Matthijs de Ligt: ‘Kijk naar Ajax, hij speelt nu ook niet op die plek’

Woensdag, 9 oktober 2019 om

Matthijs de Ligt maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar Juventus en de centrale verdediger zit nog middenin zijn aanpassingsperiode. De twintigjarige stopper heeft al gemerkt dat er in Italië eigenlijk geen ‘makkelijke’ wedstrijden zijn en afgelopen weekend speelde hij nog in de kraker tegen titelconcurrent Internazionale. “Het zijn nieuwe momenten voor mij, geweldige wedstrijden om te spelen. Een wedstrijd als een slagveld, met zo'n hoge intensiteit. Ik moet er staan, maar probeer ook te leren”, vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Vind jij dat Matthijs de Ligt terug kan kijken op een geslaagde eerste paar maanden bij Juventus?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door barmitswa)

Zolang hij zn minuten maakt zal hij groeien. Heb alle vertrouwen in de Ligt. Lang niet foutloos geweest. Maar nog hartstikke jong en ken geen cv die al vanaf zn 17e foutloos groeit.

9 oktober 2019 om 08:26

Een CV ken ik niet zo snel nee, maar Donnarumma komt ook uit 1999 keepte al sinds zn 16e.nog eerder op het veld dan De ligt dus. En behoort nu wel tot de betere op zijn positie ter wereld. Dat kan nog niet gezegd worden over De Ligt. Dus het KAN wel, het is wel mogelijk Maar snap je punt.

9 oktober 2019 om 09:08

En ook Donnarumma is verre van foutloos. Dus je bevestigt de laatste zin van KusH.

9 oktober 2019 om 09:10

Ook Donnarumma had ongeveer een half seizoen (begin seizoen 2017-2018?) dat het echt niet lekker liep. Hartstikke logisch dat dat gebeurt bij zo'n jonge speler en iedereen zag dat hij alsnog een megatalent was, maar ik vind het geen goed voorbeeld van iemand die 'foutloos is gegroeid'.

9 oktober 2019 om 09:14

Dat zeg ik ook nergens, maar behoort NU op de zelfde leeftijd wel tot de betere ter wereld. i.t.t De Ligt

9 oktober 2019 om 09:25

Nou gebaseerd op afgelopen seizoen schaar ik de Ligt wel bij de 10 beste verdedigers, donnaruma komt denk ik niet in aanmerking voor de top 10 keepers.

9 oktober 2019 om 09:28

@maurootje stop eens met oreren. Ik kan je zo 10 keepers voor je opnoemen die beter zijn dan Donnarumma.

9 oktober 2019 om 09:31

@maurootje, Donnaruma en De Ligt zitten ongeveer op vergelijkbaar niveau. De Ligt stond niet zomaar in het elftal van het jaar. En kun jij 10 betere RCV's dan De Ligt opnoemen? Ik namelijk niet.

9 oktober 2019 om 09:47

Grappig dan dat De Ligt bij de 3 beste verdedigers van Europa zat en zowel het CL als Europees team van het jaar haalde terwijl we Donnarumma daarin niet hebben gezien. Dat terwijl Donnarumma tot de betere behoort en De Ligt niet....

9 oktober 2019 om 10:01

Jij leeft in een andere wereld maurootje. Noem me nu eens 10 CV die beter zijn dan De Ligt, de speler die een kleine maand geleden nog in het elftal van het jaar is gekozen, de Golden Boy, de speler die door iedereen wordt gezien als de bste centrale verdediger binnen een paar jaar.allemaal prestaties/dingen die Donnarumma niet heeft behaald en ook niet gaat halen.

9 oktober 2019 om 10:11

@pii2, grappenmaker. er zijn hooguit 6 betere keepers, Odonnarumma komt op plek 7, en dat als 20 jarig jochie

9 oktober 2019 om 10:18

@aardbei maak je zelf niet belachelijk, donnarumma had op zn 19e, dus vorig jaar al, de helft van zn optredins een cleansheet, debuteerde al op 18 jarige leeftijd bij italie, 16e bij Milan, werd 2e(of 3e) bij de golden boy award vorig jaar. staat al sinds zn debuut in belangstelling van clubs als Psg,real,barca. als hij daar nu speelde, had hij De Ligt simpel voorbij gegaan, maar blijft elk jaar omdat hij Milan fan is. wat een topper

9 oktober 2019 om 11:39

Vind de vergelijking met Donna toch niet helemaal. Gewoon andere taken. De Ligt moet veel meer handelingen verrichten in een wedstrijd. Daarnaast is Donna lang niet foutloos geweest sinds debuut. Valt wel onder de cat beste jonge keepers. Zoals de Ligt een vd betere is op zijn leeftijd.

9 oktober 2019 om 09:08

Iemand die spelers wil die geen fouten maken, kan beter naar robottenvoetbal gaan kijken. Voetbal is mensenwerk en mensen die onfeilbaar zijn bestaan niet. Bovendien zijn het juist de fouten die het voetbal aantrekkelijk maken, zonder fouten zou het voetbal verworden tot een denksport als schaken en ik kan me niet voorstellen dat daar ook maar 1 voetballiefhebber op zit te wachten. Zelfs een ervaren en hoogwaardige verdediger als Ramos doet dingen waarvan je achteraf denkt ' hoe verzint hij het ' en dat maakt het voetbal juist zo aantrekkelijk. Dat gezever over de fouten van De Ligt is dan ook niet serieus te nemen gezien zijn jonge leeftijd en het feit dat het aantal fouten dat hij maakt reuze meevalt en je hem bijna nooit zulke rare fratsen ziet uithalen als Ramos. Toen De Ligt op 17 jarige leeftijd bij Ajax zijn eerste schreden zette in het profvoetbal was hij ook allesbehalve foutloos en maakte zelfs fouten die zijn team punten hebben gekost. Die fouten waren echter bijna altijd inschattingsfouten gemaakt uit gebrek aan ervaring. Waar successupporters in de waan van de dag eisten dat hij naar de bank zou worden verwezen, lieten zijn coaches die wel oog hadden voor zijn potentie hem echter gewoon staan en dat vertrouwen heeft hij Ajax later met rente terug betaald. Voor een centrale verdediger is communicatie van eminent belang en aangezien De Ligt de Italiaanse taal niet spreekt en de meeste Italianen het Engels nauwelijks meester zijn, is het volslagen logisch dat er in de verdediging wel eens een communicatiestoring ontstaat met alle gevolgen van dien. De Ligt is echter een talent van de buitencategorie en het is dan ook niet de vraag of maar wanneer hij een onomstreden basisspeler van Juventus gaat worden. Dat is slechts een kwestie van tijd en hoe sneller en beter hij de taal machtig wordt, hoe rapper dat moment dichterbij komt. De situatie waar hij in zit, is gewoon een kwestie van oorzaak en gevolg en als de oorzaak uit de weg is geruimd, verdwijnt ook het gevolg vanzelf als sneeuw voor de zon.

9 oktober 2019 om 09:43

"kan geen cv die al vanaf zn 17e foutloos groeit."maldini

9 oktober 2019 om 11:12

Goeie! Zelfs die vergat ik

9 oktober 2019 om 11:37

En Maldini maakte nooit een fout in zn beginjaren? Heb jij m zien intwikkelen vanaf zn debuut? Kan me niet voorstellen. Zo ja, nou top van je! Neemt mn punt nog niet weg. Bij ontwikkeling hoort vallen en opstaan. Al die speculaties.. die jongen komt er wel.

10 oktober 2019 om 08:54

duidelijk iemand van de generatie dat maldini nooit heeft zien spelen.zoek jij anders even lekker op wie maldini's concurrenten en tegenstanders waren toen ie 17 was. mss komt dan het besef hoe waanzinning exceptioneel goed die al was op die leeftijd.hands down beste verdediger ooit, en dat zeg ik zelfs als juve fan

Als je even door de waan van de dag heenprikt blijkt hij straks nog vóór zijn 21e verjaardag 50 wedstrijden voor juve, een EK, 100 wedstrijden voor Ajax waaronder een uefacup finale en halve finale CL te hebben gespeeld. Voetbal is emotie en zeker Italianen kunnen weleens overreageren, maar als dit over vijf jaar niet de beste verdediger ter wereld is vreet ik een stuk uit het tapijt.

9 oktober 2019 om 07:19

Helemaal mee eens, heb alleen geen tapijt. Benieuwd wat een aantal Italiaanse voetbalvolgers op dit forum hiervan vinden.

9 oktober 2019 om 07:21

Mee eens! En dan ook nog 25 a 30 interlands natuurlijk

9 oktober 2019 om 07:26

Als je even door de waan van de dag heenprikt kom je tot de conclusie dat De Vrij voorlopig nog een stuk beter is dan De Ligt. De Ligt heeft vooral het geluk dat hij het persoonlijke lievelingetje is van onze bondscoach.

9 oktober 2019 om 07:33

Oh ja, het persoonlijke lievelingetje. Kom je serieus niet verder dan dat in je beargumentatie? Haha. De Ligt heeft Ajax naar de halve finale CL geholpen. Op dit moment is het allemaal even wennen hoor hem. Dat moet jij ook bij een nieuwe werkgever, toch? Maakt dat jou kwalitatief een mindere werknemer? Nee. Voor de komende 5 jaar is dit het centrale duo. Waarom zou koeman dat nu voor korte tijd, juist dankzij de waan van de dag waarover jij het hebt, gaan omgooien om dat dan straks volgens diezelfde waan van de dag - als Matthijs weer z'n normale niveau haalt - wéér om te moeten gooien. Hoe durf jij anderen te betichten met de waan van de dag? Haha, man..

9 oktober 2019 om 07:39

Grappig dat je mij verwijt niet met argumenten te komen terwijl je zelf niet veel verder komt dan dat De Ligt een aandeel had in het bereiken van de halve finale CL met Ajax. De Vrij heeft de halve finale van een WK gehaald, dat is knapper. Speelde ook nog eens erg goed overigens. Al is het sowieso een non-argument om een individuele speler te beoordelen op collectieve prestaties. Wat meer zegt is dat De Vrij al jarenlang tot de sterkste verdedigers van de Serie A behoort, dat moet De Ligt nog maar zien te bereiken. Ik geloof in de potentie van De Ligt maar voorlopig is De Vrij echt beter

9 oktober 2019 om 07:50

Ik denk dat de vrij meer eendimensionaal is, in de serie A absoluut een van de betere maar daarbuiten moet ik het nog zien of die ook voetballend het verschil gaat maken. Ik heb vanuit dat perspectief meer vertrouwen in de Ligt dan in de Vrij maar ze ontlopen elkaar niet veel.als de Vrij inter dit jaar naar de landstitel helpt en de Ligt maakt een paar foutjes dan kan dat beeld veranderen want ze ontlopen elkaar niet veel.

9 oktober 2019 om 07:54

Ze ontlopen elkaar niet veel? Vraag aan een willekeurige Italiaan welke verdediger beter is en zelfs de die-hard Juve-fan zal daarop De Vrij antwoorden. En ook in Oranje heeft De Vrij bij lange na niet zoveel (cruciale) fouten gemaakt als De Ligt heeft gemaakt.

9 oktober 2019 om 08:03

Allereerst is het bijzonder dat jij een halve finale van het WK halen moeilijker acht dat het halen van de halve finale CL met Ajax. Ten tweede is De Ligt veel, maar dan ook echt veel beter in de lucht dan De Vrij. Tot slot is De Ligt ook nog veel sneller dan De Vrij en dat pas nou eenmaal beter bij de manier van voetballen van het Nederlands elftal.

9 oktober 2019 om 08:10

Nou zeg Sparta_Praag. Hoewel ik het knap vind dat je zo tegen de stroom in durft te gaan, klopt er natuurlijk geen moer van wat je zegt. Natuurlijk is Stefan de Vrij niet beter. Als je Matthijs de Ligt vorig jaar met Ajax zag spelen lijkt me toch echt dat hij beter is dan de Vrij. Verdedigend ontlopen ze elkaar niet veel, voetballend is de Ligt 100% beter.

9 oktober 2019 om 09:03

Wat kunnen voetballers nog meer hebben daan 'een aandeel in'? De Vrij behoort zeker al jaren tot de sterkste verdedigers daar, en heeft dan ook 'een aandeel in' het succes van zowel Lazio als Inter in de Champions League, een nã³g hoger niveau. Oh, wacht. De Vrij is helemaal niet beter. Ja, wellicht stabieler. Hij woont al jaren in Italie. De Ligt is 19 en staat daar op een positie waar communicatie key is, bij 's lands grootste club, naast een ervaren rot die Italiaans tegen hem staat te schreeuwen. Wat verwacht je? Kwalitatief is De Ligt een klasse beter dan De Vrij. 'kwalitatief' gaat verder dan de waan van de dag, waarop jij alles baseert. Ik ontken nergens dat De Vrij zeer goed is. Maar De Ligt is exceptioneel niveau en kan van hetzelfde kaliber, zo niet nog beter, worden als Van Dijk. De Vrij gaat dat nooit en te nimmer halen. En zolang Koeman z'n wedstrijden wint, lijkt het me beter om in het beoogde team van 2020 te spelen. Dat is dus met De Ligt - die dan weer in vorm is - en Van Dijk.

9 oktober 2019 om 09:05

Als je even door de waan van de dag heen prikt, kom je tot de conclusie dat de Vrij voorlopig nog een stuk minder is dan de Ligt. De Ligt is natuurlijk wel het lievelingetje van alle bondscoaches, aanvoerders en journalisten van de nationale selecties van alle deelnemende landen over de hele wereld, die de Ligt (en dus niet de Vrij, die nog nooit gekozen is) in het wereldelftal van het jaar verkozen. Dit in tegenstelling tot de arme Stefan de Vrij.dit neemt overigens niet weg dat ik de Vrij een uitstekende verdediger vind, maar hij is nu al (vanuit het oogpunt van de leeftijd van de Ligt) minder dan de Ligt. Dat is niet iets om je over te schamen, want in de meeste nationale selecties zou de Vrij in de basis staan als CV.

9 oktober 2019 om 09:26

@magikhetwete De Vrij Wordt juist geroemd om zijn voetballende kwaliteiten. Dus in een andere competitie (bijv. de PL met al die houthakkers achterin) zal hij voetballend juist het verschil maken. Als ik De Vrij was zou ik bedanken voor Oranje, is al jaren een van de beste verdedigers in Italië, was een van de sterkhouders van het Oranje dat een 3de plek behaalde, had een plaats in het team van het toernooi op het WK 2014 en was volgens mij de beste verdediger op dat toernooi; En hoeveel mag hij spelen? Nooit. Lekker dat vrije weekend met je gezin doorbrengen, als de bondscoach je toch niet waardeert.

9 oktober 2019 om 09:31

@sparta_praag, ik ben heel benieuwd op basis waarvan jij de Vrij beter vindt dan de Ligt? Is dat persoonlijke voorkeur, of zijn er echt onderdelen waarin jij de Vrij beter vindt? Ik vind zelf namelijk de Ligt op vrijwel elk aspect van het voetbal beter dan de Vrij, wat uiteraard ook mijn persoonlijke voorkeur kan zijn. Kijk ik naar de passing, snelheid, kopkracht, duelkracht, opbouw en clean verdedigen dan vind ik op al die aspecten dat de Ligt verder is dan de Vrij. De enige onderdelen die ik kan bedenken waarin de Vrij beter is, is het wegrossen van ballen achterin (waarmee hij uiteraard puur verdedigend goed werk doet, maar eigenlijk is het niks meer dan de aanval tijdelijk onderbreken en wachten op de volgende) en hij heeft een wat betere concentratiespanne, waardoor hij minder foutjes maakt door onoplettendheid. Kijk ik dus naar de bijdrage aan het team vind ik de Ligt een grotere bijdrage hebben, omdat die vaker ballen afpakt en direct de opbouw/counter opzet, terwijl de Vrij voornamelijk als verdediger aanvallen onderbreekt.

9 oktober 2019 om 09:47

@amazingninja Hoe zou Huntelaar dan moeten hebben gereageerd toen hij in 2012 op het bankje mocht zitten op het EK, terwijl hij topscorer werd van de EK-kwalificatie?

9 oktober 2019 om 11:55

Werd De Vrij niet verkozen tot beste verdediger van het WK 2014? De Ligt heeft veel meer talent, maar De Vrij is op het moment echt wel een stabielere factor. Overigens zou ik het centrum De Ligt Van Dijk alsnog niet nu uit elkaar halen. Oranje doet het prima en De Ligt zal alleen maar beter worden. De Vrij is helaas slachtoffer van een wilde bij Nederland op het gebied van Cv's.

9 oktober 2019 om 11:56

De Ligt is tactisch nog veel minder dan De Vrij. Daarom kwam Inter ook een keer of 3 vrij voor de keeper. Hij weet niet wanneer hij moet instappen.

9 oktober 2019 om 07:30

Ik zeg niet dat hij dat niet zal worden, maar het heeft natuurlijk niets te maken met aantal wedstrijden die hij gespeeld heeft of dan gespeeld zal hebben.

9 oktober 2019 om 07:35

Nee? Ik denk van wel hoor. Niemand zal zeggen dat hij de beste verdediger ter wereld is als hij nog geen wedstrijd bij een absolute topclub heeft gespeeld. Heeft hij er straks 100 gespeeld voor Juve, komt hij automatisch in al die lijstjes. Net als afgelopen seizoen, toen Ajax pardoes weer Europese top was.

9 oktober 2019 om 08:11

Nee dat klopt, maar aan de andere kant betekenen veel wedstrijden niet dat je de beste bent. Kijk naar Timmy Simons. Die heeft meer dan 1000(!) wedstrijden als prof gespeeld, maar is allerminst wereldtop.

9 oktober 2019 om 08:04

Dat weet je niet. Van Dijk was ook een laatbloeier en had ook niemand verwacht dat die zo goed werd. Ik vind bijvoorbeeld die Konate van Leipzig beter dan De Ligt maar ieder zijn eigen opinie.

9 oktober 2019 om 08:21

Deze jongen werdt teveel gehypet, dat gemixt met zijn enorme prijskaartje en wat hij laat zien tot nu toe, zorgt voor gefrustreerde reactie vanuit de Italianen, een golden boy zijn, maar dit op de mat leggen, ik begrijp de frustratie echt 100%. Toen ajax hem van de hand deed voor 85 mil hoorde je nog wel eens dat het te weinig was, daar hoor je NIEMAND meer over, dat is zoveel zeggend. Maar inderdaad soms vergeten we wel eens hoeveel hij al bereikt heeft in zo'n korte tijd. En talentgewijs zou hij over 5 jaar zeker de beste verdediger kunnen zijn.

De rest van de verdediging is ook niet foutloos geweest, terwijl daar jongens tussen staan die al langer bij Juve spelen of in een Europese topcompetitie.

9 oktober 2019 om 08:36

die hebben tot nu toe max 1 of 2 fouten begaan, i.t.t. De Ligt die er nu serieus al stuk of 10-15 heeft in de compeitie alleen. dan tel ik wel alle (serieuze) fouten. bijv tegen inter 3x voorgespeeld worden waarvan 1x door de benen.

9 oktober 2019 om 09:40

Je wil zeggen dat de rest van de verdediging niet vaker dan 1 of 2 keer voorbijgespeeld is?

Altijd zo'n raar cliché; in competitie X zijn geen makkelijke wedstrijden. Juve tegen een promovendus is net zo goed een gelopen strijd als Ajax - Vvv.

9 oktober 2019 om 09:45

Ben ik het niet mee eens. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een fiorentina, daar loopt een oud pareltje genaamd Ribery rond en een toptalent genaamd Chiesa. Dat zie ik niet terug bij een Nederlandse middenmoter

9 oktober 2019 om 10:14

@linkerbaan klopt, en wat te zeggen over Caglairi met Naingollan en Brescia(degradatiekanidaat) met Balotelli en Tonalli. het niveau is zoveel hoger. elke wedstrijd moet er 100 gegeven worden

9 oktober 2019 om 10:19

Fiorentina is toch geen promovendus? Daarnaast is het niveau van Juve ook hoger dan het nivaeu van Ajax. Dat bedoel ik meer.

9 oktober 2019 om 11:53

Er zijn maar 3? Promotieclubs per jaar dus het is ook een rare vergelijking. In nederland was alleen PSV een echte gewaagde tegenstander en moest je op passen voor 2-4 subtoppers. Maar in Italie loopt zoveel kwaliteit dat er echt wel 10 clubs zijn waarvan het niet geheel onverwachts is dat je er punten verliest als je niet volledig geconcentreert bent.

antwoord op de stelling; Neen! Matthijs is allesbehalve overtuigend geweest. Elke andere Italiaanse verdediger die uit de jeugd zou komen en speelde zoals Matthijs afgelopen periode deed, Zou verhuurd worden met de gedachte dat we over een jaar gekeken zal worden of de potentie er ècht in zit of dat het een hype was. Ik snap dat dat niet gaat gebeuren met iemand van 85 miljoen maar zou me niet verbazen dat ze Raiola er op aanspreken wat hij hen heeft aangesmeerd voor al dat geld inclusief gekke salaris.

@migi Ik denk niet dat het niveau van Juventus momenteel hoger is dan dat van Ajax. Wel denk ik dat de competitie waarin Juventus speelt gemiddeld van hoger niveau is. De Ligt komt er dus nu achter dat je zelden een makkelijke wedstrijd speelt in de serie A. En dat is heel goed voor zijn ontwikkeling en daarmee ook goed voor Oranje. Ik vergelijk het allemaal ook wel eens met het Belgisch Nationaal team. De Belgische competitie stelt internationaal gezien weinig voor maar het nationale elftal behoort nog steeds tot de besten van Europa. Dankzij al die spelers die in de Serie A en de PL spelen. Dat geldt voor Nederland ook met dien verstande dat wij dankzij Ajax en in iets mindere mate PSV ook in clubverband behoorlijk mee doen. Voor Ajax zou het verlies van v.d. Beek bijvoorbeeld ook niet fijn zijn, maar voor Oranje kan het goed zijn als hij volgend seizoen ook in een grote competitie speelt. Datzelfde kan ook gelden voor bijvoorbeeld Malen en Bergwijn. Natuurlijk raken wij er nationaal weer onze topspelers mee kwijt uit onze competitie. Daar staat dan tegenover dat we elke 2 jaren meedoen op een groot toernooi met Oranje. En niet alleen meedoen om het meedoen.

Ik blijf het zeggen, in de Eredivisie werd Mathijs de Ligt dolgedraaid door Mike van Duinen. Hoe deze jongen, ondanks zijn fatale blunders, krediet blijft krijgen is voor mij een duidelijke vb van massaal stekenblind zijn en niet willen accepteren dat deze ideale schoonzoon met blond haar en blauwe ogen, verdomde slecht is. Van Dijk is 10 klassen beter. Chellini word gemist, Bonnuci 10 x beter en dan heb ik het niet eens over de middelmaat verdedigers in Italië die ook gewoon veel maken beter zijn dan De Ligt met zijn 'momentjes'. Ondertussen mist niemand Mathijs de Ligt bij Ajax.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1066 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Napoli119
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. RabiotMiddenvelder40
ArthurMiddenvelder30
A. RamseyMiddenvelder30
MorataAanvaller31
W. SzczęsnyKeeper30
L. BonucciVerdediger41
F. BernardeschiAanvaller20
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

145 fans
Verdediger, 21 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren