Productief Ajax herhaalt prestatie uit 1998 en kent goede generale

Ajax is goed uit de interlandperiode gekomen. Dankzij een 4-1 overwinning op sc Heerenveen eist de regerend kampioen de koppositie van de Eredivisie op. De Amsterdammers kenden tevens een goede generale repetitie voor de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League, dinsdagavond tegen Lille OSC. Ajax scoorde voor het eerst sinds 1998 in vier opeenvolgende Eredivisie-duels minstens vier keer. De ploeg kende in de eerste helft een mindere fase, maar kwam daarna nauwelijks in de problemen.

Erik ten Hag verraste door Sergiño Dest op de bank te zetten: Joël Veltman schoof door naar de rechtsbackpositie en Perr Schuurs kreeg een basisplaats in het centrum van de verdediging. Voorafgaand aan de wedstrijd liet de trainer van Ajax weten dat de interlandverplichtingen van Dest meespeelden: de jongeling had in de Verenigde Staten te maken met een groot tijdsverschil en moest daarvan bijkomen. Na een kwartier greep Ajax op opvallende wijze de leiding voor eigen publiek. Klaas-Jan Huntelaar krulde een vrije trap tegen de rug van Dusan Tadic, waarna de bal in de kruising zeilde en keeper Warner Hahn kansloos was.

Als het doelpunt officieel op naam komt van de Serviër, is hij de eerste Ajacied sinds Dennis Bergkamp in 1989 die wist te scoren in acht opeenvolgende duels in de Eredivisie. Lang kon Ajax echter niet genieten van die voorsprong. Aan de rechterflank had Mitchell van Bergen halverwege de eerste helft zeeën van ruimte, nadat Daley Blind wegliep, en de buitenspeler betrad het zestienmetergebied. Hij vond Jens Odgaard, die de bal niet perfect voor zijn voeten kreeg maar van dichtbij toch nog de linkerhoek vond: 1-1. Onana voorkwam even daarna dat de opgestoomde Van Bergen, na balverlies van Veltman, er 1-2 van maakte op aangeven van Odgaard.

Kort daarna keurde arbiter Allard Lindhout een treffer van Heerenveen af na inmenging van de VAR: vlak voordat Odgaard scoorde, beging Lucas Woudenberg volgens Lindhout een overtreding op Veltman. Daarna kwam Ajax beter in de wedstrijd. Hahn bracht nog redding op een uithaal van Nicolás Tagliafico in de linkerhoek, maar vlak voor de rust wist de Argentijnse linksback alsnog te scoren. Tagliafico kopte snoeihard raak na een corner van Quincy Promes. In het tweede bedrijf liep Ajax verder weg bij Heerenveen. De 3-1 kwam op naam van Schuurs, na een ingestudeerde corner van Ajax: via Ziyech en Dusan Tadic kwam de bal bij de jongeling, die de bal binnenliep.

Tagliafico besliste het duel na een klein uur definitief. Een afgemeten voorzet van Ziyech werd op waarde geschat door de verdediger, die zijn tweede doelpunt van de avond produceerde. Ajax leek daarna de krachten te sparen met het oog op de wedstrijd tegen Lille van dinsdagavond. Zo koos Ten Hag ervoor om Tadic naar de kant te halen ten faveure van David Neres. De Braziliaan deed al gauw van zich spreken: twaalf minuten voor tijd soleerde hij langs enkele verdedigers en vuurde hij vanuit een moeilijk hoek tegen de paal.

1
2

Goede overwinning! Ajax veel beter, maar moet toch oppassen met de ruimte die zij weggeven. Het var moment is naar mijn idee goed beoordeeld, het was immers een overtreding.

14 september 2019 om 22:25

Maar de scheidsrechter die er duidelijk bovenop stond laat het doorgaan. Vond de analyse van Van Basten in de rust treffend.

Matige eerste helft, 2e helft uitstekend en niet in de problemen gekomen. Dinsdag de eerste echte grote test tegen lille ben benieuwd!

ten eerste; tagliafico. wat een held. 2 geweldige goals. de 1e helft was zeer ondermaats en zal ik maar niet te veel over zeggen, alleen dat we goed wegkwamen met die afgekeurde goal. 2e helft was aanzienlijk beter en met meer concentratie. dit middenveld is me toch te verdedigend en ten hag zal keuzes moeten maken wat betreft schuurs/alvarez/veltman. hopelijk is donny er snel weer bij. promes verdiend nog wel een compliment, lekker gevoetbald vandaag en een paar goede corners. ook mijn complimenten naar schuurs; paar goede ingrepen, goal en die prachtige pass in de 1e helft. tadic gaat weer een gooi doen naar topscorer van de eredivisie en ziyech... ja die had z'n dag niet, maar zal dinsdag zeker weer belangrijk zijn. op naar ajax - lille!!

14 september 2019 om 21:21

Weet niet hoor, zal zo de herhaling nog kijken, maar in het stadion zag ik Ziyech
toch echt wel een paar mooie balletjes geven. Voor de rest ben ik het wel met je eens al wil ik er wel aan toe voegen dat er vooral in de eerste helft veel te veel ruimte achterin lag.

Nico de man die nooit wat zou worden.5 miljoen en te oud.wat een heerlijke speler.scoort,vecht,verdedigt ,kopt,loopt gaten dicht.begrijp me niet verkeerd,het is geen messi maar wat een back (voor eredivisie begrippen)

14 september 2019 om 20:28

Fantastische speler inderdaad en wat een zegen dat hij deze zomer is gebleven..

14 september 2019 om 20:32

Was er dan ooit zoveel twijfel?

14 september 2019 om 20:36

Ja zeker. Er was kritiek dat hij helemaal niet zo goed zou zijn, het was raar dat hij als 26 (?) jarige nog niet eens bij de nationale selectie zat.

14 september 2019 om 20:43

Aan het bein was er twijfel of het we wat was omdat hij "al" 25 was en nu pas naar Europa kwam.ik moet eerlijk toegeven da ik zelf ook zoiets had van,5 miljoen?dat is niet veel voor een speler tegenwoordig.en veel mensen wisten zeker dat hij het nationale elftal nooit zou halen. ik zelf heb als ajax supporter wel geleerd dat het altijd even afwachten is.heb spelers gezien bij Ajax die als een komeet kwamen en niks werden.en andersom.

14 september 2019 om 21:26

Hmm okee begrijpelijk. Maar heb zelf nooit gemerkt dat hij voorbaat al zo veel vraagtekens had. Vooral vanwege het aankoop bedrag en dat hij vooral met goede kritiek al binnen kwam. Twijfel, oké. Maar het gelijk brengen als iemand die het nooit zou worden: makkelijk scoren.

Ja zeker, zo oud speelt nog in argentinie.. Kan nooit zo goed zijn. Of hij heeft wel eens in spanje gespeeld en keihard geflopt..

14 september 2019 om 21:11

Niet alleen voor eredivisie begrippen hoor! Hij is reserve aanvoerder in Argentinië! Dat zullen zij niet zomaar doen, en niet n.a.v. eredivisie wedstrijden.

Heerlijk!!

Benieuwd naar fans die Promes een miskoop vonden. Zei al vanaf begin, die gast gaat komen.

14 september 2019 om 20:30

Geldt trouwens ook voor Schuurs. Die man heeft tijd nodig maar zal zeker belangrijk zijn.

14 september 2019 om 20:31

15 miljoen lijkt me vooralsnog wat veel.

14 september 2019 om 20:53

Is er zoveel betaald voor Bruma? Ja lijkt me erg veel voor zo een speler.

Hopelijk bedoel je niet over Promes die bij Twente goed speelde, in Rusland goed gedaan heeft, vorig jaar bijna meeste minuten gemaakt van de spelers bij Sevilla en zijn goals bij Oranje meepakt.

Hij speelt 1 goede wedstrijd hem nu geen miskoop noemen is net zo voorbarig als de mensen die hem een miskoop noemden😂

14 september 2019 om 20:42

Ja alles us voorbarig in deze fase. Promes speelde vandaag wel een prima wedstrijd en de combinaties met Ziyech worden al veel beter. 1e helft laat Ajax zien waar ze kwetsbaar blijven. Vallen de bal niet aan en lopen achteruit en op snelheid vaak geklopt. 2e helft profiteer je weer dat de tegenstander sneller op is en je veel beter gepositioneerd staat en dan wordt het toch weer makkelijk.

14 september 2019 om 20:45

@psveruit

al vanaf moment dat hij gekocht is heb ik gezegr heb geduld.
Na 1 wedstrijd bewijst niets, maar je ziet een stijgende lijn.

Mooie wedstrijd van Ajax, terechte overwinning!

Trouwens apart dat er heel wat mensen knjb en dat soort onzin aan het roepen waren, want de 1-2 werdt natuurlijk 100% terecht afgekeurd, geen discussie mogelijk.

Onterecht afgekeurd in mijn ogen. Of het überhaupt een overtreding was vond ik al discutabel. De var moet optreden als de scheids grove fouten maakt, niet bij dit soort futiliteiten.

15 september 2019 om 14:59

Bij doelpunten wordt toch alles gecheckt, dus niet alleen grote fouten?

14 september 2019 om 22:30

De scheids heeft beoordeeld, stond er bovenop, en liet doorgaan. Dat er vervolgens een doelpunt valt is het apart dat de VAR alsnog die situatie op het middenveld beoordeelt. Terecht of niet laat ik maar in het midden. Vond het commentaar van Van Basten in de rust treffend, maar had ik hierboven ook al gepost.

Ik vond Ajax echt prima spelen ook in de eerste helft. Toen hadden ze toch een aantal kansen op de 2-0. De 1-1 kwam echt uit de lucht vallen. Het is jammer dat ze niet meer velddoelpunten maken want er zaten mooie combinaties tussen.

Was helaas niet thuis en heb eigenlijk niks kunnen zien. Ik kan ook niet reageren op het moment waar de VAR ingreep. Ik snap dus dat we de tweede helft goed hebben gespeeld. Denk dat het nog een tijdje zal duren tot dat de verdediging echt goed zal zijn. De aanval loopt lekker. Hoe dan ook zijn de punten binnen en kunnen we rustig voorbereiden op Lille.

Was een zeer matige 1e helft en een heel goede 2e helft (vooral de eerste 20 minuten van de 2e helft). Moment van de VAR vond ik bizar, de scheids had de overtreding op Veltman al meteen moeten opmerken en affluiten. Laatste 15 minuten was het freewheelen, en dat is ook prima gelet op de CL komende week.

Met rust staat Ajax dankzij een geluk goal en de VAR op voorsprong. Anders was het een hele andere tweede helft geworden.

1e helft tot de 1-1 niets aan de hand voor Ajax, sterker en wachten op de 2-0. Dan gaat Blind weer eens kinderlijk in de fout, net zoals Veldman dat ook zo goed kan, loopt vervolgens niet achter zijn man meer aan...ongelofelijk zeg, en dan 1-1.Dat de 1-2 werd afgekeurd was niet echt onterecht denk ik, maar wel weer frapant dat het Veldman overkomt...zoiets zie je zelden bij Nico.en dan Nico, wat een held is dat toch zeg...zo dodelijk in zijn spel. Klein maar een echte strijder zeg.kan erg goed koppen, en dat zo zijn lengte, en dan die 2e goal van hem...man man...echt smullen...verder wel een dik verdiende overwinning, een veel beter Ajax de 2e helft.

14 september 2019 om 21:07

Denk dat het een kwestie van scherpte is. Een jongen als Tagliafico kent minder gemakzucht. Misschien heeft dat ook te maken met z'n achtergrond en persoonlijkheid.op het veld is het een killer. Juist in potjes zoals vanavond kunnen Veltman en Blind vaak ook dromerig zijn. Joël heeft sowieso minder talent en als hij dan mentaal niet scherp is zie je bij hem vaak fouten in z'n spel. Ik verwacht ook dat hij binnenkort tegen een domme rode kaart gaat aanlopen. Zou me niet verbazen als dat in Eindhoven zal zijn.

Het verdedigingscentrum van Ajax blijft toch zorgelijk. Blind heeft naast zich een type Sanchez nodig. Snel en meedogenloos; in tegenstelling tot b.v. Schuurs of Veltman. Alvarez? Zelfde laken en pak. En met snelle buitenspelers is het onbegrijpelijk dat Dest niet in de basiself stond. Daarnaast, slechte eerste helft met geluk op voorsprong afgesloten. Tweede helft eigenlijk kat en muis....

14 september 2019 om 20:54

Dest heeft rust gekregen en dat snap ik wel. Je hebt gelijk wat betreft het missen van snelheid en zou ook graag Alvarez naast Blind willen zien. Elke wedstrijd zie je de 1e helft dezelfde fouten en mis je spelers die de bal aanvallen. Lijkt er alleen niet op dat TH Alvarez als optie centraal ziet.

Vraag mij nu wel wat dingen af: Alvarez is dat nou een centrale verdediger of controlerende middenvelder? In geval van het eerste gebruik hem dan ook zo! Martinez is dat een back of CV? Waarom dan op middenveld? Hoe is promes gescout? Vond hem vandaag veel energie brengen en was best gecharmeerd maar hij is toch als buitenspeler gescout? Wie bedenkt om dest op de bank neer te knallen terwijl de tegenstander een heerlijke lopende buitenspeker heeft met veel snelheid en vernuft? Wat was nou de rol van tadic vandaag precies? Eneh schuurs.... einde verhaal nu? Wat een bedroevende wedstrijd met aan verkeerde kant dekken en wegglijden etc .... de puzzel is nog lang niet gelegd en het verkopen van schone lijkt een beetje de bottleneck in deze daarmee verdween alle vastigheid controlerend er moeten heel snel definitieve keuzes gemaakt gaan worden eerst door ten hag en daarna moeten de jongens het laten zien! Eigenlijk kom je vandaag gewoon 1-2 achter en dan had ik het wel willen zien!

14 september 2019 om 21:38

Ok dan... Alvarez is een centrale verdediger die echter ook als controlerend middenvelder kan spelen, dus hij wordt juist gebruikt.min of meer geldt hetzelfde voor Martinez; die kan op links centraal, linksback of controlerend op het middenveld, dus ook dat is nu duidelijk voor je.promes is als buitenspeler gescout, maar kan ook op "10", dat had je ook al kunnen weten...dest heeft in de States wat interlands afgewerkt en heeft rust verdiend van ten Hag, dus ook die keuze is kristalhelder.schuurs... glijdt 1 keer uit, dat kan gebeuren... Gaat inderdaad in de fout bij de goal van Heerenveen... Voor de rest prima gespeeld. M.a.w., je raaskalt een beetje.tot slot: je komt eigenlijk helemaal niet achter met 1-2; de overtreding werd gemaakt, de VAR greep in en er volgende een vrije trap voor Ajax... Ook hier weer sla je de plank mis...

14 september 2019 om 22:09

Dat kan jij vinden hoor maar ik ga je eerst vertellen dat ik Ajacied ben en mij zorgen maak! Ten eerste liet schuurs vandaag zien niet geschikt te zijn! Alvarez is gehaald voor de light dus gebruik hem ook zo! En je kan dest vrij gunnen omdat hij een interland gespeeld heeft en wat vlieg uren maar als de tegenstander met deze snelheid komt dan moet je gewoon met dest starten! Bij de gelijkmaker maakt schuurs een verkeerde keuze en bij de afgekeurde staat hij verkeerd te dekken dat zijn 2 van de 2 cruciale verdedigende momenten dat hij verkeerd handeld en positioneert! We hebben 18 goede spelers maar op 2 posities blijft het zoeken en dat baart zorgen! Vandaag tegen PSV waren we geslacht! (Weer)