‘Ik wilde niet weg bij Ajax, maar er was eigenlijk geen andere keuze’

Zondag, 13 oktober 2019 om

Anwar El Ghazi maakte in januari 2017 de overstap van Ajax naar Lille OSC en die transfer pakte niet uit zoals hij hoopte. In het programma Goedemorgen Oranje van FOX Sports kijkt de buitenspeler terug op zijn vertrek bij Ajax en laat hij weten dat hij liever niet was vertrokken. Na een tegenvallende periode in Frankrijk vertrok hij naar Engeland, waar hij inmiddels volledig op zijn plek zit bij Aston Villa.

De voormalig jeugdspeler van Feyenoord en Sparta Rotterdam brak onder toenmalig trainer Frank de Boer op jonge leeftijd door in het eerste elftal van Ajax. Met de komst van Peter Bosz veranderde er het een en ander voor El Ghazi. Hij raakte geblesseerd en verloor zijn basisplaats. Na een woordenwisseling met de trainer werd hij zelfs een aantal weken uit de selectie gezet. Uiteindelijk trok hij de deur in Johan Cruijff ArenA halverwege het seizoen 2016/17 achter zich dicht.

“Het ging met ups en downs”, kijkt de tweevoudig Oranje-international terug op zijn tijd bij Ajax. “Het liefst wil je doorbreken in Ajax 1 en van daaruit naar Barcelona, dat is eigenlijk je droom. Maar die droom kan niet altijd werkelijkheid worden. Soms moet dat met een tussenstap of een omweg. Ik heb in die tijd de keuze gemaakt om naar Lille te gaan.”

Het liefst had El Ghazi bij Ajax gebleven. “Ik wilde niet weg bij Ajax, maar er was eigenlijk geen andere keuze. Mede door bepaalde dingen die waren gebeurd. Toen heb ik met Marc Overmars, mijn zaakwaarnemer en iedereen eromheen gesproken en toen heb ik helaas de keuze gemaakt om weg te gaan”, legt El Ghazi uit. “Ik had natuurlijk kunnen blijven, want ik had gewoon een contract. Zowel Ajax als mijn zaakwaarnemer zeiden echter dat ik weg moest gaan, want de toekomst zag er niet rooskleurig uit.”

El Ghazi koos uiteindelijk voor een transfer naar de Ligue 1. “Toen ben ik naar Lille gegaan en dat was misschien niet de beste keuze. Soms moet je echter wel een stap zetten”, aldus El Ghazi. “Bij Lille ben ik van de radar verdwenen. Ik had het heel moeilijk om in het buitenland te wonen, zonder vader en moeder. Dat ging niet makkelijk. Toen heb ik besloten om mijn carrière een nieuw leven in te blazen en naar Aston Villa te gaan.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door z.92)

Hij doet het best aardig bij Aston Villa nu. Als hij naar een betere club verkast in Engeland kan hij wellicht ook weer in aanmerking komen om weer voor Oranje te gaan spelen. Hij is nog maar 24 jaar dus zijn beste jaren gaan nog komen.

13 oktober 2019 om 11:53

Als hij het gewoon goed bij Aston villa doet heeft ie ook wel kans om bij oranje te komen

13 oktober 2019 om 12:03

Mwoa als ik naar Van Aanholt kijk of een Pieters dan durf ik anders te beweren. Enige uitzondering is Propper.

13 oktober 2019 om 12:08

Van Aanholt wordt standaard opgeroepen (weinig basis, dat wel) net als Aké en inderdaad Propper.

13 oktober 2019 om 12:10

Het valt natuurlijk niet uit te sluiten maar jongens als Depay, Malen, Bergwijn en Promes kunnen nog wel jaren mee. Een speler als Berghuis kan hij er misschien nog uitspelen maar we moeten niet vergeten dat er ook nog talenten zoals Gakpo, Kluivert, Stengs, Dilrosun, Groenveld, Ihatarren, chong etc. zijn.

13 oktober 2019 om 12:17

El ghazi is ook maar 24 of 25 he. Als die nu goed blijft doen gaat hij zeker in aanmerking komen

13 oktober 2019 om 12:51

Ik begrijp persoonlijk niet waarom berghuis boven El Ghazi verkozen word. Berghuis is een prima speler, maar vind El Ghazi op dit moment beter presteren. Het kan geen kwaad om hem op te roepen. Talenten zijn leuk en aardig maar moeten kijken naar de beste spelers en niet naar potentie.

13 oktober 2019 om 13:23

Het blijft me toch opvallen dat mensen Chong blijven noemen. Ik heb hem een paar live aan het werk gezien, en ik ben eerlijk gezegd nog niet overtuigd. Zou heus wel kunnen voetballen, maar ik vind zijn “generatiegenoot” Greenwood al veel en veel verder.

13 oktober 2019 om 13:29

Inderdaad, die heeft ook nog niks laten zien. Redan wordt ook steeds maar genoemd, ook nog niks laten zien.

13 oktober 2019 om 15:04

En El Ghazi presteert goed in de premier League. Erg knap. Bijzondere speler weet nooit goed wat ik van hem moet vinden.

13 oktober 2019 om 13:57

Ik denk dat hij net als Kishna niet snel meer in Oranje komt. Zijn spelen is gewoon te traag bij het hedendaagse voetbal. Tempo ligt enorm hoog en bovendien heb je al spelers zoals Depay, Promes, Bergwijn, Kluivert, Stengs, Gakpo, Malen en ook nog spelers die half in de spits kunnen zoals Wijnaldum, Frenkie en Donny. Ja voor spelers als El Ghazi heb je geen ruimte meer. Bovendien heb je daarachter nog Noa Lang en Berghuis. Dus wat zou El Ghazi wel brengen wat de andere spelers niet brengen. In de Uefa Cup en CL speelt hij ook amper echt topwedstrijden. Dus op dat niveau maakt hij het ook niet waar.

13 oktober 2019 om 15:17

Frenkie half in de spits? Dat is wel een totaal andere positie dan hij de afgelopen jaren heeft gespeeld.

Wisselde slechte wedstrijden met hele goede af. De aanval met EL Ghazi rechts en Kishna links keek ik altijd erg naar uit! Jammer dat het er niet uitgekomen is. Mooie woorden van Anwar ook over Nouri, van Hanegem ook zichtbaar geraakt. Bewijs dat het bij veel betrokkenen toch nog veel losmaakt.

Uiteindelijk is het ook beter geweest om weg te gaan. Als je de spelers van nu met hem vergelijkt, zijn ze stukken beter.

13 oktober 2019 om 12:17

Idd. Ik vond El Ghazi altijd een zeer matige, overschatte speler. Weinig vernuft, te lomp in de kleine ruimtes en niet de echte passeeractie. Het was vaak wat scharen en dan terugspelen of een voorzet tegen de verdediger aan.

13 oktober 2019 om 13:18

Grootste bezwaar was eigenlijk dat hij zoveel naar de bal keek en daardoor overzicht verloor. Vernuft, lomp en van zijn passeeractie vond ik allemaal zeer acceptabel.

13 oktober 2019 om 14:01

Ja beetje een Afellay verhaal, kon goed spelen, maar na paar jaar was het te voorspellend en dan zijn ze ingehaald door hun concurrenten.

13 oktober 2019 om 14:25

Kzou Affelay niet met El Ghazi vergelijken. Affelay was echt wel een aantal jaren tot aan zijn vertrek minimaal top 3 speler in de Eredivisie. Zou ik van El Ghazi niet zeggen.

13 oktober 2019 om 15:07

Ik zou ze ook niet vergelijken. Affelay ging van PSV naar de bank van Barcelona en heeft sindsdien als hij eens niet geblesseerd was niks geleverd. Hoe hij aanvoerder van PSV kan zijn is mij een raadsel. Anwar heeft zich goed herpakt en speel goed in de premier League.

13 oktober 2019 om 15:38

Afellay? Afellay was een vd beste spelers in de eredivisie. En vertrok naar Barca. Een el Ghazi was uit de basis en moest nood gedwongen weg.

13 oktober 2019 om 16:12

Totaal geen Afellay verhaal... Afellay heeft het niet gehaald vanwege zijn blessuregevoeligheid en dus zeker niet voorspelbaarheid. In mijn opinie vanaf 2005 de beste speler in een PSV shirt. Was blij toen die eenmaal vertrok bij PSV 😜

Ik was groot fan van deze jongen en ik vond het doodzonde dat hij zo maar bij het grofvuil gezet werd. Ik was ook groot fan van Bosz maar hoe hij met de situatie El Ghazi omging vond ik niet best; ja het is vast (bij vlagen) een moeilijke jongen maar een trainer als Bosz moet toch met dit soort persoonlijkheden uit de voeten kunnen, hij had echt wel voor hetere vuren gestaan. El Ghazi had soms oogkleppen op maar moet je je voorstellen wat er had kunnen gebeuren als hij was meegegroeid met het huidige team (en de huidige coach; ik denk dat TH prima met hem zou kunnen) in plaats van dat gependel tussen bank en basis bij Lille. Ben blij voor het dat hij bij Villa goed op zijn plek zit en wie weet wat er in de toekomst nog mogelijk is.

13 oktober 2019 om 12:05

El ghazi is helemaL geen moeilijke jongen, in iedere interview komt hij respectvol over en totaal niet als iemand die moeilijk is.

13 oktober 2019 om 12:11

bf1994 Ben ik helemaal met je eens, hij komt altijd super respectvol over, lijkt ook slim te zijn. Toch zijn er verschillende trainers die hem die stempel van moeilijke jongen wel een beetje hebben gegeven (onder de Boer waren er ook al incidentjes); dat komt natuurlijk wel ergens vandaan. Misschien dat hij tegen de technische staf soms een andere houding aanneemt dan hij naar de buitenwereld doet.

13 oktober 2019 om 12:18

Misschien had het er wel mee te maken dat hij nog jong was? Dat hij daardoor zich liet gaan. Hij komt in dit interview volwassen, respectvol en intelligent over.

13 oktober 2019 om 12:21

De Boer gaat ging vaak ook de confrontatie aan volgens mij. wat helemaal niet nodig is. sommigen zijn daar gevoelig voor en krijg je geirriteerde reacties van spelers. en dan krijg je zo,n stempel. ik heb altijd een zwak gehad voor die El Ghazi. en als Feyenoorder

13 oktober 2019 om 13:06

Ja joh ligt allemaal bij de trainers. Je moet een speler de ruimte geven maar regels overboord gooien zonder sancties is nooit slim. Sommige spelers denken dat ze God zijn en zo n groot talent dat de trainer dat maar even moet inzien. Jaren later geven ze dan toe wel lastige jongens geweest te zijn.

13 oktober 2019 om 14:13

Volgens mij is het gewoon eerder een eerlijke oprechte jongen dan een moeilijke. Vaak is het zo dat als men eerlijk is en een discussie ingaat geregeld wordt beschouwd als iemand die lastig is en overal moeilijk over doet. En diegenen die niks zeggen en alles maar accepteren / slikken worden beschouwd als wereldgasten.

Jongen met een uitstekende mentaliteit en goede voetballer, alleen paste niet echt in het systeem van Bosz. Vecht zich nu aardig terug en doet het volgens mij prima bij Aston Villa.

Vind het jammer, want hij werd op de bank gehouden door Traore die ook niet altijd goed speelde. Bosz had Traore zelf naar de ArenA gehaald en had sowieso Traore hoger zitten dan El Ghazi. Vind hem het goed doen in Engeland, is belangrijk en kan als hij wat aanweziger is, definitief een stap maken naar een Leicester oid.

Vond het een beetje net niet voetballers die El Ghazi en Kisna. Wel knap dat hij zich teruggevochten heeft uit een dalletje , doet het nu goed bij aston v/ Hopeijk kan hij dat nu eens lange tijd volhouden

Ik begreep toen ook wel dqt hij boos werd. Onder de Boer tot Oranje geschopt. Posz nam een huurling mee. In het begin het maakte niet uit hoe slecht Traore speelde, hij bleef staan. Anwar zal haed getraind hebben en gefrustreerd zijn dat hij amper kansen kreeg. Hij had bij Ajax toch iets opgebouwd maar desondanks geen kans. Dan kan je als jonge gast best boos worden of iets verkeerds doen of zeggen. Overkomt volwassenen ook. Stel je vindt dat je goed werk levert maar krijgt geen bonus. Een nieuwe collega die prutst en fouten maakt krijgt wel bonus. In jouw ogen zeer onterecht. Dan zal je ook boos worden en verhaal halen.

Vind het wel jammer dat el Ghazi het uiteindelijk niet waar heeft weten te maken bij Ajax. Begon echt heel goed bij Ajax, maar viel daarna helaas steeds verder terug. Hij maakte deel uit van de groep talenten die werden gezien als 'de toekomst' van Nederland samen met Riedewald, Bazoer en Tete. Samen met Tete was el Ghazi voor mij persoonlijk toch echt wel mijn twee grote favorieten en zag ik ook echt wel potentie in deze twee. Helaas verloren zowel el Ghazi als Tete hun basisplaats bij Ajax onder Peter Bosz (net als Riedewald en Bazoer overigens), maar van deze vier spelers is el Ghazi wel het best terechtgekomen tot dusver. Bij Lille kwam het er niet echt uit voor el Ghazi, maar bij Aston Villa is hij al sinds vorig seizoen goed bezig. Vorig seizoen in de Championship deed hij het prima en ook dit seizoen in de Premier League houdt el Ghazi zich tot dusver goed staande en pikt hij hier en daar geregeld een goal of assist mee. Als hij dit vast kan blijven houden en stappen vooruit kan blijven zetten, dan zie ik el Ghazi in de toekomst zeker een stap omhoog maken aangezien hij met z'n 24-jaar nog relatief jong is. Ook sluit ik niet uit dat als hij zo door blijft gaan, dat hij op den duur een uitnodiging voor het Nederlands elftal zal ontvangen. Misschien niet meteen als basisspeler en natuurlijk is de concurrentie in de aanval bij het Nederlands elftal fors, met Babel (al is hij met z'n 33-jaar ook niet de jongste meer), Depay, Promes, Berghuis, Bergwijn, Malen, Kluivert, Dilrosun, Stengs en Gakpo die allemaal net als el Ghazi als vleugelaanvaller kunnen spelen en in het geval van bijvoorbeeld Depay al onbetwiste basisspeler bij het Nederlands elftal zijn, of in het geval van Stengs en Dilrosun dicht tegen het Nederlands elftal aanzitten. Maar wie weet, want het zou mooi zijn als el Ghazi deze opmars op den duur kan belonen met een oproep voor het Nederlands elftal. Gun het hem wel, heb hem ook altijd al een nette, beschaafde en bescheidde jongen gevonden.

Via een omweg toch mooi in de PL terecht gekomen, doet het daar zeker niet verkeerd. Lijkt me ook niet meer als logisch dat Koeman hem in de gaten houdt.

Sympathieke en realistische jongen. Vond hem altijd een ruwe diamant bij Ajax. Had best een aardig rendement en een mooie sierlijke voetballer. Jammer dat het op zo'n manier moest eindigen bij Ajax maar inmiddels toch basisspeler in de PL. Heeft wel de pech dat Oranje momenteel op de vleugels goed bezet is, en er ook voldoende jong talent aankomt met Stengs, Gakpo en Kluivert.

Dat hij onder de Boer basisspeler was zegt vooral iets over de Boer, dat hij zo'n matige speler in de basis zet...dit is een hele matige en beperkte speler, totaal geen Ajax niveau... Logisch dat Bosz hem aan de kant schoof.. Jammer voor die jongen maar Bosz zag het gewoon goed en maakte de juiste beslissing.

13 oktober 2019 om 13:26

De Boer had ook wel wat minder mogelijkheden he, toen was er nog geen Traoré, laat staan Ziyech, Neres, Promes...

13 oktober 2019 om 13:29

Ik denk dat wanneer de Boer Ziyech en Tadic, Promes en Neres had gehad hij die ook wel opgesteld had in plaats van El Ghazi, Kishna, Fisher, Ebicillio, Sana of de Sa en dergelijke...

Marc was toen al bezig met een compleet andere selectie maar helaas daar paste Anwar niet in.

Zéker mooie dingen gezien van hem maar ook vaak zo slecht en bij ajax móet je nu eenmaal minimaal een zeven hebben voor je spel maar te vaak was het n 8 en dan weer n paar weken een 4 , daar krijg je bij ajax geen tijd voor om zo vaak n 4 te spelen en mag je bij andere clubs proberen om minimaal een 7 per wedstrijd te halen met uitschieters naar n 9 en wellicht nu met deze stappen gaat hij dit hopelijk ook doen want voetballen kan.hij en n correct gozer trouwens !

Volgens mij heeft Ajax toen nog iets van 9 miljoen voor hem gevangen, gewoon weer goed gehandeld van Overmars want hij kwam toch wel wat tekort. Lijkt het nu wel goed te doen bij Villa, wat natuurlijk een mooi niveau is.

El Ghazi heeft toch wel weer stappen gemaakt, altijd wel en sierlijke voetballer gevonden en is zeker niet minder dan Babel of Promes. Denk dat Oranje hem opzich goed erbij kan hebben zeker als hij ook nog beter word. Toch wel een speler wie al enige ervaring op heeft gedaan en dat staat natuurlijk helemaal niet verkeerd in Oranje.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

130 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 15 november
Arsenal heeft scouts gestuurd naar de interland van Turkije tegen IJsland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren