Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Revolutie op komst: ‘De BeNeLiga is er binnen drie seizoenen tijd’

Laatste update:

De BeNeLiga gaat er wel komen, zo verzekert Bart Verhaeghe dinsdag in gesprek met Le Monde. Het idee van de grensoverschrijdende competitie met Belgische en Nederlandse deelnemers is al jarenlang onderwerp van gesprek, maar volgens de voorzitter van Club Brugge heerst er nu heel veel optimisme over het ambitieuze project.

"België is een klein voetballand met beperkte budgetten", stelt Verhaeghe in een interview met de Franse krant. "We zouden graag het belangrijkste land willen worden na de vijf grote Europese competities, maar om in deze wereld te kunnen floreren, moeten we efficiënter en economischer handelen met ons geld", zo klinkt het.

Casteels: 'Belgische ploegen zijn meer dan alleen opvulling in Europa'

"We zijn daarom met Nederland een competitie aan het uitwerken dat het verschil met de big five (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk, red.) kleiner moet maken", vervolgt de preses van Club Brugge. "Een competitie die een markt met 28 miljoen consumenten aanboort. Deze week staat er een nieuwe vergadering gepland."

"De competitie zou uit achttien clubs bestaan, waarvan er acht uit België komen. Het zou allemaal heel snel kunnen gaan. Als het niet voor volgend seizoen is, dan zonder twijfel in de volgende twee seizoenen." Eind vorig jaar vond er ook al een groot overleg plaats inzake de BeNeLiga. Destijds waren Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht erbij betrokken.

De komst van de BeNeLiga is een goed idee

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ach dit wordt al 20 jaar geroepen en uiteindelijk gaat het nooit door. Daarnaast lijkt mij niet dat de Nederlandse voetbalsupporter warm wordt van tegenstanders als Genk, Gent en Charleroi. De Eredivisie is immens populair in Nederland dus daar moet je niks meer aan doen. Inmiddels gaat het in Europa ook steeds beter dus dan kan ook geen reden zijn om samen te gaan met Belgie.

22 oktober 2019 om 18:52

Mee eens. Binnen een paar jaar is het rechter rijtje van de eredivisie ook beter dan de Belgische subtop. Komt steeds meer talent aan de jeugdopleidingen worden beter. Niet aan beginnen die Bemeliga

22 oktober 2019 om 19:43

Voor mij hoeft dit plan niet. Simpel gewoon de Nederlandse competitie houden.

22 oktober 2019 om 20:02

Ik heb de oplossing de 5 beste van Nederland en de 4 beste van België en dan ieder 4 keer tegen elkaar. Dan heb je alleen maar topwedstrijden. De nationale competities daaronder blijven ook nog op enig niveau en interessant.

22 oktober 2019 om 20:22

Of alleen de beste club van Nederland en de beste club van België opnemen in een Europese superliga (ajax en Club Brugge). Dat is ook een beter idee dan dit doodsvonnis voor het professionele voetbal in Nederland.

22 oktober 2019 om 20:39

Eens per jaar.

22 oktober 2019 om 18:53

En toch geloof ik er nog in! De kloof wordt (financieel) echt wel groter met de top. Zou een sterkere competitie worden met meer mogelijkheden qua sponsoren, spelers die komen/blijven etc. Grootste struikelblok is aantal Europese tickets behouden.

22 oktober 2019 om 19:36

@brambino - Waarom zouden er meer sponsoren komen? Welk aantoonbaar feit zorgt voor die extra sponsoren en welke clubs gaan daar van profiteren?

22 oktober 2019 om 19:41

Nou, sponsoren kunnen nu natuurlijk ook naamsbekendheid creëren in België en andersom in Nederland, dus dat zou een reden kunnen zijn. Geen idee, ik zit niet in de marketing, maar het klinkt me logisch. Ik weet niet of er meer of grotere spelers zouden komen.

22 oktober 2019 om 20:36

Dat kunnen ze nu ook. Voetbal is verre van de enigste manier om naamsbekendheid te creeren en het gebeurt al. Ik kan op dat gebied geen pure feiten opnoemen waaruit blijkt dat alles daar aanzienlijk beter van wordt.

22 oktober 2019 om 21:07

Waarom meer sponsoren ? Volgens mij zijn de budgetten in België lager dan in Nederland. Er komt dus wel meer geld binnen maar er moet ook met meer ploegen gedeeld worden. Moet je samen gaan met een competitie waar op dit moment minder potentie in zit dan in je eigen competitie ?

22 oktober 2019 om 21:42

@azrsenal Je hebt in mijn ogen grofweg 2 soorten sponsoren in de Eredivisie: 1. Lokale bedrijven die de club sponsoren en lokale potjes prefereren. Deze sponsoren zien liever Groningen - Heerenveen dan pakweg Groningen - Charleroi. 2. Multinationals met internationale allure. Deze multinationals hebben inderdaad belang bij het toevoegen van België aan de competitie, mits dit niet ten koste gaat van de kansen van de club in Europa. Europa is het echte wereldwijze podium, dat zal de Beneliga nooit worden.

22 oktober 2019 om 22:21

nou bv omdat er dan geen sloome potjes meer zijn als rkc- ajax

23 oktober 2019 om 11:11

Er is een vrij simpele uitleg; Grotere afzetmarkt. Er zullen meer mensen kijken, dus er zal een groter bereik zijn voor sponsoren. Daarnaast kunnen ook clubs meer van huidige sponsoren vragen door het grotere bereik.

22 oktober 2019 om 18:56

Nou ik word als voetbalsupporter veel vrolijker van een wedstrijd tegen Anderlecht, Brugge, Luik, etc dan tegen Excelsior, Vvv, Rkc, Emmen, etc. Dat is de vergelijking die je moet maken.en dat geneuzel over de Nederlandse voetbalcultuur (van anderen hieronder), soms moet je nou eenmaal mee met de tijd. Ik kijk liever naar goed voetbal met een spannende competite dan naar een competitie waar 2 teams er ver bovenuitsteken en dat je op voorhand al kunt zeggen dat die 2 teams 90% van hun wedsrijden gaan winnen.

22 oktober 2019 om 18:59

Dan ga je lekker Bundesliga kijken op je hoekbank.

22 oktober 2019 om 19:00

Dan kijk je voetbal toch vooral voor de tv. Prima, maar denk dat ze in België niet blij worden van Gronigen uit op de vrijdagavond en dat we in Nederland ook niet blij worden van Charleroi uit. Beide competities functioneren allemaal prima en ploegen doen het Europees zo nu en dan ook gewoon goed.

22 oktober 2019 om 19:03

Bundesliga is idd een leuke competitie... Dat kan/zal de Beneliga ook worden

22 oktober 2019 om 19:06

Over de afstanden zie ik vaker voorbij komen, dat is ook zo'n onzin reden. Bijna alle landen in Europa hebben zulke afstanden in de competitie. Dit seizoen gaat het wat beter met de Nederlandse prestaties, maar laten we niet vergeten wat een drama het was de afgelopen jaren. Als je het kijkt over een lange periode was het echt een groot drama in NL de laatste jaren en zijn we flink achteruit gegaan sinds het begin van 2000.

22 oktober 2019 om 19:26

In Spanje is er nauwelijk uitpubliek omdat er voor veel wedstrijden gigantische afstanden moeten worden afgelegd. Vanuit Barcelona is naar Sevilla of Malaga al snel een uur of 10 met de auto en ben je eigenlijk geforceerd om hjet vliegtuig te pakken. Een bus combi binnen Nederland is al vaak een verschrikking laat staan dat je nog verder moet.

22 oktober 2019 om 20:26

@sammyrwat zijn nou daadwerkelijk de voordelen van een Beneliga? Verder dan 'meer spanning in de competitie' kom je niet. Als je deze lijn doortrekt kan je dus beter opteren voor een Europese Superliga. In heel Europa staat de kampioen voor het begin van het seizoen al vast. Als ik jouw argument volg moeten wij dus niet kiezen voor een Beneliga maar voor een Europese Superliga. Dan ben ik het met je eens. Een Beneliga heeft, als je het serieus gaat analyseren, maar erg weinig voordelen voor zo'n beetje alle clubs in beide landen...

22 oktober 2019 om 20:32

Eens Sammy!

22 oktober 2019 om 20:38

Voordelen BeNeliga:

- hoger niveau van het voetbal
- meer spanning, waardoor er meer amusementswaarde is, wat uiteindelijk meer kijkcijfers oplevert
- Europees meer inkomsten generen want de teams zijn gewend aan een hoger niveau dan als er een NL of BE competitie is
- geen kunstgras, waardoor de algehele competitie aantrekkelijker is voor spelers.
- ik denk dat het voor sponsoren ook interessanter is als een club in de BeNeLiga speelt dan eredivisie, maar ik weet niet zeker hoe sponsoren hier echt tegenaan kijken.
Ik ben het met je eens dat een Superliga uiteindelijk beter is, maar dit is iig een stap in de juiste richting naar mijn mening.

22 oktober 2019 om 21:09

Ik vraag me echt af hoe mensen erbij komen dat we europees meer inkomsten genereren. We hebben nu 5 europese plekken per land. Denk je dat als we samen gaan, dat we er ineens 10 krijgen? Dat zou Engeland ook wel willen. Nee we krijgen er dan gewoon vijf. Ajax, psv, anderlecht, brugge en nog een club gaan dan europa in. AZ of Feyenoord dus nooit meer. Die clubs missen daardoor inkomsten en spelers kunnen niet groeien door tegen europese tegenstanders te spelen. Dus die clubs gaan er dan dus op achteruit. We krijgen ook geen 5 champions league plekken, dat worden er 2. Ajax en brugge bijvoorbeeld. Dus psv en anderlecht kunnen geen cl meer spelen. Hoeveel tientallen miljoenen lopen die dan mis? En de ontwikkeling van spelers? Marktwaarde van spelers daalt ook doordat ze niks op CL nivo kunnen laten zien. Buitenlandse talenten willen dan misschien niet meer komen. Ik zie echt niet hoe een beneliga ons op europees niveau vooruit brengt. 2 clubs gaan vooruit ja, alle andere clubs achteruit.

22 oktober 2019 om 21:34

Tnx voor je reactie Sammyr. Feitelijk kan sowieso het beste worden afgewacht wat er gaat gebeuren met de Supercompetitie in plaats van een overhaaste samenvoeging met Belgie. Je kan in mijn ogen beter in 1x goed ingrijpen dan half met het idee dat een andere optie beter zou zijn geweest. Daarnaast ben ik van mening dat de argumenten 'spanning' en 'hoger niveau van de competitie, meer kijkcijfers', zeker kloppen. Echter, het is de vraag in hoeverre deze extra kijkcijfers grotere gelden opleveren voor de clubs. De TV gelden die op dit moment worden opgehaald in Nederland en Belgie gelden voor 2x zoveel wedstrijden als de Beneliga zal bieden. De clubs die weinig kregen uit deze taart van tv-gelden doen niet mee, waardoor slechts dit kleine deel extra beschikbaar komt voor de clubs. Het is de vraag of er een partij is dubbele neerleggen voor de rechten van een Beneliga t.o.v. een eredivisie; ik weet het niet.bovendien is het De andere 3 argumenten schat ik van mindere waarde: 1. Geen kunstgras - ik ben ervan overtuigd dat dit in NL binnen 3-5 jaar verleden tijd is. 2. Meer inkomsten in Europa vanuit EU voetbal (als totale som van opbrengsten van nieuwe competitie van de clubs hij elkaar misschien, echter per club zal dit over de jaren heen zeker niet het geval zijn vanwege de grotere kans op het mislopen van Cl/el). 3. Sponsoren zijn (naar mijn overtuiging) meer baat bij zeker Cl/europees voetbal dan meer wedstrijden op een iets hoger niveau. Als we kijken naar clubs van het niveau net onder de top (feyenoord, AZ, Vitesse, Utrecht) geldt dat de kans om nog Europees te spelen zeer klein wordt. Deze inkomsten vallen dus sowieso grotendeels weg; bovendien missen zij lokale derby's die vaak leven bij de sponsoren. Laten we concluderen; sponsorinkomsten zijn geen reden om in een Beneliga te stappen.persoonlijk vindt ik de voordelen van een Beneliga niet opwegen tegen de nadelen. Ik zie dan meer in een Europese Superliga. Voordat daaromtrent duidelijkheid is behoud ik liever de eredivisie in zijn huidige vorm.

22 oktober 2019 om 22:38

dat doet het uk al !et verschillende competities voor schotland n9rd ierla d en wales

22 oktober 2019 om 22:42

@Rick, Het gaat erom dat je als eenmaal Europees speelt als club, je meer tegenstand gewend bent doordat de competitie van een hoger niveau is. Hierdoor zullen clubs die uit de BeNeliga komen verder komen in Europa en dus uiteindelijk meer geld binnen halen. Je zal geen praktijken zoals Utrecht meer krijgen die tegen amateurs eruit gaan. En na verloop van tijd zou de competitie zich verder kunnen ontwikkelen waardoor het steeds verder komt op de UEFA ranglijst van coëfficiënten voor landen. Dan zouden we misschien 3 of 4 CL deelnemers kunnen krijgen. Ik denk dat het over lange termijn veel meer inkomsten genereert als alle teams structureel het goed doen in Europa en niet dat er maar 1 team het goed doet. (Vorig jaar en 3 jaar geleden Ajax en PSV toen ze overwinterden in CL)

22 oktober 2019 om 19:01

Hoezo niet. Genk en Gent zijn toch veel betere tegenstanders dan degradatiekandidaten in de Eredivisie. En dat komt het niveau van de competitie ook nog eens ten goede.

22 oktober 2019 om 19:37

Lekker makkelijk als je voor Ajax of PSV bent. Voor elke andere Nederlandse club zijn de nadelen veel groter dan de voordelen. Een dergelijke opzet ga je er nooit doorheen krijgen.

22 oktober 2019 om 20:01

Goede argumenten. Dit is de enige kans om de competitie spannender te maken. Ik heb nog nooit zo weinig eredivisie gekeken als dit seizoen, simpelweg omdat psv weer kampioen wordt, Ajax lang meedoet, Feyenoord 4e wordt en PEC zich net niet plaatst voor Europa. Tel daarbij op dat er geen kunstgras in de nieuwe competitie wordt toegestaan, er veel nieuwe wedstrijden komen en er nieuwe markten worden aangeboord en die BENELIGA kan niet anders dan onstaan. Alleen niet binnen 3 seizoenen. Dat is een utopie. Mogelijk komt wel het akkoord om te starten binnen deze 3 seizoenen...

22 oktober 2019 om 20:19

@benzema.leuk dat het het niveau ten goede komt. Ik kijk liever naar Nederlandse ploegen die tegen elkaar spelen dan een samengeraapte competitie van Nederland en België. In dat geval zou ik nog eerder voor een Europese Superleague zijn dan voor een Beneliga. Ik zie niet in wat de voordelen zijn: er zijn minder Europese plaatsen beschikbaar voor de Nederlandse clubs. Bovendien zijn spelers als De Jong en De Ligt alsnog niet te behouden. Je hebt als Ajax en PSV zijnde dus minder frequente inkomsten uit Europa, waardoor de inkomsten teruglopen. Daarnaast hoor ik mensen zeggen dat België commercieel kansen biedt. Ik kan je verzekeren: die impact is zeer beperkt. Voor Ziggo is een zekere aanwezigheid van Ajax in de CL meer waard dan wat extra potjes tegen Belgische clubs. Al met al vind ik het een slecht en kortzichtig idee. Heb ik het nog niet eens gehad over de impact op de Nederlandse clubs uit het rechterrijtje. Deze clubs zien de inkomsten drastisch verminderen (immers, de meest aantrekkelijke potjes worden uit de agenda gehaald). Bovendien missen de sponsoren van deze clubs de best bekeken wedstrijden van hun clubs, waardoor de breedte van het voetbalniveau in Nederland drastisch zal verlagen. Belachelijk idee de Beneliga. De voordelen zijn nihil en de nadelen zijn immens. De ondergang van het Nederlandse voetbal.

22 oktober 2019 om 20:28

Je betoog klopt voor geen hout ajax woord kampioen en PSV doet lang mee😉. Trouwens feyenoord woord max 7de.dat wou ik ff zeggen

22 oktober 2019 om 20:54

Waarom zou je het er nooit doorheen krijgen? Als in Nederland Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse besluiten hier wel wat voor te voelen en in België Genk, Anderlecht, Club, Gent en Antwerp (ik noem maar wat), dan kunnen zij toch gewoon beslissen de overstap naar zo’n competitie maken? Jammer dan voor de kleinere clubs zou ik zeggen. Ik zou het als neutrale toeschouwer overigens wel leuk vinden zo’n opzet. Dan is er vaker een reden om naar Nederlands/Belgisch voetbal te kijken. Niemand zit toch te wachten op Emmen-Fortuna? (Op de 20.000 mensen die deze clubs een warm hart toedragen na dan). Nou dan kunnen deze mensen lekker deze wedstrijdjes blijven kijken op een niveau lager.

22 oktober 2019 om 21:30

Uhm nee. Ook als je voor AZ, Vitesse en Utrecht bent zijn er veel meer voordelen dan nadelen. En top jupilerligue meer voordelen dan nadelen. Het is waarschijnlijk einde oefening voor kunstgrasclubs.

22 oktober 2019 om 22:00

@marcoverratti als de Europese topclubs een Europese superleague willen starten zonder de kleine clubs, waaronder de Nederlandse dus, is de wereld te klein en denken zij alleen aan geld en hun eigen positie, maar als de Nederlandse topclubs het op Nationaal niveau willen doen is het een goed idee? Jij zegt dat de supporters van de hogere teams niet op Emmen of Fortuna zitten te wachten. Andersom is het ook niet zo dat de supporters van de grootste Europese clubs wel met smart zitten te wachten op Ajax of Psv. Ondanks 2 leuke seizoenen in Europa (wat nationaal ook bijv Twente, Utrecht Vitesse, Heerenveen of Ado weleens lukte) is dat dan vrij hypocriet om datgene te doen waar op een hoger niveau zo tegen geprotesteerd wordt.

22 oktober 2019 om 22:47

@sitius zo werkt commercie. Als kleine clubs niet meekunnen dan vallen ze weg. Kleine buurtwinkels zijn ook verdwenen door de AH, Gamma etc. Waarom een compitie in leven houden waar clubs meedraaien die amper bestaansrecht hebben. Het is voor sommige clubs jammer zoals een Sparta, Emmen en Fortuna. Dis vallen niveau lager. Een club als Groningen moet aanhaken anders degrederen zij.

22 oktober 2019 om 19:01

Je bent enkel in de overige 17 clubs geïnteresseerd, omdat ze in dezelfde competitie spelen als die van jouw club. Na een tijdje zul je meer geïnteresseerd zijn in Genk en Gent, dan je ooit had durven dromen.

22 oktober 2019 om 19:12

Dat kan ik mij niet voorstellen. Een BeNeliga is een grote middelvinger naar het rechterrijtje in de Eredivisie. Ik vind het fantastisch dat ik mijn club (PSV) hier in de provincie kan zien tegen bijvoorbeeld PEC, Emmen of Heracles.

22 oktober 2019 om 20:03

Waarom is Emmen thuis leuker dan Luik thuis?

22 oktober 2019 om 20:24

Gaat om de uitwedstrijden in de provincie. Ik woon daar zelf en het leeft altijd als er een topclub op bezoek komt.

22 oktober 2019 om 20:51

Dat kan dan nog steeds gebeuren in de beker wedstrijden!

22 oktober 2019 om 19:12

"de Eredivisie is immens populair in Nederland"_O-Ja dat zien we aan de half lege stadions en dat de Fox Sports Eredivisie kanalen telkens in de uitverkoop zijn.ook qua niveau is het echt om te huilen soms, gelukkig wordt dat lelijke kunstgras wel minder. Al moet je als competitie doodschamen dat een AZ op kunstgras speelt tegen ploegen als United en een Fc Utrecht vaak nooit verder komt in de Europa League dan wat bakkers uit Luxemburg of half dronken Polen.

22 oktober 2019 om 19:29

Ja want de wedstrijden tegen Napoli Liverpool Celtic en Zenit ben je vast allemaal vergeten? Onn: de beneliga is echt een dom idee hoe wil je het verkopen aan een Vvv om een voorbeeld te geven 'ja jullie spelen elk jaar goed mee in het rechterrijtje maar omdat de top meer geld willen verdienen gaan jullie maar in de KKD spelen' daarbij als je het vanuit Fc Groningen of Heerenveen bekijkt die zitten er ook niet op te wachten elke uit wedstrijd het vliegtuig te pakken of uren lang te reizen.

22 oktober 2019 om 19:35

Het niveau van de "KKD" zal dus ook omhoog gaan met meer kijkers. Misschien krijgt het ook een betere naam.

22 oktober 2019 om 20:07

@onlogisch: Halflege stadions? Jouw reactie is een mooi voorbeeld van hoe het verleden vaak ten onrechte geromantiseerd en het heden omlaag gehaald wordt. Kijk bijvoorbeeld even naar een seizoen als 1987-1988. Het Nederlandse voetbal was op een hoogtepunt: Oranje won het EK, PSV won de Europa Cup I, Ajax haalde de finale van de Europa Cup II. Competitiewedstrijden waren nog niet live te zien op TV of het internet, alleen in het stadion. Weet je hoeveel toeschouwers de top drie toen gemiddeld trok in thuiswedstrijden? Ajax 10.849, PSV 17.875, Feyenoord 9.855. Afgelopen seizoen trok Ajax er gemiddeld 53.099, PSV 33.220 en Feyenoord 37.167...

23 oktober 2019 om 00:07

Cabinessense, je hebt gelijk maar ik denk dat er ook wel een aantal redenen op te noemen zijn waarom het nu voller zit in de stadions dan vroeger. -De Nederlandse bevolking is met 20 procent gegroeid ten opzichte van 1988 (14,3 miljoen naar 17,3 miljoen). -Stadions zijn â€ëœpublieksvriendelijkerã¢â‚¬â„¢ geworden met enkel zitplaatsen en overdekte stadions. Kan mij nog de betonnen staan-plekken in de kou en regen in het oude Diekmanstadion van Twente nog goed herinneren. Was vaak geen pretje. -Ik denk dat de stadions ook een stuk veiliger zijn geworden in de afgelopen 30 jaar qua supporters-rellen. -de capaciteit van de stadions van PSV en Ajax zijn groter geworden

23 oktober 2019 om 01:39

Grappig dit. Mensen die argumenten gebruiken als "ja maar in de jaren 70 en 80 was het zo en speelden we tegen die".

23 oktober 2019 om 08:54

@protukker: Natuurlijk zijn er genoeg verklaringen voor te vinden. Maar het punt is: ik lees wel vaker dat mensen schrijven dat de eredivisie niets meer voorstelt, omdat er steeds minder mensen naar de stadions komen. Maar dat is gewoon niet waar. Een club als Feyenoord trekt nu vier keer zoveel publiek als dertig jaar geleden. En dat terwijl die club niet eens meedoet om de hoofdprijzen, veel duurdere kaartjes heeft dan dertig jaar geleden, tegenwoordig ook gewoon thuis rechtstreeks te zien is, enzovoort.

22 oktober 2019 om 19:23

Ik word inderdaad gruwelijk opgewonden van wedstrijdjes tegen Emmen, Zwolle en VVV. Mode cynisch uit. Laat maar komen. Veel meer weerstand, mooie steden, mooie clubs. Nog liever gisteren dan vandaag.

23 oktober 2019 om 10:09

Nee potjes tegen Excelsior Moeskroen winden je zeker wel op? Meer weerstand? Spelers van Ajax klagen nu al dat ze drie keer in 8 dagen moeten spelen, en daarvoor moeten hele competitieschema's aangepast worden. VVV-Ajax is anderhalf uur vervroegd omdat de grootheden anders te laat in hun bedje zouden liggen.

22 oktober 2019 om 19:37

Ik zou het toejuichen, met alle respect maar ik zie liever ajax - brugge dan ajax - fortuna

23 oktober 2019 om 10:10

Van Ajax-Excelsior Moeskroen wordt je opgewonden zeg.

24 oktober 2019 om 14:19

Die spelen dan KK divisie voor de Keuken Kampioen trofee

22 oktober 2019 om 20:07

Ik geloof ook niet dat het door gaat. Vooral omdat ik denk dat buiten Ajax en PSV niemand er iets aan heeft. Dat zijn de clubs met de hoogste begroting en zullen dan nog steeds uit gaan maken wie er kampioen wordt. Maar alle andere clubs zullen een stapje terug moeten doen. Maar ik denk dat supporters op een gegeven moment echt wel warm lopen voor andere tegenstanders.de eerste seizoenen is er natuurlijk nog weinig rivaliteit maar die zal vanzelf wel komen toch.rivaliteiten verranderen zo wie zo in de tijd, in alle landen gebeurt dat ook met clubs die promoveren en degraderen of ineens heel goed worden of wanneer er ineens een incident plaats vind of zo.zo wie zo zul je een Nederland - Belgie rivaliteit hebben en je kan nu al uit tekenen dat er op een gegeven moment wel iets aan rivaliteit zal onstaatn tussen Amsterdam en Brussel bijvoorbeeld. En ook misschien wel tussen clubs uit Belgisch en Nederlands Limburg. Dat zel echt niet het eerste seizoen gebeuren, maar echt wel binnen 5 of 10 jaar.

22 oktober 2019 om 20:26

Dus omdat iets populair is moet je er niks meer aan doen? Dus omdat iets goed is, is het niet meer voor verbetering vatbaar? Dat is nou juist die mentaliteit waar wij telkens de boot mislopen, we zijn zo snel tevreden. Ik denk dat we in Nederland, en misschien is het wel mens-eigen, dat we zaken waar we ons geen voorstelling bij kunnen maken maar eng vinden en dan liever niet willen. Ook hoor je vaak 'daar gaat de Nederlandse voetbalcultuur'. Wat wordt hiermee bedoeld? En alsof die cultuur opeens helemaal veranderd als je gaat fuseren. Jij stelt dat de voetbalsupporter echt niet warm wordt van tegenstanders als Genk of Gent. Ik denk dat ik als Ajacied veel warmer wordt van Ajax-Club Brugge dan Ajax-RKC. Het gaat tussen de top van Nederland en de rest is nu zo groot aan het worden dat de eredivisie eigenlijk niet leuk en competatief meer is. Daarbij klopt het dat de Eredivisie populair is in Nederland, maar net alsof dat zodra er Belgische clubs bij komen het opeens niet meer populair wordt. Elke fan zal nog steeds van zijn club blijven houden en die club steunen, of ze nou tegen Groningen of Charleroi spelen. Ik zie het echt niet voor me dat opeens de helft van de Nederlandse voetbalsupporters geen voetbal meer gaan kijken en hun club in de steek laten als ze ook tegen Belgische club moeten. Dat argument gaat dus in ieder geval voor mij niet op. ik sta zelf neutraal in deze discussie, het lijkt mij een leuk argument en eerlijk gezegd ook de enige manier om op lange termijn een serieuze competitie te worden. Het Nederlands voetbal zit nu in een kleine opleving lijkt het, maar Nederlandse club hebben absoluut het materiaal en de mogelijkheden niet om dit structureel vast te houden. Door samen te gaan met de Belgen bundel je de krachten en wordt de zogenoemde Beneliga interessanter voor buitenlandse spelers. Immers denk ik dat het voor potentiã«le buitenlandse versterkingen veel interessanter is om wekelijk op een hoger niveau te spelen tegen Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, Feyenoord, Ajax of PSV dan tegen Rkc, Emmen, Zwolle, Heracles, Fortuna. Het is maar net wat je wilt, ik zou de gok wel eens willen. Al is het niks kan je altijd weer terug naar het oude. Éã©n ding is wel zeker, wil je groeien als competitie en in de toekomst de strijd aangaan met de top, dan is de Beneliga de enige optie. Wil je dat niet, ook prima, dan zullen wij tot in lengte van jaren alle zijlen moeten bijzetten om de Zweden, Noren en Denen voor te blijven.

22 oktober 2019 om 21:56

Helemaal geweldig!!!
Hier zit ik ook echt al 20 jaar op te wachten. Eindelijk weer CL winnaar uit NL.
Ajax piekt helaas wel op het juiste moment. Met zoveel geld nu komt het voor hun wel op het juiste moment, kan niet beter. Hoop dat PSV bij kan blijven.

Daaaag, Nederlandse voetbalcultuur. Hallo, commerciële teringbende

22 oktober 2019 om 18:57

Eng allemaal he, nieuwe dingen. Al die sentimenten en onderbuikgevoelens.

22 oktober 2019 om 19:10

Jongen, of je bent een supporter geworden van een grotere club (of je dan ook maar iets in de buurt woont maakt dan waarschijnlijk niet uit), of je kijkt je wedstrijdjes het liefst vanuit je woonkamer met een Earl Grey theetje. Prima als jij dat zo wil doen, wij komen niet aan jou leefstijl. Maar blijf dan ook van die van ons af. Wij, de supporters van de lokale clubs willen onze uitwedstrijden blijven bezoeken en intens juichen als promotie naar de eredivisie/handhaving ook maar in de buurt komt. Maar dat is eng hé, opwinding, sentimenten en passie?

22 oktober 2019 om 19:37

Top reactie dit.

22 oktober 2019 om 19:49

Brinkgeverweg? Dat komt me bekend voor. Eagles fan?

22 oktober 2019 om 20:18

Ja met een spelfout in de naam, daar kwam ik helaas een tikkie te laat achter.

22 oktober 2019 om 20:28

Dit is toch hetzelfde idee als de Europese superleague die "we" ook niet willen?

22 oktober 2019 om 20:57

Dit is zo'n eng denkbeeld commandprompt. Een die je steeds vaker ziet met het nog steeds sterker wordende progressivisme. Nee. Niet alle nieuwe dingen zijn eng. Nee, dat hoeven geen onderbuikgevoelens te zijn. Sentimenten en gevoelens is ook prima. Daarnaast zijn veel nieuwe dingen in mijn optiek helemaal niet zo jofel, zoals een BeNeLiga. Enorm risico voor enorm veel clubs, vergelijkbaar met de eeuwige schaalvergroting (globalisatie) op politiek niveau. Nee dit is niet goed voor het Nederlandse voetbal simpelweg omdat je zeer waarschijnlijk meerdere Nederlandse clubs, met Nederlandse trainers coaches verzorgers trainers en spelers, die in een tweede dan wel derde league gaan spelen. En daarnaast. Waarom is zeggen dat je voor de Nederlandse voetbalcultuur bent een 'onderbuikgevoel'? Waarom niet gewoon een gevoel? Waren we maar eebs wat nationalistischer. Zou een boel schelen.

22 oktober 2019 om 21:01

Dus omdat de supporters van de provincieclubjes graag hun wedstrijdjes tegen Ajax, PSV en Feyenoord willen blijven spelen moet er er maar niks veranderd worden? Ik denk dat heel veel fans van bijvoorbeeld Ajax wel wat voelen voor een nieuwe constructie. De onderkant van de Eredivisie is toch van geen enkel niveau? Lijkt me voor de top 5/6 van beide landen veel leuker om tegen meer weerstand te spelen, ook voor de supporters van desbetreffende clubs.

22 oktober 2019 om 21:05

@brinkgeverweg. Zonder denigrerend naar mezelf te zijn ben ik zelf zo een fan zoals jij het schetst. Ik denk dan ook dat jouw mening hieromtrent, en met jou velen anderen, serieus zou moeten worden genomen. Alleen kwa afstand zou het toch geen probleem moeten zijn. In Engeland en Frankrijk om maar twee voorbeelden te noemen hebben de lokale clubs te maken met een dubbele afstand vergeleken met een eventuele Beneliga.

22 oktober 2019 om 22:32

"Provincieclubjes".. voel je vooral niet te goed als fan van een topclub hè. Voetbal is volksvermaak. Zonder die clubjes hadden de grotere clubs nooit bestaansrecht gehad. Daarnaast heb je een Europese competitie om jezelf te meten. Laat de Nederlandse clubs lekker in eenzelfde competitie spelen.

23 oktober 2019 om 00:07

Je kan je vraag ook omdraaien veratti niet de hele wereld draaid om onze top3 met je 'Provincieclubjes'

23 oktober 2019 om 10:08

Haha @brinkgeverweg, ik woon aan jou. Maar dit soort stoere praat is echt typisch supporterspraat. Beetje stereotyperen er ook nog bij, alsof alle mensen die voetbal kijken vanuit hun huis van die 'gekke, mieterige' theedrinkers zijn, zoals jij ze voor doet komen. Ik lust zo nu en dan wel een lekker theetje ja. Verse munt erin, of Gember. Heerlijk! Verder zat ik afgelopen vrijdag nog in de Adelaarshorst, maar dat ter zijde. Een theedrinker in de Adelaarshorst. Mensen als jij hebben standaard iets tegen vernieuwing. Want nieuw, en eng, en anders, en verandering vergeleken met vroeger, en sentiment, en onderbuikgevoel, en schreeuwen!!! Wacht het eerst gewoon af. Uiteindelijk is het een kwestie van even wennen, en daarna zul je zien dat Eagles gewoon nog Eagles is, Ajax gewoon nog Ajax en Utrecht gewoon nog Utrecht. En in plaats van Fortuna uit speelt Ajax tegen Club Brugge. Heftig! Overigens mist er een 'r' in je naam ;-)

22 oktober 2019 om 18:57

Aan de ene kant wel aan de andere kant hoeveel echt spannende wedstrijden hebben ajax en psv jaarlijks 4 a 5 is dat wat je wil?

22 oktober 2019 om 19:21

Want de andere clubs spelen in dienst van Ajax en PSV? We hebben vroeger op het schoolplein niet allemaal besloten om voor het team te worden dat het meest wint. Betekent niet dat een Ajax of Psv supporter meer recht op een leuke pot heeft dan een supporter van Twente, ADO of Heerenveen.

22 oktober 2019 om 20:20

Je bent als club heus niet verplicht om mee te doen als je geen ambitie hebt.

22 oktober 2019 om 19:17

Welke Nederlandse voetbalcultuur? Die van dat het elk jaar tussen Ajax en PSV gaat?

22 oktober 2019 om 19:32

Frankrijk alleen maar Psg, Spanje voornamelijk Barcelona en Real, Duitsland Bayern, Italië alleen maar Juve. Portugal Porto en Benfica, Schotland alleen maar Celtic. Eigenlijk alleen Engeland wil nog weleens verrassen maar de laatste seizoenen ook vaak City.

22 oktober 2019 om 19:35

Als je denkt dat voetbalcultuur ook maar iets met de kampioensstrijd te maken heeft snap je het hele punt al niet.

22 oktober 2019 om 19:58

Brinkgeverweg: Als je de liefde voor ‘in de marge’ verliest door wat gerommel bovenin, is de liefde niet zo sterk.

22 oktober 2019 om 20:21

Je noemt 2 clubs waar het goed voor is op termijn. Voor zover ik weet hebben we nog iets meer clubs in Nederland, maar dat kan ik gedroomd hebben. Dit soort kortzichtig kijken en denken zien we normaal gesproken bij Geertje Wilders met zijn minder minder minder, maar dan spreekt heel Nederland er schande van. Ga lekker premier League kijken als je per se voetbal op hoger niveau wil zien en laat ons met rust.

22 oktober 2019 om 21:01

Brinkgever

Als clubs moet je ook een beetje ambitie tonen. Wellicht heeft dit op termijn ook wel een positief effect op de Eagles. Ik zou zeggen stel Marc Overmars aan als technisch directeur. Het is toch minstens zo mooi om te kunnen promoveren naar de Beneliga en 8 topd
Wedstrijden per jaar te doen, en in een klasse lager kom je vast Zwolle, Almelo en Twente tegen.

22 oktober 2019 om 21:04

'dingen veranderen'
Hoe is dat een argument? Kom ik zo vaak tegen. Dingen veranderen inderdaad, maar niet zomaar. Dit is een commerciële keuze van bovenaf (dan wel de grootste clubs dan wel de bonden) die voor vele clubs in Nederland enorm risicovol gaat zijn. En de doodsteek van de Eredivisie, de doodsteek van een Nederlandse competitie. Minder CL plekken voor Nederlandse clubs, etc. Ik ben hier helemaal niet voor, net zoals niet elke verandering goed.

22 oktober 2019 om 22:34

Als het verandering is om per se verandering te bewerkstelligen dan stel ik voor om scheidsrechters in roze tenue's te laten fluiten. Of anders om 2 minuten later te gaan aftrappen dan gepland staat ... dan hebben we ook verandering maar dan hoeven voetbalsupporters (die van nature meer waarde hechten aan traditie) er geen last van. Verandering omwille van verandering, ga de hockey fans lastig vallen denk ik dan.

22 oktober 2019 om 22:53

Dingen veranderen. Morgen neem ik je je huis af. Dan is er iets anders dan gisteren. Gelukkig maar, anders was ik er tegen. Los van alle genoemde argumenten; ik ben nationalistisch genoeg om een competitie te willen met Nederlandse clubs, uit Nederlandse provincies en uit Nederlandse steden. En voordat ik de 'onderbuikgevoel'-reactie krijg... dat is het niet. Met het hoofd EN met het hart.

Ik ben voor. Hoogste niveau samen en daaronder allebei in eigen land. Kan je ook leuke play offs maken voor promotie tussen de landen.

22 oktober 2019 om 20:23

Makkelijk voor jou misschien. Als supporter is het gewoon klote om naar België te gaan voor een uitwedstrijd of andersom.

Leuk concept opzich maar het gat ga je toch niet verkleinen. Het is verder ook maar de vraag wie er dan mag meedoen van de Belgische en Nederlandse eersteklassers. En hoe dat beslist wordt.

22 oktober 2019 om 19:01

Zo een competiti zou zich best wel eens kunnen ontwikkelen tot iets goeds. Het lijkt mij niet ondenkbaar dat, als er budgetten omhoog kunnen, er regelmatig teams gaan overwinteren in Europa.
Tevens zijn beide landen goede opleiders.
Een bundeling van krachten kan erg goed uitpakken.

22 oktober 2019 om 19:05

Gewoon de top 9 van beide landen toch?

22 oktober 2019 om 19:12

Ja maar op basis van wat? Stel nu Anderlecht haalt dat “kwalificatieseizoen” de top 8 niet, moet de grootste club van België (qua historie) dan tweedeklassevoetbal gaan spelen?

22 oktober 2019 om 19:15

Wat als het seizoen afgelopen is en de laatste 5 ploegen komen uit NL, wie degraderen en wie promoveren? Op zo een moment kun je geen ploeg uit België laten degraderen.

22 oktober 2019 om 19:15

Ja, en dan het seizoen erop promoveren

Persoonlijk lijkt mij dit een geweldig concept om deze opzet voor een paar jaar te proberen. Een competitie dat uit twee landen bestaat, geweldig. Ik kijk er nu al naar uit om naar bijvoorbeeld naar Gent te gaan om een uitwedstrijd te bezoeken. Ook ben ik van mening dat de top 8 van Ned en Bel elkaar naar een hoger niveau kunnen brengen. Wel ben ik benieuwd naar hoe de verdeling van de internationale kaarten verdeeld gaan worden.

22 oktober 2019 om 18:56

Mooi voor de top 8 van ned en bel, wat doen we met de overige 10 clubs op het hoogste niveau? Lekker wegrotten in de 2e divisie? Of "even overstappen naar een andere club".

22 oktober 2019 om 19:02

Precies. De grote clubs krijgen dan meer, maar de kleinere clubs gaan dan nog meer moeite krijgen om hun hoofd boven water te houden.om nog niet te praten over welke clubs je uit Nederland in die competitie zou krijgen. De eerste vier zijn wel duidelijk, maar daarna zijn er best veel kanshebbers.

22 oktober 2019 om 19:04

Wellicht is het een optie om tijdens de pilot, vooralsnog de eredivisie draaiende te houden, welliswaar met wat meer teams uit de KKD? Ik begrijp dat het helemaal niet tof is als je club net buiten de loting valt. Even brainstormen: Wellicht is het een idee dat de overige clubs ook een compeititie vormen met de afgevallen clubs van de nieuwe gevormde BeNe competitie?

22 oktober 2019 om 19:18

Voor die afgevallen clubs zal hoe dan ook veel minder belangstelling zijn dan wanneer ze in de Eredivisie zouden spelen. Het voelt toch als degradatie naar de Kkd.

22 oktober 2019 om 19:49

Je zit ook met de Europese wedstrijden. Dan gaat er per saldo Nederlandse ploegen niet Europa in
. Ook Belgische

22 oktober 2019 om 19:04

Je beseft toch hopelijk zelf wel dat dit voor clubs als Utrecht heel erg snel de doodsteek kan zijn? Om even wat clubs op te sommen: Ajax, Psv, Feyenoord, AZ, Vitesse, Utrecht, Club Brugge, Anderlecht, Standard Luik, Antwerp, Genk, Gent, Zulte Waregem, Charleroi. In een dergelijk rijtje is Utrecht nou niet bepaald een hoogvlieger. Een Beneliga is de doodsteek voor meer dan driekwart van alle profclubs in Nederland en Belgie.

22 oktober 2019 om 19:07

Het is denk ik hoe je naar de situatie kijkt. Ik zie perspectief op meerdere vlakken en (economische) groei, mits Utrecht het beleid weet door te voeren waar ze de afgelopen jaren mee bezig zijn. En ook al weet Utrecht het te verpesten, dan maar toch? Ik merk bij mijzelf dat het concept mij boeit. Wellicht moet ik iets verder kijken dan de leuke trips en teams waartegen Utrecht gaat spelen. En daarnaast weet ik dat Utrecht al heel wat 'doodsteken' in het verleden heeft gehad. Desondanks zijn ze er altijd prima uitgekomen( met bijkomende schade helaas, maar toch.).

22 oktober 2019 om 19:33

Laten we het even ontleden. Utrecht ontvangt 5,53 miljoen euro aan tv-geld. Laten we zeggen dat dat verdubbelt in de Beneliga. Echter verdubbelt dat ook bij de andere clubs, terwijl de concurrentie aanzienlijk groter wordt. Je word gedeclasseerd tot degradatiekandidaat. Hoe rooskleurig is die toekomst dan nog? Het is gewoon een kwestie van heel logisch nadenken om te beseffen dat dit alleen positief is voor de clubs met het meeste draagvlak. FC Utrecht is daar zeker niet 1 van.

22 oktober 2019 om 19:48

Wat Sirius zecht klopt wel aardig,heb het even op gezocht en Utrecht zou dit seizoen de 13e-14e begroting hebben in de bene league. dan kom je in een goed seizoen een keer in het linker rijtje, maar ik zou me ook maar vast voorbereiden op een aantal seizoenen waarin je tegen degradatie gaat spelen. En natuurlijk kan het zijn dat een of een paar van de traditionele subtop clubs in Nederland of Belgie deze zaken heel handig aanpakken en ook in de nieuwe competitie een subtop club worden, misschien is dat Utrecht wel. Maar dat kunnen ze nooit allemaal doen.

22 oktober 2019 om 20:19

Ik kan me wel voorstellen dat je de wedstrijden tegen Genk en dergelijke leuk vind. Utrecht zal rond p13/p14 gaan spelen, en dat kan best leuk zijn.

Qua Europees voetbal is Utrecht dan wel volslagen kansloos. Als je inderdaad de 6e competitie wordt, krijg je 6 startbewijzen. In het beste geval krijg je er 2 voor de beker, als je in elk land een eigen beker krijgt.

Met bijvoorbeeld Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Anderlecht, Gent, Genk en Brugge, gaat Utrecht die top 6 niet halen. Sterker nog, 2 van bovengenoemde ploegen, gaan dus ook gewoon Europa niet in, tenzij ze de beker winnen.

Utrecht heeft nu best een kansje op succes, wat bepaalde spelers over de streep trekt. Met deze opzet heb ie straks misschien iets meer geld (moet het nog zien, want je speelt nergens meer om), maar spelers willen ook Europees voetbal als reëele optie zien. Das nu een kansloos verhaal, tenzij je als Utrecht zijnde de beker wint, das nog je beste kans...

22 oktober 2019 om 20:21

Je heb gelijk Sirius zo had ik het zelf nog niet bekeken eerlijk gezegt. Wat mij vooral tegen staat is dat de clubs van het rechterrijtje moeten degraderen iets wat ik niet eerlijk vind en ook niet leuk zal vinden als dat met mijn club gebeurd dus gun het een ander ook niet. En de afstanden zoals Utrecht en Ajax hebben er niet eens extreem last van maar kijk naar een Heerenveen en Groningen het moet voor iedereen leuk blijven.

22 oktober 2019 om 20:45

Verder is het ook oneerlijk, want ik denk dat iedereen wel kan raden dat de clubs met het grootste draagvlak verkozen zullen worden. Dat zijn dus de clubs met het meeste groeipotentieel en de grootste achterban. Ook dat is totaal oneerlijk.

22 oktober 2019 om 21:14

@Sirius

Als Utrecht in de Beneliga speelt, en Twente & een willekeurige belgische club een klasse lager spelen, heeft Utrecht toch meer mogenlijkheden met dat extra budget ten opzichte van hun?!? Het hele punt is juist dat de concurrentie groter worden, ook voor de lage clubs. Een Almelo kan nou ook eens wedstrijden gaan winnen, en met goed beleid zoals een Leicester de stap maken structureel Beneliga spelen. Als clubs goed beleid voeren, worden ze helemaal niet benadeeld. Alle clubs zijn natuurlijk concurrenten van elkaar, maar kwa prestatie concurreren een Excelcior of Ajax eigenlijk helemaal niet met elkaar. Het is voor alle clubs beter dat ze tegen meer clubs van ongv dezelfde kwaliteit kunnen spelen. Daar zullen ze namelijk echt beter van worden. Dat is echte concurrentie, niet deze competitie. Ajax speelde 5 jaar als een natte krant, ze werden 5x kampioen. Dat is geen competitie, dat is gewoon troep.

22 oktober 2019 om 23:38

FC Utrecht speelt nu om plek 5-6 in de Eredivisie. Waarom zou FC Utrecht dan om plek 13-14 gaan spelen in de Beneliga? Is de Belgische subtop beter dan de Nederlandse? Dat lijkt mij niet.

23 oktober 2019 om 01:23

@hoogindeconcen natuurlijk is het goed wanneer clubs die een goed beleid voeren daar een voordeel bij hebben.mijn punt is dat wanneer Utrecht (of om het even welke andere subtop club) nu een goed beleid voert ze in plaats van 7e (waar Utrecht op basis van de begroting zou moeten staan op dit moment), ze misschien wel eens 3e of 4e kunnen worden in een seizoen. En als ze dit over een langere periode volhouden kunnen ze misschien de begroting wel laten groeien naar de 4e of 5e van Nederland (op het moment dat ze het zelf goed doen en de concurentie niet). Allemaal prima en terecht wanneer ze daar de vruchten van plukken.in een bene league heeft Utrecht straks de 13e of de 14e begroting en dan komen ze met een goed beleid een keer in het linker rijtje en kunnen ze zich op termijn opwerken naar misschien wel de club met de 10e begroting. Dat is toch een heel ander verwachtingspatroon dan waarmee zo'n club nu te maken heeft. Ik ben geen supporter van een subtop club, maar zelf zou ik liever om Europees voetbal willen spelen dan om misschien in het linkerrijtje te komen.

23 oktober 2019 om 01:44

@orwell, op basis van de huidige begroting zou FC Utrecht de 13e of 14 begroting hebben in de beneleague. Op basis van een goed beleid, goede selectie, de beste trainer of gewoon geluk kun je dan best eens een keer hoger eindigen, maar dat lukt je dan natuurlijk niet structureel.ik denk niet dat de Belgische subtop beter is dan de Nederlandse, maar veel slechter ook niet (het is niet voor niets zo dat Belgie al jaren boven ons staat op de Uefa club ranking, en dan is onze ranking nog eens voornamelijk het resultaat van 2 super seizoenen van 1 club.) Feyenoord staat in die ranking bijvoorbeeld achter 5 belgische clubs, nou geloof ik direct dat die ranking niet alles zegt, maar het zegt wel dat ze echt wel iets kunnen in Belgie. Zelfs in het geval dat de Nederlandse subtop collectief beter is dan de Belgische, dan is FC Utrecht echt wel minder dan de Belgische top, dus als ze nu om plek 5-6 spelen zoals jij aangeeft, dan wordt het straks in het beste geval plek 8 of 9.

22 oktober 2019 om 19:35

Het lijkt mij ook een geweldig idee, maar ik kijkt er naar als fan van een van de top clubs en zie gewoon liever wedstrijden tegen clubs als Anderlecht en Brugge dan tegen teams als RKC of Emmen en zie een grotere competitie meer als middel om meer geld te verdienen en zo Europees aan te sluiten (of dichterbij te komen) dan iets anders. Maar voor veel andere fans zitten er ook een hoop nadelen aan. Naast de internationale plaatsen lijkt ook de promotie degradatie regeling me een groot issue. Met 8 belgische en 10 nederlandse teams krijg je veel fans denk ik nog wel mee. Wanneer er op een gegeven moment nog maar 4 teams uit een land over zijn denk ik dat de meeste fans er snel klaar me zijn. En ook wanneer het steeds clubs uit een land zijn die kampioen worden (ook in een Beneliga steken Ajax en PSV er wat betreft de begroting boven uit). Daarnaast zal het zal ook inhouden dat veel clubs een stapje terug moeten doen in de rangorde. Een club als Feyenoord word dan waarschijnlijk een subtop club. Ajax, PSV en Feyenoord gaan dan echt niet meer structureel de top 3 vormen daar zal zich minimaal een Belgische club tussen worstelen (en ook daar gaat de verdeling van Europese tickets een grote rol spelen) maar waar ze nu Ajax en PSV voorbij moeten om kampioen te worden moeten ze naast die twee ook ineens Anderlecht (die gaan echt wel weer terug komen) en Brugge voorbij. Een aantal subtop clubs zullen structureel tegen degradatie gaan spelen (een club als Heerenveen heeft dan ineens de 15de begroting in de competitie in plaats van de 8e of 9e) of helemaal niet meer op het hoogste niveau gaan uitkomen (een club als Heracles heeft van alle clubs die niet op het hoogste niveau spelen bijvoorbeld de 26ste begroting, dan is mee draaien in de middenmoot van een eventueel 2e niveau al een goede prestatie).

Dubbel gevoel. Enerzijds zou ik het jammer vinden om clubs als ADO, NAC of PEC definitief uit de hoogste competitie te zien verdwijnen, zeker als hiervoor in de plaats enkele clubs uit Belgie komen die 'ons' Nederlanders nauwelijks aanspreken. Anderzijds zal zon competitie vrij snel wennen. En voor het niveau en aantrekkelijkheid van de competitie zou het zeker interessant zijn om de top tien van Nederland te laten strijden tegen de top acht van Belgie. Kanttekening: komt daar dan ook een Beneliga onder? Anders kan het verschil tussen de Beneliga ploegen en overige ploegen uit beide landen heel snel heel groot worden qua financien. Niemand gaat dan namelijk nog naar de acht overige ploegen van de Eredivisie kijken als ze het opnemen tegen de halve KKD.

22 oktober 2019 om 19:08

En op basis waarvan ga je clubs dan selecteren? Je kunt namelijk niet zomaar clubs kiezen omdat ze in een momentopname toevallig goed presteren en als je selecteert op omvang, is dat ook oneerlijk. Zelfs voor Utrecht of Vitesse kan een dergelijke opzet al snel de doodsteek zijn. Verder: Ik zit er echt niet op te wachten om naar Belgische clubs te kijken. Ik heb al ontzettend veel moeite met een standaard Eredivisie-partij als het niet "mijn" club betreft. Belgen staan er ook niet op te wachten om bijvoorbeeld Vitesse - FC Utrecht te kijken.

22 oktober 2019 om 19:35

Wellicht kijken wat de beste clubs van de afgelopen tien jaar zijn. Waarbij je bijvoorbeeld trapsgewijs punten krijgt voor hoe je gepresteerd hebt. Bv: de kampioen van vorig jaar krijgt 50 punten, die van het jaar daarvoor 47, jaar daarvoor 44, enzovoorts. Zo laat je de momentopname meewegen omdat je de beste clubs van dit moment wil hebben. Maar een inzinking voor een jaar is dan niet meteen fataal. En inderdaad, op dit moment zit ik er zeker ook niet op te wachten om Belgische potjes te kijken. Maar daarom zeg ik ook: ik denk dat dit best snel went, al zal het zeker nooit hetzelfde worden (omdat het toch clubs uit een ander land blijven).

22 oktober 2019 om 19:41

En hoe is dat eerlijk? Bovendien zijn de rijkste 4 clubs in zo'n Beneliga de enigste clubs waarbij de voordelen duidelijk veel groter zijn. Voor de rest kan het catastrofale gevolgen hebben. Lekker makkelijk als je voor Ajax bent, maar voor supporters van een subtopper verre van positief.

22 oktober 2019 om 20:24

Maar Sirius, je zult toch zo langzamerhand wel door hebben dat de belangen van de overige 32 Nederlandse profclubs, in principe niemand boeit?Enkel Ajax PSV en heel misschien een 3e of 4e ploeg die kan aanhaken heeft hier profijt van. Leuk voor de TV supporters. Ik zat afgelopen zaterdag gezellig met een potje alcoholvrij bier in de Grolsch Veste in het uitvak. Prima dagje gehad, leuke trip, maar het gaat helaas om de supporters voor de tv. De bezoekers van de kleinere clubs in het stadion boeit niemand geen ene moer.

22 oktober 2019 om 20:49

@allochteun - En jij denkt serieus dat je alleen maar meer kijkers aantrekt als je bijna driekwart van de clubs buitenspel zet? Denk je echt dat een supporter van FC Groningen dan de tv nog aanzet? Het gaat er niet om wat boeit, maar wat doorslaggevend is. Denk je bijvoorbeeld dat Ajax en PSV dat er doorheen krijgen, terwijl de voordelen voor de rest niet opwegen tegen de nadelen? Natuurlijk niet. Het is een kwestie van cijfertjes en die spreken niet in het voordeel van een Beneliga.

Het zou wel meer potjes van een hoger niveau geven. Aan de andere kant is het toch een beetje lullig voor clubjes als Fortuna, Emmen, Cambuur etcetera die er sowieso niet meer aan te pas komen. Zie het om die reden dan ook niet zo snel gebeuren, omdat er veel te veel tegenwerking vanuit deze hoek zal zijn. Persoonlijk vind ik het ook prima zoals het nu is.

22 oktober 2019 om 19:10

Voor een FC Utrecht of Vitesse kan het al snel een doodsteek zijn. Die kunnen zomaar degradatiekandidaat worden en snel in de problemen komen. Dit ga je er nooit doorheen krijgen. Ten eerste kun je clubs niet kiezen op basis van een momentopname en selecteren op draagvlak is ook oneerlijk. Verder is het ook (zoals Gunnerfcg hieronder aangeeft) een enorme middelvinger naar het overgrote deel van het Nederlandse en Belgische voetbal. Dit ga je er nooit(!!!) doorheen krijgen. Daar is veel te veel weerstand voor.

22 oktober 2019 om 22:17

Ik vraag me oprecht af hoe jij er in vredesnaam bij komt dat je dit er nooit doorheen gaat krijgen? Als de 4 grote clubs uit de desbetreffende competities besluiten dit te willen gaan doen, dan zit er niks anders op voor de andere ploegen ook maar mee te gaan doen. De andere optie is dat bovengenoemde ploegen dan zeggen wel een competitie op te richten met 8 clubs, waardoor de clubs die in België en Nederland hun wedstrijdjes afzonderlijk blijven afwerken in een competitie spelen zonder enige waarde. De inkomsten lopen dan drastisch terug, terwijl sommige van die ploegen ook juist meer kunnen ophalen in een competitie met de topploegen. Binnen de kortste keren besluiten de andere clubs ( mochten ze in aanmerking komen) dan ook om voor de BeNeLiga te kiezen hoor.

23 oktober 2019 om 09:43

@marcoverratti dat kunnen die clubs wel willen, maar als de bonden daar niet mee instemmen, moeten die clubs dus uit de bond stappen en dan krijgen ze dus geen europese tickets van de uefa. wat zowel voor die clubs ook de doodsteek betekent.als dit er door komt zullen er veel clubs omvallen en of je dat zou moeten willen want dat raakt dan ook oranje op den duur.

23 oktober 2019 om 14:59

Ajax, Psv, Feyenoord en AZ kunnen alles niet alleen en zullen de boel ook ongetwijfeld doorrekenen. Het is niet eens een moeilijk rekensommetje. Topclubs kunnen komen en gaan, maar je kunt niet zomaar meer dan 80 van de Nederlandse profclubs buitenspel zetten. De Knvb zal daar dus nooit mee instemmen en dan is een onafhankelijke competitie de enigste mogelijkheid. Daar zullen de topclubs zich niet aan gaan wagen. Je weet namelijk nooit of en hoe dat van de grond komt.

22 oktober 2019 om 21:21

Die clubs die je opnoemt komen er nu al niet aan te pas. Ze spelen bijna allemaal structureel in de KKD. Als er ook een Beneliga 2 komt (met een hoger budget dan de KKD). Kunnen ze ook stapsgewijs wat groeien toch? Wellicht groeit het budget voor promotie ook aanzienelijk, is voor deze clubs toch ook interessanter?

23 oktober 2019 om 15:02

Wat heb je eraan dan? Nu groeien die clubs in de Eredivisie, dan op een lager niveau met aanzienlijk meer concurrentie. Het is dan maar de vraag of ze wel gaan groeien. De concurrentie wordt overal groter, dus ook in die zogenaamde Beneliga 2.

Goeie middelvinger naar alle clubs onder de subtop. Nooit meer Europees, lekker tegen degradatie strijden. Het argument dat dit goed is voor de sterkte van de competitie is onzin: het is goed voor de top 5. Daaronder gaat het een kettingreactie veroorzaken, heel veel clubs gaan omvallen onderin, want hoe interessant is het tweede/derde niveau.

22 oktober 2019 om 19:00

Helemaal mee eens, daarin tegen moet je ook meer gaan reizen, Heerenveen, Groningen en Az naar Mons(dat is tegen de franse grens) dat is dan gauw bijna 550 km. Ga er maar aanstaan als je om 12.30 moet spelen. Vreselijk lijkt me.maar goed, ik heb hier zoals vele een dubbel gevoel bij. Het is mooi, want het niveau zal wel omhoog gaan. En dat is voor iedereen goed. Maar clubs in de subtop zullen nu gaan strijden om degradatie en clubs eronder moeten nu in een lagere divisie naar Waasland Beveren ofzo. Voor mijn clubje Nec is het al helemaal ruk, moet je straks naar Tubeke ofzo vreselijk lijkt me dat

22 oktober 2019 om 19:05

Het worden toch 2 een nationale competities onder de BeNeLiga

22 oktober 2019 om 19:59

Dat reizen doen ze in de grote competities ook, dus op zich is dat nog niet het grootste probleem. Wat me veel meer zorgen zou baren is het aantal europese plekken die je nu hebt en die je dan zou hebben. Je levert namelijk gewoon de helft in, want ik verwacht niet dat de Beneliga in een keer plek 4 gaat pakken, wat je nodig hebt om in de buurt te komen van het gewenst aantal plaatsen.

23 oktober 2019 om 08:59

Mons, oftewel Raec Bergen, bestaat ondertussen niet meer. Kijk, je leert nu al nieuwe weetjes voordat de Beneliga er al is.

22 oktober 2019 om 19:05

Dat is geen onzin. Meer topclubs en dus een sterkere competitie. Vrij logisch.

22 oktober 2019 om 19:10

Dus de bovenste 5 per land gaan er op vooruit, de overige 25 clubs die normaal rond het hoogste niveau spelen gaan er op achteruit. De competitie draait in jouw ogen om de topclubs en de rest is opvulling?

Zouden we niet eerst een bekercompetitie ofzo kunnen opzetten om te testen of r animo voor is? Lijkt me een goed startpunt om te kijken of de combi België-NL werkt en t zou bovendien t bekertoernooi aantrekkelijker maken met sterkere ploegen en potentieel een hogere prijs

22 oktober 2019 om 19:04

Ik dacht hier ook al aan. Laat ze eerst eens een bekercompetitie starten voor clubs uit de Eredivisie en Jupiler Pro League. De eerste ronde clubs uit NL tegen elkaar en uit België. Dan heb je nog maar 9 NL'se ploegen over en 8 Belgische (?). Ronde hierna beide poules fuseren en opnieuw laten loten. Dit lijkt mij een fijner idee dan ineens de hele competitie opzet te veranderen, vooral aangezien het de laatste tijd best lekker loopt in Nederland.

22 oktober 2019 om 21:06

Helemaal mee eens! Of het nu PSV - Anderlecht of Mechelen - Groningen is, dat blijven leuke affiches Buiten dat om, hebben de clubs die normaal gesproken net buiten de pot pissen qua Europees voetbal ook de kans om 'internationaal' te voetballen. Ik ben er direct voor, omdat er op deze manier geen enkele prof club de nek omgedraaid gaat worden, sterker nog zelfs de 'kleintjes' kunnen extra toppers krijgen die buiten het feit dat het geld oplevert ook voor meer weerstand kunnen zorgen zodat het niveau alleen maar hoger kan worden.

Denk dat als er een Beneliga komt het de nagel aan de doodskist gaat worden van de kleinere clubs in beide landen. En of dat we dan daardoor aansluiting gaan krijgen met de top 5 is een illusie.

Ieder persoon die de BeNeLiga een goed idee vind is een TV-fan. Als je regelmatig in stadions komt en zelfs een uitwedstrijdje hier en daar bezoekt, kun je hier niet voor zijn. Verkrachting van de Nederlandse voetbalcultuur en totale minachting van supporters.

22 oktober 2019 om 19:06

Dan de volgende vraag: is een tv-fan minderwaardig ofzo? De zogenaamde tv fans zijn met veel meer en brengen een club veel meer geld op.. vervelend als je 1 of 2 relatief extreme reisafatanden hebt, je kunt nog altijd zelf kiezen of je wel of niet gaat toch?

22 oktober 2019 om 19:12

Alsof een Nederlander staat te wachten op Gent - Anderlecht en alsof een Belg staat te wachten op Utrecht - Vitesse. Dit ga je er nooit doorheen krijgen, want je zet alles buiten de subtop in beide landen buitenspel en laat dat nou net het overgrote deel zijn. Die gaan dat nooit accepteren.

22 oktober 2019 om 19:14

Nee die zijn niet minderwaardig maar horen niet leidend (oftewel meerdere aardig) te zijn. Clubs bestaan dankzij hun supporters. Voetbal is prachtig en dat is voor een groot deel te danken aan de supporters in de stadions. De sfeeracties, de ambiance, alles. Haal dat weg en je kunt net zo goed in de woestijn gaan voetballen. Dan kun je nog twee elftallen vol met Messi's en Ronaldo's, maar dat is voor veel mensen dan geen zak meer aan.

22 oktober 2019 om 19:22

Emmen - Fortuna wordt ook gewoon gespeeld en uitgezonden, waarom zou Gent -Anderlecht dan niet kunnen?

22 oktober 2019 om 19:30

Omdat Nederlanders daar geen binding mee hebben, evenals Belgen die geen binding hebben met Nederlandse clubs. Het is naief om te denken dat een Beneliga de uitkomst is. De schade is aanzienlijk groter dan de voordelen voor ruim 90% van alle profclubs.

22 oktober 2019 om 19:47

Ik denk dat er genoeg mensen wel naar gent - anderlecht gaan kijken wanneer hun club een belang heeft bij een uitslag. Ik ben persoonlijk niet tegen de Beneliga maar ik vraag me ten zeerste af of het er binnen 3 jaar zal zijn.

22 oktober 2019 om 20:51

Een gemiddelde supporter heeft al niet zoveel trek in het kijken van andere wedstrijden buiten zijn/haar club om. Dat zal alleen maar erger worden.

22 oktober 2019 om 23:49

Waarom zou niemand hier op zitten te wachten als de competitie in zijn geheel spannender is geworden en het resultaat van zo'n wedstrijd belangrijker kan zijn?

23 oktober 2019 om 15:05

Omdat je op die manier veel clubs min of meer uitschakelt en daardoor veel kijkers mis gaat lopen. De gemiddelde supporter van een andere club zet de tv nu al niet aan als Utrecht bijvoorbeeld tegen Vitesse speelt. Er zijn simpelweg veel te veel nadelen en veel te weinig voordelen. Ik snap dus ook niet waar het optimisme van deze Belg vandaan komt met betrekking tot de Beneliga.

22 oktober 2019 om 19:22

Nou, ik zit liever in het stadion als Anderlecht op bezoek komt dan als Emmen op bezoek komt. Naar het stadion gaan (als Ajax fan) voor wedstrijden tegen het rechterrijtje weet je al op voorhand dat het minstens 3-0 wordt ( en dat zou al een lage uitslag zijn.) Ik zou het veel leuker vinden als het elke week spannend was.

22 oktober 2019 om 19:36

Zoals zaterdag in Waalwijk het geval was bedoel je?
En als er geroepen word dat de championsleague moet worden veranderd en Ajax valt buiten dat bootje is het een triest idee dat alleen maar om geld gaat.

22 oktober 2019 om 19:39

Ik ga alleen naar thuis wedstrijden, en daar ging het om. Wanneer heeft Ajax thuis voor het laatst niet gewonnen van een rechterrijtje team in de eredivisie?

22 oktober 2019 om 20:26

@sammyr Heracles vorig seizoen nog. Toen werd het 1-1 in de Arena.

23 oktober 2019 om 15:07

Jij bent dan ook voor de club die hier enkel voordelen van zal hebben. Voor zo'n 80-90% van alle clubs heeft dit plan aanzienlijk meer nadelen dan voordelen. Je discussieert in dit geval enkel in het belang van "jouw" club en niet in het belang van de clubs in het algemeen.

22 oktober 2019 om 23:48

Wat een generaliserende, onnozele comment zeg. Allereerst: alsof jij voor alle stadionbezoekers spreekt? Welk onderzoek behalve jouw like-minded vriendengroep heb jij om dit argument te onderbouwen? Ik zie je al meerdere malen dezelfde onzin spuwen zonder ook maar met fundamentele argumenten tegen te komen die niet gebouwd zijn op onderbuikgevoelens

Wat blijft dit idee toch een verschrikking. Ook als het gat om Europese plekken schiet je er toch niets mee op? en gaan ploegen die nu regelmatig Europees spelen dan ineens in de problemen komen. AZ en Feyenoord en zo zullen er in België ook wat clubs zijn die zomaar een paar jaar zonder EL voetbal zitten. Lijkt mij niet echt verantwoord voor clubs, ondanks dat je misschien wat meer tv geld ontvangt.

22 oktober 2019 om 19:03

Waarom niet in Engeland kan een Everton toch ook lang zonder inkomsten uit Europa? Als de tv gelden flink omhoog gaat vergoedt dat de ‘misgelopen’ inkomsten uit Europa. Je kan dan op een hoger niveau spelen en dus worden je spelers beter en je kan betere spelers aantrekken die langer willen blijven om uiteindelijk wel Europees opgewassen te zijn en serieus mee te doen aan de competities.

22 oktober 2019 om 19:12

In Engeland zijn de tv gelden zo hoog omdat de competitie over de hele wereld populair is en gezien wil worden. Als je een Beneliga begint trek je niet per se over de hele wereld kijkers aan, kan me niet voorstellen dat buiten NL en België mensen zitten te wachten op Ajax- Anderlecht of PSV-Brugge. Ik als neutrale fan blijf er dan voor kiezen om Spurs-Palace(om maar een voorbeeld te noemen) te zien.

22 oktober 2019 om 19:15

Tv gelden zullen stijgen, goed punt maar ook meteen de doodsteek van... de hoofd league gaan er dus op vooruit en de kleinere clubs? Die worden er ook beter van? Natuurlijk niet, er gaan dan clubs verdwijnen. Waarvoor... Waardoor... Geld....

22 oktober 2019 om 19:15

Omdat Everton in de Premier League speelt en elk jaar meer dan 100 miljoen euro aan tv geld alleen al kan bijschrijven. Subtoppers kunnen zomaar degraderen als ze een minder seizoen hebben en dan kom je gelijk in de financiele problemen. Bovendien; hoe wil je de clubs selecteren? Wat doe je met alle andere clubs die niet in aanmerking komen?

Zo'n drastische verandering heeft veen voor -en nadelen (een vd grootste: de groten zullen groter worden, de kleine NLse en Bsche clubs, kleiner.) Ben je voor of tegen? Heeft alles te maken met of je voor een top 9 club supporter of niet. Dat er zoveel voor -en nadelen zijn, is de reden waarom het na zo veel jaar nog altijd niet is gekomen.Edit: ik heb al 2 mensen dezelfde zien schrijven: 10 NLse ploegen en 8 Belgische? Dat zal er nooit van komen. Denk eens logisch, 9 van elk of 8 of 10. Als je nu al ongelijk begin te denken, zal er nooit iets van komen.

Ik geloof hier niets aan. Qua clubvoetbal is dat de doodsteek voor ontzettend veel clubs. Clubs met een klein operatiegebied zullen erg snel failliet gaan of komen niet meer mee in het profcircuit, terwijl subtoppers zomaar degradatiekandidaten kunnen worden en snel af kunnen glijden. Is het 't allemaal waard als op die manier zoveel clubs van het toneel verdwijnen?

Ik hoop liever dat het gisteren wordt ingevoerd dan vandaag. Hoop dat het eindelijk eens gaat gebeuren ipv oeverloos blijven praten erover. Ben wel heel benieuwd hoe ze dan de Europese plekken gaan verdelen.

22 oktober 2019 om 19:18

Je kijkt in deze door je bril 4Ever4Ajax. Kijk eens verder naar beneden en wie er uiteindelijk verdwijnen of weer amateurs moeten worden.

22 oktober 2019 om 19:40

Tsja, keuzes. Ik denk dat het gros van Nederland liever kijkt naar naar alleen linker rijtje clubs (Nederlands of Belgisch) dan naar rechter rijtje clubs. Dat ziet Fox heel duidelijk in kijkcijfers en is over het algemeen ook heel goed te zien adhv aantal toeschouwers in de stadions. De vraag is ook wat dit zou betekenen voor het 2e niveau, die zou ook gemeleerd kunnen zijn. Kijk naar het aantal clubs in de KKD die er heel slecht voor staan. Er zijn gewoon teveel clubs.

22 oktober 2019 om 20:04

In deze is jouw keuze dus voor kijkplezier voor jou, de kijkcijfers en een paar miljoen meer voor jouw cluppie van Fox... Dat er teveel clubs zijn over '2' landen die naar 1 competitie gaan spreekt voor zich, dat is geen moeilijke berekening als ook dat er uiteindelijk over 2 landen een stuk of 18 clubs afgeserveerd gaan worden. Mocht de Knvb besluiten om dit zonder stemming van de gehele ED erdoor te drukken halen ze zich heel wat op hun hals.

22 oktober 2019 om 20:42

De Knvb zal dit nooit erdoorheen drukken als er geen meerderheid in is lijkt me zo. Dat vind ik ook niet dat ze dat kunnen maken (en of het mag weet ik ook niet).

22 oktober 2019 om 19:18

Het is eigenlijk alleen positief voor Ajax en PSV hier in Nederland. Voor de rest is het een risico. Bovendien zal het merendeel hier nooit mee akkoord gaan terwijl het maar afwachten is hoe positief het nou werkelijk is voor de Nederlandse en Belgische top. Een paar mindere jaren en je kunt zomaar afzakken naar een subtopper.

22 oktober 2019 om 20:00

@sirius: Je doet wel heel veel aannames. Niemand weet uberhaupt wat het plan gaat worden (krijgt een Beneliga ook een 2e niveau bijvoorbeeld) en jij verkondigt dat het alleen goed is voor Ajax en Psv. Dat trek ik zeer in twijfel omdat ik denk dat de sponsorinkomsten een stuk omhoog zullen gaan omdat er veel meer interessante wedstrijden zijn (ik respecteer iedereen, maar naar Emmen tegen VVV zullen er niet veel mensen geinteresseerd zijn). Daarnaast gaat de weerstand omhoog waardoor de deelnemende clubs allemaal kunnen ontwikkelen. En ja, ik doe ook aannames, daar ben ik me van bewust. De tegenwerpingen van jou (en velen hier) zijn in mijn ogen vooral paniekvoetbal zonder dat je weet wat er precies gaat gebeuren.

22 oktober 2019 om 20:53

Die sponsorinkomsten gaan bij iedereen omhoog en veel exponentieler bij de grootste clubs. Verder heb ik hier ergens met cijfers al duidelijk aangetoond dat er niet eens zoveel verandert binnen het Europese schouwspel. Ook met Belgie ben je nog steeds aanzienlijk kleiner op elk gebied dan de grote competities.

22 oktober 2019 om 19:20

Ik vind dat je jezelf als groot voetballand compleet belachelijk maakt wanneer je fuseert met een andere land. Een groot aantal (kleine)clubs failliet laten gaan zodat de grote club er een paar miljoen bij kunnen schrijven. Ook wel grappig dat veel mensen in NL tegen een Super League zijn waar Nederlandse club afvallen maar wel hetzelfde willen doen met de kleine clubs in Nederland en België.

22 oktober 2019 om 20:03

@aze/che4ever: ik vind juist dat je als bonden laat zien dat je probeert aan te haken bij de grote landen, je juist heel sterk overkomt (je durft over je eigen schaduw te kijken). Het gaat vooral om weerstand en meer weerstand lijkt mij juist hartstikke goed (en niet alleen voor Ajax en Psv). En over de voorwaarden (als het al uberhaupt tot een Beneliga komt, dat is sowieso maar de vraag) is al helemaal niets bekend. Dus kan je wat mij betreft nog niets zeggen over het failliet laten gaan van clubs (waar er sowieso teveel van zijn in Nl).

Doe maar lekker niet, want het hele idee slaat nergens op. Je gaat de top 5 echt niet .

Erg goed idee ik denk dat het super interessant wordt deze competitie. Want ik zie liever Ajax Brugge dan Ajax RKC met alle respect voor RKC. Als je 10 clubs uit Nederland neemt en 8 uit Belgie krijg je echt een goede competitie (misschien kan je het wel uitbreiden naar 20 net zoals Engeland) en kan je misschien zelfs wel beter dan de Franse competitie worden. Je hebt dan ook een sterke tweede competitie en een derde competitie zodat de jong elftallen ook niet meer nodig zijn. Die zou je in een eigen competitie dan kunnen gooien met een jong Beneliga competitie.
De afstanden van Nederland naar België zijn echt klein dus prima te doen.

Ik zou haast zeggen voor het binnen 2 seizoenen in en ga niet nog langer wachten.

Mocht dit gebeuren lever ik mijn seizoenkaart in. Hoe grote fan ik ook ben van mijn club (heracles, al sinds de toen nog Gouden Gids Divisie), hier heb ik geen zin in. Alles draait dan nog maar om de topclubs en de rest kan lekker gaan spelen om degradatie of op het 2de niveau. De charme in de Eredivisie zit 'm juist er in dat iedereen van iedereen kan winnen (ajax en PSV daar buiten gelaten). Het ene jaar is het Heracles dat mee doet om play-offs Europees voetbal (en af en toe nog winnen ook) en het andere jaar is het Willem II, ADO of voor mij part FC Emmen. Ik heb geen zin in een wedstrijd tegen Charloi, Mechelen of Mouscron. Daar pas ik voor en dan kijk ik wel naar andere competities. Een seizoenkaart van Bayer Leverkusen kost nog niet zo gek veel meer en is qua afstand prima te doen voor mij.

Hier kon je op wachten. De kleine clubs in Nederland hebben het er zelf naar gemaakt met hun belachelijke kunstgras, dan maar tegen de Belgische teams spelen

Samen met belgen het zal toch niet?! Moet er echt niet aan denken hoor, zou een ramp zijn en een doodsteek voor de armlastige clubjes. Snap er niet veel van, wat gaat dit voor ons opleveren dan? Ik gok een hoop ellende en verder wordt je er sportief gezien echt niet beter van. Armoe troef allemaal dit soort berichten!

Ik zou wel voor een soort hybride willen gaan. 12 in Nederland die de eredivisie vormen, 12 in België die de eerste klasse vormen. En vanaf maart speelt de top 6 van de eredivisie in een beneliga super league tegen de top 6 van Belgie. De rest strijdt tegen degradatie onderling.

Vroeger leek dit mij niks maar tegenwoordig snap ik de gedachte erachter wel. Ik ben zeker voorstander van deze competitie. Dan heb je minstens 8 ploegen die Europees punten kunnen pakken. Er is meer vraag naar de competitie dus meer geld voor de clubs. In zoveel opzichten is het een stap vooruit voor het voetbal. De KKD krijgt betere ploegen en de talenten van de jong teams krijgen nog meer tegenstand. Ik ben zeker voorstander van dit idee.

Ajax, PSV, Feyenoord, AZ ,Vitesse, Utrecht, Twente, Heerenveen, Groningen, Willem II. Aangevuld met Luik, Brugge, Anderlecht, Genk en Gent lijkt mij wel wat. Vervolgens een bekercompetitie maken waarin teams in poules starten en de KKD en de restanten van de Eredivisie verdelen in twee conpetities.

22 oktober 2019 om 19:20

En wat heb je daaraan? De gehele subtop kan zomaar degraderen en uiteindelijk zullen de clubs met het grootste draagvlak en operatiegebied bovendrijven. Hoezo is dat eerlijk? Ik denk dat mensen niet beseffen hoe groot de nadelen zijn en hoe snel het volledig mis kan gaan voor veel clubs.

22 oktober 2019 om 19:33

En op basis waarvan kies je deze Nederlandse clubs? Zomaar uit het niets? Neem dan nog een keus op basis van de ranglijst voor TV gelden (lijkt me het meest eerlijk, gezien dit over de afgelopen 10 jaar gaat). Als je dan de 10 best presterende clubs pakt krijg je: Ajax, Psv, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, FC Groningen, SC Heerenveen, Heracles Almelo en ADO Den Haag. Maw, de rest van de clubs mag lekker een niveautje lager gaan spelen. Eerlijk gezegd speel ik vele malen liever een wedstrijd tegen Pec, VVV Venlo, FC Emmen of Willem II (of zelfs liever de derby tegen FC Twente) dan dat ik zit te kijken naar FC Utrecht tegen Mouscron, Heerenveen - Charloi of Ajax - Standard Luik. Nee deze Beneliga is puur berust op commercieel oogpunt. Een competitie rust mede op geschiedenis, sfeer en klassieke potjes. Zoiets zou je dus volledig opnieuw moeten creëren in een Beneliga. Daar heb ik persoonlijk (en met mij velen) totaal geen zin in en daar pas ik dan ook voor. Zoals hieronder al benoemd lever ik dan mijn seizoenkaart in en ga ik wel naar het Duitse voetbal kijken.

22 oktober 2019 om 21:22

Fazter, ik snap je punt. Maar wat als we de beker gaan vervangen door een Benebeker ipv de Beneliga. Zelf denk ik dat dat eigenlijk wel een leuke oplossing is, Dat zou geen doodsteek betekenen voor een aantal clubs uit de Nederlandse competitie, maar zou je zomaar met Heracles tegen Anderlecht of een Brugge kunnen spelen. Ik geloof dat dat soort potjes een stuk spannender zijn dan nu soms met alle respect tegen amateurs.

22 oktober 2019 om 22:35

Dat lijkt me inderdaad een prima oplossing. De Eredivisie blijft zoals ‘ie is en je maakt een apart bekertoernooi voor de clubs uit de Eredivisie en Belgische Jupiler Pro League (of hoe het ook heet).

Krijg je wel gelijk het volgende dilemma: “de charme van het KNVB bekertoernooi met amateurclubs”. Hier zijn natuurlijk twee argumenten voor. De een die vindt dat dit moet blijven. De andere die vind dat een wedstrijd tussen Ajax en een amateurclub weinig toevoegt. Maargoed, eventueel zou je zo’n BeNe beker nog als een soort toernooitje aan het einde van de competitie kunnen doen. Of (nu ga ik vloeken in de kerk), je werkt het af als winter toernooi in een commercieel aantrekkelijk land als Indonesië of China.

Ik vind het een goed idee, de potentie is enorm. Als dit doorgaat kan het geld echt binnenstromen bij bepaalde clubs, maar ook sportief zou het goed zijn, geen kunstgras, en op lange termijn misschien wel 2 of 3 clubs in de CL jaarlijks van NL. Voor fans heeft het zijn voor en nadelen, je krijgt leukere wedstrijden maar je moet ook verder weg en het is niet in Nederland, maar qua afstand is het niet verder dan een Fortuna voor velen, denk alleen dat de meeste kleine clubs hier tegen zijn, want die gaan naar het tweede niveau.

22 oktober 2019 om 19:25

De potentie is enorm? Met Belgie erbij ben je nog steeds klein. Laten we zeggen dat de tv gelden verdubbelen. Dat scheelt je hooguit 5 miljoen euro per jaar, terwijl de concurrentie heviger wordt. Welk argument kun je nou echt aanhalen om aan te tonen dat het goed is voor het Nederlandse voetbal? Laten we Utrecht als voorbeeld gebruiken: Ze krijgen 5,53 miljoen euro aan tv geld. Dat verdubbelt dan in een Beneliga naar zo'n 11 miljoen euro. Anderzijds stijgen die inkomsten bij andere clubs ook, terwijl de concurrentie aanzienlijk heviger wordt. Wat is dan precies het voordeel als je zomaar kunt degraderen? Sommigen snappen schijnbaar niet wat de consequenties ervan zijn en hoeveel nadelen het heeft.

22 oktober 2019 om 19:34

Een spannendere competitie = meer amusementswaarde = meer kijkcijfers = meer geld.het niveau gaat omhoog, waardoor logischerwijs Nederlandse en Belgische clubs vaker Europees kunnen verrassen, waardoor je ook meer inkomsten Europees krijgt.en over degraderen, je zou een opzet kunnen bedenken waarbij de degradant een flinke som geld krijgt om zaken op orde te krijgen en zo snel mogelijk weer te promoveren. (zoiets hebben ze in Engeland)

22 oktober 2019 om 19:34

Als je deze 2 competities combineert heb je een top 5 competitie. Dat is denk ik meer tv geld dan wat jij opnoemt. Ook meer CL/EL plaatsen, geen kunstgras, je kunt betere spelers aantrekken en houden, betere sponsors, en meer topwedstrijden per week. Ik vind eerlijk gezegd dat je te klein denkt

22 oktober 2019 om 19:52

Een top 5 competitie? Nederland en Belgie hebben gezamenlijk zo'n 28 miljoen inwoners en hebben een gezamenlijk oppervlak van zo'n 71.000 km2. Zet dat af tegenover Duitsland (82 miljoen inwoners en 357.121 km2), Frankrijk (63 miljoen inwoners en 551.500 km2), Italie (63 miljoen inwoners en 301.339 km2), Spanje (50 miljoen inwoners en 505.992 km2) en Engeland (56 miljoen inwoners en 130.395 km2). Je komt niet eens in de buurt van die landen! Je vind dat ik te klein denk? Ik kom namelijk met cijfers en feiten, terwijl jouw argument nergens op gebaseerd is. Dit bedoel ik niet aanvallend of denigrerend, maar de cijfers spreken toch echt in het nadeel van zo'n Beneliga.

22 oktober 2019 om 21:40

Sirius, ik ben nu niet direct een voorstander van de Beneliga, maar je statistieken geven niet weer hoeveel voetbalpotentie in een land zit. Als die cijfers al wat zeggen dan is het dat Nederland en België het gewoon belachelijk goed doen voor kleine landjes en we procentueel meer toppers afleveren dan de grote landen om ons heen. Met jou statistieken zouden de Belgen of de Nederlanders het dus ook moeten afleggen tegen bijvoorbeeld China, en dat zie ik toch echt niet gebeuren. Zelf zie ik meer in een Benebeker, omdat het geen doodsteek is voor de kleinere clubs, maar we moeten ons ook niet kleiner maken dan dat we zijn

23 oktober 2019 om 15:10

We hebben het hier over landen die sowieso al een veel betere competitie hebben, waar meer geld in omgaat, commercieel maar aantrekkelijker blijven worden en waar voetbal net als hier sport nummer 1 is. Dan zeggen die statistieken wel degelijk heel erg veel. Dat laat zien dat er veel meer groeipotentieel is.

Voor clubs als o.a. Ajax, Psv, Feyenoord zou zo'n BeneLiga wel gunstig kunnen zijn.Spelers die mogelijk weg willen kunnen dan niet meer als argument aanvoeren dat competities als de Duitse, Franse, Italiaanse meer uitdaging geven dan de BeneLiga.Want de BeneLiga zal ongeveer zitten op het niveau van de Duitse, Franse en Italiaanse competitie.En als clubs als Ajax, Psv en Feyenoord ook steeds meer salarissen kunnen gaan betalen zullen ook de salarissen geen argument meer kunnen zijn om de BeneLiga te verruilen voor de Duitse, Franse of Italiaanse competitie.Dus met de BeneLiga wordt de kans ook aanzienlijk groter dat de beste spelers in de Beneliga zullen blijven spelen.

Kan er niet naar de mogelijkheid van een Amerikaans model worden gekeken? Waarbij de Nederlandse en Belgische competitie gescheiden blijft (dus kampioen in NL en kampioen in Be), maar dat er toch wedstrijden onderling worden gespeeld? Daarna kan er dan om het algehele kampioenschap worden gespeeld. Of dat de top 4 van beide landen na de competitie nog een playoff spelen om kampioen van NE-BE te worden? Met het inkorten van de Eredivisie naar 16 teams heb je 4 extra wedstrijden om NE-BE playoffs van te maken en dan 1 wedstrijd extra ten opzichte van nu voor de finale.

We zeggen het zelf, meer geld naar de grote clubs. Dus minder naar de kleine want als een Go Ahead, Den Bosch of Almere ineens in de 4 klasse speelt, dan haken daar een hoop sponsors af. Ook zal er, naar mijn gevoel, minder wedstrijden op tv komen van die nieuwe 4e klasse

22 oktober 2019 om 19:27

Bovendien ben je direct een hele hoop supporters kwijt en dus kijkers als kleinere clubs ineens niet meer meedraaien in het profcircuit. Clubs die de ambitie en potentie hebben om op termijn te professionaliseren, staan ineens volledig buitenspel, terwijl de financiele gevolgen voor veel clubs catastrofaal gaan zijn.

"We zijn daarom met Nederland een competitie aan het uitwerken dat het verschil met de big five (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk, red.) kleiner moet maken. Een competitie die een markt met 28 miljoen consumenten aanboort."Haal daar maar één "consument" van af... Als dit gebeurt kijk ik in ieder geval niet. Sowieso heb je waanideeën als je denkt dat dit het financiële gat met de topcompetities zou dichten. De BeNeliga is voor geen enkel buitenland interessant.

22 oktober 2019 om 19:41

Natuurlijk is de bene competitie in het buitenland wel interessant. Daar wordt toch liever naar voetbal in grote en volle stadions gekeken dan naar wedstrijden die we nu hebben.de grote vraag zal vooral zijn of het ook in het binnenland interessant is. Wanneer je de helft van de fans verliest omdat hun club niet meer mee doet schiet je er niets mee op.

22 oktober 2019 om 20:50

Waarom denk jij dat men in het buitenland veel meer geld over heeft voor Genk-Feyenoord dan voor Sparta-Feyenoord dan?

22 oktober 2019 om 23:58

Omdat het niveau stukken hoger ligt en de amusementswaarde hoger is? Lijkt me geen hogere wiskunde

23 oktober 2019 om 01:06

Omdat het niveau een stuk hoger is.en omdat grotere clubs meer kijkers trekken.waarom denk je dat er voor de championsleague meer aan TV geld betaald word voor maar 77 wedstrijden dan voor de permier league en de primera division bij elkaar waarin samen meer dan 1500 wedstrijden in een seizoen worden gespeeld? Die bedragen worden alleen maar betaald omdat er meer kijkers worden getrokken.en per wedstrijd zelfs heel veel meer.dus ja, in het buitenland gaan ze echt wel meer betalen voor Ajax - Anderlecht dan ze nu gecombineerd doen voor Ajax - RKC en Anderlecht - Eupen.het is ook niet voor niets zo dat de top 3 een paar jaar terug zelf hun uizend rechten wilden verkopen (zoals dat nu bijvoorbeeld in portugal gebeurd). Simpelweg omdat de uitzend rechten van die drie bijna net zoveel waard zijn als die van de hele competitie.ook direct een van de redenen dat er wel eens gekeken wordt naar formats met maar 16 of nog minder clubs in de eredivisie, gewoon omdat de clubs niets opleveren commercieel gezien.

De KKD wordt dan Jong Ajax tegen Genk

23 oktober 2019 om 01:23

Beetje respect voor de kampioen van België.

Anderlecht - Ajax knap toch.
Duel tussen dé 2 grootste club van de beneliga

22 oktober 2019 om 19:38

Dat is Ajax - PSV al.

22 oktober 2019 om 19:41

Psv groter dan Anderlecht ga weg man.
Is niet omdat paarswit vierkant draait dat ze klein geworden zijn

22 oktober 2019 om 19:56

PSV werkt met een begroting van 73 miljoen euro, spelen in een stadion met een capaciteit van 35.000 en hebben meer kapitaal en kwaliteit op het veld staan. Anderlecht werkt met een begroting van 50 miljoen euro, ze spelen in een stadion waarin 21.500 plaatsen zijn en ze zijn momenteel in verval. Op basis waarvan is Anderlecht dan in hemelsnaam groter dan Psv? Ook Feyenoord is groter dan Anderlecht. Dat zijn gewoon de keiharde feiten.

22 oktober 2019 om 20:03

Heden is psv beter klopt maar niet globaal over de jaren heen.
Leg historie naast elkaar en bekijk beide

22 oktober 2019 om 20:31

@pride8: Goed, we kijken even naar de historie van beide clubs. PSV heeft een Europa Cup I gewonnen, Anderlecht niet. Inderdaad, Anderlecht heeft meer landstitels, maar zouden ze die ook hebben gehad als zij in dezelfde competitie hadden gespeeld als Ajax?

22 oktober 2019 om 20:59

In tegenstelling tot omvang, achterban en pure cijfers is historie geen graadmeter voor nu. Bovendien spreekt ook het verleden in het voordeel van PSV in Europa.

22 oktober 2019 om 22:41

PSV is een grotere club dan anderlecht. Voor Belgen is Anderlecht inderdaad een grote club, maar PSV heeft een betere historie gehad vergeleken Anderlecht en dan ook vooral international, heeft grotere spelers gehad En momenteel ook gewoon een klasse of 2 beter met betere toekomst perspectief

23 oktober 2019 om 09:04

Wel Club Brugge is ondertussen toch al groter dan PSV dit seizoen; hebben ook een begroting van 70 miljoen, stadion capaciteit van 30.000 en een splinternieuw oefencomplex. Als binnenkort dan ook nog eens dat nieuwe stadion er komt... Oh ja en dan niet te vergeten dat o.a. een Mignolet bij Club speelt. Kan PSV alleen maar van dromen.

23 oktober 2019 om 09:15

"psv heeft een Europa Cup I gewonnen, Anderlecht niet." Best nog eens kijken naar de prijzenkast van beide ploegen: PSV heeft inderdaad een Europa Cup 1 gewonnen, alsook een Uefa Cup. Anderlecht daarentegen, heeft tweemaal een Europa Cup 2 gewonnen, twee maal de Uefa Supercup en een Uefa Cup. M.a.w. Anderlecht heeft meer Europese prijzen gepakt.

23 oktober 2019 om 10:21

Dromen van Mignolet? PSV heeft met Zoet geen topper, maar Mignolet is gewoon een grabbelaar. Dat jullie beste speler Ruud Vormer is zegt voor mij alles, een speler die te slecht was voor een subtopper hier blinkt uit bij de top van België. Daarnaast is het leuk dat Brugge een stadion heeft van 30.000 man (nog steeds kleiner dan PSV maar goed), maar dit seizoen zit er gemiddeld 20.500 man. Als je wilt stellen dat Brugge groter is dan Psv, krijg eerst je kleinere stadion maar eens vol voordat je een groter stadion neerzet. Tot slot is de begroting van PSV gewoon 9 miljoen hoger dus PSV is op elk vlak verder dan Brugge.

23 oktober 2019 om 10:23

Ik heb drie keer een internationaal toernooi in Oostende gewonnen in de jeugd. Dat zijn drie internationale prijzen. Conclusie, de C en B van mijn amateurverenging hebben meer internationale prijzen gepakt dan Psv. Het gaat ook om de grote van een prijs. Leuk die Europa Cup 2's, alleen staat één maal de Ec1/cl winnen ver boven 3 keer een Europa Cup 2.

23 oktober 2019 om 12:04

"leuk die Europa Cup 2's, alleen staat één maal de Ec1/cl winnen ver boven 3 keer een Europa Cup 2." Dat is jouw subjectieve mening. Slaat trouwens nergens op. Anderlecht heeft beter gepresteerd in Europa en dat vertaalt zich in de prijzen. Ajax staat nummer 1, maar Anderlecht is echt wel de nummer 2 in het algemeen. Dat ze een kleiner stadion hebben heeft daar niks mee te maken. Volgens die logica is PSG kleiner dan Ajax aangezien het Parc des Princes 'amper' een capaciteit van 48.000 heeft.betreft het gemiddelde van Club Brugge; dat is normaliter rond de 25.000 terwijl de capaciteit 29.042 (oké ik heb afgerond in mijn vorig bericht). Het feit dat het dan ook nog eens een krot van een stadion is zegt genoeg. Geef ze een nieuw stadion en ze spelen voor 40.000 man

23 oktober 2019 om 12:09

"dat jullie beste speler Ruud Vormer is zegt voor mij alles, een speler die te slecht was voor een subtopper hier blinkt uit bij de top van België." Jij claimt dat Ruud Vormer onze beste speler is en waarom, omdat hij kapitein is? Hans Vanaken is onze beste speler, gevolgd door Mignolet, Deli en Diatta. Vormer is gewoon vaste kapitein en basisspeler. Niet overdrijven

23 oktober 2019 om 15:15

@vazquez - Maar hoe is dat relevant? Het ging hier over Anderlecht, niet over Club Brugge. Met betrekking tot Anderlecht en jouw argumenten: Het verleden van Anderlecht is niet relevant. Anderlecht is in niets relevants groter dan PSV momenteel en daar gaat het om. Dat Club Brugge wel concurreert, doet er in deze niet toe. Het ging om de uitspraak dat Anderlecht groter is dan PSV en dat is simpelweg niet het geval.

22 oktober 2019 om 19:39

Dat zou een heerlijke affiche zijn.

Allemaal leuk en aardig maar dit zit er niet in. Ik geloof niet dat elke Nederlandse en Belgische club er mee akkoord gaat. Daar heb je probleem nr 1 al. Verder zal je dan ook een Beneliga 2 moeten maken voor de amdere 8 Nederlandse en Belgische clubs. En hoe wordt promotie en degradatie dan geregeld? Stel dat de Nederlandse clubs beter presteren dan heb je binnen een aantal jaar een co.petitie met misschien wel 13 Nederlandse clubs en maar 5 Belgische? Of degradeerd er 1 Belgische en 1 Nederlandse club ongeacht de eindstand? Nee te veel zorgen en geregel wat ook het failliesement voor een aantal clubs betekend. Laat het maar lekker gescheiden.

Mogen ze de regels voor betaling aan niet-EU spelers eerst maar eens gelijktrekken met Belgie.bovendien moet je er voor waken dat Nederland en Belgie met een gezamelijke competitie geen CL en UL plekken gaat inleveren.

22 oktober 2019 om 21:02

Helemaal mee eens. En wat denk je van die corrupte makelaars daar en omkoping. Moet je nooit willen. Zitten veel te veel haken en ogen aan. Ik denk ook dat veel Nederlandse clubs hier niet mee akkoord gaan. Het is alleen maar dat de grote clubs hier beter van worden en de rest wordt de dupe

Ik heb erg gemengde gevoelens over een eventuele Beneliga. De TV- en sponsorinkomsten zullen inderdaad flink stijgen. En als supporter zou ik Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik natuurlijk boeiendere tegenstanders vinden dan Emmen, VVV en Fortuna Sittard. Maar ik ben ook wel een voetballiefhebber die best wel hecht aan tradities. Onze clubs strijden al 130 jaar om het kampioenschap van Nederland en dat zouden we dan op moeten offeren voor een gefabriceerde nieuwe competitie. Bovendien gooi je met een Beneliga de nummers 11 t/m 18 van de eredivisie onder de bus. Die komen dan allemaal in een veredelde Keukenkampioen Divisie terecht. En verder zal de Beneliga niet zoveel Europese tickets krijgen als Nederland en Belgie er nu samen krijgen.

De markt word dan groter en daar kan iedere club dat BeNeliga gaat spelen beter van worden. Liever gisteren dan vandaag.

22 oktober 2019 om 20:14

Want iemand uit Antwerpen koopt hele fanshop van Ajax leeg en Rotterdammers nemen seizoenskaart van Club Brugge? Oke tv geld miss iets meer maar je kan beter de kleintjes van ieder land sterker maken op een of andere manier. Dan worden beiden competities sterker, beter, aantrekkelijker en profiteren meer clubs dan alleen de bovenste die al aardig bedeeld zijn

22 oktober 2019 om 20:23

Natuurlijk is een Beneliga commercieel veel interessanter. En dat gaat helemaal niet over fanshops leegkopen of een seizoenkaart nemen van een andere club. Want dat zijn maar peanuts. Nederland heeft alleen 17 miljoen inwoners, samen met Belgie heeft het er 28,5 miljoen. Door een samenvoeging stijgt dus ook het aantal geinteresseerde voetballiefhebbers enorm. Lijkt me logisch dat de TV-inkomsten dan enorm zullen stijgen, dat sponsoren dan veel meer willen gaan betalen. En een speler die uitblinkt in de Beneliga zal meer waard zijn dan een speler die uitblinkt in de eredivisie. Enzovoort.

22 oktober 2019 om 22:31

Je voegt twee samen. Mensen die nu niet kijken, kijken dan waarschijnlijk ook niet. 1+1=2 niet 3, de potentiële winst zit hem in het rechterrijtje denk ik en niet het linkerrijtje

23 oktober 2019 om 00:01

De top 10 en 8 van beide competities herbergen de meeste supporters en kijkers. Voeg deze samen en je komt ver boven de huidige stand van zaken uit. Daar zit de winst

Ik lees dat een logische verdeling 8/9 Nederlandse clubs en een gelijk aantal Belgische clubs zou zijn. Maar gezien het aantal inwoners per land of wellicht voetbal kijkende mensen zal de verdeling anders wellicht eerlijker zijn.
Daarnaast vraag ik me af of ipv 17 miljoen naar 28 miljoen geïnteresseerden je echt als club zoveel verder helpt dat je in Europa groter wordt. Die 100 miljoen voor promotie van Champoinship naar Premier League ga je toch nooit realiseren.

Een Ajax/PSV kan zich ook afvragen of je liever elk jaar tegen 1/2 andere clubs strijd voor champions league dan tegen 5 anderen. Want een beneliga competitie betekent niet automatisch 4 ploegen in de CL zoals de grote competities al hebben.

22 oktober 2019 om 20:22

Mee eens, alsof een kleine jongenn van 6 uit Roeselare nou ineens FC Utrecht fan wordt... Wat een onzin.daarnaast houden we minder tickets over haha.. reken uit.

Ik heb de reacties (nog) niet gelezen, maar mijn reactie isure grap voor de clubs met weinig geld.dure grap voor de supporters.dure grap voor de overheden.de clubs, die afvallen van de Eredivisie en de de Belgische league zullen moeilijk het hoofd boven water kunnen houden.het is misschien leuk, om de Kampioen van België en Nederland een tweeluik te laten spelen, of een kleine competitie van de top 3 van de landen maar de internationale agenda laat dat niet toe.misschien in de zomer als voorbereiding van het seizoen, maar wil je dat?

Oké kapitein grootspra... Euhm Verhaeren ofzo iets. Mijn advies als je dit echt zo willen is de top 6 Belgie en top 6 Ned na de winter een Knock out competitie laten spelen door de weeks. Speelt een team nog europees? Stroomt nr. 7 door, etc

Prima idee, want zo hoeven we de Belgische clubs niet meer te zien in Europa. Tenzij ze hetzelfde concept als Zwitserland&Liechtenstein gaan doen, want kan me herinneren dat FC Vaduz (Liechtenstein) in de tweede divisie zat boven FC Lugano (Liechtenstein) , en mocht deelnemen aan de voorronde van EL. De Belgische top is niks vergeleken met de top van Nederland.

Ik zie psv liever aansluiten in de Bundesliga als er überhaupt verandering nodig is. Daarentegen vind ik wedstrijden tegen pak m beet Emmen en VVV ook gewoon erg leuk...

22 oktober 2019 om 21:47

Net alsof de Duitsers (die echt van de traditie zijn) zitten te wachten op Nederlandse clubs. Die lachen je spontaan uit als je zegt dat je in Bundesliga wilt komen spelen.

Als dit zo is stop ik denk ik met kijken en volgen van de Eredivisie.ik kijk al geen CL meer, dat is al niks meer aan. (ik geef toe, vorig jaar wel Ajax gekeken)m'n ssk zeg ik dan sowieso op. Zonder twijfel.

Dus ipv saaie Ajax - Willem II of saaie PSV - PEC Zwolle. Ga je nu ook saaie Ajax - Gent krijgen en saaie PSV - Club Brugge. Nou nou, wat een aanzien zeg. Het zou juist beter zijn voor de Eredivisie om naar wat minder ploegen te gaan binnen Nederland en vasthouden aan de eigenzinnige wijze van voetbal. Nu ga je een clash krijgen van twee stijlen en twee culturen die over verschillende voetbalzaken anders denken. Minder clubs, vaker Ajax - PSV spelen en Feyenoord - AZ.

En plekken inleveren voor Europees voetbal? Hebben ze daar ook over na gedacht? De kampioen groepsfase cl nummer 2 voorronde cl 3 t/5 el? Daar word zowel Nederland als België niet beter van. Een aantal jaren geleden is de voetbalpiramide ingevoerd en ook dat is een flop. Amateurs willen niet promoveren en clubs als Nec en Roda staan op omvallen terwijl de jeugdteams vrolijk voor spek en bonen meedoet. Maak het net zoals vroeger. 18de degradeert 17 en 16 Spelen na competitie in groepsfase van 4 teams. Heb je een slechte dag lig je er niet gelijk uit. Play-offs bovenin afschaffen. Nummer 7 kan ineens wel Europees halen terwijl nummer 4 met lege handen kan komen te staan. Kost punten in Europa. Aub geen België erbij dan gaan er veel subtopploegen kapot

Ik hoop dat ze dan ook schotland, portugal en enkele scandinavische landen er bij betrekken. Zou een mooie competitie zijn met grote traditieclubs en nationale sentimenten. Dan zou ik op zondagavond om 7uur wel weer studio sport gaan kijken hoor!

Voeg gewoon beide bekertoernooien samen als benelux cup.En nationaal nog een eigen beker toernooi met je amateurs enz.Beker toernooien stellen toch niet veel voor. Kun je er mooi mee experimenteren.Winnaar benelux beker = EL ticketWinnaar nationale beker = EL2 ticketPs : als je je eigen competitie sterker wil maken kan je ook naar 14 clubs en dan 3 x tegen elkaar spelen zoals Schotland (ongeveer)3x ajax-psv 3x ajax feyenoord3x ajax - az3x ajax - twente (als twente weer twente is)4 sterke wedstrijden en dan 2 x fortuna en 2 x pak en beet vvv die wegvallen. Dat zou de competitue sterker maken.

Daaag
Afscheid vh voetbal. Klaar mee

Gaat niet gebeuren. Ik zit ook niet te wachten op Willem II - Zutte Waregem of erger nog als Willem II in de 2e divisie komt tegen weet ik veel wie. De charme van de eredivisie is willen II tegen NAC . Wat me wel een idee lijkt is om de tickets voor de CL en EL op 1 hoop te gooien , dan heb je als NL-Be 3 CL tickets en iets van 5 EL tickets. En daar dan een competitie om te maken. Nummers 1 en 2 strijden voor 3 CL tickets en 3 t/m 7 om EL tickets. Dan speel je echt ergens voor, heb je wedstrijden met grote belangen ; veel kijkers NL van beide clubs en ook van de rest van beide landen die hopen dat hun land wint ; en de top heeft 6 extra zware wedstrijden per jaar ; een Ajax speelt dan bv 2 keer tegen PSV , 2 keer tegen club Brugge en 2 keer tegen Anderlecht . Toch extra geld , extra zware wedstrijden en meer kans op CL en EL voor beide landen. En ook voor clubs als Vitesse en Utrecht enzo veel leuker. Je speelt geen nacompetitie voor 1 plek in de derde voorronde, waarna je in juni of zo wordt uitgeschakeld door de nummer 3 van Oekraïne ; maar een toernooi van 6 die je een rechtstreeks ticket voor de EL kan opleveren . En kijk eens naar het extra geld dat dat oplevert : 3 keer uitverkocht huis , televisierechten etcetera. Nederland en België moeten de krachten Europees bundelen maar tevens de charme van een lokale competitie behouden

Weet t niet. Begin met de Johan Cruijff schaal, kampioen nederland tegen kampioen belgie. Of een nieuwe schaal. Daarna bekertournooi en dan maar ns kijken of t wat word.

Fc Limburg erbij. Hoppa

Als ajacied ben ik wel voor zo'n competitie. De potjes met alle respect tegen VVV, RKC, ADO, PEC en Fortuna wordt niemand beter van. Is voor Ajax niet leuk, de tegenstander niet en voor de kijker ook niet.Als je deze potjes kan vervangen tegen Anderlecht, club Brugge, Standard, Antwerp en AA Gent. Vergroot je de weerstand, meer weerstand betekend automatisch dat je beter moet worden, groter bereik (ipv 17 miljoen potentiele klanten dan 27 miljoen).En het argument van het reizen slaat van geen kant nog wal, in grotere landen zijn de reis afstanden nog groter dan van Heerenveen naar Luik.Ik zou het wel opbouwend willen zien,Eerst de supercup der lage landen. Vervolgens eens kijken voor een BeNe-bekertoernooi. Om vervolgens te kijken naar een competitie.Ik zou wel als opzet kiezen dat de divisies daarachter wel gescheiden blijven. En dat de laagste nederlandse club en belgische club degradeert.

Blijft lastig. Misschien is er iets te bedenken met een opzet waar ploegen 1x tegen elkaar spelen (uit/thuis willekeurig) of een kleinere competitie. Met vervolgens de bovenste en onderste helft van de Nederlandse en Belgische competitie tegen elkaar. Dan kunnen beide landen hun Europa plaatsen behouden, stijgt het niveau voor alle teams en is er commercieel een grotere waarde.

22 oktober 2019 om 21:48

En dan zouden de ploegen die na de 1e ronde voor europees voetbal in aanmerking komen (top 5?) nog eens tegen elkaar kunnen spelen om het thuis voordeel eerlijk te verdelen.

Ben tegen een Bene Liga, maar zou wel voorstander zijn van een gezamenlijk bekertoernooi. Lijkt me veel beter dan een geheel nieuwe competitie.ze zei me noh swa, vlees op vlees. Dat is wat ik wil.

Groter bereik van op inwonersaantal.. Is net 28 miljoen op 46 miljoen van de eerst volgende concurrent Spanje een dochreden. Alle andere landen hebben nog meer

Geen tegenstand in eigen competitie..
In België hebben de nummer twee drie en vier nu al tien verliespunten. Dat is na respectievelijk 11 en 10 gespeelde wedstrijden echt wel veel als je zoveel beter dan de rest denk te zijn.

Veel sponsoren zijn juist lokaal betrokken en dan kom je bij de grotere sponsoren uit. Wie zegt het voor internationale sponsoren interessanter is om ook voor die 10 miljoen Belgen zichtbaar te zijn?

Daarnaast sponsoren internationale sponsoren nu al per land en indien gewenst in meerdere landen. Sponsorkosten zullen voor merken misschien wel hoger zijn dan nu in twee landen sponsoren.

Beter voetbal verwacht ik ook niet, waarom? Het is nu ook niet echt om aan te zien en als het zo goed was hadden ze niet zoveel verliespunten. Daarnaast raak derbys en rivalenwedstrijden kwijt. Alle charme gaat er vanaf. Minder gevuld uitvak. Bij bedrijven op de werkvloer minder praat tussen rivaliserende supporters. Ik zie een spartaan op kantoor Rotterdam niet heel de week meer bezig zijn met zijn feyenoord collega. En die feyenoord collega heeft niemand op de werkvloer die voor Gent is om mee bezig te zijn.

Het is een op commercie gebaseerd idee waarbij ik de doorberekeningen wel eens wil zien. Het lijkt vooral een waanidee van clubs die allang niet meer kunnen aanhaken.

Laat de Belgen hun eigen boontjes maar doppen en ervoor zorgen dat de clubs goed cashen voor hun jeugdtalenten en zo nog ergens iets kunnen inhalen.

Wat mij het meest zou interesseren is welke criteria je wil aanhouden om dan "geplaatst" te worden voor de Beneliga...neem aan dat men een gesloten competitie wil organiseren. naar Amerikaans voorbeeld in de Mlb. Dat zou betekenen dat je dus ook geen promotie degradatie meer zou hebben...dat gaat dus nooit gebeuren.....

Je gaat dus voor alle duidelijkheid : de helft van de Europese tickets opgeven (want de Uefa gaat echt niet dubbele tickets geven aan een gezamenlijke competitie) in de hoop dat je de 6de competitie van Europa kan worden? Misschien moeten ze bij AZ, Vitesse, Utrecht, Feyenoord, Genk, Gent, Standard en Antwerp even goed nadenken voor ze instemmen. Want zelfs als dat streven lukt om de 6de competitie te worden durf ik nu al de top 3 te voorspellen : Ajax, PSV en Club Brugge. Die clubs gaan dan de CL in en zullen financieel afstand nemen van de rest. De Belgische begrotingen komen afgezien van Club Brugge (70 miljoen) totaal niet in de buurt van Ajax, PSV en misschien zelfs Feyenoord. Anderlecht (50), Genk (50), Gent (44), Standard (30) en Antwerp (25) gaan dat gat niet dichten. Ajax en PSV zitten zonder CL op een begroting van 110 en 78,5 miljoen. Wat je er in ieder geval mee bereikt is dat je de kleinere clubs uit beide landen sportief en financieel keihard vloert. Hoewel het Ajax qua schaalvergroting goed uitkomt ben ik als Ajacied toch ernstig tegen deze keiharde trap naar beneden om jezelf omhoog te werken. Stop met die waanzin dat we per se de 6de competitie in Europa moeten worden ten koste van de vernietiging van talloze kleinere clubs en tradities.

Overigens verwacht ik dat de kassa van ajax en PSV over die drie jaar ook al veel en veel te vol zit om gelijkwaardig te zijn aan de andere Benelux competitie clubs.

Als PSV alleen al de komende jaren gaat cashen voor al dat talent... Dan gaat die Benelux competitie voor hun ook nergens over.

Een Europese supercompetitie is logisch maar dat is wat mij betreft de championsleague al.

De knvb zou de opleidingsvergoedingen beter eens flink opkrikken zodat de talenten die door ajax en PSV bij kleinere clubs weggehaald worden in ieder geval een financiële voordeel voor die kleine clubs geeft ipv sportief uitgehold te worden. Knvb Maak je eigen competitie financieel maar eens sterker door alle clubs te steunen.

Nee, nee, nee!!!!!

Slechtste idee ooit, zo gaat heel onze eigen identiteit als land naar de klote.

Ja, maar stel als iedere seizoen de Nederlandse teams in de top 3 eindigen, dan zullen de Belgen dat niet echt prettig vinden en vice versa, en als er meer Belgische teams degraderen en Nederlandse teams promoveren. Dat betekent dat de beneliga dan opeens bijvoorbeeld met 14 Nederlandse teams bestaat en 4 Belgische?

Ik zou het niet doen. De Nederlandse competitie is heel erg onderschat, aanvallend is de Nederlandse competitie sterker dan ze krediet voor krijgen. Als je ziet wat teams als Utrecht, Heerenveen tegen PSV en AZ laten zien en RKC Ajax bijna wegtikte. De eredivisie is beter dan de Belgische en het moet gescheiden blijven

22 oktober 2019 om 23:29

Daarom falen teams zoals Utrecht, Vitesse, Groningen, etc, structureel als het erom gaat tijdens de voorrondes van Europees voetbal. Natuurlijk zullen die teams af en toe leuk presteren tegen de grotere teams, maar als het er echt om draait laten ze het liggen.

Kom maar op met die nieuw te vormen league; doorgaan op de huidige weg is gewoon uitstel van executie. De huidige Fox deal was voor het overgrote deel van de Nederlandse clubs letterlijk en figuurlijk de redding om het hoofd net boven water te kunnen houden. Anders was het gewoon afgelopen, en de meeste kunnen geen enkele financiële tegenvaller hebben, en vroeger of later zal er een economische of sportieve schok komen. Het gaat erbij mij ook niet in dat wanneer de rechten weer vrij komen dat Fox of een andere partij bereid is flink veel meer te betalen.eigenlijk vind ik dat de clubs die niet meer mee kunnen in de hedendaagse voetbalwereld de clubs die nog wel potentie belemmeren. Clubs die niet beginnn in de nieuw te vormen hoogste league kunnen natuurlijk gewoon promotie maken, en net zoals in de nieuw te vormen hoogste league zal de weerstand ook in de nieuwe tweede league toenemen. Ik denk ook dat een nieuwe tweede league ook financieel lucratiever zal zijn voor de clubs dan de huidige Keuken Kampioen Divisie; die ook gewoon ten dode is opgeschreven. Dus kom maar op, het is de enige serieuze manier om de kwaliteit van het Benelux (club) voetbal echt te verbeteren en te redden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren