Louis van Gaal erkent: ‘Dat had ik nooit van Johan Cruijff verwacht’

Maandag, 14 oktober 2019 om

Louis van Gaal stond in twee periodes voor de selectie van Barcelona. In 1997/98 en 1998/99 boekte de Nederlander successen met de Catalanen, maar onderhield hij al een moeizame relatie met de media. Aan het einde van het derde seizoen, in mei 2000, vertrok Van Gaal. Hij werd gezien als een vertrouweling van wijlen José Luis Núñez, die als voorzitter eveneens onder vuur lag en na 22 jaar eveneens de deur achter zich dichttrok.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Naar mijn gevoel heeft Cruyff heel vaak zijn naam gebruikt om van een afstand invloed uit te oefenen, zonder ergens verantwoordelijkheid voor te dragen. Bij Barcelona met Van Gaal, maar ook bij Ajax. De man had zoveel te zeggen, maar speelde het allemaal via zijn pionnen binnen de club en was zelf niet veel in Amsterdam te vinden.

Ik heb Cruijff nooit live zien voetballen, alleen wat filmpjes op YouTube, dus ik ben niet geneigd om alles goed te praten wat hij deed omdat “hij zo’n geweldige voetballer was”.. Mijn indruk van Cruijff is vooral een van een zeurende oude man die niet welwillend stond tov van echte verandering in de sport, mensen van buiten de sport moedwillig geen kansen gaf of ze al afbrandde voor ze een kans hadden gehad zich te bewijzen. Verder heb ik niets anders gehoord dan “Cruijff heeft weer ruzie met die van Barcelona”.. “Cruijff heeft mot met die bij Ajax”.. Wat een vreselijk nare man moet dat geweest zijn.

14 oktober 2019 om 10:13

Uit jouw bovenstaand reactie blijkt wel dat je Johan Cruijff nooit gekend hebt. Soms is het beter om even helemaal niks te zeggen totdat je weet waar je over praat.

14 oktober 2019 om 15:42

@ewald2 echt he. Mensen voelen geroepen om zomaar wat te roepen. Totaal geen idee wie JC was en betekent heeft voor heel het NL voetbal.

14 oktober 2019 om 10:30

Jeetje Youricfc. Ga z'n boek maar lezen Yoericfc. Cruijff werd ook veel tegengewerkt. Daarbij moet je barriã¨res doorbreken om de sport naar een hoger level te krijgen. Cruijff heeft verdomd vaak gelijk gekregen, soms direct, vaak naderhand. Er is vrijwel geen wereldvoetballers die zoveel voor de sport heeft betekend als Cruijff. Pele, Maradonna, Messi mogen in die zin Cruijff zijn veters nog niet strikken. Dat spelers in Nederland zo goed kunnen verdienen is mede dankzij Cruijff. Dat Barcelona, Ajax, Nederland zo herkenbaar voetbal speelt is dankzij Cruijff. Dat gehandicapten ook vrij kunnen sporten is dankzij Cruijff. Dat we weer pleintjes hebben in Nederland waar typische straatvoetballers kunnen ontstaan is dankzij Cruijff. Ik kan nog wel even doorgaan, puur uit woede door jouw reactie. Wat een vreselijk nare aanname van je zonder enige kennis van en over Cruijff zoals je zelf al aangeeft. Wat een vreselijke man moet jij zijn.

14 oktober 2019 om 11:07

Ach, geen reden om woedend te worden. Hij geeft zelfs nog aan hem niet echt te kennen en dat het slechts een indruk is. Het zou toch erger zijn als hij hem een nare man noemt wanneer hij wel van de hoed en de rand wist? Tenslotte, dat jij hem nou een vreselijke man noemt, is natuurlijk ook een 'vreselijk nare aanname'. Laten we niet op de man afspelen, hij kent hem niet, punt.

14 oktober 2019 om 11:18

Myvision, dat Cruijff veel voor de sport heeft betekent, betekent niet meteen dat het ook een prettige man was. Je kan wel zeggen 'ga zijn boek lezen' waarin staat dat hij vaak werd tegengewerkt, maar dat is Cruijff die Cruijff gelijk geeft. Die zelfde Cruijff heeft er voor gezorgd dat sommige spelers niet meer welkom waren bij Oranje, ruzie gehad met voorzitters, met trainer, met ploeggenoten. Volgens Cruijff lag het altijd aan de andere en was hij de wijsheid in menselijke vorm. Nee ik heb hem ook niet persoonlijk gekend en gezien je leeftijd jij ook niet, maar we lezen wel veel over hem en kan niet echt zeggen dat het een prettige man was.

14 oktober 2019 om 11:28

Eens Aze. Cruijff hoeft inderdaad niet altijd de meest prettige persoon op aarde te zijn geweest. Toch kreeg hij verdomd vaak problemen met personen die niets van voetbal wisten maar wel de macht wilden. Zowel bij Ajax, Barcelona als ook bij Nederland.ik werd alleen een beetje boos om de aanname dat Cruijff een nare man zou zijn geweest omdat hij problemen had met op machtsbeluste bobo's. Cruijff heeft zoveel betekend voor de zwakkeren onder ons, waardoor ik het erg ongepast vind. Maar dat is inderdaad mijn mening.

14 oktober 2019 om 12:00

Cruijff is een hele nare man geweest in zijn leven, hij maakt overal ruzie en zorgde overal (ja overal) voor conflicten waar hij kwam, er is maar 1 persoon die het juist had en dat was Cruijff (en dat is hij zelf gaan geloven), ik heb hem over politiek en andere sporten dingen horen vertellen waar je het schaamrood van op je kaken krijgt. Google maar eens "de conflicten van Cruijff" dan kom je echt niet uit bij alleen maar mensen die geen verstand van voetbal hadden (basten, Beveren, Kuilen, Michels). Cruiff wilde zich als een goed persoon voor doen, maar heeft alleen maar overal centjes willen verdienen en macht hebben veel macht hebben, hij geloofde teveel in zichzelf en mensen die kritiek op hem hadden werden snoeihard aangepakt. Cruiff had door zijn voetbal kwaliteiten zo'n grote achterban (meelopers) dat dit ook gemakkelijk ging en hij het gelijk in schoot geworpen werd (journalisten, team genoten, supporter, sponsors).

14 oktober 2019 om 19:28

Hij geloofde terecht in zichzelf zo super slimme vent. Ik vind het doodzonde dat er deze zomer afscheid genomen is van plan Cruijff bij Ajax. Waarom zulke hoge salarissen geven aan neres en zyech? Gewoon doorselecteren als ze die 2 verkocht hadden en daarvoor Anthony en stengs hadden aangetrokken waren ze veel minder salaris kwijt geweest, hadden ze veel meer geld om nog meer super talenten met een relatief laag salaris kunnen aantrekken zoals Tonali. Dan stond er in potentie een veel beter team de echte Europese top bereik je pas echt als je dat stug blijft volhouden. Kijk dat je Tadic en blind haalt om europa proof te worden snap ik maar waarom je zyech en neres dan nog veel meer salaris gaat bieden snap ik niks van. Pure korte termijn gedachten van Marc en ten Hag. Wat valt er nu te winnen met zyech en neres wat je met stengs Anthony en Tonali niet zou winnen? Als je die 3 tegen een relatief salaris had kunnen kopen ben je over 3 jaar met nog een paar goede aankopen wel absolute Europese top.

14 oktober 2019 om 10:58

Tja ik heb Cruijff alleen in zijn Feyenoord jaar zien voetballen. Het was een erg goede voetballer en daarna trainer. Cruiff babbelt natuurlijk vlot en het klinkt allemaal simpel. Dat spreekt veel mensen aan en dat gaf hem veel invloed. Hij hield duidelijk veel van FC Barcelona en Ajax en heeft zijn filosofie overal verkocht of door de strot proberen te duwen. Eigenlijk zorgde het overal vooral voor conflicten, maar voor weinig prestaties. Hij zal er wel goed geld aan hebben verdiend en ik denk dat het zijn ego ook wel streelde. Toch zijn er maar weinig mensen in het voetbal zo leuk om naar te luisteren als Johan Cruijff was. Misschien wel geen een. Alleen jammer dat hij het soms zo negatief inzette.

14 oktober 2019 om 11:09

"het zorgde voor conflicten en weinig prestaties":je zet jezelf beetje voor schut. Je weet dat Guardiola en Messi de recente succesjaren bijna volledig toeschrijven aan Cruijff? Je weet dat Ajax hun prestaties ook dankzij Cruijff zijn? Dat zijn alleen al 9 Europa Cups 1 en 5 wereldcups. Cruijff's clubs presteerden zowel direct (onder zijn bewind als voetballer en trainer, je geeft Feyenoord als leuk voorbeeld) maar ook indirect (zoals de hedendaagse sterren altijd zullen toegeven). Wat een direspect van je. Dat is pas jammer!

14 oktober 2019 om 22:26

ja jij zet jezelf nu wel een beetje voor lul met die blinde adoratie. Cruijff was als trainer en speler een inspiratie, niet als blauwe olifant of zelfbenoemd adviseur.

14 oktober 2019 om 12:09

Je hoort vrijwel alle.spelers en mensen in de voetballerij zeggen dat er een en al smerige spelletjes wordt gespeeld en je niemand kan vertrouwen. Als je eerlijk en direct bent lig je dan al snel met veel mensen overhoop ja. En die verschrikkelijk nare man heeft zich wel jarenlang ingezet voor gehandicapte kinderenz ook vrijwel altijd persoonlijk aanwezig geweest. De universiteit die hij heeft opgericht draait perfect. zijn naasten en familie spreken niks anders als lof over hem. En jij weet, terwijl je geen mallemoer weet, op basis van uitspraken van mensen die jij niet kent dat het een nare man geweest.moet zijn? Wie denk jij dat jij bent.om over wie dan ook die je niet kent te oordelen??

14 oktober 2019 om 12:38

Op iedereen is wel wat aan te merken, ook op de onaantastbare Van Gaal. Dat Cruijff af en toe als een politicus acteerde, so be it. Maar hij was geen zeurende oude man. Kijk en luister maar eens naar al die grote spelers van Barcelona die met hem in aanraking zijn gekomen. En hij was als coach bijzonder inventief en liet het specialistenwerk juist over aan diegenen. Tijdens en na zijn voetbal- en coach carriã¨re heeft hij zich opgeworpen als leider van de Cruijff foundation, een stichting die over de hele wereld onder meer de beroemde Cruijff courts plaatst. Kleine voetbalveldjes voor de jeugd, zodat die ook kunnen voetballen. Daarnaast was hij ook een altijd optimistisch man en immer aanraakbaar voor bijna iedereen. Maar niet voor van Gaal;-). Ik neem aan dat je van die laatste ook beelden hebt bekeken? En welke indruk maakte hij op jou?;-))))

14 oktober 2019 om 13:32

@yoericfc Cruyff heeft het Nederlandse voetbal op de kaart gezet als speler en later ook als trainer. het gouden voetbal dat Barca speelde kwam voort uit de visie van Cruyff uit de jaren toen hij daar nog succesvol trainer was en Guardiola werkt ook nog steeds volgens de visie van Cruyff. ik vind dat je hem hier echt verkeerd neerzet in je reactie want Cruyff was juist altijd innovatief en vernieuwend

14 oktober 2019 om 13:42

Ik denk niet dat Cruijff een "zeurende oude man" was, ik denk dat hij ook in zijn jonge jaren al een heel erg moeilijk persoon was om mee te werken. Een ontzettende betweter die geen tegenspraak dulde, want dan was het bij hem meteen "hij eruit of ik eruit". En gezien zijn status kreeg hij dan vaak z'n zin. Ga maar na, die houding loopt echt als een rode draad door zijn hele leven. En als dat nou alleen te maken zou hebben gehad met voetbaltechnische zaken: OK. Want op dat vlak wist Cruijff het gewoon ook echt beter dan de rest. Maar er zijn ook genoeg verhalen over mensen die vakkundig kapot zijn gemaakt door Cruijff, omdat ze bijvoorbeeld zijn schoonvader Cor Coster niet als zaakwaarnemer wilde nemen, of omdat ze kritiek durfden te leveren op de extreme voorkeursbehandeling die Cruijff kreeg.

14 oktober 2019 om 16:14

Wauw je laat je wel heel erg leiden door wat verhalen. Ja dat zal het wel zijn, kom nou. Johan heeft weinig over deze zaken gesproken, ook over de revolutie bij Ajax, in de zin van die en die zijn slecht of wat dan ook. Het is een harde wereld en Johan zag zijn visie hoe dingen moesten en wilde dat altijd uitvoeren op zijn manier en dat drukte hij door. Simpel, dat er dan sommige zijn die het niet eens waren met hem of geraakt werden in hun trots had hij niks mee. Hij had het beste met de club waar hij van hield, Ajax zoals laatst en toen ook met Barca. En toevallig gaat het nu weergaloos met Ajax en was barca onder Laporta een vd beste tijdperken, daar Johan hem graag wilde hebben op de voorzittersstoel. Ze roepen allemaal met lof voor Johan daar. Xavi, Pep, Laporta en noem maar op. Dus wat je hier zegt slaat nergens op. En dit van een Real fan.

14 oktober 2019 om 16:19

Tegen verandering van de sport🤣🤣 de man heeft hoogstpersoonlijk de sport verandert.

Ik denk dat Cruijff ook niet had verwacht dat je achter zijn rug om bij Ajax zou tekenen, terwijl hij net bezig was om de club te gaan omvormen, meneer Louis!

14 oktober 2019 om 14:42

Dat is later dus eigenlijk payback van LVG

14 oktober 2019 om 16:19

@jeroenvp mee eens en Danny Blind speelde ook geen frisse rol in dat verhaal

lekker makkelijk Louis als iemand iemand zich niet meer kan verdedigen , je moet je schamen om dit nog even in de wereld te helpen, had dan een vent geweest om dit aan te kondigen terwijl hij nog leefde maar die ballen had je waarschijnlijk niet ,bah !

14 oktober 2019 om 10:53

Ik snap jouw sentiment als het gaat om Cruyff, maar Van Gaal heeft dit ook gezegd toen de beste man nog in leven was. Een juweel was het voor de sport, maar hij was niet perfect. Er mag best iets gezegd worden na iemands dood. We doen altijd alsof iemand die is overleden perfect was, maar dat was hij niet; hij was goed zoals hij was. Cruyff gaf veel kritiek aan Van Gaal en ook dat mag uiteraard, maar Van Gaal heeft dan toch ook het recht om dat aan te halen? Overigens lijkt Van Gaal mij juist iemand die oprecht is en zegt wat hij vindt, dat heeft hem juist veel problemen gegeven.

@yoericfcvolgens mij was Cruijff niet echt n nare man, hij was zeer loyaal en behulpzaam naar de mensen met wie hij fijn heeft samengewerkt. Maar hij was wel n zeer rancuneuze en wraakzuchtige man, die weleens zei tegen zijn spelers/pupillen, ik kan je kapot maken of slopen. Hij heeft Gerald Vanenburg n beetje beschadigd toen hij deze naar de rechtstreekse concurrent PSV liet vertrekken in 1986, door te zeggen; hij kan nooit n leider worden want hij heeft de stem er niet voor.verder had ie in de jaren '70 wat problemen met de PSV internationals, van Beveren, van der Kuijlen o.a.als trainer/coach was ie n strateeg, briljant en verfrissend. Van Gaal komt in vergelijking met Cruijff zeer naar en arrogant over...en trekt vaak alle eer naar zich toe, hij wilt vooral shinen.

14 oktober 2019 om 11:15

@ Gunsmoke,ik ben al sinds 1965 supporter van Ajax en moet zeggen dat je in vele opzichten gelijk hebt.maar bij Cruyff begon toendertijd alle conflicten door zijn schoonvader Cor Coster, en later bij Johan ging het over niks anders dan geld.enkele voorbeelden : Cruyff speelde in het Nederlandselftal met een shirtje met 2 strepen terwijl Adidas de hoofdsponser was,nadat hij terug kwam bij Ajax heeft hij bedongen dat alle extra inkomsten die zijn meespelen door meer toeschouwers naar hem moesten gaan.later wilde hij nog meer verdienen maar daar ging Ajax niet in mee,toen is hij overgelopen naar Feyenoord.voor mij is hij nog steeds de beste voetballer allertijden van Nederland,maar zijn overstap naar Feyenoord heb ik hem nooit kunnen vergeven.

Ach ach ach wat een droevigheid weer. Johan was veruit de beste voetballer en trainer die Nederland ooit heeft gehad. Hij heeft niet alleen Nederland maar ook Spanje opnieuw op de kaart gezet. Voordat Johan trainer werd in Spanje pakte ze altijd rode kaarten en won het nationale elftal nooit wat. Johan heeft dat benoemd en voorspelt dat als ze dat onder controle zouden krijgen ze alles zouden winnen wat er te winnen viel. en zo geschiedde. Oprichter en ingenieur van het eerste dreamteam en opleider van Guardiola is hij persoonlijk verantwoordelijk voor de beste voetbalclub ter wereld van de afgelopen 20 jaar. Hij heeft zoveel gedaan voor sporters in het algemeen maar ook voor mindervalide mensen en kinderen. Ga je toch eerst eens ergens in verdiepen voordat je deze ontzettend domme en misplaatse dingen opschrijft. Michels had een hekel aan Johan omdat deze hem overschaduwde en van Gaal is natuurlijk een hater omdat Johan de enige was die hem van repliek kon voorzien. Bovendien is het toch van Gaal die bekend staat als enge arrogante man. I rest my case.

Dat Michels tegen van Gaal zou hebben gezegd kijk voor Johan Cruijff verbaasd mij niet hij zorgde er indertijd voor in 1990 dat Cruijff geen bondscoach werd voor het WK 1990 de meeste spelers wilden Cruijff maar Michels vond dat ze Beenhakker moesten nemen omdat hij waarschijnlijk bang was dat Cruijff wereldkampioen zou worden de rest is bekend ze worden roemloos uitgeschakeld .en de reactie van (youricfc.)is helemaal lachwekkend als er een het voetbal in positieve zin heeft veranderd is het Cruijff wel die was zijn tijd ver vooruit .

Typisch Van Gaal om als iemand zich niet meer kan verdedigen, uit te halen. Zelfde als Van Gaal in 2011 een mes in de rug van stak Cruijff stak door schijnheilig zich achter zijn rug als algemeen directeur laten aanstellen. Gelukkig was de rechter het met Cruijff eens. Cruijff was een volksheld die tegen heilige paaltjes aan schopte en daardoor vijanden creã«erde bij bobo's, die tot aan zijn dood de media gebruikten om hem zwart te maken. Typisch zo'n reactie als van Yoericfc, die op basis van vertekende media berichtgeving een oordeel geeft. Cruijff, de belangrijkste en meest invloedrijke veranderaar van het moderne voetbal, was naast de grootste voetbalkenner ooit ook een enorm lieve en aardige man die zich jarenlang inzette voor mindervaliden - en voor iedere persoon op straat de tijd gunde voor een gesprekje en een handtekening. Zijn tienduizenden voorbeelden van van mensen die zeggen hoe aardig hij wel niet was. Ga je mond spoelen Youri.

14 oktober 2019 om 11:13

Tegelijkertijd is deze “heiligverklaring” van Cruijff ook onzinning. Goede voetballer en trainer: ja. Invloedrijke vernieuwer: ja. Maar ook iemand die alleen volgelingen om zich duldde. Die (mede)verantwoordelijk was voor het feit dat Jan van Beveren niet meemocht naar het WK74 (en ik wed dat hij die val van Müller had gepakt), zijn eisen waren dusdanig onmogelijk, dat hij in 1990 en 1994 niet bij Oranje kon aansluiten, maar ook diverse conflicten met trainers, spelers en bestuursleden. Cruijff was een meester met de bal, maar ook een meester van het conflict. Van Gaal is dat ook, dus logisch dat dat vaak botsten. En dat Cruijff wraakzuchtig was is ook niet onbekend.

14 oktober 2019 om 11:37

Als je vooruit wil zoals Cruijff altijd wilde, dan heb je niets aan slappe figuren om je heen die hem tegenwerken, vaak bang voor hun eigen baantjes, omdat ze feitelijk niet mee konden. Cruijff was en is zijn tijd ver vooruit. Er is geen enkele andere voetballer in Nederland die zo’n grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het voetbal.

14 oktober 2019 om 16:21

@tim59 geld toch ook voor Van Gaal? als jij bij United clubiconen als Scholes eruit jaagt voor nikszeggende figuren als Stuivenberg die je toevallig adoreren als coach doe je exact hetzelfde

14 oktober 2019 om 18:15

Helemaal eens. Zie dan ook de laatste zin van mijn bericht.

14 oktober 2019 om 18:17

Maar ook: Cruijff heeft sinds zijn onslag bij Barca geen officiële functies meer bekleedt, maar wel achter de schermen en via stromannen zijn invloed doen gelden. Daar heeft Onkenhout in 2003(?) nog een goed artikel over geschreven overigens. In het huidige succes van Ajax is overigens niet veel meer terug te zien van het “plan Cruijff”, maar dat terzijde.

14 oktober 2019 om 18:17

Maar ook: Cruijff heeft sinds zijn onslag bij Barca geen officiële functies meer bekleedt, maar wel achter de schermen en via stromannen zijn invloed doen gelden. Daar heeft Onkenhout in 2003(?) nog een goed artikel over geschreven overigens. In het huidige succes van Ajax is overigens niet veel meer terug te zien van het “plan Cruijff”, maar dat terzijde.

Cruijff beweerde nooit verstand te hebben van iets anders dan voetbal.

14 oktober 2019 om 13:14

Haha oke je kunt veel over Cruijff zeggen maar niet dat hij niet dacht dat hij overal verstand van had. Ik heb hem wel eens serieus uit zien leggen hoe, een compleet random bedrijf, haar beleid moest veranderen.

Altijd netjes om nog wat modder te gooien naar iemand die inmiddels overleden is. Had hij natuurlijk in de 20 jaar ervoor geen tijd voor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4903 fans
Stand
Actuele wedstrijden

Nederland
395 fans
Coach, 68 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren