Danny Makkelie aangepakt na rode kaarten voor PSV: ‘Het is niet hoogstaand’

Zaterdag, 19 oktober 2019 om

Voor het eerst in de historie van de Eredivisie ontving PSV zaterdagavond in het uitduel met FC Utrecht twee directe rode kaarten in één wedstrijd. Nick Viergever en Jorrit Hendrix werden in de tweede helft van het veld gestuurd door arbiter Danny Makkelie, na tussenkomst van de videoscheidsrechter (VAR).

Hoewel Makkelie in beide gevallen de juiste beslissing leek te nemen, is niet iedereen onder de indruk van het handelen van de leidsman. Oud-topscheidsrechter Mario van der Ende suggereert op Twitter dat Makkelie ook tot beide beslissingen had kunnen komen zónder hulp van de VAR.

"Twee keer terecht rood na VAR-ingrepen. Daar is de VAR ook voor in het leven geroepen. Aan de andere kant geeft het ook aan dat het waarnemingsvermogen van de scheidsrechter niet hoogstaand is", zo schrijft Van der Ende. De rode kaart voor Viergever kwam tot stand na een charge op Bart Ramselaar, terwijl Hendrix kon inrukken na een aanslag op Simon Gustafson.

De rode kaarten die Viergever en Hendrix ontvingen zijn voor PSV een streep door de rekening met het oog op de topper van volgende week tegen AZ. Beide spelers zullen dat treffen normaal gesproken aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege schorsingen.


Poll

Vind jij de kritiek van Mario van der Ende terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door frankentime)

Geen terechte kritiek in mijn ogen want je weet niet wat hij wel of niet zag. Ik denk dat het van Hendrikx wel te zien was in een flits maar het spel ook verder ging. Goed dus dat de var hier perfect zijn werk doet. Werkt het eindelijk goed gaat er weer iemand lopen zeiken.

19 oktober 2019 om 22:37

Typisch Nederland. Altijd wat te zeiken. Gefeliciteerd hoor. Wij hebben het weer eens gigantisch verprutst.

19 oktober 2019 om 22:40

Ja jammer dit, vind het altijd wat zielig worden als exscheidsrexhters zo negatief doen. En thanks, onverwachts, vBommel aan te rekenen dunkt me.

19 oktober 2019 om 23:05

Van der Ende had vroeger geen interventies door de VAR. Hij doet alsof hij onfeilbaar is en hij vroeger zelf nooit mis zat in zijn beoordelingen.

20 oktober 2019 om 11:03

Ik vind dit zo verschrikkelijk makkelijk scoren. Juist goed van Makkelie dat hij dmv de VAR rode kaarten geeft. Soms is het verschrikkelijk moeilijk te zien door de snelheid van het spel. Van Der Ende kan beter de scheidsrechters steunen ipv ze af te zeiken.

19 oktober 2019 om 22:38

Helemaal mee eens. Zo makkelijk van zo’n Vd Ende vanachter zn TV. Daarbij gaat zo’n tackle zo snel dat je echt niet met 100% zekerheid kan inschatten of het een ongelukje is of niet en waar iemand exact geraakt wordt. Het feit dat Makkelie fluit is wat mij betreft prima. Laat de VAR dan maar vaststellen hoe erg het precies is.

19 oktober 2019 om 22:39

Precies, vertrouwen op de technologie! Daar is de var voor, een mooi hulpmiddel

19 oktober 2019 om 23:18

Die van hendrix zag hij volgens mij niet eens, omdat hendrix veel te laat kwam en de speler van utrecht de bal naar voren schoot.

19 oktober 2019 om 23:28

je kunt hier makkalie niets kwalijk nemen. viergever was wat mij betreft een ongelukkige actie waarbij ik me voor kan stellen dat je niet meteen ziet dat hij ramselaar zo op zijn enkel raakt. bij hendriks draaide hij al om omdat de bal al weg was. geel kreeg hij volgens mij op aanraden van de 4e man. je kunt gewoonweg niet alles zien, zeker niet als het momenten zijn met veel snelheid. prima dus dat de var hier ingrijpt.

19 oktober 2019 om 23:31

Persoonlijk vond ik de overtreding van Hendrix wel meevallen. Wat ik gewoon elke keer weer jammer vind is dat dergelijke beslissingen nooit volledig consequent kunnen worden genomen. Nu krijgt Hendrix rood, maar het kan in een volgende wedstrijd bij elke willekeurige club ook alleen maar een gele kaart zijn.

19 oktober 2019 om 23:49

Nou het gebeurt niet gauw dat je voor zo'n domme gefrustreerde trap op de enkel geel krijgt als er een VAR aanwezig is hoor. Van Nijhuis misschien ja Nee even zonder gekheid, deze 2 kaarten waren gewoon beide terecht toch.

19 oktober 2019 om 23:53

Ik snap best dat je hier rood voor geeft, maar je moet toch met me eens zijn dat er sprake is van willekeur? Ik ben er van overtuigd dat dit soort overtredingen met enige regelmaat enkel een gele kaart opleveren. Enkel de aanwezigheid van een VAR vind ik niet een heel sterk argument, kijkende naar de tackle van bijvoorbeeld Berghuis op Koopmeiners.Begrijp me niet verkeerd. Ik vind de VAR een aanwinst. Ik had alleen een soort utopische gedachte dat de beslissingen er ook consequenter en daarmee nog eerlijker van zouden worden. Dat stukje mis ik helaas nog bij de VAR.

20 oktober 2019 om 00:53

Het feit dat er ook wel eens ten onrechte geen rood wordt gegeven is geen reden om het geven van een terechte rode kaart te bekritiseren.

20 oktober 2019 om 10:16

Die willekeur zal er altijd blijven want elke scheids is een ander mens en hetzelfde geldt voor elke VAR. De reglementen van voetbal zijn niet dusdanig zwart/wit dat de interpretatie volledig weggenomen kan worden. Het is er met VAR in ieder geval stukken eerlijker op geworden, het aantal grove fouten gaat omlaag (niet naar 0, maar wel omlaag). Dus ja, over een heel seizoen gezien denk ik dat de consequentie alsnog wel verbeterd is t.o.v. zonder VAR, maar het zal met de spelregels zoals wij ze kennen volstrekt onmogelijk zijn om helemaal consequent te zijn.

20 oktober 2019 om 11:52

Helemaal mee eens Sander. Helaas maar waar.

Onder Nijhuis was het gewoon door voetballen (daarmee zeg ik overigens niet dat de kaarten onterecht waren).

19 oktober 2019 om 22:40

Wat zeg je dan wel? Iedereen weet nu toch wel dat de regels vatbaar zijn voor interpretatie? Ik hoop dat de VAR ons tot inzicht kan laten komen dat de regels niet eenduidig zijn en daarmee de arbitrage uiteindelijk altijd gelijk heeft, dat is de grootste winst die we kunnen boeken met de intrede van de VAR.

19 oktober 2019 om 22:45

Het was een grapje omdat Nijhuis wel eens naar de VAR wordt geroepen, maar het gewoon niet zo zwaar vind. Verder sluit het aan bij wat JK-Ajax zei. Je weet niet wat de scheidsrechter zag en niet. In beide gevallen leek Makkelie uit te gaan van geel omdat hij zag dat Viergever en Hendrix te laat waren. Pas na tussenkomst van de VAR zag hij waar de schoen (letterlijk) wrong, namelijk dat de noppen de kuit inging in plaats van de richting waar de bal was.

19 oktober 2019 om 23:32

Spandoek, de arbitrage heeft altijd gelijk. Daar heb je gelijk in, maar diezelfde arbitrage is helaas veelal inconsequent. Waardoor je als spelers en supporters nooit weet waar je aan toe bent. Daar gaat de VAR helaas geen verandering in aanbrengen.

20 oktober 2019 om 00:06

Ik snap jullie beiden en ik ben het ook niet oneens met jullie, maar het punt is dat het niet per se inconsequentie is maar onder de streep blijft het mensenwerk. Dat moeten we met z'n allen eens gaan beseffen. Twee scheidsrechters maken niet altijd dezelfde beslissing en toch hebben ze altijd allebei gelijk. De regels laten nu eenmaal geen strikt beleid toe, dus gaat het om het oordeel van de dienstdoende scheidsrechter en we moeten het erbij neerleggen dat dit de situatie is.

Ben t met Van de Ende eens, maar daarentegen vertrouwt de scheids ook op de VAR op zo'n moment en dus worden ze voorzichtiger. Kunnen ze zich ook makkelijker verantwoorden naar de buitenwacht.

19 oktober 2019 om 22:40

Zie ook die 'derde rode kaart' die hij dus niet geeft. En geel kan niet gecorrigeerd worden door de VAR. Makkelie durft gewoon niet, kan me dat steeds meer lichtelijk voorstellen, anders staan er straks weer een paar tokkies op de stoep

19 oktober 2019 om 23:34

Je hebt helemaal gelijk Formus! Ik krijg ook het idee dat scheidsrechters minder snel een rode kaart durven te geven. Liever van geel naar rood door de VAR, dan te snel een rode kaart geven. Niet goed, maar wel menselijk en best goed te begrijpen.

20 oktober 2019 om 11:09

Persoonlijk vind ik de opzettelijkheid bij hands van Dumfries lastig hoor. Hij lijkt de bal niet met opzet met zijn arm tegen te houden. Prima dat je dan geen tweede gele kaart geeft in mijn ogen.daarnaast, moet een wedstrijd niet gestaakt worden wanneer de tegenstander met 8 man komt te staan? Reguliere 3-0 nederlaag of zo? Of is dat iets uit mijn eigen amateurtijd?

Hierom hebben we de VAR toch geintroduceerd? Om foutjes eruit te vissen? Niet zo zeuren dan, een mens ziet niet alles.

Tja Makkelie is dan ook een matige scheidsrechter. Snap er persoonlijk niets van dat hij een van de topscheidsrechters in Nederland is.

Gewoon 2 terechte rode kaarten vind dat Mario hier een beetje teveel zeikt. Ziet de scheids het niet dan de VAR wel.

In Engeland worden dit soort overtredingen afgedaan met een gele kaart. Ik praat de overtedingen niet goed, maar 2 rode kaarten geven gaat wel erg ver.

19 oktober 2019 om 22:40

Kijk ze morgen zonder emotie nog eens terug. Ze komen beide met gestrekt been in. Dit zijn twee rode kaarten.

19 oktober 2019 om 22:40

Het hadden er inderdaad 3 moeten zijn. Dumfries krijgt 'm niet omdat jullie er al 2 hadden. Dat je dit nog goed probeert te praten en dan zeggen dat het niet zo is? Wat wil je eigenlijk zeggen dan?

19 oktober 2019 om 22:48

Dan is ,ofwel Makkelie Lz de VAR niet objectief. Opzettelijk hands is geel.

19 oktober 2019 om 23:16

Het was 3x rood, punt.

20 oktober 2019 om 11:11

Ik zag ook niet of het opzettelijk was of net niet opzettelijk. Groot gelijk dat hij Dumfries laat staan. Overige twee kaarten waren wel rood volgens mij. Gewoon goed gehandeld van arbitrage. Dit is exact waar VAR voor dient...

19 oktober 2019 om 22:43

Ze hebben geluk dat dumfries niet gewoon zijn 2de geel jrijgt en dat makelie hem spaart. Utrecht vindt het niet erg nu maar in Alkmaar zullen ze minder blij zijn. Dat is gewoon hands en de aanval eruit halen 100% geel en dus 3de rood

19 oktober 2019 om 22:43

Nee het zijn gewoon twee stomme acties. Tekenend voor zo'n slechte wedstrijd. Viergever is gewoon pure middelmaat en had nooit gehaald moeten worden. Zoet die er weer dramatisch uit ziet bij de 2e goal. De jongens moeten zich kapot schamen. Als je kampioen wilt worden moet je meer laten zien dan dit. Dit is werkelijkwaar schandalig. De slechtste pot die ik in tijden heb gezien van PSV. Heb mij mateloos kapot lopen ergeren. Mag hopen dat MVB de jongens aanpakt want ze hebben helemaal niks laten zien.

19 oktober 2019 om 22:48

Dat fabeltje kan de prullenbak wel in hoor. Kansloos dat je dit te ver vindt gaan haha, volstrekt logische rode kaarten, het zou niet eens een discussie moeten zijn haha. Kom op zeg

Als een scheidsrechter rood geeft tegen de VAR in is de wereld te klein. Gaat de scheids erin mee is de wereld te klein. Scheidsrechter kan gewoon simpelweg nooit iets goeds doen. Erg jammer van een ex scheidsrechter om zich hier op deze manier er over uit te laten.

19 oktober 2019 om 23:56

Komt omdat er altijd een partij is die nadeel heeft van die beslissing. Ongeacht of het terecht is of niet.

Je hebt tegenwoordig de var. Ook scheidsrechters weten dit.. in mijn ogen kan je beter door laten spelen en dan eventueel terug kijken op de var, als eigen baas spelen rood geven en achteraf erachter komen dat het onterecht was.

Mario vd Ende, een scheidsrechter uit het tijdperk dat er maar 1 camera was op het veld, waardoor de fouten van scheidsrechters bijna niet gezien werden.

19 oktober 2019 om 22:41

Wat ik ok ok die heeft ook een fouten gemaakt die in dit tijdperk tot grote schande zouden zijn benoemd

20 oktober 2019 om 00:12

Denk wel dat van der Ende een betere scheids is dan Makkelie, 1 vd meeste overschatte zelfs met hulp vanaf de zijlijn, die schuttert week in week uit en de knvb loopt hem met droge ogen ook nog als topscheids neer te zetten.

Ik vind het juist goed, een rode kaart terugdraaien is ivm interpretatie lastiger dan één toezeggen. Hoe dan ook ik trek er nog een paar open, op naar chelsea!

Ik vind het juist goed, een rode kaart terugdraaien is ivm interpretatie lastiger dan één toezeggen. Hoe dan ook ik trek er nog een paar open, op naar chelsea!

Tja en Dumfries wordt nog gespaard door niet een tweede gele kaart te geven. Goed dat de VAR er is, goed dat nu ook een "kleinere" clubs profiteren van de VAR.

Als ie dan toch bezig is, en daadwerkelijk een goede scheids is dan mag ie Dumfries er ook nog afsturen 2x hands. Maargoed Makkelie....

20 oktober 2019 om 00:15

Dat is dus willekeur, beetje vent stuurt Hem er ook nog af, maar goed 3 rode voor psv is wel erg veel en dan kun je op maandag aan de koffie in Zeist niet helemaal lekker onderuit zitten. Complete willekeur, maffia

19 oktober 2019 om 22:46

Ach ja... ik ben t er ook niet geheel mee eens, maar we hebben t ook gewoon zelf laten liggen... Ik kijk de beelden morgen nog wel x terug, nu te gefrustreerd om er een fait oordeel over te kunnen vellen.

19 oktober 2019 om 23:53

Morgen zul je zien dat beide rode kaarten gewoon terecht zijn hoor. Dumfries had zelfs ook nog rood moeten hebben als je echt strikt de regels naleeft maar ik snap wel dat Makkelie die niet trekt als je met 9 man staat. Psvmax' opmerking is simpelweg kansloos.

20 oktober 2019 om 00:40

Ik denk dat zijn irritatie ook niet ligt bij het terecht zijn of niet. KNVB moet eens 1 lijn gaan aanhouden. De VAR draaien deze 2 keuzes terug. Maar in andere wedstrijden worden ellebogen of natrappen niet gezien. Ook heb ik wel eens voor gelijke overtredingen als die van Hendrix vaak geel gezien. Met het excuus ' hij was telaat, geen opzet '. Geef dan iedereen rood in zo'n situatie, inplaats van de ene wel de ander niet..

20 oktober 2019 om 00:08

De var is selectief en inconsequent en daardoor wordt het alleen maar slechter. Zelfs zo slecht dat het bijna irritant wordt om naar voetbal te kijken. We hebben het meer over wie de beste scheids is ipv de beste voetballer. Zo’n dramaqueen van een Makkelie vindt dat heerlijk, het toonbeeld van de knvb, schrijnend om te zien dat zo’n incompetente scheidsrechter zo hoog wordt neergezet door de knvb. Het past precies bij elkaar...beide slappe was.

Dat waren 2 terechte rode kaarten.....

Situatie Viergever is lastig te beoordelen maar bij Hendrix kijkt hij gewoon naar de situatie en moet gewoon direct rood komen.

19 oktober 2019 om 23:59

Ging wel snel. En de bal was al weg. Dus neem aan dat hij de bal volgde. Het was ook duidelijk dat de grens of de 4e man het aangaf bij de scheids.

Het blijft selectief ingrijpen...de eerste van Viergever is ongelukkig, hij heeft geen enkele intentie de tegenstander te blesseren, ga je het vertragen tja dan lijkt dat al snel rood. Hendriks is te laat, kan me voorstellen dat hij rood geeft, maar ook daar denk ik dat het heel erg ongelukkig is. Vergelijk je het met een paar weken terug met Berghuis, zou beide geen rood moeten zijn. Wanneer je het daar met geel afdoet en nu wel rood trekt. Toevallig was Makkelie toen Var, deed hij zijn plicht niet, nu staat hij zelf in de schijnwerpers en wil hij er zijn show van maken. Onbegrijpelijk dat veel mensen deze scheidsrechter 1 vd beste van NL vindt. De beste man schuttert week in week uit. Het is echt 1 vd allerslechtste scheidsrechters van NL en de knvb staat erbij en kijkt er naar.

Niet mee eens want met de snelheid waarmee het gebeurt kan je niet altijd zien hoe ernstig iets was. Al was het wel duidelijk dat viergever alleen voor de man ging zonder intentie de bal te spelen. Hij had trouwens nog een speler van psv eraf moeten sturen met een 2e gele kaart toen hij opzettelijk hands maakte. Dat was zwak om het niet te doen.

Wat een onzin. Vroeger kwam je hier weg met geel. Volledig terechte rode kaarten! Hier is de VAR toch juist voor?

Van de Ende was zelf een beroerde scheids en gaat nu lekker kritiek hebben op andere. Het hulp middel var is hier toch voor bedoeld? En de kaarten waren terecht!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
C. GakpoAanvaller53
N. MaduekeAanvaller52
D. MalenAanvaller53
J. PiroeAanvaller20
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper50
E. ZahaviAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

48 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren