Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

UEFA presenteert nieuwe opzet Nations League: de belangrijkste veranderingen

Laatste update:

De UEFA kijkt terug op een succesvolle eerste editie van de Nations League. De reacties vanuit de Europese voetballanden klonken positief. De Europese voetbalbond ziet echter genoeg ruimte voor verbetering en is gaan schaven aan het format van het landentoernooi. In het seizoen 2020/21 vindt de tweede editie plaats en dat zal gebeuren in een gewijzigde opzet.

Met de komst van de Nations League werd het aantal oefenwedstrijden drastisch verminderd. Landen spelen in het toernooi in competitieverband tegen op papier gelijkwaardige tegenstanders, wat in het eerste seizoen mooie krachtmetingen opleverde. Het Nederlands elftal was bijvoorbeeld ingedeeld in een ijzersterke poule met Duitsland en Frankrijk, en werd tot ieders verrassing groepswinnaar. De UEFA stelde een miljoenenbonus voor de winnaars in het vooruitzicht en het toernooi is een vangnet voor landen die zich via de reguliere kwalificatiecampagne niet direct plaatsen voor het EK van 2020. De Nations League bleek in meerdere opzichten een schot in de roos.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Na een evaluatie met de 55 voetbalbonden heeft de UEFA besloten om de opzet van de Nations League aan te passen. De wens om nog minder (zinloze) oefenwedstrijden te spelen werd ontvangen bij de Europese voetbalbond. Door het landentoernooi iets anders in te delen, wordt het aantal oefenduels verminderd. Het aantal wedstrijden in de Nations League wordt met de nieuwe opzet vergroot van 138 naar 162, waardoor het toernooi ook een hogere commerciële waarde krijgt. Het succesvolle concept van de Final Four blijft onveranderd. De vier winnaars van League A spelen tijdens de eindronde nog steeds tegen elkaar om de eindzege.

Cristiano Ronaldo, de absolute koning van Europa

Net als de afgelopen editie van de Nations League worden landen ingedeeld in vier verschillende divisies: A, B, C en D. De indeling van deze divisies zijn bepaald aan de hand van de prestaties van het afgelopen Nations League-seizoen. Hoe de groepen eruit komen te zien, wordt op 3 maart 2020 bepaald tijdens de loting in Amsterdam. De divisies worden op een andere manier ingedeeld dan bij de eerste editie van de Nations League. De divisies A, B en C tellen in 2020/21 16 landen, divisie D telt 7 landen.

Door de uitbreiding van twaalf naar zestien landen, blijven Duitsland, Polen, Kroatië en IJsland in divisie A. Deze landen eindigden als laatste in hun poule en zouden derhalve degraderen naar divisie B. Door de nieuwe opzet worden die landen dus gespaard.

Divisie A
Portugal (titelhouder), Nederland, Engeland, Zwitserland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Kroatië, Polen, Duitsland, IJsland.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaar plaatst zich voor de Final Four. In juni 2021 worden dan twee halve finales, een troostfinale en finale gespeeld. De UEFA wijst een van de vier finalisten aan als gastland. De landen die als nummer vier eindigen in hun divisie degraderen naar divisie B.

Divisie B
Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië, Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Bulgarije, Israël, Hongarije, Roemenië.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaars promoveren naar divisie A. De landen die als nummer vier eindigen in hun divisie degraderen naar divisie C.

Divisie C
Griekenland, Albanië, Montenegro, Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen, Luxemburg, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië.

Landen worden verdeeld in vier groepen van vier. De groepswinnaars promoveren naar divisie C. Slechts twee landen degraderen naar divisie D. De vier landen die als laatste eindigen in hun poule, spelen onderling play-offs om te bepalen wie zich handhaaft en wie degradeert.

Divisie D
Gibraltar, Faeröer, Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.

De landen worden verdeeld in een groep van vier en een groep van drie.

De indeling van de vier divisies (bron: uefa.com)

Wat zijn de voordelen voor de voetbalbonden en nationale teams?

In gesprek met de UEFA hebben voetbalbonden en bondscoaches laten weten dat vriendschappelijke interlands weinig competitie met zich meebrengen. De Nations League zorgt voor wedstrijden met meer waarde en competitie. Bovendien creëert de Europese bond een duidelijke kalender en structuur voor nationale teams. Voor toplanden staat er met de finales nog wat meer op het spel. Landen die lager geklasseerd zijn hebben het doorgaans moeilijk in oefenwedstrijden, daar zij vaak spelen tegen landen van een hoger niveau. Die teams leren niets van het regelmatig verliezen van wedstrijden, terwijl ze in de Nations League een betere kans hebben om te winnen, zo klinkt de uitleg van de UEFA.

Wat zijn de voordelen voor de supporters?

Waar in Nederland het stadion nog regelmatig uitverkocht raakt bij vriendschappelijke interlands, is dat bij andere landen vaak niet het geval. In de Nations League staat er meer op het spel, waardoor wedstrijden interessanter zijn. Ook omdat er gespeeld wordt tegen landen van hetzelfde kaliber. In ieder even jaar word teen EK of WK georgeniseerd, de oneven jaren worden opgevuld met de Nations League. “Voetbal draait om competitie en net zoals in het clubvoetbal wordt aan het einde van ieder seizoen een land kampioen”, aldus de UEFA.

Eist de nieuwe opzet meer van spelers en clubs?

Nee. De Nations League en EK-kwalificatie worden op een dergelijke manier ingevuld waardoor de afspraken over de internationale speelkalender niet worden geschonden. De UEFA probeert de balans tussen clubvoetbal en de interlands zo goed mogelijk te bewaken. Volgens de UEFA moet de vernieuwde opzet van de Nations League er juist voor zorgen dat er minder gevraagd wordt van de spelers, doordat zij op hun eigen niveau spelen tegen gelijkwaardige tegenstanders.

Betekent dit het einde van vriendschappelijke interlands?

Het aantal vriendschappelijke interlands zal afnemen. Hoewel de Nations League ter vervanging is voor vriendschappelijke interlands, is er op de speelkalender nog meer dan genoeg ruimte voor oefenduels. In aanloop naar toernooien als het EK en WK krijgen landen de kans om te oefenen. De UEFA vindt het belangrijk dat landen ook nog de kans krijgen om in actie te komen tegen teams van andere confederaties.

Kalender Nations League 2020/21



ACTIVITEIT DATUM
Loting groepsfase 3 maart 2020, Amsterdam
Speelronde 1 3 - 5 september 2020
Speelronde 2 6 - 8 september 2020
Speelronde 3 8 - 10 oktober 2020
Speelronde 4 11 - 13 oktober 2020
Speelronde 5 12 - 14 november 2020
Speelronde 6 15 - 17 november 2020
Loting finaleronde Nog niet bekend
Final Four 2 - 6 juni 2021

Ben jij blij met de komst van de Nations League?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit lijkt me een betere opzet. Op die manier spelen we 2 extra moeilijke duels en wordt de kans op degradatie naar Divisie B kleiner. Anderzijds baal ik er van dat Duitsland nu alsnog niet degradeert!

25 september 2019 om 18:17

Ja haha, die Duitsers zijn mooi gered zo. Kunnen ze ook weer groepshoofd worden bij het volgende grote toernooi. Mazzelaars. Verder prima zo. Ik vond het al een briljant concept, en dat blijft het wat mij betreft. We moeten wel eerst nog meemaken welke landen zich via het 'vangnet' alsnog plaatsen. Dat is ook relevant voor de evaluatie, maar daar hebben ze niet op gewacht.

En plaatst zich dan, net als nu, altijd 1 van de D-landen voor een eindtoernooi?

Dan zou Gibraltar of Malta zich zo op mogen maken voor het WK 2022

25 september 2019 om 11:58

Zie het niet zo snel in de tekst staan, maar is dit niet alleen voor EK eindrondes?

25 september 2019 om 14:46

Krijgt de Uefa niet gewoon te horen hoeveel europese landen zich kunnen kwalificeren. En mag de Uefa dan gewoon zelf bepalen op welke manier ze dat doen? Op die manier kunnen ze wel gewoon weer nation league doen. Want bij andere continenten doen ze het ook weer anders.

25 september 2019 om 12:09

Volgens mij niet, deze regeling geldt alleen voor Ek's dacht ik. Deze Nations League is ook onderdeel van de Uefa en niet van de Fifa.

25 september 2019 om 15:14

Dit vraag ik mij ook af. Het oogt nu voordeliger om te degraderen uit de C-league om op die manier in een hele kleine divisie toch het Europees Kampioenschap te halen.

"Het aantal wedstrijden in de Nations League wordt met de nieuwe opzet vergroot van 138 naar 162, waardoor het toernooi ook een hogere commerciële waarde krijgt." Uiteraard is het toernooi door de UEFA in het leven geroepen voor het geld. 'Oefen wedstrijden' leveren de UEFA niks op.... Daarnaast dat Duitsland nu ineens wel weer tot de toplanden behoort is een schande. Ze zijn gedegradeerd, moest natuurlijk iets op verzonnen worden... Zie hier! Maar goed, we houden niks meer tegen en het toernooi is wel een verbetering tov die oefenwedstrijd die nergens omgaan.

25 september 2019 om 15:27

Je zou ook kunnen stellen dat de opzet initieel een beetje merkwaardig was. Wat stelt een poule met drie landen nou voor?! Een poule met vier landen is veel logischer en zorgt dat je altijd een gelijk aantal wedstrijden gespeeld hebt gedurende de poulefase. Ik moet ook zeggen dat ik het idee van de Nations League wel toejuich. Het zijn oefenwedstrijden tegen sterke tegenstanders. De wedstrijd tegen Estland was de eerste in ca. 18 maanden (?) tegen een weinig aansprekende tegenstander (ook deels door de merkwaardige speelkalender in de poule van de EK-kwalificatie) en in de tussentijd heb je geoefend tegen Duitsland (2x), Frankrijk (2x), Engeland en Portugal, waarbij wel degelijk wat op het spel staat.

25 september 2019 om 15:37

Het is dan ook in deze vanuit welke invalshoek je het bekijkt. Zoals het nu voor velen overkomt is dit gedaan voor bepaalde landen en commerciele doeleinden, meer wedstrijden, meer geld, meer belasting voor spelers maar dat maakt hen niet uit, de show must go on. Het had inderdaad vanaf het begin opgezet moeten worden met 4 landen in een poule, niets simpelers dan dat. Vreemd dat ze daar nu pas achter komen en niet in de opzet van het toernooi. Natuurlijk zoals je schrijft speel je nu wedstrijden op niveau ipv tegen een malta oid, wat fijn is, meten aan je tegenstander en dat er ook iets op het spel staat ben ik ook voor. Maar het kleine puntje zoals aangegeven blijft knagen...

25 september 2019 om 16:08

Het zou me persoonlijk ook helemaal niets verbazen wanneer we over een jaar of 30 de Nations League met zijn allen interessanter vinden dan het EK. Het concept is interessant, uiteraard ook commercieel. Ik zie nog wel een keer een internationale landencompetitie ontstaan als voortvloeisel uit de Nations League.

25 september 2019 om 16:52

Gezien de ontwikkelingen die gaande zijn zou dat mij ook niet verbazen als de Nations League uiteindelijk nog verder uitgebreid word dat een EK niet eens meer interessant meer is omdat deze overgenomen is door... jaar, lang, wie zal het zeggen en of ik dat dan nog mee maak Maar als je inderdaad nu de opzet ziet en even verder vooruit kijkt, dan zie ik je reactie wel waarheid worden.

25 september 2019 om 18:24

@fr jcvolgens mij is het gewoon om meer redenen gedaan. Tuurlijk speelt het geld mee. Dat is duidelijk. Maar daarnaast is dit ook sportief gewoon een verbetering. Het is jammer dat die Duitsers niet gewoon lekker een ronde in poule B mogen zitten, maar goed, we krijgen er wel een mooier toernooi voor terug.

Dit is gewoon op verzoek van de nationale voetbalbonden en bondscoaches gedaan. Dat het ook extra geld voor de Uefa oplevert is een bijkomstigheid voor hen en zal er zeker voor zorgen dat het ook daadwerkelijk door gevoerd wordt. Denk niet dat het persé voor Duitsland gedaan is zoals iedereen hier zegt. Wees nou eerlijk het is toch beter dat Duitsland en Kroatië in groep a blijven dan dat een noorwegen of een Schotland in groep A komt? (laatste optie zou wel gunstiger zijn voor eventuele kansen op degradatie van Nederland )

Het blijven gewoon oefenwedstrijden in het hoofd van de spelers. Enkel derby's kunnen deze poulegames interessant maken.

25 september 2019 om 15:29

Ik ben bij de thuiswedstrijden tegen Duitsland en Frankrijk geweest. Die wedstrijden werden echt niet aangepakt als oefenwedstrijden. Zulke wedstrijden wil je gewoon winnen. Ga je echt tot het gaatje? Niet vergelijkbaar met een EK of WK uiteraard, maar er staat echt wel wat op het spel.

26 september 2019 om 15:26

Die wedstrijden worden alleen bestempeld als oefenwedstrijden door de spelers die er op een gegeven moment uit liggen. Als je tegen toplanden speelt (ook al ben je Frankrijk), wil je echt wel laten zien wat je kunt. Ik geloof dus niet dat spelers ongemotiveerd over dat veld lopen te dartelen.

Dit betekend dat we bij het ek van 2024 een nog slechter land uit divisie D op het ek krijgen dan nu aangezien de beste landen naar C gaan. Nu krijg je nog luxemburg of kosovo wat af en toe best aardig voetbald, maar in 2024 krijg je dus letland of malta oid. Of krijgt groep D geen ticket meer (wat ik terecht zou vinden)? Edit: zou eigenlijk best logisch zijn aangezien dan het thuisland van 2024 het ticket krijgt ipv dividie D.

25 september 2019 om 15:34

Tsjah, uiteindelijk is de wijziging natuurlijk bedoeld om zoveel mogelijk toplanden op het EK te krijgen. Voor Nederland opzich best een gunstige ontwikkeling overigens, want al met al missen we nogal eens een toernooitje

26 september 2019 om 15:29

Die landen zijn qua omvang veel te klein om een fatsoenlijke selectie op de benen te krijgen. Sowieso ben ik van mening dat geografie een veel te grote rol speelt in de voetballerij, zowel nationaal als internationaal. De beste clubs komen veelal uit de grootste steden en de beste landen zijn veelal ook de grootste landen. Ik zit er dus niet mee als een land als Malta dan een keer op een EK speelt.

Het is vooral heel slim van de Uefa omdat oefenwedstrijden door de nationale bonden zelf worden georganiseerd en die bonden dus ook de revenuen ervan opstrijken. Nu neemt de Uefa de organisatie van die landen over en zal daarvoor ongetwijfeld vette sponsorcontracten afsluiten waarvan de inkomsten voor een flink deel in de Uefa kas verdwijnen. Dat het toernooi bedoeld zou zijn ter vervanging van nutteloze oefenwedstrijden, neem ik met een flinke korrel zout, het blijven gewoon veredelde oefenwedstrijden waar een naam aan is gegeven die de suggestie wekt dat het toernooi groter is dan het in werkelijkheid is.

Als Nederland degradeert dan moet er opnieuw worden overgelegd om landen te worden verdeeld in een groep van vijf landen.

Ik verheug me nu al op het nieuwe filmpje van Arjen Lubach:
On: ik ben wel voor deze Nations League. Ik vind het spannender om naar te kijken dan naar oefenwedstrijden. En de nieuwe aanpassingen zie ik ook wel zitten.

Duitseland oh Duisterland hoe kunnen we jullie helppen nu je gedegradeerd bent. Niet zo moeilijk toch we veranderen gewoon de opzet zodat de degradatie ongedaan wordt gemaakt. Kan toch niet dat die naar poule B moeten dat is echt onmogelijk. Ze worden weer gewoon poule hoofd ook let maar op, die worden aan alle kanten gematst door de Uefa. Zouden ze dat ook gedaan hebben als Nederland gedegradeerd was???? en dan die degradatie ongedaan maken. Was het niet eerlijker geweest de degradanten een playoff wedstrijd te laten spelen tegen de niet gepromoveerde van Poule B enz voor een plaats in Pouke A Dat was ook eerlijker overgekomen dan nu de degrandanten bevoordelen. En dan minder vriendschappelijke wedstrijden zeggen ze dan, dat was toch nu ook met deze opzet. Zo we kunnen weer meer fianciën over de rug van meerdere landen binnen slurpen daar is het puur om te doen. Ik ben voorstander van hoe ze het willen opzetten maar wat levert deze hele Nations League nu op, ja kassa voor de Uefa. Waarom niet extra plaatsen verdienen voor het EK.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren