Baas van Bulgaarse voetbalbond stapt toch op na schandalige incidenten

Dinsdag, 15 oktober 2019 om

Borislav Mihaylov is dan toch opgestapt als voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond (BFU). De Bulgaarse regering had om zijn ontslag gevraagd na de racistische incidenten met Bulgaarse fans, maandagavond tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland. Tientallen supporters gedroegen zich schandalig in Sofia. Zij toonden de nazigroet en maakten racistische geluiden.

Nadat Marcus Rashford en Ross Barkley Engeland na twintig minuten spelen op een 0-2 voorsprong hadden gebracht, waren apengeluiden te horen vanaf de tribune zodra donkere Englelse internationals aan de bal waren. Het spel werd in de eerste helft tot twee keer toe stilgelegd. Na overleg met de Engelse ploeg werd besloten om de wedstrijd uit te spelen. Het team van bondscoach Gareth Southgate won de wedstrijd met 0-6. De grote nederlaag en het gedrag van de supporters blijft niet zonder gevolgen.

De reactie van de Bulgaarse bondscoach Krasimir Balakov

Premier Bojko Borisov wilde al dat de 56-jarige voorzitter Michailov, vader van voormalig FC Twente-keeper Nikolai Michailov, opstapte. “De premier heeft me net gebeld", liet minister Krasen Kralev van Sport eerder weten op zijn Facebook-pagina. “De regering heeft de afgelopen vier jaar veel gedaan om het Bulgaarse voetbal te ontwikkelen. Maar na de recente gebeurtenissen heeft de premier mij opgedragen om alle banden met de Bulgaarse bond, ook in financieel opzicht, op te schorten tot Borislav Michailov is opgestapt.” Michailov was sinds 2005 voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond.

Volgens Sky Sports heeft een Bulgaars international aan spelers uit de Engelse selectie verteld dat de racistische uitingen gepland en gecoördineerd waren. De speler, die niet bij naam wordt genoemd, bood na afloop zijn excuses aan voor wat er tijdens de wedstrijd was gebeurd. In de rust van de wedstrijd is een groep van vijftig personen uit het stadion gezet. De groep wordt gezien als neo-nazi's en toonden meerdere keren de nazigroet tijdens de wedstrijd. Desondanks waren ook in de tweede helft apengeluiden te horen in het stadion. De UEFA heeft laten weten dat de situatie beoordeeld zal worden zodra het rapport van de scheidsrechter binnen is.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door crazydj07)

Ik kan uit de tekst niet lezen waarom de bondsvoorzitter hier verantwoordelijk is. Had hij dit gepland ofzo? Verder is het gewoon jammer dat dit moet gebeuren. Het ergste is gewoon dat deze 'supporters' wel de lef hebben om nazigroet en apengeluiden te maken, maar ondertussen zichzelf bedekken om niet herkend te worden. Ik vraag me soms af wat er in hun hoofd speelt. Geld betaald voor een ticket om vervolgens weer eruit gestuurd te worden. Is het echt allemaal waard?

15 oktober 2019 om 11:45

Als het een gecoördineerde actie is komt dit terecht bij de verantwoordelijkheid van de nationale bond. Hoeft natuurlijk niet te betekenen dat deze mannen het zelf bedacht hebben. Maar als dit publiek vanuit jouw verantwoordelijkheden dit soort dingen kan doen, en dan in de tweede helft er doodleuk mee door kan gaan dan doe je echt iets verkeerd.bulgarije is hier al een paar keer voor aangepakt. Als het niet lukt om dit soort acties uit je stadions te weren vind ik het niet gek dat er hardere maatregelen worden genomen. De volgende voorzitter zal nu wel flink koud zweet hebben en als eerste taak alle rotte supporters willen oppakken. Vind wel dat de bondscoach ook meteen mag verdwijnen. Als je de Engelse supporters gaat belichten na deze avond om zo je eigen supporters te beschermen ben je niet alleen laf maar laat je indirect ook weten dat je de racistische uitspraken minder afkeurt dan het fluiten van Engelse supporters. Zo'n man moet je gewoon niet willen in het internationale voetbal. Bulgarije heeft zich echt als nationaliteit belachelijk gemaakt hier

15 oktober 2019 om 14:13

Het artikel is niet volledig. Op nu.nl staat er een artikel waarin de premier voornamelijk van deze man af wil omdat de prestaties van het elftal slecht zijn. De spreekkoren en dergelijke noemt hij meer als bijzaak.

Maak dan gewoon helemaal schoon schip en stel integere en weldenkende mensen aan die zich dan ook echt met sport bezighouden, waarin ze tot doel stellen om Bulgarije positiever op de kaart te zetten. Supporters, of nou ja ''idioten'' hebben hiervoor ook al voor opschudding gezorgd tijden de duels tegen Kosovo en Tsjechië, dus dat de bondsvoorzitter toen ook al niet ingreep en het feit dat er gewoon nog veel meer rotte appels in de organisatie zitten, lijkt mij een gegronde reden om ze allemaal op non-actief te zetten.

Dus als supporters zich misdragen moet de voorzitter aftreden. Rare redenering. Oppakken (indien mogelijk), stadionverbod voor het leven en strafrechtelijk vervolgen.

15 oktober 2019 om 11:47

Dit is helaas een artikel die meer vragen oproept dan beantwoordt. Wellicht dat de bondsvoorzitter iets te maken had met dat organiseren van deze racistische actie, als het idd georganiseerd is zoals die anonieme speler heeft aangegeven, maar dat weten we niet. Wellicht heeft de bondsvoorzitter uitlatingen gedaan om dit goed te praten, maar dat is ook niet te lezen hier. Nu weten we alleen dat de premier van de bondsvoorzitter af wil.

15 oktober 2019 om 11:55

Het is blijkbaar eerder gebeurd, maar er is te weinig gedaan om dit in de wedstrijd tegen Engeland te voorkomen of te minimaliseren. Daar is de bondsvoorzitter wel hoofd verantwoordelijk voor lijkt mij. De coach die veroordeelde het ook niet en probeerde de aandacht te verleggen door te beweren dat Engeland een racistischer land is dan Bulgarije. Heel zwak en heel doorzichtig!

Voor wat het waard is natuurlijk, maar fijn dat er binnen Bulgarije gelukkig ook wel mensen zijn die dit niet tolereren. Ik begrijp dat een Bulgaarse speler hier ook niets aan kan doen en goed dat hij zijn excuses direct maakt na de wedstrijd namens de 'supporters'. Denk alleen dat Bulgarije zichzelf meer sancties moet opleggen (een x-wedstrijden zonder publiek in ieder geval), wil de Uefa er niet nog een keer ongenadig overheen komen. Vaak zie je dat een bond als de Uefa even een paar dagen neemt voordat ze met een beslissing komen om ook te kijken hoe het zelfreinigingsmodel werkt.

15 oktober 2019 om 11:47

De captain heeft ook duidelijk afkeer uitgesproken. Is al wel bekend dat hij niet de speler is waar het hier om gaat. Maar captain Popov is tegelijkertijd met supporters gaan praten en zijn ongenoegen uitgesproken. Die supporters staan natuurlijk niet voor de mening van het hele land, maar je zet je als land zo wel even slecht op de kaart zeg... Door een paar honderd enge kerels die sowieso waarschijnlijk al geen al te grote maatschappelijke bijdrage leveren

15 oktober 2019 om 12:23

Zo'n wedstrijd zonder publiek heeft geen zin. Die mensen blijven dan een dag thuis en zitten er de volgende keer gewoon weer. Helaas is dit heel gecompliceerd en bij eventuele sancties straf je eigenlijk vooral de bond, de spelers en alle betrokkenen, terwijl de individuen in dat publiek zeer moeilijk gecontroleerd kunnen worden. Het zal dus vanuit het land zelf moeten komen en dat is lang niet zo makkelijk.

Dit probleem ligt veel dieper geworteld dan alleen de voetbalbond. Lijkt mij niet nodig dat de bondsvoorzitter moet opstappen, die kan er namelijk niets aan doen. Het lijkt mij eerder dat er gewoon strenger opgetreden moet worden tegen racisme. Ook denk ik dat er vooral bij de jongeren meer aandacht moet komen in het onderwijs voor racisme en gelijkheid. Het is namelijk niet de eerste keer dat dit in Bulgarije gebeurd.

15 oktober 2019 om 11:51

Meer aandacht voor onderwijs moet sowieso gebeuren in Bulgarije, Roemenie, Servie en Macedonie. Laat staan Hongarije...maar dat is een langdurig proces en niet zo maar af te dwingen. Het optreden tegen racisme precies hetzelfde. In Nederland kan je hetzelfde zeggen over transgenders of homo tolerantie. Door educatie gaat het steeds beter maar er wordt nog steeds haat verspreid. Als je als voetbalbond toe laat dat er een gecoördineerde actie zoals beschreven in het stadion van te voren kan afspreken dat men met z'n allen apengeluiden gaat maken en nazi groeten gaat doen dan heb je als bond gefaald. Als je niet elke supporter die ooit een racistische uitlating heeft gedaan vast zet tijdens voetbalwedstrijden dan heb je gewoon gefaald. Want het zijn echt niet 1000 nieuwe 'supporters' elke interland periode. Zullen toch voor 75% dezelfde enge kerels zijn die in het stadion zitten

15 oktober 2019 om 12:02

Hmm ja daar heb je wel gelijk in. Het is ook niet zo dat racisme van de ene op de andere dag weg is. Dat is echt een langdurig proces. De homo-acceptatie in Nederland is al beter dan 10 jaar geleden, maar nog steeds verre van optimaal, hetzelfde als racisme op basis van afkomst. Dat is ook nog niet zoals je het graag wil zien, maar al wel beter dan jaren geleden. We moeten daar dus geduld mee hebben, hoe moeilijk dat ook is.

Het is makkelijker om de voorzitter de laan uit te sturen dan deze extremisten aan te pakken. Dit soort gasten daar wil je als politicus natuurlijk ook geen ruzie mee. Je moet het maar durven om te zeggen dat je dit soort gedachtegoed de kop in gaat drukken. Want voordat je het weet wordt je bedreigd als je ruzie krijgt met dit soort mensen. Zie de gebeurtenissen afgelopen jaren in Duitsland waar veel Duitse burgemeesters extra bewaking kregen, omdat ze teveel vluchtelingen toe hebben gelaten. Deze bedreiging kwam uit extreem rechtse hoek. De aanval op Ahmed Dogan (bulgaarse Politicus) en de moord op Viktoria Marinova(journalist). In Bulgarije pak je extreem rechts niet zomaar aan.

Die voorzitter kan in het belang van het Bulgaarse voetbal nu dus beter blijven zitten. Politieke bemoeienis met de bond vind de Fifa weer niet leuk en daar kan Bulgarije weer voor geschorst worden. Zonder de uitlatingen van de premier, had de bondsvoorzitter hiervoor dus beter zelf opgestapt, Het incident was er ernstig genoeg voor.

Wat die populist politiek zelf veroorzaakt heeft daar moet nu een voorzitter van de voetbalbond nu voor bloeden, dat is de omgekeerde wereld. Gewoon 4 jaar zonder publiek laten spelen want boetes heeft bij deze simpele zielen geen enkel effect meer.

Raar, is die premier, de volksvertegenwoordiger van álle Bulgaren, niet verantwoordelijk voor het politie-apparaat dat deze idioten niet alleen eruit moet pleuren, maar ook direct moet oppakken, identificeren en moet laten vervolgen? Dat hij dan heel schijnheilig naar de bondsvoorzitter staat te wijzen vind ik gewoon zwak, dat is de weg vd minste weerstand. Die is gewoon zn eigen hagje aan het redden, zo lijkt het.

Tjah ben bang dat dit een typische gevalletje is van 'damage control' door het opofferen van de voorzitter zodat premier Borisov kan tonen dat die het én afkeurt én maatregelen neemt... vrees dat ze het hierbij ook zullen laten, en je kan weer wachten op het volgende moment dat dit zich weer gaat herhalen.

Dit heeft totaal geen zin. Het is onmogelijk om dit te controleren. Nu schuif je de schuld af waardoor deze man word opgeofferd voor een boodschap waar die racisten maling aan hebben. Die zitten er bij de volgende wedstrijd gewoon weer, maar dan met andere gezichten. Grappig dat een landsbestuurder zijn verantwoordelijkheid uiteindelijk afschuift naar een bondsbestuurder van sport.

Bulgarije brengt zich zo wel steeds verder in de problemen. Politieke inmenging bij een nationale voetbalbond is streng verboden, dus hier zal de Uefa ook wel naar gaan kijken.

Om maar te beginnen met een vrolijke noot in deze trieste zaak, zie hier de voorzitter van de voetbalbond, toppertje: https://youtu.be/bthmbqittl4 Ik kan jullie zeggen dat het gros van de Bulgaren zich echt kapot schaamt omtrent deze wedstrijd. Hoewel ik er woon heb ik niet zoveel kennis omtrent de politiek maar ik heb vaak genoeg gehoord dat het politieke stelsel en deze premier een beetje hopeloos zijn. Sterker nog, voor zover ik weet is deze man eerder in een dergelijke functie geweest, waren mensen ontevreden, maar is hij na een bepaalde periode gewoon weer terug mogen komen... Hoe dan ook, hoewel Sofia floreert en er wel degelijk verbetering te zien is in de stad, zijn de migratiecijfers van Bulgarije duidelijk. De nieuwe generatie verhuist vaak naar het buitenland waar ze meer kunnen bereiken met hun studies etc. wat meer ontopic: het is natuurlijk vreemd dat de premier zich hierin mengt, tenminste... voor ons buitenlanders die een totaal ander systeem gewend zijn. Hier in Bulgarije (en vast ook andere oostblok landen) is het allemaal niet zo duidelijk afgebakend. Ik ben benieuwd wat hier nog meer uit voorkomt, het Bulgaarse nieuws hier is er uiteraard volop mee bezig. De strekking is duidelijk ook in dit artikel. De overheid wil niet meer samenwerken met deze (specifieke!) Mihailov maar redenen worden niet genoemd. Enkel algemeen geneuzel als 'wij als bulgarije zijn 1 van de meest tolerante landen etc. etc.' Overigens een kleine update: Mihailov weigert uiteraard af te treden... dit wordt nog boeiend. Eindelijk een beetje Bulgaars nieuws in dit land wat me wel interesseert haha.... 2 uur na het nieuws dat hij weigert op te stappen, stapt hij alsnog op... Bulgarije kennende krijgt hij of een flinke vergoeding mee, of wordt hij op een minder fijne manier gedwongen... @vz: alinea's in mijn bericht zijn niet zichtbaar, de 'enters' worden er om wat voor reden dan ook uitgehaald wat het niet fijn lezen maakt...

En die coach dan? Vragen ze ook om zijn ontslag?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Bulgarije

FIFA ranking: 62
1 fan
Stand
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

28 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Manchester United 12 6 2 0
2018/2019 Manchester United 33 10 3 1
2017/2018 Manchester United 35 7 3 0
2016/2017 Manchester United 32 5 3 0
2015/2016 Manchester United 11 5 0 0
Laatste voetbalnieuws

Engeland loopt na ‘gratis’ doelpunt ver uit; primeur voor Harry Kane

Engeland heeft zondagavond zijn kwalificatiecyclus afgesloten met een ruime zege bij Kosovo. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate, die al lang en breed gekwalificeerd was, liep door doelpunten van Harry Winks,...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 19 november
David Beckham overweegt om de aan Manchester United gelinkte Mario Mandzukic in januari naar Inter Miami CF te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren