‘Ster van de show’ Bas Nijhuis weer hard aangepakt: ‘Dit nog nooit gezien’

Zondag, 20 oktober 2019 om

Bas Nijhuis had zondagmiddag de leiding over de degradatiekraker tussen FC Emmen en Fortuna Sittard (2-1). De scheidsrechter greep in de tweede helft regelmatig naar zijn borstzak en deelde in totaal zes keer een gele kaart uit. Spelers van Fortuna kregen geel vanwege commentaar op de leiding. Bassala Sambou legt uit waar de frustratie bij de Limburgers vandaan kwam.

"Hij wil blijkbaar de ster van de show zijn", begint de aanvaller na afloop pittig in gesprek met De Limburger over Nijhuis. De arbiter deelde bij 'het minste of geringste commentaar' een kaart uit, zo klinkt het bij de regionale krant. Sambou, die de openingstreffer voor zijn rekening nam, vond dat Nijhuis slecht floot in De Oude Meerdijk.

"Het is wat het is. Als je iedereen geel wilt geven voor het tonen van emoties kan dat, maar ik heb het nooit eerder gezien. Ik had het niet eens tegen hem, ik schreeuwde uit frustratie tegen mezelf. Maar ja, je hebt van die scheidsrechters die hun eigen kleine regeltjes maken. Wat kun je er aan doen", besluit Sambou zijn relaas.

Fortuna kwam in de eerste helft verdiend op voorsprong en was in de eerste helft de betere partij. Na rust was FC Emmen echter veel feller, wat resulteerde in de gelijkmaker van Michael de Leeuw. Een kwartier voor tijd besliste Sergio Peña het duel in het voordeel van de club uit Drenthe door vanaf de rand van het strafschopgebied de bal mooi in de hoek te schieten: 2-1.Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door master d)

Ik word onderhand ook enorm moe van Nijhuis. Die vind zichzelf wel zo geweldig met zijn zelf gemaakte regels, en ik krijg de indruk dat hij het liefst de camera 90 minuten op hem gericht heeft staan. Die ene gele kaart die ik heb gezien voor commentaar op de leiding was overigens wel terecht, die was al meerdere keren gewaarschuwd. Al snap ik dat je gefrustreerd bent als je net een goal tegen hebt gekregen.

20 oktober 2019 om 22:15

Ik heb de wedstrijd gezien, vond hem juist erg goed fluiten. Sinds wanneer moet het kunnen om maar de gehele wedstrijd te zeiken op de scheids. Je heb gewoon je mond te houden en anders een kaart. We leven in een land waar de grenzen van autoriteit vervagen. Dat zie je op straat en helaas ook op een voetbalveld.

20 oktober 2019 om 22:18

Misschein de regels van het rugby hanteren. Alleen de aanvoerder mag met de scheids praten, de rest lekker wegblijven. Krijg je minder gezeik mee, denk ik.

20 oktober 2019 om 22:28

Bij vrijwel elke sport is het respect voor de scheidsrechter groter dan bij het voetbal. Geen idee waarom dat wereldje zich zo ontwikkeld heeft, maar het is echt heel triest.

21 oktober 2019 om 07:09

@Craig Tucker, Ben het met jou eens over respect richting scheidsrechter. Alleen Nijhuis zijn optredens zouden bij elke sport voor onbegrip zorgen. Enkele weken geleden riep hij nog dat de spelers niet protesteerden en het dus met hem eens waren!!! En dan heb ik het er niet eens over dat hij wel heel duidelijk anders fluit als zijn collega’s. Dat werkt onbegrip en dan snap ik het wel als iemand gefrustreerd raakt.

Ach, dit weet iedereen toch al van Nijhuis? Hij wil het middelpunt van de aandacht zijn en hanteert zijn eigen regels. Niks nieuws. Dat hij bij talkshows komt, zegt genoeg. Een scheidsrechter moet onzichtbaar zijn, wat mij betreft ook buiten het veld. Als hem nou wordt gevraagd na het seizoen mee te doen aan een documentaire of interview ofzo, zou ik daar minder moeite mee hebben. Maar tijdens het seizoen moet je gewoon onzichtbaar zijn.

20 oktober 2019 om 22:31

Ouderwets gelul. Tegenwoordig worden er einde stappen gemaakt om voetbal te moderniseren met de VAR als meest belangrijke stap. Jarenlang hebben wij scheidsrechters afgezeken, omdat wij het op TV wel makkelijk zagen en verweten hun het niet te zien. Nu zijn ze dus begonnen met de VAR, maar die staat nog in de kinderschoenen en er worden dus nog fouten gemaakt. Dan vind ik het juist logisch dat er een scheidsrechter aanschuift bij een TV-programma om iedereen te informeren over protocollen, (toekomstige) wijzigingen en het tot stand komen van bepaalde beslissingen. Zo creëer je begrip en draagvlak. Daarbij vind ik hem ook sympathiek overkomen en komt hij met een duidelijk verhaal. Juist dat hebben we meer nodig.

20 oktober 2019 om 22:49

Maar hij schuift aan bij een programma waar ze nul komma nul kritiek op hem hebben. Het maakt niet uit wat hij heeft gedaan, ze praten het goed. Dus ik vind het dan de 'Bas Nijhuis Show'.

20 oktober 2019 om 22:50

Hem sympathiek overkomen? Ik vind hem arrogant overkomen. En die berichtgeving hoort niet vanuit een scheidsrechter te komen, maar vanuit een bond of verantwoordelijke. Je verwacht toch ook niet dat een voetballer je gaat informeren over nieuwe regels? Die komen vanuit de instanties die daarvoor zijn. Als de verantwoordelijke voor scheidsrechters aanschuift en protocollen uitlegt, bepaalde afwegingen van scheidsrechters toelicht, etc, prima. Maar dat moet een scheidsrechter niet doen, zoals ik zei, die moet onzichtbaar blijven.

20 oktober 2019 om 23:00

Ouderwets gelul? Nee onzin! Ook vandaag de dag is de scheidsrechter slechts een figurant en heeft enkel de taak om de wedstrijd in goede banen te leiden. De beste scheidsrechters zijn die, die niet opvallen; waarvan je achteraf afvraagt wie er floot. Nijhuis heeft tijdens zijn lopende carrière al een biografie laten schrijven, trekt zijn eigen plan en is wisselvallig. Zijn arrogante houding werkt niet mee, maar is slechts een aanname. Dat hij aansluit bij VI vanwege de VAR is natuurlijk onzin. Als het vanwege de VAR zou zijn, had er wel een hoofdverantwoordelijke op zijn plek gezeten of op zijn minst had de bond toestemming gegeven. De KNVB is er namelijk niet heel blij mee dat hij hier aan meedoet. Hij zit daar enkel en alleen voor zichzelf, krijgt daar namelijk ook geen kritiek over zich heen. Heel toevallig hoor je hem namelijk niet wanneer er wel kritiek op hem geuit wordt.

21 oktober 2019 om 02:43

Hij wordt bij vi inderdaad over het algemeen geprezen omdat hij een goede scheidsrechter zou zijn, maar ze hebben hem daar aan tafel meerdere malen vierkant uitgelachen omdat hij er bij een beslissing helemaal naast zat. Hij komt daar echt niet altijd weg zonder kritiek te hebben gehad, hoor.

21 oktober 2019 om 07:14

Dan heb je natuurlijk ook veel moeite met Danny Makkelie, die sluit aan bij studio sport wat natuurlijk ook een talkshow is. Spelers hebben zich te gedragen en een scheids mag prima hier en daar aansluiten. Zo kunnen ze het ook hebben over waarom bepaalde beslissingen worden gemaakt. Sommige dingen zijn voor heel het scheidsrechters korps zo duidelijk en voor alle supporters niet.dus ga eens mee in de tijd. Volgens jou zitten we nog in 1930

Misschien dat ze bij Fortuna Sittard hun spelers hadden moeten instrueren hiervoor. Meneer Sambou reageert nogal verbaasd op het feit dat Nijhuis kaarten voor praten geeft. Dit terwijl iedereen weet dat hij dit al jaren doet. Je kunt beter iemand onder de zoden schoppen bij Nijhuis dan tegen hem praten. Die boodschap had men bij Fortuna wel mogen overbrengen op de spelers.

20 oktober 2019 om 23:08

Helemaal gelijk. Gewoon domme voetballers. Als je het al weet waarom doe je het dan? Gebrek aan beheersing.

21 oktober 2019 om 12:53

Haha. Laten we het probleem lekker bij alle voetballers gooien. Dat is het probleem verschuiven op andere. Het probleem is Nijhuis. Niet de voetballers (van welk team dan ook).

21 oktober 2019 om 13:00

Ik zeg niet dat ik het eens ben met hoe Nijhuis fluit. Ik zeg alleen dat iedereen weet hoe hij fluit en dat je eerder geel krijgt voor praten dan voor iemand schoppen. Ik heb niet de illusie dat Nijhuis die houding gaat veranderen, dus zolang de Knvb hem voor wedstrijden aanstelt moet je als club je spelers instrueren om niet tegen domme gele kaarten aan te lopen. Dus zolang de Knvb niet ingrijpt moet het probleem inderdaad bij de voetballers en clubs worden gelegd over hoe hiermee om te gaan.

Mannelijk voetbal en niet zeilen, dat wil Nijhuis. Grote spiegel kopen bij Fortuna en er eens inkijken. Nijhuis floot verder prima. Gewoon je nu ik houden dan is er niks aan de hand, dat gepiep altijd

Juist goed van Nijhuis. In de reglementen staat dat bij herhaaldelijk commentaar op de leiding geel staat. In bijna alle andere sporten zie je geen commentaar meer op de leiding, zoals bij rugby en basketbal. Minder zeuren betekent ook meer zuivere speeltijd en dat is goed voor de liefhebber.

Ik zat in het stadion en ik kan zeggen; Nijhuis heeft prima gefloten hoor. De spelers van Fortuna waren echt hard aan het zeuren en ze zijn er ook in het begin met een waarschuwing vanaf gekomen. Blijf je doorgaan? Dan krijg je geel. Idem dito voor de keeper die als onnodig ver zijn doel uit kwam om Nijhuis even te vertellen hoe het moest. Als je weet dat iemand geel krijgt voor klagen op de scheidsrechter, waarom doe je het dan nog? Een beetje zelfreflectie zou de spelers van Fortuna sieren.

Nu hopen dat andere scheidsrechters deze lijn doortrekken. Als je soms zuid-amerikaanse wedstrijden ziet, lijkt het eerder de bedoeling om de scheids met de grond gelijk te maken dan een doelpunt te maken...

21 oktober 2019 om 12:27

Precies.. Dat gejank en gezeur op de leiding moet eens afgelopen zijn.. Ook dat gejank om kaarten moeten ze eens mee stoppen.. Zo onsportief..

Veel scheidsrechters reageren vaak niet op de eerste emotie van een speler, maar zodra deze dan verder gaat komt de kaart uiteraard. Ik vind dat een goed standpunt mits je eerste emotie wel binnen de perken is. Ik heb het gevoel dat Bas die eerste emotie ook liever niet heeft. Wat de daadwerkelijke regels hierin zijn weet ik niet maar wel dat je bij Bas dus erg moet oppassen.Daarnaast moet je streven naar een zo gelijkwaardig als mogelijk fluitend of leidend scheidsrechterskorps. Zodat je niet dat gemarchandeer van regels krijgt.Ook heb ik het idee dat er vaak veel te veel kaarten getrokken worden omdat men te lang wacht met de eerste gele kaart. Heb altijd het idee dat je vroeg in de wedstrijd duidelijk moet aangeven waar de grens ligt, doe je dit niet dan verhard vaak het veldspel met meer kaarten en eventuele blessures ten gevolge.

Geef Nijhuis groot gelijk. Gebeurd veel te weinig dat er geel uitgedeeld wordt aan zeurende voetballers.. Ook voetballers die onsportief zeuren om gele kaarten zouden vaker bestraft moeten worden. Als dit de norm wordt zijn er misschien eens af van dat gejank op het veld.

Deze man is gewoon camera geil Hij zit niet voor niks vaak en studio met zijn buurvrouw of vriendinnen zodat van de gijp en derksen ook wat te kijken hebben wat dat betreft past hij precies bij Wilfred want die heeft daar ook lastvan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 19 november
David Beckham overweegt om de aan Manchester United gelinkte Mario Mandzukic in januari naar Inter Miami CF te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren