‘Ze hebben me geholpen, ik was een beetje ‘chubby’ toen ik bij PSV kwam’

Vrijdag, 27 september 2019 om

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht om de twee weken een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Richard Ledezma, de Amerikaans jeugdinternational op het middenveld van Jong PSV.

Door Justus Dingemanse & Chris Meijer

Het kwam voor Richard Ledezma enigszins als een verrassing toen hij een jaar geleden hoorde van de belangstelling van PSV. Scouts van de Eindhovenaren hadden in de jeugdopleiding van Real Salt Lake een ‘technisch begaafde, dynamische middenvelder met veel drive’ gevonden. Ledezma werd in eerste instantie uitgenodigd voor een proefperiode en liet in oefenwedstrijden met Jong PSV tegen Jong FC Utrecht en het Engelse Darlington FC een goede indruk achter. Men onderhield contact met Ledezma, kwam tot een overeenstemming met Real Salt Lake en troefde het eveneens geïnteresseerde Barcelona daarmee af. Vader Jorge vertelde in gesprek met Marca dat de keuze uiteindelijk op PSV viel vanwege het toekomstperspectief. “Ik wist vooraf zeker wel iets van PSV. Natuurlijk kende ik Chucky (Hirving Lozano, red.) en Guti (Érick Gutiérrez, red.). Ik heb voor PSV gekozen, omdat ik ervan overtuigd was dat dit de juiste club was in deze fase van mijn carrière.”

Doordat de in Phoenix geboren middenvelder afkomstig is van buiten de Europese Unie kon hij na zijn achttiende verjaardag op 6 september 2018 een contract ondertekenen, waardoor hij pas vanaf 1 januari 2019 speelgerechtigd was voor PSV. Zijn eerste maanden in Eindhoven verliepen echter niet vlekkeloos. “De taal, het eten en eigenlijk de hele cultuur is heel anders. De club heeft me hier ondergebracht, mijn vader is meegekomen naar Nederland. Ze hebben me geholpen met mijn voeding, want ik was een beetje chubby toen ik hier kwam. Ik werd fatty genoemd. Het eten is hier heel anders in vergelijking met de Verenigde Staten, vooral de porties”, legt Ledezma uit. Daarnaast liep de negentienjarige middenvelder kort na zijn komst naar Eindhoven een voetblessure op, die hem enkele weken aan de kant hield. “Dat was een van de grootste obstakels die ik heb moeten overleven.”

In april speelde Ledezma voor het eerst mee met de Onder-19 van PSV, het hoogste jeugdelftal dat onder leiding staat van Ruud van Nistelrooij. “Ik trainde al twee maanden mee, voor ik mijn debuut maakte. Natuurlijk kende ik Van Nistelrooij al, hij is een legende. Hij is een goede trainer, zorgt ervoor dat iedereen het uiterste uit zichzelf haalt. Ik houd van zijn speelstijl, die voornamelijk gericht is op balbezit. Zijn aanwezigheid speelde ook een rol in mijn keuze, het was een van de redenen dat ik voor PSV heb gekozen”, vertelt Ledezma. Hij bekent dat hij de eerste maanden moest wennen aan de werkwijze binnen de jeugdopleiding van PSV. “Het voetbal is anders, agressiever en sneller. Als ik in Amerika aan de bal was, had ik zoveel ruimte. Nu moet ik al links en rechts van me kijken voordat ik de bal krijg. Daardoor moet je in fysiek opzicht ook sterker zijn, op dat vlak moet ik nog stappen zetten. Ik heb ook het gevoel dat ik mijn spelinzicht nog moet verbeteren.”

Ledezma tekent voor zijn tweede treffer in de wedstrijd tegen Jong AZ (3-2 zege).

Ledezma stroomde afgelopen zomer door naar Jong PSV, namens wie hij in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (2-2) zijn debuut maakte in het Nederlandse profvoetbal. Als het aan de middenvelder ligt, maakt hij zo snel mogelijk de volgende stap richting de hoofdmacht. Ledezma zette een halfjaar geleden zijn handtekening onder een contract tot medio 2020, al zijn in die verbintenis twee opties opgenomen om zijn verblijf te verlengen. “Mijn eerste doel is dat die opties gelicht worden. Dan heb ik de tijd om op te schuiven richting het eerste elftal en daar ervaring op te doen. Ik heb het gevoel dat ik hier voor langere tijd kan blijven. Tenzij ik het heel, heel goed doe en clubs me willen hebben. Zolang ik niet in het eerste elftal speel, lijkt het me sterk dat clubs me willen kopen. Ik zou het geweldig vinden om met Mark van Bommel te werken, hij was net als ik een middenvelder.”

“Ik kan op verschillende posities op het middenveld uit de voeten. Het liefst speel ik als tien of acht, maar ik kan ook als verdedigende middenvelder spelen. Ik houd ervan om assists te geven. Niet doelpunten, maar assists zijn mijn ding. Natuurlijk vind ik het ook mooi om af en toe een doelpunt mee te pakken. Wat dat betreft is Andrés Iniesta mijn voorbeeld. Het is moeilijk om mezelf met hem te vergelijken, maar ik hoop op een dag ook zo'n grote speler te worden”, vervolgt Ledezma als hem gevraagd wordt hoe hij zich zou karakteriseren als speler. De middenvelder maakte afgelopen zomer deel uit van de selectie van de Verenigde Staten Onder-20 tijdens het WK in Polen, waar Team USA tot de kwartfinale reikte. Met Sergiño Dest, Alexis Mendez (allebei Ajax), Brady Scott (1.FC Köln), Chris Gloster (PSV), Sebastian Soto (Hannover 96), Timothy Weah (Lille OSC), Konrad de la Fuente (Barcelona), Ulysses Llanez (VfL Wolfsburg) en CJ dos Santos (Benfica) herbergde die selectie de nodige spelers die evenals Ledezma in Europa actief zijn.

“Er is veel talent in Amerika, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat hij het gaat maken in Europa. Ik ken heel veel spelers die besloten hebben om in Amerika te blijven. Het is in mijn ogen juist een voordeel dat ik al jong in Europa ben gekomen. Ik kan me bij meer mensen in de kijker spelen, puur omdat ik in Europa actief ben. Het is voor mij niet heel moeilijk om ver weg te zitten van mijn familie, want dat was tijdens mijn tijd bij Real Salt Lake ook al het geval”, zo legt hij uit. Voor Ledezma vormt Christian Pulisic een belangrijke inspiratiebron. De vleugelaanvaller stond in 2015 ook in de belangstelling van PSV, maar koos voor Borussia Dortmund en werd drie jaar later voor 64 miljoen euro verkocht aan Chelsea. “Ik heb ooit een keer Fortnite met hem gespeeld. Je kent het spel Fortnite toch wel? Het was mooi om met hem te praten, hij gaf me een beetje advies. Ik kijk tegen hem op, hij is de beste Amerikaanse speler in Europa. Buiten het voetbal game ik veel, ja. Het is beter dan uitgaan, toch?”

Ledezma haalt namens de Verenigde Staten Onder-20 uit tegen Qatar op het WK van afgelopen zomer.

Ledezma kan overigens ook nog kiezen voor een interlandcarrière voor Mexico, daar zijn ouders afkomstig zijn uit dat land. “Ik krijg veel berichten op Instagram met: ‘Ga je voor Mexico spelen?’ Van PSV-fans, kleine kinderen... Maar ik kan ze geen antwoord geven. Op dit moment ben ik gelukkig bij de Verenigde Staten”, reageert Ledezma, die overigens ook vloeiend Spaans spreekt. De afgelopen weken begint de middenvelder steeds beter zijn draai te vinden in het elftal van Jong PSV, voor wie hij tot dusver zeven wedstrijden speelde in de Keuken Kampioen Divisie. In het nog prille seizoen was de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong AZ zonder meer het hoogtepunt voor Ledezma, daar hij in dat duel goed was voor twee doelpunten en een assist. Het betekent hoe dan ook een veelbelovende start van het seizoen voor de Amerikaan, die beetje bij beetje steeds beter zijn plek lijkt te vinden in Eindhoven.

Naam: Richard Ledezma
Geboortedatum: 6 september 2000
Club: (Jong) PSV
Positie: middenvelder
Sterke punten: techniek, passing, dribbel

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Zie jij Richard Ledezma spoedig zijn debuut maken in het eerste elftal bij PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties (laatste reactie door sirius)

Had het laatst met iemand over hem, die vroeg welke goede jeugdspelers psv had buiten ihattaren en gakpo. Ik zei per direct Ledezma. Technisch begaafd, enorm snel op de eerste meters en daarbij nog een goede steekpass. Maakt in de interviews die ik heb gezien ook nog eens een rustige en verstandige indruk dus hoop op het beste!

26 september 2019 om 09:11

Lijkt een prima gast te zijn in de interviews die hij afgeeft. Verder ben ik het met je eens, zeer goede speler die zeker wat potentie herbergt. Zijn 1e goal tegen Jong AZ verraadt veel klasse, geweldig doelpunt. Het is een goede ontwikkeling dat PSV dit soort gasten haalt, net zoals een Madueke, het algehele niveau van de jeugdopleiding stijgt, en loopt de laatste tijd sowieso wel op rolletjes. Wat me wel opvalt bij PSV is dat er nauwelijks verdedigende talenten zich aandienen, daar valt nog wel een slag te slaan.

26 september 2019 om 11:26

Ik wijs ook altijd naar Ledezma en Madueke (samen met Antonisse en Kjolo) als er naar grote PSV talenten onder de 19 worden gevraagd. Ik hoop wel dat Ledezma niet dezelfde problemen krijgt met de stap naar het 1e vanuit jong. Bij buitenlandse jongens als Scamacca, Soulas en Ritzmaier is die stap toch te groot gebleken. Maar ik heb meer vertrouwen in Ledezma. Wat betreft de verdedigers moet PSV denk ik op een ander soort speler gaan bouwen. de jongens die PSV naar het eerste elftal bracht (obispo en de Wijs) waren toch vooral fysiek sterk maar laten qua spelinzicht nog wat te wensen over (obispo al een stuk beter dan De Wijs). En de uit de franse jeugd geplukte Soulas begreep ik al helemaal niet... Het blijft wat mij betreft eeuwig zonde dat Schuurs niet naar PSV is gekomen. Ik denk echt dat hij bij ons al veel verder zou zijn geweest in zijn ontwikkeling

26 september 2019 om 11:39

Antonisse is ook een goede ja, Kjolo ken ik persoonlijk nog minder goed, wat voor een type is dat? Ik heb ook wel vertrouwen in Ledezma, zit een goede kop op en heeft echt een goede techniek. Daarnaast stromen de aanvallende talenten goed door naar het eerste op het moment. Schuurs had bij PSV al een stuk verder geweest denk ik ja. Mede doordat hij onze verdedigers iets gemakkelijker uit de basis speelt dan die van Ajax. Hij had aan het begin van het seizoen natuurlijk te maken met Pierie, Veltman, Blind, Martinez, Magallan en daar kwam dus nog Alvarez bij. Bij ons zijn dat Baumgartl, Schwaab en Viergever, dat gaat net wat eenvoudiger. Zonde dat hij niet gekomen is destijds.

26 september 2019 om 12:01

De beelden geven inderdaad een veelbelovende indruk van Ledezma. Ik hoop dat hij zich laat zien in de KKD dit seizoen en van daaruit volgend jaar verhuurd kan worden of mogelijk zelfs al kan doorstromen naar de A-selectie. Hoewel hij met Ihattaren en Mauro - van wie ik voor volgend seizoen ook verwacht dat hij eindelijk een rol van betekenis gaat spelen als selectiespeler - wel iets te zware concurrentie zal hebben voor dit laatste.mooi om te zien hoe Psv's ingezette koers om vroegtijdig te scouten, op te leiden en door te ontwikkeling structureel zijn vruchten lijkt af te werpen. Na Gakpo, Lammers en Ihattaren zijn Ledezma en Madueke de volgende pareltjes die van De Herdgang gaan doorstromen denk ik. Het zou alleen wel mooi zijn als PSV nu ook eens wat verdedigers van of op niveau krijgt. In Obispo heb ik nog wel vertrouwen, maar voor Teze geldt dat niet. Ik hoop dat De Haas en Gloster er de komende jaren blijk van gaan geven dat PSV ook voor de laatste linie haar vroegtijdige scouting beter in gaat vullen.

26 september 2019 om 12:12

PSV heeft natuurlijk ook die 16-jarige Noor gehuurd, Oppegã¥rd, linksback is dat geloof ik. Het laat in ieder geval wel zien, dat PSV het in ieder geval aan het proberen is. Het is, mijn inziens, de beste manier om in de huidige markt nog relatief goedkoop spelers aan te trekken. Ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van zowel Mauro als Ledezma, beiden zouden in aanmerking kunnen komen om bij het eerste te komen, na dit seizoen.

26 september 2019 om 14:07

Klopt, waarbij ik ook nog hoop op een goede ontwikkeling van Rigo en Piroe. Maar zij lijken met de verhuur aan Sparta een stuk minder gelukkig. Verder wordt het echt tijd dat er in de middenlinie ruimte vrij komt na dit seizoen. Pereiro vertrekt natuurlijk en ik weet zeker dat dit ook het laatste seizoen wordt van Hendrix. Voor Rigo, Mauro en Ledezma (en Psv) zou het enorm prettig zijn als Rosario en Sadilek daarnaast ook in de belangstelling van clubs komen te staan. En zou ik het verstandig vinden als de club een keuze maakt tussen Thomas en Afellay en niet beide middenvelders aanhoudt.

26 september 2019 om 16:40

Er mag inderdaad wel een doorlichting mogen plaatsvinden op het middenveld. Het zou ideaal zijn om verder te gaan met Guti, Ihattaren, Thomas/afellay, de nieuwe jonge gasten en afhankelijk van hun ontwikkeling misschien wel gewoon een aankoop. Het ideale van al dat aanvallend talent is dat, wanneer er een verkocht wordt voor een bak geld, het investeert kan worden elders op het veld, aangezien de aanvallende vervangers al klaar staan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Jong PSV


46 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. SchoonbroodMiddenvelder222
S. SidibeAanvaller185
C. NgongeAanvaller175
R. ZeegersMiddenvelder130
O. HorváthAanvaller120
A. ĆatićAanvaller113
Voor de complete selectie: Clubpagina Jong PSV.

0 fans
19 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Jong PSV 20 4 3 0
2019/2020 PSV 0 0 0 0
2018 Real Monarchs 5 1 0 0
2017/2018 Real Salt Lake U18/19 11 6 2 0

In de wandelgangen

Donderdag 23 januari
Juventus heeft de verhuurperiode van Matheus Pereira aan Dijon per direct afgebroken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren