en Engeland in de PL geen Europese tickets... Onee wacht. Enfin ik ben zelf ook geen voorstander, het zal namelijk de doodsteek worden voor bepaalde clubs in beide landen.

Stel dat het doorgaat, effectief krijg je dan 30 miljoen voor de eredivisie en 15-20 voor de belgische comp dus laten we zeggen 50 miljoen wat dan onder de clubs verdeeld moet worden. Wat hebben Ajax en PSV met hun huidige begroting er dan aan laat staan de andere clubs?

23 oktober 2019 om 09:39

Als dit over mediagelden gaat sla je de plank best mis, volgens mij verdelen de ED clubs nu al elk seizoen bijna 70 miljoen euro

Een in mijn ogen onoverkomelijk probleem is de Europese tickets. Als de Uefa eventueel bereid zou zijn om uberhaupt tickets uit te delen aan een dergelijke competitie, dan zal dat gebeuren als een competitie. En daarmee raak je dus effectief zo'n beetje de helft van je plaatsen kwijt. Volgend jaar hebben NL en BE samen (als nummer 8 en 9) 4 plekken in de CL (2 x voorronde) en 6 plekken in de EL. Als je een beetje in de buurt wilt komen, moet je bij de eerste 4 competities op de ranglijst gaan komen en dat lijkt me erg ambitieus. Niet onmogelijk, maar wel erg ambitieus.

23 oktober 2019 om 09:01

Ik ben heel benieuwd hoe ze bij de Uefa dit gaan benaderen. Het zou namelijk echt neerkomen op een competitie van twee landen, dat is uniek. Ik vraag me af of ze dan ook gaan knippen in het aantal Europese plekken. Daarnaast, wie krijgt de overgebleven tickets dan?

Ik denk dat we vooral in België vragende partij zijn, denk dat NL hier minder zit op te wachten. Daarnaast streeft Ajax niet naar een Beneliga maar wel naar deelname aan de mogelijke Superleague, waardoor het plan van Beneliga meteen al forse knauw krijgt. Al denk ik wel dat dergelijke competitie het niveau in NL en Belgie te goede zou komen!

23 oktober 2019 om 10:18

De plannen van de superleague zijn ambitieus en ben er heel benieuwd naar. De beneliga hoop ik nooit mee te maken. Net als playoffs na de competitie, daar zit niemand op te wachten. Gewoon lekker afblazen die beneliga

Ik zie in het hele plan alleen maar nadelen voor alle clubs op PSV en Ajax na. Deze twee clubs zullen meer weerstand ervaren en daardoor betere spelers opleiden, maar zullen gezien het beleid en hun begroting toch met zijn tweeën strijden om de titel, daar kunnen Anderlecht en Brugge op termijn niet tegenop. Bij Ajax en PSV zitten er in een weekend 80.000 man op de tribune, maar er wordt in alle plannen even voorbijgegaan aan de 100.000 overige fans in Nederland die hun club langzaam af zullen zien glijden. Wat zijn de voordelen voor een Utrecht en Vitesse? Dit zijn nu subtoppers die mee kunnen strijden om een Europese ticket. Straks ontvangen deze clubs misschien het dubbele aan TV-gelden maar aangezien je relatief gezien op nationaal vlak geen vooruitgang boekt betekent dit dat het zomaar kan dat een AZ of Utrecht plots een rechterrijtje club wordt. Geen uitzicht op een Europees ticket. Daarnaast hoor ik meerdere Ajax en PSV fans zeggen dat ze liever naar Ajax-Anderlecht kijken dan naar Ajax-RKC. Misschien gaan ze dan voorbij aan het feit dat je ook Excelsior Moeskroen - FC Utrecht krijgt. Dat is misschien de eerste twee jaar leuk omdat het nieuw is, maar daarna zal dat alleen maar tegen gaan vallen. Zolang Ajax de mindere is in een wedstrijd tegen Rkc, Feyenoord verliest van Fortuna, AZ weggespeeld wordt in eigen huis door Heerenveen en PSV niet kan winnen van een FC Twente hoeven we het niet over weerstand te hebben. Ze lopen allemaal te huilen over weerstand, maar als ze twee potjes in 4 dagen moeten spelen moet het halve schema aangepast worden.

23 oktober 2019 om 12:02

Meer weerstand is wel degelijk nodig voor Ajax en Psv. Ajax heeft nu alleen nog maar gelijkgespeeld tegen Psv en Vitesse. De nummers 2 en 3, allebei uitwedstrijden. Psv speelde gelijk tegen Ajax, de nummer 1, Fc Twente dat in een goede vorm verkeerde, en verloren van FC Utrecht. Hier hadden ze gewoon een complete offday. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat Ajax en Psv tegen de kleintjes heel makkelijk winnen, en soms moeite hebben met subtoppers. Feyenoord is een ander verhaal, en Az is geen topclub en klagen ook niet over te weinig weerstand.

23 oktober 2019 om 12:50

Als het zo makkelijk is voor de grote clubs tegen de kleintjes, waarom moeten dan complete speelrondes aangepast worden voor deze heren? Als Ajax en PSV meer weerstand willen, prima, veel succes en verzin maar een manier hoe dat te doen zonder dat de andere 35 clubs er last van hebben. Stap lekker uit de competitie en ga samen met clubs die net zo denken een eigen competitie beginnen, maar het is volkomen gestoord om een hele competitie af te schaffen in het belang van twee clubs. Dat is echt krankzinnig. Op het moment dat Ajax en PSV uit de competitie zouden gaan gaat de rest gewoon door hoor, haal de andere 16 clubs weg en Ajax en PSV zijn nergens meer.

23 oktober 2019 om 15:07

Je hebt in elke competitie een paar clubs die alles eenv9udig oprollen. Dat is echt niet de reden dat Nederlandse clubs niet structureel in de top meedoen. Dat gaat gewoon om geld. Ajax doet het sinds ze meer salaris betalen veel beter Europees. Dat lijkt me een goede indicatie dat geld de grootste factor is. Of ze nou Twente of Genk oprollen op zondag maakt denk ik weinig uit.

Uiteindelijk draait het allemaal om geld. Weerstand is echt een kulargument. Wat ik al eerder aangegeven heb, als er een keer een druk programma op de planning staat voor een topclub dan moet de halve competitie aangepast worden. VVV - Ajax is anderhalf uur vervroegd omdat de spelers van Ajax anders wel hã©ã©l laat thuis zouden zijn. Jarenlang hebben de topclubs in Europa de kans gehad om te spelen onder extra weerstand maar (buiten Ajax om) clubs vonden de competitie belangrijker en stelden doodleuk een B-elftal op. En dan nu zeuren dat wedstrijden tegen een club uit het rechterrijtje niet motiveert. Schei uit.

Ik stop ermee als ik naar Zulte, Gent of Standard moet kijken, totaal geen interesse in. Mediagelden, daar draait t om maar ik doe mn tv er ook niet voor aan. Salarisregeling coor niet EU spelers ook maar overboord zeker? Nog meer middelmatigheid. Weerstand is ook flauwekul, laat Ajax en PSV maar dubbel programma spelen dan, vrijdag en zondag, spelers genoeg voor. Desnoods een eigen ‘afvallers’ toernooi als ze te vroeg uit Europa geknikkerd zijn. Alternatief is om gewoon vaker naar PL en BL te gaan, 100x mooier dan een Beneliga, mij zien ze daar nooit

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 22 november
Lionel Messi heeft bij Barcelona intern aangedrongen op de komst van Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren