PSV kent weinig problemen op spekglad kunstgras in Zwolle

Zondag, 29 september 2019 om

Op het gladde kunstgras in het regenachtige Zwolle heeft PSV zondagmiddag drie punten gepakt. Op bezoek bij PEC Zwolle maakte het team van trainer Mark van Bommel geen fout tegen en won het met 0-4 door doelpunten van Pablo Rosario, Donyell Malen, Ritsu Doan en Érick Gutiérerez. De Eindhovenaren kwamen nauwelijks in de problemen en komen door de overwinning in punten weer op gelijke hoogte met koploper Ajax. Het uitvallen van Armindo Bruma is het enige smetje op de zege van PSV.

PSV speelde niet groots op het gladde veld in Zwolle. De thuisploeg speelde compact, zakte in en liet het initiatief aan de bezoekers, waarbij Jorrit Hendrix vrij werd gelaten in de opbouw. Trainer John Stegeman gaf zijn ploeg de opdracht mee om te wachten op fouten bij PSV en dat leverde in de eerste helft een grote kans op voor Reza Ghoochannejhad. Na slordig balverlies van Nick Viergever in de opbouw kwam de spits van PEC Zwolle oog in oog te staan met Jeroen Zoet. De doelman van PSV redde knap op de inzet van de Iraanse aanvaller.

De ploeg van Van Bommel moest het doen met een aantal kleine kansen. Steven Bergwijn was er nog het dichtst bij vanuit een combinatie met Michal Sadílek. Van dichtbij stuitte hij op Xavier Mous. De doelman van Zwolle zag er even later niet goed uit toen Rosario de score opende. De aanvoerder van PSV kon vrij uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied op aangeven van Bruma. Rosario plaatste de bal in de hoek en de bal leek houdbaar, maar niet voor Mous. Niet lang daarna kreeg Donyell Malen nog een goede kans om PSV op een 0-2 voorsprong te schieten. Na goed voorbereidend werk van Bruma voorkwam Sam Kersten dat Malen kon scoren.

PEC Zwolle begon uitstekend aan de tweede helft en ging op jacht naar de gelijkmaker. Mustafa Saymak kreeg een goede mogelijkheid. Hij kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied, dacht geen moment na en schoot net naast het doel van Jeroen Zoet. PSV bleef overeind en nam het initiatief over en dat moest het doen zonder Bruma. De Portugese buitenspeler raakte geblesseerd en werd vlak na rust gewisseld voor Doan. Met de Japanner binnen de lijnen had PSV weinig te duchten van PEC Zwolle, daar de energie weg leek te vloeien bij de thuisploeg.

Met nog ruim twintig minuten op de klok sloeg PSV toe. Malen had weinig ruimte nodig om uit te halen en verschalkte Mous in de korte hoek, wat zijn achtste doelpunt van het seizoen betekende. Opnieuw zag de doelman van Zwolle er niet goed uit. De bal leek houdbaar, maar kreeg op het natte kunstgras extra snelheid mee waardoor Mous voor de tweede keer deze middag geen redding kon brengen. Niet lang daarna moest de sluitpost opnieuw vissen toen Doan uithaalde. De invaller scoorde in de verre hoek en bracht de stand op 0-3. Het betekende zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst.

De wedstrijd was beslist en dus koos Van Bommel om een aantal van zijn belangrijke spelers te wisselen. Bergwijn kreeg in de tweede helft een lelijke overtreding te verwerken en werd direct na het derde doelpunt gewisseld, al was de aanvaller daar zichtbaar niet blij mee. Tien minuten voor tijd werd ook Mohamed Ihattaren naar de kant gehaald ten faveure van Gutiérrez, die zijn rentree maakte nadat hij enige tijd aan de kant stond met een handblessure. In het slot van de wedstrijd bepaalde de Mexicaanse invaller de eindstand op 0-4. Zodoende keert PSV met drie punten op zak huiswaarts en kan het vizier gericht op het duel van aanstaande donderdag in de Europa League met Rosenborg BK.Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door yoda)

Man man wat schaam ik mij voor de grasmat in Zwolle. Geen sprankelende middag voor PSV maar toch minimale inspanning een goed resultaat.

29 september 2019 om 16:26

Die mat is wel next level slecht inderdaad. Sommige kunstgrasvelden zijn nog enigszins bekwaam (al hoort het sowieso niet) maar deze is echt bizar haha..

29 september 2019 om 16:33

Slecht gevoetbald op een waardeloos veldje maar dan nog met 4-0 winnen is gewoon heerlijk. Maar aub PEC bestuur doe wat aan dit veldje. Kan me voorstellen dat je eigen spelers liever uit spelen dan thuis.

29 september 2019 om 16:49

Vanaf volgend seizoen echt gras gelukkig. Heeft te lang geduurd

Wat valt een keeper als mous zwaar door de mand vandaag , 2 van de 4 doelpunten zat hij goed fout

29 september 2019 om 16:27

Met de kanttekening dat zo'n bal zoveel sneller op je afkomt dan normaal, is ook lastig op zo'n ijsbaan.

29 september 2019 om 16:29

Mous zal bij Zwolle wel trainen op kunstgras en zou dus moeten weten hoe ballen kunnen gaan op zo'n veld.

29 september 2019 om 16:34

Dit had weinig weg van kunstgras hoor, alles was volledig platgetrapt en spekglad.

29 september 2019 om 16:29

Net bij Fox had Arnoud het er over (dacht ik op afstand te horen) dat juist dit kunstgras er voor zorgt dat de bal 3x zo snel gaat. 0 afgeremd word dus dat keepers sowieso benadeeld worden. Maar hij zag er idd niet altijd even lekker uit

29 september 2019 om 16:50

Eens. Ook geen enkele bal klemvast bijna. Zonde, zo heeft je de goals toch te makkelijk weg

29 september 2019 om 17:38

Mous valt mij het hele seizoen al tegen nog geen noemenswaardige redding gemaakt en staat vaak verkeerd gepositioneerd(vaak ook achter de doellijn). Kan me ook haast niet voorstellen dat hij de beste keeper in de keukendivisie was.

Nou dat was een pot tussen mannen en jongetjes. Pec speelde enthousiast maar naïef. PSV slim en zakelijk. Groot verschil in kwaliteit.

Heerlijke en terecht overwinning zonder echt groots te spelen. Deze aanval scoort zo eenvoudig, alhoewel de Zwolse keeper een beetje meehielp. Mooi dat Doan zn eerste goaltje gemaakt heeft en wederom Malen met een treffer. Malen is wel los! Baumgartl is toch ook echt sterk in de verdediging en is wel een erg fijne aankoop gebleken! Forza PSV 😁

29 september 2019 om 16:35

Baumgartl is de aankoop van dit jaar. Geweldige speler die goed positioneert het spel begrijpt, goed zijn man afdekt en lekker rustig is aan de bal. Ben benieuwd of vd Vaart nog steeds commentaar heeft op hem??? niet dat ik daar iets van aantrek :P.

29 september 2019 om 16:51

Die Baumgartl echt een erg goede speler! Verdedigend erg sterk, voetballend ook gewoon goed. Misschien wel de beste CV van de eredivisie op dit moment

29 september 2019 om 16:54

Mee eens, hij is jong maar speelt erg volwassen. Je ziet dat hij rust en discipline heeft meegekregen vanuit de U21 in Duitsland . Ontzettend korte sterke inspeelpass heeft hij. Het lijkt wel Mertesacker2.0 alleen veel sneller.

29 september 2019 om 17:02

Leuke speler, maar je vergeet Blind en Jansen. Ik denk dat ik zelfs Veltman in zijn huidige vorm hoger inschaal. Doet geen gekke dingen meer, is daardoor zeer betrouwbaar en is ok (niet geweldig) aan de bal.

29 september 2019 om 17:08

@redey32 Daarom vind ik het ook bijzonder dat van der Vaart hem altijd afbrandt bij Studio Voetbal. Je zal bijna denken dat hij iets met Sylvie heeft gedaan. 😜

29 september 2019 om 17:12

Blind is inderdaad een kanshebber, maar kom op, een Jansen kan je toch niet als hetzelfde niveau zien? En veltman is ook nooit meer dan redelijk. Ook als Ajacied mag je best is een eerlijke mening over eigen spelers hebben hoor

29 september 2019 om 17:27

Veltman valt zeker buiten dat rijtje. Doet het leuk en steeds beter. Vindt het een beetje een zelfde soort speler als Viergever alleen dan wat minder volwassen. Pakt te snel gele kaarten. Jansen is een en al ervaring en met Blind ben ik het wel met je eens. Mijn voorkeur zou in ieder geval altijd naar Baumgartl gaan.

29 september 2019 om 17:49

Blind is beter, Veltman denk ik ook wel. Daarna heb ik nog niet veel beteren gezien dit seizoen

29 september 2019 om 18:06

Qua overzicht en veldspel is Blind beter toegegeven. Lange bangen is blind ook sterker in. Verdedigend en fysiek is Baumgartl sterker. Korte passing van Baumgartl is ook goed plus hij straalt rust uit achterin. Ik weet wel wie ik zou kiezen. Maargoed het is puur wat je nodig hebt en in welk team.

29 september 2019 om 19:02

@ lumni 'doet geen gekke dingen meer'.. Tegen Lille had die al een penal tegen moeten hebben op het begin van de wedstrijd voor vasthouden van het shirt van de tegenstander. Veltman is gewoon heel erg matig en heeft geluk dat hij bij een van de twee beste teams speelt. Ook een heel geniepig mannetje en als de VAR consequenter gebruikt zou worden had deze man al vele, vele gele kaarten gekregen. Zet Veltman bij een willekeurig team neer, ik zeg maar wat, Utrecht, Heereveen of Willem II en hij is gewoon een van de elf. Zal daar niet uitblinken. Ook dat je over Jansen begint is absurd. in de opbouw een goede speler (mag ook wel als je eerder in je carriere altijd op het middenveld/10 hebt gespeeld) maar is echt niet beter dan een Bothegin ofzo.

Goede en verdiende overwinning en zeker 4 verschillende spelers die gescoord hebben. En wat een veld zeg dat kan echt niet.

Terechte overwinning. Vraag me af wanneer de KNVB de kunstgrasvelden in Nederland gaat verbieden. Tis waardeloos om op dit veld te gaan voetballen.

29 september 2019 om 16:32

Zwolle heeft al aangegeven binnen een aantal seizoenen te switchen naar een hybride grasmat. Daarnaast gaan steeds meer clubs weer over naar natuurgras dus dat is een goede ontwikkeling.

29 september 2019 om 16:40

Wat is een hybride grasmat? Op waterbuis? Google zegt niks.

29 september 2019 om 16:40

Hoop iig dat die aantal seizoenen niet al te lang zal duren. Dit is toch geen gezicht joh. Zelfs ik voel de pijn van de spelers, terwijl ik op de bank voetbal aan het kijken ben. De spelers hebben gewoon twee dagen rust nodig om bij te komen van zo'n veld.

29 september 2019 om 16:45

Een hybride mat is een veld met 90% echt gras en wat plukjes kunstgras. Volgens mij heeft Vitesse ook zo'n mat liggen in het Gelredome.

29 september 2019 om 19:04

Ajax ook. De meeste clubs hebben een hybride mat omdat deze qua duurzaamheid en onderhoud veel beter is dan een 100% natuurlijke mat.

29 september 2019 om 19:31

Op het hoofdveld op de herdgang ligt ook een hybride mat

Relatief eenvoudig voor PSV na een ietwat stroef begin. Toch weer 4 doelpunten gemaakt.

Uitslag is goed maar jeetje wat schaam ik mijzelf. Tijd lopen rekken tegen Pec Zwolle. Wat is er gebeurd met het hedendaagse voetbal. Klap er gewoon vol bovenop en ga voor de 6-7 goals.

29 september 2019 om 16:37

Zoet heeft een nieuwe inspiratiebron in de naam van Onana ofzo. Ik vond het echt belachelijk wat er gebeurde. Dit is gewoon beschamend, Ach... 4-0 winnen op dit veld is ook wel lekker. op naar EL

29 september 2019 om 16:39

Zoet is geen PSV keeper, hoop op fouten zodat Unnerstall kan gaan keepen.

29 september 2019 om 17:01

Dus je hoopt dat je eigen keeper fouten gaat maken? Ik snap dat je Zoet liever naar de bank ziet verhuizen maar dit gaat me wel erg ver haha.

29 september 2019 om 17:29

4x een Fout met een 5-4 overwinning kan ook 😇

29 september 2019 om 17:38

Zoet doet het de laatste tijd uitstekend. Hij heeft ook maar de instructie gehad om tijd te rekken. Maar die bal van Reza pakte hij er toch geweldig uit.

29 september 2019 om 19:06

Ach, wedstrijd is gespeeld, je speelt op een verschikkelijk veld tegen een tegenstander die niks in te brengen heeft en Donderdag moet je weer Europees. Gewoon lekker rustig aan doen. Snap ik wel.

Lekker wedstrijdje hoor, heb zelden PSV zo stabiel zien spelen als vandaag. Ze hadden de wedstrijd compleet onder controle, kwamen er makkelijk uit. Goed in de kleine ruimtes en vooral goed voetbal laten zien. Beste man van het veld was Doan. Hij speelde echt goed maar ook Hendrix was vandaag weer belangrijk. Mooie 3 punten, 2 goals ingelopen op Ajax en nu op naar noorwegen en onszelf weer dichter bij de Knockout fase gaan knokken tegen Rosenborg!

29 september 2019 om 17:53

Bij echte controle, verwacht ik de bal niet zo vaak in de eigen 16 meter, zoals psv dat vaak toestaat. Je kunt inzakken, maar ook gewoon zorgen dat tegenstander niet dichter dan halverwege jouw helft kan komen. Anders uiterlijk 20 meter. Maar hoe vaak heb ik een voorzet in de 16 meter gezien en psv de bal zien weg koppen of schieten. Je vraagt er zo om dat die bal een keer goed valt, zoals bij die kopbal van Hamer, die rechtsback, die hij net naast kopte.

29 september 2019 om 19:08

'als de bal een keer goed valt' Je kunt ook gewoon zeggen dat het een kwaliteit is van de PSV spelers dat ze alle luchtduels winnen. En met spelers als Viergever, Baumgartl (die letterlijk elk luchtduel won), Dumfries en Rosaria heb je veel meer lengte dan Pec. waarom zou ze je dan niet die voorzet laten geven als je zoveel voordeel hebt in de lucht? Laat PEC maar lekker naar voren komen, alleen maar meer ruimte voor Malen en co om te counteren.

30 september 2019 om 06:50

Als dat een bewuste keuze was, om Zwolle te laten voorzetten, prima. Ik vind dat raar, maar oké. Controle door ervan uit te gaan dat je de ballen wel uit je 16 gaat koppen....

Een zichzelf respecterende ED club speelt toch niet op zo'n veld man... Wat een aanfluiting, 3e rangs club dat PEC, kansloos

Dit PSV kan het Ajax wel eens lastig maken tot de laatste speeldag. PSV heeft een bredere selectie tot haar beschikking tov afgelopen jaar. Daarnaast zijn de spelers rijper en de mensen die op de bank zitten konden ook basisspelers zijn. Gakpo, Doan, Mitro, Guti, Schwaab zouden de basis 11 aankunnen. Altijd lekker ook day PSV meerdere systemen kan spelen met name door hun snelheid en een breker als Mitro hebben. MOTM: Baumgartl, speelde zeer volwassen, degelijk en ontpopt zich tot de nieuwe leider van PSV zodra hij de taal beheerst.

Zwolle speelde veel te afwachtend en leunde teveel achterover. Daardoor kon PSV defensief moeiteloos op de been blijven. Als je PSV wil verslaan moet je ze keihard onderdruk zetten op eigen helft. Ajax deed dit ook, met de verdedigers net achter de middellijn. Op een counter gokken tegen PSV is een bijna zinloze oefening.

29 september 2019 om 16:48

Gedeeltelijk mee eens. Inderdaad te afwachtend maar toch heeft Zwolle ook wel meer dan een handvol aardige kansen bij elkaar weten te spelen

Zeker geen grootse wedstrijd maar meer dan voldoende om de terechte volle 3 punten mee naar Eindhoven te nemen. Grasmat was wel heel erg belabberd, zou eigenlijk afgekeurd moeten worden (in ieder geval in deze conditie) door de knvb met een reglementaire overwinning voor de uitclub (in dit geval PSV).

Lange tijd redelijk mee gedaan, maar als we drie goals als cadeautjes weg geven is het natuurlijk snel gedaan. Op zich over grote delen van het spel tevreden, maar PSV duidelijk te degelijk en meer kwaliteit vandaag. Wel triest dat een Zoet tijd gaat rekken in het begin van de tweede helft al. Al met al dus niet heel ontevreden, al is het toch zonde dat je relatief dik verliest.

2 woorden. Veld en keeper. Beide bagger. Lees in de reacties onder mij dat er volgend seizoen echt gras komt. Een zegen. Nu vvv nog. Dat is daar ook een ramp

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MaduekeAanvaller62
D. MalenAanvaller63
J. PiroeAanvaller20
E. ZahaviAanvaller20
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper60
M. DelangheKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

116 fans
Keeper, 29 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 29 oktober
Naast Barcelona en Juventus is ook Manchester United in de markt voor Ryan Gravenberch. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren