Gigantisch verschil in eigen vermogen tussen Ajax en PSV

Vrijdag, 27 september 2019 om

Ajax heeft vrijdag de jaarcijfers gepresenteerd. Behalve een winst van 51,9 miljoen euro meldde de club uit Amsterdam ook over een eigen vermogen van 210 miljoen euro te beschikken. De schatkist van de regerend landskampioen blijkt een stuk beter gevuld dan die van PSV, zo blijkt uit berichtgeving van het Eindhovens Dagblad. Clubwatcher Rik Elfrink schrijft op Twitter dat het eigen vermogen van de Eindhovenaren 38 miljoen euro bedraagt.

Ajax blijkt over 172 miljoen euro meer aan eigen vermogen te beschikken dan de concurrent uit Eindhoven. PSV maakte vrijdagochtend de jaarcijfers bekend en daarin is de verkoop van Hirving Lozano aan Napoli nog niet meegenomen. De huidige nummer twee van de Eredivisie presenteerde een netto omzet van 4,6 miljoen euro, het hoogste bedrag in tien jaar tijd.

De club zette in het afgelopen boekjaar 96,6 miljoen om en de Champions League had daar een groot aandeel in. De club incasseerde 29,3 miljoen vanwege zijn deelname aan het miljardenbal. Doordat er ook, onder meer, om en nabij de 29 miljoen binnenkwam uit sponsoring, 15,6 miljoen uit toegangskaarten en 9 miljoen uit media-gelden, steeg de omzet met 35 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De jaarcijfers van Ajax zien er rooskleurig uit, mede door het success in het afgelopen Champions League-seizoen. Het team van trainer Erik ten Hag bereikte de halve finale en harkte ruim negentig miljoen euro binnen. Het success in het miljardenbal ging echter wel gepaard met hogere kosten als prestatiebonussen en verbeterde contracten.

Desondanks boekte de club een winst van ruim vijftig miljoen euro. Ajax verwacht ook voor het volgende boekjaar zwarte cijfers te schrijven. Dat komt mede doordat de club zich weer heeft geplaatst voor de groepsfase van de Champions League en het feit dat de verkoop van Matthijs de Ligt nog niet in het afgelopen boekjaar is meegenomen. De Oranje-international werd voor 75 miljoen euro aan Juventus verkocht.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door adzevedo)

Natuurlijk is het verschil gigantisch en het is een utopie om te denken dat PSV het verschil met Ajax wel even gaat goed maken. Daar staat wel tegenover dat PSV er gewoon prima opstaat, waarbij ook de waarde op het veld momenteel fors is. Met name voorin kan PSV flinke transfersommen tegemoet zien. Het verschil met de andere ploegen in Nederland wordt alleen maar groter, op AZ na. Van daaruit kan PSV wellicht stappen gaan zetten richting 100 miljoen eigen vermogen en volledig schuldenvrij.Feit is dat Ajax er fantastisch voorstaat. Wel zie je aan de kosten dat succes een prijskaartje heeft. Bovendien ziet de selectie er komend seizoen weer heel anders uit en kan het sportief maar zo weer wat minder gaan.

27 september 2019 om 19:06

En nu maar hopen dat ze die miljoenen ook deugdelijk kunnen investeren. Want al jaren blijkt wel dat het echte talent geen zin heeft in deze Mickey-Mouse-League.

27 september 2019 om 20:07

Zoals Cruijff alles op een andere manier bedoelde. Hoe ouder ik word, hoe beter ik zijn manier van denken begrijp. Voetbalgeleerde slash filosoof van een eenzaam hoog niveau. Als voetballer briljant, als denker geniaal. Daarom boven alle goats verheven wat mij betreft.maar dat terzijde, al zal er vast een twinkeling in zijn ogen zijn verschenen als hij het huidige Ajax had gezien.

27 september 2019 om 19:12

Feit blijft wel dat de aankopen bij PSV redelijk tegenvallen, en dan heb ik het vooral over John de Jong. PSV heeft nu geluk dat ze een hele goede lichting aan talenten hebben, maar als je dat dan ook nog eens weet te combineren met directe versterkingen, dan is het verschil met Ajax niet zo groot. Blijf je echter tegenvallend transfereren, en heb je een keer eens een tegenvallende lichting, dan is het verschil tussen PSV en Ajax enorm. Het gaat dus niet om wie het meeste geld heeft, maar wie de beste td heeft. Brands haalde geweldige spelers naar Eindhoven met ook maar een minimaal eigen vermogen. Toch heeft het sportief veel opgebracht.

27 september 2019 om 19:19

@Ajax/Barca, zo negatief hoeft niet. Bruma speelt prima net als Baumgartl. Dat zijn toch de twee duurste investeringen. Die leveren hun geld weer op. Verder zijn spelers als Lucassen, Ramselaar en Pereiro letterlijk al afgeschreven op de balans waardoor PSV daar geen last meer van heeft financieel gexien. Daarnaast loopt er met Ihatteran, Bergwijn, Malen, Gahkpo voldoende talent rond. En zitten in de jeugd nog spelers als Piroe waar je veel van kan verwachten. Bij Ajax renderen Bande (blessure) Marin bijvoorbeeld ook niet. En zijn er ook spelers als Cassier, Orejuela, Kristensen geweest die ook weer vertrokken zinn.

27 september 2019 om 19:27

Ajax/barca 2014, ondanks dat ik je verhaal nogal onsamenhangend vind, denk ik er wel uit te concluderen dat ik het niet met je eens ben. De aankopen van PSV over de afgelopen jaren vind ik over all zeker niet minder dan die van Ajax. Ramselaar, Romero en Luckassen zijn niet goed genoeg bevonden, maar daar staan tegenover de aankopen van Angelino, Dumfries, Gutierrez, Bruma en Baumgartl. Laatste 3 nog even afwachten maar lijken zich te ontwikkelen tot volwaardige basisspelers. Bij Ajax zijn Bandé, Magallan, Ourejuela nou niet echt succesvol gebleken. Promes is nog even afwachten. Tagliafico en Tadic zijn top. Net als bij PSV is het juist met name de eigen jeugd en doorstroom van jong Ajax die het team dragen.

27 september 2019 om 20:38

@D-bergkamp, zo geweldig is die Bruma ook weer niet. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij PSV de Cl heeft gekost, omdat er eerst geld aan hem werd uitgegeven in plaats van de broodnodige CV. (Daar kan Bruma natuurlijk niks aan doen) Bovendien heeft hij niet bij Real Sociedad en Leipzig weten te imponeren. Baumgartl lijkt me opzich wel een prima speler.

27 september 2019 om 20:58

Het verschil is vooral op papier. In mijn ogen is de selectie van Ajax ook sterker, maar het gat tussen PSV en de andere 16 teams is nog zo groot dat ze gewoon prima mee kunnen blijven doen, en een misstap voor beide cruciaal kunnen zijn, maar in Nederland zullen we niet zo snel zien dat een ploeg met grote voorsprong kampioen wordt, puur omdat de 'rest' clubs zo een laag niveau hebben.

27 september 2019 om 21:05

@Ajax/Barca2014.Dus het mislopen van de CL is Bruma zijn schuld omdat het technisch beleid hem heeft gehaald ipv een CV. Foei Bruma!

27 september 2019 om 21:13

Hoewel ik dat natuurlijk niet bedoel, heb ik mijn reactie toch maar voor de duidelijkheid aangepast.

27 september 2019 om 19:26

Ik kan als Feyenoorder alleen maar dromen van dat soort bedragen. De verschillen worden alleen maar groter en ik vraag me af of dat voor ook maar iemand in the long run goed is.

27 september 2019 om 19:37

voor Feyenoord zeker niet. Maar dat is offtopic in dit onderwerp. Met deze begrotingen is het vooral doodzonde dat Psv zich niet heeft kunnen handhaven in Europa.

27 september 2019 om 19:50

Ik denk als ajacied dat dat voor niemand goed is in the long run. Het lijkt mij echt helemaal niet leuk om een soort juve of psg van een competitie te worden. Spanning in een competitie is wat voor mij een competitie leuk houdt. Als je ieder jaar de uitkomst al weet, dan is de lol er snel vanaf

27 september 2019 om 21:36

@orgullo misschien wel. dan krijgt Feyenoord iig door dat we hoger moeten inzetten als die middelmaat uit de Eredivisie en al die oud spelers. hopelijk blijkt Senesi de eerste stap in de goede richting

27 september 2019 om 20:07

DieGelbeReds: klopt als een bus. Alleen zal Ajax nog verder uitlopen omdat ze CL spelen.

27 september 2019 om 21:36

Dat moet je nog maar afwachten of die spelers voor heel veel geld weg zullen gaan. Daarom is het missen van de CL dit jaar voor PSV extra pijnlijk. In de EL spelen is leuk maar daar raken de scouts niet van overtuigd. Malen en Ihattharen zijn enorme talenten maar het is nog veel te vroeg om te roepen dat die wel even voor heel veel geld zullen transfereren.

27 september 2019 om 21:38

Mijn conclusie is dat zowel Ajax als PSV er uitstekend voor staan. Het verschil in eigen vermogen is niet van dit jaar, dat is al een aantal jaren zo. Maar daar zou PSV wat mij betreft niet op moeten focussen. Blijf lekker op jezelf focussen en ga zo door (en probeer je merchandise te verhogen). We hebben met deze 2 ploegen 2 gezonde reuzen in de eredivisie!

28 september 2019 om 01:01

Het verschil in eigen vermogen is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid en dat verschil wordt alleen maar groter in de toekomst omdat Ajax streeft naar een verdubbeling van de huidige begroting die al ruim 100 miljoen bedraagt en dat staat helemaal los van het eigen vermogen.

Dit weet toch iedereen al. De gehele dag zie je allerlei artikelen langs komen over de cijfers, moet dat dan zonodig nog even naast elkaar gelegd worden zodat iedereen nogmaals voor de zoveelste keer kan zien dat Ajax over meer eigen vermogen bezit. Beetje overdreven om zo de nadruk te leggen op het feit dat Ajax op papier de betere middelen heeft dan PSV.

27 september 2019 om 19:18

Van beide clubs komen vandaag de cijfers naar buiten. Enige 2 concurenten in Nederland. Maar waarom mag dat niet naast elkaar worden gelegd? Is dan toch ook super knap dat psv qua voetbal gelijk op gaat. Maar Ajax heeft financieel gewoon een straat lengte voorsprong.

27 september 2019 om 19:35

Gelijk op na 7 wedstrijden in de ED is niet echt een graadmeter. De CL is de graadmeter, want beiden winnen van Fortuna, RKC etc etc. Daaruit blijkt dat het verschil groeiende is. PSV was de onderliggende partij overigens zondag. Die 1-1 doet daar weinig recht aan.

27 september 2019 om 20:11

Klopt ook ben ook voor ajax, dacht laat ik het positief brengen. Ze zijn idd in Eindhoven heel snel vergeten dat die titelstrijd vorig jaar om CL ging. En als ik de berichten lees vinden ze EL ook prima.

27 september 2019 om 19:29

Potje azijn ook al de hele dag bij de hand? Is een jaarlijks terugkerend moment, maar deze cijfers zijn voor Nederlandse begrippen uniek. Terecht aandacht ervoor. Volgend jaar lekker dagje telefoon uit of jezelf bedwingen op die eindeloze reeks berichten te klikken. Ik hoop als Ajacied dat psv, feyenoord en az aanhaken wat betreft Europese en financiële resultaten. Dat maakt onze competitie sterker.

27 september 2019 om 19:47

Nee de cijfers komen vandaag naar buiten en het gaat om de 2 top clubs van Nederland die beiden vorig jaar bijvoorbeeld in de Champions League uit kwamen. Misschien moet jij jezelf niet zo snel op je pik getrapt voelen, er komt genoeg onzin nieuws uit, maar dit is gewoon nieuwswaardig.

27 september 2019 om 19:50

Dit lijkt me niet meer dan logisch. Het liefst zou ik de cijfers van alle betaald voetbalclubs naast elkaar zien. Ben benieuwd of Feyenoord ook zwarte cijfers kan presenteren.

27 september 2019 om 20:12

Ik ga daar eigenlijk toch wel vanuit, aangezien Feyenoord vorige zomer alleen Sinistera heeft gekocht maar wel met Boetius, Amrabat en Vilhena (voor 30 juni) genoeg miljoenen heeft binnen gehaald. Daarmee zou je zelfs het niet spelen van EL compenseren. Ik denk dat Feyenoord wel aan de goede kant van de streep staat. Misschien niet operationeel, maar dat is wel op te vangen.

28 september 2019 om 00:29

Als de rollen omgedraaid waren had je het heerlijk nieuws gevonden, zo werkt dat toch. Hou jezelf toch niet zo voor de gek joh.

Beiden enorm mooie resultaten, en AZ ook niet te vergeten. Alleen maar goed voor de eredivisie dit. Zo kunnen we misschien stappen zetten en structureel boven landen als Oostenrijk, Roemenië, België etc etc komen Europees!

27 september 2019 om 19:15

Roemenie is toch al flink wat jaren geen concurrent geweest. Oekraine, Turkije etc wel. Als Nederlandse clubs het zowel dit jaar als volgend jaar goed zijn, kunnen ze prima een paar landen voorbij. Het enige wat echt ver uit Nlse handen ligt is de kwalificatie voor 2 cl ploegen, waar je vgm voorbij onder meer Portugal moet

27 september 2019 om 19:20

@Arsenal, nu Portugal al enkele jaren geen derde bedrijven als investeerders mag hebben word het al snel een stukje minder. Die ploegen zijn niet omverslaanbaar voor een Ajax/PSV.

27 september 2019 om 21:03

Precies. Dat hebben we vorig jaar gezien met Ajax tegen Benfica. En even geleden nog, met PSV tegen Sporting. Vroeger waren dat vaak kansloze missies. Nederlandse clubs zijn over het algemeen kerngezond. Eigenlijk bizar dat een land met miljoenen minder inwoners zo ver voor staat op ons.

Misschien is onze Mickey Mouse competitie wel de gezondste competitie van Europa!!

Ajax plukt de vruchten van een geweldig seizoen. Maar PSV kan hetzelfde bereiken als alles meezit. Ver komen in de EL, spelers als Malen, Bergwijn, Ihattaren, Gakpo vertegenwoordigen veel waard als ze dit seizoen schitteren en misschien zelfs een rol kunnen spelen op het Ek.maar het staat vast dat Ajax wel een gigantische voorsprong heeft.

27 september 2019 om 19:19

Dat is zo maar de verdienste in de EL vallen in het niet bij de CL. Stel PSV haalt de kwartfinale EL en Ajax kwartfinale CL dan incassert Ajax zo'n 3 tot 4x zoveel uitgekeerd.

27 september 2019 om 20:07

nou dat gat in eigen vermogen maakt PSV niet zo 123 goed hoor,heeft ajax 8jr gekost op het op te bouwen met elk jaar wel waanzig goede uitgaande transfers voor de volle mep, zie ik PSV niet zo snel doen. En ajax gaat ook gewoon door met de groei.

Mooi dat verschil van Afca. Komt mede door het goede jaar en dit jaar hebben ze ook grote kans veel geld binnen te halen daar waar PSV dit jaar achter gaat blijven. Maar het Philips stadion in wel ook eigen vermogen en dat zie ik nergens terug komen?

27 september 2019 om 19:59

Dat zie je nergens terugkomen nee. 140 miljoen uit mijn hoofd? Je kunt er daarintegen ook weinig mee, tov eigen vermogen. Wel kan PSV straks meer verdienen als ze zelf gaan verhuren voor evenementen. Dingen als Sensation gaat alleen niet werken, zo middenin een woonwijk

27 september 2019 om 20:06

Bedoel je in eigendom of eigen vermogen? Als de 38 mln. Eigen vermogen vooral in de waarde van het stadion zit dan heb je er niet zoveel aan... Als je bedoelt dat PSV een hogere omzet heeft omdat alle opbrengsten van het stadion naar de club zelf gaat dan heb je gelijk. Maar dat zie je vooral terug in de hogere omzet (en mogelijk deels in hogere kosten). Ajax zou dus inderdaad nog meer winst kunnen pakken als zij eigenaar waren van de Arena. Gelukkig voor de andere Nederlandse clubs is dat niet het geval

27 september 2019 om 23:51

Ik snap wat je bedoelt, maar ik hoop als Ajacied eigenlijk dat Ajax juist meer aandelen van de ArenA NV gaat kopen, zodat ook die opbrengsten stijgen. Ik snap eerlijk gezegd sowieso niet wat Ajax moet met zoveel geld op de bank... een buffer is leuk, maar een buffer van ~50 miljoen is echt wel genoeg.

28 september 2019 om 14:29

@JJeroen. Ik vermoed dat Ajax op den duur het stadion wil kopen (geen idee wat dat zou kosten en dus of het op korte termijn al mogelijk is) en dan nog steeds een leuke buffer aan eigen vermogen over wil houden.

PSV maakt op het gebied van sponsoring en commerciele activiteiten volgens het huidige jaarverslag een groei door. Ik denk dat voor PSV dat het belangrijkste is, ze hebben namelijk vrij weinig invloed op wat de concurrent doet op dat gebied. Bovendien is een deel van het verschil ook logisch omdat Ajax meer transferopbrengsten heeft en dankzij de Europese prestaties flink meer uitgekeerd krijgt. Tja, daar heb je als PSV zijnde geen invloed op. Natuurlijk is het wel van belang voor de onderlinge verhoudingen tussen beide clubs, maar als jij als hardloper een dik persoonlijk record loopt en naast jou loopt iemand anders nog sneller. Moet je dan ontevreden zijn over je eigen prestatie? Ik denk van niet, zolang PSV groei laat zien en ontwikkeling (zie de jeugdspelers die eraan komen) dan is het een kwestie van acceptatie en de focus op jezelf blijven houden. Omgekeerd werkt het net zo, heel leuk voor Ajax deze cijfers en harstikke mooi : maar de verhouding ten opzichte van PSV heb je maar beperkt in de hand. Als PSV volgende zomer ook voor 200 miljoen aan spelers gaat verkopen dan valt daar vrij weinig aan te doen. Je moet bezig zijn met je eigen groei en ontwikkeling als club. Beide clubs doen dat momenteel geweldig.

27 september 2019 om 21:41

Ja als als. Dat telt niet. De cijfers spreken voor zich. Ik ben het met je eens dat PSV naar zichzelf moet kijken. En het moet groeien en wel heel snel wil het niet te ver op ajax achter raken. Een nieuw stadion, meer verkoop uit merchandising, grotere sponsordeals etc.... Daarnaast is de selectie niet heel erg in balans op een aantal toppers na. Als je kijkt wat er nu in Jong PSV speelt dat is echt kommer en kwel. Er zal na dit seizoen wederom flink dienen te worden geinvesteerd. Maar is dat geld wel aanwezig mochten de grote transfers naar buiten uitblijven??

28 september 2019 om 01:37

De cijfers spreken zeker voor zich, maar had je werkelijk iets anders verwacht? Ajax haalt de halve finale van de CL, pakt de dubbel, veroverd de harten van neutrale fans in Europa en verkoopt megatalenten voor topbedragen. Als PSV dan een behoorlijk seizoen draait (83 punten, 2de) en in een moeilijke groep in de CL strand, dan verwacht je toch ook wel behoorlijke verschillen in de cijfers niet? PSV heeft amper invloed op de groei van Ajax, dus handelen op basis van die vergelijking gaat niet helpen. Bovendien laten de cijfers van PSV dat qua herinvesteren redelijk aan de max zitten momenteel. Het is niet zo dat ze een gigantische reserve geld hebben die op de plank niks ligt te doen. Jong PSV is weliswaar kommer en kwal, maar als je ziet hoeveel talenten zijn doorgestroomd sinds Van Bommel coach is (en hoeveel verhuurd zijn aan Eredivisie clubs) dan is dat ook niet zo vreemd. Als je kijkt naar de selectie van PSV is er voldoende potentie aanwezig voor groei dit seizoen en komend seizoen.

28 september 2019 om 01:51

De groei blijft dit seizoen wel een beetje achter door het missen van CL. Maar PSV is wel erg goed bezig. Hoorde een aantal roepen dat Feyenoord wel aan kon sluiten bij PSV maar de cijfers zeggen anders. Daarbij heeft PSV veel kapitaal op het veld staan. Dat zie ik in Rotterdam niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

127 fans
Verdediger, 20 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 9 1 2 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
Laatste voetbalnieuws

Juventus beloont ‘De Ligt-mentor’ met nieuw contract tot medio 2024

Leonardo Bonucci heeft dinsdag een nieuw contract bij Juventus ondertekend, zo meldt de club via de officiële kanalen. De 32-jarige verdediger heeft zijn handtekening gezet onder een verbintenis tot medio 2024....Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 19 november
David Beckham overweegt om de aan Manchester United gelinkte Mario Mandzukic in januari naar Inter Miami CF te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren