Door racisme ontsierd duel met Engeland kost Bulgaarse bondscoach de kop

Vrijdag, 18 oktober 2019 om 16:15Chris Meijer • Laatste update: 17:12

Krasimir Balakov is niet langer de bondscoach van Bulgarije. De 53-jarige oefenmeester heeft na het door racisme ontsierde EK-kwalificatieduel met Engeland (0-6) ontslag genomen, zo maakt de Bulgaarse voetbalbond via de officiële kanalen bekend. De keuzeheer van Bulgarije baarde na de wedstrijd tegen Engeland opzien door te stellen dat hij de racistische geluiden niet had gehoord en dat de Engelsen een ‘groter racismeprobleem’ hebben. In een statement voert de Bulgaarse voetbalbond echter de 'slechte resultaten' aan als reden voor het ontslag.

Er werd de voorbije tijd al gespeculeerd over het vertrek van Balakov en hij heeft nu zijn ontslag hebben ingediend, wat betekent dat er na een aantal maanden een einde komt aan zijn bondscoachschap. De 53-jarige oefenmeester trad afgelopen zomer in dienst als keuzeheer bij de Bulgaarse nationale ploeg, als opvolger van Petar Hubchev. Balakov werkte eerder voor onder meer Grasshopper Club Zurich, FC Sankt Gallen, Hajduk Split, 1.FC Kaiserslautern en FC Litex Lovetch, alvorens hij aan de slag ging als bondscoach van Bulgarije.

De reactie van Krasimir Balakov na de wedstrijd tegen Engeland

Tijdens het met 0-6 verloren duel met Engeland waren er vanaf de tribune apengeluiden richting de donkere spelers te horen, terwijl verschillende fans ook de nazigroet brachten. “Ik heb de liederen waar jij op doelt persoonlijk niet gehoord", zo reageerde Balakov na afloop. “Ik zag wel dat de scheidsrechter de wedstrijd stillegde. Maar het wangedrag kwam niet alleen van de Bulgaarse fans, ook de Engelse supporters gedroegen zich slecht met hun gefluit en geschreeuw tijdens ons volkslied en met hun woorden richting onze spelers in de tweede helft. Dat vind ik onacceptabel.”

In een reactie op Facebook zwakte Balakov later zijn uitspraken af. “Ik veroordeel dit gedrag ten zeerste en wijs racisme af als een vorm van gedrag dat in strijd is met de moderne menselijke omgangsvormen. Dit is een vooroordeel dat stamt uit het verleden en voor altijd moet worden uitgebannen. Ik wil dit heel duidelijk gezegd hebben: gezien het feit dat er beledigingen van dergelijke aard zijn geweest, bied ik als bondscoach van de nationale ploeg van Bulgarije mijn excuses aan de Engelse spelers aan en aan iedereen die hierdoor is gekwetst.”

De gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tegen Engeland hebben een behoorlijke impact op de Bulgaarse voetbalbond. Naast Balakov, is ook de gehele directie opgestapt. Borislav Mihaylov, president van de Bulgaarse voetbalbond, legde zijn functie neer, evenals vice-president Yordan Letchkov. Laatstgenoemde moet volgens de Bulgaarse media wel eerst een opvolger voor de vertrokken Balakov zien te vinden.


Poll

Logisch besluit?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

8 reacties (laatste reactie door sirius)

Lijkt me niet meer dan normaal, zijn uitspraken na een dergelijke gebeurtenis konden echt niet. Om dan via Facebook je uitspraken wat af te willen zwakken is natuurlijk mosterd na de maaltijd.

18 oktober 2019 om 16:42

Zo erg zijn z'n uitspraken toch niet? Dat hij het niet gehoord/waargenomen had, kan gebeuren. Racistische geluiden zijn voor sommigen gewoon moeilijk te interpreteren/waar te nemen. Ik vond het daarom niet zo'n ernstige reactie van hem op de persconferentie als de media doet vermoeden. Beetje empathie mag dan ook wel vind ik. Hij had echter beter niet kunnen zeggen dat Engelse supporters racistischer zijn, maar dat iemand het niet gehoord heeft of waargenomen, kun je niet diegene kwalijk nemen, want zulke dingen kunnen sommigen eenmaal overkomen. Zeker als je druk bezig bent met de wedstrijd.

18 oktober 2019 om 16:47

Tuurlijk hoort hij dat wel, heb jij de beelden gezien? Hij gedraagt zich als een struisvogel. Om dan na zo'n tafereel te wijzen naar Engelsen die door het volkslied floten en vervolgens te stellen dat het racismeprobleem bij Engeland ligt en niet bij hen is ronduit misselijkmakend. Goed, hij gebruikte vervolgens niet voor niets Facebook om zijn hachje te redden. Niet bondscoach-waardig.

18 oktober 2019 om 16:50

Het kan gebeuren(al was het in dit geval wel extreem duidelijk maar oke). Je kan echter ook bedenken dat het in het geval van racisme misschien niet zo handig is dat te zeggen en het gewoon te veroordelen. Helemaal aangezien je weet dat het Bulgaarse publiek erom bekend staat.

18 oktober 2019 om 17:24

Wat een onzin Zermatt, z'n eigen aanvoerder is nota bene in de rust verhaal gaan halen bij de supporters en ze gaan corrigeren en geeft daarna aan dat het een zwarte bladzijde is voor Bulgarije en dit soort dingen er alleen voor zorgen dat spelers niet naar Bulgarije willen komen waar door het niveau steeds meer daalt. En dan komt deze coach het even bagataliseren? Het was gewoon een grote schande en schokeerend en alleen maar logisch dat deze man niet meer coach is, kan je niet serieus nemen.

18 oktober 2019 om 19:08

at zermatt (en co thumbs up), Ook al heeft hij het op dat moment niet gehoord.daarna toch wel? Plus wat Binny zegt over die aanvoerder klopt ook gewoon. Maar naar vind ik nog dat je vaak ziet in dergelijke situaties dat degene never nooit zou opstappen of ook maar een move wil maken.dat dit gebeurt is enkel door druk. Elke reactie die hij wel geeft is ook zeer typisch voor racistische mensen, Direct en alleen maar genegeer, gedownplay, gebatalisseer, en vooral het verhaal willen omdraaien (zoals in dit geval wijzen naar de engelsen) of Both side theorie, en hypocriet - Het ergste van alles vind ik : ze willen vaak oook nog dat je dingen gaat nuanceren !? LOL halloo, Het beestje hoort gewoon bij haar naam genoemd te worden Naief zijn is 1 ding en is een groot groot probleem in deze (wereld en ) discussie (en ook andere onderwerpen) , maar dan is er veelal vaak een groep die zwijgt, en of doet of hun neus bloed. En die zijn imo het grootste probleem. Naief zijn wil namelijk zeggen je wist iets oprecht eerst niet, dat is ook helemaal niet erg.. maar t moment dat je het wel weet gaat die vlieger naief niet meer op, dan benje ... of nou ja laat me niet schelden ofzo laat me zeggen, dan benje gewoon deel van dat probleem , Dan houd je het ook in stand.het is goed dat deze meneer "opstapt" maar zolang mensen niet oprecht naar elkaar luisteren zal het altijd zo gaan. (vraag me ook altijd af in deze dingen wat is zo moeilijk aan luisteren het is gratis ) De grap is vaak veel van de racisten hebben vaak nieteens echt met iemand van een andere etnische groep gesproken. Vervolgens zulke mensen gaan dan weer een geweer pakken en de straat op met alle gevolgen van dien. Absurd. Maar wel realiteit en het speelt buiten het veld (in de wereld) en daarom bijna ook automatisch in het stadion. Ook al willen we alles zo vaak los zien die dingen spelen helaas mee. Net als politiek etc..en ook criminaliteit (denk aan betting gedoe) , groeperingen die de naam van de club misbruiken eigenlijk. Enfin zoals laatst overleden Elijah cumming zei: Enough is enough. Dit zal vast nooit verdwijnen geheel maar men mag bepaalde zaken zoals racisme veel en veel zwaarder aanpakken vooral hoog geplaatste mensen.ze komen er helaas vaak te makkelijk vanaf door simpel te zeggen: "ik treed af (of iets in die zin).

Dit was natuurlijk te verwachten. Als je dergelijke zaken bagatelliseert als het publiek zich van z'n slechtste kant laat zien en het hele Europese voetbal valt er overheen, weet je dat de houdbaarheidsdatum van zo'n coach geweest is.

Het zijn wel 3 prachtige namen die aftreden, Bulgarije had een mooi elftal op het wk van '94. Halve finale geloof ik zelfs.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren