‘De ergste vorm van racisme die ik ooit ervaren heb bij een wedstrijd’

Maandag, 14 oktober 2019 om 23:49Yanick Vos • Laatste update: 00:04

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland (0-6) stond maandagavond bol van racisme. Tot twee keer toe werd het duel in Sofia in de eerste helft stilgelegd nadat Bulgaarse fans zich op een schandalige manier gedroegen. Bij balbezit van Tyrone Mings en Raheem Sterling klonken apengeluiden vanaf de tribune, terwijl sommigen de nazigroet toonden. De Engelse voetbalbond bracht nog tijdens de wedstrijd een statement naar buiten, terwijl Sterling na afloop op sociale media zijn onvrede uitte.

Halverwege de eerste helft werd het duel voor de eerste keer stilgelegd. Na overleg tussen scheidsrechter Ivan Bebek en aanvoerder Harry Kane werd besloten om door te spelen. De stadionspeaker vroeg de Bulgaarse fans om te stoppen met de racistische geluiden. Toen Ross Barkley even later de 0-3 maakte klonken er opnieuw apengeluiden vanaf de tribune. De arbitrage ging in gesprek met bondscoach Gareth Southgate en een deel van het Engelse team. De eerste helft werd afgemaakt, waarna aanvoerder Ivelin Popov tijdens de rust in gesprek ging met de fans en hen vroeg om te stoppen met de racistische geluiden.

Op Twitter laat Sterling weten medelijden te hebben met Bulgarije doordat het land door ‘idioten’ wordt vertegenwoordigd in het stadion. “Hoe dan ook, het is 6-0. We hebben ons werk gedaan en gaan naar huis”, aldus Sterling. Mings liet na afloop tegenover ITV weten dat zijn debuut in de nationale ploeg is overschaduwd door racisme. “Het was duidelijk te horen op het veld. Maar we hebben een moedige reactie getoond. We hebben het voetbal laten spreken. Hopelijk rekenen hogere krachten af met wat er vanavond is gebeurd.”

“We hoorden geluiden die leken op apengeluiden”, reageert Greg Clarke, voorzitter van de Engelse voetbalbond. “Ik heb wat mensen naar beneden gestuurd om uit te zoeken wat er aan de hand was. Ik had Gareth (Southgate, red.) laten weten dat ik naar beneden zou komen als de wedstrijd onderbroken zou worden, dus dat heb ik gedaan. Aan de rand van het veld hoorde ik nog meer en ik zag wat activiteit bij een aantal personen die in het zwart gekleed waren. Tijdens de rust heb ik met Gareth gesproken en hij liet weten dat het team in orde was.”

Southgate was zeer te spreken over de manier waarop de arbitrage heeft gehandeld. “Ze hebben snel gehandeld”, laat de bondscoach weten. “We hebben het gerapporteerd zodra we wat hoorden. We stonden in constante communicatie met de vierde man en de scheidsrechter. Ik stond goed in contact met de spelers, met name in de eerste helft en tijdens de rust. We beseffen allemaal dat dit een onacceptabele situatie is. We hebben vanavond twee statements gemaakt door de wedstrijd te winnen en aandacht te vragen voor de situatie. De wedstrijd is tijdelijk gestopt en ik weet dat dat voor sommige personen niet genoeg is. Maar we waren het als groep eens met dit proces.”

Kaveh Solhekol, verslaggever van Sky Sports, ging na de wedstrijd dieper in op wat er precies gebeurde in de eerste helft. “Zodra een donkere Engelse speler de bal kreeg, werd hij onderworpen aan racistische teksten, apengeluiden en de nazigroet. Dit was de ergste vorm van racisme die ik ooit ervaren heb bij een wedstrijd”, aldus Solhekol, die benadrukt dat het slechts om een kleine groep supporters ging die zich schuldig maakten aan racisme. “Het waren niet alle fans in het stadion. De meeste Bulgaren waren niet racistisch en hebben zich goed gedragen. Maar het hele land zal zich diep schamen door een aantal supporters.”

Volgens de verslaggever hadden de racistische fans niets te zoeken in het stadion. “Ik ben er niet eens zeker van dat dit wel voetbalsupporters waren. De Bulgaarse politie heeft ons verteld dat dit neo-nazi's waren, kerels met bivakmutsen gekleed in het zwart. De politie heeft in de eerste helft geprobeerd om deze neo-nazi's uit het stadion te zetten. In de tweede helft werd het wat rustiger, maar ik zat dicht bij Bulgaarse fans en ik hoorde nog steeds racistische geluiden. We hoorden telkens apengeluiden als Raheem Sterling de bal kreeg. Toen Jadon Sancho in de tweede helft in het veld kwam, kreeg hij meteen apengeluiden naar zijn hoofd geslingerd. Het was een schandalige avond voor het Bulgaarse voetbal.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door joekaa)

Een schandalige vertoning !! Eigenlijk hadden Kane en zijn spelers van het veld moeten lopen in de 1e helft. Dan maak je een statement. En dan is het aan de uefa om een passende straf voor Bulgarije te verzinnen !!!

15 oktober 2019 om 00:14

Dat is juist wat die gasten willen veroorzaken. Als die wedstrijd wordt platgelegd hebben ze juist hun zin. Je denkt toch niet dat zij komen om voetbal te kijken? Dit is vind ik goed opgepakt, de wedstrijd gewoon uitspelen en ook nog eens dik winnen. Die straf komt sowieso wel voor Bulgarije.

15 oktober 2019 om 07:30

Die gasten willen gewoon problemen veroorzaken en komen er op deze manier steeds mee weg. Juist beëindigen en het land uitsluiten maakt een statement en pak je die gasten mee. Dan heeft de bond ook een reden om er echt tegen op te treden.

15 oktober 2019 om 09:28

Tja Meijer ik heb er geen goed oplossing voor hoor, maar vind dit ook altijd dubbel. Op die manier straf je ook spelers en veel goed bedoelende fans in stadions en thuis. Ik heb het zelf al vaak meegemaakt als "normale" Feyenoord supporter, dat mijn club en dus ook ik bestraft wordt voor iets waar we zelf niets mee te maken hebben. Of dat wanneer iemand zich (zwaar) misdraagt in een bar, ze dan de bar sluiten. Het is heel lastig, maar eigenlijk vind ik dat alleen degene die schuldig zijn bestraft moeten worden. Als dat niet gaat dan maar iedereen straffen, vind ik altijd lastig.

Chelsea fans en Engelse media be like: niet zeker of we dit moeten veroordelen of toejuichen. On: De Engelsen hadden dit voorspeld en het is gewoon uitgekomen. 2019 mensen. 2019. Toch durven mensen racisme te stigmatiseren en roepen dat de racisme-kaart te makkelijk wordt getrokken. Wel ik heb liever dat het te vroeg wordt getrokken dan dat we pas na de feiten moeten roepen om racisme. Bulgarije gewoon uitsluiten van de komende 3 toernooien.

15 oktober 2019 om 00:16

Dit heeft niets te maken met de discussie rondom dat de racisme-kaart te makkelijk wordt getrokken. Dit is overduidelijk racisme. Bulgarije uitsluiten van 3 toernooien heeft nul zin. De daders moeten hard worden gestraft en nooit meer in een stadion toegelaten worden. Je kunt niet een heel land over één kam scheren.

15 oktober 2019 om 06:33

Maar wanneer een kleine groep vuurwerk afsteekt en voorwerpen op het veld gooit is het goed dat het hele vak gestraft wordt want "anders leren ze het nooit". Maar nu met racisme moeten alleen de daders gestraft worden? Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik vind ook niet dat je ze moet uitsluiten voor 3 eind toernooien, maar de voorrondes daarvan gewoon in een leeg stadion, thuiswedstrijden dan.

15 oktober 2019 om 00:18

Klopt. Maar ik denk dat de uitspraken hierover voorafgaand aan de wedstrijd het alleen maar erger gemaakt hebben.

15 oktober 2019 om 00:29

Stop aub met dat, 2019 mensen. Lees het zo vaak, dat dit nog kan gebeuren in 2019. Wat zijn we naïef zeg. Het is gewoon een schande, en dit zit gewoon in de mens. De mens bestaat uit slecht en goed. Bepaalde sentimenten gaan over naar slechtheid of extreme nationalisme, of bepaalde haat waardoor bepaalde mensen overgaan tot kwade handelingen. Dit zal altijd bestaan helaas. Het is niet dat het met de tijd minder wordt, het zit in de mens, simpel. En het enige wat hier tegenover moet staan, is een keiharde aanpak. Sommige moeten gewoon eens hard aangepakt worden. Zo ook op sociale media, je wil niet weten hoe erg het daar eraan toe gaat. Het is te gek voor woorden, maar als we dat allemaal simpelweg accepteren, of wegwuiven als ach het zijn maar een stelletje nietsnutten dan gaat er idd weinig aan gebeuren. Het wordt eens tijd, dat ze hard aangepakt worden. Hoe is dan weer een andere vraag want ik begrijp dat het niet altijd simpel is de schuldigen aan te wijzen.

15 oktober 2019 om 00:51

Bulgarije uitsluiten zal ook niet helpen. Dit soort leeghoofden hou je altijd ook in NL. Die nemen wat pillen snuiven hun neus vol en denken lollig te zijn. Zelf ooit nog vol verbazing staan te kijken hoe Feyenoord ‘fans’ het nodig vonden om Roda jc kinderen van een jaar of 10 te bedreigen. En dat gewoon na een gewonnen wedstrijd met zulke figuren valt niet te praten

15 oktober 2019 om 00:56

De racisme-kaart te vroeg trekken? Dat slaat natuurlijk ook nergens op. Dat is veroordelen voor het strafbare feit gepleegd is. Ik wil niets bagatelliseren, maar deze excessen zijn uitzonderingen. En die moet je hard aanpakken ja.

15 oktober 2019 om 03:10

Nogal een gekleurde reactie. Ja, dit is een schande. Maar dat de racismekaart vrij snel boven tafel komt in dingen die er weinig tot niets mee te maken hebben is gewoon een feit. Tegenwoordig moet alles maar politiek correct zijn. Dat is gewoon niet te doen.

15 oktober 2019 om 07:21

Je refereerd naar de uitspraak over de racisme kaart in nederlandse discussies. Dit is Bulgarije, dat is wel even andere koek. Het is algemeen bekend dat in Oost Europa nog veel racisme heerst, vreselijk! In Nederland is dit natuurlijk veel en veel minder, wij hebben een multiculturele samenleving.

15 oktober 2019 om 09:34

Sverige, ik merk in Oost-Europa dat mensen op zichzelf helemaal niet zo racistisch zijn. Doordat ze een homogene samenleving hebben, raakt er echter niemand echt door gekwetst. Vergelijk het met het witte Nederland van de jaren 50 toen woorden als roetmop nog normaal waren, maar niet kwetsend waren bedoeld. De meeste van die mensen waren ook geen racist. Wat normaal is of niet, is voornamelijk afhankelijk van je omgeving natuurlijk. Tegelijkertijd heb je in dit soort landen, zeker op de Balkan en Polen bijvoorbeeld, rechtse supportersgroeperingen met veel macht. De stadioncultuur is voor een groot deel door hen bepaald, maar echt geen afspiegeling van de maatschappij. Racistisch gedrag wordt echter veel minder hard veroordeeld omdat de maatschappij daar veel homogener is. Dat betekent echter niet dat iedereen in Bulgarije racist is, echt niet.

15 oktober 2019 om 07:31

@wagwan Als jij ontkent dat de racisme kaart tegenwoordig snel getrokken wordt ben je gewoon wereldvreemd. Tegenwoordig schijnt zelfs Spongebob Squarepants symbool te staan voor institutioneel racisme. Dat is buiten de schandalige vertoning in Bulgarije gisteren ook aan de orde van de dag. Dus ja de racisme kaart wordt snel getrokken. Soms terecht en soms complete onzin.

Ach, af en toe is het wel eens goed om de mafklappers die tegen zwarte piet zijn even te laten confronteren hoe racisme er ècht uit ziet. Dat is werkelijk waar de enige positieve draai die ik aan dit verhaal kan geven, want dit is natuurlijk afschuwelijk. Ben wel benieuwd hoe de Uefa had gereageerd als de Engelsen gewoon van het veld waren gelopen. Vanwege die hele equality campagne hadden ze hen daar toch zeker geen douw voor kunnen geven?

15 oktober 2019 om 01:56

Ik schat in een reglementaire 3-0 zege voor Engeland. Er zal vast wel een fair play statuut zijn die een dergelijke keuze kan onderbouwen. Maar goed, we zullen het niet weten.

15 oktober 2019 om 07:28

"ach, af en toe is het wel eens goed om de mafklappers die tegen zwarte piet zijn even te laten confronteren hoe racisme er ècht uit ziet"het is duidelijk dat je er niets van begrijpt. Apengeluiden of blackface, dit komt op precies hetzelfde neer. Ik kan je op een briefje geven dat deze donkere Engelse spelers net zo gechokeerd zouden zijn door die apengeluiden als dat er een zwarte piet naar hun toe zou komen lopen. Lees de Engelse media maar eens na over hoe zij denken over zwarte piet. Gelukkig nog maar enkele jaren voordat dit fenomeen in NL geheel verdwenen is. Die kinderen maakt het namelijk niets uit!

15 oktober 2019 om 07:51

@Gilau, Leg anders even uit waarom de beste man er niets van begrijpt. Met loze termen gooien kan iedereen. En leg anders even voor mij persoonlijk uit wat deze schandalige vertoning van de Bulgaren op gelijke toon zet qua racisme met zwarte Piet. Wat een bizarre uitspraak. Mijn hemel.

15 oktober 2019 om 07:57

Dat leg ik toch uit, Dr.mario, als je mijn reactie leest? Nog een keer voor jou dan: het fenomeen blackface is een schandalige racistische uiting, verboden in vele landen. De premier van Canada is net nog door het stof gegaan omdat er een foto tevoorschijn kwam waarin hij in zijn jeugd als een zwarte piet verkleed was. Net zo schandalig als apengeluiden dus, alleen in NL wordt dit door een, gelukkig steeds kleiner wordende groep, als anders gezien. En als je denkt dat dit alleen mijn mening is, Dr Mario, ga dan even de term blackface opzoeken bij de mondiale media; overal ter wereld is dit een racistisch fenomeen. Inderdaad, net als apengeluiden.

15 oktober 2019 om 08:16

Dit vind ik wel heel makkelijk. Het feit dat we in de afgelopen jaren tot het besef zijn gekomen dat het fenomeen Zwarte Piet een racistische achtergrond heeft lijkt me positief. Dat we met dat inzicht op zoek willen (moeten wellicht) gaan naar een nieuwe invulling van het sinterklaasfeest lijkt me ook goed. Maar om je nou met terugwerkende kracht te moeten schamen voor iets waar je je pas zeer recentelijk bewust bent geworden, lijkt me daar niet aan bijdragen. Ik denk dat het voldoende is dat we beginnen te begrijpen dat we het anders moeten doen. En Zwarte Piet vergelijken met wat er in Bulgarije gebeurde, vind ik wel heel ver gaan. Daar was sprake van doelbewust racisme, met de intentie hun hatelijke boodschap uit te dragen. Met die intentie heb ik nog nooit een sinterklaasliedje gezongen hoor

15 oktober 2019 om 08:16

De zwarte pieten-discussie op een voetbalforum. Sowieso onvergelijkbaar en daarnaast heel vermoeiend.

15 oktober 2019 om 08:18

Wat leg je precies uit? Dat zwarte Piet door de grote meute als racistisch wordt gezien? Zelfs dat niet. Je somt wat dingen op en concludeert vervolgens dat het racisme zou zijn. Je projecteert niets meer dan je eigen mening hier en somt vervolgens wat punten op om je eigen mening kracht bij te zetten. Ik probeer je te begrijpen, maar kom dan wel met valide punten. Ja, blackface is gewoon racisme en dat vinden meer mensen. Ja, sorry, daar kan ik echt helemaal niets mee. Dit op gelijke voet zetten met de schandalige vertoning van de Bulgaren gisteren is lachwekkend als je het mij vraagt. Sorry.

15 oktober 2019 om 09:18

Jij kan dat wel lachwekkend vinden Dr.mario, maar de mensen waar het over gaat, vinden dit niet, en daar gaat het toch om?xavicfb hierboven heeft wel een punt dat de intentie anders is, maar dit geldt dan wel alleen op Nederlands niveau. Wereldwijd is het fenomeen blackface wel bedoeld om te discrimineren. Het draait allemaal om het inleven in anderen, en het in waarde laten van die anderen. Door onze traditie beschouwen wij, als blanke Nederlanders, zwarte piet niet als rascistisch, maar apengeluiden wel. Maar in dit geval gaat het niet om ons, maar om degenen die zich hier door aangesproken voelen. En wat blijkt, donkere mensen wereldwijd beschouwen zwarte piet wel degelijk als discriminerend. Dus wie zijn wij dan om te zeggen 'apengeluiden zijn walgeijk, maar zwarte piet is geen enkel probleem'? Dat lijkt mij nogal kortzichtig. Ik heb mijn punt duidelijk gemaakt denk ik, en zal dit onderwerp op dit voetbalforum nu maar laten rusten

15 oktober 2019 om 09:23

Het verschil is dat de mensen die zich zwart schminken geen enkele kwetsend of racistisch motief hebben. Mensen vinden het gewoon een mooi, traditioneel feest en mensen gaan dwarsliggen omdat dit aangepast moet worden omdat een minderheid van de mensen hierop tegen is. Terwijl iedereen die in dit land komt wonen vrij is om de feesten van zijn eigen cultuur te vieren. De mensen op de tribune in Bulgarije zijn monsters die iemand om zijn huidskleur uitjouwen en proberen te kwetsen. Snap je niet dat beide situaties totaal niet hetzelfde zijn?

15 oktober 2019 om 09:54

Belabberde reactie. Ik vraag je om de racistische toon uit te leggen. Vervolgens kom je niet verder dan een slachtofferrol, wat links gelul over meeleven met anderen en ja, anderen vinden het ook. Waarom is het racistisch. Dat vraag ik je. Nou niet de discussie stoppen. WAAROM is dit net zo erg als de Bulgaren gisterenavond. Een moord en een appel stelen is ook beide misdaad maar wel in anderen gradaties. WAAROM is zwarte Piet racistisch. En antwoord liever niet als je het weer gaat hebben over medeleven, compassie en ja anderen vinden het ook. De discussie is enorm vermoeiend op deze manier. Je zegt mensen elkaar te willen helpen bereiken, maar je zaait haat en nijdt op deze manier. In plaats van het uit te leggen gooi je met zinlose one-liners,, dooddoeners en zet je iedereeen weg als racist. Mooi man. Je zaait verdeeldheid ipv hetgeen je wilt bereiken.

15 oktober 2019 om 10:10

Hahahaha. Het simpele feit dat je voor een geschminkt gezicht een term uit de Engelse taal, originerend uit Amerika, moet gebruiken is typerend voor het begrip. Nog even voor mensen zoals jij, die kennelijk geen enkel historisch besef hebben: de term blackface stamt van 19e eeuwse Amerikaanse theater shows waar negers niet welkom waren en waar een blanke acteur een karikatuur speelde van negers om hen belachelijk te maken. Die karikatuur die gespeeld werd was het typetje Jim Crow. Waar de historisch uitgedaagden volledig de bocht uit vliegen is door deze geschiedenis aan zwarte piet te koppelen. Die geschiedenis staat echt haaks op elkaar. Sterker nog, onze zwarte piet is geen karikatuur waarin we negers belachelijk maken. Het heeft geen ene iota met elkaar te maken. Maar geschiedenisvervalsers als u weigeren dit in te zien. Onze eigen cultuur heeft een geschiedenis die anders is dan de Amerikaanse. Ieder met een eigen cultuur en eigen foute geschiedenis. Dat wil niet zeggen dat onze cultuur fout is omdat ze aan de Atlantische westkust vroeger iets fout hebben gedaan. En tot zover een geschiedenisles hier op VZ. Ben benieuwd of je iets met deze simpele les doet. Het zal wel niet, want zeurpieten als jij zijn voor geen rede vatbaar en blijven maar wapperen met een vingertje naar Amerikaanse geschiedenis, die compleet irrelevant is in deze zaak.

15 oktober 2019 om 17:01

Daar heeft het anti zwarte piet kamp geen boodschap aan zij hebben nieuwe spelregels bedacht. Nu is iedereen die zich schminkt -en zich dus voordoet als iemand van een ander ras - racist. Dus ook zwarte piet en ook Wendy van Dijk (ushi). Behalve dan Jandino (Gerrie) of de film white chicks want dan mag het wel. Jaja je blijft lachen

15 oktober 2019 om 10:19

'ach, af en toe is het wel eens goed om de mafklappers die tegen zwarte piet zijn even te laten confronteren hoe racisme er ècht uit ziet.' Oh, dat weten de zwarte piet demonstranten heel goed wanneer zij vreedzaam aan het demonstreren zijn. Er staan namelijk genoeg zwakzinnige racisten langs de kant die allerlei racistische teksten uit hun bek laten lekken en het ook niet schuwen om een hitlergroet of apengeluiden te maken. In dat opzicht is het dus niet veel anders dan wat dat ongedierte gister in Bulgarije liet zien.

De komende jaren alle thuis interlands zonder publiek laten spelen. Boetes helpen bij deze simpele zielen toch niet meer.

Racism will never die, it will only multiply. Of het nu 1856 of 2019 is, het is een deel van onze samenleving jammer genoeg. Hoe graag ik het anders zou willen zien, ik geloof al lang niet meer in een ‘verbetering’ wat deze kwestie betreft. Wat doe je hieraan? Niet veel, enkel tweeten en daar blijft het bij...

15 oktober 2019 om 07:24

Als je er een serieus antwoord op wilt: Racisme is het gevolg van het feit dat we als mensheid anderen indelen in een 'in-group' en een 'out-group' net zoals bijvoorbeeld chimpansees dat ook doen. We hebben heel veel 'in-groups', zo hebben we onze familie, onze collega's, onze stadgenoten, onze landgenoten en uiteindelijk zelfs onze kleurgenoten. Onze hersenen generaliseren constant en dat leidt ertoe dat we mensen die niet bij een bepaalde in-group zitten uiteindelijk in een out-group worden ingedeeld.racisme is het gevolg van een gevolg daarvan. We spreken mensen die bij onze out-group horen niet echt en dat leidt tot vertekende (/negatieve) beelden van andere mensen. Je ziet in Nederland daardoor bijvoorbeeld dat mensen die in het Oosten van het land wonen en dus per definitie minder contact hebben met allochtonen vaker op de PVV en Forum voor Democratie stemmen. Wanneer mensen met elkaar in contact worden gebracht zie je al snel dat de 'in-groups' verschuiven en zien mensen in dat bijvoorbeeld racisme erg naïef is.

Clubs of landen waar rasicme niet te controleren is moet je maar gewoon zonder publiek laten spelen. Rasicme ga je niet oplossen maar donkere spelers moeten er wel tegen beschermd worden. Als dat blijkbaar niet kan door boetes en stadionverboden dan moet je een stapje verder gaan.

Van mij mogen ze hiervoor de hardste straffen uitdelen die er zijn. Dit is mensonterend. Hoe veel borden met ‘equal game’ en ‘respect’ staan er wel niet langs het veld? Ze gaan het toch niet halen, maar ik zou Bulgarije gewoon uitsluiten van een eindtoernooitje of twee. Dit soort hersenloze extremisten wil je toch nergens in Europa welkom heten, vreselijk. Walgelijk wat er gisteren gebeurd is en de consequenties kunnen mij niet hard genoeg zijn.

Ik vraag me af waarom dit Engeland telkens overkomt. Ik bedoel, and correct me of im wrong, toen oranje afgelopen wk kwalificatie tegen Bulgarije speelde heb ik er weinig van gemerkt. Misschien dat het opgefokte Engelse publiek (waar ook zat over te lezen valt telkens) hetzelfde niveau publiek aantrekt bij de tegenstander? Waarom lijkt dit veel minder vaak te gebeuren bij oranje? Uiteraard racisme veroordelen, daar is geen discussie over.

15 oktober 2019 om 10:24

Bulgarije moest al een paar vakken leeg houden ivm racisme in eerdere interlands. Waaronder tegen Tsjechië. Heeft weinig met Engeland te maken.

15 oktober 2019 om 10:40

Bulgarije-Nederland stamt uit 2017, volgens mij was Bulgarije toen niet gestraft, weinig aan de hand iig. Verscheidene wedstrijden tegen Tsjechië in verleden, ook weinig aan de hand bij oranje. Nu lees ik weer dat engelse supporters hebben zitten knokken met Tsjechische politie 3 dagen terug. Tis altijd wat met Engeland (met de dronken supporters), ze kunnen zelf ook niet normaal naar een wedstrijd gaan...

15 oktober 2019 om 12:03

Is ook vaak genoeg in het verleden Oranje-spelers overkomen in landen zoals Polen, voormalig Joegoslavië, België, Italië, Servië, en ben er vast een paar vergeten. Maar om dit gedrag te verklaren moet je niet naar het andere publiek kijken, zullen altijd rotte appels tussen zitten ook bij 'onze' Oranje supporters. Ik denk misschien dat het verschil, van soms wel en soms niet racistische geluiden, te maken heeft dat er bepaalde groepen regelmatig hiervoor(?) al geweerd wordt bij wedstrijden en na een 'schorsing' gewoon weer in de fout gaan... Snap ook niet hoe je dat uit het systeem zou kunnen krijgen bij zulke neanderthalers.

15 oktober 2019 om 12:33

Maar je bent het toch wel met me eens dat we vanuit Engeland veel meer van dit soort berichten krijgen dan van oranje? Volgens mij is dat niet toevallig, als je haat zaait door steden af te breken met je dronken kneuzenpubliek krijg je haat terug van racistische Neanderthalers, het 1 trekt het ander aan denk ik wel eens. Verder zijn de beelden van de Bulgaarse supporters natuurlijk mensonterend, laat daar geen misverstand over zijn.

15 oktober 2019 om 14:54

Nogmaals: die harde kern van Bulgarije heeft al vaker straf gekregen voor racisme tijdens interlands. Deze gasten zijn dus vaker op deze manier bezig geweest. Ik vind het een beetje ver gaan om dit weer bij Engeland in de schoenen te schuiven. Deze bende laat dit wangedrag vaker zien, ook als het niet tegen Engeland is.En wat heeft een vechtpartijtje in Tsjechië met de wedstrijd tegen Bulgarije te maken?

Ze hadden het stadion of misschien enkele vakken moeten ontruimen en dan pas verder moeten spelen. Voetbal moet doorgaan, maar dat hoeft niet met dit soort figuren.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Engeland

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BrightVerdediger
A. GreenwoodVerdediger
E. MorganVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.

98 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester City 31 10 4 0
2019/2020 Manchester City 33 20 5 0
2018/2019 Manchester City 34 17 3 0
2017/2018 Manchester City 33 18 4 1
2016/2017 Manchester City 33 7 7 0
Laatste voetbalnieuws

Engeland treft loodzware tegenstander na zege op de Tsjechen

Engeland heeft zich dinsdagavond verzekerd van groepswinst in Groep D. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate was op Wembley met 0-1 te sterk voor Tsjechië. Op 29 juni spelen de Engelsen...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren