Gertjan Verbeek: ‘Daar verdien je netto wat je hier bruto krijgt’

Dinsdag, 24 september 2019 om

Gertjan Verbeek is sinds kort trainer van Adelaide United. De 57-jarige coach laat in gesprek met de NOS weten het goed naar zijn zin te hebben in Australië. Het niveau van de Australische competitie is volgens de Nederlandse trainer niet hoog. De voetbalcultuur is Down Under niet nadrukkelijk aanwezig. “Het is er wel, maar dat komt voornamelijk door migranten uit Europa. In wijken met Italianen, Grieken, Kroaten of Nederlanders zijn na de oorlog clubs gestart. De Australiërs zijn met name gericht op Australian Football. Daar begint elk jochie mee”, aldus Verbeek.

Verbeek merkt dat rugby de tweede sport is in Autralië. “Een religie hier. En op de derde plaats staat cricket, waarvoor stadions zijn met een capaciteit van 100.000, echt gigantisch. Daarna komen pas voetbal en tennis. Wij zijn de enige stad met een eigen voetbalstadion. In de andere steden wordt gespeeld in een combinatiestadion, waar ze meerdere sporten in beoefenen. We hebben een heel gezellig stadion, waar zo'n 16.500 mensen in kunnen. Er zitten er gemiddeld 11.000."

Het niveau van de competitie is laag, merkt Verbeek. De beste Australische voetballers spelen volgens hem in Europa. “De categorie daaronder in Azië, want daar verdien je netto wat je hier bruto krijgt. De rest blijft hier hangen”, aldus de trainer. “Dan kom je uit op het niveau van de Nederlandse Derste Divisie. Qua fysiek en energie kunnen we het Eredivisie-ploegen wel lastig maken, maar technisch en tactisch is het niveau een stuk minder.”

Verbeek heeft een tweejarig contract getekend. In de toekomst sluit hij een terugkeer naar Nederland niet uit. “Ik zou het mooi vinden om nog eens iets voor sc Heerenveen te doen. Ik was er vorig jaar dichtbij, maar toen koos de club voor een andere koers. Maar ik heb de deur niet dichtgegooid. Straks sta ik dertig jaar op het veld, waarvan twintig als trainer. Dat is lang. En ik ga niet tot mijn zeventigste door. Dus het zou mooi zijn als ik nog een paar jaar de kar kan trekken als directeur zijnde.”

Desondanks is het niet ondenkbaar dat Verbeek in Australië blijft hangen. “Wie weet. Nu ik hier zit, heb ik telefoontjes gehad van de oud-spelers Kew Jaliens en Viktor Sikora. Zij hebben hier hun carrière beëindigd en zijn vervolgens nooit meer weggegaan. Dat hoorde ik ook van Patrick Zwaanswijk en meerdere Nederlanders. Het leven en het klimaat hier zijn heel prettig."Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door gomes1psv)
24 september 2019 om 10:03

Ja een mooi avontuur en 11.000 man op de tribune is natuurlijk niet slecht. In Australië leeft voetbal helemaal niet. Australian Football is overigens ook een hele leuk sport om te kijken. Echte atleten die ontzettend sportief zijn. Landen met een sportcultuur waarin gelijkheid en sportiviteit hoog in het vaandel staan hebben sowieso niet zoveel met voetbal. Ierland (Gaerlic football ipv soccer), Schotland (rugby), VS (alles behalve soccer), Australië kijken allemaal andere sporten. Ik heb ook het idee dat het klootjesvolk en de zuigende latino’s bij de scheidsrechters steeds meer de overhand krijgen in voetbal. Sportiviteit is vaak heel ver te zoeken.

24 september 2019 om 10:22

Had Australie niet voor een van de grootste schandalen in cricket gezorgd door met een schuurpapier de cricketbal te schuren? Heel selectief wat ik doe maar alsnog. Ze worden ook over het algemeen gehaat in de cricketwereld door meerdere dingen, volgens mijn indische collega

24 september 2019 om 11:36

Volgens mij is voetbal gewoon sport nr 1 in schotland of in ieder geval 1 van de grootste. Verder snap ik niet echt wat gelijkheid met liefde voor voetbal te maken heeft. Ik heb juist het idee dat er absoluut geen absolute gelijkheid is in de vs dus ik snap niet hoe je dat dan in je argument kunt gebruiken.

24 september 2019 om 12:16

In sport is er veel meer gelijkheid. Via een “draft” worden jonge talenten verdeeld. En de NBA wordt als product zelf verkocht. Dat Ajax met 120 miljoen begroting speelt tegen 8 miljoen begroting clubs is ondenkbaar in de VS. Daar staat de eerlijke competitie tussen teams hoog in het vaandel. Qua samenleving heb je gelijk, maar qua sport is de VS veel sportiever. Zowel qua financiën, als spelers en als publiek.

De A-league is natuurlijk nog een niveau of 2 onder de Mls. Heb wel eens een wedstrijd zitten kijken via Unibet (want dat was mogelijk), en het kostte echt moeite om de hele wedstrijd te kijken; Vrije trappen die overal heen vliegen, keepers die mis duiken en verdedigen kunnen ze daar ook niet echt (spitsen hebben daar ook best wel een weelde).

Mooie uitdaging voor Verbeek. Ook wel een beetje het niveau waar die thuis hoort.

24 september 2019 om 10:33

Vind ik absoluut niet. Hij heeft in Nederland echt goede resultaten geboekt. Ik begrijp dat hij daarheen gegaan is, is een heerlijk land om te wonen.

Mooi land, aardige mensen, prima weer en een boeiend avontuur. Kan de keuze van Verbeek wel begrijpen.

Belachelijk dat Heerenveen voor die andere koers koos. Het is daar zo ontzettend grillig. Verbeek is de enige die Heerenveen weer constant in de subtop kan krijgen. Net achter de top 3.

Was al dolblij dat GJVB niet meer als analist op tv is. En nu hij het naar zijn zin heeft daar en mij niet meer met zn drama analyses lastig valt gun ik hem het allerbeste en hopen dat hij daar blijft!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Adelaide United


4 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Pau MartiUnknown
Y. AbetewVerdediger
J. ElseyVerdediger
M. JakobsenVerdediger
M. MarroneVerdediger
N. SmithVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Adelaide United.

118 fans
Coach, 58 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 2 december
Barcelona is geïnteresseerd in de diensten van Felipe Augusto. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren