Verbazing om kritiek bij FOX: ‘Dat is altijd al de achilleshiel van Ajax’

Woensdag, 18 september 2019 om

De laatste dagen is er veel te doen over het middenveld van Ajax. Johan Derksen vindt Lisandro Martínez en Edson Álvarez niet voldoen bij de Amsterdammers, maar de analist van Veronica kreeg dinsdag rond het Champions League-duel met Lille OSC (3-0 zege) veel kritiek vanwege zijn analyse. Kees Kwakman is daarentegen wel te spreken over het duo van Ajax.

"Met deze twee kan je wel het hele seizoen door. Tegen mindere ploegen kan je daarin wel variëren, misschien met Razvan Marin of Carel Eiting", zegt de oud-verdediger woensdagavond bij Voetbalpraat bij FOX Sports. "Ik heb specifiek op die twee gelet tegen Lille. Martínez was geweldig. En die Álvarez zag ik vooral box-to-box spelen. Ik vond juist dat hij vaak te diep stond."

In the Zone | Sergino Dest: ‘Hij heeft ons echt in de game gehouden’

Kwakman constateert wel dat Martínez en Álvarez van nature geen middenvelders zijn. "Álvarez krijgt vooral kritiek omdat hij niet zo oogt", stelt de oud-prof vast. Trainer Mario Been vindt dat de buitenwacht niet te kritisch moet zijn. "We moeten niet gaan vergelijken met Frenkie de Jong. De achilleshiel van Ajax is altijd al dat ze veel kansen weggeven. Met dit blok kan je veel tegenhouden."

Hans Kraay junior voegt aan de discussie toe dat trainer Erik ten Hag Quincy Promes als nummer tien ziet. "Ik weet wel dat Donny van de Beek het heel goed gedaan heeft als nummer tien, maar Ten Hag heeft een paar weken geleden tegen mij gezegd dat hij Van de Beek als rechtercontroleur wil proberen en Promes als tien." Been hoopt dat Van de Beek als tien blijft fungeren. "Ik vind hem een pure tien die 'er komt'. Hoe goed hij speelt is natuurlijk ook afhankelijk van zijn medespelers", aldus de coach.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door kapsteyn)

Beetje raar verhaal, want Ajax gaf juist een paar 100% kansen weg. Vond het verdedigend helemaal niet zo overtuigend eigenlijk

19 september 2019 om 01:03

Het zou heel raar geweest zijn als de nr. 2 van Frankrijk en dat zijn geen koekenbakkers, geen enkele kans zou hebben gehad en daarom is die 3-0 zo knap van Ajax.

19 september 2019 om 04:07

Ik vond dit begin aan de CL veel beter dan vorig seizoen. Kan alleen maar beter worden nog.

19 september 2019 om 05:40

Lille heft volgens mij ook 135 miljoen aan spelers geïnvesteerd. Daar zal best wel kwaliteit tussen zitten. En er zijn maar weinig clubs , die geen kansen weg geven

19 september 2019 om 09:10

@Janta. Lille staat 5e, 3 gewonnen, 2 verloren. Net zoals die ten hsg continu zegt dat vorig seizoen niet telt, telt dat dan dus ook voor de tegenstander.

"De achilleshiel van Ajax is altijd al dat ze veel kansen weggeven. Met dit blok kan je veel tegenhouden." Wat een onzin, typische reactie na een gewonnen wedstrijd. Er zijn denk ik 4 100-procent kansen weggegeven, die door voetballers met iets meer kwaliteit gewoon worden verzilverd. Ajax speelde bij vlagen goed, en had voetballend eigenlijk geen kind aan Lille. Maar ga nou niet doen alsof er daardoor geen kritiek mag worden gegeven, en denken dat de verdediging prima stond. Blind-Veltman is voor CL-niveau gewoon een ongelooflijk beperkt centraal duo. En de grootste beperking is niet eens kwaliteit, maar gebrek aan snelheid en lengte. Ook dat zogenaamde "verdedigende blok" ervoor op het middenveld was in geen velde of wegen te bekennen bij die gevaarlijke situaties van Lille, wat het mindere CV-duo in bepaalde situaties kan bijspringen. Dat Derksen Martinez niet goed vond spelen is natuurlijk pure onzin. Geweldige voetballer op die positie. Ook Alvarez deed het redelijk, alhoewel ik in hem meer een verdediger dan een middenvelder zie. Echter, Derksen heeft wel een punt wat betreft het verdedigende werk wat ze na lieten.

19 september 2019 om 06:44

Ik denk anders dat vd beek straks op de plek van alvarez speelt en alvarez op de plek van Veltman. Probleem opgelost.

19 september 2019 om 07:20

Het grappige is wel dat over dat afmaken van die kansen tegen Ajax, dat altijd gezegd wordt. Zaterdag was het nog tegen Heerenveen, riepen mensen dat tegen Lille zulke kansen worden afgemaakt. Doet Lille het ook niet, dan is het weer tegen voetballers met iets meer kwaliteit zulke kansen worden afgemaakt. Lille had ook gewoon ultra snelle mensen voorin, hoe vaak tref je dat? Wie zegt dat andere teams in die situatie zulke kansen creëeren?

19 september 2019 om 08:30

Idd, vorig jaar zou Real dat ook afstraffen en daarna Juventus want die hadden echte verdedigers en ook nog Ronaldo. En uiteraard is het inherent aan het spel van Ajax dat je af en toe kansen weggeeft en dan met name op basis van een counter.Ajax heeft nu eenmaal, gelukkig, een aanvallende speelstijl waarbij hoog druk zetten hoort. Ja dan loop je wel eens wat risico. Maar ik kan mij herinneren dat het vorig seizoen eigenlijk netzo begon. Hoop van het journaille en de analisten wisten te vertellen dat AJAX nooit zo ver zou komen, en de volgende club straft het wel af.... We zullen het wel zien. Het meest schrijnende is echter dat dhr Derksen nooit achteraf eens durft toe te geven dat hij het fout heeft of had. Oh ja, alleen bij studiogasten. Dam heeft hij een sterke mening omtrent die persoon, maar als diegene te gast in de studio is matigt hij altijd meteen zijn toon en durft hij vrijwel nooit letterlijk te herhalen wat hij eerder zei... Held.

19 september 2019 om 07:36

Ze hebben wat kansen gehad ja maar ik vind het wel altijd raar dat de kansen van de tegenstander allemaal als goals worden gezien. Ajax heeft ook meer kansen gehad om nog verder uit te lopen. Derksen had wat dat laatste betreft misschien gelijk maar ik had geen betere opstelling kunnen maken op dat moment. Alvarez is ook nog niet getest op de cv positie dus dat hij op dat moment voor Veltman koos snap ik wel

19 september 2019 om 08:17

Als je nou altijd 1 meer scoort is er toch niks aan de hand, zoals ooit een zeer wijs man zei!

19 september 2019 om 11:51

Je doet je naam weer eens eer aan. Blind heeft vorig seizoen genoegzaam bewezen, dat snelheid geen probleem hoeft te zijn als je de linies kort op elkaar houdt. Snelheid is alleen nodig als je fouten moet corrigeren, maar fouten die je niet maakt, hoef je ook niet te corrigeren en dan heb je die dus ook niet nodig. Blind is niet snel, maar altijd nog een stuk sneller dan bijv. Ronald Koeman en Frank de Boer en die hebben ondanks dat gebrek aan snelheid een grote carriere als speler gemaakt en de CL gewonnen. Omdat ze hun gebrek aan snelheid moeiteloos wisten te compenseren met een groot spelinzicht, waardoor ze het gevaar al aan zagen komen voor het ontstond en op tijd op de plek aanwezig waren waar dat zou kunnen ontstaan. En waardoor het in de meeste gevallen dus helemaal niet kon ontstaan en ze die snelheid dus helemaal niet nodig hadden. Bij Daley Blind is dat idem dito. Je hebt het over onzin, maar je slaat zelf onzin uit door de stelligheid waarmee je beweert dat de kansen die Ajax tegen heeft gekregen door betere spelers zouden zijn benut. Dat is de grootst mogelijke onzin, ook grote voetballers missen wel eens kansen. Als iedere kans in een voetbalwedstrijd zou worden benut zou iedere wedstrijd met een korfbaluitslag eindigen. De realiteit is dat er in de meeste wedstrijden veel meer kansen ontstaan dan dat er doelpunten worden gescoord. Het probleem bij Ajax is bovendien niet de verdediging of het middenveld maar het team. Daarin ontbreken de nodige automatismen, door het vertrek van Schone, De Ligt en De Jong, die belangrijke schakels waren in het positiespel van Ajax, en het inpassen van nieuwe spelers. Die automatismen hadden er tijdens de voorbereiding ingeslepen moeten worden, maar die voorbereiding is aan de belangrijkste spelers geheel of voor een groot deel voorbij gegaan, waardoor dat niet kon. Ajax speelt nog veel te kort samen om volledig ingespeeld te zijn en dus zijn de gaten die af en toe vallen omdat de linkerhand nog niet precies door heeft wat de rechter doet, volstrekt normaal. Al helemaal als je tegen snelle counterspelers moet aantreden als die van Lille. Het is net als voorgaande jaren, gewoon een kwestie van tijd voordat dat beter zal gaan en het is volstrekt onzinnig om dat euvel aan individuele spelers op te hangen, terwijl het gewoon een kwestie is van vlieguren maken. Ajax heeft gisteren voortreffelijk gepresteerd als je de omstandigheden in ogenschouw neemt en een blinde kan met zijn stok zien dat het team iedere week progressie maakt. Het is gewoon een kwestie van geduld, het echte probleem is echter dat dat begrip niet voorkomt in de gemiddelde voetbalvocabulaire. In voetballand eist men dat er de volgende dag meteen gewassen op komen als er is gezaaid.

19 september 2019 om 12:06

Jouw analyse klopt grotendeels. Alvarez zie ik vreemd genoeg meer als een box to box speler met aanvallende kwaliteiten, dan een verdedigende middenvelder. En ik weet nog niet of hij een goede centrale verdediger is of zal zijn, maar dat zal Ajax eerst moeten uitproberen. Martinez is nu prima op zijn plek. Van de Beek mooi in zijn eigen positie laten staan. Eigenlijk blijft Ajax met het probleem zitten dat met het risicovolle spel vaak te veel spelers voor de bal staan. Kijkend naar afgelopen dinsdag zag je dat als b.v. Blind opkwam er zo’n 3 eigen spelers in zijn zone stonden en minstens 4, vaak meer spelers van Lille klaar stonden om bij een onderschepping in overtal uit te komen. Is het dan spelen in de geest van Cruijff? Als je maar meer scoort dan de tegenstander, win je gewoon. Natuurlijk blijft het spel van Ajax altijd risicovol, maar die te vele counters moeten beter worden geëlimineerd. Dan blijf ik me ergeren dat Ajax niet een echte RCV heeft gehaald. Alvarez is het wel of niet, maar niet echt. En Veltman wordt een soort Heintje Davids of Dijks. Niet goed genoeg voor top Eredivisie of Europa, maar kan meestal mee op lager niveau. Dan heb je zo veel geld uit te geven en weer blijft een positie niet goed bezet. Ook een terugkerend punt (probleem;-)).

Ajax hoort gewoon te voetballen in de filosofie van Cruijff, oftewel 433 met de punt naar achteren dus 1 controleur. Martinez en Alvarez vind ik net wat veel van het goede. Al begrijp ik Ten Hag wel dat hij hiervoor kiest want alternatieven zijn er niet. Even de poulefase doorkomen en dan in de winter een pure voetballende middenvelder halen aub.

19 september 2019 om 00:19

Mee eens, om het een paar keer zo te doen vanwege tijdelijke personele problemen vind ik het prima, maar ik blijf erbij dat ik Alvarez het liefst centraal achterin zie staan samen met Blind. Blind is natuurlijk ook geen centrale verdediger, en Veltman centraal achterin word ik al helemaal niet vrolijk van. Ondanks dat hij het gisteren goed invulde kwam hij in het begin van de wedstrijd goed weg, want op die manier heeft hij wel vaker voor ellende gezorgd. De typische Veltman momenten verdwijnen maar niet uit zijn spel en daardoor vind ik hem wat dat betreft altijd een tikkende tijdbom. Het is aardige gast, hij is loyaal en een echte Ajacied maar ik blijf hem niet goed genoeg vinden voor het niveau wat Ajax nastreeft. Overigens stoor ik mij er ook al jaren aan dat Ajax nog steeds altijd zo blijft goochelen met het positioneel (misbruiken) van spelers. Persoonlijk ben ik van mening dat er een betere balans qua directe kwaliteit en talent moet komen op de bank, want zodra een sterktehouder om wat voor reden dan ook niet kan spelen hebben we een probleem. In Nederland komen we daar wel mee weg, maar internationaal blijft het een behoorlijk risico naar mijn mening. Ondanks dat ik weet dat het moeilijk is om zoâ´n balans te vinden voor de bank; denk ik wel dat het essentieel is als je een echte volgende stap wilt zetten. Het kwalitatieve verschil tussen de bank en de eerste keus moet op een of andere manier verkleind worden.

19 september 2019 om 05:44

Was de filosofie van Cruijf dat je de mensen moest vermaken, met aantrekkelijk , aanvallend voetbal, En dat Ajax balbezit moet hebben en domineert . Eigenlijk wat ze nu proberen en doen.

19 september 2019 om 08:32

Het hele fenomeen controleur ‘kende’ Cruijff helemaal niet. Dat 433 was met de punt naar voren (Litmanen ‘95) en dan met een inschuivende centrale verdediger. Tegenwoordig spelen veel teams met opkomende backs waardoor je meer verdedigend werk moet doen als middenvelder en de centrale verdediger niet zo makkelijk meer het middenveld in lopen. Ronald de Boer of Edgar Davids hebben nooit gespeeld zoals we de huidige ‘nummer 6’ kennen

Momenteel lijkt dit me een topopstelling, ik vind het lastig om Veltman op de bank te zetten maar dat zou ik ook met Alvarez en Dest hebben. Dit zou mijn basis 11 zijn maar er gaat genoeg gerouleerd worden.

Onana
Dest
Alvarez
Blind
Tagliafico
v/d Beek
Martinez
Promes
Ziyech
Tadic
Neres
19 september 2019 om 00:14

Dit lijkt zeker op papier de beste opstelling. Maar ik zet wel een grote vraagteken bij v/d beek op die controleur positie. Zou hij die positie kunnen (met name in verdedigend opzicht) en misschien nog wel belangrijker willen invullen? Ik ben namelijk bang dat er met Van de Beek op die positie veel gaten gaan vallen op het middenveld.

19 september 2019 om 07:40

Ik denk dat dat wel mee valt als hij zich aan zijn taken houdt. Ik denk wel dat hij het kan. Hij heeft genoeg loopvermogen en kan aardig ballen afpakken en voetballend zit het ook wel snor

19 september 2019 om 00:24

@ Gerard13 Zo zou ik Ajax momenteel ook het liefst willen zien spelen, al heb ik er geen problemen mee om Veltman te laten banken. De beste formatie moet gewoon spelen, en ik blijf hem maar een tikkende tijdbom vinden door zijn Veltman momentjes die altijd wel terug keren. Het is een aardige gozer die ook verschrikkelijk loyaal is geweest richting Ajax (wat dat betreft ook een echte Ajacied), maar ik hoop dat er aan het einde van het seizoen een leuke buitenlandse club voor hem komt.

Met alle respec tvoor Johan Cruyff, maar moet je als club nou werkelijk zo halsstarrig zijn in het volgen van een tactiek die al jaren achterhaald is. ? Ik zag afgelopen weekend een wedstrijd tussen twee topamateurteams. De een speelde 4-3-3, de ander 4-4-2 in een ruit. De laatste speelde veel verrassender dan de eerste. Is 4-3-3 daarom dan heilig ?voorlopig heeft Ten Hag net als vorig seizoen alleen maar gelijk. Zie de resultaten.maar goed, ga lekker door allemaal met je gelijk proberen te halen.

19 september 2019 om 03:09

Ajax speelde het mooiste voetbal sinds 1995 met twee controleurs. De Jong en Schone. Ik vind die punt naar achteren minder belangrijk. Zolang Ajax met buitenspelers speelt en dominant voetbalt op balbezit ben ik al tevreden. Zeker Europees gezien denk ik dat het zelfmoord is om te spelen met de punt naar achteren. Daarbij kan je tijdens de wedstrijd ten alle tijden variã«ren. Dat maakt het spel ook wat minder voorspelbaar iets dat in het verleden toch vaak de achilleshiel was bij Ajax. Voorspelbaar en statisch. Het is echt genieten nu en er worden resultaten gehaald. Dus ik snap de kritiek niet echt. Martinez speelt geweldig daar is een ieder het over eens. Maar Alvarez is ondanks dat het wat houterig oogt zo belangrijk. En zal zekers nog groeien in zijn spel. Of dat als middenvelder zal zijn of als rcv.

Alvarez moet je dan ook naast Blind in de verdediging zetten. Van de Beek naast Martinez als controleur.

19 september 2019 om 06:38

Mee eens maar zou Donny dat wel willen. Als 10 beleefde hij zijn beste momenten en werd zelfs aan Madrid gekoppeld. Als 6 zal dat niet gaan gebeuren en ook hij wil een mooie transfer gaan maken. Daarbij is Donny niet de makkelijkste. Als hij zijn zin niet krijgt gaat hij muiten.

Ze zijn beiden geen middenvelders van origine. Maar wie zegt dat ze daar niet beter passen? Martinez is geweldig daar!!! Wat een voetbal zit er in die man!! Echt de nieuwe Davids!! Kan De Jong moeiteloos overnemen daar... Alvarez heeft de schijn tegen (ook die van mij) Maar maakt weinig fouten, scoort belangrijke goals, heeft het benodigde gif.. ben nog niet overtuigd maar kan misschien in de rol groeien. Ben eigenlijk wel benieuwd naar hem als cv. Donny naast Martinez zie ik wel voor me. Proces op 10 is me ook niwt tegen gevallen..

19 september 2019 om 07:41

Tadic moet naar links. Kan de bal vast houden, een actie maken, scoren, voorzetten. Wat wil je nog meer? Vast pinnen op links. Vaardigheden inbouwen. Zekerheden inbouwen. Je belangrijkste mensen op hun vertrouwde stekje zetten en de rest daar om heen bouwen

Gisteren gaf Juventus meer dan 4 kansen weg. Zullen door betere voetballers zeker worden benut. Wat een koekenbakkers daar, zullen nooit kampioen worden of overwinteren in de CL.

19 september 2019 om 08:33

Inderdaad zeg. Wat een onzin. Tuurlijk krijgt de tegenstander kansen. Zeker op dit niveau.

Dat gelul dat Martinez niet kan voetballen, daar heeft die Derksen zich flink mee belachelijk mee gemaakt, iedereen die er een beetje kijk op heeft zag al meteen dat Martinez heel veel voetballende kwaliteiten heeft. Ik vind van de Beek op de plek van Alvarez geen slecht idee, van de Beek heeft daar vaker gespeeld en is een vrij complete speler. Als je ziet hoe vaak Alvarez in de 16 komt, dan heeft van de Beek ook op die positie nog genoeg gelegenheid om dat te doen hoor.

Van de Beek, Marin, Huntelaar en Mazraoui zijn allemaal goed genoeg om ieder ED team als vaste keuze in het eerste te spelen. Ze speelden om diverse redenen niet mee. Wat een weelde!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 12 november
Manchester City gaat met een bedrag van 115 miljoen euro de transfermarkt op in januari. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren