Jubilerende Van de Donk en emotionele Miedema helpen Oranje aan zege

Dinsdag, 8 oktober 2019 om 21:49Jeroen van Poppel • Laatste update: 21:53

De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdagavond een grote stap gezet richting het EK. Het elftal van bondscoach Sarina Wiegman kende geen enkel probleem met de Russische vrouwen en won zonder te imponeren met 2-0. Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema tekenden voor de treffers in het Philips Stadion. Oranje gaat met twaalf punten uit vier duels fier aan kop in Groep A.

Nederland begon met dezelfde elf speelsters die vrijdag een moeizame overwinning behaalden bij Slovenië (2-4). Oranje-middenvelder Van de Donk, die haar honderdste interland uit haar loopbaan speelde, zette al vroeg in de wedstrijd een kroon op haar jubileum. De Arsenal-speelster pikte de bal op nadat een schot van Renate Jansen van richting werd veranderd en kon eenvoudig afwerken: 1-0.

Oranje was de betere ploeg, maar Rusland kwam er sporadisch uit en raakte in de persoon van Marina Fedorova de paal. In de 26ste minuut kregen de Leeuwinnen een penalty, nadat Lineth Beerensteyn in de rug werd gesprongen door Spela Kolbl. Vaste penaltyneemster Sherida Spitse ging achter de bal staan, maar haar zwakke inzet werd gekeerd door doelvrouw Tatyana Shcherbak.

In de tweede helft had de ploeg van Wiegman geen kind meer aan de Russen. Na een uur spelen kopte Vivianne Miedema raak na een voorzet van Liza van der Most. De spits was tot tranen geroerd vanwege het overlijden van haar opa enkele dagen geleden. Daarna freewheelde Nederland naar de overwinning. Van de Donk had de derde kunnen maken, maar ze produceerde in vrije positie een rollertje.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door migi)

Echte Oranje spelers. Zo een penalty missen.

Mooi dat Van De Donk scoort tijdens haar jubileum, in "haar" Eindhoven. Verder een oersaaie pot, prima sfeertje in het stadion wel.

Leuke pot vrouwenvoetbal gezien, met de nadruk op vrouwen. En voor alle riool reacties hierboven, zoek eens uit waar dat oordelen over anderen vaak uit voortkomt. En ga daar eens aan werken

Geweldig toch! Olé olé olé....

De hockeymeiden doen op het fysieke na, niet onder als de mannen en daar moeten de voetbalmeiden ook naar toe want zoals ze nu spelen zijn ze er nog lang liet.

9 oktober 2019 om 02:07

De hockeyvrouwen hebben een jaar of 8 een wedstrijd gespeeld tegen de hockeymannen . Uitslag 1-9. Net als elke sport zijn de vrouwen minder , er is geen sport (denk ik) waar de man niet heel ruim wint . Maar dat hoeft het kijken niet minder te maken. Deze wedstrijd was niet veel soeps maar ik heb op het wk en met name vorige ek best aardige wedstrijden gezien . NAC - Cambuur kan ook een mooiere wedstrijd opleveren dan Man C - Southampton , hoewel het niveau lager is.

9 oktober 2019 om 02:38

Gewaagde uitspraak met vrouwen altijd mindere. Ik snap wat je bedoelt, maar ik zou het wel nuanceren tot sporten waar fysiek erg op de proef gesteld wordt. Kan me best goed voorstellen dat er vrouwen zijn die goed kunnen schaken en prima gelijkwaardig kan zijn aan mannen.Maar klopt inderdaad dat niveau qua techniek niet altijd hoog hoeft te zijn voor een leuke wedstrijd. Bij vrouwenvoetbal vaak minder spanning maar met het huidige nl elftal mag je wel vaak juichen.

9 oktober 2019 om 06:16

De vrouwen zijn minder bij alle sporten? Ik zou nog maar even heel goed nadenken over die uitspraak. Want dat is namelijk niet waar.

9 oktober 2019 om 09:57

@soccerfan oh ja? Onder een sport versta ik dan wel een waarbij fysieke arbeid verricht moet worden. Ik kan er dan geen bedenken waarin de man niet beter is. Overigens is dat niet iets om trots op te zijn of zo, de man is gewoon anders gebouwd waardoor hij meer spieren heeft .

9 oktober 2019 om 10:43

Ben ook wel benieuwd naar een sport waar vrouwen niet minder in zijn. Een fysieke sport dan. Ook bij schaken zijn vrijwel alle meesters mannen, maar wellicht heeft dat meer met cultuur binnen de schaaksport te maken, dat weet ik niet.

9 oktober 2019 om 10:41

Ze doen relatief niet onder voor de mannen. Als ze tegen elkaar spelen natuurlijk wel. Los daarvan kan vrouwen voetbal nog heel erg veel groeien met meer investeringen. Alleen komen die investeringen pas als het meer kijkers gaat trekken. Al zijn we wel op de goede weg. Ik zet het soms ook aan tegenwoordig.

En nú ben ik benieuwd wat er de komende maanden, jaren gaat gebeuren met al die gillende oranje glory hunters die het vrouwenvoetbal allemaal zo geweldig en zo veel beter en mooier als het mannenvoetbal vinden. Door de resultaten die het Nederlands team in de afgelopen jaren heeft gehaald gaan andere landen met een heel andere instelling en tactiek het veld in tegen de oranje vrouwen dan voorheen. Hierdoor zal het Nederlands elftal, nét als wat je bij het Nederlands mánnen elftal ziet, heel veel wedstrijden gaan krijgen waar de tegenstander met een verdedigende tactiek het veld in gaat. Hierdoor zullen de dames ook láng niet altijd meer zo frivool en mooi aanvallend zullen kunnen spelen, integendeel zelfs..bovendien zien we bij diverse dames langzamerhand ook wat minder positieve, charmante en vrolijke trekjes voorbij komen zodra er wat kritisch wordt gezegd over hun spel. Met daar bij opgeteld dat het vrouwenvoetbal voetbal-téchnisch echt nog 10-tallen jaren achterloopt op het mannenvoetbal, ben ik wel héél benieuwd hoe lang de niet door enige voetbal kennis geremde hysterische oranje hoempapa holádiéé carnavals meute vrouwenvoetbal nog zo geweldig blijft vinden. Zeker ook nu we bondscoach Sarina Wiegmann hebben horen 'vloeken' in de Nederlandse voetbalkerk en Nederlands taboe hebben horen doorbreken met haar, overigens vólkómen terechte uitspraak dat alleen het resultaat belangrijk is.

9 oktober 2019 om 11:07

Komt wel goed hoor. Het vrouwenvoetbal heeft een andere doelgroep . Die blijven wel komen , sterker nog dat zal alleen maar groeien. Niet alleen in NL maar zeker ook in het buitenland. Hierdoor zal er meer geld komen , kunnen alle speelsters fullprof worden in Engeland , Duitsland , Scandinavië en spoedig ook in zuid Europa . Zal het niveau alleen maar van stijgen . Vrouwenvoetbal staat pas in het begin , er zal nog een enorme groei komen . In NL en zeker in de rest van Europa . Bovendien blijven de oranje vrouwen gewoon presteren , al weer 4 wedstrijden gewonnen na het wk .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren