Bulgaarse bondscoach trekt keutel in na ophef: ‘Ik wijs racisme af’

Woensdag, 16 oktober 2019 om 13:53Rian Rosendaal • Laatste update: 14:22

De Bulgaarse bondscoach Krasimir Balakov heeft woensdag alsnog excuses aangeboden voor het wangedrag van een gedeelte van de aanhang van Bulgarije tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland van maandagavond (0-6). Balakov bagatelliseerde de oerwoudgeluiden en nazigroeten van enkele Bulgaarse supporters nog door te zeggen dat de meegereisde aanhang uit Engeland ook slecht gedrag vertoonde.

“Ik veroordeel dit gedrag ten zeerste en wijs racisme af als een vorm van gedrag dat in strijd is met de moderne menselijke omgangsvormen“, zo laat Balakov weten in een officieel statement richting Bulgaarse journalisten. “Dit is een vooroordeel dat stamt uit het verleden en voor altijd moet worden uitgebannen.“ De keuzeheer van Bulgarije liet kort na het treffen met the Three Lions nog een heel ander geluid horen. “In Engeland is het racismeprobleem groter. In de Bulgaarse competitie zijn er nooit incidenten geweest zoals we die in Engeland wel hebben gezien. Door de grote diversiteit in de gemeenschap is het ook niet raar dat zoiets in Engeland wel gebeurd is.“

Tyrone Mings: 'De officials hebben gedaan wat ze konden doen'

Balakov vervolgt zijn uitleg. “Ik wil dit heel duidelijk gezegd hebben: gezien het feit dat er beledigingen van dergelijke aard zijn geweest, bied ik als bondscoach van de nationale ploeg van Bulgarije mijn excuses aan de Engelse spelers aan en aan iedereen die hierdoor is gekwetst“, doelt de oud-middenvelder op het kwetsende gedrag van de Bulgaarse aanhangers richting met name Raheem Sterling, Marcus Rashford en Tyrone Mings, die tegen Bulgarije zijn debuut maakte in het shirt van Engeland.

Het duel tussen Bulgarije en Engeland werd in de eerste helft tweemaal stilgelegd en de Bulgaarse aanvoerder Ivelin Popov probeerde de misdragende supporters in de rust tot bedaren te brengen. De UEFA heeft een onderzoek gestart naar de incidenten, inclusief het vermeende wangedrag van Engelse fans tijdens het volkslied van het thuisland. De tumultueus verlopen wedstrijd in Sofia heeft in ieder geval als gevolg dat Borislav Michailov is opgestapt als voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond, op aandringen van de Bulgaarse premier Bojko Borisov.


Poll

Moet Bulgarije zwaar gestraft worden voor de incidenten tegen Engeland?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door ijsmuts)

Zijn wel weer van die oost-europese/balkan praktijken, dat de voorzitter van de de bond op moet stappen op advies van de premier. Kunnen wij ons moeilijk wat bij voorstellen dat Rutte gaat bepalen hoe de KNVB moet handelen.

16 oktober 2019 om 14:10

Dit zijn opzich vrij normale praktijken hoor. Bijvoorbeeld, een groot deel van de ministers die moet opstappen, moet opstappen door fouten die worden gemaakt onder hun gezag, maar niet door hun persoonlijk. Dit is een beetje te vergelijken, de voorzitter wordt verantwoordelijk gehouden voor het wangedrag van de supporters.

16 oktober 2019 om 14:16

Maar dan heeft de premier er nog niks over te zeggen, dat is EA zijn punt en gelijk heeft hij.

16 oktober 2019 om 15:48

Wie betaalt bepaalt. Wanneer Rutte met zijn kabinet jarenlang werk maakt van het ontwikkelen van een bepaalde branche dan heeft hij wat mij betreft wel degelijk iets te zeggen over gebeurtenissen die daaraan verwant zijn.

16 oktober 2019 om 15:58

een minister is uit hoofde van zijn functie verantwoordelijk voor wat er gebeurt in zijn departement, niet persoonlijk. Gebeuren er ontoelaatbare zaken dan dient hij af te treden, of uit zichzelf of na enige dwang van de premier. Maar die premier kan nooit eisen dat een trainer of bestuurder van een bestuurlijk lichaam buiten het parlement af moet treden. Hij/zij kan het hooguit misschien in de pers zeggen dat het wijs zo zijn om terug te treden. Daarnaast stopt de regering geen geld in de Knvb voor een beter imago.

16 oktober 2019 om 16:10

@ronnie; Ook al gaat er geen geld rechtstreeks van de overheid naar de knvb, dan gebeurt dat wel in de vorm van subsidies rechtstreeks of zijdelings waar de knvb van profiteert. Lijkt me een prima drukmiddel.in Nederland zal een Rutte zich niet zo direct uitspreken over het aftreden van de knvb voorzitter lijkt mij. Dat ze in Bulgarije zaken iets minder diplomatiek formuleren verbaast me niets.

16 oktober 2019 om 14:22

De premier ziet anders wel toe hoe zijn land diep door het stof gaat in de rest van Europ door wat er is gebeurd. Ik vind het dan niet geheel onlogisch dat hij dan de boel probeert te sussen en laat zien dat zulk gedrag niet getolereerd wordt in zijn land.

16 oktober 2019 om 14:56

Maar hij slachtoffert een bondsvoorzitter voor een maatschappelijk probleem. Hij verschuift het probleem om z'n eigen hachje te redden.

16 oktober 2019 om 17:03

Nee hoor, de bondsvoorzitter is verantwoordelijk en in zijn uitspraken laat hij geen spaan heel van de mensen die het doen. Wat moet hij dan, het hele stadion oppakken?

16 oktober 2019 om 17:26

@ tubby Fatsoenlijke politieinzet en handhaving regelen met zijn coalitie? Zal politiek wel gevoelig liggen overigens.

17 oktober 2019 om 00:34

Afcfokke, is dat de taak van een minister?

16 oktober 2019 om 14:56

Volgens mij bemoeide een minister in Frankrijk zich ook in de zaak Benzema. Wilde hem niet meer opgeroepen zien. Ik zeg niet dat de bondscoach onder druk gezet is, maar ik denk wel dat het wel meespeelde in zijn besluit om Benzema niet meer op te roepen. Sportief kan ik het niet anders verklaren waarom Giroud boven Benzema verkozen wordt.

Ik weet niet of de bondscoach zijn excuses moet aanbieden voor het gedrag van anderen. Wel is het fijn dat hij inmiddels racisme veroordeeld. Zijn eerste reactie was natuurlijk heel matig.

16 oktober 2019 om 14:21

Ja dat doet 'ie dus niet. Zijn primaire en persoonlijke reactie was die van gelijk na de wedstrijd en kan je dus ook als zijn persoonlijke mening opvatten. Die waarbij hij rascisme bagatelliseert en de problematiek meer naar Engeland schuift dan naar Bulgarije. Dat hij er vervolgens door zijn (werk) omgeving er op aangesproken is en nu een paar dagen later in mooie bewoordingen afstand van neemt, doet niks af aan zijn primaire reactie.

16 oktober 2019 om 16:23

Maar dan kan volgens jou nooit meer iemand iets verkeerds zeggen en daar afstand van nemen, al dan niet vanwege persoonlijke spijt. Eens gezegd, blijft gezegd is het kennelijk volgens jou. Ik ga daar niet in mee.

Ook al is het nu Bulgarije, er moet gewoon vanuit de UEFA echt een straf op komen, elke keer wel met commerciële reclame komen met ‘Respect’ en say no to rasicme’ maar echt optreden ho maar

16 oktober 2019 om 14:20

Eens, anders verliest heel die campagne de geloofwaardigheid. Voorafgaand aan de wedstrijd staan spelers te poseren met "equal game". Als er dan zoiets gebeurt dan móet de Uefa wel ingrijpen.

16 oktober 2019 om 14:54

Exact. Dit is een goed moment voor de Uefa om een voorbeeld te maken en laat dat dan maar Bulgarije zijn. Na al die campagnes kun je het als organisatie nu niet maken om met een (te) lichte straf aan te komen.

racisme is zeker niet acceptabel, maar dan op welk niveau dan ook. Racisme zie je overal en dat zal ook zo blijven ben ik bang, want mensen hebben geen zelf respect. Sterker nog er wordt in het praktijk racisme goed gepraat, door aan te geven ‘kijk nu ga je zeker mijn racist noemen’? Dit hoor je vaker, mensen die anderen kwetsen en beweren dat het probleem ook nog eens bij een ander ligt door deze uitspraak te doen. Nu we racisme tegenwoordig in de moderne wereld nog steeds overal tegen komen, moeten we nu echt verbaasd zijn dat in de voetbalwereld ook gebeurd? Omdat het nu om belangrijke spelers gaat. Racisme is nog steeds vol op de gang overal, alleen wordt het goed gepraat met woorden zoals, het is pesten, mijn mening of erger nog ‘ nu ga je zeker zeggen dat dit racisme is’ Ofwel nu ben ik een racist zeker toch? Belachelijk en hoe zielig kunnen mensen zijn! Natuurlijk is het erg makkelijk om als burger in je eigen land, anderen (minderheid) te kwetsen. Een tip: als je racistische gevoelens niet kan vernietigen, houd het dan in je. Respect voor een ander hebben is zo simpel. jammer, dat er in deze korte leven van een mens, we anderen moeten kwetsen. Dat je Hierdoor je zelf beter gaat voelen.

Misschien op houden met steeds woordeen en waarschuwingen, ga straffen geven, alleen dan zullen mensen er mee op houden.

Normaal zie ik altijd klachten over de titels van vz. Nu wil ik toch complimenten geven, precies duidelijk waar het artikel over zal gaan met een flinke vleug humor deze titel. Chapeau

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bulgarije

FIFA ranking: 68
1 fan
Actuele wedstrijden

98 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester City 31 10 4 0
2019/2020 Manchester City 33 20 5 0
2018/2019 Manchester City 34 17 3 0
2017/2018 Manchester City 33 18 4 1
2016/2017 Manchester City 33 7 7 0
Laatste voetbalnieuws

Engeland treft loodzware tegenstander na zege op de Tsjechen

Engeland heeft zich dinsdagavond verzekerd van groepswinst in Groep D. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate was op Wembley met 0-1 te sterk voor Tsjechië. Op 29 juni spelen de Engelsen...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren