Puzzel voor Heitinga in jeugdopleiding Ajax vanwege naderend WK

Woensdag, 9 oktober 2019 om

Ajax Onder-19 moet in het slechtste geval twaalf jeugdinternationals afstaan aan Oranje Onder-17 voor het jeugd-WK in Brazilië, zo weet De Telegraaf woensdagochtend te melden. Het eindtoernooi in Zuid-Amerika vindt plaats tussen 26 oktober en 17 november en in die periode speelt het elftal van trainer John Heitinga competitieduels met de leeftijdsgenoten van NEC en Almere City FC, terwijl Chelsea tot tweemaal toe de tegenstander is in de UEFA Youth League. Ajax staat met zes punten bovenaan in deze competitie.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zie jij Oranje Onder-17 wereldkampioen worden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door gerard13)

Dit is wel echt bizar. 12 spelers van 019 missen aan een jeugd wk O17. Knap dat ze het dan nog zo aardig doen in de Youth League en competitie.

9 oktober 2019 om 08:22

Ze missen nog helemaal niemand hoor. Gaat erom dat die 12 spelers de komende tijd weg zullen gaan.

9 oktober 2019 om 08:37

Hij probeert aan te geven dat in de O19 van Ajax minimaal 12 spelers zitten die niet ouder zijn dan 17. Dat heeft niks met het WK te maken

9 oktober 2019 om 09:21

Maar dat is anders vrij normaal hoor dat 17 jarigen in O19 spelen. Dat gaat niet meer in O17....

9 oktober 2019 om 09:22

" Hij probeert aan te geven dat in de O19 van Ajax minimaal 12 spelers zitten die niet ouder zijn dan 17. Dat heeft niks met het WK te maken ". Is niet zo. De WK selectie van Oranje O17 is bekend gemaakt en 9 spelers van Ajax gaan sowieso mee naar het WK en 3 staan er op de stand-by lijst. Het lijkt me ook logisch dat Quaali een stuk positiever is dan Driessen in het oorspronkelijke stuk, dat veel negatiever van toon was. Die is van mening dat Ajax de dupe zou zijn van het succes van de eigen opleiding omdat de club in de competitie zoveel spelers moet missen. Dat is natuurlijk een uitermate kortzichtige voorstelling van zaken aangezien het juist een vooropgezet plan van Cruijff was om spelers versneld klaar te stromen en uit de selectie blijkt dat het Plan-Cruijff ondanks het vertrek van Jonk en Bergkamp steeds meer vruchten begint af te werpen. De negatieve benadering van Driessen staat daar natuurlijk volledig haaks op. Als Driessen de columns van zijn eigen columnist wat beter had gelezen, had hij kunnen weten dat in de filosofie van Cruijff resultaat in de jeugdcompetities ondergeschikt is aan het opleidingsresultaat en dat de Oranjeselectie zijn goedkeuring zal kunnen wegdragen. Hij zal samen met Pietje Keizer de vruchten van zijn plan ongetwijfeld met een brede grijns om zijn mond gadeslaan vanuit het Voetbalwalhalla. Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zal hij daar denken.

9 oktober 2019 om 09:38

@Scepticus, WK selectie is nog niet bekend. Gaan er dus ook niet sowieso 9 mee, momenteel zijn er 8 opgeroepen voor oefenwedstrijd tegen België en staan er 3 op stand-by list. Normaal als iedereen fit is zouder er 10 Ajacieden bij eerste 23 zitten maar Kasanwirjo en Brobbey zijn momenteel geblesseerd. Eerste gaat WK zeker niets halen, Brobbey is het heel stil rond dus heb geen idee hoe hij ervoor staat. Zaten er 10 in voorselectie van 35, uiteindelijk hebben 8 definitieve selectie van 22/23 gehaald. Dat zijn voor nu Raatsie, Vd Sloot, Salah-Edinne, Taylor, Hansen uit 2002 en Rensch, Regeer en Ünüvar uit 2003. Als Brobbey fit is zal hij erbij komen normaal, Gravenberch gaat niet vrijgegeven worden/opgeroepen worden anders was dat ook een zekerheidje. Kasanwirjo moet door knieblessure jammer genoeg WK missen, was deel van de EK selectie die dat toernooi won.

9 oktober 2019 om 09:53

Gewoon even het oorspronkelijke bericht lezen, daarin staat en ik citeer: " namens Ajax zijn Calvin Raatsie, Naci Unuvar, Sontje Hansen, Kenneth Taylor, Brian Brobbey, Youri Regeer, Devyne Rench, Anass Salah-Eddine, en Steven van der Sloot geselecteerd, terwijl Donny Warmerdam, Max de Waal en Jaymillio Pinas op de stand-by lijst staan ". Het toernooi begint, zoals je in het artikel had kunnen lezen, al over een dikke twee weken en het is bij de Knvb nu ook weer niet zo slecht geregeld dat een bondscoach twee weken voor het begin van een groot toernooi zijn selectie niet op orde heeft. Je hebt je informatie waarschijnlijk van de site van de Knvb en die informatie is inderdaad verwarrend omdat het in de wedstrijd tegen Belgie gaat om de selectie van Oranje O18 en niet die van O17. Er is de laatste tijd op voetbalzone veel gehakketak over kopteksten boven artikelen die suggestief zouden zijn. Op de Knvb site een tekst die echt suggestief is, daar staat namelijk: " Jeugd Mannen onder de 18 - Selectie o 18 voor laatste test voor het WK ". De tekst is op zich helemaal correct, alleen suggereert die dat er een WK voor de mannen O18 zit aan te komen en dat klopt niet. De WK die gespeeld gaat worden in Brazilie is het WK voor O17. Precies zoal het in het bericht staat. Ik moet me verontschuldigen bij @wolterx omdat ik hem in mijn oorspronkelijke bericht het verwijt heb gemaakt dat hij zijn informatie niet op orde had, maar dat is gezien het bericht niet helemaal zijn schuld, maar van zijn bron.

9 oktober 2019 om 10:01

Ik ken het bericht, alleen ik gebruik OnsOranje ipv de Telegraaf als bron, De Telegraaf heeft Brobbey erbij staan die momenteel geblesseerd is. Of die WK gaat halen is nog niet zeker, dat kan de 9e man zijn. Feit is dat er 8 spelers nu opgeroepen zijn voor oefeninterland tegen België en selectie van WK officieel nog niet naar buiten is gebracht door OnsOranje. Als er tegen België 2 geblesseerd raken ziet selectie er weer anders uit, dit is een redelijk veilige voorspelling van de Telegraaf maar nog niet definitieve selectie.Edit: Wat je in je edit zegt klopt, alleen is dat WK o17 voor de selectie van Mannen o18. Dit is namelijk een verlengde, mannen o17 moeten zich kwalificeren voor EK o17 en spelen komende week 3 kwalificatiewedstrijden. De o18 overmorgen oefenwedstrijd en zal daarna een selectie komen die naar WK o17 (o18 dit seizoen maar WK valt eigenlijk bij vorig seizoen dus voor Augustus) ze noemen het het WK o17 omdat de o17 zich afgelopen seizoen heeft gekwalificeerd. Die groep is nu o18 en gaat dat toernooi spelen. -> daarom zal selectie bij Mannen o18 staan.

9 oktober 2019 om 10:03

Ik weet niet of het leegkopen van andere BVO’s in het plan Cruijff staat? Ajax heeft sowieso al een hele goeie opleiding en met de toptalenten van andere bvo’s erbij, is dit de keerzijde van de medaille. Verder ben ik het wel eens met je stuk. Hoe meer spelers actief zijn op het WK hoe groter de kans is dat een aantal van deze spelers de transfersommen van De Ligt en Frenkie doen verbleken.

9 oktober 2019 om 10:13

4fRedondo, in deze groep valt dat best mee. Van de 8 die opgeroepen zijn voor wedstrijd overmorgen zijn er 3 aangetrokken van een andere BVO (Vd Sloot van Feyenoord, Salah-Edinne van AZ en Regeer van ADO) en zitten 3 oud-Ajacieden in selectie die vertrokken zijn Braaf (Via PSV naar Man City), Allouch (Ajax -> AZ) en Hoever (Ajax -> Liverpool) maar denk dat dat juist wel in het plan past. Daarin regeerde idee van "beste talenten moeten in Amsterdam komen te spelen" heel erg. Daar hoort jeugdscouting ook bij. Een team als o17 is voor groot deel bij BVO gescout. De kern van dit team speelt sinds klein veld bij Ajax. Verder zal voor prijsbepaling dit WK niet van essentieel belang zijn, Nederland is commercieel niet interessant genoeg om per se hét talent al voor zijn debuut weg te kopen (zoals in Brazilië met Vinicius Jr en Rodrygo was door Real) dus echt bedragen gaan pas komen na succes in CL/competitie/nationale ploegen.

9 oktober 2019 om 10:28

" Ik weet niet of het leegkopen van andere Bvo’s in het plan Cruijff staat? ". Als je iets koopt moet je er voor betalen en in de jeugdselecties van Ajax zitten weliswaar enkele spelers waarvoor betaald is, maar daar zit geen enkele Nederlander bij. Dus wat je beweert, staat op gespannen voet met de feiten. Jeugdspelers zonder contract zijn amateurs en daar hoef je niets voor te betalen anders dan zijn opleidingskosten. Dat is echter geen koopsom, maar een vergoeding. Zoals je die ook aan een notaris of advocaat betaalt als je die nodig mocht hebben. Dat spelers vanuit andere Bvos naar Ajax komen, is overigens iets dat al gebeurt sinds die jeugdopleiding bestaat en Ajax is zeker niet de enige club die dat doet. Er is naar mijn weten geen enkele club in het profvoetbal noch in de amateurtak met een Hoofd Jeugdopleiding die zijn talenten zelf verwekt.

9 oktober 2019 om 10:48

@wolterx, Ik bedoel niet als jeugdspeler tijdens het WK, wel wanneer ze doorbreken bij Ajax 1. En hoe hoger het niveau van je medespelers, hoe groter de kans dat een aantal doorbreken. Verder ben ik blij met je aanvulling i.t.t. scepticus38. @scpeticus38, Kopen is een heel ruim begrip. Volgens de wet kan je spelers O16 niet kopen, maar er zijn vele manieren om zo'n jongen toch naar Amsterdam te krijgen, los van het feit dat er in Amsterdam een fantastische jeugdopleiding zit. Niet meteen in de verdediging schieten. We weten allemaal dat Ajax de afgelopen jaren extreem veel talenten van andere Bvo's heeft benaderd en zelfs het herenakkoord tussen de traditionele top 3 heeft verbroken. Maakt ook niet uit, dat is hun goed recht. Maar mochten alle jeugdspelers komen die zijn benaderd, dan is de kans ook groot dat je regelmatig geen spelers hebt om op te stellen daar deze interland verplichtingen hebben. O.b.v. het commentaar van @wolterx blijkt dat het maar om 3 spelers gaat conform dit artikel.

9 oktober 2019 om 10:59

Het lijkt me sterk dat de Knvb 14 dagen voor een WK zijn selectie nog niet op orde heeft en dat de clubs die hun spelers moeten afstaan, daarover nog niet zijn geinformeerd. Ik denk dat het eerder zo is dat de Knvb de namen aan de media en de clubs heeft doorgegeven, maar de definitieve selectie nog niet zelf heeft gepubliceerd. Vandaar ook de stand-by-lijst. Maar op zich heb je wel gelijk met je reactie, het is de Knvb dat het team afvaardigt en de afvaardiging is pas officieel als de Knvb die bekend maakt. Maar ik durf er een goede fles wijn op te verwedden dat die nauwelijks zal afwijken van de namen die de media hebben gepubliceerd. Brobbey is inderdaad een groot vraagteken, die heeft de laatste tijd nauwelijks gespeeld en het zou zomaar kunnen dat voor hem een vervanger wordt aangewezen.

9 oktober 2019 om 10:59

Quancios, misschien niet helemal duidelijk geformuleerd, maar als je twaalf spelers van O17 in je O19 team hebt, is het heel knap dat je het zo goed doet. Ik wist niet dat die spelers zo jong waren. Natuurlijk van een aantal wel, maar dat het er twaalf zijn. En het is verdomd knap dat je met zoveel O17 het zo goed doet in de O19

Is er een reden voor dat het wk tijdens het seizoen is i.p.v. aan het begin of einde?

9 oktober 2019 om 08:35

Zal wel te maken hebben met het belasten van de spelers. Begin van het seizoen is nog niet iedereen 100% fit en eind van het seizoen worden vaak de prijzen verdeeld, dus is dit het handigst.

9 oktober 2019 om 08:51

Ja maar het is toch vaak gewoon na het seizoen? Als de clubs uit gevoetbald zijn, zijn de landen aan de beurt. Ik weet niet of er een reden is, om dit nu zo te doen.

9 oktober 2019 om 09:26

Omdat in de zomer het EK u17 en EK u19 is, het WK is niet elk jaar i.t.t. de EK's (elk geboortejaar heeft een eigen EK als ze u17 of u19 zijn, maar 1x in de 2 jaar in WK voor u18 en u20 obv resultaten als u17/u19 team). Ploeg moet zich in zomer als het ware kwalificeren en speelt toernooi dan later dat seizoen. In dit geval eind Oktober, begin November en WK u20 was volgensmij rond April dit jaar.

9 oktober 2019 om 09:34

Ah op die manier. Ja dan zijn er geen gunstige tijden meer over.

Heel lastig met deze materie. WK onder 17 en wel spelen in een team O19 dat kan problemen opleveren in de planning. Zeker met deze leeftijden wil je jongens niet teveel belasten. Het is een groot compliment in mijn ogen dat 12 jongens van O19 in een WK O17 spelen!

9 oktober 2019 om 09:00

Er zijn 12 spelers van O19 die MOGEN spelen op het WK. Het is niet alsof ze alle 12 ook al geselecteerd zijn hiervoor (al blijven het natuurlijk erg mooie cijfers).

9 oktober 2019 om 09:07

Zijn er meer dan 12 die ernaartoe zouden kunnen, alleen er zijn 12 spelers die voorselectie hebben gehaald laatste 2 keer. Raatsie, Vd Sloot, Kasanwirjo (gaat WK niet halen ivm knieblessure, gaat dus sowieso afwezig zijn), Rensch (2003, doorgeschoven), Salah-Edinne, Warmerdam (dit keer voorselectie, als iedereen fit is hoogstwaarschijnlijk niet erbij), De Waal (zelfde als Warmerdam), Regeer (2003 maar doorgeschoven), Taylor (aanvoerder), Ünüvar (2003 maar doorgeschoven), Hansen, Brobbey (geblesseerd momenteel, mits fit normaal wel erbij) en dan nog Pinas die op reservelijst staat. Tasci heeft voor Turkije gekozen en Pynadath speelt voor VS eventueel zou Gravenberch ook kunnen maar die is doorgeschoven al. Zowel bij Oranje als bij Ajax. Zitten ook nog paar oud-Ajacieden in selectie.

9 oktober 2019 om 09:18

Het kan aan mij liggen, maar is de 2003 lichting dit seizoen niet O17? Dat zou betekenen dat alleen Unuvar, Regeer en Rensch opgeroepen kunnen worden. Of is er een rare regeling waarbij het WK onder 17 ook spelers uit de O18 lichting toestaat?bij het Nederlands elftal onder 17 zijn momenteel jongens als Hillen, Fitz-Jim, Xavi Simons en Hoogewerf opgeroepen in plaats van de hierboven genoemde namen

9 oktober 2019 om 09:27

Nee heb je gelijk in, 2003 is huidige o17. Alleen is dit WK een verlengde van afgelopen seizoen. Het team dat zich kwalificeerde speelt dit toernooi ook, vind het zelf ook makkelijker om het WK u18 te noemen ipv u17 omdat op die 3 (en hoogstwaarschijnlijk Sankoh van Stoke) na rest allemaal u18 is dit seizoen. O17 speelt vanavond eerste kwalificatiewedstrijd voor EK u17 2020 (in Venray volgensmij) tegen Kosovo. Daar zijn die namen die jij noemt voor opgeroepen. Regeer, Sankoh, Ünüvar en Rensch zouden kunnen spelen voor dat team maar die zijn laatste 1,5 jaar doorgeschoven naar hogere leeftijdscategorie zoals Gravenberch en Ihattaren weer doorgeschoven werden van dat team naar o19 vorig jaar.

9 oktober 2019 om 09:03

niks lastigs aan. doelstelling op de toekomst is spelers kant en klaar afleveren bij Ajax 1, niks meer of minder. persoonlijke ontwikkeling staat voorop en prijzen in de jeugdafdeling zijn bijzaak. dus al wordt de hele selectie afgestaan voor een groot toernooi, dat is uitsluitend goed nieuws, groeien al die Ajax afgevaardigden alleen maar van. puzzeltje is het vast en zeker maar ze krijgen er heus wel 11 op het veld uiteindelijk en als ze dan eens verliezen, ach.

9 oktober 2019 om 09:14

Gaat nogsteeds een degelijk team staan maar normaal gaat het team niet sterk genoeg zijn om uit bij Chelsea te winnen. Verwacht Reiziger; Van Gelderen - Timber - Musampa - Frei; Timber - Llansana - De Waal (zie hem namelijk niet selectie voor WK halen); Tasci - Dostanic - Pynadath. Dat is een. Degelijk team nogsteeds maar mist dat beetje extra klasse voor YL. Zijn stuk voor stuk jeugdinternationals ook

9 oktober 2019 om 09:29

@ Manodedios,een jeugd WK is natuurlijk een enorme ervaring voor alle spelers, maar dat is de Youth League ook. Het is dus zonde dat ze het ene leermoment in moeten ruilen voor een ander leer moment. Beiden zijn erg waardevol in mijn ogen. Welke uiteindelijk waardevoller is moet natuurlijk blijken.wel is het uiteraard zo dat uitblinken op een jeugd WK de wereld aan de voeten van een speler ligt en zijn marktwaarde in de jeugd al enorm hoog word. Dat hebben we natuurlijk ook voldoende gezien bij talenten.

9 oktober 2019 om 09:42

Spelers als Gravenberch en Jensen zijn toch ook op de lijst gezet? Kun je er best bij halen voor die extra klasse.

9 oktober 2019 om 09:47

Jensen is geblesseerd, geen idee hoe die ervoor staat. Gravenberch is nu deel van Ajax 1. Zou in theorie mee kunnen maar moet eigenlijk gewoon volle wedstrijden bij Jong Ajax en invalbeurten bij het eerste pakken. Dest is ook ingeschreven bijvoorbeeld maar die zal niet gaan spelen, zijn weinig spelers uit '00 die ingeschreven konden worden dus hebben iedereen die kon erop gezet.

Voor de wedstrijden tegen Chelsea kan je toch wel even wat speler van Jong Ajax erbij pakken.even met Gravenberch, Traore en de broertjes Timber o.a. aantreden.

9 oktober 2019 om 11:38

Traoré is niet ingeschreven volgensmij, zal dan Dostanic in de spits worden. Of hopelijk Rasmussen uit o17.

Oplossing is heel simpel. De KNVB zal Ajax moeten helpen. Gewoon competitiewedstrijden even uitstellen. Het gaat niet om twee of drie jongens die er niet bij zijn, maar in het slechtste geval twaalf spelers.

9 oktober 2019 om 13:52

Competitie is het probleem niet, als ze bovenste helft eindigen gaan ze in voorjaar voor kampioenschap spelen. Dat moet normaal geen probleem zijn om te halen. YL is 2 wedstrijden (dus 1/3e van de poule) met verzwakt team lastiger om door te komen.

9 oktober 2019 om 13:57

Bedankt voor de info. Dus het grootste probleem gaat de YL worden.

Heel simpel: volgens mij ben je niet verplicht jeugd spelers af te staan! Dus Ajax grijp je kans en maak een statement tegen de overvolle agenda en sta ze gewoon niet af! Je schiet er ook niks mee op als club de scouts van andere clubs cirkelen als gieren om die tournooien en roven je beste spelers.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4743
2.AZ4126
4.PSV3519
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller198
L. TraoréAanvaller51
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper190
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger183
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 22 januari
Liverpool heeft in tegenstelling tot eerdere berichten zeer weinig interesse in Timo Werner. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren