Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Gerbrands ontvouwt plannen voor grote veranderingen in Eredivisie

Laatste update:

Toon Gerbrands wil samen met andere clubs veranderingen doorvoeren in de Eredivisie. In De Telegraaf ontvouwt de algemeen directeur van PSV zijn plannen. Zo wil hij onder meer naar een competitie met zestien clubs, een competitiestart na Europese voorrondes, een nieuwe speelkalender na de winterstop en een eindfase van de TOTO KNVB Beker met uit- en thuiswedstrijden. Ook wil hij ervoor zorgen dat Eredivisie-clubs pas na de winterstop instromen in het bekertoernooi en pleit hij voor een andere opzet van de Johan Cruijff Schaal.

Gerbrands zegt de charme te begrijpen van het spelen tegen amateurclubs. Toch vindt hij het niets toevoegen aan het opleiden van topspelers. “50 tot 55 wedstrijden per jaar onder zoveel mogelijk weerstand zijn nodig om topspelers te ontwikkelen. Zestien clubs in de competitie verhoogt de weerstand”, zegt de PSV-directeur in de krant. “Speel in de eindfase, vanaf de laatste acht of laatste zestien in het bekertoernooi, uit- en thuiswedstrijden. Een goede bekerwinnaar betekent meer kans op succes in Europa, meer punten in Europa, meer deelnemers in Europa, meer geld uit de Europese ruif en dus meer geld voor de Eredivisie.”

De PSV-directeur geeft aan dat hij een aanzet tot discussie wil geven met zijn plannen. “Laten we dit seizoen een stip aan de horizon zetten, plannen bedenken en dan twee of drie jaar over de invoering doen”, aldus Gerbrands, die de Eredivisie ‘toekomstbestendig’ wil maken. “Zet die stip voor 2022 of 2023. Ik heb het gevoel dat de nieuwe Eredivisie CV-directeur Mattijs Manders kan helpen om die gemeenschappelijke koers te bepalen. Zonder grote compromissen, want dan is iedereen ontevreden.”

PSV-trainer Mark van Bommel kijkt uit naar de kraker in de Eredivisie tegen Ajax

Gerbrands wil het deelnemersveld van de Eredivisie terugbrengen naar zestien clubs. Hij denkt daarbij aan een kampioens- en degradatiecompetitie. “Zodat je flexibel kan meebewegen met de internationale voetbalkalender. PSV, maar ook Ajax, AZ en Feyenoord willen meedenken (lees: meebetalen) met een herverdeling van de nationale televisiegelden, als daar tegenover staat dat wij ons verdienmodel in stand kunnen houden met internationaal televisiegeld en transferopbrengsten”, legt hij uit. “Voor het eerst is van belang dat de competitie zodanig wordt ingericht dat de Europese deelnemers maximale kans maken op de groepsfase van de Europese bekertoernooien. Daar wordt voor Nederlandse clubs het grote geld verdeeld. De Eredivisie moet zich daaraan ondergeschikt maken.”

De KNVB is vorig seizoen begonnen met het omgooien van het speelschema, zodat Ajax zo goed mogelijk kon presteren in de Champions League. Dit seizoen is die lijn doorgetrokken met het omgooien van het Eredivisie-programma, ten faveure van de Europese deelnemers. Gerbrands vindt het een goede ontwikkeling, maar ziet liever dat het competitieprogramma slechts voor een half jaar wordt vastgelegd, zodat er later kan worden ingespeeld op veranderingen. Ook wil hij later starten met de Eredivisie als clubs voorrondes spelen om Europees voetbal. “Met zestien clubs in de Eredivisie – en daarmee dertig speelrondes - krijg je daarvoor extra ruimte in de speeldagenkalender. Zo voorkom je ook een gebroken competitie, nu alleen de wedstrijden van de Europese deelnemers zijn verplaatst.”

Gerbrands hoopt bovendien dat internationaal iets gaat veranderen zodat alle landen dezelfde transferperiodes aanhouden. “Tot die tijd moeten wij met de Eredivisie zodanig manoeuvreren, dat het ons bijna niet raakt. Sterker, dat het ons een voordeel oplevert ten opzichte van kleine met ons concurrerende voetballanden als België, Oostenrijk, Oekraïne en Turkije bijvoorbeeld”, aldus Gerbrands, die nog in gaat op zijn plannen om de Johan Cruijff Schaal anders in te richten.

“Speel de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tijdens het seizoen. Niet tussen of rond Europese verplichtingen. Daar is niemand bij gebaat en dat is niet in het belang van de te winnen prijs. Dan gaan coaches spelers sparen, wat ten koste gaat van de kwaliteit en uitstraling van de wedstrijd. Geef coaches ruimte voor meer dan drie wissels. In Engeland mogen coaches in de strijd tussen de kampioen en bekerwinnaar zesmaal wisselen. Nu wordt de Johan Cruijff Schaal niet serieus genomen. Hiervoor is de KNVB nu aan zet”, aldus Gerbrands.

Ben jij voor of tegen een Eredivisie met zestien clubs?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Naar zestien clubs en een dubbele ontmoetingen in de beker lijkt mij positief, onder de voorwaarde dat het tv geld serieus wordt herverdeeld. Dus niet een paar ton naar het rechterrijtje, maar gewoon delen door zestien. Dan worden alle clubs er beter van. Het splitsen van de competitie lijkt mij helemaal niets (Belgisch model). En de jc schaal maak je niet serieuzer met zes wissels, dan wordt het alleen maar nog meer een oefenwedstrijd.

21 september 2019 om 07:51

Liever zie de eredebisie Belgische pro league samensmelten. Dan krijg je een sterkere eerste en tweede competitie.

21 september 2019 om 07:57

Daar ben ik persoonlijk juist tegen. Ik zit niet te wachten op potjes tegen die belgen. Dan liever naar 16 clubs.

21 september 2019 om 08:06

Kwestie van persoonlijke voorkeuren. Ik zie het wel voor mij. Ik vind het ook wel leuke clubs en kan er geen praktisch bezwaar tegen verzinnen. Reistijden zijn iets langer, maar dat is te overzien.

21 september 2019 om 08:24

Ik denk inderdaad ook dat het persoonlijke voorkeuren zijn. Ik zie minder positieve punten;m, bijvoorbeeld:
- Slechts 9 clubs uit Nederland spelen dan nog op een acceptabel niveau.
- Promotie en degradatie kan voor die clubs het einde van het bestaan zijn.
- Lokale derby’s verdwijnen uit het NL voetbal, dit zijn de wedstrijden die het meest leven.

Uiteraard kunnen de topclubs meer wedstrijden op hoger niveau spelen. Echter, spelers die te goed zijn vertrekken dan ook gewoon (De Jong, De Ligt). Zij willen in topcompetities spelen.

Bovendien, voor topclubs toont de voetbalpiramide (Jong elftallen in KKD) aan een grote meerwaarde te zijn. Kijk eens naar talenten van AZ, PSV en Ajax. Consequentie zou kunnen zijn dat er door de terugplaatsing van 9 clubs geen jong-elftallen meer kunnen spelen in de KKD. Dit is imo belangrijker dan 3/4 potjes extra op een hoger niveau.

21 september 2019 om 08:44

Zie ik ook liever. Krijg je internationaal meer aanzien wat meer televisieinkomsten genereert. Ook zullen betere spelers komen omdat de competitie sterker is en internationaal er beter op staat.

21 september 2019 om 09:06

En ik vraag me af hoe de telivisie gelden dan verdeeld worden. Denk persoonlijk dat voor beide landen dan minder te verdelen valt.

21 september 2019 om 09:27

Ik denk dat het de moeite waard is. Je kunt het niet winnen van de grote competities, maar wel bij proberen te blijven door je niveau op te krikken.
Ten tweede ben ik met een uitwedstrijd in NL nu ook al een complete dag kwijt. Kan ik net zo goed naar België.
Tenslotte vind ik het geen argument dat P/D het einde van clubs zou kunnen betekenen. Het argument klopt niet. Wij mogen geen sterkere competitie, omdat sommige clubs er niet goed genoeg voor zijn. Dat klinkt net als geen nieuwe spelers kopen, omdat het zielig is dat er dan iemand op de bank belandt. Het is topsport hé? Dit zijn ook mede de clubs die willens en wetens op plastic blijven spelen.

Persoonlijke voorkeuren idd. Ik zou het toejuichen.

21 september 2019 om 09:56

Degradatie zal dan juist geen problemen opleveren, daar ook de tweede divisie beter zal worden bekeken en dus meer geld zal opleveren. Daarnaast kunnen ook de jong elftallen zich blijven ontwikkelen met eventueel een jong-beneliga met jeugdelftallen van Belgische clubs. Verder denk ik dat ook de lokale derby's niet hoeven te verdwijnen, aangezien die dan meestal worden gespeeld in de tweede divisie en beide clubs daar dan inzitten, waardoor de derby blijft behouden.

21 september 2019 om 10:05

Hier is je grote nadeel: je verliest europese plekken. En europa is waar je de miljoenen ophaalt. Met minder deelnemers in europa komt er dus minder geld je competitie binnen en wordt het niveau lager. Nederland en Belgie hebben nu bij elkaar 10 europese deelnemers. Na een fusie nog maar 5.

21 september 2019 om 10:21

Ik dacht gelezen te hebben dat de begrotingen van de top clubs in België later zijn dan in Nederland, dus kun je je afvragen of het iets extra's brengt. Daarbij heeft België het voordeel dat het fiscaal voordeliger is, ik zie dan ook vooral voor de Belgen voordelen

21 september 2019 om 10:25

Maar vind jij het indrukwekkend wat de meeste Nederlandse clubs de afgelopen tien jaar hebben gedaan met dat ticket? Voor sommige clubs is het hele seizoen geslaagd als ze een wedstrijd winnen van 1 club in de competitie. Met alle respect, maar een feyenoord en Utrecht hoef ik niet meer in Europa te zien.

Hoe beter je competitie presteert (hoe sterker dus), hoe meer startplekken toch? Ik heb liever weer drie startplekken CL vanwege een sterkere competitie, dan hoe er nu mee omgegaan wordt door NL clubs. Laat de clubs maar zien dat ze het belangrijk genoeg vinden.

21 september 2019 om 10:33

Je hebt liever drie startplekken. Maar nu heb je er vier... Nederland en Belgie hebben er namelijk samen vier en na jouw fusie nog maar twee, want een Beneliga is niet opeens top 6.

21 september 2019 om 11:06

Die lokale derbies worden dan nog steeds gespeeld alleen een niveautje lager 😉

21 september 2019 om 11:09

NL heeft geen 4 CL startplekken

21 september 2019 om 11:15

Nee en na een fusie ook niet. Dan heb je er namelijk samen maar 2, waarvan het nog maar de vraag is of een Nederlandse club een van de twee tickets bemachtigd. Nu hebben Nederland en Belgie er beiden al 2 voor zichzelf oftewel 4.

21 september 2019 om 11:20

@Moridin

en een sterkere nieuwe 3e divisie zelfs. Clubs als Volendam die komen divisie lager.

Krijgen we misschien ook succesverhalen zoals een Volendam die vanuit 3e divisie in paar jaar naar hoogste divisie groeit

21 september 2019 om 11:27

Ik weet niet beter dan dat we er 0 hadden dit seizoen. Ik heb het nog steeds over CL startbewijzen, zoals in mijn eerste post. Geen idee hoe jij aan 2 komt. Wij hebben 4 voorronde wedstrijden moeten spelen om überhaupt aan een startplaats te komen.

We verschillen van mening, prima. Jij hebt de statistieken tegen je. Het wordt minder en minder met NL inbreng in Europa en dat komt m.i. door een verzwakte competitie en structureel gebrek aan motivatie van Nederlandse subtop om serieus bij te dragen. Enige waar je ze over hoort is meer tv-geld en beloftenteams. Ik geloof in aansluiting bij top 6 van Europa door krachten te bundelen met de Belgen.

21 september 2019 om 11:28

Ik zit als Willem II supporter helemaal
Niet te wachten op wedstrijden tegen Beveren of Waregem. Veel liever speel ik oa tegen NAC.

21 september 2019 om 11:42

No offense maar het lijkt erop dat je niet weet hoe de CL kwalificatie werkt. Volgend jaar heeft Nederland weer een vaste plek, zonder voorronde. Net als Belgie dat heeft. Dus 2 vaste plekken, als je het zo wilt zien. Daar heb je er na fusie dus maar 1 van. Ik heb dit nu drie keer uitgeschreven. Als ik niet duidelijk uitleg kun je er op de uefa site meer over lezen. Het punt is dat je europese plekken verliest, dat staat gewoon vast en daar verlies je dus geld en wordt je competitie dus minder van. Want topvoetbal draait toch vooral om geld.

21 september 2019 om 11:50

Ik weet precies hoe het werkt. We hadden er 0. Jij zegt letterlijk dat we 2 hadden. Klopt gewoon niet. Daarbij ging hele post daar niet over. Misschien moet je het er even op naslaan nog.

Ik weet dat we er volgend jaar 1 hebben, dankzij de prestaties van ajax. Mijn punt is dat ik geloof in meer plekken en een sterkere competitie door de fusie. Prima dat jij er anders over denkt. Nog tien jaar en dan in het structureel 0 CL startplekken, 2 volgens jouw telling dan. Dan denk je hier nog eens aan terug.

21 september 2019 om 11:58

Ok, je volgt me niet, prima. Zo dan: waar denk jij de extra startplek vandaag te halen?

21 september 2019 om 12:05

Ik ga het toch nog een keer uitleggen want het irriteert me dat ik niet begrepen wordt: volgend jaar heeft NL 1 startplek + 1 voorronde plek. Net als Belgie. Samen is dat dus 2 startplekken + 2 voorronde plekken. Zou je fuseren, dan heb je samen 1 startplek + 1 voorronde plek. Een fusie betekent dus: 1 startplek minder, en 1 voorronde plek minder, te verdelen over de clubs van de lage landen. Dit is onomstotelijk, en in mijn ogen het grootste nadeel. Er zijn er meer maar ik beperk me graag tot dit punt.

21 september 2019 om 12:11

Wellicht even op de website van begrijpendlezen.nl kijken hoe dat werkt. Ik heb met geen woord over kwalificatie gerept. Ik heb het van begin af aan over vaste startplaatsen. Dat is een afspiegeling van sterkte de van je competitie. Dat jij het op kwalificaties gaat draaien is jouw ding.

Mijn punt is heel simpel: ik geloof in (op termijn) meer startplekken CL en jouw geliefde kwalificatie plekken kom er dan ook heus wel bij. No worries. Natuurlijk moet je door eens fusie wellicht eerst iets inleveren, alhoewel jij doet alsof dat allemaal al beklonken is. Wellicht dat de Uefa er ook of iets over te zeggen heeft naast jou? Niet te ingewikkeld professor kwalificatie.

21 september 2019 om 12:15

Als wij fuseren met Belgie, hebben wij toch niet ineens 3 startplekken? Wat Glory waarschijnlijk bedoel is dat wij 2 plekken CL hadden, incl. Voorrondes. Belgie had er 1 direct en 1 voorronde. Dus gezamelijk hadden wij 4 CL plekken (incl. Voorrondes). Na een fusie, zijn het 2 plekken. Direct, of via voorrondes. Hoe kun je dan meer kans hebben op CL voetbal?

21 september 2019 om 12:18

Jij gelooft in meer startplekken, waarop is dat gebaseerd? Onderbuikgevoelens? En wat gaat de Uefa zeggen, oh jullie hebben een eigen competitie maar willen samen gaan, hier heb je extra CL ticket voor je competitie. Gaan ze ook de punten bij elkaar optellen zodat wij in de top 6 komen op de co efficientie lijst?

21 september 2019 om 12:19

Volwassen. Nou ik zal je uit je droom helpen: een gefuseerde competitie zal niet meer plekken opleveren dan dat Nederland en Belgie nu al apart krijgen. Jij gelooft erin maar het kan niet. Die plekken zijn er gewoon niet. Je moet dan een top 6 competitie worden en een Beneliga komt Rusland en Frankrijk niet voorbij. Wellicht Portugal wel maar dat is niet voldoende, die krijgen namelijk hetzelfde aantal. En met een fusie halveren Nederland en Belgie dus het aantal plekken die ze samen krijgen.

21 september 2019 om 12:31

@Glory je brengt dit als een uitgemaakt e zaak. Als Beneliga kun je dit toch als voorwaarden stellen bij de UEFA. 2 directe plekken en twee voorronde plekken, in de regel verandert dat niks. Je kunt als Beneliga dan ook een EL ticket proberen in te leveren. Kortom, het is maar net hoe je je pitch doet richting UEFA en wat je daar uit onderhandeld. Meer of minder plekken verstoord wel de orde ...

21 september 2019 om 12:36

Glory,dat aantal Championsleague-tickets gaat vanzelf stijgen wanneer je meerdere sterkere tegenstanders in de competitie hebt. Als je iedere week tot het gaatje moet gaan dan ga je uiteindelijk niet meer onderuit tegen een club als Rangers, of Partizaan Belgrado en pak je wel gewoon die volle punten voor de europese ranglijst. Je kweekt dan gewoon meer inhoud en body en het is goed voor de ontwikkeling van spelers. De meeste eredivisiewedstrijden worden de jongens van de topclubs niet meer uitgedaagd. Dat is natuurlijk slecht voor de ontwikkeling. Wanneer je clubs als Ajax, Psv, Feyenoord, Az, Vitesse en Utrecht tegen clubs als Luik, Anderlecht, Genk, Gent, Club Brugge en Royal Antwerp laat voetballen zullen ze daar veel meer van leren dan dat ze nu doen. En dan ga je in eerste instantie wat tickets inleveren dat klopt. Maar als we enkel naar de korte termijn kijken dan is ieder plan gedoemd te mislukken. Je moet het grote geheel bekijken en vanuit daar proberen iets op te bouwen. En dat kost nu eenmaal tijd. Er zijn nu ook een heel stel clubs die niet in Europa thuis horen. Met alle respect maar als ik Feyenoord afgelopen donderdag zie voetballen tegen Rangers dan kun je toch niet anders concluderen dan dat zij daar niets te zoeken hebben? Waarom zou je dan meer startbewijzen willen voor Europees voetbal. Als je topsport wilt beoefenen zul je beter moeten zijn dan je tegenstanders en alleen de beste van dat groepje Europa in moeten sturen. Dan ga je uiteindelijk stijgen. Maar iedereen zit te roepen om meer tickets voor clubs uit Nederland/belgie. Waarom zou men dat willen als men er toch niet het gewenste niveau voor heeft? Dat is dan enkel Europees voetbal spelen voor de naam en het geld. Neem nu Psv afgelopen jaar in de Championsleague. Dat team had er ook niets te zoeken. Je moet als competitie eerst presteren op het niveau wat je hebt en dan doorgroeien naar een niveau hoger. Dat gaat stapsgewijs. Geforceerd die Championsleague in willen is leuk maar niet als je er niet thuishoort.

21 september 2019 om 12:45

Je kunt dat technisch gezien aan de uefa voorleggen maar ik zie niet in waarom ze er in mee zouden gaan. Wat is het voordeel voor hen? Hoger niveau als argument, mogelijk, maar of dit daadwerkelijk tot een hoger niveau leidt is dus ook nog geen uitgemaakte zaak. Ik denk zelf dat het niet tot hoger niveau gaat leiden omdat er minder geld deze competitie in zal stromen.

21 september 2019 om 12:47

Kijk, het werkt. Toch stiekem ff gekeken dus. Nu jij toch zo volwassen gingen verwijzen, hielp ik jou ook graag op weg natuurlijk.

Prima, we zijn het fundamenteel oneens, want ik geloof er dus absoluut wel in. Dat we samen Portugal voorbij streven, Rusland ook absoluut en Frankrijk is zeker mogelijk, gezien we veel meer te bieden hebben, los van hun absolute top.

Voor mij als supporter leukere uitwedstrijden en ook nog eens afrekenen met die slappe clubs die niets bijdragen voor NL in Europa.

Fijne zaterdag!

21 september 2019 om 12:54

Daar zit wel wat in elninoo, in eerste instantie heb je dan een competitie met de top 8 van belgie en de top 8 van Nederland. Maar na een paar jaar heb je weer een redelijk vast rechterrijtje van clubs die minder relevant zijn geworden, niet om de prijzen kunnen meespelen, geen aantrekkingskracht hebben op spelers en uiteindelijk niet eens het niveau meer halen dat ze eerst wel hadden. Zo kan het uitpakken. Het kan natuurlijk ook positief uitpakken, maar dat is net zo min een gegeven. Wat wel vast staat is dat er minder europees geld binnen gaat komen, en daartegen weegt de kleine groei van je afzetmarkt niet op.

21 september 2019 om 13:43

Ik denk dat die aftakeling van bepaalde clubs wel mee zal vallen. De beste spelers willen immers toch altijd op het hoogste niveau blijven spelen. De beste spelers van de clubs die niet mee doen aan de competitie verkassen dan in zijn geheel naar de clubs die er wel aan mee doen. Het zal voor clubs dus juist makkelijker worden om betere spelers te halen. Dan krijg je dus een concentratie van de beste spelers in een competitie. Ook zullen deze clubs samen meer fans hebben dan de clubs nu apart in de Eredivisie of Jupiler Pro League. Voorbeeld daarvan is dat Luik bijvoorbeeld meer fans heeft dan een Fortuna Sittard. Die nemen hun fans dus mee naar de nieuwe competitie dus dan krijg je een competitie waarbij iedere club een goede achterban heeft zoals in Bijvoorbeeld Duitsland of Engeland het geval is. Alle fans zullen zich ook concentreren op een competitie. De afzetmarkt zal dus juist enorm stijgen want de clubs met minder fans haken af. Ajax, Feyenoord, PSV en Twente zullen zo ongeveer net zoveel fans hebben als alle andere clubs van Nederland bij elkaar. Zo zal dat in Belgie ook wel ongeveer zijn. Je verliest er dus wel animo mee van kleinere clubs maar dat word weer opgevangen door de fans van de andere grotere clubs. Als je van te voren transparante afspraken maakt voor een eerlijke verdeling van de TV gelden (bijvoorbeeld allemaal hetzelfde bedrag) dan heeft iedere ploeg daar iets aan. je start immers met zijn allen de competitie. Qua reisafstanden voor fans zal het niet zo gek veel uitmaken. Belgiã£â«/nederland is onderling prima te bereiken. Je zit vanaf Amsterdam immers net zo snel in Brussel als dat je in Sittard zit. Ik zie vrijwel alleen maar winst in deze samenwerking. De competitie zal niet direct in andere landen op tv komen maar als het maar interessant genoeg is zal dat vanzelf groeien als het niveau van het voetbal groeit. Dat minder Europees geld vind ik niet echt een ding. De meeste clubs in Nederland halen nu al geen championsleague en het geld dat de Europa League oplevert zijn Peanuts vergeleken wat de grote landen halen. Je moet niet de utopie hebben ooit financieel te kunnen wedijveren met de grote competities. Je zult dus met een goede visie en een hoop talent op een voetbaltechnische manier moeten proberen aan te haken.dus als dat kleine beetje geld afvalt dan is dat wel te overzien. Dat geld kan ook door het te verdelen tv geld weer rechtgetrokken worden. En als laatste zou ik zeggen. Al heb je als competitie 0 Championsleague en Europaleague tickets. Waarom staart iedereen zich blind op die 6 wedstrijdjes in Europa? De competitie duurt het hele jaar. Daar valt toch veel meer spanning uit te halen? Stel dat je heelmaal geen Europees voetbal zult spelen met geen enkele club. Je speelt dan toch gewoon al tegen veel betere tegenstanders dan dat je nu doet? Dat is toch al winst op zich? Ik vind dat blindstaren op Europa altijd een beetje gemakkelijk. Je speelt bijvoorbeeld als Feyenoord zijnde het hele jaar om een Europees ticket en als je er dan bent en Europees speelt dan kom je op deze manier voor de dag. Dat kan echt niet. De competitie moet gewoon de hoofdmoot worden en tactisch/fysiek sterker worden gemaakt. Europa komt dan later wel. En als Europees aanhaken er niet in zit dan maar niet. Maar aanhaken moet niet het doel op zich zijn. Je moet het van onderaan af opbouwen. En in het huidige systeem kun je aanhaken wel vergeten. Er moet dus wel degelijk iets gebeuren.

21 september 2019 om 17:56

"promotie en degradatie kan voor die clubs het einde van het bestaan zijn ". Dat is toch precies het probleem. Dat er teveel clubs zijn die economisch niet levensvatbaar zijn om dat er in de Hollandse vijvers waar ze commercieel uit moet vissen, te weinig vis zit. Wat jij als een probleem ziet, is juist de oplossing, door clubs die niet levensvatbaar zijn naar de amateurs of semiprofs te laten afvloeien, hou je sterke regionale clubs over die wel in staat zijn om zelfstandig de broek op te houden. Het is geen toeval, maar volstrekt logisch dat clubs in regios waar weinig Bvos zijn, zoals Twente, Heerenveen en Groningen het wel goed doen. In heel NH zijn twee eredivisieclubs, in Rotterdam alleen al 3, ook al is Excelsior inmiddels weer gedegradeerd. Het is volstrekt logisch dat Sparta en Excelsior het moeilijk hebben naast een fenomeen als Feyenoord en het is net zo begrijpelijk dat AZ het uitsteken doet met alleen Ajax als regionale concurrent. Lokale derby’s zijn al lang niet meer aantrekkelijk vanwege de kwaliteitsverschillen en bovendien is het natuurlijk een heel slecht idee om een hele bedrijfstak in verval te laten raken uit emotionele overwegingen. De emotie moet tot de velden beperkt blijven, in de bestuurskamers moet zakelijk en professioneel worden gedacht en gehandeld. Alleen dan los je de problemen ook daadwerkelijk op. Met emotiemanagement worden die alleen maar groter en raakt een oplossing alleen maar verder uit het zicht.

21 september 2019 om 08:15

Neen. Het is toch logisch dat zowel een Ajax, PSV, als Feyenoord meer televisie geld moet krijgen dan bijvoorbeeld een Fortuna Sittard? Ze hebben een grotere achterban, er kijken meer mensen naar, komen meer mensen naar het stadion.

Dat coaches spelers gaan sparen in de beker, is hun eigen fout. Dat is altijd de charme geweest van het bekervoetbal. Net zoals jij zegt, daar wordt het niet beter van.

Verder ben ik het wel met hem eens. Zestien clubs maakt het wat aantrekkelijker, met meer tegenstand.

Als ze willen dat de Eredivisie sterker wordt, zou ik persoonlijk de competitie niet later laten beginnen, of alles aan willen passen omdat clubs Europees spelen. Rekening houden mag, maar tot een bepaalde hoogte. Als je mee wilt doen in Europa, moet je ook 3 wedstrijden in de week kunnen spelen.

21 september 2019 om 08:24

Het is zeker logisch dat zij meer geld krijgen, maar als je een sterkere competitie wil moeten ook de topclubs een offer brengen. Door iedereen evenveel tv geld te geven kunnen de ploegen uit het rechterrijtje hun begroting met vier a vijf miljoen laten stijgen. Aan de andere kant maken die paar miljoen voor de topclubs weinig uit. Op de langere termijn wordt je beter van een gelijkere verdeling.

21 september 2019 om 09:05

en niet te vergeten zonder clubs als fortuna is er geen competitie. eerlijk verdelen en een potje over houden voor prestaties 1 2 3 . laat maar zien dat je een topclub bent en dat je recht hebt op iets meer door top 3 te eindigen .

21 september 2019 om 09:06

vind eigenlijk ook dat alle clubs 100k in moeten leggen en de ploeg/ploegen die degraderen de pot verdelen zodat ze niet gelijk flink achteruitgaan in de begroting

21 september 2019 om 09:38

Moridin, je wordt er niets beter van. Echt 0,0. De sterkte van de competitie wordt genivileerd. Je hebt gelijk dat het voor de topclubs bar weinig uitmaakt. Zeker PSV en Ajax, maar dan. AZ kan het vergeten bij het halen van de betere spelers bij middenmotors. Utrecht ook enz enz. Middenmotors gaan exact dezelfde houding aannemen als AZ. Wij verkopen niet meer aan jullie en willen hoofdprijzen. AZ kan dat duidelijk niet betalen. En zo wentelt het steeds verder af. Ajax en PSV zien dat geld via de achterdeur ook nog eens gewoon terug komen. Wat als er 4 clubs geïnteresseerd waren in de wit, die tegen elkaar konden opbieder. 2 miljoen wordt dan al snel 3,5. Zelfde geldt voor talenten van PSV. Waarbij beide clubs in mijn optiek allang veel meer moeten vragen. De prijzen stijgen tot in het belachelijke als zij aankloppen.

21 september 2019 om 09:59

Dat zou kunnen kloppen, maar je staat wel sterker richting het buitenland. Als clubs hun spelers langer kunnen vasthouden worden ze daar beter van.

21 september 2019 om 10:08

Zou best kunnen dat juist de subtop daar de dupe van wordt inderdaad, waardoor de topclubs nog minder weerstand krijgen.

21 september 2019 om 10:23

Is in geen enkel land

21 september 2019 om 11:41

Die extra's krijgen ze al door sponsoring. Je snapt wel dat er zonder die 15 teams geen competitie is? Ik vind dat iedereen een gelijk deel moet ontvangen. Het gaat niet om monsterlijke bedragen en de kleintjes worden zo aanzienlijk geholpen.

21 september 2019 om 11:46

Kleintjes worden niet geholpen als iedereen zelfde marktaandeel krijgt. Dan veranderd er namelijk helemaal niets en blijven ze even
Klein. Terug gaan naar 16 clubs maakt de competitie niet sterker. Weerstand zit er niet bij de onderste 10. Dit zijn niet de veranderingen dit is te klein om überhaupt iets van een verandering teweeg te brengen.

21 september 2019 om 17:40

Dat is helemaal niet logisch, maar zelfs heel onlogisch. Als je een sterke competitie wilt maken, moet je niet de sterke clubs minder sterk maken, maar de minder sterke clubs in een andere competitie onder brengen met clubs die ook minder sterk zijn. De grote clubs in NL lopen financieel al lichtjaren achter op de grote Europese clubs en stellen alles in het werk om die achterstand niet nog groter te laten worden. En dat gaat natuurlijk niet lukken door hun inkomsten nog verder te beperken. De belangen tussen de grote en kleine clubs zijn verschillend en vaak zelfs tegenstrijdig, terwijl ze wel met elkaar opgescheept zitten in 1 competitie. Dat is het werkelijke probleem. Als je de competitie inkrimpt naar 16 of 14 behoeven de tvgelden onder minder clubs verdeeld te worden en krijgen de overblijvers dus ook meer geld terwijl dat niet bij de grote clubs behoeft te worden weg gehaald. En dat is dus veel logischer. In plaats van arme mensen bij rijke mensen in een vrije sector woning te stoppen terwijl ze de huur niet kunnen betalen, kan je veel beter een sociale huurwoning voor ze zoeken dan ze huursubsidie te geven waarmee ze die dure huurwoning kunnen betalen. Dat laatste staat gelijk aan het paard achter de wagen spannen en dat zelfde geldt voor jouw idee om de tv tgelden eerlijker te verdelen. Bovendien is die verdeling helemaal niet eerlijker omdat die eerlijkere verdeling gelijk zou staan aan klaplopen, aangezien de grote clubs het merendeel van het tvgeld verdienen. En aan klaplopen is helemaal niets eerlijks aan.

21 september 2019 om 18:06

" Die extra's krijgen ze al door sponsoring. Je snapt wel dat er zonder die 15 teams geen competitie is?". Je snapt toch zelf wel dat er geen 18 clubs nodig zijn om een competitie te maken, maar dat dat ook met 16 of 14 of nog minder kan?. En dat als er minder clubs zijn het tvgeld ook onder minder clubs verdeeld hoeft te worden en de deelnemers dan dus automatisch meer inkomsten krijgen zonder dat er genivelleerd behoeft te worden?. Nivelleren is niet een probleem oplossen, maar juist groter maken. Als je een schaal appels hebt met een paar rotte erop, ga je dat probleem niet oplossen door er een paar verse appels bij te leggen, maar uitsluitend door de rotte exemplaren weg te nemen.

21 september 2019 om 08:43

Je hebt helemaal gelijk qua tv-gelden. Eerlijk verdelen. Zo maak je de competitie in zijn geheel sterker. Kun je meteen eisen dat clubs van het kunstgras af gaan, want daar is dan gewoon geld voor. Op dit moment wordt het gat tussen de top 2 en de rest alleen maar groter en groter. Daar zitten wij Nederlanders toch niet op te wachten?

21 september 2019 om 08:46

Ome Toon kan beter bij de KNVB gaan werken met al zijn plannen voor de eredivisie. Heeft hij het niet druk genoeg met zijn eigen cluppie. Hij had beter samen met zijn td ervoor kunnen zorgen dat de PSV selectie op tijd in orde was zodat ook PSV gewoon CL zou spelen. In plaats van op de stoel van iemand anders lees de KNVB te gaan zitten en te preken voor eigen parochie. Komop zeg wie roept deze dorpsidioot eens tot de orde.

21 september 2019 om 09:35

Ome Toon maakt zich tenminste druk, de meeste clubs in de Eredivisie denken niet mee, maar willen wel optimaal profiteren van de successen van de topclubs. Hij geeft een mooie aanzet voor discussie in het belang van het Nederlandse voetbal. Dat PSV en Ajax daarvan meer voordeel hebben zou aan één kant ook terecht zijn gezien zij het meeste geld in het laatje brengen. Aan de andere kant profiteert de rest net zo goed. Als de grote clubs later instromen in de beker hebben andere meer kans op meer potjes. Als de grote clubs Europees beter presteren levert dat meer tickets voor Europees voetbal, etc.. maar we oordelen snel en kijken niet verder dan onze neus lang is.

21 september 2019 om 09:39

Je kunt ook inhoudelijk ingaan op zijn punten in plaats van dit soort gelul in de ruimte. Waarom zou een persoon als Gerbrands hier geen visie over hebben? Sterker nog, het zou pas raar zijn als hij hier geen mening over heeft aangezien hij PSV vertegenwoordig in gesprekken met de knvb over dit onderwerp.

21 september 2019 om 10:51

Alle punten van ome Toon behandelen is niet nodig. Er is geen punt waar ik het mee eens ben. Maar mijn mening staat erbuiten. Het gaat mij erom dat ik me enorm irriteer aan ome Toon omdat hij in de tijd die hij bij PSV werkt en ook betaald wordt door die club. Een heel plan gaat zitten uitschrijven over hoe het allemaal zou moeten. Volledig in het voordeel van PSV. Daarbij geef ik aan dat ik het ome Toon en zijn schandknaap de Jong het hun kwalijk neem dat ze niet tijdig hun selectie op orde hadden en daardoor CL hebben gemist. Dat is toch zijn werk. Ipv 15 miljoen en weken werk in Bruma stoppen die tijd en dat geld voor een normale CV en lb hadden moeten halen. Daarna werd dat afgedaan met we hadden het toch niet begroot. Maar EL. Wat ik dus bedoel doe je eigen werk eerst goed alvorens je je met zaken bezig gaat houden die eigenlijk niet jou zaken zijn. Want is er nou werkelijk iemand hier die denkt dat er wat met dit plan wordt gedaan? Het zou Toon sieren als hij zijn visie projecteert op PSV.

21 september 2019 om 12:06

@WouterSL Man, nu al veruit de meest dwaze gast van de dag op deze site tegengekomen. Wat een dom gezwets met tig taal- en spelfouten. Dus omdat PSV de Champions League niet heeft gehaald, mag Gerbrands geen mening geven over een nieuwe opzet van de Eredivisie? Hij zit ook in een klankbord hè, daarin deel je ideeën. Maar dat wist je natuurlijk niet, omdat je gewoon maar wat zit te typen zonder enige argumentatie, kennis van zaken of kennis van taal. Vre-se-lijk dat je, met je denigrerende toontje richting mensen waar je niets van weet, lekker dedain en hautain probeert over te komen, maar zoals je zelf zou zeggen: ‘projecteer je visie eerst op jezelf’, want je bakt er niks van.

21 september 2019 om 13:24

Leerstoel lees eerst even goed mijn reacties. Ik geef argumenten en heb kennis van zaken. Mijn taal is na 15 jaar in het buitenland wel wat minder. Ik vind dat Toon voor eigen parochie predikt. En dat hij zijn eigen zaakjes niet op orde heeft anders had dit geweldige team gewoon CL gespeeld.

21 september 2019 om 14:34

Je hele argumentatie is foutief en ongegrond, omdat je stelt dat Gerbrands zich met zaken bemoeit die niet de zijne zijn. Hij zit in een klankbord voor Eredivisie-overleg, dus het zijn wel degelijk zijn zaken. Daarnaast vond ik ‘ome Toon’ en ‘schandknaap De Jong’ behoorlijk onfatsoenlijk, zeker in acht nemende dat je zelf niet eens weet dat dit wel degelijk zijn zaken zijn.

21 september 2019 om 16:35

Ik betwijfel of hij in die klankgroep zit die zich bezig houdt met een nieuwe opzet van de competitie en beker en de Johan Cruijff schaal. Dit is op persoonlijke titel gemaakt Leerstoel. Nergens in de tekst staat dit ook aangegeven. Een mening geven en hebben is 1. Maar hele rapporten schrijven in de baas zijn tijd gaat wat ver vind je niet. Zeker als je zelf je zaakjes niet op orde hebt.

21 september 2019 om 09:01

Je zou ook met een bekercompetitie kunnen beginnen in de Benelux. Als dat bevalt kan je altijd nog de competities samenvoegen

21 september 2019 om 11:32

Ik was op zoek naar deze reactie. Ben het met anderen eens dat als je de competities gaat mengen je nog maar 8 of 9 Nederlandse clubs op niveau over houdt en derby's grotendeels verdwijnen. Een Nederlandse competitie met 16 clubs zou idd ruimte kunnen bieden voor een eindfase van de beker met uit- en thuisduels. Als we die dan mengen met de Belgen heb je al gauw 7 beladen potjes op iets hoger niveau. Kan leuk zijn. Ik merkte dat ik voor Antwerpen - AZ toch speciaal ben gaan zitten om te kijken wat "we" tegen die Belgen zouden doen itt de andere voorronde Europa League duels.

21 september 2019 om 14:27

Dit is exact waarom ik voor een BeNeliga ben, naast dat de top 8 (en dus de ploegen die iedere jaar in Europa speelt en moet gaan presteren), is de excitement vele malen hoger. Want geef es allemaal toe, van alle 16 Europese voorrondepotjes die NL heeft moeten spelen, was het dubbele confrontatie met FC Antwerp toch gewoon het leukste/gekste? Voor de meeste clubs eindigt het Europees avontuur al voor de winterstop. (voor sommigen al voor het seizoen zelfs begonnen is, leesiegenen die in de voorrondes al onderuit gingen) Dit BeNeliga is gewoon leuk van het begin tot het einde... En ook meer drang om die wedstrijden te winnen, het niveau van de historische nr 3, 4 en 5, kan na 2-3 jaar al het niveau vd gemiddelde PSV van vorig seizoen. Dat is gewoon een competitie van Europa League niveau. Het hele jaar door. Niet 6 potjes en dan uitgeschakeld zoals Feyenoord waarschijnlijk dit seizoen.

21 september 2019 om 09:03

Delen door zestien? Volslagen lachwekkend. Ik ben benieuwd of je ook zo zou reageren als je werkloze buurman bij je zou komen met het verzoek om je salaris met hem te delen. Dat is uiteraard een retorische vraag. Het televisiegeld wordt voor 80 procent door de Top 3 verdient en die maakt daar ook gigantische kosten voor. Die Top 3 en vooral Ajax zijn de andere clubs al tegemoet gekomen door de toe te stemmen in een collectieve verkoop van de rechten terwijl individuele verkoop een veelvoud zou opleveren van wat die clubs nu ontvangen. De rechten van de clubs die het hardst klagen, zijn bij individuele verkoop zo goed als onverkoopbaar. Waarschijnlijk moeten ze zelfs bij betalen om hun wedstrijden uitgezonden zien worden. Wat jij voorstelt, heeft helemaal niets te maken met eerlijkheid, maar met klaploperij en teren op een ander zijn zak. Het is pas echt eerlijk als iedere club in zijn eigen levensonderhoud voorziet en het geld dat hij uitgeeft, zelf verdiend. De grote club subsidieren de kleinere al meer dan voldoende, nu krijgen ze zelfs geld uit de Europese campagne van de grote clubs, terwijl ze er niets voor doen. Sterker nog, steen en been lopen te klagen als er een wedstrijd wordt omgezet terwijl in de statuten staat dat de Knvb gewoon het recht heeft om dat te doen. Ik hoop persoonlijk dat er snel een Beneliga komt met 16 clubs die een zeker niveau weten te halen en in staat zijn om zonder subsidies eigenhandig de broek op te houden. Dan worden de profs en de veredelde amateurs eindelijk van elkaar verlost, dat is namelijk het echte probleem. Dat gezonde clubs die spelen om de prijzen in 1 competitie zitten met clubs wier voornaamste doelstelling het is om te voorkomen dat ze omvallen. Er vloeit veel te veel geld naar clubs die geen economisch bestaansrecht hebben en dat is het zelfde als dat geld in het afvoerputje gooien. Het betaalde voetbal zou er uitsluitend voor clubs moeten zijn die in staat zijn om te betalen, de clubs die daartoe alleen in staat zijn als ze subsidies ontvangen horen feitelijk in het amateurvoetbal thuis.

21 september 2019 om 09:14

Als ik honderd euro verdien, waar van vier euro tv geld en mijn werkloze buurman verdient vijf euro, waarvan 20 cent tv geld. Ja dan wil graag het tv geld met hem splitten. Voor mij maakt het namelijk geen klote uit, terwijl hij er aanzienlijk beter van wordt. Zo worden we een sterker paar. Dan kan ik hem wel amateur gaan noemen, maar daar veranderd niets door. Die buurman is niet mijn vijand, maar een partner met wie je zo constructief mogelijk moet samenwerken.

21 september 2019 om 09:27

Je wordt geen sterker paar door subsidies, daarmee maak je iemand die gezond is minder gezond om iemand die ziek is, iets minder ziek te maken. Dat is geen probleem oplossen, maar er juist 1 creeren. Een sterker paar maak je door bij een kar die wordt getrokken door een paard en een veldmuis, die veldmuis te vervangen door een ander paard, niet door er nog een veldmuis bij te zetten. Subsidies zijn soms noodzakelijk kwaad, maar hebben nog nooit een probleem opgelost. Dat doe je door een situatie te creeren waarin iemand die nu subsidie krijgt, zichzelf kan behelpen en die subsidie niet meer nodig heeft, bijv. door iemand die werkloos is of in de bijstand zit, aan een baan te helpen. Bij het voetbal kan je dat oplossen door een betaald voetbalclub die niet in staat is om zelfstandig de broek op te houden, onder te brengen bij de amateurs zodat ze van de hogere kosten die het betaalde voetbal met zich meebrengen, af zijn. In het betaald voetbal zitten simpelweg teveel clubs die daartoe niet in staat zijn omdat er in de vijvers waar ze uit moeten vissen niet genoeg vis zit. Het geld dat nu wordt besteed om te voorkomen dat die clubs omvallen, kan veel beter en nuttiger worden besteed. Uiteindelijk zullen de meeste van die clubs steeds verder achterop komen omdat ze het tempo van de gezonde clubs niet meer kunnen bijbenen en op een gegeven moment vanzelf toch wel omvallen. Dat heet natuurlijke selectie en overkomt ieder bedrijf dat geen economisch bestaansrecht heeft. Het wordt wel eens vergeten, maar het betaalde voetbal is al lang geen vrijwilligerswerk meer, maar gewoon een bedrijfstak.

21 september 2019 om 09:44

Maar als je in de nederlandse competitie de veldmuizen weg gaat halen hou je niets over en moet je het alleen doen. Er is namelijk geen sterker paard beschikbaar, alleen een andere veldmuis. Wel respect voor de vergelijking, vind hem heel vermakelijk.

21 september 2019 om 09:55

Je kunt beginnen met het aantal veldmuizen te beperken om voor het geld dat je daarmee uitspaart meer haver te kopen voor de paarden waardoor die sterker worden. Je kunt echter ook samen met Belgie een nieuwe stal opzetten en de paarden die niet in NL voor handen zijn uit Belgie halen. Problemen hebben met elkaar gemeen dat er altijd een oplossing voor is, die moet je alleen nog zien te vinden.

21 september 2019 om 10:00

Ik geloof dat de meeste supporters van topclubs maar niet begrijpen dat je 18 teams nodig hebt om een competitie te kunnen spelen. "ja, maar naar ons kijken de meeste mensen" ik zou zeggen begin een competitie met zijn 3en, ik ben benieuwd hoeveel mensen er dan nog kijken. Het gelijker verdelen van het tv geld levert meer weerstand en een interessantere competitie op waardoor je er met zijn allen beter op wordt, niet alleen de top drie.

21 september 2019 om 10:02

Als we samen met Belgie een nieuwe stal gaan opzetten zijn we het eens. Dat zou het beste zijn.

21 september 2019 om 11:17

@maar als veldmuizen weg gaat halen hou je niets over"

Onzin, juist als zwakke broeders wegvallen heb je ruimte voor nieuwr sterke clubs.

Als voorbeeld: de clubs in Limburg. Als Roda, MVV en Fortuna wegvallen dan zal er ruimte zijn voor een club als FC Limburg. Veel interessanter. Creeeren ze nieuwr derby tegen VVV. Publiek verjongt ook. Dus over aantal jaren is het gewoon een traditionele derby die leeft.

Zo zijn er meer voorbeelden met RKC, Nac en Willem2. Misschien niet juiste voorbeeld, ondat deze clubs aardig doen.

21 september 2019 om 11:20

" Ik geloof dat de meeste supporters van topclubs maar niet begrijpen dat je 18 teams nodig hebt om een competitie te kunnen spelen ". Wat jij volgens mij niet snapt, is dat het er niet perse 18 hoeven te zijn, maar dat het bijv. ook met 10 zou kunnen en dat je ook vaker tegen elkaar kunt spelen. Vier keer per jaar een wedstrijd tussen bijv. Ajax, AZ, PSV en Feyenoord is veel, leuker, interessanter, aantrekkelijker en lucratiever dan wedstrijden tegen Fortuna, PEC en Emmen. Daar worden de clubs die daar aan meedoen bovendien ook veel sterker van, waardoor ze het in Europa beter zullen doen. Sterke clubs maken elkaar sterker, de ketting is altijd net zo sterk als de zwakste schakel.

21 september 2019 om 11:34

@scepticus . Dat hebben ze bij ijshockey . En geloof me: 4 Keer per jaar tegen dezelfde ploeg is ECHT niet leuk. En dan kom je elkaar wellicht nog in de beker en de play-offs tegen . Met Tilburg speelden we soms 8 keer tegen Nijmegen of Heerenveen en dat is gewoon totaal niet leuk

21 september 2019 om 11:42

Wat is er nog speciaal aan de klassieker dan?

21 september 2019 om 13:02

Historische bewustzijn. 0/10slecht voorbeeld.stel jezelf de vraag: wat voor jou interessant is, is dit ook interessant voor de gemiddelde Limburgse voetbalsupport? Antwoord: Nee. Argumentatie: Sporting Limburg heeft bewezen geen maatschappelijk draagvlak te hebben.voor hetzelfde geldt is over 10 jaar het voetballandschap weer helemaal anders en speelt VVV weer heel wat jaren Eerste Divisie zoals voorheen.

21 september 2019 om 17:29

"en dan kom je elkaar wellicht nog in de beker en de play-offs tegen". Een kampioenscompetitie is al een play off, dus die vlieger gaat niet op. Ik ben geen ijshockeyfan dus of het daar niet leuk is om 4 keer tegen dezelfde tegenstander te spelen kan ik niet beoordelen. Ik ben echter ook honkbalfan en in het honkbal wordt in de World Series zelfs een best of 7 gespeeld en dat is elke wedstrijd geniet vanwege het extreem hoge niveau. Het verschil is bovendien dat die wedstrijden allemaal vlak na elkaar worden gespeeld en ze in een kampioenscompetitie veel meer verspreid worden. En ik blijf er bij dat ik Ajax liver 4 keer tegen Feyenoord of PSV zie spelen dan 1 keer tegen Emmen of Fortuna. Dat heeft niets met een antipathie tegen die clubs te maken, maar met het grote verschil in kwaliteit. In wedstrijden tussen de Top 3 zijn de kwaliteiten veel meer in evenwicht en krijg je dus ook wedstrijden die veel spannender, kwalitieitsrijker en dus aantrekkelijker zijn. Het is niet ideaal om 4 keer tegen elkaar te speler, maar in ieder geval veel beter dan tegen clubs waar het kwaliteitsverschil zo groot is.

22 september 2019 om 14:20

Jij wel maar ik niet.maar laten we hetzelfde argument op Europees niveau toepassen. Op lange termijn is het toch veel aantrekkelijker om clubs uit de kleine landen niet meer toe te laten, de Champions League in te krimpen naar alleen de top 6 landen want immers niemand zit te wachten op potjes tegen clubs uit kansloze landen als Nederland en België.dat heeft niets met antipathie tegen NL en BE clubs te maken, maar gewoon met de realiteit dat die clubs slechts incidenteel wat presteren.

21 september 2019 om 10:23

Hij vergeet het belangrijkste, GRAS! Speel je niet op gras? Dan blijf je in de keukenkampioen divisie, punt.

21 september 2019 om 10:38

Waarom niet naar 20 teams zoals in de toplanden en dan de beker uit en thuis

21 september 2019 om 10:47

TV geld moet inderdaad eerlijker verdeeld worden, dus niet naar prestaties in de competitie van de afgelopen jaren, maar naar de kijkcijfers. Als jij serieus geinteresseerd bent in Fortuna - Emmen, dan moet je dat gaan kijken; niet kijken maar meer geld aan die clubs geven gaat nergens over. Overigens komen de kijkcijfers in de buurt van de prestatiescurve van de clubs, dus de huidige verdeling is wat mij betreft te billijken. De meeste van ons blijken toch gloryhunter te zijn, zie ook de aanwas van Nederlandse gebruikers hier die zeggen fan te zijn van clubs die jaar in, jaar uit presteren in de Champions League. Wat betreft Gerbrands ideeen: dat is allemaal eigen belang. Met name het idee voor uit- en thuiswedstrijden in het bekertoernooi komt alleen Ajax en PSV uit; de kans op succes voor beide clubs in het toernooi wordt hiermee enorm groter. Zelfs Feyenoord en AZ zullen hier niet blij mee zijn. De charme gaat van het toernooi; het wordt ontzettend saai en kleine clubs worden kansloos.het enige waar ik me in kan vinden is de competitie verkleinen naar 16 clubs om hiermee meer rust te creeeren tussen Europese duels. Daarnaast heeft het als voordeel dat als je de zwakste eruit haalt, de weerstand vergroot wordt en dus de kans op meer spannende wedstrijden groter wordt.

22 september 2019 om 14:16

Daar worden helemaal niet alle clubs beter van. Sowiezo zijn er 2 clubs die er flink slechter van afkomen omdat ze helemaal niet meer in de Eredivisie zitten.

Als dit daadwerkelijke alle voorstellen zijn is het, bij voorbaat een kansloos plan. Het zijn alleen maar voorstellen waar de grote clubs wat aan hebben. Een Zwolle als voorbeeld heeft niets aan het later beginnen van de competitie, het aanpassen van het speelschema, de plannen voor de Johan cruijf schaal, het terug brengen naar 16 clubs want grotere kans op degradatie en 2 wedstrijden ik de beker verkleint de kans om door te stromen alleen maar verder. Een plan waar PSV (en Ajax, Feyenoord en AZ) gebaat bij zijn, maar de andere clubs totaal niet.

21 september 2019 om 08:10

Ook een club als Zwolle kan hiervan profiteren. Meer inkomsten, meer tegenstand, ook deze spelers zullen zich ontwikkelen.Ik denk dat er goede ideeën bij zitten die de eredivisie sterker maken niet alleen de topclubs.

21 september 2019 om 08:33

Wat heeft PEC Zwolle aan meer tegenstand, als ze met de huidige tegenstand al moeite genoeg hebben om te overleven en boven te komen drijven? Die zitten niet op meer tegenstand te wachten.

21 september 2019 om 08:54

Meer inkomsten (hoeveel dan meer), maar een grotere kans op degradatie en een kleinere kans op een bekerstunt.En daarnaast het woordje kan wat je gebruikt. Zwolle kan er inderdaad van profiteren, maar dit hoeft niet. PSV in dit geval profiteert er 100 procent van.

22 september 2019 om 14:25

Maar er komen niet meer inkomsten. Minder wedstrijden is minder inkomsten, tenzij jij denkt dat iedere fan mã©ã©r per wedstrijd gaat betalen. Ook TV geld moet ergens vandaan komen.en daarnaast, clubbs als PEC krijgen dan juist meer kans op degradatie en dan helemaal geen noemenswaardige inkomsten meer. Plus, 2 clubs zullen per saldo sowieso die inkomsten al niet krijgen.en het niveau gaat ook niet omhoog, dat is onzin.wat commerciã«le voetbal- en Eredivisiehaters als Gerbrands willen is een gesloten competitie met de 12-16 commercieel meest interessante clubs. Dat zal hij niet hardop zeggen maar hij denkt het hoogstwaarschijnlijk wel. Immers, zonder risico op degradatie dan kunnen clubs zich pas echt ontwikkelen. Behalve dan de clubs die buiten de boot vallen. Maar vrees niet, de 8 meest interessante clubs buiten de Eredivisie mogen dan spelen in een nieuwe Eerste Divisie met 8 "jong" teams van de 8 beste Eredivisie clubs.

22 september 2019 om 16:12

Ik snap dat ze angstig zijn om bij de afvallende clubs te vallen, zoals ook andere clubs. Een gebrek aan vertrouwen en lange termijn visie. Blijven ontwikkelen en sterker worden is van groot belang voor het Nederlands voetbal (the greater good)

21 september 2019 om 08:42

Precies wat je zegt. De grote clubs worden niet meer uitgeschakeld in de beker. 1 van de 4 wint dus zo ongeveer altijd de beker als er dubbele wedstrijden zijn. Ook dr competitie zal steeds minder verrassingen kennen op deze manier. De grote clubs hebben al afgesproken geen jeugd meer van elkaar te kopen/over nemen. Die gaan dus wel steeds meer jeugdspelers van de andere clubs opkopen/over nemen. Van de 16 teams zullen er dus 4 tot 6 beter worden en de rest van de clubs zal zwakker worden en voor spek en bonen mee doen. PSV ziet gewoon het gat met Ajax groeien en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Maar dit mag niet over de rug van de andere clubs gaan

21 september 2019 om 09:47

" PSV ziet gewoon het gat met Ajax groeien en een kat in het nauw maakt rare sprongen". Is natuurlijk de grootst mogelijke onzin omdat Ajax net zoveel van dit plan zal profiteren als Psv, misschien zelfs nog wel meer. Daarmee gaat PSV de achterstand op Ajax dus niet terug brengen. PSV wil gewoon net als de andere topclubs een sterkere competitie zodat de achterstand op de andere Europese clubs niet nog groter wordt en het voor de eigen talenten aantrekkelijker wordt om hier te blijven spelen en voor buitenlandse talenten om hier naar toe te komen. Zoiets heet ambitie. En ambitie gaat meestal ten koste van degenen die die de maatregelen die moeten worden genomen om ambitie waar te maken, niet kunnen bijbenen. De vooruitgang levert altijd slachtoffers op en de vooruitgang is niet tegen te houden, hooguit iets af te remmen.

21 september 2019 om 08:47

Ik snap niet wat je bedoeld met voorraad? Bij voorraad een kansloos plan.

21 september 2019 om 09:05

Bij voorbaat. Autocorrect :-)

21 september 2019 om 09:12

Je geeft exact aan waar de pijn zit, het grote verschil in doelstellingen en belangen van clubs als Ajax en Pec. En die pijn kan je alleen wegnemen door die clubs van elkaar te verlossen en daarom is een Beneliga met de Belgische clubs die met exact met hetzelfde probleem zitten, met afstand de beste oplossing. Dan hoeven clubs als Ajax clubs als PEC niet meer te onderhouden en kunnen clubs als PEC hun rechten zelf collectief verkopen en onder elkaar verdelen zoals ze graag willen. Win-win dus, er van uitgaande dat clubs als PEC hun rechten weten te verkopen. Dat zal nog een hele kluif worden.

21 september 2019 om 09:40

Scepticus, het hele plan van Gerbrands komt op hetzelfde neer als de opzet van de CL en poule systemen eronder. Daar waar we fel tegen zijn dat de kleinere competities straks in Europa niks meer waard zijn doen we hetzelfde met onze kleinere clubs. Opzet en plan vertoont grote gelijkenissen omtrent de superleague maar dan is op nationaal niveau en/off een Beneliga systeem waarmee er in 2 landen de kleine clubs gaan omvallen. Zelf ben ik voor een zo hoog mogelijk niveau echter zie ik ook de bezwaren van deze opzet.

21 september 2019 om 10:20

Scepticus je meent dat toch niet, over de Beneliga? Dat is het slechtste idee van alle ideeen over verbetering van onze competitie, om vele redenen. Laten we beginnen met het verlies aan Europese inkomsten en het verlies van identiteit en charme. De Belgische topclubs zouden volgens jou met dezelfde problemen zitten, maar dat klopt niet. Sterker nog, ze delen de problemen niet eens met elkaar. De helft van die clubs is topclub af na zo'n fusie.

21 september 2019 om 10:34

"daar waar we fel tegen zijn dat de kleinere competities straks in Europa niks meer waard zijn doen we hetzelfde met onze kleinere clubs". Is niet zo. De vergelijking die je maakt tussen een nationale competitie en een Europese competitie gaat niet op omdat landelijke competities gesloten zijn en de Europese competities open en iedereen daar in principe aan kan deelnemen. Het probleem is juist dat de grote clubs die Europese competities gesloten willen maken en de toegang te beperken tot een aantal eliteclubs. De toegang tot de Europese competities is de beloning die de winnaar van een landelijke competitie krijgt als prijs. Als je die zou wegnemen zouden de landelijke competities aan betekenis inboeten en zou de nationale titelstrijd alleen nog maar om de eer gaan. En dat zou een enorme devaluatie zijn. De Europees competities staan boven en buiten de nationale competities en kan je dus onmogelijk met elkaar vergelijken. Er zijn in Europa 52 landelijke competities, maar maar 2 Europese en die staan los van elkaar. Wat Gerbrands wil, gebeurt feitelijk al in de CL daar moeten de kleinste clubs voorronden spelen om te worden toegelaten tot het hoofdtoernooi om te voorkomen dat de grote clubs nutteloze wedstrijden moeten spelen waarvan de uitslag al bij voorbaat vast staat. Dat is even logisch als functioneel omdat de wedstrijdkalender toch al overvol is en het onzinnig is om spelers die nu al veel te veel wedstrijden moeten spelen nog meer te belasten en dan ook nog eens met wedstrijden om des keizers baard. Het probleem is echter dat de grote landen niet alleen 4 deelnemers mogen leveren, maar dat die ook nog eens alleen zijn geplaatst voor het hoofdtoernooi. Daardoor blijven er voor de topclubs van kleinere landen nog maar bitter weinig plaatsen over, terwijl ze in tegenstelling tot 3 van de 4 clubs uit de grote landen recht op deelname door hun nationale competitie te winnen hebben afgedwongen. Van dat scenario is in de opzet die Gerbrands voorstaat geen enkele sprake. Wat hij wil is hetzelfde wat er nu al in de CL gebeurt en dat is dat de grote clubs de degens vaker met clubs van gelijkwaardig niveau kruisen en minder met clubs van een veel lager niveau. Ik ben zelf een groot voorstander van een dergelijke opzet en heb die in het verleden al regelmatig aangekaart. Dat zou zelfs kunnen zonder dat er clubs hoeven af te vloeien. Je zou de competitie bijv. kunnen indelen in 3 poule van 6 clubs met de Top 3 als groepshoofd. Vervolgens zou je de overige clubs op basis van coã«fficiã«nt over die poules kunnen verdelen. Dan hoeft een topclub in de reguliere competitie niet meer tegen Fortuna, Emmen en RKC te spelen, maar tegen 1 van die drie. Dat zou betekenen dat iedere club in de regulieren competitie 10 wedstrijden moet afwerken. Daarna zou je de bovenste 2 clubs van iedere poule in een kampioenscompetitie om Europees voetbal kunnen laten spelen in 4 wedstrijden. Dan krijg je dus vier keer per jaar wedstrijden als Ajax-Feyenoord, PSV-Ajax, Ajax-AZ, etc. ipv van dat je favoriete topclub veel minder aantrekkelijke wedstrijdjes tegen Emmen en Fortuna moet spelen. De onderste 2 clubs van iedere poule zou je kunnen laten spelen om degradatie en de middelste om een geldprijs en/of extra coefficientiepunten.

21 september 2019 om 10:51

De top 5/6 van de Belgische ploegen zijn niet minder dan de Nederlandse top 5/6. De Belgen staan hoger geklasserd in Europa dan Nederland. Ik denk juist samen een sterke competitie kan worden uitdragen. Over de hele wereld van China tot Brazilie worden de wedstrijden uitgezonden uit de PL, LaLiga, Lique 1, Serie A en BundesLiga. Welke ‘sterke’ competitie komt daarna? Portugese, Amerikaanse, Oostenrijkse, Russische, Nederlandse of Zweedse? Ik denk dat de Benelux samen een sterke competitie kunnen worden, de zesde competitie van Europa. Dus meer TV inkomsten uit de wereld. En wat bedoel je met charme en identiteit?

21 september 2019 om 10:54

Dat hele idee dat je nu beschrijft is al oneindig veel beter dan een Beneliga. En zo zijn er nog veel meer hervormingen denkbaar waarin we verder kunnen met onze eigen Nederlandse clubs. Zo hoeven meer dan 100 jaar geschiedenis en de sterren op de borstkas niet weggegooid te worden.

21 september 2019 om 10:59

De 6e competitie is nu Rusland en daar wordt mondiaal amper naar gekeken. Een Beneliga wordt niet beter dan dat. Die kleine groei van afzetmarkt weegt niet op tegen het verlies aan Europese inkomsten. Met charme en identiteit bedoel ik meer dan 100 jaar voetbalgeschiedenis. Onze voetbalcultuur, onze helden en legendes, onze verhalen, onze voetbalstadions, onze rivaliteit. Al deze zaken worden gedevalueerd bij een fusie.

21 september 2019 om 11:05

Het grote probleem in het betaalde voetbal is dat er teveel emotiemanagement is en dat zakelijk denken ontbreekt. Dat blijkt eens temeer uit jouw reactie. Het verlies aan Europese inkomsten is onzin omdat een Beneliga alleen kan onder auspiciã«n van de Knvb en die dus gewoon de hoogte competities in NL en Belgie zou moeten vervangen. Ook de Uefa zal er toestemming voor moeten verlenen. Het verlies aan identiteit is complete onzin omdat bijv. Ajax, PSV en Feyenoord gewoon Nederlandse clubs blijven ook als ze in een gedeelde competitie met Belgie gaan spelen. En aangezien de titelstrijd al decennialang een aangelegenheid is tussen Ajax en PSV en een andere club zich daar hooguit bij uitzondering tussen weet te wringen, is de charme al heel lang van het Nederlandse voetbal af. Al helemaal na de komst van al die plastic velden. Dat de Belgische clubs topclub af zouden zijn als ze met NL in 1 competitie zouden gaan spelen, is even arrogant als onzin, die clubs presteren in Europa al jaren beter dan de Nederlandse en staan veel hoger in de ranking. De Belgische clubs steken veel meer energie in een Beneliga dan de Nederlandse en dat zouden ze natuurlijk nooit doen als dat zou betekenen dat ze van de regen in de drop terecht zouden komen. Ik vind het prima dat je niet op een Beneliga zit te wachten, ik kan me voorstellen dat dat voor bepaalde clubs een horrorscenario zou zijn als dat uit zou komen, maar de argumenten die je er voor aanvoert, snijden in mijn optiek niet veel hout. Volgens mij is de werkelijke reden dat je er niets in ziet, puur conservatisme.

21 september 2019 om 11:19

Nee bij jou ontbreekt het zakelijk denken. Minder Europese tickets = minder europese inkomsten = lager niveau in je competitie.

21 september 2019 om 11:28

Het emotionele argument blijft staan. PSV, Feyenoord en Ajax blijven Nederlandse clubs, maar het grootste deel van hun prijzenkast wordt irrelevant. Niemand geeft om de geschiedenis van een uitgestorven competitie.

21 september 2019 om 16:01

Je slaat de nagel op de kop. Ps. je zegt conservatisme, in zijn comments vind ik ook afgunst terug, misschien complexen, barbaarse gedachten. 100 jaar historie, los dat de meeste mensen hier minder dan 20-30 jaar van dit historie hebben meegemaakt, is het zoals je zegt al lang niet spannend meer met Ajax en PSV die alle titels onder elkaar delen.100 jaar Europese historie, om die prestaties te herhalen, zal je zo'n 300 jaar nodig hebben lijkt me, want ik denkt niet dat ik in mijn leven nog veel NLse clubs de champions League zal zien winnen als het zo verder gaat... Als NL het niveau van Portugal haalt danzij de BeNeliga, dan zie ik het in de komende 100 jaar nog 2-3 gebeuren, anders kun je het vergeten. Een miserabele historie zal het worden voor mijn achter-achter-achter-kleinzonen... "NL heeft enkele CLs gewonnen in de 20ste eeuw, maar sindsdien is 3 halve finales in de 21ste eeuw het verdict. En Ajax plus PSV samen 100 titles meer dan de rest"

21 september 2019 om 16:58

Van de Luxemburgse clubs word je echt niet sterker hoor.

22 september 2019 om 09:09

Onzin. Zoals al je bijdragen. Je bent niet alleen conservatief, maar vertoont ook een dorpsmentaliteit en doet aan navelstaren. De Beneliga vervangt de eredivisie en Belgische Tweede Klasse en De Eredivisie en krijgt als competitie dus juist meer tickets dan die van de Eredivisie. De Eredivisie en de Belgische Eerste Klasse komen daaronder. In huidige competitie krijgen de KKD clubs ook geen Europese tickets en ook geen Europese inkomsten, dus er verandert in dat opzicht dus helemaal niets. Het enige verschil is dat NL en Belgie samen gaan op het hoogste niveau en Nederland het succes dat de Beneliga eventueel zou sorteren met Belgie zou moeten delen. En dat is de echte reden dat je het niet ziet zitten, maar dat probeer je te maskeren met drogredeneringen.

22 september 2019 om 09:19

Is ook weer de grootst mogelijke onzin. Ronaldo is de Europese bekers die hij met Real Madrid heeft gewonnen ook niet ineens kwijt nu hij naar Juventus is verkast. Zoals de Europa Cups die Ajax in de jaren 70 en 90 heeft gewonnen, nog steeds van Ajax zijn, ook al staat er nu een heel ander elftal. De Europa Cup 1 bestaat ook niet meer, maar dat wil niet zeggen dat de geschiedenis die daarin is gemaakt, niet gewoon voortleeft. Dus dat argument van die uitgestorven competitie is ook de reinste kolder. Je bent gewoon een conservatief die uit alle macht de vooruitgang probeert tegen te houden en die nostalgie die al lang niet meer interessant is, daarvoor als argument gebruikt. Dat is net zo zinloos als het gevecht van Don Quichot tegen de windmolens. De vooruitgang laat zich net zo min tegen houden als stromend water.

21 september 2019 om 09:13

De kleine clubs willen het wellicht niet, maar als de grote clubs (met macht qua beslissing) de achterstand op Europa verliezen financieel zullen ze andere middelen inzetten. Denk hierbij aan een competitie met Denemarken, Schotland, België en NL. Das nog veel interessanter. En dan hebben de kleinere clubs helemaal niets meer te willen en hebben ze spijt nu niet wat soepeler te zijn geweest. Uiteindelijk denkt iedereen aan zichzelf. Ook Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Utrecht, Vitesse en Heerenveen. En dan hebben de kleinere clubs helemaal niets meer over.

21 september 2019 om 10:03

Grappig dat je Heerenveen in dit rijtje noemt, hard op weg om een kleinere club te worden.

21 september 2019 om 10:28

Kijk, competitie fusies gaan gewoon niet gebeuren. Daar worden die competities het ook nooit over eens. De zogenaamde noord europese competitie zou nauwelijks hoger niveau hebben dan de eredivisie. En een super league komt er nooit zolang de engelse top content is over hun eigen competitie. Toch is de komst van een groter overkoepelende europese competitie onvermeidelijk. Dat is namelijk interessant voor een mondiaal publiek. Deze competitie kan maar op 1 manier tot stand komen en dat is door gestage uitbreiding van de champions league.

21 september 2019 om 11:15

Is natuurlijke complete onzin. De kampioenen van Zweden, Denemarken, Belgie, etc halen natuurlijk een veel hoger niveau dan pakweg Fortuna en Emmen. Het niveau een competitie wordt bepaald door het niveau van de deelnemende clubs en dat schiet met deelname van al die nationale kampioenen natuurlijk gigantisch omhoog. Dat je er bij voorbaat al vanuit gaat dat een samensmelting van competities kansloos is, is omdat je het niet ziet zitten en dus gewoon conservatief navelstaren. Een poging die je niet onderneemt, gaat sowieso niet lukken.

21 september 2019 om 11:35

Je slacht je eigen argument door je scheve vergelijking. Daarnaast, de lobby is al lang gestart, de lijntjes zijn al lang uitgegooid. Er is geen draagvlak voor die fusies. Je moet uiteraard pogingen doen voor verbetering van je competitie, de vraag is alleen: welke poging moet je wagen? Je moet een slecht idee als fusie van competities weten te herkennen voordat je eraan begint.

21 september 2019 om 17:07

Is ook weer complete onzin. Doordat de kleinere clubs de hakken in het zand hebben gezet en de veranderagenda blokkeren, is de Beneliga weer op de agenda gezet. Sterker nog, in eerste instantie werd er alleen onderzoek naar verricht, nu wordt er serieus over gepraat ook al is dat vooralsnog vooral orienterend. Dat er geen draagvlak voor zou zijn is ook complete onzin, die is er alleen niet bij de clubs die buiten de boot dreigen te vallen. En dat is natuurlijk voorspelbaar aangezien die net zo conservatief zijn als jou en iedere verandering tegen proberen te houden die niet over meer geld voor henzelf gaat.

22 september 2019 om 14:37

Veranderen om het veranderen. Het is gewoon jaarlijks geschreeuw van commerciã«le voetbal- en Eredivisiehaters als Gerbrands die maar niet snappen dat Nederlandse clubs nooit maar dan ook nooit meer structureel in de buurt van de (tv) inkomsten van de Duitse, Engelse of Spaanse topclubs zullen komen. En dan denken ze door een aantal kleinere clubs in Nederland kapot te maken de inkomsten ineens met tientallen procenten gaan stijgen. Onzin. Waar moet dat geld vandaan komen? De supporter moet nog meer per wedstrijd gaan betalen? Hooguit een druppel op een gloeiende plaat.het buitenland is ineens massaal geinteresseerd in de Eredivisie? Dat gaat nooit gebeuren. Amerikaanse of Maleisische voetbalfans zullen niet ineens massaal naar het stadion komen als Utrecht en Groningen daar op bezoek komen om tegen elkaar te spelen. En waarom moet er überhaupt iets veranderd worden? Er is niks mis met de Eredivisie behalve dan die playoffs die allang afgeschaft hadden moeten worden. Verandering is geen verbetering, en in dit geval is het een mega-verslechtering. En dat enkel en alleen omdat PSV en Ajax niet willen accepteren dat Nederland een klein land is en zal blijven. Als het die twee clubs niet bevalt, wellicht kunnen we die dan beide uit de Eredivisie zetten, kunnen ze lekker samen in een competitie met 2 clubs iedere week tegen elkaar spelen. Eens kijken hoe lang dat commercieel interessant blijft. Dan is de Eredivisie, met pakembeet NAC en de Graafschap in plaats van PSV en Ajax ineens ook een stuk spannender omdat er niet meer 2 clubs zijn die structureel 9 van de 10 titels onderling verdelen. Kunnen Feyenoord, AZ en wellicht ook eens Utrecht of Vitesse (vaker) kampioen worden.

Allemaal leuk en aardig, maar stel dat je met een kampioens poule start en de nr 1 staat 14 punten voor dan is dat redelijk oneerlijk zo ook voor een degradatie poule! Spelen tegen amateur ploegen maakt je elftal ook beter qua ritme en collectief. 16 clubs zou beter zijn en starten na de Europese voorrondes zou een must moeten zijn. Nu heeft hij het over te veel wedstrijden, maar wil wel een uit en thuis wedstrijd spelen in het beker toernooi. Leuke plannen in het belang van de grotere clubs maar ga naar de Uefa voor een totaal andere opzet van de Europese toernooien. Pas als je daar een verandering in krijgt zal het pas anders kunnen

21 september 2019 om 09:16

Je leest niet goed. Hij wil meer wedstrijden met een hoger niveau. Daarom niet tegen amateurclubs en wel 2x tegen betere clubs. Hij geeft juist aan dat 50-55 wedstrijden goed zijn.

Er is maar 1 manier om de competitie naar een hoger plan te tillen: fuseren met de Belgische competitie.

21 september 2019 om 08:40

Asjeblieft niet zeg. Dan is de identiteit van onze eigen eredivisie mij meer waard dan fuseren met die Belgen. Ik zit echt niet op PSV - Club Brugge te wachten hoor en ik denk niemand. Onze eredivisie is prachtig en moet blijven. Echter zal wel het e.e.a. aangepast moeten worden. Dubbele ontmoetingen in de beker is al een goede stap, gezien de bekerwinnaar meteen Europees voetbal speelt.

21 september 2019 om 09:16

Ik denk dat mensen liever topwedstrijden als PSV-Brugge zien dan PSV-PEC, helemaal als ze daarmee van dat vermaledijde plastic gras af zijn. Dat een supporter van PEC daar anders tegen aankijkt, kan ik me wel voorstellen.

21 september 2019 om 10:41

Psv - brugge is geen topwedstrijd in de Beneliga, dat is de nummer 3 vs nummer 5.

21 september 2019 om 17:17

Vergeleken met PSV - PEC is PSV - Brugge gewoon een topwedstrijd. In een Beneliga zijn PSV en Brugge gewoon kanshebbers voor de titel, daar doet jouw denigrerende uitspraak niets aan af.

Allemaal voordelen voor PSV dus 😂

doe maar beneliga.
matchen zoals ajax - anderlecht en club brugge - psv zijn veel intressanter

21 september 2019 om 08:26

En jij bent waarschijnlijk tegen een Europese superleague die de CL vervangt waarbij Nederlandse/Belgische clubs bijna niet meer aan bod komen..... maar met deze regel wel clubs als Groningen Twente antwerp etc naar een 2e niveau sturen?

23 september 2019 om 00:49

Antwerp is gewoon niveau 1, slechte voorbeeld

We voetballen in nl en niet in België een degradatie poule en kampioenspoule. Alsjeblieft zeg..
Gewoon normaal doen dan kijk eerder naar Duitsland twee clubs degraderen twee promoveren en de derde spelen play-offs.
En ook gewoon allemaal promoveren ook vanuit 3e divisie 2e divisie en Jupiter

21 september 2019 om 08:23

In Engeland gaan ze toch ook gewoon door maar nee hier willen ze niet promoveren als je dat niet wil dan hou ermee op aub

21 september 2019 om 09:33

Het is niet perse dat ze niet willen promoveren, het is financieel haast onhaalbaar. Het zijn veelal kleine provincie- of zelfs dorpclubs die alle eisen van de Knvb niet rond kunnen krijgen. Dat is ook niet zo gek, het is in een aantal jaar opgezet, dan zijn clubs die tientallen jaren niet konden promoveren natuurlijk niet volledig voorbereid. Ik denk dat daar komende jaren best eens verandering in kan komen, maar absoluut niet door dit verplicht te stellen. Daarnaast vergeet je voor het gemak ook even hoeveel inwoners Engeland en Duitsland hebben itt Nederland. Daar zitten duizenden toeschouwers bij derde divisieclubs.

21 september 2019 om 10:43

Goed punt. De regels van de knvb moeten dus anders. Waarom komen er opeens meer kosten bij als je nog steeds hetzelfde spel speelt.

Kans op Europees succes? Ajax heeft de afgelopen 3 seizoenen 2x bewezen dat het bullshit is... daarnaast dubbele confrontaties in de beker is zwaar in t voordeel van de beste clubs en daarmee verdwijnt de charme van het bekertoernooi! Het enige wat ik aan zou passen is de JC schaal! 4 deelnemers, kampioen, bekerwinnaar, KKD-kampioen en amateurkampioen of meest sportieve club van afgelopen seizoen (kan mij het schelen)....... Zolang psv bijna struikelt over de nr. 8 van Noorwegen, Feyenoord (en Utrecht) structureel verzaken in Europa denk ik dat het zaak ik is om eerst je eigen beleid op orde te helpen voordat je regels wil bepalen waar kleinere clubs niet op zitten te wachten! Ajax en az bewijzen immers dat het wel kan.

Wat een verschrikkelijk slecht plan en de doodsteek voor het bekertoernooi. Nu heb je nog weleens verrassingen zoals PSV - RKC vorig seizoen, maar ook een Ajax die tot vorig seizoen steevast vroeg werd uitgeschakeld door clubs als Cambuur, FC Twente, etc. Dat willen ze dus vermoorden, door er een dubbele wedstrijd van te maken. Dit soort clubs kunnen immers 1x pieken, maar over 2 wedstrijden verliezen ze zeker 99 van de 100x van een topclub. De Eredivisie naar 16 clubs met een kampioens- en degradatiepoule, met als motivering dat 50 tot 55 wedstrijden met weerstand nodig zijn. Momenteel zijn de topclubs al aan het huilen als ze na een voorronde wedstrijd in het weekend tegen Fortuna Sittard of FC Groningen in eigen huis moeten aantreden. Die moeten dan maar verplaatst worden. Verandering na verandering in het speelschema omdat er Europees een wedstrijdje bij komt. Dat wil dan meer wedstrijden onder weerstand spelen. Lachwekkend. Ze kunnen nu al geen 50 tot 55 wedstrijden met verminderde weerstand spelen, zorg eerst eens dat je dat onder de knie krijgt. Wat je ook doet met de Cruijff-schaal boeit niet. Die wedstrijd komt nooit uit. Later in het seizoen? Dan wil je spelers rust geven voor de relevante wedstrijden en had je liever extra training gehad dan nog zo'n onbeduidende oefenwedstrijd in te plannen. Maar nee, dat kunnen ze nu nog niet bedenken, dat horen we als ze het hebben ingevoerd.

21 september 2019 om 08:38

Clubs als Cambuur en twente...beetje off topic, maar ons vergelijken met Cambuur is wat arrogant, zeker wanneer je de laatste jaren wel vaker van ons een kampioenschap, een KNVB beker en Johan cruyffschaal verloren hebt.

21 september 2019 om 08:46

Je zou ook maar op de inhoud ingaan, in plaats van op je pik getrapt zijn omdat ik het waag om de uitschakeling van Ajax door FC Twente (de nummer laatst van dat betreffende seizoen in de Eredivisie) te noemen. De vergelijking met Cambuur in die periode is accuraat te noemen omdat de ene ploeg net gedegradeerd was en FC Twente op het punt stond te degraderen.

21 september 2019 om 09:12

Je mocht willen dat je Twente met Cambuur mocht vergelijken. De grootste grap is nog, dat je hem daarom vervolgens arrogant noemt.

21 september 2019 om 10:08

@fct1981 als je zou lezen dan is de vergelijking 100% juist. Ajax is zowel door Cambuur als Twente uitgeschakeld in de beker. En wie is er nu arrogant en voelt zich hoog boven Cambuur verheven.

21 september 2019 om 11:00

Met alle respect voor Cambuur en voelen ons zeker niet ver verheven boven hun, maar een club met zon stadion en supportersschare en geschiedenis is niet te vergelijken met Cambuur, een jaartje kkd veranderd daar ook niet veel aan, dat begrijp jezelf ook wel. Wanneer je goed leest bedoelt hij niet alleen dat jaar of hij heeft het aangepast en voelt hij zich met zijn cluppie Ajax ver verheven boven de rest, een bekend probleem voor ze.

21 september 2019 om 11:07

Nogmaals de vergelijking klopt, Ajax is uitgeschakeld door Cambuur en Twente.

21 september 2019 om 11:38

Met alle respect voor Twente . Cambuur houdt zich wel aan de regels . Hoeven niet keer op keer vele miljoenen van de gemeente te krijgen . Ook afgelopen seizoen hebben ze niet , in tegenstelling tot Twente , 3 miljoen verlies gedraaid. Eigenlijk vind ik de prestaties van Cambuur veel knapper . Andermans geld over de balk smijten kan iedereen .

21 september 2019 om 12:33

Pak de bingokaart er maar bij...google ook even op voetbal en staatssteun

22 september 2019 om 06:42

Het is vrij grappig om te zien dat je iemand die vrij rationeel en feitelijk te werk gaat probeert af te doen als arrogant, terwijl al je argumenten hiervoor gestoeld zijn op eigen aannames en interpretaties. Je valt hem namelijk eerst aan vanwege een opsomming van de laatste twee clubs waardoor Ajax uit de beker gegooid werd omdat kennelijk de andere club in die opsomming "te min" is, vervolgens haal je er een aantal zaken bij die geen relevantie hebben om te laten zien dat jouw club overduidelijk groter is dan Cambuur, en dan besluit je tot slot nog om te gaan denken voor hem: "wanneer je goed leest bedoelt hij..." om vervolgens jouw interpretatie van hoe hij het bedoeld zou kunnen hebben te geven, terwijl de schrijver zelf in een reactie al toelichting heeft gegeven met hoe hij het bedoelde. dat je dan uitgerekend in je laatste zin nog een soort paradox creã«ert is dan wel weer bijzonder, je generaliseert en stigmatiseert iedere Ajax fan en beweert dat men zich verheven voelt boven de rest en dit doe je door zelf neerbuigend te spreken van "zijn cluppie".the irony

Kleinere competitie is zwakkere competitie.

22 september 2019 om 06:44

De Champions League heeft een kleiner deelnemersveld dan de Europa League, maar ik gok dat we het eens kunnen zijn over het feit welke van de twee een hoger niveau heeft?

Laten we het vaderlandse voetbal nog verder kapot maken en Ajax en PSV nog meer bevooroordelen. Kunnen ze met zijn 2-en niet een aparte competitie beginnen? Oranje is op prima nivo en er komen overal talenten aan. Daar moet je wat geluk mee hebben, maar verander je niet door 2 clubs minder of een paar potjes tegen Belgen. Beneliga is helemaal lachwekkend, lekker veel buscombi’s naar België. Jarenlang 18 clubs waarom veranderen om drogredenen. Zie ze dan nog liever uitbreiden naar 20 zoals Spanje of Engeland. Competitie behoor je gewoon binnen de landsgrenzen te spelen. Wij mogen ook niet aansluiten in de Bundesliga 😆

'Daar wordt voor Nederlandse clubs het grote geld verdeeld. De Eredivisie moet zich daaraan ondergeschikt maken."'

Daar haak ik weer af. Nee nee nee. De Nederlandse competitie is het bestaansrecht en Europese competities zijn het leuke extratje.

Blijkbaar is de Eredivisie een hinderlijke onderbreking tussen de Europese duels door voor onze topclubs. Het is pijnlijk dat alles maar plaats moet maken voor prestaties in Europa.

In die zin zou ik het bijna toejuichen als Ajax en PSV lekker in een Europese super competitie gaan spelen. Dat zal in eerste instantie best slikken zijn, maar ik zie zat positieve punten voor de langere termijn.

We moeten gewoon niet zo krampachtig doen met de Eredivisie. Alsof we een kind zijn dat per se in de gratie wil vallen bij de populaire kinderen. Dat is nog niet eens zo erg, maar wel als het betekent dat je de nog wat minder populaire kinderen gaat verwaarlozen of benadelen door van alles aan te passen terwijl zij er weinig tot niets aan hebben.

21 september 2019 om 08:40

Mooie reactie, groen randje. Slaat de spijker op zijn kop 👍. Zal niet slikken zijn, maar een soort van droom. Isoleer je het probleem gelijk 😉

21 september 2019 om 10:13

Ik ben benieuwd hoe enthousiast de supporters van Ajax en Psv zijn bij deelname aan een europese supercompetitie. Dan zijn zij namelijk de kleine clubs die zich moeten schikken naar de grillen van de echte topclubs.

21 september 2019 om 10:48

En dat is nu niet zo in Europa?

21 september 2019 om 11:18

Dat is nu in Europa ook zo, maar nu hebben ze de eigen competitie nog waar ze de successen behalen. Gaan ze naar de supercompetitie dan is dat voorbij, en zullen zij de middelmaat zijn waar ze nu zo op neer kijken.

22 september 2019 om 07:03

Waarom zouden ze daar de middelmaat zijn precies? Als er een Europese super competitie komt en dus de landelijke competities verlaten worden betekend dit dus ook gelijk dat wat nu het grootste remblok is i.v.m. andere en dan vooral de top landen, namelijk de lage TV gelden vanuit de nationale competitie, tot het verleden behoort! Ajax en PSV zouden dan namelijk TV gelden vanuit de nieuwe competitie krijgen en door het deelnemersveld zullen die TV gelden een veelvoud zijn (PL en CL als vergelijk praat je dan over €2.000.000.000 tegenover de €80.000.000 van de eredivisie). tuurlijk zullen ze niet per definitie bovenin meedraaien maar een dergelijke competitie zou wel het verschil weghalen waardoor de Champions League nu niet meer functioneert, namelijk de te grote financiã«le verschillen afkomstig uit de nationale competities!

Ik zie enkele mensen op de man en of club reageren waar dit bericht vandaan komt. Ik zou zeggen, laat dat..en kijk naar de inhoud. Ik vind gerbrands een goed bestuurder die vaak rustig en nuchter nadenkt. Ik kan me helemal vinden in deze plannen. Tegelijkertijd is het ook duidelijk dat de meeste plannen never nooit uitgevoerd gaan worden, omdat de middenmoot en kleinere clubs in de eredivisie altijd tegen zullen stemmen. Denkt gerbrands vanuit psv perspectief...waarschijnlijk wel. Zijn zijn plannen daarom slecht...wat mij betreft niet. Ik denk niet aan voordelen of nadelen van afzonderlijke clubs, maar aan voordelen voor het Nederlands voetbal. Vanuit dat perspectief is een competitie met 16 ploegen een verbetering omdat inderdaad meer ruimte krijgt in de kalender, de belasting van de veelal jongere spelers in de eredivisie beperkt, je kunt beginnen na de Europese voorrondes en wellicht zelfs na de transferdeadline. Een goede bekerwinnaar is voor het nl voetbal van belang. Goed resultaten in Europa zijn van groot belang en Europees spelende ploegen moeten zo veel mogelijk geholpen worden om tot goede resultaten te komen. Ik hoop dat de mvb doorpakt, het poldersysteem achter zich laat en durft om beslissingen door te voeren die het Nederlandse topvoetbal ten goede komen.

21 september 2019 om 08:42

Gerbrands is een soort van van Breukelen 2.0. Probeert het wiel ook weer opnieuw uit vinden. Wanneer Je inhoudelijk kijkt kom je alleen maar tot de conclusie dat het er minder van gaat worden. Schrijf PSV en Ajax lekker elk jaar in voor Europa en haal ze uit de eredivisie. Alles moet wijken voor de Europese potjes en het grote geld....iets met against modern football. Ze klagen nu al over 55 potjes met minder weerstand, je moet onze topvoetballers en clubs nog meer gaan pamperen. Waanzin.

21 september 2019 om 10:27

Meer ruimte in de kalender minder belasting voor de jonge spelers en minder inkomen met maar 16 clubs. De eredivisie is al amper belastend als we dat nog minder gaan maken kunnen de spelers nooit de stap naar een competitie als Engeland maken. Team is nog niet op elkaar ingespeeld nog weinig wedstrijdritmes en automatismen en dan al de voorrondes in gaan voor Europees voetbal is al vaker gebleken dat teams die de competitie al gestart zijn beter presteren in voorrondes. Een goede beker winnaar voor een goede ploeg in Europa is alleen van belang voor teams die Europees spelen, die krijgen meer geld en zo wordt het gat tussen de ploegen die Europees spelen en die niet alleen maar groter. Goed resultaat in Europa is alleen van belang voor het aanzien van de competitie en geld voor de grote ploegen, de rest van de Eredivisie heeft hier niets aan. Op ieder punt dat wordt genoemd zijn voldoende tegenargumenten waarom het slecht zou zijn voor de totale Eredivisie. De plannen die worden geschetst zijn alleen een voordeel voor ploegen die Europees spelen, en daardoor voor de beste man afgebrand omdat het daarmee ook zijn clubje te goede komt. Voor de kleinere clubs buiten de top 6 zitten hier meer nadelen aan dan voordelen.

Het beste punt dat hij noemt is de competitie met 16 clubs, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik denk dat de competitie later starten een enorm nadeel gaat worden in Europese kwalificatiewedstrijden. De Nederlandse clubs hebben dan een enorm nadeel door een gebrek aan spelritme, terwijl andere landen juist om die reden hun competitie eerder starten. Dit jaar liep het goed af, met alleen het verlies van FC Utrecht, maar ik denk bijvoorbeeld dat PSV langer in de Champions League voorrondes was gebleven met wedstrijdritme. Ik denk dat de ruimte op de wedstrijdkalender beter gebruikt kan worden om de Europees spelende clubs wat extra rust in het seizoen te geven. Er zullen dan niet zo snel doordeweekse competitieduels meer zijn en problemen zoals vorig jaar met het verzetten van de een na laatste competitieronde zullen meer mogelijkheden geven. Daarbij denk ik dat minder wedstrijden de kans op blessures bij spelers die veel wedstrijden spelen verkleint. De beker veranderen hoeft voor mij niet zo, hoewel je de Europees spelende clubs wel later in kan laten stromen. Maar na de winterstop zit je al bij de kwartfinales, dus dat gaat wel erg ver om dan pas de Europees spelende clubs in te laten stromen. Dubbele wedstrijden voor de beker vraag ik me af of dat iets toevoegt. Wel zou je misschien bekerwedstrijden in een vrijgekomen weekenden kunnen plannen.de Cruijff schaal zou je bijvoorbeeld als laatste wedstrijd voor de winterstop kunnen plannen.een nieuw competitieprogramma na de winterstop zou met deze maatregels mogelijk niet nodig zijn, mits het wel wordt aangepast aan de Europese kalender.

Lijkt mij een goed idee maar dan wel in jun/Jul de transfer window ook dicht gooien voor zowel inkomende als uitgaande transfers transfers kunnen al voor die tijd geregeld zijn

Wat verrassend, de mensen onder de rivieren willen het doen volgens een Belgisch model. Nee zonder dollen, ik zie hier weinig pro's aan eerlijk gezegd. Vooral de competitie ná de voorrondes lates beginnen, lijkt mij een slecht idee. Zie t profijt wat Ajax had tov PAOK en Apoel, welke nog geen potjes hadden gespeeld. Trouwens, dat samensmelten met de Belgische competitie, waarom is dat nog steeds een topic? Heeft de UEFA al niet eens aangegeven dat dat helemaal niet zomaar kan gezien je Europese licenties etc of zit ik fout? Al denk ik dat het qua inkomen miss wel scheelt: 4 x Ajax Anderlecht of 2 x Ajax PEC per jaar.

Waarom nou altijd alleen maar meer en beter....we moeten minimaal zo goed zijn, we moeten meer geld binnenhalen.
Gaan we in Nederland nu precies dat doen waar we de Uefa voor veroordelen?
De grotere clubs moeten meer geld en meer kansen krijgen om Europa in te gaan. Maar ook al ben ik Ajacied, en zal veel leed ons bespaart blijven, is het toch voor de mindere clubs lullig. Welke clubs moeten opgedoekt worden? Waarom moet amateurs de kansen ontnomen worden binnen het bekertoernooi? Waarom moeten we perse mee proberen te komen met de top van Europa? Waarom moeten we altijd, ten koste van veel, voor het hogere gaan. Ben voetballiefhebber dus begrijp heus de drive wel van het willen winnen en doelen behalen. Maar eigenlijk willen we het voetbal steeds meer elitair maken. Want er moet meer geld komen. Dus minder clubs, duurdere kaartjes, zogenaamd geen wedstrijden tegen de "kleintjes" waardoor je verwacht dat stadion bezetting en reclame inkomsten omhoog gaan. Allemaal de "ratrace" van de grote clubs achterna.
Maar wat als ineens de televisiegelden in Engeland na 2021 omlaag gaan? Schijnen toch moeite te hebben de betaalde miljarden via tv kanalen terug te verdienen. Dan zitten veel grote clubs ineens met veel te grote uitgaven en meer ellende die daaruit voortvloeit...
Ik denk dat wij in Nederland het moeten koesteren en nog even wachten hoe de nieuwe contracten in 2021 uitpakken.
Maar nu te veel te snel willen kan wel eens niet gunstig uitpakken.
Wie het onderste uit de kan wil, kan de deksel op zijn neus verwachten....

Ik vind een kampioenspoule en een degradatiepoule altijd zo'n onzin. De winnaar van de competitie moet het team zijn dat over het hele jaar het beste was, niet het team dat toevallig rond Maart in vorm kwam. Ook de beker vermoord je met dit plan. De charme van de beker is juist dat amateurclubs met een goede loting heel ver kunnen komen. Nu krijg je waarschijnlijk alleen maar (heel saai) de grote clubs die de beker winnen. Leuk voor het Europees voetbal maar het maakt de beker nog wat saaier en onaantrekkelijker. Ik vind dit soort plannen nogal hypocriet van PSV. Als de Europese topclubs de Champions League naar hun belangen inrichten is het schandalig maar PSV (en waarschijnlijk alle andere grote teams in Nederland) willen hetzelfde doen met de eredivisie.

Volgens mij word, goed voor de eredivisie en goed voor de topteams nog weleens door mekaar gehaald. Wellicht een plan om alle jong teams eruit te gooien. En dan 1 competitie maken van 34 teams. Allemaal 1x tegen mekaar. Worden de kkd clubs beter van en levert meer geld voor ze op en kunnen ze meer tegenstand bieden. M'n eigen belangs plan. Net zoals Gerbrands die maakt.

22 september 2019 om 07:12

Welke club speelt thuis?

Zoveel hoeft er niet te veranderen. Laten we gewoon al het tv-geld aan PSV geven. PSV krijgt ook het recht om zelf de kalender samen te stellen. In de beker krijgt PSV een escape. Als ze de wedstrijd verliest, moet deze worden overgespeeld. Ten slotte mag PSV naar willekeur elk jaar vijf spelers van andere Nederlandse clubs gratis overnemen met een maximum van twee per club.

Als na evaluatie blijkt dat dit niet helpt in de ambities van PSV dan mag de club voortaan de competitie starten met 10 bonuspunten.

Ik snap dat mensen (waaronder ikzelf) het belangrijk vinden dat er zoveel mogelijk Europees gespeeld moeten worden en dat daar ook het meeste belang aan moet worden gehecht. Echter vind ik ook dat je moet letten op de charme van het voetbal. Een RKC dat PSV klopte vorig jaar, een huzarenstukje dat weinig voorkomt, maar als het dan voorkomt staat heel Waalwijk in vuur en vlam, en dat is voor mij ook voetbal.

Het lijkt me dus essentieel om de balans te bewaken tussen presteren op hoog niveau en de charme in het voetbal te houden. Niet alles hoeft te wijken voor alleen maar presteren.

Zodra een club ver komt in Europa is een bekertoernooi met extra wedstrijden echt niet te doen. De internationale verplichtingen hebben ook effect op de spelers van de topclubs. Al met al veel te veel wedstrijden aan het einde van het seizoen. Kan me niet voorstellen dat Ajax hiermee akkoord gaat. Ik zou zeggen meer bekerwedstrijden aan het begin van de competitie dan.

Het klinkt allemaal logisch in theorie maar in de praktijk werkt het vaak anders. Ik kan zo geen competitie opnoemen met 16 clubs die sterker is dan de Nederlandse. Daarbij betekent minder wedstrijden ook dat je minder rouleert en dat terwijl talenten juist minuten moeten maken. Daar zijn wedstrijden tegen bv Emmen en RKC juist ideaal voor, zo kunnen de jongens toch wedstrijden op redelijk hoog niveau spelen met de druk van competitie op het hoogste niveau.

Ik denk dat de clubs die dan wegvallen er ook niet echt van profiteren. Clubs die degraderen komen vaak al in de ellende en als de kans nog kleiner word om te promoveren kan dat wel eens het einde worden van veel clubs. Ik zie de competitie er niet sterker van worden.

meer geld uit de Europese ruif en dus meer geld voor de Eredivisie.

Wat een lang verhaal om 1 zin waarin hij het doel gewoon geeft van zijn plan. Het gaat altijd om geld. Wat een gezever over het opleiden van jonge spelers.

Mijn mening: Laat het gewoon lekker zoals het nu is. Deze verranderingen riekt gewoon naar voortrekken van de betere clubs in de eredivisie. Iedereen moet hetzelfde behandeld worden. Ook de reden dat ik wedstrijden verplaatsen voor europese duels schandalig vind.

Ik denk dat je er in het kader van de eenwording van Europa niet aan ontkom om competities samen te voegen. Ik zou zeggen: doe het dan gelijk goed. Opties te over: Verdelingen in Noord/zuid, of juist Oost/west. Persoonlijk zou ik graag 8 "gelijkwaardige" competities zien (die dus vervolgens allemaal standaard 4 ploegen aan de CL leveren. Zo wordt dan GB (+ierland) 1 competites. Spanje en Portugal kan je samenvoegen. Alle Scandinavische landen kan je samenvoegen. De Benelux + Frankrijk kan dan ook 1 competitie worden. Dan ineens speel je als Nederlandse topploeg in een veel sterkere competitie, zonder dan je CL kansen ineens veel minder zijn. Nu moet Ajax met PSV (en feyenoord) vechten om een kampioenschap en een plek in de voorronde CL. Dan strijdt je met Psv, Feyenoord, Anderlecht, Club Brugge, Psg, Lyon etc. om 4 gegarandeerde CL-plekken. Het excuus over het gebrek aan derby's is onzin. Die zijn er dan ook. Alleen dan liggen clubs geen 50km van elkaar, maar 100km. Dit in in mijn ogen de enige manier om iedereen in Europa gelijke kansen te geven (groeien naar de top), zonder de huidige topploegen te beroven van hun positie.

21 september 2019 om 10:20

Maw het Amerikaanse model waar alles om winst draait en promotie degradatie systemen niet bestaan? Verschrikkelijk.

21 september 2019 om 11:44

Tuurlijk niet. Onder die acht "topcompetities" hang je gewoon lagere niveau's met promotie en degradatie. Stel: je maakt 1 competitie van België, Frankrijk en Nederland, en je zou uit ieder land de 6 best presterende ploegen van de afgelopen 5 jaar nemen, dan zit Twente daar niet bij, maar Vitesse wel, terwijl zowel qua historie als qua potentieel Twente een grotere club is dan Vitesse (helaas). Twente moet gewoon de kans krijgen te promoveren. En als over langere tijd de Franse clubs het beter doen dan de Nederlandse, dan kan het zo ontstaan dat zo'n nieuwe competitie uit 10 Franse ploegen bestaat, en maar 3 Nederlandse. Maar goed, dat is nu ook zo: 3 ploegen uit Overijssel in de eredivisie, maar 1 uit Gelderland. Maar over 5 jaar kan dat zomaar andersom zijn.

22 september 2019 om 11:28

Sorry, ik zie niks voor dit systeem. Ik snap niet zo goed wat het doel van je opzet in. Wie wordt hier nou precies gelukkiger van?

Steeds maar weer vanuit eigen belang dezelfde plannen ontvouwen. Stop daar mee, ga lekker iets anders doen. Ik ben klaar met die ouwe zeikerd die elke keer weer precies dezelfde plannen in de media brengt.

Ik snap al die commotie om het veranderen van de competitie niet. Ik vind dat clubs naar zichzelf moeten kijken naar wat anders kan. Ajax doet op dit moment weer aardig me in europa en PSV heeft toch ook een aardige indruk gemaakt in de eerste groepswedstrijd.

16 clubs in eredivisie, 18 in eerste divisie. Dit betekend 2 extra degradanten een geen jong elftallen meer in de eerste divisie. Direct doen.

21 september 2019 om 11:04

Jong teams moeten blijven als brug tussen de jeugd en het eerste.

21 september 2019 om 13:38

Dat kunnen ze prima in de beloftencompetitie, net als de meeste andere clubs. De KNVB zou er moeten zijn voor alle clubs, en niet 2 a 3 topclubs.

21 september 2019 om 16:59

Nee dat kan niet, de weerstand is te laag daar. De Knvb moet er inderdaad voor iedereen zijn maar vergeet niet dat het de teams met een beloftenteam zijn die er zijn voor de complete keukenkampioendivisie zijn. De zak geld voor de televisierechten wordt namelijk met name voor hun neergelegd en vervolgens wordt er een deel over de keukenkampioendivisie verdeeld.voor wat hoort wat zou ik zo denken.

22 september 2019 om 11:31

Zouden er zoveel meer mensen naar die jong wedstrijden kijken dan van een andere wedstrijd zonder jong team?

22 september 2019 om 13:23

Ik heb het over de eerste elftallen. Vergeet niet dat het grootste deel dat de keukenkampioendivisie aan televisiegelden ontvangt uit de eredivisie komt. En het zijn de ploegen met de jong-elftallen + feyenoord die ervoor zorgen dat fox zoveel geld betaald.

22 september 2019 om 07:23

Ik zie het probleem nooit echt van jong elftallen in de eerste divisie, buiten het gedoe omtrent wel/niet kunnen promoveren om dan. Maar als je in de KKD tegen jong Ajax, Utrecht, PSV of AZ speelt en je kan er niet van winnen dan weet je toch gelijk dat je niet goed genoeg bent om richting Eredivisie te gaan?

22 september 2019 om 11:36

Grootste probleem zat hem in het revalideren van spelers uit het 1ste waardoor je soms ook tegen een aantal van het 1ste moest spelen. Dit gebeurt dan de ene wedstrijd niet en de ander wel waardoor het als competitievervalsing beschouwd kan worden.

Ik zelf vind het nu ook wel gek. Voor de topclubs wordt het hele speelschema in de competitie overhoop gegooid voor 3 uurtjes rust en deze ploegen krijgen ook nog eens een sterkere jeugdgroep omdat ze tegen sterkere tegenstanders mogen spelen. Ik vind dat ze wel steeds meer en meer gematst worden.

Ik heb dan liever 20 clubs, echt gras verplicht en een meer gelijkmatige verdeling van tv-gelden. Extra bekerwedstrijden zorgt voor grote verschillen tussen clubs en vermoeidheid in de eindfase van de Europese competities. Samengaan met België zorgt voor het verlies van de identiteit van de competie en het failliet van een aantal Nederlandse clubs.

Hoe is dit precies aanlokkelijk voor alle clubs buiten de top 6? Nooit meer een bekerverassing, meer kans op degradatie, nooit meer een europees seizoen. Alle clubs moeten in dienst van de top gaan spelen onder het mom "een betere positie in Europa". We willen geen superleague in Europa want oneerlijk voor clubs buiten de elite, maar wel een beneliga of andere vergelijkbare opzet: dat is schijnheilig.

Ik zou het juist mooi vinden als we naar 20 teams gaan zoals de toplanden en dan de beker uit en thuis.

22 september 2019 om 11:38

Mee eens, meer wedstrijden. Denk dat dat ook aantrekkelijker is als je een buitenlandse speler aan wilt trekken omdat je ze meer speelminuten kan garanderen.Wat betreft beker vind ik het Engelse systeem ook wel mooi dat er een tweede wedstrijd is bij gelijkspel.

Ajax moet geen cent meer afstaan tot dat kunstgras verbannen is uit het voetbal.

Competitiestart na de Europese kwalificaties moet je juist niet doen. Teams hebben ritme nodig in het begin van het seizoen. Dat vergroot de kans op een succesvolle kwalificatiecampagne.

Wat ik nooit hoor en vreemd vind , waarom niet experimenteren met de beker? Maak er een nederlands-belgische beker toernooit van? Kunnen we gelijk kijken hoe dat werkt.

De meeste plannen maken wel sense. Met name het beginnen van de competitie na de kwalificatie wedstrijden . Verder zou ik de TV gelden evenredig verdelen , kunstgras verbieden , de JC schaal afschaffen , de beker samen met België doen met uit en thuis en linker rijtje Van beide competities pas na de winter instromen , 16 clubs met een op het einde play-offs voor kampioenschap , Europees voetbal en degradatie ; zoals de Belgische competitie dus; en zou ik de VAR volgens hockey-model gaan doen.

21 september 2019 om 13:26

Mooi idee idd. De winnaar van de benelux beker gewoon een vooronde cl ticket geven en je hebt er een toernooi met prestige bij (zoals de EL dat doet met de CL) . Dit moet dan ten koste van de nationale competitie nederland of belgie (dat cl ticket) of je doet het om het jaar . Dus 2020 geeft belgie 1 cl.ticket op (om die misschien in de benelux beker terug te kunnen pakken) en het jaar erop Nederland en in die volgorde.Prachtig toch een bekerfinale tussen psv- anderlecht ? Ajax - brugge ? Az - royal ;-) , racing genk - vitesse , twente - beerschot enz enz . Feyenoord - brugge / anderlecht.Ik zie het wel voor me.Quick 20 dat naar belgie moet in de 2e ronde , super

Hoe kan een stuk kleiner land als Portugal met een competitie van 18 ploegen zich wel prima staande houden en standaard in de top 8 staan en heeft NL zoveel moeite? Kijk daar eens naar in plaats van die kunstgrepen door naar 16 clubs te gaan Net of dat het verschil gaat maken.

21 september 2019 om 12:19

Omdat in Portugal de grote clubs al het geld pakken. Maar ja dat willen Nederlandse clubs ook niet

Simpel, dit is allemaal voordelig voor de top2 in Nederland, en in iets mindere mate voor de subtop clubs als Feyenoord, AZ, Twente etc. Voor de clubs vanaf het rechterrijtje en lager zijn dit soort initiatieven, en een beneliga al helemaal de doodsteek.

Dit is meer gericht op de topclubs want met uit en thuis wedstrijden is de kans op een kleine club die ver komt laag. En later instromen vindt ik ook niets want het is gewoon de charme om ook amateurs te treffen. En als je met een 2de elftal dat niet aankan dan ben je gewoon slecht met de jeugdopleiding.

Ik zou eerder pleiten voor eerlijke verdeling van tv gelden (de topclubs kunnen dan het misgelopen geld goedmaken door goed te presteren in Europa). Daarnaast gaan de budgetten van de laagste clubs flink omhoog zodat ze betere spelers kunnen krijgen en of een betere jeugdopleiding kunnen opzetten en dat geeft ook meer weerstand.
Daarnaast invoeren om gras te verplichten in de eredivisie en dan kom je er denk ik wel.

Verder ben ik van mening dat de knvb een groot stadion centraal in Nederland moet bouwen ( a la Wembley) en daar de halve finales en finales van de beker in spelen op neutraal terrein. Dan kan je de beker en finales belangrijker maken en daar meer winstpremie aan hangen dan neemt iedereen het meer serieus.

Gerbrand, ga lekker volleyballen, daar heb je ten minste nog verstand van.

Toon, schrijf je volgend jaar dan gewoon lekker niet in voor de beker...

Met een nog kleinere competitie ga je juist landen als Denemarken achterna. Je wilt toch dat je spelers veel wedstrijden spelen, zodat ze sterker worden.

In Engeland hebben ze een veel zwaarder schema en dat heeft ze geen windeieren gelegd.

En dat de competitie vroeg begint lijkt mij juist een voordeel in Europa. Het team is al enigszins ingespeeld op elkaar.

Transferdeadline en aanpassing beker ben ik het wel mee eens. Ajax leert niet veel van potjes tegen FC bal op het dak.

Ze moeten om te beginnen wat aan de kunstgrasvelden doen.

Lijkt mij een heel slecht plan, het algemene niveau gaat er door omhoog. Hetzelfde geld voor de commercie in en rondom het voetbal, de enige serieuze mogelijkheid om structureel meer weerstand te creëren en een grotere commerciële afzetgebied te creëren; is door twee nieuwe competities met België te vormen. Helaas gaat dat dit niet gebeuren omdat emoties de boventoon voeren, en gaan we net zolang door totdat de altijd nog veranderende voetbal markt er voor zorgt dat clubs omvallen. En dus het Nederlandse voetbal zullen "dwingen" om samen te gaan met België of alles gewoon kapot gaat. Daarnaast gaat het erbij mij niet in dat FOX of een andere partij wanneer de rechten weer vrij komen bereid zijn om nog veel meer te betalen. De FOX deal was toen des tijds al letterlijk van levensbelang voor heel wat Nederlandse clubs, en de meeste van die clubs balanceren nog steeds op een flinter dun financieel koord. De realiteit is dat de meeste Nederlandse clubs gewoon niet meer mee kunnen in de hedendaagse voetbal wereld. Of we het nu wel of niet leuk vinden, ook in het Europese voetbal staan we aan de vooravond van grote veranderen die behoorlijk schokken en na schokken veroorzaken in het Europese voetbal landschap.

En niet met Belgische topclubs erbij? Gemiste kans.

16 clubs is de doodsteek. Dan wordt de eredivisie helemaal zo'n b competitie. De kwaliteit gaat echt niet omhoog als je 2 clubs weg doet. Hoop echt niet dat dit er gaat komen.De competitie laten beginnen na de kwalificatie kan ook nadelig uitpakken, denk aan gebrek aan wedstrijdritme. Dat heeft Nederland vroeger wel vaker de kop gekost.

Paar goede punten maar denk wel dat we bij 18 clubs moeten blijven. Dubbele ontmoeting voor de beker vanaf halve finale is mischien wel goed voor europa maar de falende club is voornamelijk degene die via playoffs de Europese ticket krijgt. Ik zou zeggen punten aftrek of flinke boete bij echte wanprestaties in europa.

Instroom na de winterstop voor het bekertoernooi zou ik zonde vinden. De eerdere rondes zijn juist goed om de reserves speeltijd te gunnen en daardoor krijgen we soms leuke verassingen.

Allemaal onzin plannen die niks bijdragen aan het Nederlandse voetbal en competitie onderschikt maken aan Europees voetbal... Wat een grap

Oke een flinke lap tekst maar mijn idee: waarom niet de NL competitie terugbrengen tot 16 teams, zonder gek gedoe als Play-offs voor het kampioenschap, gewoon 1x uit, 1x thuis: 30 wedstrijden, Europese plekken verdelen op dezelfde manier als nu gebeurt.. Nationale Beker grotendeels zoals het nu is dus met Amateurteams en enkele wedstrijden waarbij iedere BVO gewoon instroomt in ronde 1 en eventuele amateurs zich via voorrondes kunnen kwalificeren (dus in de 1e ronde komen 18 ED clubs, 20 KKD clubs, 18 Tweede Divisie clubs, 34 Derde Divisie clubs en 38 amateurclubs uit kwalificaties), Deelnemersveld van 128 clubs (juist extra veel om het toernooi meer charme te geven voor de kleinere en amateur clubs), volledig vrije loting dus in de eerste ronde kun je Ajax – Feyenoord hebben maar ook Ajax - [insert local football club here]. Van 1e ronde tot finale: 7 wedstrijden, geen Europees ticket als beloning maar een goede geldprijs van een hoogte dat de kleinere clubs in het betaald voetbal ook daadwerkelijk wat met dit bedrag zouden kunnen bereiken!. En dan, aangezien men het niveau wil opkrikken en meer wedstrijden met meer tegenstand wil, een gecombineerde Benecopa (of whatever je dat ding wilt gaan noemen uiteraard). De opzet hiervan? 16 teams uit de Eredivisie NL en 16 teams uit de Jupiler Pro League, dus alleen de hoogste divisie van beide landen doen hieraan mee (want meer wedstrijden met grotere weerstand), wederom vrije loting en direct KO systeem, echter hier wel een tweeluik, dit om ervoor te zorgen dat ook daadwerkelijk de betere teams (en dus de teams die in europees verband hogere ogen zouden moeten gooien) doorgaan naar de volgende ronde. Finale op wisselende plek voorafgaand aan seizoen bekend. Indien Belgie dezelfde opzet volgt als Nederland dan is er voor beide finalisten een Europa League ticket voor de groepsfase beschikbaar (1 van wat nu de Knvb beker is en 1 van de Belgische nationale beker). . Zo kan het voorkomen dat in het ene jaar beide tickets naar Nederland gaan en in een ander jaar beide tickets naar Belgie maar dat hoeft absoluut niet nadelig te zijn aangezien de Uefa het behaalde aantal punten van een land deelt door het aantal clubs dat heeft deelgenomen dat seizoen aan de EL of CL, mocht Nederland dus een jaar hebben met een slechter deelnemersveld is de kans groot dat Belgie beide tickets weet te bemachtigen en hebben beide landen daar internationaal weer profijt van: Belgie mag een team extra insturen dat goed draait en Nederland ontloopt op die manier het probleem met de “gemene deler” (oftewel een club die vrijwel direct uitgeschakeld is europees maar waarvan nog wel het hele jaar alle punten gedeeld moeten worden, wat zomaar eens 1 a 1,5 punt kan schelen per jaar, en ons dus weer een stuk reã«elere kans geeft om bij de top 10 landen te blijven en dus rechtstreekse CL plaatsing te houden!). 32 Teams, 4 KO rondes Finale: Max 9 wedstrijden.. Kom je in het meest extreme geval aan 46 wedstrijden (30 competitie, 7 Nationale beker, 9 Benecopa) maar waarvan de nationale beker vaak gespeeld kan worden met de reserves gezien de relatief grote kans op een loting tegen amateurs.

Gewoon lekker zo laten. Is toch belachelijk dat alles maar aangepast moet worden voor Europese competities. Daarvoor stel je een brede selectie aan om alle wedstrijden om te vangen. De premier league bestaat uit meer wedstrijden en die hoor ik ook niet klagen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren