Ambassadeur toont unieke beelden van historisch spookduel Noord-Korea

Woensdag, 16 oktober 2019 om 13:10Yanick Vos • Laatste update: 13:31

De Zweedse ambassadeur Joachim Bergström heeft via Twitter beelden naar buiten gebracht van de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Noord- en Zuid-Korea van afgelopen dinsdag. Bij de wedstrijd, die in een doelpuntloos gelijkspel eindigde, waren geen supporters aanwezig en televisiebeelden ontbraken. Diverse diplomaten en ambassadeurs woonden de wedstrijd wel bij.

Het was de eerste keer dat beide landen, die nog altijd in oorlog zijn met elkaar, tegenover elkaar stonden in een officieel duel. In het Noord-Koreaanse Pyongyang mochten geen fans aanwezig zijn. Omdat er geen deal gesloten kon worden met de Noord-Koreaanse autoriteiten, werd de wedstrijd niet uitgezonden.

Bergström was een van de aanwezige ambassadeurs en hij heeft op Twitter foto’s en video’s heeft verspreid van de wedstrijd. Op een video is te zien hoe beide teams het tijdens de wedstrijd met elkaar aan de stok krijgen. De ruzie op het veld dreigt te escaleren, maar door ingrijpen van de arbitrage wordt het opstootje gesust.

Op een andere video is te zien hoe beide teams luisteren naar het volkslied van Noord-Korea. Op een foto die Bergström online heeft gezet is te zien hoe Noord-Koreaanse militairen de lege tribune in de gaten houden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door dvcer)

Deze twee landen loten bij elkaar en spelen een wedstrijd en binnen de Uefa mogen bepaalde clubs elkaar niet loten, want dan.. Ongekend.

16 oktober 2019 om 13:53

Bij deze wedstrijd mochten geen supporters aanwezig zijn. Binnen de Uefa mogen bepaalde clubs elkaar niet loten, juist omdat men bang is dat de supporters elkaar volledig in de haren vliegen. Dat het jammerlijk is dat het zo moet gaan staat natuurlijk als een paal boven water.

16 oktober 2019 om 14:16

Ja, dat las ik ook. Maar dan kun je, mijn inziens, beter die clubs binnen de Uefa ook zonder fans laten spelen, tegen elkaar. Die Oekraïners en Russen bijvoorbeeld.

16 oktober 2019 om 14:30

Ach, waarom? Het is toch niet zo'n probleem dat enkele clubs elkaar niet kunnen loten nu? En nu kunnen de (onschuldige) supporters wel gewoon hun favoriete club in actie zien. Ik denk namelijk dat de (bezoekende) supporters zelf niet het probleem zouden vormen, maar dat de supporters opgewacht zouden worden door groeperingen die helemaal niets met het voetbal te maken hebben.

16 oktober 2019 om 14:35

Omdat er dan toch sprake is van competitievervalsing. Stel een club uit één van die landen wordt ineens heel goed, dan zouden de clubs uit dat andere land die club ieder jaar weer ontlopen. Dan kan toch nooit de bedoeling zijn?

16 oktober 2019 om 14:43

Ik ben het zeker met je eens dat het nooit de bedoeling kan zijn, en dat het inderdaad behoorlijk dicht in de buurt van competitievervalsing komt (ploegen uit hetzelfde land kunnen elkaar in de eerste rondes ook niet loten, is dat ook meteen competitievervalsing?), maar ik heb wel sympathie voor het streven voetbal een spelletje te houden en er geen politieke strijd van te maken. Zeker wanneer landen in (bijna) oorlog met elkaar zijn, lijkt het me verstandig die even niet tegen elkaar te laten spelen, omdat er toch personen zijn die zo'n spelletje aangrijpen om ook buiten het veld de tegenstander aan te vallen.

16 oktober 2019 om 14:45

Dat is ook zo hoor. Voetbal moet voetbal blijven, dat ben ik met je eens. Dat landgenoten elkaar niet kunnen loten heeft geloof ik met de coëfficiëntenlijst te maken, om die zo eerlijk mogelijk te houden. Het is een complexe situatie en de gekozen manier om ermee om te gaan is denk ik wel te steunen. Ideaal is natuurlijk anders.

16 oktober 2019 om 14:19

De beslissing om geen supporters toe te laten is een politieke keuze. Supporters mochten aanwezig zijn van de Aziatische bond maar het Noord-Koreaanse regime zwijgt volledig over deze wedstrijd en dus hebben zij ervoor gekozen om zonder publiek te spelen. Overigens hebben ze weleens vaker tegen elkaar gespeeld, maar was de thuiswedstrijd van Noord-Korea op neutrale grond in China. De thuiswedstrijden van Zuid tegen Noord zijn nooit een probleem geweest. Dit komt omdat de gewone bevolking van beide landen niet vijandig zijn tegenover elkaar. Zij zien elkaar nog steeds als Koreaan, ondanks de drastische verschillen. Mensen die weten te ontsnappen uit Noord-Korea en Zuid-Korea weten te bereiken worden meteen opgenomen in de maatschappij van het zuiden. Er is dus geen onderlinge haat, ook in het noorden wordt het doel van unificatie volop gepropageerd. De manier waarop is het grote vraagstuk natuurlijk.

16 oktober 2019 om 14:24

Klopt, dat zouden die landen in de Uefa ook moeten doen. Hoe het nu gaat, het niet kunnen loten van elkaar, vind ik competitievervalsing en slaat eigenlijk helemaal nergens op.

Zou het gelijkspel afgesproken zijn? Ik kan me namelijk best voorstellen dat er grote gevolgen zouden zijn voor de noord koreanen bij een slecht resultaat.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Noord-Korea

FIFA ranking: 115
11 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Noord-Korea.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren