Jaap Stam: ‘Iedereen roept om hem, maar ik luister niet naar iedereen’

Vrijdag, 18 oktober 2019 om

Het kwakkelende Feyenoord hervat de Eredivisie komende zondag met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Trainer Jaap Stam laat op de persconferentie in aanloop naar de ontmoeting met de Almeloërs weten dat Nicolai Jörgensen fit is voor die ontmoeting. Of de Deense spits ook een basisplaats heeft, laat de oefenmeester van de Rotterdammers voorlopig nog in het midden.

Tegelijkertijd is het de vraag of Stam tegen Heracles een basisplaats inruimt voor de Argentijnse aankoop Marcos Senesi. “We zijn altijd bezig met de ideale samenstelling van het elftal. Iedereen roept om Marcos, maar ik luister niet naar iedereen. Hij maakt stappen. Of dat genoeg is, gaan we morgen bekijken. Snapt hij wat we van hem vragen? Als dat niet zo is, wachten we nog even”, zo tekenen de NOS en RTV Rijnmond op uit de mond van Stam tijdens de persconferentie.

De wisselvalligheid van Feyenoord baart Stam zorgen. “Ik heb niet zo heel veel geslapen, nee. Je blijft met vraagtekens zitten. Wat moeten we beter doen? We weten dat we naar een constant niveau moeten toewerken en dat het resultaat soms niet is wat we willen”, bekent de oefenmeester. Ondanks de wisselende resultaten is Stam niet van plan om zijn tactiek aan te passen. “Het aantal verdedigers blijft hetzelfde. Als wij aanvallend willen spelen en je komt op achterstand, dan is de intentie van de jongens om het goed te maken.”

“Uiteindelijk gaan, in plaats van één back, allebei onze backs aanvallend staan. En als iedereen naar voren gaat, dan staan de centrale verdedigers niet goed ten opzichte van de tegenstanders. Als je balverlies lijdt, kom je vaak voor verrassingen te staan. Spelers moeten rustiger blijven en vanuit hun taak en man spelen”, benadrukt Stam, die hoopt dat zijn ploeg structureel het niveau van de wedstrijden tegen FC Twente (5-1 zege) en FC Porto (2-0 zege) kan halen. “Uiteindelijk zien we ook dat de spelers dingen goed uitvoeren en een hoog niveau kunnen halen. Daar val je ook altijd op terug.”

Collega Frank Wormuth van Heracles Almelo noemt de uitwedstrijd tegen Feyenoord op de website van de club een ‘uitdaging’. “Ik geloof niet dat ze al met de komende wedstrijden tegen Young Boys en Ajax bezig zijn, Feyenoord zal honderd procent op ons gefocust zijn”, stelt de Duitse trainer van Heracles. “Feyenoord zit midden in een veranderproces. Een nieuwe trainer, een aantal nieuwe spelers. Dat kun je zien aan de resultaten. Ze winnen met 5-1 van FC Twente en verliezen vervolgens met 4-2 bij Fortuna Sittard.”


Poll

Zou jij Nicolai Jörgensen zondag een basisplaats geven bij Feyenoord?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door sirius)

Ja Stam je zou eens moeten luisteren. Je ziet toch ook dat Botteghin niet meer kan of wel? Die aanpassingsproblemen zijn al weg bij Senesi als ik hem zo zie bij de trainingen. Toon eens wat lef Jaap..

18 oktober 2019 om 15:13

Het is niet eens meer lef tonen als hij er in wordt gezet. Botteghin was vorige wedstrijd persoonlijk schuldig aan 3 tegengoals en voor hetzelfde geld kregen we de 5-2 ook nog tegen doordat hij weer kinderlijk eenvoudig omspeeld werd. Het is gewoon tijd om hem te vervangen.

18 oktober 2019 om 15:17

Het was in de voorbereiding al duidelijk dat Botteghin niet meer kon. Stond toen ook amateuristisch te verdedigen.

18 oktober 2019 om 15:26

Al ben ik het in principe met je eens denk ik wel dat Jaap hierin gewoon voor een ontzettend moeilijke kwestie staat. Ik durf niet te stellen met zekerheid hoe het op het moment staat met het communiceren van Ie, echter toen hij binnenkwam sprak hij geen woord Engels (en begreep hij geen taal behalve Portugees). Ik vermoed ook nog steeds dat dit de reden is dat Botteghin er in staat omdat anders niemand kan communiceren met die jongen en het nogal pijnlijk is wanneer het centrum van je verdediging niet met elkaar kan samenwerken. Al met al begint het wel langzaamaan een beetje een pijnlijk punt te worden als de jongen waaraan je nagenoeg al je budget hebt besteed na een maand nog niet klaar is voor het eerste elftal (vooral met in het achterhoofd dat er andere posities waren die ook versterking konden gebruiken en de overige aankopen/aanwinsten het vooralsnog ook nog niet echt laten zien).

18 oktober 2019 om 15:37

Ik snap je punt betreft communicatie. Maar als 1 van je CV elke wedstrijd pijnlijke fouten maakt dan moet je hem er toch gewoon uithalen? Bij elke andere club was de CV er gewoon uitgehaald. Ja Botteghin is je aanvoerder maar ik zie in Fer ook een aanvoerder.

Ik zeg niet dat het bij Stam het geval is, maar het lijkt te laatste tijd wel alsof coaches expres wachten met het in de basis zetten van een speler, als hier veel om geroepen wordt. Bij Van Bommel leek dit het geval bij Guti en voorafgaand aan Wit-Rusland-Nederland had een verslaggever het hierover met Ronald Koeman. Koeman grapte over bepaalde wisselingen: "als mensen erom gaan roepen, dan wacht ik er juist expres langer mee". Ik begrijp dat nooit zo goed, het lijkt wel alsof ze dat als 'toegeven aan de media' zien, terwijl het best wel gewoon de beste optie kan zijn en het vaak met gejuich ontvangen wordt.

18 oktober 2019 om 15:14

Ach, Van Hanegem deed 25 jaar geleden precies hetzelfde.

18 oktober 2019 om 15:22

Snap daar weinig van. Te veel eergevoel ofzo

18 oktober 2019 om 15:23

Ja en een hoge mate van eigenwijsheid en eigengereidheid.van hanegem gaf het toen ook al toe. Hoe harder de mensen om Kiprich riepen, hoe langer hij van Loen liet staan.

18 oktober 2019 om 15:27

Van Hanegem en Stam lijken me op de schaal van 1 tot ontiegelijk koppig ook aardig hoog te scoren.

18 oktober 2019 om 15:27

Hetzelfde ondervind ik nu als fan van Psv, hoe meer mensen roepen dat Rosario eruit moet, hoe langer hij blijft staan. Wat zeg ik? Hij wordt zelfs aanvoerder gemaakt.

18 oktober 2019 om 15:28

Heb je gezien wie de aanvoerder is bij Feyenoord ;

18 oktober 2019 om 15:34

Toch niet Eric he

18 oktober 2019 om 15:52

* Zucht *

18 oktober 2019 om 15:55

Jaap en Mark weten niet wat ze ons aan doen. Beide clubs hebben prima alternatieven wat betreft aanvoerderschap dacht ik zo.

18 oktober 2019 om 15:42

Lijkt me vooral een gevalletje boven de rest geheven voelen. 'Jullie willen dat allemaal wel, maar ik ben de enige échte expert'.

18 oktober 2019 om 15:51

Ik kan er maar moeilijk de vinger opleggen in ieder geval. Het zou mooi zijn als die Argentijn gauw een kans krijgt en dan ook goed speelt.

Leuk woordgragje, Jaap. En nu doen waarvoor je gekomen bent: leuk voetbal laten zien en punten binnenhalen.

18 oktober 2019 om 21:35

Maar hoe wil je met deze ploeg leuk voetbal laten zien? Ze hebben nauwelijks creativiteit op het middenveld en de verdediging is veel te kwetsbaar om open voetbal te spelen. Dan ziet het er al snel saai en statisch uit.

Ik begrijp de opmerking "snapt hij wat we van hem vragen" niet. Hij is een verdediger en van wat ik heb gehoord, ook een goede verdediger. Dan kan de taal toch niet zo lang een barrière vormen?

18 oktober 2019 om 15:18

Niemand snapt dit, denk zelfs Stam niet. Die zegt maar wat om hem niet te laten spelen.

18 oktober 2019 om 15:35

Schreef je gisteren al dat er vast wel iemand in Rotje rondliep die kon vertalen met 89 nationaliteiten. Botteghin is klaar en moet vervangen worden. Stam doet aan geleuter in kwadraat. Wil die nog maanden wachten totdat hij het spel snapt wat Feyenoord wil spelen?, lijkt me niet. Bla bla Stam momenteel.

18 oktober 2019 om 16:31

Dat schreef je gisteren inderdaad. ;-) En we hebben het over Spaans. Niet over een of ander dialect van een Afrikaans land, in een taal die maar 2000 mensen op de hele wereld spreken. Om het maar even te chargeren. Ik hoop echt dat hij dit weekend gaat spelen zodat hij komende week in Europa ook kan spelen. Je kan hem niet donderdag erin gooien. Dat zou absurd zijn. Hoewel Feyenoord het de laatste keer meer dan uitstekend deed (qua resultaat dan) in Europees verband, zou het wel fijn zijn als Botteghin dan al is vervangen. Die jongen kan ook geen zelfvertrouwen meer hebben na alle blunders.

18 oktober 2019 om 20:44

Is natuurlijk ook onzin. Ié stond vanaf minuut 1 basis, mij maak je niet wijs dat die vloeiend Nederlands spreekt.

Zou je misschien wel eens moeten doen Jaap, heel veel slechter dan Botteghin kan toch niet.

Op zich snap ik Stam wel. Tijdens een wedstrijd kan je moeilijk even een tolk inschakelen om Senesi uit te gaan leggen wat hij moet gaan doen. Als hij nog niet goed snapt wat er bedoeld wordt tijdens trainingen snap ik wel dat ze het nog niet aandurven met hem. Het risico dat hij blunders maakt is namelijk groot wat weer negatieve gevolgen kan hebben op zijn zelfvertrouwen en op het team.

18 oktober 2019 om 15:37

Me cluppie heeft al genoeg doelpunten geïncasseerd. Breng Senesi voor Botteghin, kan niet slechter.

18 oktober 2019 om 15:45

Daarentegen kan het te vroeg brengen van een speler ook verkeerd uitpakken. Als door miscommunicatie tegendoelpunten vallen joelt iedereen Senesi uit voor miskoop wat natuurlijk niet goed is voor zijn zelfvertrouwen.

18 oktober 2019 om 15:54

Uiteraard ben ik het met je eens. Echter trainen ze nu al een week of 6, dan neem ik aan dat hij als verdediger toch onderhand al wel begrijpt wat er an hem gevraagd word? schijnbaar nog niet. Maar de onvrede is groeiende onder supporters en vele anderen maar daar heeft Jaap schijt aan...

18 oktober 2019 om 16:30

En toch zijn er maar 4 ploegen die meer kansen (expg) tegenkrijgen dan feyenoord. Ze vliegen er alleen extreem makkelijk in. Botteghin en Ie staan te schutteren, maar Vermeer is ook niet best. Als stam dan benoemt dat ook karsdorp en haps elkaar in de gaten moeten houden (niet tegelijk naar voren) dan is er voor de hele verdediging veel werk aan de winkel.

18 oktober 2019 om 16:33

@Ijsmuts, ik heb Vermeer altijd een goede keeper gevonden. Ik heb daarom ook het gevoel dat de onzekerheid van de verdediging op hem afstraalt de laatste tijd. Daardoor maakt hij fouten.

18 oktober 2019 om 16:41

@kyle66; als vermeer al geen leidende rol kan dragen wanneer het niet draait (wat me niet verrast gezien zijn verleden waarbij hij soms wekenlang door een ondergrens zakt) dan kan niemand dat in deze linie.

18 oktober 2019 om 16:41

Uiteraard Ijsmuts, we zien ze wekelijks schutteren. Maar het is logisch dat niet beide backs mee naar voren gaan, beide zijn snel en als ze voor zijn heeft Botteghin niemand die een man eruit kan lopen. Ie heeft wel snelheid maar deelt de laatste potten in de malaise met fouten, waar ook weer goals uit vallen. Vermeer word geklopt op schoten van verder dan 20 meter (op de lijn prima). Verdediging is een echt zorgenkindje wat ik echt vreemd vind met juist Stam als coach.... Er moet veel gedaan worden inderdaad maar ik blijf er toch bij dat we een cv hebben gehaald voor 7 miljoen die momenteel de bank verwarmt.

18 oktober 2019 om 16:44

Kyle, Vermeer is altijd een stabiele 'lijn keeper' geweest. Op afstandschoten is het net een beginneling, ik neem aan dat je de laatste 6-8 goals hebt gezien van 20+ meter?... En natuurlijk deelt hij in de problematiek voor hem, maar hij zou juist de sluitpost moeten zijn waarop de verdediging kan bouwen...

18 oktober 2019 om 17:34

@freekystar in Argentinie zal verdedigen toch niet iets heel anders betekenen als in Nederland?

18 oktober 2019 om 19:21

@Japie, hoogstens dat ze daar feller de duels in gaan. En dat is juist positief.

18 oktober 2019 om 19:27

@FR_JC, Zoet had hetzelfde probleem: elke bal die richting doel ging, vloog erin. En nu keept hij beter en gebeurt dat niet meer zo vaak. Vermeer is, imo, een betere keeper dan Bijlow. Hij is ook snel qua reflexen. In de hoeken heeft hij altijd een probleem gehad, maar hij heeft Feyenoord ook vaak gered. En in een perfecte wereld zou je, met een onzekere defensie, moeten kunnen rekenen op je keeper, maar hoe vaak zie je niet dat keepers worden meegesleurd in een malaise? Wat ik dus wil zeggen, is dat Vermeer, volgens mij, niet het probleem is. Als jullie verdediging goed loopt, zal Vermeer ook stabieler worden. Feyenoord heeft op papier betere spelers dan alle andere clubs, behalve Ajax en PSV.

18 oktober 2019 om 19:51

@Kyle, had wel een idee van wat je bedoelde maar thanks voor de verduidelijking ik vind Vermeer een prima keeper, zoals ik al schreef op de lijn en kortbij als hij naar de bal toe moet. Afstand schoten is zijn zwakste punt, altijd al zo geweest. En geheel eens dat hij met de zwakke verdediging mee ten onder gaat, maar soms net wat te gemakkelijk imo. Beide, verdediging als keeper moeten op elkaar kunnen vertrouwen, dat vertrouwen is weinig van te merken, wat niet zo vreemd is gezien hoe het loopt en gaat. Ik hoop dat het snel stabiel word, dan groeit ook het vertrouwen weer, wat voor een groep essentieel is. Maar je weet, betere spelers maken nog geen beter team...

18 oktober 2019 om 17:33

@lawpi hoe ingewikkeld kunnen de instructies zijn voor een verdediger? geef rugdekking, schakel je mannetje uit en probeer je duels te winnen. daar heb je toch geen tolk voor nodig?

18 oktober 2019 om 19:28

Dat denk ik dus ook, maar misschien klopt onze denkwijze niet?

Dit begint toch wel heel erg vreemd te worden. Als je nou op de plek van Senesi een jong talent hebt die het boven verwachting goed doet, oké, maar je hebt een uitgerangeerde, trage verdediger daar staan zonder restwaarde die week op week gigantisch veel fouten maakt. Als hij niet beter is dan Botteghin, hoe kan je dat dan weer rijmen met alle lovende kritieken over hem van mensen die het Argentijnse voetbal op de voet volgen. Heel vreemd allemaal.

Je zou zeggen dat die kerel met zijn ervaring wel weet eat verdedigen is. En een verbetering is het al heel gauw als hij er in komt . Aan de andere kant moet hij wel een centrum vormen met die Lle . En dat is nu ook niet bepaald het toonbeeld van rust . En als je dan niet kunt communiceren ....ik heb wel vertrouwen dat dit een goed centraal duo wordt , wat dat betreft een weekje eerder of later maakt niet uit. Dit seizoen speelt Feyenoord toch om des keizers baard , dus moet je ook kijken wat op de lange termijn het beste is .

Men zegt dat Feyenoord zo wisselvallig is maar de wedstrijden die ik gezien heb, zijn allemaal niet van zo’n hoog niveau geweest. Het voorbeeld met porto; knap dat ze die wedstrijd hebben gewonnen maar deze wedstrijd had Feyenoord toch ongelooflijk veel geluk en porto veel pech waardoor ze hebben kunnen winnen?! Ik denk als deze wedstrijd 10x op dezelfde manier van spelen was gespeeld, dat porto 9 van de 10 keer had gewonnen.

18 oktober 2019 om 15:58

We hadden inderdaad het nodige geluk. Alleen hadden ook wij er nog 2 kunnen maken. Maar wel eens dat je zeker 7 vd 10 verliest. Maar ben blij dat we het geluk dit keer wel hadden en wonnen Daarbij zijn ze natuurlijk wel heel wisselvallig als je wedstrijden bekijkt, ziet het een kwartiertje goed spel waarna het als e3n kaartenhuis in de wind uiteen valt.

18 oktober 2019 om 16:26

Nou laat je het klinken alsof Feyenoord weggeblazen werd en Porto per ongeluk twee goals tegen kreeg. Feyenoord was die pot gewoon ongeveer gelijkwaardig aan Porto.

Feyenoord en stam moeten gewoon realistisch zijn en uit voor het gelijkspel gaan desnoods met 532. L Uit vol op de counter en gelijke spelen en onterechte overwinningen eruit slepen. Als je dan thuis zoals normaal presteerd word je wel 3a 4e.

Als een trainer een strompelende Botteghin een plaatsje gunt in het eerste elftal, is die trainer niet goed bij zijn hoofd. Los van het feit of Senesi nu wel of niet geschikt is voor Feyenoord 1. Er moet binnen de selectie toch wel 1 speler zijn die op de RCV positie een betere keus is dan Botteghin? Anders misschien Fer maar even, totdat Senesi wel klaar is om te spelen? Hoe dan ook, van wat ik tot nu toe gezien heb van Feyenoord, is in ieder geval 1 ding duidelijk: Stam is niet de geschikte hoofdtrainer....

Want stel je voor dat er dan in de Telegraaf komt te staan dat Stam zijn oren heeft laten hangen naar het publiek. Zou die aankoop momenteel echt niet beter zijn dan wat er nu op.die positie staat. Zou die zo aan het kenmerkende Feijenoord spel moeten wennen? Maar ja Stam werkt er dagelijks mee die zal het wel.weten .

Zeker niet meneer Stam u hoeft naar niemand te luisteren aangezien u dat toch niet snapt. Ik snap nog steeds niet dat de Knvb geluisterd heeft naar U om het papiertje niet in groepsverband te kunnen halen aangezien je daar de capaciteiten niet voor had. Het papiertje hebt u in een achterkamertje gewoon gekregen. Maar u kunt toch zeker nog wel zien en daar bedoelen we dan mee dat u iemand aanvoerder maakt die bij mij nog niet in aanmerking zou komen voor de Jo10. Hoeveel punten heeft U al niet weggegeven met Uw lieveling, O nee dat heeft geen nu dat te zeggen u luistert toch niet. Hoeveel verkeerde inschattingen heeft u al gemaakt; O niet dat mogen we niet zeggen U luistert toch niet. Hoeveel verkeerde wisselingen heeft U al gemaakt; O neemogen we niet zeggen U luistert toch niet, Een hele dure speler kopen en opstellen nee ho maar hij kan niet praten zoals u dat wenst, zoals u niet kunt luisteren. U neemt een Kelly mee en dan maar zeggen dat is een speler de Feyenoord nodig heeft en een hele erg goede, heb er mee samengewerkt. U luisterde toen ook niet vandaar het ontslag., O nee dat mogen we niet zeggen U luistert toch niet. Wat bent u een arrogante man zeg met veel hoogmoedswaanzin. Dat U veel wakker ligt komt omdat U Uw lieveling de aanvoerder te laten staan en niet ziet dat hij niet meer mee kan. U zet heel het bestuur voor zeik en de supporters ook door een dure speler te kopen en hem niet op te stellen en maar zeggen dat hij er nog niet rijp voor is zoals wij nu zeggen bent U wel echt rijp voor Feyenoord. Nee dus totaal niet. Het lijkt wel of u het bestuur dwars zit door hem niet op te stellen omdat U hem niet gescout heeft. R.C en VVF grijp aub eens in, o nee dat mag niet hij luistert toch niet zelf als hij ontslag krijgt luistert hij niet. Ziet hij nu niet dat er geen chemie is tussen spelers en trainer???? Ziet hij nu niet in dat hij niet de juiste man is voor dit Feyenoord. Spelers moeten rustiger zijn maar die luisteren niet naar dat kabaal van U langs de kant wat U uitkraamt 2 x 45 minuten aan een stuk. Succes meneer Stam; O nee niet goed gezegd U luistert toch niet.

Heel goed Japie, lekker je eigen zin doordrukken of je nou gelijk hebt of niet.

Als je Vlaar dan ziet gaan bij AZ en ziet wat er bij Feyenoord achterin loopt, dan is er toch iets misgegaan. Zonde want ze hebben verder best een leuk team.

Botteghin is ook nog steeds aan het wennen... Kortom,jaap geeft een drogreden voor het niet opstellen van Senesi.lijkt mij dat een gelouterde Argentijnse verdediger toch wel een betere optie is dan die 2 die hij nu steeds de voorkeur geeft.

18 oktober 2019 om 21:34

Botteghin zit inmiddels gewoon in de herfst van z'n carriere. Niet alle verdedigers gaan mee tot ze 35 jaar zijn en zijn gebrek aan snelheid helpt daar ook niet aan mee.

Had sowieso Senesi opgesteld ipv Botteghin, maar misschien is die toch niet zo goed als men wilt denken.. maar als je hem niet opstelt zal zijn vertrouwen ook weggaan...jaap zal vast wel iets zien wat hem niet bevalt, alleen vanwege de communicatie lijkt me sterk, want op dit moment lijkt er op of niemand communiceert achterin.

Ik maak Stam dit jaar voor het eerst mee als trainer, maar ik heb bij hem het hele seizoen al het gevoel dat hij heel veel praat, maar eigenlijk werkelijk niets zegt. Hij heeft natuurlijk geen geluk met de ploeg. De "oude" spelers zitten zo langzamerhand in de herfst van hun carriere, de jonge spelers zijn nog erg wisselvallig en de sterkhouders hebben het mede daardoor ook moeilijk op dit moment. Echter valt het mij wel op dat Stam het op veilig speelt en nauwelijks experimenteert. In een ploeg waar de balans zoek is en waar er een gebrek aan kwaliteit is, is dat een doodsteek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2432
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1812
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger92
S. BerghuisAanvaller99
B. LinssenAanvaller91
J. BijlowKeeper60
N. JørgensenAanvaller51
L. NarsinghAanvaller51
R. BoženíkAanvaller40
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

Nederland
196 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 25 november
Romelu Lukaku wordt door Real Madrid gezien als de toekomstige opvolger van Karim Benzema. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren