Van der Vaart: ‘Ik heb het gevoel dat hij niet op middenveld van Ajax hoort’

Maandag, 23 september 2019 om

Donny van de Beek ontbrak de afgelopen weken bij Ajax vanwege een hamstringblessure, maar zondag kon de middenvelder als invaller zijn rentree maken in de topper tegen PSV. Hoewel de Oranje-international zijn stempel nog niet wist te drukken op het spel van de Amsterdammers, vindt Pierre van Hooijdonk het een goede zaak dat Van de Beek weer terug is.

“Hij maakt Ajax beter. Superbelangrijk”, analyseert de oud-spits bij de NOS. De ploeg van Erik ten Hag boekte ook tijdens de afwezigheid van Van de Beek goede resultaten. Wat Van Hooijdonk betreft krijgt de middenvelder echter zo snel mogelijk zijn basisplaats terug en wordt Quincy Promes eruit gehaald of op een andere plek gezet.

Donny van de Beek baalde na afloop van het gelijkspel tegen PSV.

“Promes van de tien-positie halen. Bij Ajax hoort maar een speler op tien en dat is Donny van de Beek”, is hij stellig. Van de Beek wordt in de afgelopen weken echter ook genoemd voor een van de controlerende posities. Lisandro Martínez en Edson Álvarez vormden in de laatste paar wedstrijden het blok op het middenveld.

“Donny kan ook erachter spelen op de plek van Álvarez”, voegt Theo Janssen toe. Rafael van der Vaart is het eens met deze observatie en denkt dat Ten Hag nog genoeg kan schuiven binnen zijn elftal: “Van Álvarez heb ik het gevoel dat hij niet op het middenveld hoort.” Ajax speelt woensdagavond een inhaalwedstrijd tegen Fortuna Sittard, maar het is nog niet helemaal duidelijk of Van de Beek dan fit genoeg is om in de basis te beginnen.


Poll

Op welke positie zou jij Donny van de Beek zetten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door aidenmcgeady)

Was gister van hem en martinez niet zo onder de indruk wat ik wel verwacht had vooral martinez had ik hoge verwachtingen van na alle positiviteit hier

23 september 2019 om 10:51

kan toch. de hele aanvalslinie van ajax was ik niet van onder de indruk. Op naar woensdag.

23 september 2019 om 12:12

Ik vond Martinez ook één van zijn mindere wedstrijden tot nu toe spelen. Wat ik echter voor deze wedstrijd van hem gezien heb stemt mij uiterst positief. Die gast snapt het echt en komt er wel.alvarez ook best happy mee, maar ik zou hem ook achterin zetten naast Blind. Backs Dest en Nico en dan heb je volgens mij een prima achterhoede staan..

23 september 2019 om 15:20

Je baseert dan ook op 1 wedstrijd, misschien een mening creëren daarover als je meer van hem gezien heb.

23 september 2019 om 17:10

Echt onzin wat die van der Vaart roept. Voordat we met dat Latino blok op het middenveld speelden, dus met Donny en Daley op het middenveld, was het middenveld van Ajax een grote gatenkaas (ook tegen amateurclubs in de voorbereiding). Na de ingreep van Ten Hag staat het team veel en veel stabieler. Waar hebben al die roeptoeters het over? Donny maakt dit team niet sterker en al helemaal niet op 10.

Op den duur moet je met de punt naar achteren durven spelen. Martinez op '6' en dan twee aanvallende middenvelders, waarvan één box-to-box (donny) en één creatieve kracht (ziyech). Heb het vaker gezegd, maar zo stond het ook min of meer onder Bosz en dat liep als een trein, ook met Ziyech op die plek. Hij was dat seizoen ook gewoon fenomenaal. Donny kan dat ook meer als prima. Hij moet vooral bereid zijn om terug te keren in die rol nadat hij vorig seizoen zo dicht rond de spits mocht lopen. Maar daar wordt hij completer van. Dan heb je gewoon een heel uitgebalanceerd middenveld met gif, loopvermogen en creativiteit.

23 september 2019 om 10:49

Ik heb het idee dat je dan gemakkelijk overlopen wordt. Ziyech op die positie zorgt voor veel balverlies. Bosz speelt ook bij dortmund en leverkusen met 2 aanvallende middenvelders en wordt best vaak eruit gecounterd. Dat zie ik niet gebeuren tegen 80% van de tegenstanders in de eredivisie maar wel in Europa.

23 september 2019 om 11:14

@arsenal890 toen Ziyech onder Bosz op 10 speelde in de Europa League had hij toch echt veel minder balverlies dan zijn teamgenoten. hij speelde toen echt geweldig op die positie

23 september 2019 om 11:20

Als ze spelen zoals ze hierboven zeggen spelen ze met de punt naar achter en heb je dus 2 aanvallende middenvelders. Oftewel je speelt niet met een nummer 10.

23 september 2019 om 11:41

Geen 'echte 10', maar Japie duidt denk ik meer op de rolverdeling binnen dat middenveld. Ziyech was de man die voor de creativiteit moest zorgen en het meest vooruitgeschoven stond. Klaassen was toen de loper. Uiteindelijk vind ik bij het spelen met de punt naar achteren de veldbezetting ook het beste. Ja, zo'n speler als Ziyech moet dan meer meters maken, maar het is ook allemaal iets minder voorspelbaar en er is meer dynamiek dan zo'n blok met twee nummers '6'.

23 september 2019 om 10:55

Eindelijk iemand die het ziet! Ik zou erg blij zijn met de opstelling die jij suggereert

23 september 2019 om 11:00

Donny is niet als box-to-box speler te kwalificeren, hij is vooral te vinden in en rond 1 box en dat is die van de tegenstander. Verdedigend is hij gewoon minder.

23 september 2019 om 11:37

Donny heeft juist alles van een box-to-box speler. Debuteerde ook als dusdanig. Is verdedigend tevens ook erg sterk als hij zich naar die rol schikt. Werd in het jaar van Bosz in Europa als Schöne moegestreden was ook als '6' ingebracht. Dat liep zo goed, zowel in balbezit als in verdedigend opzicht (donny is fysiek sterk en heeft 3 longen) dat veel supporters hem liever vast op die plek zagen. Heeft daar zelfs zijn rugnummer aan te danken.

23 september 2019 om 11:27

@23VDV23.....Dat liep als een trein? Ja aanvallend ja maar je wordt verder compleet overlopen. Verdedigend ging het helemaal niet zo goed. Wat kregen we toen veel doelpunten tegen. Ten hag heeft er voor gezorgd dat het verdedigend ook beter staat dus nee niet met de punt naar achteren gaan spelen. Dat is zelfmoord.

23 september 2019 om 11:35

Verdedigend werd je toen niet meer overlopen dan vorig seizoen af en toe gebeurde. Klaassen verrichte veel verdedigende arbeid. Speelde toen een ijzersterk seizoen. Dissonant in verdedigend opzicht was vaak Schöne en zeker in verdedigend opzicht is een Martinez gewoon beter. Verder vind ik een centrum Alvarez-Blind of Alvarez-Martinez (als Blind op '6' zou staan) beter dan het centrum Sanchez-Viergever/Sanchez-17 jarige De Ligt van indertijd.

23 september 2019 om 12:32

Hoe kan je een centrum alvarez-blind beter vinden als we die 2 maar nooit samen zien spelen achterin. Ik zie alvarez ook het liefste achterin hoor naast blind maar we moeten eerst kijken hoe dat gaat lopen. Sanchez- Viergever vond ik een verademing en beter dan sanchez-de ligt.

23 september 2019 om 14:54

Alvarez toont zich zelfs op de positie waar hij eigenlijk niet voor is gehaald en waar hij van oorsprong niet speelde al een hele degelijke kracht. Prima mentaliteit, jong (doorgroeimogelijkheden), gif en sterk in de lucht. Heel anders dan Sanchez, maar als je dat de tijd geeft hoeft dat echt niet veel minder te zijn en Sanchez was echt een beest in dat jaar. Blind versus Viergever is een nobrainer. Viergever was degelijk, maar daar bleef het ook bij. Blind is inmiddels een gelouterde kracht die op topniveau heeft gespeeld en een wedstrijd kan lezen. Gewoon in alles een stap hoger dan wat Viergever te bieden had. Dat was meer een ideale 12e man die door gebrek aan beter dan nog best vaak in de basis terecht kwam.

23 september 2019 om 11:55

Mwoah, onder Bosz liep het helemaal niet zo goed. Een paar uitschieters in de EL daargelaten was het een uitermate rommelig en wisselvallig seizoen

23 september 2019 om 12:33

Iedereen vergeet Steeds de vele goals tegen. Het staat met ten hag een stuk beter. Alles is meer in balans. Al zijn sommige posities gewoon bezet door de verkeerde poppetjes. Maar dat gaat vanzelf veranderen als het seizoen verder gaat.

Zeker tegen de mindere goden zou ik het proberen met van de beek op 6 en alvarez een linie terug op de plaats van Veltman

23 september 2019 om 10:54

Als we dit jaar weer willen presteren na de winterstop in Europa (EL of CL) dan lijkt me Alvarez op de positie van Veltman essentieel. Een sloper van 190 cm (De Ligt en Sanchez) was echt cruciaal in de finale EL en halve finale CL de afgelopen jaren. Niet dat we hetzelfdr mogen verwachten dit seizoen, maar met Veltman gaan we het sowieso niet redden vrees ik.

23 september 2019 om 10:59

Veldman is 1 meter 82 en Alvarez 3 centimeter langer. Denk je nu echt dat die 3 centimeter veel verschil gaan uitmaken? Dan is Schuurs veel logischer, maar die is nog niet zo ver. Dus gewoon zo laten.

23 september 2019 om 11:12

@scepticus38 dat niet maar Alvarez is natuurlijk wel de betere verdediger. Veltman is nuttig en degelijk maar natuurlijk geen topverdediger. Alvarez heeft wel de potentie om dat te worden. Veltman houd zich staande op die positie maar ik vind persoonlijk niet dat hij het niveau van Ajax omhoog tilt ofzo

23 september 2019 om 12:40

Bij Veltman in de CL zit je toch elke keer in spanning, pakt hij rood, veroorzaakt hij een penalty? Met de VAR is hij toch een risico.

23 september 2019 om 10:56

Ik begrijp helemaal niets van een dergelijke uitspraak omdat Veldman met de week beter gaat spelen, terwijl je Alvarez nog geen minuut op die positie aan het werk hebt kunnen zien en hij bovendien de taal niet spreekt waardoor problemen door miscommunicatie op de loer liggen. Een dergelijke wissel is op niets anders gebaseerd dan een aanname en brengt derhalve onverantwoorde risicos met zich mee.

23 september 2019 om 12:37

AUB Donny niet op 6 want dat gaat niet goed komen. Loopt te veel uit positie. Gaat hem niet worden

23 september 2019 om 12:56

Niet per se, heeft vaker als controleur gespeeld. Als 8 met punt naar achteren is stuk logischer maar is niet alsof hij enkel als 10 kan, onder Bosz viel hij ook vaker in in een meer defensieve rol. Met wat tactische afstemming geloof ik best dat hij daar kan spelen.

Hij maakte gisteren ook enorm veel domme overtredingen. Ik blijf er bij dat bij Ajax op de verdedigende middenvelder altijd een opbouwer hoort. Enorm belangrijke positie voor de opbouw. Aangezien we met twee verdedigende middenvelder spelen zou ik naast Martinez meer een opbouwer willen zien. Anders wordt je opbouw te traag en te voorspelbaar.

Promes heeft het niet slecht gedaan, maar ik denk toch dat Donny zich bij Ten Hag redelijk onomstreden heeft gemaakt. Een optie is Donny wat verdedigender opstellen maar dat zou dan ten koste moeten gaan van Alvarez, Veltman of Dest en het zou raar zijn om een van hen nu te slachtofferen. Ik denk dat Promes naar de plek van Neres gaat en dat Neres dus (voorlopig) slachtoffer wordt.

Alvarez en Promes zijn beiden eigenlijk geen middenvelders imo. Promes heeft het heel goed ingevuld de afgelopen 2 wedstrijden maar ik vind een Vd Beek of Ziyech toch beter als nummer 10 omdat die meer eigenschappen hebben die bij die positie horen

23 september 2019 om 11:17

Dat vind ik nu ook. gelukkig kan je die spelers ook op andere plaatsten gebruiken . Ik denk uiteindelijk dat Veltman het kind van de rekening wordt. Hij heeft het goed gedaan , maar wanneer Donny er weer bij is kan je Alverez een linie laten zakken

23 september 2019 om 11:59

Uiteindelijk maakt het niet zo veel uit of Promes of Ziyech op '10 staat. Die twee wisselen toch wel van positie en Ziyech speelt toch niet echt aan de zijlijn. Ook op rechtsbuiten zorgt hij dus wel voor de nodige creativiteit. De reden dat Promes centraler staat is omdat, met Tadic in de spits, er een speler in de 16 moet komen, iets wat gisteren tot een niet te missen kans (die toch gemist werd) en een doelpunt leidde. Ziyech is niet de speler die over de spits heen komt en dat is denk ik waarom Ten Hag voor Promes op die positie kiest. Wat Van de Beek betreft, die verdient inderdaad een basisplaats. Maar dan moet hij zich, in tegenstelling tot het begin van dit seizoen, wel weer schikken naar zijn rol. Leek echt voor zichzelf te spelen en dat is op die positie gewoon dodelijk.

Ik zeg al weken dat Alvarez gewoon achterin moet staan. Heeft alles van een goede centrumverdediger waaronder ook lengte. Veltman moet het dan maar met Dest uitvechten voor de rechtsback. In de ideale situatie zou Neres op rechts komen te staan (is volgens mij nog steeds de positie waar hij het best gerendeerd heeft) en Ziyech vanaf het middenveld. Vooral in topwedstrijden heb ik het idee dat Ziyech teveel aan de zijlijn moet blijven staan terwijl hij met zijn passing in het midden nog beter tot zijn recht zou komen wat mij betreft. Van de beek en Martinez zijn dan de andere twee middenvelders.

23 september 2019 om 13:30

Hij heeft de lengte, maar ik schrok gisteren toen ik zag hoe zwak hij was in de lucht.

Ajax ontwikkeld zich gedurende het seizoen. Daarom waren ze gisteren ook wel tevreden met een gelijkspel. Het team gaat dan ook nog wel veranderen. Hij zal ook Mazaouri weer gaan proberen op 6. En ik denk inderdaad ook dat Alvarez op 4 beland en dat er een betere voetballer op 6 komt te staan. Misschien wel Gravenberch

Alle superlatieven over Ajax kunnen wel weer even in de kast. Ondanks dat ze in de eerste helft de betere kansen hadden, waren ze heus niet zo oppermachtig als iedereen maar overal roept.het licht arrogante toontje van Donny over "zoals verwacht moeten wij het spel maken" is ook ongepast, Ajax had alle moeite in balbezit, op enkele momenten na. PSV had ook een mindere dag, misschien dat de strijd van donderdag toch nog wat in de benen zat bij oa Bergwijn(was wederom erg matig) en ook Bruma was totaal niet scherp. Voor de neutrale toeschouwer was het al met al een redelijk vermakelijke topper moet ik zeggen. Het gaat weer een spannend seizoen worden, en ik denk zomaar weer tot op de laatste dag.

23 september 2019 om 11:44

Wat is er precies verkeerd aan de opmerking van Donny dan? Het was toch ook het strijdplan van PSV om Ajax het spel te laten maken? Hij zegt toch niet dat Ajax PSV wegtikte? Hij geeft precies aan wat hij (en wij allemaal) zagen, PSV liet Ajax gaan en loerde op kansen. Dat je van de Beek misschien geen fijne kerel vindt dat kan, maar dat maakt zijn interview nog niet arrogant.

23 september 2019 om 12:07

Had het meer over de manier waarop, kwam nogal onnodig arrogant over. Vindt het juist wel een hele fijne kerel, moesten er meer van rondlopen.

23 september 2019 om 12:41

Dit was voor PSV de thuiswedstrijd. Eentje die ze meestal wel winnen. Nu had PSV het moeilijk, Ajax had de betere kansen en het overwicht. Dus waarom de superlatieven de kast in kunnen?

24 september 2019 om 08:27

Nou geloof me, neutraler als ik kun je niet zijn in deze. Maar het overwicht is echt onzin. De eerste helft had Ajax inderdaad de betere kansen, PSV werdt in de 2e helft écht wakker, en had ook zomaar kunnen doordrukken. Het was van beiden kanten niet heel overtuigend, maar wel blijf wel realistisch.

Puur zijn stijl van voetballen lijkt het op een verdediger. Te weinig verfijnde techniek voor het middenveld van Ajax. Maar wel een echte balafpakker, met een prima traptechniek en is ook fysiek sterk in duels. Wat mij betreft een goede rechtercentrale naar Daley!

Lijkt me dat uiteindelijk een van de centrale verdedigers uit de basis gaat vallen als je kijkt naar de afgelopen paar wedstrijden. neres / Quincy (lv), Tadic / Huntelaar (sp) / Ziyech (rv) Van der beek (cam) Martinez (cdm/cm), Mazraoui (cdm/cm) Tagliafico (lb) Blind (lcb) Alvarez (rcb) Dest (rb) dan zou Veltman buiten de Basis vallen. Het is jammer dat we niet een extra middenvelder hebben. Blind op het middenveld vind ik persoonlijk geen optie. Blind heeft met name voor Europa te weinig tempo. Mazraoui heeft het vorig jaar goed ingevuld, maar je zou daar liever een echte passer willen. Alvarez heb je met zijn lengte en postuur uiteindelijk centraal achterin nodig. Quincy moet wel echt scherper in de afronding worden. tegen Lille miste hij vlak voor rust een 100 kans, gisteren tegen PSV weer. Ze hadden gisteren de volle punten mee moeten nemen naar Amsterdam. Zou graag in de winter Propper of zo'n type zien komen. Die ga je zeker als je de groep doorkomt nodig hebben. Hopelijk kunnen we it bij Valencia een goed resultaat neerzetten. Dan ben je al heel dicht bij de knock-out fase.

Alvarez staat juist goed op het middenveld. Is lang en fysiek sterk. Ajax mist wat langere spelers dus ik hoop niet dat Ajax dat gaat veranderen. Of hij moet als CV spelen met Blind samen. Maar Veltman speelt goed.

23 september 2019 om 13:32

Ik vind het ook erg vreemd dat veel mensen vinden dat het middenveld van Ajax niet goed zou staan. Nu kijk ik zelf niet alles van Ajax, maar ik vond het in de CL en tegen PSV toch behoorlijk stabiel ogen. Gisteren ook een paar goed balletjes onderschept door Alvarez en Martinez. Vooral bij Alvarez vind ik ook dat hij echt beter is gaan voetballen sinds die wedstrijd tegen Apoel. Ondanks dat hij daar wist te scoren oogde het wat statisch en ongemakkelijk. Je kunt nu eenmaal niet op elke positie een pure creatieve speler hebben. Je moet ook eens een balletje kunnen onderscheppen. En het is ook niet zo dat Martinez en Alvarez pure houthakkers zijn, vooral Martinez kan prima voetballen. Ik denk dat als je dit zo laat staan, Alvarez en Martinez zich enkel beter gaan aanpassen en je een hecht blok krijgt dat defensief stabiel is en toch ook aanvallend van nut kan zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

69 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 oktober
Mauricio Pochettino maakt zich zorgen over Jan Vertonghens vormdip en denkt dat de verdediger zijn snelheid begint te verliezen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren