UEFA-voorzitter Ceferin verklaart racisten de oorlog na schandalige avond

Dinsdag, 15 oktober 2019 om

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft geen goed woord over voor de manier waarop Bulgaarse supporters zich maandagavond in Sofia hebben gedragen tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland. In gesprek met het persbureau AP roept hij overheden op om ‘racisten de oorlog te verklaren’. Volgens de Sloveen is dat de enige manier om racisme uit de stadions te verbannen op de Europese velden. Hij kondigt zware straffen aan.

De voorzitter van de Europese voetbalbond merkt dat het racisme de laatste jaren steeds vaker onderwerp van gesprek is. Volgens hem is het toenemende nationalisme in Europa de oorzaak van het racisme. Ceferin kondigt zware straffen aan. “Geloof mij, de UEFA doet er alles aan om deze ziekte uit het voetbal te verbannen”, laat Ceferin weten. “De voetbalfamilie, van bondsleden tot spelers, coaches en fans, moet samenwerken met de overheden en andere instellingen om racisten de oorlog te verklaren en hun verschrikkelijke ideeën te verbannen naar de uithoeken van onze samenleving.”

Mings: 'De officials hebben alles gedaan wat ze konden doen'

De wedstrijd tussen Bulgarije en Engeland (0-6) werd in de eerste helft tot twee keer toe stilgelegd doordat supporters apengeluiden maakten zodra donkere Engelse internationals aan de bal waren. Het is niet voor het eerst dat Bulgaarse supporters zich racistisch uitlaten. Het duel in Sofia werd al voor minder publiek gespeeld vanweg een eerdere straf vanwege racisme. De bond wacht het rapport van de scheidsrechter en UEFA-vertegenwoordiger af alvorens er een straf wordt uitgedeeld. “De straffen van de UEFA behoren tot de zwaarste in de sportwereld”, aldus Ceferin, die benadrukt dat hij nog zwaardere straffen wil uitdelen.

De Bulgaarse bond kan een zware straf tegemoet zien, daar dit al het derde incident is dat te maken heeft met racism tijdens de EK-kwalificatie. “Nog niet zo lang geleden dachten we dat racisme iets van vroeger was. De laatste jaren hebben aangetoond dat deze gedachte gemakzuchtig was. De opkomst van het nationalisme in Europa heeft onacceptabel gedrag op laten laaien en sommige mensen denken dat dit thuishoort op de tribunes van het voetbal”, aldus Ceferin.Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door holland8)

En doorpakken. Niet alleen die Bulgaren maar in alle landen. Italië o.a. ook hard aanpakken

15 oktober 2019 om 15:19

Ik hoop dat men eindelijk doorheeft dat racisten en rechts extremisten het voetbal (binnen en buiten de stadions) aan het kapen zijn om hun populistische boodschappen gemakkelijk aan een groot publiek te kunnen presenteren. Dat zijn niet alleen de idioten op de tribunes maar op een subtieler niveau gebeurt dat helaas ook door allerlei voetbalcommentatoren en zogenaamde analisten, bewust of onbewust. Die mogen ook eens nagaan wat het effect is van al hun extreem populistische "analyses" op televisie of in de krant want zij zijn geen haar of snor beter dan die idioten op de tribunes. Sterker nog, zij voeden die gekken.

15 oktober 2019 om 18:12

Mijn hemel, stevig stukje tekst hoor. Analisten die rechts extremistisch en racistisch zijn, fikse beschuldigingen voor zo'n nietig stukje tekst. Kan me ook niet voorstellen dat Derksen bijdraagt aan de toestanden in een Bulgaars stadion. Als je bedoelt dat de maatschappij gemiddeld verhard, dan ben ik het met je eens, maar je insinueert totaal andere (foute) dingen.

15 oktober 2019 om 16:24

Inderdaad, Gerard13, gelijke monniken gelijke kappen. Dan ook echt alles aanpakken. In Italië gebeurt het ook nog maar wat vaak en voor zover ik weet, wordt daar maar weinig aan gedaan. Boetes uitdelen helpt niet, clubs en landen moeten eens serieus gaan optreden. Enig pressiemiddel is het uitsluiten van verdere deelname aan de competitie. Ga maar eens goed schoon schip maken. Maar nogmaals: ook clubs uit landen als Italië en Rusland aanpakken. Niet alleen de kleintjes maar.

Als de Uefa nu echt een signaal wil afgeven, dan moeten ze Bulgarije de komende 10 wedstrijden zonder thuispubliek laten spelen. De spelers zijn hier niet schuldig aan, dus het is niet eerlijk om die te straffen.

15 oktober 2019 om 15:05

Ik ben het er niet mee eens, dat zie je altijd gebeuren en toch gaan ze er weer mee door. Je moet ze gewoon echt hard aanpakken nu... Ik ben trouwens ook geen fan van mensen die racisme proberen te bagatelliseren, je ziet die coach en die keeper doen alsof de Engelse overdreven en het bij hun nog erger is.Edit; ik wil niet zeggen dat ze allemaal schuldig zijn, maar er moet echt flink wat gebeuren daar in Bulgarije

15 oktober 2019 om 15:09

Hoe zou jij het harder willen aanpakken dan? De Uefa kan niet rechtertje spelen in Bulgarije dus die racisten moeten individueel worden aangepakt door de Bulgaarse Justitie. Volgens mij kan de Uefa niet heel veel doen, behalve wedstrijden zonder publiek en evt. uitsluiting van toernooien.

15 oktober 2019 om 15:31

Uitsluiting van toernooi. Dan dwing je de bulgaarse voetbalbond om stadionverboden te gaan uitdelen anders komen ze nooit meer terug op een toernooi. Een stadionverbod is nauwlijks een straf. De supporters die dit soort dingen uithalen heb je er nauwelijks mee want die hebben hun lolletje gehad. En de bond is blijkbaar corrupt genoeg dat deze jongens niet opgezocht worden als het 3x achter elkaar kan gebeuren.dit is gewoon de verantwoordelijkheid van de bond. Dus als die niet hard willen optreden moet de Uefa/fifa dat doen door Bulgarije nu meteen uit te sluiten van het EK. Als ze het nog 1x wagen tijdens de WK kwalificatie dan is het na 1x klaar.dan ben ik wel eens benieuwd hoe snel die racisten ineens opgezocht kunnen worden....

15 oktober 2019 om 15:35

Als je ziet hoe de coach en sommige spelers reageren. Dan stel ik voor om iedereen te schorsen. Pech gehad voor Bulgarije

Lullig voor de Bulgaarse fans die er niets mee te maken hebben gehad, ik denk dat Bulgarije heel wat te wachten staat.... deden voor het laatst mee aan een toernooi in 2004....

15 oktober 2019 om 15:07

Klopt, maarja. Wat moet je dan? Tegen racisme moet je gewoon nu andere maatregelen nemen imo, als er toch continu laks mee wordt omgegaan. Continu kleine geldboetes of 2 wedstrijden zonder thuispubliek.. Die supporters, je ziet trouwens bijna nooit dat ze een zware boete opgelegd krijgen of een levenslange stadionverbod krijgen. Mag wel gebeuren imo

15 oktober 2019 om 15:10

Ja dat weet ik wel, maar als fan van Bulgarije is dit gewoon kut, want je ploeg zal zeer hard gestraft worden door een stel hersenlozen. Die utlras voegen niets toe aan een club of wedstrijd, het zijn doorgedraaide fanatiekelingen. Voor de mensen die dit sfeer durven te noemen, ultras zijn Geen sfeermakers, het zijn niet eens sportliefhebbers.

15 oktober 2019 om 16:37

Maar hoeveel zin heeft het om een land uit te sluiten dat zich toch niet gaat plaatsen? Wat is dan nog een passende straf? Die supporters heb je er niet mee als ze wedstrijden zonder thuispubliek moeten spelen. Die komen nadat de straf voorbij is gewoon weer binnenwandelen en geldboetes hebben ook weinig zin. Dan krijg je dezelfde kreten, maar andere mensen.

Klinkt tenminste goed. Die 3 wedstrijden zonder publiek slaat natuurlijk nergens op, want ze gaan gewoon weer verder. Als het ook nog eens een gecoördineerde daad was, is het een kwestie van doorpakken en iedereen er tussen uit plukken die ook maar een beetje te maken heeft met dit!

4 á 5 jaar zonder publiek laten spelen. Boetes uitdelen heeft bij deze simpele zielen geen enkele nut.

Je kunt de verantwoordelijkheid wel verleggen naar de landen, maar de Uefa heeft in deze de grote verantwoordelijkheid. Zij prijken met de Equality-campagne en het gebeurt onder het bewind van de Uefa, namelijk een EK kwalificatie. Zij zullen dus als eerste over de brug moeten komen met eventuele sancties.

Simpel gedoe. Was gewoon dat vak in gegaan en arresteer die lui ze staan vol op beeld. Dan leren ze het af nu lachen ze erom

Als de Uefa of Fifa een land uitsluit van een toernooi en ook nog eens een aantal financiele ribben uit hun lijf trekt, zul je misschien zien dat bonden zich ineens hardop gaan uitspreken tegen racisme en / of allerlei maatregelen zullen treffen om het ongedierte zoveel mogelijk te weren bij wedstrijden of live gaan ingrijpen tijdens wedstrijden. De trigger die hen zal doen rennen is overigens niet hun moraal, maar geld.niemand wil namelijk zeer zware financiele klappen vangen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Bulgarije

FIFA ranking: 62
1 fan
Stand
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Donderdag 21 november
Naast Real Madrid heeft ook Barcelona Raheem Sterling op de korrel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren