Bulgarije - Engeland ontspoort volledig: apengeluiden en nazigroet

Maandag, 14 oktober 2019 om 21:50Yanick Vos • Laatste update: 22:17

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland is maandagavond in de eerste helft tot twee keer toe stilgelegd naar aanleiding van racistische geluiden vanaf de tribune. Bij een 0-2 voorsprong voor Engeland moest met name de Engelse debutant Tyrone Mings het ontgelden, terwijl ook Raheem Sterling racistisch werd bejegend. Na twee onderbrekingen werd de eerste helft afgemaakt en zocht Bulgarije de kleedkamer op met een 0-4 achterstand.

De ploeg van bondscoach Gareth Southgate stond door goals van Marcus Rashford en Ross Barkley na twintig minuten op een comfortabele voorsprong. Daarna kwamen de racistische geluiden vanaf de tribunes. Scheidsrechter Ivan Bebek en de Engelse aanvoerder Harry Kane gingen daarop met elkaar in gesprek, waarna de stadionspeaker een belangrijke boodschap overbracht op het publiek.

Hij maande de supporters om te stoppen met de geluiden. “Dit is een belangrijke mededeling”, klonk het in het stadion. “Vanwege racistisch gedrag heeft de scheidsrechter laten weten dat de wedstrijd mogelijk gestaakt zal worden.” Toen Barkley even later de 0-3 maakte klonken er opnieuw racistische geluiden vanuit het stadion. De arbiter legde het spel wederom stil. Na overleg met Southgate werd de wedstrijd vervolgd. In blessuretijd maakte Sterling de 0-4.

De UEFA heeft een protocol dat ingezet wordt bij racisme tijdens voetbalwedstrijden. Bij racisme dient de stadionspeaker het publiek toe te spreken. Wanneer de geluiden aanhouden kan de scheidsrechter beslissen om met de spelers van het veld te stappen en het duel tijdelijk te staken. Als het racisme daarna aanhoudt, kan de scheidsrechter de wedstrijd definitief staken.

Nadat het rustsignaal had geklonken zocht de Bulgaarse aanvoerder Ivelin Popov de tribune op. Terwijl zijn ploeggenoten de kleedkamer in gingen, ging de captain het gesprek aan met de harde kern van de supporters. Hij vroeg hen te stoppen met de racistische geluiden.

In aanloop naar de wedstrijd had de Engelse selectie nog aangegeven dat er een duidelijk statement gemaakt zou worden wanneer zij te maken zouden krijgen met racisme. “Als één speler zich daardoor ongelukkig voelt, houden we er allemaal mee op”, aldus Kane vorige week.Gerelateerd

Meer sportnieuws

58 reacties (laatste reactie door harmr)

Bulgarije uitsluiten van hoofdtoernooien. Schandalige mensen op de tribune die nog een lager IQ hebben dan een gemiddelde aap.

14 oktober 2019 om 22:12

Ze moeten nu eerst van het veld stappen en dan Bulgarije inderdaad uitsluiten. Als ze nu niet van het veld stappen is iedereen het helaas volgende week weer vergeten en gaat dergelijk gedrag gewoon door.

14 oktober 2019 om 22:31

Ik vind het ergens ook wel beter dat ze blijven door spelen. Stap je van het veld word het een 0-3 nederlaag waarschijnlijk, nu je door speelt kan je ze helemaal vernederen.

14 oktober 2019 om 22:40

In overleg met de scheidsrechter beëindigen. Doe je het niet, dan blijft dit gedrag maar door gaan.

Had Southgate van de week niet laten weten dat ze van het veld zouden stappen indien dit zou plaatsvinden?

14 oktober 2019 om 22:13

Na 3x dacht ik, vandaag 2x gebeurd.

14 oktober 2019 om 22:17

Het Uefa protocol wordt gevolgd: 1. Omroep door stadionspeaker. 2. Tijdelijke stillegging van het spel. 3. Wedstrijd afgelasten.

16 oktober 2019 om 13:20

Check, helemaal helder. In dat geval prima gehandeld. Krijgt uiteraard nog een hele dikke staart dit verhaal dus die Bulgaren zijn hier voorlopig nog wel zoet mee..

Lekker van het veld afstappen. Waanzin dat Engeland nog heeft doorgespeeld.

Schan-da-lig. Hoe kan dit nog gebeuren....

Voor altijd zonder publiek laten spelen die lui. Heel eng volk.

Met een bivakmuts op bij een wedstrijd van de nationale ploeg. Man, man, man wat een kansloos volk zeg... Verschrikkelijke taferelen vanavond in Sofia, verder maak ik er geen woorden aan vuil.

Rigoureus of nie.. maar wat mij betreft geen supporters meer voor dat land. Wat een idioten

Bizar dat dit nu nog kan gebeuren. Heel gauw de namen verspreiden en voor publieke schaamte zorgen + boete en taakstraf!

14 oktober 2019 om 22:13

Dit is Bulgarije, geen Nederland. Zo iets gaat daar totaal niet werken. Veel mensen daar die hun gedachtegang delen helaas.

14 oktober 2019 om 22:18

@yoram003, wss zou dat ze nog populair maken ook nog.

Tijd voor de UEFA of FIFA om een standpunt in te nemen. Dat dit anno 2019 nog gebeurt is schandalig. Uitsluiten van kwalificatie en/of toernooien zou misschien wel passend zijn.

Ik hoor de Bulgaarse preses nog zeggen dat het niet kan dat Engeland op voorhand al bespreekt hoe te handelen bij racisme. Nu krijgt hij het deksel toch behoorlijk hard op zijn neus. Van mij had de scheids bij 3-0 al definitief moegen staken. Ik denk dat dit ook verstrekkende gevolgen zal hebben voor Bulgarije

Volgende in het rijtje die we kunnen uit gaan sluiten.

Primaten. Lekker paar jaar uitsluiten uit officiële wedstrijden dat nationale team. Niemand die ze mist.

Engeland zou gewoon met die 0-4 voorsprong van het veld moeten afstappen en zeggen jongens de groeten. Zet de Uefa maar voor net blok want nu ga je weer van die nietszeggende straffen krijgen, geldboete, wedstrijdje leeg stadion, voorwaardelijke straf bla bla bla.

Ik dacht dat een aantal Engelsen hadden aangekondigd gelijk van het veld af te stappen wanneer dit gebeurd. Hoe dan ook: Bulgarije kei en kei hard straffen. Gewoon gelijk uitsluiten van de kwalificatie en die voor het volgende wk. Dergelijke maatregelen lijkt de enige manier om dit soort gedrag te stoppen. Ongelofelijk.

14 oktober 2019 om 22:21

Nee joh, het gaat lekker met die goals. Gewoon kaulo hard vernederen en een monsteroverwinning neerzetten

Tuurlijk, hartstikke fout en nooit goed te praten. Maar Engeland vroeg er zelf ook wel een beetje om met die briefing vooraf. Dan krijg je het dus ook. Enige juiste reactie is inderdaad maar dik winnen.

14 oktober 2019 om 22:18

Dus omdat je van tevoren maatregelen wil nemen tegen zoiets triests als racisme, is het je eigen schuld dat het gebeurt? Jezus

14 oktober 2019 om 22:20

Waarom vroegen ze er om dan?

14 oktober 2019 om 22:22

Zodra iemand schrijft "nooit goed te praten, maar", dan weet je al dat die persoon een excuus gaat opvoeren. Ongelooflijk.

15 oktober 2019 om 06:24

Net zoals jouw reactie tamelijk standaard is onder een reactie die ietsje verder kijkt dan zijn eigen neus lang is. Ongelooflijk zeg.want Biko heeft hier gewoon een punt hoor, zo'n statement ver voordat het treffen plaatsvindt is wel degelijk olie op het vuur voor die eencelligen. Dat is geen excuus opvoeren maar harde realiteit.

14 oktober 2019 om 22:23

Na die eerste zin weet je al dat je het goed gaat praten.

14 oktober 2019 om 22:29

Ik praat helemaal niks goed. Ik vind het ook hartstikke fout.echter kon die briefing waarin publiekelijk en proactief voor racisme gewaarschuwd werd, wel averechts werken en juist tot reacties leiden. Dat maakt niks goed, maar kan wel een deel verklaren.

14 oktober 2019 om 22:43

Ja daaaagg. Wat een bullshit zeg. Men bleek juist gelijk te hebben. Enorm veel walgelijke lui daar op de tribunes, ze zetten hun land ten schande. Nu niet de schuld bij Engeland gaan leggen. 100 procent (en geen 'ja maar..' ) de schuld van die bivakmutsjes. Wat zal je familie van je denken als ze je zo zien staan op internet zeg, kansloze lui.

14 oktober 2019 om 23:14

Dus als de weerman regen voorspelt is het zijn schuld als je de volgende dag nat wordt?

15 oktober 2019 om 08:23

De schuld ligt niet bij Engeland, laat dat volstrekt duidelijk zijn. Dat is ook helemaal niet wat Bikobike bedoelt! Echter, zo'n statement vooraf is natuurlijk olie op het vuur van het tuig, daar hoeft niemand moeilijk over te doen. Die zijn er op uit om zoveel mogelijk te rellen dus als ze van tevoren weten dat Engeland mogelijk van het veld stapt gaan ze gewoon opzettelijk kijken hoever ze kunnen gaan. Wat is er zo moeilijk aan om dat te begrijpen?

Triest, heeft niets met sport te maken.

Schandalig. Ben benieuwd of dit walgelijke gedrag ooit zal verdwijnen. Hoe kan je zo onderontwikkeld zijn?

Tijd om eens echt maatregelen te nemen. Jammer voor de Bulgaren als natie , maar ik stel voor uitsluitsel voor het EK en de komende 2 jaar geen supporters meer in de stadions. Dat zal ze afleren!

14 oktober 2019 om 22:23

Uitsluiten is niet nodig. Die staan kansloos op de 4e plek met maar 3 punten. Engeland heeft er 15 en tsjechie heeft er 12 met 1 wedstrijd minder gespeeld

14 oktober 2019 om 22:46

Uitsluiten voor de volgende kwalificatie-cyclus denk ik dat Cyberize7x dan op doelt.

Hoe kan zoiets nu nog gebeuren?! Schandalig! Laat Bulgarije een lange periode zonder publiek spelen! Zelfs uitsluiting zou gepast zijn, hoe zeur het ook voor de spelers is. Zo triest dit.

14 oktober 2019 om 22:34

Het is voornamelijk zuur voor alle goedwillende fans. Dit is de harde kern van Levski of CSKA Sofia. Hartstikke neonazi en extreemrechts. Die komen alleen om te laten zien dat buitenlanders wat hen betreft niet welkom zijn. Het systeem is daar zo corrupt dat niemand die gasten tegen kan houden. Je kan straffen wat je wil maar daar pak je dit groepje niet mee, alleen de mensen die dit net als wij belachelijk vinden.

14 oktober 2019 om 23:35

Bedankt voor je reactie. Ik had hier geen idee van. Het is idd ook zuur voor gewone fans, maar het moet naar mijn mening alsnog aangepakt worden. Het doel is dan niet alleen maar het straffen van deze gasten, maar ook beschermen van voetballers. Als normale fans uit Bulgarije daar dupe van zijn, so be it.

Ben zo blij dat ik daar niet ben gaan wonen na mn studie. Het werd me zelf afgeraden, door dit soort dingen dus. Misselijk volk.

Zie daar de reden voor geen gezicht bedekking in Nederland. Dan kun je ze goed in beeld brengen en aanpakken. Toch belachelijk dat dit gebeurd.

Hoewel het schandalig is vind ik niet dat je Bulgarije mag uitsluiten van toernooien, er lopen ook genoeg normale mensen rond. Wel is een aantal wedstrijden zonder supporters op z'n plaats.

Ik als Nederlander die in Sofia woont kan beamen dat het mannelijk volk hier soms echt ronduit debiel is... Overigens heerlijk om hier te wonen als Nederlander op zich hoor (zolang je niks met bureaucratie te maken hebt), goedkoop land, echt chill wonen maar man man man, dat voetbalvolk hier is echt lomp. Hier moeten mannen sowieso spieren hebben natuurlijk en hoe dommer des te meer spieren ze kweken. Of, in het uiterste geval lukt dat ook niet en dan blijft er gewoon een leeg omhulsel over dat inderdaad maar beter kan schuilen onder een bivakmuts... Ach ja, ik kijk er niet van op maar het is schandalig, flinke schorsing kan geen kwaad.ze spelen ook gewoon nergens voor hã£â¨, iedereen is gefrustreerd dat het team niks meer voorstelt na Berbatov maar inmiddels heeft het gros van de bevolking zich daar wel bij neergelegd, of naja, het normale gros dan...

14 oktober 2019 om 22:59

Ik kan me over het algemeen wel vinden in je betoog, maar de link die je lijkt te leggen tussen spieren hebben en achterlijk gedrag is een beetje onzinnig.

Wat een slappe hap weer. Vooraf aankondigen dat het zero tolerance is. Puntje bij paaltje loop je niet weg voor racisme. Maak dan ook geen statement als Engeland dat je wegloopt voor racisme. Nu kom je over als zwak en racisme apologists.

14 oktober 2019 om 22:36

Mwha vind het wel sterk om gewoon lekker 6-0 te winnen. Dat statement was niet handig maar dat maakt je niet zwak en al helemaal geen racism apologist.

Gelukkig toch een beetje gerechtigheid. Sta je je daar lekker superieur te voelen met je blanke ras, word je intussen keihard met 0-6 afgeslacht door een multicultureel elftal.

Redelijk achterlijk land natuurlijk en dat wordt bij deze maar weer bevestigd. Eigenlijk zou je het ontvangende land verantwoordelijk moeten houden voor zulk gedrag en dus op sportief gebied straffen. Punten in mindering of in het extreme geval zelfs uitsluiting van toernooien.overigens verbaast het me dat de Uefa Turkije gewoon toestaat door te spelen in de kwalificatie. Landen die de soevereiniteit van andere landen niet respecteren hebben niets te zoeken in een sportwereld die respect predikt. Hoe ouderwets ben je bovendien? Behalve aanvallen op Zuid-Ossetie en de Krim kan ik me niet herinneren welk zichzelf respecterend land sinds de korte bezetting van de Falkland-eilanden in 1982 werkelijk overging tot good old invading others... Als de Uefa Turkije en - minder verstrekkend - Bulgarije geen sancties oplegt is het volstrekt ongeloofwaardig!

15 oktober 2019 om 09:50

Dat zou inderdaad te bizar voor woorden zijn. Zeker als je ziet waar sommige clubs in de Champions League al voor gestraft worden, door deze zelfde Uefa. Ik neem toch aan dat beide landen hier niet zomaar mee wegkomen.

Men stopt als Uefa nooit een wedstrijd. Veel blablablabla en respect en bij elkaar op de foto, maar dat is alleen voor de bühne. Wanneer het er op aan komt, is het net de Nederlandse regering: verschuilen achter holle frasen. Kleur () bekennen, ho maar....

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. StonesVerdediger10
K. TrippierVerdediger10
K. WalkerVerdediger10
J. BellinghamMiddenvelder10
J. PickfordKeeper10
P. FodenMiddenvelder10
M. MountMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.

98 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester City 31 10 4 0
2019/2020 Manchester City 33 20 5 0
2018/2019 Manchester City 34 17 3 0
2017/2018 Manchester City 33 18 4 1
2016/2017 Manchester City 33 7 7 0
Laatste voetbalnieuws

‘Guardiola wil twee spelers van Barcelona en biedt Sterling en Laporte aan’

Barcelona heeft met Eric García en Sergio Agüero al twee spelers van Manchester City aangetrokken en mogelijk blijft het daar niet bij. Josep Guardiola wil Sergi Roberto en Ousmane Dembélé naar...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 15 juni
Chelsea geeft de komst van Achraf Hakimi zeker niet op. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren