Vitesse beleeft financieel rampjaar: ‘Dat is zeker schrikken’

Woensdag, 9 oktober 2019 om

Vitesse heeft woensdag rampzalige financiële cijfers van het boekjaar 2018/19 gepresenteerd. De Arnhemse club heeft een verlies van 16,5 miljoen euro geleden, maakt men bekend. Algemeen directeur Pascal van Wijk noemt het resultaat in gesprek met De Gelderlander 'zorgwekkend', al worden de gaten gedicht door clubeigenaar Valeri Oyf. Tegelijkertijd voelt Vitesse zich wel genoodzaakt om verder te bezuinigen, zoals sinds vorig jaar al wordt gedaan.

Vitesse overlegt al jaren zwakke cijfers; onder leiding van Merab Jordania steeg het tekort zelfs tot een recordhoogte van 24,5 miljoen euro. Het leek echter beter te gaan met de club, na een winst van negen miljoen euro in het boekjaar 2017/18. "Het verschil tussen die twee financiële jaren bedraagt dus 25 miljoen euro", rekent Van Wijk voor. "In negatief opzicht. Dan is het zeker schrikken." Daarbij dient wel vermeld te worden dat het boekjaar 2017/18 voor Vitesse en uitzonderlijk jaar was, met de winst van de KNVB Beker, de deelname aan de Europa League en negentien miljoen euro aan transferinkomsten.

Afgelopen jaar was daar geen sprake van, zo legt Van Wijk uit. "De transferperiode was erg lauw. Zonder die inkomsten resten gaten in de begroting. Dat geldt eigenlijk voor elke club in de eredivisie. Dat we de groepsfase van de Europa League niet bereikten, kwam daar nog eens bij." Onder Leonid Slutsky investeerde Vitesse in het spelersmateriaal, wat resulteert in een negatieve transferbalans van 3,3 miljoen euro over het afgelopen boekjaar. Van Wijk spreekt van een 'strategische keuze'. "We willen presteren. We hebben kapitaal op het veld gezet. Daarvan moeten we in de toekomst weer profiteren."

Oyf zal in ieder geval tot 2022 de tekorten van Vitesse dekken. Van Wijk stelt dat er 'constructieve gesprekken' worden gevoerd met Oyf, die hij ziet als een 'betrokken' eigenaar. "De eigenaar wil sportief resultaat, met Europees voetbal. Dat is glashelder. Maar hij wil ook een financieel gezonder huishouding. De inkomsten moeten dan omhoog en de tekorten moeten verminderen." De Gelderlander rekent voor dat de inkomsten uit de transfers van onder meer Vyacheslav Karavaev (8 miljoen euro), Thulani Serero (1 miljoen euro) en Marvelous Nakamba (1,2 miljoen euro aan doorverkooppercentage) volgend boekjaar meetellen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door sirius)

Dat is exclusief de inkomsten van Karavaev, volgens mij. Die komen er voor komend seizoen wel bij. Toch een best bedrag, maar zal komend seizoen al beter zijn.

9 oktober 2019 om 19:28

Dat staat ook in de tekst, maar dat maakt het er niet beter op. Vitesse is min of meer structureel afhankelijk van de injecties van de eigenaar. Dan ben je niet zelfvoorzienend en dat is gevaarlijk. Voor een club die nog niet eens zo heel lang geleden voor de afgrond van faillissement is weggehaald is dat natuurlijk schandalig.

9 oktober 2019 om 19:36

Ja die eigenaar denk na een tijd ook het heeft me al zoveel gekost ik stop ermee. Als er dan nog deze getalen verlies word gemaakt ben je gewoon klaar.

9 oktober 2019 om 19:50

@sirius: Als Vitesse niet was gered door Jordania, was Vitesse failliet gegaan. Vanaf dat moment zijn de afhankelijk geworden van de eigenaar. Financial Fair Play heeft het nu niet makkelijker gemaakt voor Vitesse, want Oyf mag niet onbeperkt bijlappen. Dat maakt het inderdaad gevaarlijk voor Vitesse, want de jaren met forse verliezen van het afgelopen decennium zijn in de meerderheid als vergelijkt met de winstjaren. Voor fans van Vitesse hoop ik dan ook dat Oyf langer dan 2022 blijft, want Vitesse heeft de inkomsten nog lang niet op een structureler niveau. De vraag is of dat ooit gaat gebeuren natuurlijk.

9 oktober 2019 om 22:42

Waarom zou Oyf niet onbeperkt blijven bijlappen? Dan krijg je een verbod op Europees voetbal. Maar of je Vitesse daar nu echt mee raakt? Ze spelen toch al vrij weinig Europees.

10 oktober 2019 om 14:33

Waarom zou die man onbeperkt blijven betalen als er geen rendement is? De man is niet zozeer emotioneel verbonden met Vitesse en heeft ongetwijfeld zakelijke redenen om eigenaar van Vitesse te zijn. Als die zakelijke kant niet meer aantrekkelijk is, kun je er vanuit gaan dat hij de club in de verkoop zet. Deze meneren worden niet voor niets zo ontzettend rijk. Die miljoenen zijn voor hun natuurlijk niets, maar ze blijven geen geld investeren als er geen rendement is.

Wat een schandalig verlies... Wat zijn dan de hoge kostenposten / verliesposten. Aan de selectie kan het niet uitgegeven zijn... Ze mogen Oijf prijzen dat hij garant staat de komende jaren. Er zal het nodige in Papendal geïnvesteerd zijn, maar waar blijft de doorbraak van diverse talenten ??

9 oktober 2019 om 19:51

Investeringen gaan nooit over een Winst & Verlies rekening, investeringen in Papendal zullen dan ook amper effect hebben op het verlies (hooguit wat afschrijvingen).

9 oktober 2019 om 22:50

Wie is die eigenaar eigenlijk? Als ik zijn naam in geef in google vind ik enkel NL artikels en wikipedia pagina. Vage gast uit Rusland met wat fout geld uit de olie industrie?ik snap serieus niet hoe je als miljardair interesse hebt om een club zoals Vitesse (of andere kleine clubs) te kopen. Wat kan er leuk zijn om allen maar geld te pompen in iets waar je echt nooit wat gaat uit halen. Hetzelfde bij Utrecht. Dan knal ik 16 miljoen er wel door op vakantie of aan andere belachelijke zaken.

9 oktober 2019 om 23:45

Witwasserij wellicht? NL is niet voor niks zo populair voor dit soort praktijken. Je stopt er geld in, je haalt er 50 weer uit her en der, maar dan bruikbaar. Dat de helft of meer verdampt kan ze niet eens schelen. Het is de helft winst.kan me 't anders ook niet voorstellen waarom zo'n pipo er steevast een bak geld in gooit elk jaar. Emotie voor de club zal 't niet zijn. Vanuit Vitesse gezien kan ik er met m'n pet niet bij dat niemand "echt" lijkt te beseffen dat ze zo aan de rand van de afgrond staan. Ze hoeven maar 1x een jaar niet meer te willen/kunnen dichten en je kunt fluiten naar je licentie. En terecht ...

10 oktober 2019 om 02:14

Je denkt toch niet dat deze man thuis op een houtje hoeft te bijten vanwege deze 16 miljoen? Voor hem is dat peanuts. Wat niet wilt zeggen dat hij er op een gegeven moment wel klaar mee kan zijn en dan is Vitesse denk ik wel zijn beetje reddeloos verloren. Voor nu vind ie het een leuk speeltje hopelijk. De ene Rus of sjeik koopt een racebaan ; de ander een dorp , weer een ander een paar vliegtuigen , deze man vind het leuk om met een club te pronken . Wel te hopen dat ze eens Europa echt in gaan want dat vond hij natuurlijk wel leuk.

10 oktober 2019 om 08:27

Je hebt honderden Russen met veel geld en die staan allemaal online en van deze man kun je amper iets vinden? En desondanks dat hij gigantisch veel geld zou hebben, wat is serieus het nut er van om een club zoals Vitesse te kopen en er enkel maar geld in pompen? Dan moet er wel iets anders aan de hand zijn. Je zit niet in zonovergoten land, het niveau is ook niet denderend, ... Er zijn betere en andere zaken te koop.en niet iedere rijke sjeik of olie Rus heeft een eigen circuit of dorp. Die zijn vaak in handen van verschillende investeerdersgroepen.

In deze constructie is het draagvlak van Vitesse nog altijd pover en blijf je altijd afhankelijk van de eigenaar. Als die man z'n handen er vanaf trekt, kom je acuut in de problemen en ben je na twee seizoenen hevig aan het saneren (als die mogelijkheid er dan al is). Het is onvoorstelbaar hoe onzorgvuldig de subtop de afgelopen jaren is geweest. Eerst Feyenoord, toen AZ, toen FC Twente en Vitesse heeft al jaren een suikeroom nodig om de gaten te dichten.

9 oktober 2019 om 23:53

Az is wel een voorbeeld hoe je er weer uit kan komen. Daar kunnen de andere clubs die je opnoemt nog wat van leren.

10 oktober 2019 om 14:36

AZ is dan ook alweer een tijdje bezig. FC Twente is nu pas voorzichtig aan het herstellen en het zal uit moeten wijzen of zij hebben geleerd van het verleden. De eerste tekenen zijn positief, maar het is nog veel te vroeg om daarover te oordelen. Feyenoord begon voortvarend, maar heeft zichzelf weer in de problemen gewerkt al zijn die problemen vooral sportief.

,,Sinds hij de club overnam in 2018 werd er al 150 miljoen euro ingepompt” Wow wat hebben ze in godsnaam met dat geld gedaan? Bedoel met 150 miljoen euro ga je zelfs Feyenoord voorbij en word je een serieuze kandidaat om PSV voorbij te gaan..

9 oktober 2019 om 19:35

Dat lijkt me totale onzin, die 150 miljoen. Ik zou met mijn grootste fantasie niet kunnen verzinnen waaraan dat geld in vredesnaam uit zou kunnen zijn gegeven.

9 oktober 2019 om 19:35

Ik denk dat het (de zoveelste) fout is van Voetbalzone en dat het sinds de overname van de Russen in 2008 moet zijn. Ik heb geen inhoudelijke kennis, maar iedereen met een beetje logica zou moeten snappen dat 150 miljoen in 1 jaar verbrassen wel erg extreem is voor een Nederlandse voetbalclub.

9 oktober 2019 om 19:38

Dat heeft VZ verkeerd overgenomen. Het gaat erover dat er sinds de overname in 2010 door Jordania 150 miljoen in Vitesse is gepompt. Dan alsnog is het veel, maar die investering zit dus ook in het trainingscomplex op Papendal.

Bedrijven die verlies bieden ook mogelijkheden om bijvoorbeeld geen winstbelasting te betalen. Lijkt mij meer boekhoudkundige wijsheid om ‘arm’ te zijn, maar ik kan mij voorstellen dat dit geen aanzuigende werking heeft op lokale sponsors

9 oktober 2019 om 19:55

Dat heeft altijd een keerzijde. Ja, bedrijven willen zo min mogelijk winst maken en een jaartje verlies kan je dan weer compenseren met een jaar winst (of deels). Maar je wil aan de buitenwereld ook laten zien dat je levensvatbaar bent. Als je de afgelopen 10 jaar kijkt, lijdt Vitesse veel meer jaren (forse) verliezen dan dat er winst wordt gemaakt. Dat heeft niets met boekhoudkundige trucjes te maken, maar gewoon veel meer geld uitgeven dan er binnenkomt (en aan het eind van het jaar wordt aangevuld door Oyf op dit moment). Dat is geen gezond business model.

Hoe zat het nou ook alweer met die Financial Fairplay regel? Is punten in mindering brengen ook een optie omdat de club eigenlijk al jaren verlies draait? Ik ben niet heel erg thuis in deze materie maar een club die zomaar wat aanmoddert moeten we toch niet willen met zijn allen.

9 oktober 2019 om 20:42

Nee. Financial fairplay geldt alleen voor Europees voetbal, dus als ze zo door blijven gaan en ze halen een keer een Europees ticket kan de Uefa ze uitsluiten van deelname. In de Eredivisie kun je volgens mij doen je wat je wilt zolang je de rekeningen maar betaald. Als dat gebeurd omdat een suikeroom er jaarlijks 20 miljoen bijstopt, dan kost je dat geen punten.

9 oktober 2019 om 20:59

FFP in de essentie (in ieder geval voor Europa) betekent dat een club over een periode van drie opvolgende jaren niet meer dan dertig miljoen verlies mag maken. Verder kan je in essentie ook al binnen de tekst zelf lezen dat er vorig jaar winst werd gemaakt. Dit speelt dus nog niet zo zeer voor Vitesse, maar ongeacht is er wel reden tot zorgen wanneer er tegenvallende prestaties zijn omdat het blijkbaar niet lukt voor de club om andere inkomsten te vergaren (gezien ze hier al jaren mee bezig zijn en het toch constant heel moeilijk blijft). Afgelopen jaar is ook vooral pijnlijk omdat men wel degelijk wat heeft geinvesteerd in spelers, echter eigenlijk al deze spelers niet echt toegevoegde waarde vertegenwoordigen voor de selectie. Denk hierbij aan een Thelander (alweer weg), een Karami (geen transfersom), Darfalou, Gong (waar we nog weinig plezier aan hebben kunnen beleven door blessures) en het seizoen ervoor een Beerens en Bruns.het grootste probleem wat ik op het moment zie is dat de selectie gewoon te smal is (enerzijds ook door pech hebben met (langdurige) blessures) en ik ook niet zo snel zie waar men nog veel geld aan gaat verdienen. Voor een Bero zie ik Vitesse uiteindelijk wel 7.5m ontvangen, als hij blijft presteren en de juiste club komt, en mogelijk een Buitink als hij zich blijft ontwikkelen, maar voor de rest zie ik het best pover in. Linssen loopt waarschijnlijk aan het eind van het seizoen gratis weg, Matavz zit niet al te veel restwaarde op en heeft naar verluidt ook een aflopend contract, Bazoer zou eventueel geld kunnen opleveren als hij weer gaat presteren (echter valt dat tot nu toe tegen en zal de prijs ook beperkt blijven gezien hij al een aantal krasjes op zijn imago heeft), voor Tannane geld eigenlijk hetzelfde met als verschil dat hij nog wat meer krasjes heeft dan Bazoer maar op het moment wel veel beter presteert. Verder hebben we nog Hilary Gong over wie ik persoonlijk echt positief was en eigenlijk nog wel ben, alleen is die jongen nagenoeg nooit fit en constant geblesseerd. Verder zie ik een Max Clark met een beetje geluk in de toekomst nog wel voor een miljoen of 3 richting Engeland vertrekken gezien ze daar toch Homegrown jongens nodig hebben en het gewoon een degelijke verdediger is. De positieve noot is dat je voor komend jaar praat over ongeveer 10 miljoen extra die erbij gaat komen (inkomsten van Karavaev, doorverkoop Nakamba, en Serero), wat de begroting op de korte termijn wel weer helpt, en ze snijden weer behoorlijk wat weg binnen de organisatie, maar uiteindelijk blijft het een lastig verhaal. Op het moment dat men een nieuwe overeenkomst, dan wel verlost is van, het Gelredome zou ook kunnen helpen gezien het huidige contract gewoon alles behalve positief is voor Vitesse met een hoge huurprijs en een bijzonder laag percentage op de inkomsten. Het investeren in de jeugd vind ik oprecht een goed en leuk idee, alleen ben je uiteindelijk als Vitesse zijnde voornamelijk aan het opleiden voor andere teams waar men een beter vooruitzicht heeft op financiën of perspectief. Zo gaan er met regelmaat 'talenten' (of ze dit uiteindelijk wel of niet blijken te zijn laat ik in het midden) naar Ajax, AZ en Psv, wat natuurlijk voor die jongens begrijpelijk is maar je zelf wel het vraagteken geeft van is de investering het waard.

Slutsky lijkt het team op de rit te krijgen. Als Vitesse dit volhoudt komt het goed, maar het is wel een enorme druk waarmee om moet worden gegaan.

9 oktober 2019 om 21:18

Inderdaad ALS. Mochten de resultaten achterblijven wat gebeurd er dan? Het lijkt erop dat ze aan het speculeren zijn...

10 oktober 2019 om 02:23

Ik denk dat Vitesse beter kan kijken naar de gehele huishouding. Echt ...really, hoe krijg je het voor elkaar om zo veel Meern uit te geven dan er binnenkomt. Sportief zit er ook weinig rek in hoor. Ik bedoel Vitesse zal ongetwijfeld de play offs halen. Dan wordt het al heel lastig want dan moet je of az of Feyenoord verslaan en ook teams als Utrecht of Heracles of zo zijn echt geen makkie in de play-offs . Dan als je het haalt, als!, dan moet je 3 voorrondes overleven. Met een beetje pech loot je de nummer 3 van Rusland of zo. De kans dst Vitesse de EL haalt is dus miniem. En zelfs dan , lopen de bedragen daar niet enorm op. Denk dat ze beter eens een bureau kunnen inhuren die een hele organisatie doorlicht waar de kosten fors geknipt kunnen worden . En dan os het hopen dat er een of meer talenten doorbreken die veel geld gaan opleveren . Op dat moment zijn ze echt extreem afhankelijk van die Rus

Is het mogelijk ergens de volledige jaarrekeningen van alle Bvo's in te zien? Ik vrees van niet, het zal wel bijna overal gevoelige bedrijfsinformatie zijn. Ik weet alleen dat Gelredome en het complex op Papendal peperduur zijn, dat is wel eens naar buiten gebracht. In het algemeen zeggen een paar cijfers me niet veel als je het geheel niet kunt overzien, hoewel 150 miljoen bijspringen in een paar jaar wel een hoop geld is. Heeft meneer Oyf een lange termijn plan, waarom wil hij juist met Vitesse iets bereiken?

9 oktober 2019 om 20:09

Google? Van Vitesse zijn zo te vinden. Andere clubs ingetwijfeld ook.

Heb even het rapport erop nageslagen (via de site van Vitesse zo te raadplegen). Omzet was 17,8 miljoen, kosten waren 30,9 miljoen. Transferbalans zat daar nog niet in , die was 3 miljoen negatief. Papendal is niet afgelopen jaar verbetert (althans, niet boekhoudkundig) en alleen maar 1 miljoen afgeschreven. Alleen de personeelskosten waren al 18,6 miljoen. Dat wil zeggen dat Vitesse alleen al teveel aan salarissen uitgaf dan dat er binnen kwam (en dus geen andere kosten uberhaupt nog boekt). Afschrijving was maar 1 miljoen zoals ik hierboven schreef. Rest zijn pure kosten. Dit zijn echt wel schrikbarende cijfers die zonder suikeroom de doodsteek zouden zijn voor elke Bvo. Vitesse moet echt op zoek gaan naar meer omzet, of echt drastisch snijden in de kosten!

9 oktober 2019 om 20:19

Ik kan me niet voorstellen dat deze selectie bij elkaar een salaris krijgen van (laten we zeggen) 16 miljoen. Dan blijft er ruim 2 miljoen over voor overige salarissen. Beetje vreemde cijfers zo. Maar top reactie @4ever4ajax.

9 oktober 2019 om 20:38

Nee de totale salariskosten zijn 18,6 miljoen er staat niet bij hoe die verdeeld is. Vitesse heeft momenteel 174 FTE in dienst. Staat verder niet bij hoeveel aan de spelers kwijt zijn en de rest aan de werknemers.

9 oktober 2019 om 21:20

Een lid van de RvC is al goed voor E 100.000 per jaar.

10 oktober 2019 om 02:25

But really ...174 FTE. WTF? Lijkt me daar eens te beginnen dat moet toch zo ook met minimaal een mannetje of 75 minder kunnen .

9 oktober 2019 om 20:26

Doet me denken aan het uitgavenpatroon van Munsterman. Lang leve de suikeroom zal Vitesse maar zeggen.

10 oktober 2019 om 14:42

Totdat deze Oyf de geldkraan dichtdraait en Vitesse acuut in de problemen komt. Het is wel zaak dat Vitesse zorgt dat ze voor 2022 zelfvoorzienend kunnen zijn. Weerleg je dan nog steeds dit soort cijfers, raak je volledig afhankelijk van een suikeroom en dat is nooit goed.

9 oktober 2019 om 21:15

Vitesse zou bezig zijn met bezuinigingen. Echter afgelopen jaar was er een stijging van de meeste kosten zeker de salariskosten.

De KNVB heeft een licentie afgegeven voor dit seizoen. Blijft moeilijk te verteren als je kijkt dat clubs als RBC, Veendam en Haarlem voor veel minder hun profstatus is afgenomen.

Dat zijn serieuze cijfers. Nou mr oyf denk niet dat dit het project is waar je op had gehoopt. Het kosten bakken vol met geld en levert niks op.

10 oktober 2019 om 02:28

Het lijkt me niet dat hij het doet om geld te verdienen. Ik bedoel volgens mij is er in de ED nog nooit een investeerder of suikeroom geweest die geld heeft verdient aan een NL voetbalclub. Denk dat het meer een hobby is?

Tsja dat is toch wel zorgwekkend. Nou zal die Rus er geen biefstukje minder om eten , maar je bent toch wel heel afhankelijk zo. What ever happened to “geen geld uitgeven dat je niet hebt”. Hoe krijg je het voor elkaar om zo ontzettend veel geld uit te geven .

10 oktober 2019 om 14:39

Wie betaalt, bepaalt. Die Rus zal ongetwijfeld zeggenschap hebben, dus het is de vraag wat de beste man precies van plan is met Vitesse over een langer termijn. Zolang hij blijft betalen is er niets aan de hand, maar die man blijft ook niet eeuwig geld stoppen in een bodemloze put. Als hij dan stopt, komt Vitesse acuut in de problemen. Schijnbaar zijn de kosten namelijk aanzienlijk.

Van Wijk spreekt van een 'strategische keuze'. "we willen presteren. We hebben kapitaal op het veld gezet. Daarvan moeten we in de toekomst weer profiteren."wat als je wel wil presteren maar het niet doet? Wat een ezel zeg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.Vitesse4110
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. LetschUnknown
J. HouwenKeeper
M. ClarkVerdediger
E. DasaVerdediger
D. DoekhiVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Vitesse.

In de wandelgangen

Dinsdag 4 augustus
Manchester United is concreet in de markt voor Federico Chiesa. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren