Danny Makkelie erkent: ‘Ik baal vreselijk dat ik het zelf niet heb gezien’

Zaterdag, 19 oktober 2019 om

Danny Makkelie was zaterdagavond blij met de VAR. De scheidsrechter gaf in de tweede helft van het duel tussen FC Utrecht en PSV (3-) een directe rode kaart aan Nick Viergever en Jorrit Hendrix, maar wél pas nadat video-arbiter Jochem Kamphuis het advies uitbracht om de beelden te bekijken.

Makkelie had immers in beide gevallen aanvankelijk een gele kaart getrokken. “Het is prettig dat er een VAR is. Het is een vangnet, anders was ik hier weggegaan met twee gemiste rode kaarten”, erkende de scheidsrechter in gesprek met FOX Sports. “Ik ben blij dat de VAR er is en ik denk dat het publiek ook graag ziet wat we aan het doen zijn. Ik baal natuurlijk wel vreselijk dat ik die momenten niet zelf heb gezien.”

“Het is niet leuk om naar het scherm te gaan.” De eerste rode kaart was voor Viergever, na een charge op Bart Ramselaar. “In de wedstrijd heb ik het niet zo gezien. Ik stond links van het duel en zag het contactmoment niet. De gele kaart gaf ik vanwege het onderbreken van een veelbelovende aanval. Jochem kwam bij mij op de lijn, zei dat hij het had teruggezien en het een duidelijke rode kaart vond.”

“Ik ging kijken en had geen enkele twijfel meer.” De overtreding van Hendrix werd niet gezien door Makkelie. “De bal werd weggespeeld. Ik draaide, volgde de bal en hoorde het publiek schreeuwen. Vanaf de zijlijn hoorde ik al: overtreding en geel. Ik gaf een gele kaart, maar ook toen kwam de VAR op de lijn en Jochem adviseerde me om te kijken. In beide gevallen was het een duidelijke rode kaart.”

“Jochem kijkt in dit soort gevallen de beelden terug en adviseert mij dan om te gaan kijken. De eindbeslissing ligt bij mij.” Makkelie legde ook uit waarom Denzel Dumfries in de slotfase geen tweede gele kaart ontving toen hij hands maakte. “Hij onderbrak geen veelbelovende aanval, dus dat vond ik geen gele kaart waard. Het was niet zo dat ik hem spaarde, want bij twee rode kaarten kan een derde er ook wel bij, maar we moeten wel realistisch blijven: dit was geen tweede gele kaart.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door cjdaanti)

Nou, ik weet zeker dat vrijwel elke speler zonder geel op zak er wel gewoon geel voor krijgt.

20 oktober 2019 om 00:55

Dat was dan hier toch ook het geval geweest? Ik snap je comment dus niet helemaal, maar denk dat het goed is dat de var er is en dit soort momenten direct gecorrigeerd worden (En hopelijk ook minder zullen voorkomen omdat je er niet meer mee weg komt).

20 oktober 2019 om 01:20

Pro2312 geeft dus aan dat Makkelie er hier (handsbal Dumfries) geen gele kaart voor geeft omdat Dumfries al geel had. Als ie nog geen geel had gehad, had ie hem gegeven waarschijnlijk. De reden die Makkelie geeft is goedpraterij, maar een bewuste handsbal is gewoon geel. En de VAR mag niet corrigeren, omdat het géén directe rode kaart betreft. Dus heb je niks aan de VAR. En die van Hendrikx: stond ie daar niet met zijn neus bovenop?

20 oktober 2019 om 01:23

Toegevoegd: scheidsrechters durven steeds minder bepalende beslissingen te nemen, want de VAR corrigeert dan toch wel. En 'teruggefloten'worden om een gele kaart om te zetten naar rood lijkt minder erg te zijn dan van rood naar geel. De impact van de tweede lijkt me ook groter, mentaal voor de tegenpartij ook. Dus worden de scheidsrechters voorzichtiger.

20 oktober 2019 om 10:26

Niet mee eens, geel met hands wordt altijd gebaseerd op volledige willekeur. Als de scheids zin heeft om geel te geven voor hands dan wordt die gegeven, maar het komt vaker voor dat er geen geel gegeven wordt voor hands. Ik vond het daarom al nogal verrassend dat hij voor die eerste keer geel kreeg.

Hij heeft hem zeer zeker wel bespaard, die Makkelie denkt echt dat wij achterlijk zijn

Dat geeft maar weer eens aan hoe vaak hij iets niet ziet. Volstrekt belachelijk en onterecht dat deze man als topscheidsrechter wordt neergezet door de knvb, week in week uit schuttert hij. Hij ziet dit niet, ziet de tweede handsbal van Dumfries ook niet, maar als Var zag hij gevalletje Berghuis ook niet. Ja hij beoordeelde het als geel. Als klap op de vuurpijl vult hij zijn zakken in landen waar je de doodstraf krijgt wanneer je op hetzelfde geslacht valt. Maar wel lekker allemaal keurig met een regenboog speldje lopen dit weekend. Echt 1 vd allerslechtste scheidsrechters op de NLse velden.

20 oktober 2019 om 15:46

Persoonlijk denk ik dat er veel slechtere scheidsrechters in NL zijn. Het probleem alleen is dat hij gehypet wordt (met name door zijn skills als de Var). Dan val je gebreken wat sneller op. Maar, mijn mening daargelaten, het geval Berghuis heeft hij niet als geel beoordeeld. Hij heeft duidelijk aangegeven dat hij het rood vond, maar dat hij het geen overduidelijke fout vond v.d. scheids in het veld, en dus geel net nog kon begrijpen. Maar, zijn voorkeur ging naar geel. Nou kan je daar in principe ook wat van vinden, maar puntje bij paaltje heeft hij het niet als geel beoordeeld. Hij heeft het alleen niet als compleet fout bestempeld, waardoor de gele kaart bleef staan.

20 oktober 2019 om 18:29

Als je dat geen overduidelijke fout vindt ben je niet geschikt als var, eigenlijk überhaupt niet om op topniveau onderdeel te maken van het arbitrageteam.

Met Kamphuis, Makkelie, Kuipers, Serdar en toppertje Higler resteert de vraag hoe de Knvb denkt zorg te dragen voor kwaliteit?? Voorgenoemde vijf scheidsrechters geven mij altijd het gevoel niet alleen met de wedstrijd bezig te zijn. Wanneer de Knvb stelt dat dit objectiviteit is en dat de beste kwaliteit wordt geleverd dan vind ik dit het failliet van de Knvb. Dat de Knvb niet het moment deelt van de overtreding van Berghuis doet mij vermoeden dat wij met zijn allen naar een georkestreerde show zitten te kijken. Week in week uit lees ik over discutabele momenten. Als ik het met hockey vergelijk dan kan ik niet begrijpen waar de schoen wringt? Moeten wij als voetbaliefhebbers niet een voorbeeld aan het boerenprotest nemen en nadenken over enige vorm van protest?

20 oktober 2019 om 10:36

Volledig eens...die 5 zijn zo inconsequent, heb ook het idee dat deze 5 vaak de clubs die in Europa actief zijn de wedstrijd ervoor in de eredivisie fluiten en ze vaak met een lekker gevoel op weg wil helpen. Europese voetbal is toch het paradepaardje van de knvb.

20 oktober 2019 om 13:40

Klopt keer op keer komen er beslissingen die niet uit te leggen zijn of soms na ruim 5 minuten zoeken. Waarom niet gewoon het systeem gebruiken net als bij hockey per helft heb je 1 mogelijkheid als team aan te vragen door of de aanvoerder of de coach. Bij heb je ongelijk dan vervalt de mogelijkheid heb je gelijk dan houdt je de mogelijkheid om de var mee te laten kijken. Zo haal je ook alle gezeur over de var eruit.want door steeds wisselende var scheids(en) krijg je ook steeds wisselende interpretaties.

Makkelie had immers in beide gevallen aanvankelijk een gele kaart getrokken. “het is prettig dat er een VAR is. Het is een vangnet, anders was ik hier weggegaan met twee gemiste rode kaarten”lijkt hier wel alsof het zijn doel is om zoveel mogelijk rode kaarten te scoren . Maar even zonder dollen, het hadden er eigenlijk gewoon drie moeten zijn.

20 oktober 2019 om 09:47

Ik denk niet dat hij rode kaarten wil scoren, maar kan me voorstellen dat hij na de wedstrijd gebaald had als ze niet waren gegeven, aangezien deze kaarten overduidelijk en donkerrood waren.

20 oktober 2019 om 09:50

Snap ik, maar de opmerking komt een beetje zo over, vond het wel komisch.

Wat bedoelt hij met 'dit was geen TWEEDE gele kaart?' Geel is toch geel? Of krijg je alleen een tweede gele kaart als je 4 seconden te lang over een ingooi doet?Verder, los van de terechte rode kaarten, is na gisteren gebleken dat Makkelies betoog op Insta na de niet-rode kaart van Berghuis dus volkomen belachelijk was.

20 oktober 2019 om 10:25

Berghuis was een gele, beetje consequent en je geeft hier ook geel. Maar nee nu is het opeens donkerrood. Even voor jou Makkelie werkt en leeft onder de rook van Rotterdam, dan begrijp je gelijk waarom Berghuis er wel mee wegkomt en een viergever niet.

Overtreding Hendrix was met rood wel erg zwaar. Had VAR niet hoeven corrigeren.

20 oktober 2019 om 09:46

Zwaar? Was gewoon gefrustreerd expres op de enkel gaan staan. Beide rode kaarten 100 procent terecht. En nu ik de samenvatting heb gezien had Dumfries eigenlijk ook nog rood verdiend inderdaad.

20 oktober 2019 om 10:23

Die van Hendriks was rood, in geval Viergever kan ik de twijfel begrijpen, erg ongelukkig en wanneer je zoiets 2 keer vertraagd terugziet lijkt het al snel heel erg. Lachwekkend ook hoe gedecideerd hij binnen 1 tel op het scherm ziet dat het toch rood moest zijn, dan lijkt het erop dat je erop zit te wachten om je show op te kunnen voeren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie

49 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren