Ophef rond Duitse internationals na liken van ‘Kriegs-Post’ op Instagram

Zondag, 13 oktober 2019 om 19:32Chris Meijer

Ilkay Gündogan en Emre Can hebben zich in de nesten gewerkt in Duitsland. De twee Duitse internationals hebben op Instagram een foto geliket van Cenk Tosun, waarop de spits van Everton samen met collega's van de Turkse nationale ploeg een militair saluut uitbrengt. BILD spreekt van een ‘Kriegs-Post’, oftewel een ‘oorlogspost’.

De militaire groet werd gemaakt nadat Tosun de winnende goal maakte in de met 1-0 gewonnen interland tegen Albanië. Na de wedstrijd werd een foto daarvan verspreid via de officiële Twitter-account van het nationale elftal met de boodschap dat ze 'de overwinning opdragen aan de dappere soldaten en mede-martelaren'. Het gebaar wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië.

Dit bericht bekijken op Instagram

Ülkemiz için, mehmetçiklerimiz için, sehitlerimiz için ????? ? For our nation, especially for the ones who are risking their lives for our nation ????? ? #TosunPasa

Een bericht gedeeld door Cenk Tosun (@cenktosun14) op

Tosun deelde een foto van het saluut op Instagram en schreef daarbij: “Voor ons land en vooral voor diegenen die hun leven riskeren voor ons land.” De post van de spits van Everton werd ruim 176.000 keer geliket, waaronder dus in eerste instantie door Can en Gündogan. Het tweetal, die allebei Turkse roots hebben, heeft later de like verwijderd, toen er ophef ontstond. “Ik heb de post van Tosun, die ik al heel lang ken, tijdens het scrollen geliket”, zo reageert Can in gesprek met BILD.

“Ik heb daarbij niet stilgestaan bij de inhoud van de post. Ik ben zonder twijfel een pacifist en een tegenstander van iedere vorm van oorlog”, stelt de middenvelder van Juventus. Het is overigens niet de eerste keer dat diens collega Gündogan in de problemen komt. De middenvelder van Manchester City werd eerder geschorst, omdat hij samen met Mesut Özil op de foto ging met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door downwards)

Flink straffen uit gaan delen. Spelers individuele langdurige schorsingen uit gaan delen en Turkije maar eens uit gaan sluiten van de toernooien/kwalificaties.

13 oktober 2019 om 19:55

Turkije laat als land en politiek zien dat ze ver verwijderd zijn van Europa. Lekker mee laten hobbelen met andere landen; niks Europees aan.

13 oktober 2019 om 20:28

Wanneer ben je als land "europees"? Ik heb net met of tegen Turkije als land, maar dan kan je dat toch net zo goed zeggen van bijvoorbeeld Israël en Rusland. In Rusland wordt je ook in de bak gegooid als je te negatief over Poetin schrijft en Israël voert een heus apartheidsregime dat in mijn ogen ook weinig met "de Europese normen en waarden" te maken heeft. Prima als je Turkije omwille van die reden uit wil sluiten, maar dan kan je nog wel een aantal landen toevoegen op die lijst.verder vraag ik me af waarom Turkije uitgesloten moet worden zoals Downwards en Kakadu betogen. Puur objectief gezien doet Turkije nu niks anders dan wij tegen IS deden, Turkije zien de Koerden als "gevaar" voor de samenleving en wij "is". Als je rationeel (ik weet dat het voor velen lastig is) naar de situatie kijkt is dat in principe hetzelfde. Over de inval in Irak nog maar te zwijgen, volkenrecht-technisch (want we houden allemaal zo van de Europese normen en waarden) kan men de inval in Irak (wereldwijd door 5 onafhankelijke gerechtshoven zo besloten) beschouwen als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Omdat er 0,0% gegronde reden was voor een inval, met als een gevolg dat een land totaal aan puin is. Nogmaals prima om Turkije te straffen voor hun politiek (dan doel je toch neem ik aan op hun militaire politiek) Dan wil ik bij deze ook oproepen de gehele coalitie van landen te schorsen die ervoor verantwoordelijk zijn dat het al decennia lang hommeles is in het MO. Leuk om landen te veroordelen op hun daden, is alleen maar positief. Zullen we dan gelijk even objectief en kritisch nog onszelf kijken.

13 oktober 2019 om 21:24

Wat een vergelijking.. De Koerden vergelijken met IS. Jezus

13 oktober 2019 om 21:38

Israel is ook geen Europees land.

13 oktober 2019 om 21:52

Ja dit was te verwachten, toch een paar mensen die mijn verhaal niet in de juiste context kunnen plaatsen. Om eerst even in te gaan op Migi: dat Israã«l geen Europees land is snap ik, maar Israã«l doet toch mee met Europa op het gebied van voetbal? Als we dan landen gaan uitsluiten in kwalificatie dan heeft dat toch betrekking op Europa of ben ik nou gek? ok Gooner. Ik denk niet helemaal dat jij mijn punt snap. Ik maak ook helemaal niet het ideologische vergelijk tussen Koerden en IS. Maar, in zekere zin zijn ze natuurlijk wel te vergelijken. Wij zien IS als terroristische organisatie, immers is een deel van IS tot doel om Europa (middels terrorisme) te destabiliseren. Ditzelfde geldt ook voor een deel van de Koerden ten opzichte van de Turkse staat. Tot hier ga ik in mijn vergelijk en niet verder dan hier, probeer dat te begrijpen. Geloof me, ik ben heel goed in staat om de te begrijpen op welke gebieden ik wel vergelijken tussen deze twee groepen kan trekken en niet, het is mijn professie.

13 oktober 2019 om 22:20

Ja Israël doet mee aan Europees voetbal maar dat heeft een reden. Dat is gedwongen situatie dus daarin gaat je vergelijking al mank. Verder gaat je vergelijking tussen IS en de Koerden meer dan mank. De Koerden worden niet gedreven door een religie en IS wel. IS wil de sharia als basis en dat is een wezenlijk verschil. Het argument dat je wel kunt vergelijken omdat het je professie zou zijn is wat mij betreft gezien de inhoud van je post verre van overtuigend.

13 oktober 2019 om 22:36

De reden dat Israel mee doet aan Europees voetbal staat hier totaal los van, of de situatie "gedwongen" is of niet is in deze discussie totaal irrelevant. Deze discussie gaat over landen die uitsluiten (ik neem aan in Europese kwalificatie) op basis van hun politieke beleid? Nogmaals, jouw punt slaat in het kader van deze discussie de plank finaal mis. Ok, volgende punt is interessant. Nu stel je dus dat "je laten lijden door religie" iets verwerpelijks is. Dat is iets heel subjectiefs en hoef niet perse fout te zijn imo. Daarbij laat ook IS, zich zeker niet in het geheel leiden door religie, als je dat betwist stel ik eerst eens voor dat je wat wetenschappelijke literatuur hierover gaat lezen voordat we deze discussie verder voeren. "is wil de sharia als basis en dat is een wezenlijk verschil" Wat versta jij onder sharia? Ben je Ãæ’ã¦â€™ã£â¦ã¢â‚¬â„¢ã£â£ã¢â¢ã£â¢ã¢â¼berhaupt inhoudelijk bekend met het begrip sharia? Je spreekt namelijk over "de sharia", door het woordje "de" maak ik op dat jij denkt dat het over een alomvattend rechtssysteem gaat?

14 oktober 2019 om 10:05

Je kan typen tot je een ons weegt. Politiek hoort niet thuis op een voetbalveld. Dat zag je in Engeland ook met de remembrance poppy. Deze spelers moet je gewoon schorsen. Dan kan je, zoals je wel vaker ziet bij sommige bevolkingsgroepen, heel hard roepen, ja maar Israel is ook stom, maar dat verandert daar niets aan. Als een speler van Israel z'n shirt uittrekt en een foto van Netanyahu op z'n borst heeft geplakt, verdient ie ook een schorsing.los van alles, als je iets doet om een oorlog aan te moedigen, ben je wat mij betreft sowieso een kansloos figuur. Maar wel fijn voor Turkije dat ze eindelijk een reden hebben gevonden om de Koerden af te schieten, ze zullen er blij mee zijn.

14 oktober 2019 om 10:22

@ Rugu ik doelde op de politieke uitingen. het uitsluiten van Turkije en langdurig schorsen van spelers ging voor mij om deze politieke uitingen op het voetbalveld en het is ook niet de eerste keer dat dit gebeurd. Politiek hoort niet thuis in het voetbal. De Uefa mag bijv. van mij ook veel harder optreden tegen het racisme in Italie e.d. Denk dat ik in het politieke spectrum meer ook aan jou kant sta, maar die discussie is ook helemaal niet voor hier.

En maar klagen dat ze niet als Duitsers behandeld worden.. Ik vind dat je je als voetballer compleet afzijdig moet houden van politiek. Voor Turken (Duitsers) is dit kennelijk nog al lastig. Op de foto gaan met Erdogan was al niet handig, maar zo'n controversiële militaire actie steunen slaat werkelijk nergens op. Hopelijk neemt de DFB snel afscheid van deze mafklappers.

13 oktober 2019 om 20:16

Maar je vergeet dat ze zich zo gedragen omdat ze niet worden geaccepteerd. Je ziet het dus verkeerd om.....Hopelijk hoef ik niet uit te leggen dat ik dit sarcastisch bedoel.

13 oktober 2019 om 22:02

'En maar klagen dat ze niet als Duitsers behandeld worden.' --- Lekker een wit, achterhaald en nationalistisch denkbeeld. Alsof er éã©n Duitsland is. Van hun is dat zo - als ze dat inderdaad zeggen, wat ik niet weet - en hoe jij deze leus accepteert. --- @vz: wat is er in de naam van god aan de hand met jullie enters? Alsof de website naar '95 is gegaan. Om te janken.

Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt in Syrie en ben absoluut fel tegen wat Turkije nu doet, maar deze jongens mogen hun politieke voorkeuren hebben. Van Buffon is ook bekend dat hij een lange tijd zeer rechts politiek georienteerd was. Zeiden we ook weinig over. En zullen er meer spelers zijn met zulke voorkeuren.

13 oktober 2019 om 20:14

Het hebben van een politieke voorkeur of iets politieks steunen is één ding, het doen als voetballer op social media is totaal iets anders.

13 oktober 2019 om 20:29

Het hangt er vooral vanaf in hoeverre je met je politieke voorkeur te koop loopt. Dat deed Buffon nu ook weer prominent, dus dan krijg je daar weinig commentaar op. Paolo Di Canio maakte meerdere keren fascistische gebaren, heeft een tatoeage van Mussolini en woonde de begrafenis van een andere fascist bij. Dan krijg je iets meer kritiek.

“Mede-martelaren” en gelul over het vaderland.. Verstandelijke beperkingen en toch de instagramaccount van de national(istisch)e ploeg van Turkije beheren..

Het is toch frappant dat ze dit steunen? Blinde liefde voor Turkije zonder enige vorm van objectiviteit. Daarnaast natuurlijk ontzettend dom om te doen. Ik denk dat ze beide wel een schorsing of boete krijgen

13 oktober 2019 om 21:43

Ben benieuwd hoe ze zoiets willen bewijzen. Het is maar een knopje indrukken he, hoeft niet perse met bedoelingen te zijn. Denk dat er vele zijn die de tekst niet eens lezen, zien gewoon een foto en drukken op de like knop. Die 175.000 likes betekenen niet dat iedereen de actie van Turkije steunt.

13 oktober 2019 om 22:19

Inderdaad, ze kunnen zelfs zeggen dat het gewoon per ongeluk is gebeurt tijdens het scrollen en ze het pas hebben gemerkt na alle ophef.

14 oktober 2019 om 00:07

Ja ja, ik weet dat het in de tekst staat hoor. Er is nog iemand betrokken bij dit verhaal die hier niet wordt genoemd, en zoals ik zei, zullen vast niet al die 175.000 op de like knop hebben gedrukt met de intentie dat ze de Turkse actie steunen. Dus meer in het algemeen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Duitsland

FIFA ranking: 13
163 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. SorgUnknown
B. LenoKeeper
M. NeuerKeeper
K. TrappKeeper
M. GinterVerdediger
B. HenrichsVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Duitsland.

130 fans
Middenvelder, 30 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester City 12 4 0 0
2019/2020 Manchester City 31 2 7 0
2018/2019 Manchester City 31 6 3 0
2017/2018 Manchester City 30 4 3 0
2016/2017 Manchester City 10 3 0 0
Laatste voetbalnieuws

Manchester City heeft verrassende topscorer na winst op Veltman en Pröpper

Manchester City klimt gestaag op de ranglijst van de Premier League. Het team van manager Josep Guardiola had woensdagavond aan een enkel doelpunt voldoende om Brighton & Hove Albion te verslaan...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 18 januari
Fenerbahçe wil een poging wagen om Eden Hazard te huren van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren