Spaanse politiek neemt besluit en maakt einde aan gesteggel om Ansu Fati

Vrijdag, 20 september 2019 om

Ansu Fati kan vanaf nu definitief voor Spanje uitkomen. De ministerraad in Spanje kwam vrijdag bijeen en heeft de zestienjarige vleugelspits van Barcelona middels een versnelde procedure de Spaanse nationaliteit toebedeeld, zo meldt Mundo Deportivo.

Fati werd geboren in het Afrikaanse Guinee-Bissau, een voormalige kolonie van Portugal. De jonge aanvaller maakte echter al meermaals duidelijk niet voor Guinee-Bissau of Portugal uit te willen komen, maar voor Spanje te kiezen, het land waar hij vanaf zijn zevende woont. De Spaanse voetbalbond, de RFEF, werkte de afgelopen maanden aan de procedure om Fati speelgerechtigd te krijgen. Mede door zijn goede prestaties dit seizoen raakte dat proces de afgelopen dagen in een stroomversnelling.

Fati kan door het nieuws worden opgeroepen voor het WK Onder-17, dat in oktober in Brazilië plaatsvindt. Of Barcelona daar medewerking aan verleent is afwachten, omdat Fati daardoor vijf wedstrijden van de club zou missen, waaronder El Clásico tegen Real Madrid. Mede door blessureleed maakte Fati dit seizoen zijn debuut voor Barça. In zijn eerste drie competitiewedstrijden maakte de dribbelaar veel indruk en scoorde hij twee keer.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door vernon)

Ik vind niet dat dit soort dingen moeten kunnen. Ansu Fati is toch geen Spanjaard? Deze jongen had voor Guinee Bassau moeten uitkomen of voor Portugal. Omdat Guinee Bassau een kolonie van Portugal is. Net zoiets als mensen van de Nederlandse antillen voor Nederland mogen uitkomen.

20 september 2019 om 13:31

Haha al sinds 1975 niet meer man

20 september 2019 om 13:31

Voelt die jongen zich verbonden met Spanje, is het ook weer niet goed?

20 september 2019 om 13:32

Wat een onzin. Identiteit hoeft niet verbonden te zijn aan de plek van geboorte. Of moet Luuk de Jong ook uitkomen voor Zwitserland volgens jou?

20 september 2019 om 16:03

Luuk de Jong had wat mij betreft inderdaad beter voor Zwitserland gespeeld.

20 september 2019 om 13:36

Die jongen woont al meer dan de helft van z'n leven in Spanje. Is toch niet zo heel gek die ie voor dat land uit wil komen?

20 september 2019 om 13:37

Na 9 jaar wonen in Spanje mag je best een Spaans paspoort krijgen toch? En dus voor Spanje uitkomen

20 september 2019 om 13:52

@fanatic86, na 5 jaar al. Dat is dan ook het eerste wat niet Europese voetballers bij Barca en Real doen als ze 5 jaar in Spanje zitten

20 september 2019 om 13:52

Niks mis mee. Maar wat als je nou een doorsnee jongen ben? Dan krijg je niet de Spaanse nationaliteit. Als het via de normale procedure verloopt zonder onderscheid te maken, heb ik er totaal geen moeite mee. Maar nu het om een exceptioneel talent gaat wordt er alles aan gedaan om hem tot Spanjaard te nationaliseren.

20 september 2019 om 15:02

@primetime, na 5 jaar legaal verblijf idd. En inwoners uit Latijns-Amerika, Portugal, Andorra, Equatoriaal Guinea en de Filipijnen zelfs na 2 jaar. Alleen duurt de procedure normaal een jaar of 3, voor dit soort gevallen maken ze erg makkelijk een uitzondering.

20 september 2019 om 13:50

Haha, wat een onzin, LawPl: die jongen woont sinds zijn zevende in Spanje. Heeft dus de meeste binding met dat land.

20 september 2019 om 14:03

Alleen je ziet duidelijk dat hij geen Spanjaard is maar iemand uit Guinee Bassau.Ja hij woont ergens jarenlang en leert de taal en groeit er op maar zijn afkomst is eigenlijk Guinee Bassau. Dat is meer mijn punt eigenlijk.Het zou zoveel makkelijker zijn als iedereen gewoon voor hun eigen land gaat spelen. Nederlanders voor Nederland. Duitsers voor Duitsland. Italianen voor Italie, enzovoorts. Het wordt juist vervelend/krijg je vervelende discussies van als mensen dat niet gaan doen en voor een ander land willen uitkomen.

20 september 2019 om 14:29

WTF ziet er niet uit als een Spanjaard?! Wat voor een gek ben jij? Mijn zwager is zo wit als melk, maar geboren in Kenia. Mag ie nu niet meedoen met Kenia omdat hij “er niet uitziet” als een Keniaan?! Rare, enge uitspraken van je.

20 september 2019 om 14:44

Blanke Kenianen zitten al weet ik veel hoeveel decennia lang al in Kenia. Nogal een verschil met dit.

20 september 2019 om 14:58

Jeetje wat een merkwaardige uitspraak Lawpl. Op zoveel fronten onjuist en incorrect dat het lachwekkend en frustrerend tegelijk is.

20 september 2019 om 15:19

Jij bent gewoon te dom om te poepen... hij is als kind opgegroeid in Spanje. Wat maakt hem geen Spanjaard dan?

20 september 2019 om 16:24

Mijn God... hij ziet er niet uit als een Spanjaard?? Ja, het zou heel makkelijk zijn als mensen nooit meer een grens passeren, nooit verliefd worden op een buitenlander, nooit meer hoeven te vluchten voor oorlog of andere ellende. En nooit meer emigreren, gewoon, omdat ze er zin in hebben, en iedereen dus lekker honderden jaren op dezelfde plek bleven wonen. Dan konden we lekker 'herkenbare' voetbalteams neerzetten... Bruno Martins Indi is ook niet in Nederland geboren, en ziet er in jouw ogen vast ook niet uit als een Nederlander. Maar hij draagt zijn oranje shirt met trots, en dat is wat mij betreft ruim voldoende. De jongen in dit artikel is hartstikke Spaans, en zijn formele status gaat straks kloppend gemaakt worden met zijn eigen gevoel. Wat kan er in vredesnaam verkeerd zijn daaraan?

20 september 2019 om 17:05

Als ik als kind in Spanje was opgegroeid was ik nog steeds een Nederlander geweest. Ja, ik had dan Spaanse vrienden gehad, de Spaanse taal eigen gemaakt, enzovoorts maar ik zou nog steeds een Nederlander geweest zijn.

20 september 2019 om 18:39

En Siem en Luuk zouden Zwitsers zijn. Probeer niet zo krom te praten

20 september 2019 om 14:09

Wat een onzin! Ik ben ook niet in Nl geboren. Ik zou wss wel voor het Nederlandse elftal kiezen (als ik een profvoetballer was), terwijl ik pas mijn 14e hier ben gekomen.wat ik wel altijd onbegrijpelijk vind, is het feit dat sommige voetballers die wel in Nederland zijn geboren en hun heel leven hier wonen, moeilijk een keuze kunnen maken (e.g. Ihattaren). Maargoed, het verschilt per persoon.

20 september 2019 om 14:24

Gewoon voor je eigen land kiezen. Scheelt weer nare discussies.

20 september 2019 om 15:00

Maar ja, wat is dan zijn eigen land als hij (in het geval van de speler van Barcelona) al meer dan de helft van z'n leven in Spanje woont. Ik vind jouw uitspraken op z'n zachtst gezegd vrij discutabel. Iemand die er niet uitziet alsof hij uit Spanje komt zou niet voor Spanje moeten uitkomen. Jaja..

20 september 2019 om 15:56

Gewoon interlands afschaffen, scheelt nog meer nare discussies. Man, wat een kansloos argument zeg.

20 september 2019 om 16:29

@law Spanje is zijn eigen land, en daar gaat hij nu voor kiezen. Een kennis van me is in Portugal geboren uit Nederlandse ouders. Altijd alleen de Nederlandse nationaliteit gehad, maar kwam pas als bijna volwassene voor het eerst in Nederland wonen. Wat is dan zijn "eigen land"? En zo zijn er nog 1000 scenario's. Voor jou is het vermoedelijk makkelijk om aan te geven wat je eigen land is. Voor mij ook. Maar voor heel veel mensen is het dat niet. Dus die kunnen kiezen, en daar is echt helemaal niks mis mee.

20 september 2019 om 17:02

Guinee Bassau is zijn eigen land. Als ik nou 7 jaar in Spanje ga wonen is Spanje dan ook niet opeens mijn land omdat ik 7 jaar in Spanje ga wonen. Ook ben ik dan geen Spanjaard. Nee, ben dan nog steeds een Nederlander.

20 september 2019 om 14:29

@lawpi Nederland heeft geen kolonies. Nederland, Aruba, Curacao en sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het koninkrijk der Nederlanden. Bonaire Saba en St Eustatius zijn Nederlandse gemeentes met een bijzondere status (geen Eu). Republiek Guinee-Bissau is een zelfstandig Afrikaans land echter elke inwoner heeft recht op een Portugees passpoort als hij kan bewijzen af te stammen van Portugezen. Zelfde regeling waar Brazilianen zoals Deco gebruik van gemaakt hebben. In het huidige voetbal mag je uitkomen voor een land naar keuze waar je een passpoort van hebt. Echter je kan die keuze slechts eenmaal maken, een keer kan je je voetbal nationaliteit bij de Fifa wijzigen en je mag dan nimmer een officiele wedstrijd voor het nationale elftal gespeeld hebben. Uiteindelijk zullen jonge spelers kiezen voor de beste voetbal mogelijkheden in combinatie met hun gevoel.

20 september 2019 om 15:38

Beste premier Rutte, Kunt u alstublieft het Marokkaanse paspoort van Mohamed Ihattaren intrekken zodat hij alleen nog maar voor Oranje kan kiezen. Wij dromen namelijk van een Oranje middenveld tijdens EK 2020 met Frenky, Wijnaldum en Ihattaren. Het allerbeste middenveld van de wereld en ook nog eens representatief voor het nieuwe Nederland. Kunnen wij, miljoenen voetbalfans van Oranje op u rekenen? Wij horen graag van u. Met vriendelijke groeten, Holland8

20 september 2019 om 15:52

Die jongen woont grootste deel van zijn leven in Spanje, en blijft daar wellicht de rest van zijn leven wonen (na zijn voetbalcarriere). In Nederland hebben wij dit ook gedaan met tafeltennisters, en kreeg Douglas een Nederlands paspoort toen hij er vijf jaar woonde.

20 september 2019 om 16:00

En ik vind dat dit soort opmerkingen niet moet kunnen. Wanneer een immigrant niet "houdt" van het land waarin hij of zij woont, moet hij maar terug. Nu is er een die er overig zelf nieteens voor heeft gekozen, die het land waarin hij woont wel een warm hart toe draagt en is het weer niet goed.

Wauw een ministerraad die bijeen komt, alsof er niks belangrijkers speelt op landelijk niveau.

20 september 2019 om 13:32

Er wordt niet gesteld dat ze bijeengekomen zijn voor Fati. Waarschijnlijk stond er nog veel meer op de agenda

20 september 2019 om 15:08

Tja, in Nederland kijken ze voetbal tijdens het debat over de nationale begroting van 2020. En in Spanje staat dit op de agenda bij een van de vele ministerraden. Spanje wilt zich internationaal profileren als topsportland en dan wil je toptalenten aan je binden. Die talenten met dubbele paspoorten kiezen dan ook voor Spanje (Marcos Senna, Diego Costa, Munir, Bojan, Junior Firpo etc.)

Hij woont al vanaf zijn 7e in Spanje. Dan verander ik wel van mijn eerdere standpunt dat hij voor G-B moet uitkomen. Hij heeft, op familie na, geen enkele binding met dat land. Hij hoort voor Spanje uit te kunnen komen.

20 september 2019 om 16:32

Kijk eens aan, iemand op voetbalzone die op basis van inhoudelijke argumenten van standpunt verandert, en er nog openlijk voor uit komt ook. Hulde! En inhoudelijk ben ik het ook nog helemaal met je eens. Die jongen is gewoon een Spanjaard, alleen zeggen de papieren nog wat anders. Dat laatste wordt nu opgelost, en dan klopt alles weer.

En weer een bewijs dat het hele systeem in Spanje niet deugt. Waarom moet er voor deze jongen ineens een versnelde procedure plaatsvinden? Omdat hij anders voor Portugal zou kunnen kiezen? Ten eerste moet de politiek zich er niet mee bemoeien. Ten tweede moet deze jongen op dezelfde manier worden behandeld als andere lotgenoten. Maar dat het systeem in Spanje niet deugt daar weten de Basken en Catalanen alles van.

20 september 2019 om 14:16

De Spaanse bond wilt hem graag naar het wko17 sturen. Hier kan hij nu deel aannemen als Spanjaard. Dat is de reden voor de versnelde procedure. Of dit terecht is dat laat ik dan achterwegen.

20 september 2019 om 16:35

Dit doen we in Nederland ook hoor, kansrijke sporters naturaliseren. Er zijn wel regels voor, maar dat is in Spanje vast ook zo.bovendien woont die jongen al het grootste deel van zijn leven in Spanje. Dat is nogal relevant. En, ook belangrijk: hij wil graag. Hij heeft gewoon gezegd dat hij niet voor Guinee Bissau en ook niet voor Portugal uit wil komen. Dus dit heeft niks met opportunisme te maken. Hij wil, Spanje wil ook. Nu moeten alleen de papieren nog in orde gemaakt worden. Enige inhoudelijke bezwaar zou in mijn ogen kunnen zijn dat mensen met bijzondere talenten een snellere procedure krijgen. Daar kan je wat van vinden. Maar daar heeft deze gast natuurlijk gewoon maling aan, en terecht.

20 september 2019 om 16:43

Het enige voorbeeld dat ik kan bedenken is destijds met Kalou. Toen weigerde de toenmalige minister of staatssecretaris ook om hem een versnelde procedure te geven, wat naar mijn mening terecht is. Iedere procedure moet gelijkwaardig zijn.

20 september 2019 om 16:51

Dat klopt, maar er zit nog verschil in. Kalou woonde gewoon niet lang genoeg in Nederland. Dat was toen het punt. Die Spaanse jongen woont al wel lang genoeg in Spanje. Dus je kan de procedure op zichzelf snel laten verlopen maar de inhoudelijke eisen overeind houden. Of je kan de inhoudelijke eisen versoepelen. Met dat laatste heb ik al meer moeite, maar ik betwijfel of dat hier gebeurd is.

Hele vreemde move. Hij zou moeten kiezen tussen G-B en Portugal, maar in Spanje wordt even een spoedprocedure ingeschakeld en hij kiest voor Spanje. Waar hij vanaf zijn 7e woont maar niet is geboren. Dat lijkt lang maar dat is in dit geval 10 jaar, iets meer dan de helft van zijn leven(!) Niets menselijkers dan opportunisme.

20 september 2019 om 16:37

Dat is dus ook lang. Bijna zijn hele bewuste leven. Waarom zou hij moeten kiezen tussen die andere twee landen? Daar heeft hij niks mee. En wel met Spanje. Ik begrijp echt niet waarom hij daarin beperkt zou moeten worden. Welk belang wordt daarmee gediend?

Ik vond het wel ongelooflijk wrang dat dit pas gebeurt nu hij doorbreekt. Hij is al vanaf zijn zevende in Spanje en is daar dus voor het grootste deel van zijn leven opgegroeid. Hoeveel jongens zullen er in een vergelijkbare situatie zitten zonder uitzicht op een paspoort omdat ze wat minder goed kunnen voetballen? Laat kraakhelder zijn dat ik het toejuich dat iemand die al zo lang in een land woont een paspoort kan krijgen, maar ik heb sterk de indruk dat dit voor Fati alleen mogelijk is geweest omdat hij bovengemiddeld goed kan voetballen. En dat zou geen criterium moeten zijn.

20 september 2019 om 16:39

Ik weet het niet zeker, maar als je als kind in dezelfde situatie zit als deze speler - namelijk van jongs af aan rechtmatig in Spanje wonen - dan heb je dus gewoon een verblijfstitel en zullen ook zij in aanmerking komen voor dat paspoort. Het kan wel zijn dat het bij deze jongen wat sneller gaat dan bij hen. Dat kun je oneerlijk vinden, maar voor kinderen maakt dat in de meeste situaties helemaal niks uit. Die hebben gewoon dezelfde rechten, zoals onderwijs etc. Bij deze jongen maakt het nu wel uit i.v.m. interlandvoetbal. Dus er is wel een reden voor.

Ik snap de versnelde procedure niet zo....laat hem gewoon netjes het proces volgen zoals iedere "buitenlander" in Spanje.hij heeft al aangegeven niet uit te willen komen voor andere landen behalve Spanje. Nou met zijn slechts 16 jaar hoeft dat in de toekomst geen obstakel te vormen.

In zijn geval wilde hij perse voor Spanje uitkomen en hoefde niet overhaalt te worden.andere kant van verhaal is veel interessanter. Omdat hij voor Spanje heeft gekozen kan hij dus worden opgeroepen voor WK en zal dan een maand niet beschikbaar zijn voor Barca in october. Incl. classico en CL wedstrijden.

Wat is interlandvoetbal nog waard? Gaat het nog om vaderlandsliefde of hoeft een speler helemaal geen binding meer te hebben met het land dat hij vertegenwoordigd? De laatste tijd gaat het steeds meer die kant op. Een soort cafetariamodel waar je paspoorten kunt shoppen.

20 september 2019 om 16:45

Maar deze jongen heeft juist wel een sterke binding met Spanje. Dus dit is een raar moment om dit punt te maken. Wat mij betreft is die binding met een land ook het belangrijkst. Veel belangrijker dan de formele status; of iemand in NL is geboren of al een Nederlands paspoort had vanaf zijn geboorte, vind ik vrij irrelevant. Kijk naar iemand als Bruno Martins Indi, niet geboren in Nederland, geen Nederlandse ouders, maar daarna gewoon een Nederlander geworden die met trots voor oranje speelt. Van harte welkom wat mij betreft. Spelers die hier heel hun leven wonen maar liever voor het land van hun ouders willen spelen: ook goed, succes ermee, dan hoef je voor mij ook niet in oranje. Ik wil spelers die graag voor ons land uitkomen. Met deze jongen is er in mijn ogen dan ook totaal geen probleem. Hij is in Spanje opgegroeid, spreekt de taal, en hij wil graag. Dat is toch gewoon vaderlandsliefde, wat jij ook wil zien? Dit is dan toch prima zo? Hij heeft helemaal niks te zoeken in het elftal van Guinee Bissau. In het verleden had je spelers als Vonk die er pas op latere leeftijd achter kwamen dat ze Zuid Afrikaanse roots hadden, en hup! Komt ie opeens voor Zuid Afrika uit. Vanuit zijn perspectief heel begrijpelijk, want mooi avontuur, maar als supporter zou ik daar dan wel veel moeite mee hebben. Maar niet met dit Spaanse kind. Die is veel meer Spaans dan iets anders.

Als hij vloeiend Spaans spreekt en zich Spanjaard voelt dan is het logisch. Vooral hijzelf moet kiezen wat hij wil, de rest wil zich daar altijd maar al te graag mee bemoeien omdat ze zelf nooit in die positie komen met 1 paspoort...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4923 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Sevilla72
11.Osasuna71
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Ansu FatiAanvaller43
PedriAanvaller40
NetoKeeper40
A. GriezmannAanvaller40
TrincãoAanvaller40
L. MessiAanvaller41
Jordi AlbaVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Woensdag 21 oktober
Barcelona wilde naast Frenkie de Jong, Clément Lenglet, Marc-André ter Stegen en Gerard Piqué met nog drie spelers verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren