Cardiff moet Nantes van FIFA deel van transfersom Sala betalen

Maandag, 30 september 2019 om

Cardiff City moet een bedrag van zes miljoen euro betalen aan FC Nantes voor de transfer van Emiliano Sala, zo heeft wereldbond FIFA bepaald. In januari van dit jaar bereikten beide clubs een akkoord over een transfersom van zeventien miljoen euro. De Argentijnse aanvaller zou nooit een minuut spelen voor de Welshe club, daar hij om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk.

Sala vloog over Het Kanaal en verongelukte. Behalve de Argentijnse spits kwam ook de piloot om het leven. Cardiff City en Nantes raakten met elkaar in conflict over de te betalen transfersom. De club uit Wales, toen nog uitkomend op het hoogste niveau, weigerde het geld over te maken nadat Sala overleden was. Cardiff hield namelijk vast aan het feit dat de speler nog niet geregistreerd stond op het moment van overlijden. Aan de discussie is inmiddels een eind gekomen nu de FIFA heeft bepaald dat Nantes zes miljoen euro dient te ontvangen van de club uit de Championship.

Toen beide clubs in januari tot een akkoord kwamen over de transfersom, werd bepaald dat het bedrag van zeventien miljoen euro in verschillende termijnen betaald zou worden. De zes miljoen euro die Cardiff City nu moet betalen, is het bedrag dat in de eerste termijn overgemaakt zou worden naar Nantes. “Bij deze beslissing heeft de FIFA altijd in gedachten gehouden dat deze tragische situatie zeer specifieke en unieke omstandigheden met zich meebrengt. Beide partijen hoeven geen procedurekosten te betalen”, zo meldt de wereldvoetbalbond middels een statement. Beide clubs kunnen nog in beroep tegen de uitspraak.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door spijkenisser)

Cardiff is geen Engelse Club maar een Welsche (tenzij er wordt bedoeld in de zin dat ze in de Engelse compentitie spelen das een verhaal), verder vind ik maar de beste oplossing. Vond het zo jammer toe beide clubs hier destijds een discussie uitvoeren net nadat de speler was omgekomen. Vond ik zwaar respectloos naar de familie en de omgeving. Hopelijk accepteren beide clubs deze oplossing en gaat er niet eentje kinderachtig naar de CAS toe of whatever.

30 september 2019 om 19:12

@OzwardGozku Als Nantes zijnde kan ik me prima voorstellen dat zij in hoger beroep gaan. Dit soort bedragen zijn voor de meeste clubs nog steeds erg belangrijk. Cardiff had zich natuurlijk ook vanaf het begin constructief kunnen opstellen ipv iedere vorm van betaling te weigeren, ze hadden er dan onderling misschien op een nette manier uit kunnen komen.

Vreselijk dat het na zo'n verschrikkelijk incident weer alleen maar over geld moet gaan in deze situatie. Typerend voor de huidige (voetbal)wereld. Ongelooflijk ook dat Cardiff in eerste instantie eigenlijk niets wilde overmaken naar Nantes..

30 september 2019 om 18:33

Is toch volkomen logisch dat dit voor een deel om geld gaat hoe treurig het ook is. Heeft ook weinig met de huidige voetbalwereld te maken. Kijk naar familie ruzies die ontstaan nadat iemand overleid en dat is echt niet alleen van de huidige tijd hoor.

30 september 2019 om 18:37

Het gaat wel om miljoenen hè. Het is gewoon financieel onverantwoord om uit respect miljoenen kwijt te schelden of over te maken.

30 september 2019 om 22:01

Beide clubs hebben netjes een akkoord bereikt dus er is geen sprake van 'het gaat alleen maar om geld'. Dit is gewoon business en een volkomen tragische gebeurtenis. Ik vind de situatie nog steeds raar, een partij die 17 miljoen kan betalen kan toch ook zorgen voor luxe vervoer? Geen enkele club zal uit liefdadigheid zeggen, aghh houd die 17 miljoen maar vanwege de situatie.

Misselijkmakend dit zeg die man overlijd en waar maken ze zicht druk om geld, maarja zo zit het leven in elkaar. Ik vind dat Nantes geen geld mag ontvangen aan Sala. Het zou netjes zijn om dit geld bedrag aan een liefdadigheid te doneren gekozen door familie Sala. Maarja wie ben ik dit te zeggen he. R I P SALATrouwens vraag me af Sala heeft geen contract getekend bij Cardif nog. Dan hij heeft hij eigenlijk nog een contract bij Nantes. Zou wel netjes zijn van Nantes om die contract gewoon aftebetalen.

30 september 2019 om 18:43

Wat moet Nantes dan doen? Gewoon slikken en 17 miljoen afschrijven? Het blijft een commerciële bedrijfstak, hoe triest het verhaal ook is. Formeel heeft Sala voor Cardiff getekend, daaraan zitten nu eenmaal financiele consequenties.De fifa heeft een middenweg gekozen en dat lijkt me prima te billijken. Het gaat hier niet om een kinderboerderij met 3 schapen en een pauw, de voetballerij is nu eenmaal een miljoenenbusiness.

30 september 2019 om 18:45

Sala had gewoon getekend bij Cardiff..

30 september 2019 om 18:56

Nantes hoeft helemaal geen geld aftebetalen. Sala had al een contract ondertekend bij Cardiff en Nantes heeft alles gedaan wat ze moesten doen om de transfer rond te krijgen. Dat hij daarna terug vliegt om afscheid te nemen en vervolgens nooit meer in Cardiff aankomt daar kan Nantes niks aan doen. Voor hun is 17 miljoen heel veel geld en dus volkomen begrijpelijk dat ze het bedrag ook willen hebben.

Altijd wrang als dit soort discussies ontstaan in zo'n situatie.echter is het wel een belangrijke uitspraak die in de toekomst impact kan hebben. Stel dat een deal mondeling rond is, maar niet geregistreerd. En de speler raakt voor die tijd zwaar geblesseerd. Koper wil onder de overeenkomst uit. Wat dan?

Apart, contract is getekend dus lijkt mij dat die 17 miljoen "gewoon" op de tafel moet komen.

30 september 2019 om 19:20

Vraag is of de verkoper geleverd heeft wat er is afgesproken. Cardiff koopt een speelgerechtigde speler. En was ie dat op het moment van de ramp? Volgens mij zou je hier jarenlang over kunnen procederen. Van beide kanten valt het nodige in te brengen.

30 september 2019 om 21:14

Nee, Cardiff koopt het contract van Sala bij Nantes af. Of hij speelgerechtigd is of niet doet er niet toe, dat is iets wat Cardiff met de FA moet regelen. Op het moment dat Sala bij Cardiff medisch gekeurd is en zijn contract heeft getekend, is hij speler van Cardiff en is de verkoop afgerond. Dat hij dan terug naar Frankrijk vliegt om afscheid te nemen van zijn oude club en tijdens die terugreis om het leven komt is tragisch, maar puur zakelijk gezien niet Nantes' probleem. Zij zouden in mijn ogen dan ook het volste recht hebben op de volledige transfersom.

Voorop gesteld, deze tragedie kent louter verliezers. Maar ik vraag mij even af of hier ook niet een verzekeringsmaatschappij om de hoek komt kijken. Bijvoorbeeld die van de piloot en hoe hebben clubs zich tegen dit soort gevallen ingedekt ?

Verschrikkelijk dat Cardiff naar de rechter is gestapt. Een gentleman’s club zou gewoon betalen. Bah!

30 september 2019 om 19:18

Dat hangt van de situatie af. In deze is het ook nog zo dat Nantes het vliegtuig en de piloot heeft geregeld. Aangezien de piloot niet bevoegd was, kan ik me voorstellen dat Cardiff een bezwaar indiende. Het gaat immers om veel geld.

30 september 2019 om 19:32

Een contract is een contract. Als Cardiff hem niet had gekocht, was dit niet gebeurd. Daarmee bedoel ik trouwens niet dat Cardiff hier schuld aan heeft, dit was erg tragisch. Maar Britten willen nogal vaak koketteren met hun goede manieren, nou daar blijkt hier niets uit. Dan zouden ze het contract gewoon honoreren.

30 september 2019 om 19:37

Dus als jij iets koopt, bijvoorbeeld een computer en de verkoper belooft dat hij voor verzending zorg zal dragen. Maar hij maakt gebruik van een louche bedrijf die jouw computer niet aflevert, dan betaal jij ook de volle mep?Edit: de verkoper gebruikt als koerier iemand met een brommerrijbewijs maar die persoon stapt in de auto. En daardoor komt de computer niet bij jou aan.

30 september 2019 om 19:44

Kyle66, Nantes was niet degene die de piloot of het vliegtuig heeft geregeld. Die werden geregeld door zaakwaarnemer Willie McKay. Bovendien had Nantes er juist wél voor gezorgd dat Sala is afgeleverd in Cardiff. Hij is naar Wales gevlogen heeft een contract getekend en ging terug naar Frankrijk om afscheid ge nemen van ploeggenoten. Daarna vloog hij met het vliegtuig(geregeld door McKay) terug naar Cardiff, maar helaas is hij nooit aangekomen.

30 september 2019 om 19:58

@kyl66: Nantes heeft het vervoer helemaal niet geregeld, dus je vergelijking loopt daar al mank. Daarnaast ga je nu een persoon vergelijken met goederen, wat ook mank loopt in de vergelijking. Een contract is een contract, zo moeilijk is het niet. Als Sala op de club op het veld (cardiff) een hartaanval had gekregen, had Cardiff toch ook moeten betalen? De situatie is nu niet anders.

30 september 2019 om 20:04

Dat is de vraag, want hij was blijkbaar nog niet speelgerechtigd. Dus is de koop dan al wel definitief?

30 september 2019 om 20:11

@wanny: Jawel hoor, er zijn zelfs spelers bij clubs nog niet speelgerechtigd (bazoer destijds toen hij van PSV naar Ajax ging) en pas een half jaar later mocht spelen. Een contract bepaalt of een koop definitief is of niet en dat was geregeld.

30 september 2019 om 20:13

Ik had gelezen dat de reis door Nantes en de zaakwaarnemer was geregeld. In dat geval zouden ze gezamenlijk verantwoordelijk zijn. @4Ever, in beide gevallen gaat het om een aankoop. Een speler is ook een goed voor een koper. Dat klinkt hard, maar zolang je veel geld voor een speler betaalt, is hij een goed. Zo simpel is het. En een koopovereenkomst voor zowel een computer als een speler is een koopovereenkomst. Dus de vergelijking gaat niet mank. Jij had ook niet betaald als jouw goed (de computer) niet bij jou was aangekomen. En als Sala op het veld een hartaanval had gehad, was er geen tegenpartij geweest. Dat is juridisch heel anders.

30 september 2019 om 21:21

@wanny: Speelgerechtigdheid doet er niet toe. Bij een transfer koop je de speler niet, maar betaal je de huidige club van de speler om zijn contract af te kopen. Je koopt heel simpel het recht om iemand als werknemer in dienst te mogen nemen. En dat is maar goed ook, want anders is het hek van de dam en volgen er talloze rechtszaken. "ja maar we hebben een spits gekocht die er elk seizoen 10 in legt in de Premier League, en nu doet hij dat niet. We willen onder de koop uit". Dat werkt als je een stofzuiger koopt die thuis niet blijkt te zuigen, maar zo werkt het niet in de voetballerij. Op het moment dat Sala naar Cardiff vliegt, daar zijn keuring doorstaat en de papierwinkel getekend is, is hij speler van Cardiff en is de transactie voltooid. Nantes heeft er niks mee te maken of Cardiff hem wel of niet speelgerechtigd krijgt, en heel strict gezien zelfs niet of Cardiff hem als speler aantrekt of als hele dure schoonmaker. Het zou een ander verhaal zijn als Nantes het vliegtuig geregeld had en daardoor aansprakelijk kon worden gesteld, maar aangezien dat niet het geval is (zaakwaarnemer Mckay regelde het vliegtuig), is Nantes al haar verplichtingen gewoon nagekomen en zou de club daarmee ook gewoon de volle mep moeten krijgen.

30 september 2019 om 21:25

@kyle66: Dat is het hele eieren eten, je laatste 2 zinnen. Nantes had niets te maken met de reis naar Cardiff. Dus is het juridisch niets anders dan dat hij op het veld in Cardiff door zijn hoeven zou zijn gegaan. Dat maakt deze hele situatie zo triest van Cardiff.

4ever4ajax je moet wel beseffen dat 18 miljoen voor een club als Cardiff City een bak geld is. En hoe triest het allemaal ook is, Cardiff heeft nit de behoefte om hierdoor in financiele problemen te komen en dus wordt er dan een juridische procedure opgestart om de situatie van de club te waarborgen. En uiteindelijk zal dan wel blijken wie wat moet betalen. Maar wat ik al eerder hierboven vraag: hoe zit dit verhaal verzekeringstechnisch ?

30 september 2019 om 19:35

Maar Nantes toch net zo? Die wilden uberhaupt liever niet dat Sala ging. Hoe het precies zit met verzekeringen weet ik niet. Op de zakelijke markt is bijna alles te verzekeren, maar alles heeft z’n prijs. Geen idee of Cardiff iets daarvan heeft afgesloten en er iets van krijgt. Los daarvan heb je natuurlijk de zaak tegen de piloot vanwege het ontbreken van de papieren naar verluid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Cardiff City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.Hull City394
14.QPR38-5
15.Reading373
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
J. HoilettAanvaller233
N. Mendez-LaingAanvaller192
L. TomlinAanvaller195
G. WhyteAanvaller190
N. EtheridgeKeeper160
D. WardAanvaller165
J. BennettVerdediger260
Voor de complete selectie: Clubpagina Cardiff City.

1 fan
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 januari
Carles Pérez verlaat Barcelona voor een bedrag van dertien miljoen euro voor AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren