‘Over dertig jaar is de bakker die halve finale van Ajax weer vergeten’

Donderdag, 19 september 2019 om

PSV, Feyenoord en AZ beginnen donderdagavond aan het nieuwe Europa League-seizoen. Het winnen van het toernooi zal voor Nederlandse clubs een lastig karwei worden, stelt Pierre van Hooijdonk, die in 2002 met Feyenoord de UEFA Cup won. De oud-spits stelt wel dat de Europa League in kwalitatief opzicht is gedevalueerd.

Door de directe plaatsing van de beste vier clubs uit de vier toplanden voor de Champions League is de Europa League minder sterk, aldus Van Hooijdonk. De oud-aanvaller mikte in 2001 in de groepsfase van de Champions League, met Bayern München, Sparta Praag en Spartak Moskou als groepsgenoten, zelfs op de derde plek, omdat hij meer kansen zag in het winnen van de UEFA Cup.

"Ik heb er een hekel aan om ergens mee te doen zonder te kunnen winnen", wordt Van Hooijdonk geciteerd door de Volkskrant. De analist ziet het niet snel gebeuren dat een Nederlandse club een Europees toernooi wint, ook al was Ajax vorig seizoen dicht bij een stunt. De Amsterdammers werden in de halve finale in de Champions League in extremis uitgeschakeld door Tottenham Hotspur.

"Maar over dertig jaar is de bakker die halve finale van vorig jaar weer vergeten. Het gaat uiteindelijk om winnen", concludeert Van Hooijdonk. PSV begint de groepsfase van de Europa League in eigen huis tegen Sporting Portugal. Feyenoord neemt het donderdagavond in Schotland op tegen Rangers FC, terwijl AZ strijdt tegen FK Partizan uit Servië.79 reacties (laatste reactie door london calling)

Oké pierre. Ik durf te wedden dat er over een aantal jaar ook gewoon nog wordt gesproken over deze prestatie. Wie boeit het nou wat de bakker ervan onthoudt? Voor ajax fans was het een historische prestatie die we niet snel gaan vergeten.

19 september 2019 om 09:56

Hij heeft het over 30 jaar he niet een aantal jaar. Wie heeft het nou nog over de prestatie van Ajax toen ze de EL finale haalde? Ik durf te wedden dat er genoeg zijn die de tegenstanders vergeten zijn. Tuurlijk is het een historische prestatie maar mensen gaan verder met het leven en gaan dingen vergeten. Ik denk ook dat ze het over 5 of 10 jaar nog weten.

19 september 2019 om 10:00

Maar het is toch ook veel knapper om de CL halve finale te halen dan de EL finale? Bayern, Benfica, Real, Juve en spurs zijn stuk voor stuk groter als alle tegenstanders waar Ajax tegen heeft gespeeld in de EL. De manier waarop, het voetbal, dat vergeet je als ajacied zijnde niet zomaar, ook niet over 30 jaar.

19 september 2019 om 10:19

Vraag even aan je pa welke herinnering beter is blijven hangen.de EC-winst tegen Lokomotiv Leipzig (1987) of de verloren finale tegen KV Mechelen (1988)?prijzen blijven hangen.de rest is mooi, maar op termijn geen grote herinnering.denk je dat het Ajax uit de jaren '70 zou goed herinnerd zou zijn als ze net zo mooi hadden gevoetbald, maar geen prijzen hadden gewonnen?

19 september 2019 om 10:24

@arsenal890. Over 30 jaar is ook over een aantal jaar. Het aantal 30 . Denk overigens zelf niet, dat het elftal met die bijzonder lichting spelers over 30 jaar vergeten zal zijn en in het verlengde daarvan ook niet het behalen van de halve finale. Zeker de manier waarop het talentvolle team op een haar na de finale miste, zal waarschijnlijk over 30 jaar nog steeds een belletje doen rinkelen bij de generatie die het bewust meemaakte. Voor de huidige kids pak ’m beet onder 10 jaar die tegen die tijd 40 zijn, is het uiteraard een ander verhaal.

19 september 2019 om 10:26

Over 30 jaar zal men het wel vergeten kunnen zijn. Maar de afgelopen 15 jaar heb ik elke CL campagne terug gedacht aan de halve finale van Psv.... Ik denk dat men het alleen vergeet als we beter gaan presteren dan de afgelopen 15 jaar, wat ik niet heel snel zie gebeuren. Denk dat we zo maar weer eens 10 jaar kunnen wachten op een kwartfiinale champions league

19 september 2019 om 10:34

@UitNiselrooy. Ga er maar vanuit, dat het grote Ajax begin 70-tiger jaren ook zonder die grote reeks prijzen welzeker goed in de herinnering zou blijven zijn steken. Dat team speelde namelijk ‘voetbal van een andere planeet’, was met o.a. wereldster Cruijff vernieuwend door de aanvallende wijze van tactiek en was innovatief als de trendsetter voor de ontwikkeling van het totaal voetbal destijds. Net als het Oranje uit die tijd. Dat verloor twee WK-finales, won dus geen prijs, maar zette Nederland als voetballand wel voorgoed op de mondiale voetbalkaart en zit voor altijd nog in de herinnering.

19 september 2019 om 10:52

Ik zou echt niet de WINNAAR van de CL of EL weten van 30 jaar geleden. Minder lang geleden zelfs niet eens. De fans van de winnaars echter wel. Dus lekker belangrijk. Ajax is een club die iedereen kent en afgelopen seizoen hebben ze geweldig gespeeld en indruk gemaakt. Wanneer er een gesprek over voetbal over Ajax gaat dan zal ook het vorige seizoen ter sprake komen. Misschien zijn er over 30 jaar zelfs wel mensen die denken dat Ajax de CL gewonnen heeft.

19 september 2019 om 10:54

Is onzin. Er wordt nog altijd met bewondering gesproken over het Oranje van de jaren 70 en dan heb je het over 50 jaar geleden. En dat Oranje heeft nooit een prijs gewonnen. Dat het toch noga altijd in de herinnering doorleeft, heeft te maken dat dat voetbal vernieuwend en oogstrelend was en dat beklijft. Feyenoord is de laatste club die de EL heeft gewonnen en ook Ajax en PSV hebben die prijs gewonnen. Maar wie heeft het daar nog over? Als je zo gaat redeneren, is het alleen CL winst dat telt.

19 september 2019 om 12:09

haha Bayern benfica Juve en Spurs zijn in geen enkel opzicht groter dan Man United. Real is wellicht net wat groter maar dat is stuivertje wisselen

19 september 2019 om 13:46

Bayern en Juve in geen enkel opzicht groter dan Man United? Nou qua prijzenlijst en huidige selectie acht ik ze wel groter dan het United van 2017.

19 september 2019 om 13:53

Ehh...Bayern heeft 5x de Champions League/Europa Cup 1 gewonnen, Manchester United 3x. En Real liefst 13x: net iets groter? Hoezo stuivertje wisselen met United...

19 september 2019 om 16:50

Ligt dr aan waar die bakker is; als die Amsterdam bakt, Dan week ie m nog!

19 september 2019 om 09:57

Maar hij heeft gelijk dat bij winst het tastbaar was. Dan kan iedereen er langer met trots over vertellen, kan die beker in het Ajax museum, staat Ajax weer in de geschiedenisboeken. Nu hoor je toch ook bijna niemand meer over de halve finale CL van PSV in 05/06? Terwijl ze toen het grote AC Milan met 3-1 thuis versloegen. Terwijl je nog wel regelmatig Feyenoorders hoort over dat zij de laatste Europese prijs hebben gepakt. En dat is ook terecht iets om trots op te zijn.

19 september 2019 om 10:01

Tuurlijk heeft hij gelijk dat het bij winst tastbaar is, maar er met trots over vertellen doe ik toch wel, en vele ajacieden met mij denk ik. Ik hoor inderdaad niemand over de halve finale CL die psv haalde, maar er zijn denk ik genoeg psv'ers die daar nog wel eens over praten.

19 september 2019 om 10:04

Pierre vergeet even dat we geen 30 jaar verder zijn maar amper een halfjaar. En trust me, dat vind hij behoorlijk jammer.

19 september 2019 om 11:26

Wat betreft het vergeten van die halve finale zou hij best eens gelijk kunnen hebben.iedere Nederlandse voetbalfan weet dat Ajax in 95 de CL won, dat ze in 96 in de finale stonden zullen vooral veel Ajax fans die dat bewust mee maakten zich nog kunnen herinneren, maar dat ze in 97 in de halve finale stonden zijn de meeste denk ik al lang weer vergeten. Net als de verloren finale van de toenmalige Europa cup 2 in 88 trouwens (nu dus iets meer dan 30 jaar geleden). En ook bijvoorbeeld de halve finale van PSV (nog geen 15 jaar geleden) is inmiddels een behoorlijk vage herinnering geworden (nu ik er aan terug denk was het een vergelijkbaar drama met de wedstrijd tegen Tottenham aan het einde van de wedstrijd). Meer iets wat je over een paar jaar nog een keer terug ziet in andere tijden sport en dan denkt, "oh ja, dat hebben we ook nog meegemaakt".maar wanneer je een club hebt die in 3 jaar tijd een finale en een halve finale van een Europees toernooi heeft gespeeld dan kunnen ze hem ook een keertje winnen. En zeker in de Uefa league heb je gewoon een kans doordat bijna alle top clubs in de CL zitten.

19 september 2019 om 11:35

Het valt en staat natuurlijk met de prestaties die Ajax de komende jaren in europa gaat neerzetten. Presteren ze naar behoren en halen ze vaker de halve finale dan zal niemand er over praten simpelweg omdat het niet bijzonder meer is. Presteren ze niets en stranden ze steeds in de groepsfase dan zal iedereen dat jaar nog wel onthouden als dat jaar dat Ajax bijna de finale haalde van de Championsleague. Als je veel wint word dat gewoon. Win je nooit iets dan is het iets bijzonders. Dus dat weet je pas over 30 jaar.

19 september 2019 om 13:49

Maar goed wie hoor je nog over de UEFA Cups van Ajax (1992), psv (1977) en feyenoord (2002)? Ook zo goed als niemand meer.

19 september 2019 om 16:07

Ajacieden hoor je nooit over die van 1992 omdat die van 94/95 veel mooier en bijzonderder was. Feyenoorders hoor je nog regelmatig over 2002. En die 1977 van PSV is bijna van voor de oorlog (je moet immers 50 zijn als je dat een beetje bewust wilt hebben meegemaakt) dus daar hoor je nooit iemand over. Zoals ik dus al zei, het valt en staat bij het andere succes dat je als Ajax behaald. Iets bijzonders onthoud je, iets wat als normaal wordt gezien niet. Madrid, Juventus en Bayern bij vlagen zoek spelen gebeurd niet ieder jaar en zeker niet in een uitwedstrijd. Dus dat zal de meeste ajacieden wel voor altijd bij blijven net als de wedstrijd in Berna Beu waar de madrilista op de banken gingen staan met een daverend applaus voor Ajax een aantal jaar geleden na een galavoorstelling.

19 september 2019 om 16:58

Dat is eerder een bevestiging van het punt van van Hooijdonk dan iets anders. Wanneer je zelfs de gewonnen finales al langzaam vergeet dan gaat dat zeker gebeuren met verloren halve finales.dit jaar wordt er constant nog naar verwezen (overigens niet alleen in Nederland, ook hier op de Engelse zenders die Ajax uitzenden). Maar dat zal steeds minder worden omdat nieuwe prestaties, zowel goede als slechte, relevanter worden.en over een jaar of 2-3 staat er zelfs een compleet ander team (volgens mij zijn er nu nog maar 3 spelers over die 3 jaar geleden de EL finale speelden).

19 september 2019 om 19:16

Het ligt eraan vanuit welk perpectief je het bekijkt. Als neutrale fan misschien wel maar als je een club aanhangt zal het je altijd wel bijblijven. Dat is een wezenlijk verschil. Hoe dan ook. Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

19 september 2019 om 11:29

Precies. Ik heb de highlights van die wedstrijden tegen Real en Juve inmiddels zo'n 40 keer terug gekeken. Kan me het live commentaar van El Sierd nog zo voor de geest halen en heb dit echt absoluut in het geheugen geprint. Over 30 jaar ben ik zo'n 60 jaar oud en dan zal er hopelijk wel meer zijn gebeurd aan hoogtepunten, maar dit vergeet ik niet hoor!

19 september 2019 om 11:32

Als Ajax de komende jaren niet veel erbij wint zullen ze het wel herinneren ja. Dat zit er wel in waarschijnlijk.

19 september 2019 om 12:53

Voel je toch niet zo aangevallen als supporter. Hij heeft toch gewoon een punt dat alleen de prijzen over 30 jaar nog onthouden worden? Niemand praat meer over het jaar 1996 waarin Ajax er veel dichterbij was dan afgelopen seizoen het geval was. Ik snap alleen niet wat het nut is voor Van Hooijdonk door een dergelijk punt te maken. Daar moet ik jou dan gelijk in geven: Wat boeit het wat de bakker daar over 30 jaar van vind?

19 september 2019 om 13:33

@ajax1812, ik durf ook te wedden dat over 20 jaar niemand meer over Pierre spreek....

Beetje vreemd om zoiets te zeggen. Ajax heeft vorig jaar de halve finale van de CL gehaald en daarvoor de finale van de EL. En hij ziet geen enkele NL meer een europese prijs pakken.....

19 september 2019 om 09:58

Tussen die beide jaren hebben ze geen Europees gespeeld. De verschillen worden steeds groter in Europa dus ik begrijp zeker dat die dat zegt.

19 september 2019 om 10:31

Dat jaar zonder Europees voetbal zal vast niks te maken gehad hebben met bepaalde 'randzaken' bij Ajax? Volgens mij hebben ze wel aangetoond dat het geen toevalstreffer was, die finale.

19 september 2019 om 10:33

En je weet wat de belangrijkste reden was dat ze dat jaar niet Europees speelden?

19 september 2019 om 10:52

Ja maar dan mag ik toch wel aangeven dat ze 1 jaar niet Europees hebben gehaald? We zullen zien of Ajax het structureel kan laten zien.

19 september 2019 om 12:57

Het was uiteraard een zeer trieste gebeurtenis, maar het is wel heel erg makkelijk om alles van dat jaar daarop te gooien. Het zal vast een factor zijn geweest, maar in mijn ogen niet de grootste. De Jong, De Ligt en in mindere mate Van De Beek waren nog niet zo ver, je raakte met Klaassen veel rendement kwijt en Tadic, Blind en Tagliafico waren er ook nog niet. Daarbij raak je ook nog de coach kwijt die Ajax voor het eerst in jaren weer attractief voetbal liet spelen.

Ik denk juist dat deze halve finale bij zal blijven. Vooral de manier waarop was fantastisch. Dat winnen meer bij blijft ben in overigens wel met hem eens. Alleen was dit in deze tijd zo’n unieke prestatie, dat het wel de boeken in gaat.

19 september 2019 om 09:54

En zelfs al wordt het mooie spel vergeten, zal niemand de manier waarop ze zijn uitgeschaked vergeten

19 september 2019 om 13:02

Dat zie ik niet gebeuren. Iedereen is de halve finale van PSV in 2005 alweer vergeten (dat was net zo knap) en buiten Amsterdam praat niemand meer over de Europa League finale. Mensen onthouden op lange termijn alleen de Europese prijzen. Dat is ook inherent aan topsport. Teren op iets wat uiteindelijk niet genoeg was helpt daarin ook niet in mee. Supporters zullen dat nog wel even blijven doen en spelers zullen de komende tijd nog wel wat anekdotes vertellen, maar de club en de selectie in het algemeen is allang weer overgeschakeld naar de toekomst toe. Over 10 jaar heeft niemand het er meer over.

19 september 2019 om 13:56

Niemand buiten rotterdam praat nog over de Uefa cup uit 2002, niemand buiten Oekraine praat nog over die finale van Dnjepr in 2015, niemand buiten Marseille praat nog over die CL in 1992, etc. Dus vind het een dooddoener dan het per se een prijs moet zijn. De enige teams waar echt over gepraat blijft worden zijn Ajax 1971-1973, Bayern 1974-1976, Milan 1987-1992, Barcelona 2008-2012 en Real 2015-2018 omdat dat teams waren die gedomineerd hebben. De CL winnaar van 1981 of 2001 weet ik ook zo 1, 2, 3 niet meer. Net zoals buitenlanders 1995 niet meer weten.

19 september 2019 om 14:16

De Europa League winst van Feyenoord word anders nog regelmatig aangehaald evenals de Champions League winst van Ajax in 1995. Mensen onthouden prijzen en halen die jaren aan als er over prijzen gepraat word. Niemand haalt het Ajax van 1996 of het AZ en PSV van 2005 aan buiten een aantal uitzonderingen. Verder betrek ik het niet op buitenlandse clubs, want daar let de publieke opinie over het algemeen niet veel op. We hebben het hier in Nederland vooral over Nederlands succes.

Ajacieden zelf zullen het nog weten, maar kan me voorstellen dat een hoop anderen het vergeten met de jaren en zeker de termijn die Pierre noemt. Zo weet ik de halve finalisten van drie jaar terug al niet meer..

19 september 2019 om 09:55

Maar ik weet nog wel dat Psv er net aan tegen Atletico uitging in de 1e knock out wedstrijd. En dat was wat, 5 jaar geleden?

19 september 2019 om 17:26

Dat weet ik dan ook wel weer, maar niet alles blijft bij. Weet jij nog door wie Feyenoord werd uitgeschakeld in de voorronde van 2009?

19 september 2019 om 10:04

@ThomJansen We vergeten het, omdat we de komende jaren vaker zulke prestaties zullen leveren. Oke wekker is allang gegaan.

En over 200 jaar is de aarde ongewoonbaar, en leeft het restant van de mensheid op Mars... Zo lust ik er nog wel een paar. Ajax is goed op weg om elk jaar in Europa te kunnen blijven presteren, en ik denk niet dat het onmogelijk is voor een Nederlandse club om in de komende 30 jaar een Europees toernooi te winnen.

19 september 2019 om 13:10

Onmogelijk niet, maar het zal enorm lastig worden. Althans, de Champions League. De Europa League acht ik eigenlijk altijd wel mogelijk voor de Nederlandse top. Echter worden de verschillen alleen maar groter als er niet snel iets verandert binnen de voetballerij. Het hele beleid van de Uefa is erop gericht om de verschillen nog groter te maken en te profiteren van de elite. De rest word warm gehouden met loze beloftes die nooit het daglicht gaan zien.

Misschien de bakker in Rotterdam. In Amsterdam zullen ze het vast nog herinneren.

Niet met m eens. Ik ben n aantal dodelijk saaie cl winnaars al vergeten, maar de nummer 2 van het wk in. 74 is nog niemand vergeten. De el finale van Ajax vergeet ik ook eerder dan de halve finale cl. Plus dat deze halve doosje cl het begin KAN zijn voor n hele mooie periode door de bakken met geld die er direct en indirect mee verdiend zijn. Maar dat is nog afwachten

Als ik Pierre mag geloven had Ajax dus net zo goed thuis kunnen blijven vorig jaar. Zou trouwens wel zonde zijn als ze de CL gewonnen hadden. Zijech had dan geen uitdaging meer gehad. Nee grapje, is toch mooi wat ze bereikt hebben, hopelijk zorgen ze dit jaar weer voor spanning achter de tv/in het stadion.

19 september 2019 om 10:37

En dat geldt dan ook voor alle andere ploegen behalve Liverpool. Omdat ik niks met Ajax heb zal het mij minder bijblijven, maar voor de echte Ajax fan is het een memorabel seizoen in de CL geweest.

Ik niet en ik ben zelfs 1995 Ajax of Nederlands elftal 1988 niet vergeten.

19 september 2019 om 10:17

Maar dat is toch juist zn hele punt. In 1988 en 1995 werd er dus wel iets tastbaars gewonnen, in tegenstelling tot afgelopen jaar.

19 september 2019 om 10:24

Dat is anders, omdat die toernooien gewonnen werden. Iedereen weet inderdaad nog dat Ajax in 1995 de CL won. Maar dat Ajax een jaar later weer de finale haalde en verloor, dat is bijna iedereen al vergeten.

19 september 2019 om 10:29

Oké dat klopt. Laten we het zo zeggen dat ik dan 1996 niet ben vergeten en 1978 en 2010

19 september 2019 om 10:45

Ajax-supporters van boven de dertig zullen zich 1996 inderdaad nog wel herinneren. Maar de rest? Zeg eens eerlijk, wist jij nog uit je hoofd dat PSV in 1976 in de halve finale van de Europa Cup I stond? Of dat AZ in 1981 de finale van de Uefa Cup haalde? Dat soort dingen weten tientallen jaren na dato alleen de oudere supporters en de feitjesfanaten nog.

19 september 2019 om 11:36

1976 was ik 9 maar 1981 weet ik wel Az- Ipwitch town met Frans Thijssen en Arnold muhren de gouden generatie van Az destijds

De halve finale van PSV zal ik nooit vergeten. Ik denk dat het met name met clubvoorkeur te maken heeft. Ajax fans zullen dit moment niet snel vergeten terwijl de rest van Nederland er over 10 jaar nauwelijks meer aan denkt.

Nou Pierre, ik herinner me de halve finale van PSV tegen Milan anders nog donders goed en dat is nu toch al bijna 15 jaar geleden en ik ben niet voor Psv. Wellicht dat dat ook kwam door de manier waarop PSV er toen uitvloog(vergelijkbaar met Ajax). Ik durf in ieder geval te stellen dat ik over 15 jaar dus ook nog wel weet van de halve finale Ajax-Tottenham.

Haha, Pierre preekt hier wel lekker voor eigen parochie.eigenlijk zegt hij dat de Uefa Cup winst van Feyenoord (waar, goh, toevallig, Pierre zelf een grote rol in had) veel gedenkwaardiger is geweest dan de halve finale van Ajax afgelopen seizoen.ik durf dit eigenlijk wel te betwijfelen, al heeft dat misschien ook met mijn clubvoorkeur te maken.

19 september 2019 om 10:39

Denk inderdaad dat clubvoorkeur meespeelt want uit eindelijk is de winst een finale (ook al was het een niveau lager) het belangrijkste wat er is.

19 september 2019 om 10:49

"eigenlijk zegt hij dat de Uefa Cup winst van Feyenoord (waar, goh, toevallig, Pierre zelf een grote rol in had) veel gedenkwaardiger is geweest dan de halve finale van Ajax afgelopen seizoen." Dat was ook denkwaardiger. De prestatie van Ajax van afgelopen seizoen was knapper, maar in de topsport tellen uiteindelijk alleen de prijzen.

Aangegeven dat het om winnen draait en in het zelfde interview zeggen dat je mikte op een derde plaats omdat de CL te sterk was.

19 september 2019 om 13:14

Omdat je met die derde plek nog steeds een prijs kunt winnen, namelijk de Europa League. Dat is ze ook gelukt, dus niet vreemd dat hij een dergelijk argument aanhaalt.

19 september 2019 om 13:19

Maar als alles om winnen draait, dan moet je gewoon gaan voor de eerste 2 plekken in de poule en het hoogst haalbare. Dan ga je niet mikken op de 3e plek omdat je bang bent dat je de CL toch niet wint.

19 september 2019 om 14:12

Tja, dat kun je op twee manieren interpreteren. Misschien is het wel gewoon realisme omdat je in de Champions League geen potten kon breken. Ze eindigden destijds met 5 punten in de poule, 6 punten achter Sparta Praag en 9 punten achter Bayern Munchen. Dan kun je gerust stellen dat de derde plaats het maximaal haalbare was.

Grote kans dat Pierre gelijk heeft, maar weet de bakker nog over dertig jaar dat Liverpool de finale won in afgelopen jaargang.

Behalve dan dat praktisch alle culers nog wel weten hoe vreselijk de EC I finale van 1986 was.of dat heel de wereld nog steeds bekend is met de WK-finales van 74 en 78.prijzen tellen niet zo hard mee als meneer doet vermoeden. Goed voetbal wel.

19 september 2019 om 11:47

Goed voetbal ook niet altijd. Het is vaak de intensiteit ofwel opvallende gebeurtenissen. Bijv. Een Milanees zal de finale tegen Liverpool in Istanbul altijd blijven herinneren. Ook al pakten ze jaar of 2 jaar erna exact in dezelfde finale we de beker. Toch zullen ze de verloren finale herinneren. Nederland zal de teen van Casillas nooit vergeten.

Gelukkig zijn er een aantal boeken over geschreven en zullen Ajacieden zich deze prestatie voor altijd blijven herinneren.

Bullshit. Prijzen vergeet je inderdaad niet, maar verloren (halve) finales ook niet. Ik vergeet bijvoorbeeld niet hoe Italie Nederland op een wonderbaarlijke en even tragische manier uitschakelde. Frank de Boer miste 2 penaltys, terwijl hij eerder in toernooi nog tegen Tsjechie raak schoot. In 98’ ook. Hij heeft zoveel getraind op pingels, waardoor hij het niet meer wist. En dit kan ik uit mijn hoofd vertellen, zonder een eindprijs.

Over 30 jaar vergeten? Dit waren zulke legendarische wedstrijden, dat vergeet ik me hele leven niet meer. Prima dat een PSV of Feyenoord support het vergeet, maar voor hun speel je niet.als ik er weer aan terug denk begin ik alweer te gloeien van binnen. Elke CL wedstrijd met stuk of 15 vrienden gekeken, springen hossen zuipen. Elke woensdag en donderdag me baas lachen dat ik zo een giga kater had. Prachtige tijden. Dit seizoen weer s.v.p.

Het artikel komt uit de Volkskrant, daar wordt ook duidelijk wat er bedoelt wordt.gebeurtenissen die onze emoties hebben geraakt kunnen we ons beter herinneren dan gebeurtenissen waarbij we niets voelden. Dus een supporter van Ajax zal zich altijd de halve finale tegen Tottenham herinneren. Een supporter van PSV de halve finale tegen Milan. Behaalde prijzen blijven bij iedereen in het geheugen hangen, niet vanwege de emotie (alleen) maar omdat het vastgelegd wordt in het collectieve geheugen.dus ja, de behaalde Uefa Cup blijft, de halve finales worden vergeten. Dit staat los van het feit dat een halve finale CL een beter prestatie kan zijn dan een gewonnen UC.

De voornaamste reden dat iedereen de uefacup winst van Feyenoord niet vergeet is omdat Pierre van Hooijdonk elk moment aangrijpt om het erover te hebben. Wat ik denk dat mensen vooral onthouden zijn generaties. Opvallende spelers en lichtingen. Ik denk dat er maar weinig zijn die uit het hooft de CL winnaars van de laatste 20 jaar op kunnen noemen. Maar iedereen herinnert het Barcelona van Xavi Iniesta en Messi, etc. Iedereen herinnert zich het Real met Zidane en Ronaldo, etc. Milan, met van Basten Rijkaard en Gullit. Iedereen onthoud het Real van Crisiano Ronaldo, het United van Ferguson en zo velen. Een nog duidelijker voorbeeld vind ik het Chelsea van Mourinho, ik denk dat veel meer mensen dat onthouden dan het Chelsea dat enkele jaren later de CL won. Prijzen zeggen bij lange na niet alles, het gaat ook om de manier, met welke spelers, en wat er omheen allemaal gebeurd.verder denk ik dat een supporter van zijn club juist de memorabele wedstrijden onthoud. Ik kan me heel veel recente beker finale al niet meer herinneren zelfs niet wanneer Ajax ze won; maar die wedstrijd tegen de Graafschap waar Ajax de titel verloor vergeet ik nooit meer. Ook denk ik dat elke Ajacied die toen keek de wedstrijd tegen Mechelen juist wel herinnert. En dat is waar je het voor doet, voor je eigen supporters. En die zullen de afgelopen CL campagne denk ik altijd bijblijven.

Pierre “azijn” van Hooijdonk.. als je niks te melden hebt dan kan je beter niks zeggen. Gaat het een keer wat beter met het Nederlands voetbal (Ajax in CL, 3 clubs in Europa, Nederlands elftal weer uitzicht op een eindtoernooi) moet meneer van Hooijdonk weer quasi interessant doen. Pierre is volgens mij bang dat we 2002 vergeten met ze vrije trappen en ja dat gaat de bakker op de hoek op een gegeven moment ook weer vergeten als de volgende Nederlandse club een Europese prijs binnen sleept.

Wat een onzin! Begin me telkens meer te irriteren aan die Pierre.. tuurlijk zal die halve finale altijd herinnerd worden.. alleen maar om het feit dat je Real en Juve wegspeelt en de gehele campagne geweldig speelt en de hele wereld overging,, iedereen zal zich het Ajax van frenkie de jong, de ligt, ziyech, tadic herinneren.. net zoals dat PSV lang geleden halve finale kwam en tegen Milan eruit ging terwijl ze thuis wonnen en geweldig spelen met Cocu, Park, van bommel, Farfan..

Nou Pierre, geloof mij maar, hier gaan de diehard ajacieden nog eeuwig over pochen. Het was een knappe prestatie en dat zal tot in de eeuwigheid gepredikt worden.

Genoeg PSV kennissen van me die het nog altijd hebben over 2005. Toen zij op een haar na de finale haalde, is inmiddels al bijna 15 jaar geleden. In ons kikkerlandje blijven zulke prestaties toch wel behoorlijk lang hangen. Ik denk dat Pierre zich behoorlijk vergist in wat een impact zoiets heeft

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 30 oktober
Bayern München heeft de beste papieren om Denis Zakaria over te nemen van Borussia Mönchengladbach. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren