Doelpuntenspektakel in de Eredivisie evenaart eeuwrecord uit 2004

Zondag, 15 september 2019 om

De zesde speelronde van de Eredivisie was met 46 doelpunten bijzonder productief. Slechts een keer eerder in deze eeuw werd even vaak gescoord, zo becijfert het Algemeen Dagblad. Dat was het geval op 16 mei 2004, in de laatste speelronde van het seizoen 2003/04. Het record aller tijden blijft staan op speelronde 2 van 1958/59 en speelronde 30 van 1997/98, toen 51 goals vielen.

Met 46 doelpunten komt het gemiddelde deze speelronde uit op 5,1 doelpunten per duel. De meest doelpuntrijke wedstrijd werd afgewerkt door PEC Zwolle en RKC Waalwijk: 6-2. Het duel tussen VVV-Venlo en FC Groningen (2-1) van zaterdagavond was het minst productief. Spelers die bijdroegen aan de doelpuntrijke speelronde waren onder meer Donyell Malen en Reza Ghoochannejhad: de aanvallers van PSV en PEC Zwolle scoorden respectievelijk vijf en vier keer.

Het leek er niet op dat deze speelronde het eeuwrecord zou evenaren, want FC Twente leidde tot diep in de blessuretijd nog met 1-3 bij Fortuna Sittard in de laatste wedstrijd van de dag. Omdat Amadou Ciss echter nog scoorde in minuut 95 kwam het totaal toch uit op 46 goals. Het Algemeen Dagblad benoemt ook een ander opvallend feit: zondag werden vijf doelpunten gemaakt door spelers uit Azië, een record voor een specifieke datum in de Eredivisie. In totaal scoorden Aziaten dit seizoen negen keer, even vaak als in het gehele vorige seizoen (vijf goals van Ritsu Doan, vier van Mohammed Osman).17 reacties (laatste reactie door dirk_borst)

De ED is echt een walhalla voor aanvallers. Ongeveer 18 clubs verdedigen echt zo verschrikkelijk slecht he. Het verbaasd me niets. Als je een aanval heb als Ajax of psv is de ED echt een kermis waar je kan prijsschieten.

15 september 2019 om 19:06

Waar je dus de aanname maakt dat de gemiddelde aanval in de ED beter is dan de gemiddelde verdediging. Wat een kul, verdediging en aanval van de meeste clubs in de eredivisie zijn allebei knudde.

15 september 2019 om 19:09

"Ongeveer 18 clubs." Je weet dat er maar 18 clubs zijn in de Eredivisie? Overigens schrijf je 'verbaast' in dit geval gewoon met een 't' op het einde.

15 september 2019 om 19:20

Er zijn ook 18 clubs die slecht verdedigen dus hij heeft zeker gelijk.

15 september 2019 om 19:46

Okee bijdehandje. Ik weet dat de ED 18 clubs heeft. Wat kan jij uit mijn zin halen?

15 september 2019 om 20:19

Je kunt me wel bijdehand noemen, maar uiteindelijk zijn clubs als Ajax, PSV, AZ, maar ook bijvoorbeeld een FC Twente gewoon goed georganiseerde defensies neerzetten.

15 september 2019 om 20:31

Totale onzin voor dit seizoen. De defensies van alle NLse clubs zijn echt verschrikkelijk. Kijk anders even naar de voorrondes voor Europees voetbal. Sommige van de clubs hadden een nog lagere budget dan ED-clubs. Die sneden gewoon probleemloos door de verdediging. Het is echt verschrikkelijk voorlopig. Laten we hopen dat alle clubs a la Ajax vorig seizoen groeien in het seizoen en zich ook verdedigend verbeteren.

16 september 2019 om 09:37

Die laatste zin is echt een dooddoener, spreekt voor zich dat de clubs naarmate het seizoen groeit en progressie maakt. Is gewoon logisch dat het gebeurt de voorbereiding zijn vaak te kort en vaak ontbreken er nog genoeg spelers of die last minute binnen komen bij een club.

15 september 2019 om 19:25

Misschien dat jij telraam maar 45 kralen heeft, maar als het hoofdrekenen jou niet goed afgaat heb je altijd nog een rekenmachine op je PC of Telefoon zitten.

15 september 2019 om 19:25

Misschien dat jij telraam maar 45 kralen heeft, maar als het hoofdrekenen jou niet goed afgaat heb je altijd nog een rekenmachine op je PC of Telefoon zitten.

15 september 2019 om 19:26

Telfoutje overkomt de beste... zojuist nog even het telraam erbij gepakt en de telling drie keer gedaan. Ik kwam toch echt gewoon op 46 uit en velen met mij. Geeft niet. Foutje, moet kunnen...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Dani Ceballos heeft in het geheim een gesprek gevoerd met Florentino Pérez, de voorzitter van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren