Kranten verschillen van mening: ‘Frenkie de Jong, ‘lijder’ bij Barcelona’

Woensdag, 18 september 2019 om

Frenkie de Jong stond ook dinsdagavond in het Champions League-duel met Borussia Dortmund (0-0) in de basis van Barcelona. Het was voor de middenvelder alweer zijn vijfde basisplaats in evenveel duels van de Catalanen, die op Duitse bodem een wisselvallige indruk achterlieten. De media in Spanje zijn over het algemeen dan ook niet bijster positief in de beoordelingen van los Azulgrana. Zo krijgen van alle basisspelers alleen Marc-André Stegen (9), Jordi Alba (6), Ansu Fati (6), Antoine Griezmann (6) en Sergi Roberto (6) een voldoende van Sport.

De meest verkochte sportkrant van Catalonië deelt De Jong een vijf uit en noemt de Oranje-international na zijn optreden in het Signal Iduna Park ‘een lijder’, en dan zeker niet met een korte ‘ei’. “In de eerste helft was hij niet of nauwelijks zichtbaar”, zo omschrijft de krant de wedstrijd van De Jong. “Het elftal miste zijn capaciteit om zich vanaf de tweede lijn in het aanvallende spel te mengen. Het leek erop of hij overmeesterd werd door het ritme van de wedstrijd. Dat het ritme te hoog was voor De Jong. In de tweede helft speelde hij als controleur, maar ook toen was zijn aanwezigheid minimaal. Hij leed, hij was een lijder.”

Ver esta publicación en Instagram

Mooier wordt het niet ?? ? #messi #frenkiedejong #capitan #fcbarcelona #ucl #championsleague #messi #lionelmessi #azulgrana #captain

Una publicación compartida de Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) el

Journalist Lluis Mascaró prijst de durf van Ernesto Valverde om Fati wederom in de basis te laten starten, maar ook ‘om te begrijpen dat het beste middenveld voor dit Barcelona gevormd moet worden door spelers die geboren zijn om in de stijl van Barcelona te spelen’. “Dat hij steevast gelooft in het duo De Jong - Arthur, samen met Sergio Busquets, terwijl hij in de selectie ook andere type voetballers heeft als Ivan Rakitic of Arturo Vidal, bewijst zijn dappere blijk van intenties”, zo verzekert de verslaggever van Sport.

Mundo Deportivo is een stuk positiever over De Jong en noemde de Nederlander ‘een belangrijke spil’ op het middenveld van Barcelona, ‘met of zonder Sergio Busquets’. Laatstgenoemde werd na een uur vervangen door Rakitic. “De aanwezigheid van De Jong was cruciaal, zowel op de momenten dat Barcelona gevaarlijk oogde als op de momenten dat hij de snelle tegenaanvallen van Borussia Dortmund moest stoppen. Hij bleef maar helpen in de aanval, maar ook in het veroveren van de bal. De beelden van een De Jong die met een tackle zijn tegenstander de bal wilde afpakken, bleven zich keer op keer herhalen.”

”De más a menos, zo schrijft Marca over De Jong, oftewel: van meer naar minder. “Net als de rest van het elftal.” De meest verkochte sportkrant van Spanje is het met de collega’s van Sport eens. “Wisselvallig en zonder de hoofdrol die hij geacht wordt te spelen in het creatieve gedeelte. Hij liet zo nu en dan enkele details zien, maar onvoldoende voor een voetballer van Barcelona.” Van El Desmarque krijgt de ex-speler van Willem II en Ajax een zes. “Na de wissel van Busquets zakte hij een linie en vulde hij diens rol in. Een grijs optreden van de Nederlander en een grijs optreden van het team.”

Van alle kranten in Spanje is AS het meest positief over optreden van De Jong in zijn Europese debuut voor Barcelona. “Verpletterend op alle gebieden. Hij startte aan de zijkant en eindigde als controleur. Hij deelde logica uit met zijn voeten en liet alles makkelijk lijken. Hij was perfect in het leiden van het spel, brak de linies, was wederom uiterst precies in zijn passing, maar helaas zaten zijn ploeggenoten niet op hetzelfde niveau”, verzekert de op één na grootste sportkrant van Spanje.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door elphenomeno)

Die hebben zeker een andere wedstrijd gezien. De Jong was juist 1 vd wei igen die een voldoende scoorde met als uitblinker Ter Steegen. Het lijkt wel alsof Barça niet speelt om te winnen. Maar om de bal rond te laten gaan. Kom net uit Dortmund en ff samenvatting Ajax gekeken en die spelen meer Barça voetbal dan Barça. Veel meer passie erin, veel meer druk op de tegenstander, etc. Met malverde gaan we de CL niet winnen. En Griezmann op linksbuiten die bijna alleen maar aan het meeverdedigen is worden we ook niet vrolijk. Fantastische speler maaar je gaat je afvragen waarom ze hem hebben gekocht. Wordt totaal verkeerd gebruikt. Nou ja in ieder geval niet verloren en met een beetje geluk de overwinning nog kunnen stelen in de laatste seconde.

18 september 2019 om 07:39

Het ‘Barca voetbal’ komt voort uit Ajax, dus zo raar is t niet dat Ajax dat spel speelt 😊

18 september 2019 om 08:38

Hahahahaha! Hier kan ik altijd zo om lachen... City speelt zeker ook het Ajax voetbal? 😂😂😂 aangezien Giardiola altijd zijn visie meeneemt en hij bij Barcelona ook zogenaamd het Ajax voetbal speelde.

18 september 2019 om 08:47

Ja in principe wel, gebaseerd op Ajax van vruuger.

18 september 2019 om 09:37

Peter_selie. Lachen he. Moet jij een raden waar Guardiola zijn visie vandaan heeft. Tipje: Guardiola loopt er zelf altijd nogal mee te koop dus je kan het zo opzoeken. Tipje 2: deze man heeft deze manier van spelen en opleiden eerst bij Ajax en daarna bij Barcelona erin gespelen en zijn naam begint met een c.

18 september 2019 om 09:51

Een zekere Johan Cruijf was de mentor van Guardiola. Die man heeft iets met Ajax te maken en het op de kaart zetten van het Nederlandse voetbal. Zoek hem eens op zou ik zeggen. Het voetbal van deze man is leidend voor de visie van Guardiola en Barcelona. Maar ik kan er naast zitten. Dan hoor ik het graag.

18 september 2019 om 09:04

Ik denk toch als dembele fit is dat ze Suarez er uit moeten halen om dan griezmann in de punt moeten zetten

18 september 2019 om 10:49

Speeld Suarez op de rechter vleugel?

Heb de wedstrijd niet gezien maar ala praktisch het hele elftal een onvoldoende scoorde dan kan je niet veel anders verwachten.

Ben benieuwd hoe 'lijder' vs 'leider' in het Spaans is?

18 september 2019 om 08:49

😂😂😂. Inderdaad. On: Gisteren natuurlijk niet gekeken, maar wat een diversiteit in beoordelingen daar in Spanje zeg. Ze zijn nog niet geheel unaniem daar 😂😂

18 september 2019 om 10:04

Dat maakt VZ ervan, het citaat begint daarna pas ze omschrijven elke speler met 1 woord en bij De Jong is dat sufridor, lijder dus. "hij leed, hij was een lijder" staat dan weer nergens in het Spaanse artikel.

Arthur was na Ter Stegen de grote uitblinker. Speelde een fenomenale eerste helft. Suarez was weer eens verschrikkelijk.

18 september 2019 om 08:09

Bij Suarez krijg ik soms altijd zin om in een hoekje te gaan huilen. zo verschrikkelijk slecht. Dan hoor je die statestieken ook, kan toch niet dat je spits al 3 jaar geen uit doelpunt heeft gemaakt in de cl. Leuk dat hij er 2 im schiet tegen Betis maar zo ga je nooit een cl pakken

18 september 2019 om 08:52

Is ook best overschat. En dan noemen mensen hem de beste spits van de wereld. Zon Lewandowski is gewoon minimaal 1 klasse beter.

18 september 2019 om 10:00

4 jaar geen uitdoelpunt en 1 goal in 3 jaar champions league. In spanje schiet hij ze met ogen dicht binnen, ik snap het niet

18 september 2019 om 10:29

Tja nu stelt de helft van de clubs daar ook niet al te veel voor he.

18 september 2019 om 10:56

Ja maar hij scoort juist tegen Atletico, Real Madrid, Valencia, Sevilla, Villarreal etc. Clubs die echt wat voorstellen

18 september 2019 om 10:56

Te makkelijk ElPhenomeno dat clubs weinig voorstellen in La Liga. Valencia ook een mindere club? Komt terug uit zn blessure en maakt 2 goals uit 4 balcontacten. Moet hij zich nog bewijzen na 12 jaar topclubs... lewa is zelfde niveau. Beiden zijn topspitsen.

18 september 2019 om 11:31

Was ook meer sarcastisch bedoeld. Maar als je in de CL (toch sterkere ploegen dan een gem. doorsneeploeg uit Spanje) zo weinig scoort. Dan zegt dat dus blijkbaar wel wat. Zlatan had vroeger altijd hetzelfde probleem.

Krijgen we nu van elke gespeelde wedstrijd de rapportcijfers van de kranten uit het land waar de betreffende wedstrijd gespeeld werd? Alsof we nog niet genoeg journalistiek geneuzel in ons eigen land hebben...

Zoals gisteren geschreven, de jong had moeite met de lopers Delaney en Witsel. Se zijn continu in beweging en daar heeft Frenkie blijkbaar moeite mee. Met Oranje stond hij in de NL tegen Duitsland, Goretzka rende hem het licht uit de ogen. Nee, Frenk was niet goed maar dat gold voor heel Barca muv se keeper.

Sergi Roberto een voldoende haha. Elke keer zodra hij de bal krijgt weetje dat hij terugspeelt. Heeft werkelijk 0 ballen vooruit gespeeld. Zo zonde, ben je Dani Alves daar gewend en nu Sergi Roberto pff..

18 september 2019 om 11:33

Als je Dani Alves daar gewend bent, dan kijk je al een hele lange tijd geen Barcelona meer..

Werd toch aardig onschadelijk gemaakt door Delaney en Witsel. Ik denk dat Dortmund zichzelf gister veel te kort heeft gedaan, maar het is goed om te zien dat ze voor clubs als Barcelona gewoon niet bang hoeven te zijn. In mijn optiek behoren ze samen met 6 andere ploegen tot de favorieten voor de eindzege.

18 september 2019 om 11:21

Ik vind Burki nog niet CL waardig, had liever een andere keeper gezien. Guereiro en Delany zijn njet slecht maar daar zijn betere voor te halen. Tonali en Zaha bijvoorbeeld. Ik weet nl dat BVB die twee op de korrel heeft.

18 september 2019 om 11:31

Burki keept dit seizoen foutloos. Over het algemeen spelen Weigl en Schulz toch gewoon?

18 september 2019 om 12:56

Seizoen is pas 2 matches bezig, vorig seizoen maakte hij heel wat flaters. Hij is niet slecht maar ook geen puntenpakker.

Doorslaan is ook een kunst, op ter stegen na die de show steelt met het stoppen van een penalty vond ik arthur verre na de sterkste speler van barca. Hij was enorm dominant aanwezig op het middenveld. Echt een geweldige speler. Frenkie is nederlander dus dan krijgt hij in nederland meer aandacht, maar als je objectief bekijkt vind ik arthur net iets beter dan frenkie

18 september 2019 om 10:32

Arthur is ook iets beter. We prezen Frenkie hier altijd om zijn wendbaarheid, versnellen in de aanname en korte draai. Arthur doet nog ff wat makkelijker en vaker. Frenkie twijfelt daarin momenteel teveel. Soms zie je hem denken om erlangs te dribbelen maar houd hij toch in. Hij is sws wat stijfer geworden ten opzichte van zijn beginperiode Jong Ajax/Ajax. Vond hem de 2de helft trouwens wel echt goed spelen aan de bal op 6 met mooie ballen tussen de linies en goede openingen

Hij wordt in ieder geval niet meer overgeslagen. Al viel het me wel op dat Busquets bij het wisselen van zijn persoon geen handje voor Frenkie over had. Maar hij kan zijn stempel nog niet drukken. Terwijl hij toch genoeg voorwaartsen voor zich heeft die die bal vragen en er ook iets mee kunnen in de kleine ruimte. Rechtshalf blijft wennen voor hem.

Frenkie krijgt tot nu toe elke keer een basisplaats alleen zal meer moeten gaan brengen. Tegen Valencia liet hij zich fantastisch zien, maar de overige wedstrijden die ik van hem gezien heb dartelde hij mee maar bepaalde weinig. Het is misschien te vroeg om dat meteen al te verwachten, maar zo werkt het wel in de absolute top. Als jij op die positie een basisplaats wilt zal je bepalender moeten zijn.

Probleem is dat Frenkie en Arthur een beetje dezelfde soort spelers zijn. Arthur is op dit moment als half beter dan Frenkie. Hij draait nog korter en makkelijker weg plus verlegt het spel sneller. Op de 6 deed hij het de 2de helft erg goed maar komt denk ik in de problemen tegen nog betere tegenstanders omdat hij de enigste verdedigende mid is. Bij Ajax had hij Schone naast zich. Hier kan hij niet zomaar naar voren gaan want dan ligt het helemaal bloot. Denk dat Valverde uiteindelijk een keuze gaat maken tussen Frenkie en Arthur. Op de andere half positie zal meer een beslissende speler komen te staan qua steekballen/goals. Vermoed dat Rakitic dan in de basis komt. Gister zag ik wel eindelijk wat openingen naar de andere kant van Frenkie. Meer variatie zal hem gaan helpen

18 september 2019 om 15:08

Denk het niet. Eerst werd er gezegd dat busquets en frenkie hetzelfde zijn en nu arthur en frenkie? Barca mistte deze wedstrijd diepgang in de aanval. Dit is waarom sommige hadden genoopt dat barca hard zou pushen voor neymar want dan krijg je een echte snelle flank speler met veel diepgang in het spel. Tiki taka kan je niet spelen zonder flankspelers. Je zag ook dat zonder alba het nog moeilijker werd in de aanval. En semedo voegt aanvallend weinig toe

Ritme te hoog? Haha. Hij heeft vorig seizoen ook topwedstrijden in de CL gespeeld

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4911 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona4325
3.Sevilla387
4.Getafe3610
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
A. GriezmannAanvaller207
L. SuárezAanvaller1711
L. MessiAanvaller1614
Carles PérezAanvaller101
M. ter StegenKeeper200
Jordi AlbaVerdediger121
R. AraújoVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

190 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 20 1 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
Laatste voetbalnieuws

Kritiek bij Rondo op Frenkie de Jong: ‘Te gemakkelijk, hij lijkt een routinier'

Barcelona ging zaterdagavond op bezoek bij Valencia met 2-0 onderuit. De Spaanse media waren na de nederlaag van de Catalanen in het Mestalla kritisch op het optreden van Frenkie de Jong....Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 28 januari
Manchester United en Tottenham Hotspur vechten om de handtekening van Islam Slimani. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren