Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Een Marokkaan die de wereldtop haalt zou in dat opzicht een zegen zijn’

Laatste update:

Nourdin Boukhari werkt momenteel als assistent-trainer bij Sparta Rotterdam, dat zich etaleert als hét voorbeeld van de multiculturele samenleving. Om die reden hebben de Spangenaren met Adil Auassar en Bryan Smeets dit seizoen bijvoorbeeld twee verschillende aanvoerders. “Voetbal is als het ideale leven. In die zin staat Sparta daar wel symbool voor, ja”, zegt Boukhari in gesprek met het Algemeen Dagblad.

“Voetballen, geen geouwehoer, iedereen gelijk. En toen we promoveerden, vierde de hele wijk Spangen dat met elkaar. Turk, Marokkaan, Nederlander; iedereen was blij. Ik vind dat mooi”, stelt de veertienvoudig international van Marokko. Hij stoort zich aan de bij vlagen eenzijdige beeldvorming en stelt dat er veel dingen rond de integratie wél goed gaan. Boukhari laat zich wel kritisch uit over de mentaliteit van Marokkaanse spelers.

“Laten we eerlijk zijn. Het zegt veel dat nog nooit een Marokkaan de absolute top heeft gehaald. En dan doel ik op clubs als Barcelona en Real Madrid. Waarom spelen daar wel Chilenen of Brazilianen? Heel simpel: kwestie van mentaliteit. De mentaliteit van Marokkanen kan nog steeds veel beter. Op tijd komen, je aan afspraken houden; daarin is een wereld te winnen”, zegt Boukhari, die tegelijkertijd ziet dat Auassar, Abdou Harroui en Mohamed Rayhi die drive bij Sparta wel hebben.

“In die zin worden 'wij' ook ouder en wijzer, hè. Een Marokkaan die de wereldtop haalt zou in dat opzicht een zegen zijn. Ik hoop dat Ihattaren diegene is. Dan hebben jonge Marokkanen nog nadrukkelijker iemand aan wie ze zich kunnen spiegelen”, vertelt de oud-aanvaller van onder meer Sparta, Ajax, NAC Breda en RKC Waalwijk. Hij vindt het ‘onzin’ dat Mohamed Ihattaren ‘moreel verplicht’ zou zijn om voor Oranje te kiezen. “Zo werkt het niet. De keuze voor een land baseer je niet op basis van rationele overwegingen; het is puur gevoel. Wees er dus vrij in, je moet je er plezierig bij voelen.”

Ben jij het met Nourdin Boukhari eens?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

1 aanvoerder die door iedereen wordt geaccepteerd en gerespecteerd, dat is het voorbeeld van een multiculturele samenvatting.

13 september 2019 om 08:54

En waarom denk jij dat Auassar niet gerespecteerd zou worden als hij de enige aanvoerder was?

13 september 2019 om 09:12

En waarom vind jij Bryan Smeets een waardeloze onbenul die aanvoerder onwaardig is?

13 september 2019 om 09:27

@marcoberkane: Waar zegt hij dan dat Auassar niet die ene aanvoerder zou kunnen zijn die door iedereen geaccepteerd en gerespecteerd wordt? Het punt is nou juist dat een multiculturele samenleving blijkbaar nog niet functioneert als je zowel een Nederlandse als een Marokkaanse leider nodig hebt. Die samenleving fuctioneert pas als je 1 leider kunt kiezen en het niemand wat uitmaakt of dat nou een Nederlander of een Marokkaan is.

13 september 2019 om 09:41

Ik snap niet hoe jullie erbij komen dat éã©n aanvoerder niet gerespecteerd zou worden. Frã¤ser gaf echt duidelijk als eerste beweegreden aan dat een aanvoerder niet altijd opgesteld moet worden, maar daar wel op rekent. Daarom koos hij voor een tweede aanvoerder erbij. Daarnaast werd inderdaad aangegeven dat het mooi is om de multiculturele uitstraling van Sparta te benadrukken, zoals die ook in de wijk Spangen is. Ik zie er echt totaal het probleem niet van in. Alleen maar mooi juist. Het punt is dus niet dat er problemen zouden ontstaan als er maar éã©n aanvoerder zou zijn. Dat is ook duidelijk te zien bij alle andere clubs in Nederland.

13 september 2019 om 10:05

Ik was nog in dubio of ik er expliciet bij moest zetten dat dit onafhankelijk is van wie die aanvoerder dan is, blijkbaar was dat toch nodig...Boukhari vindt het blijkbaar het toonbeeld van succes als je 2 aanvoerders hebt, in mijn wereldbeeld is het pas een succes als je 1 aanvoerder hebt, onafhankelijk van afkomst. Ik heb echt nog nooit in mijn leven nagedacht over de afkomst van mijn manager/baas/aanvoerder/trainer of wie dan ook.Edit: nog als toevoeging op je laatste post - volledig mee eens en mij maakt het niet uit of Fraser nou 1,2 of 3 aanvoerders wil. En zeg ook niet dat Sparta geen leuke club is en dat die jongens een goede mix vormen. Het klopt in mijn ogen alleen niet om te stellen dat twee aanvoerders het voorbeeld is van een succesvolle samenleving.

13 september 2019 om 11:48

@maykel24, oke dan verschillen wij daarin nog steeds van mening. Ik vind het een mooi symbool om met twee aanvoerders de uitstraling van de club en wijk te vertegenwoordigen. Het is niet zo (zoals jij lijkt te impliceren) dat één aanvoerder vanwege zijn afkomst geen respect zou afdwingen.@twenteov, ik heb echt oprecht geen flauw idee waar je op doelt. Waar in mijn reactie over de beweegredenen om voor twee aanvoerders te kiezen zie je een slachtofferrol? Misschien handig om de volgende keer een onderbouwing toe te voegen.

13 september 2019 om 12:05

@marocberkane: dat wordt werkelijk nergens geïmpliceerd...

13 september 2019 om 12:58

@Maykel24, dat dacht ik af te leiden uit je eerste reactie. Maar als het niet zo bedoeld was, heb ik niks gezegd.

13 september 2019 om 16:40

marocberkaneje weet echt wel wat ik bedoel, want ik acht je niet dom. Jij insinueert dat Maykel denkt dat van de autochtoon en de allochtoon de allochtoon niet gerespecteerd zal worden als enige aanvoerder terwijl Maykel dat nergens neerzet. Slachtofferrol, daar duik je graag in.

13 september 2019 om 09:05

El Ahmadi was de onbetwiste leider van Feyenoord, die was top in dat opzicht

Zo, die legt ff zn vinger op de zere plek. En terecht. Buiten Benatia, nog nooit eeb Marokkaan de absolute top gehaald. En dat ligt het aan mentaliteit. Al moeten we niet vergeten dat veel Marokkanen niet voor "eigen" land hebben gekozen.

13 september 2019 om 08:56

Hakimi is op dit moment ook wel aardig op weg om een gewaardeerde speler in de top te worden. Ziyech zou nog een mooie stap kunnen maken, al denk ik dat dat niet naar de absolute top zal zijn.

13 september 2019 om 09:14

Afellay heeft natuurlijk ook voor Barcelona gespeeld, heeft Afellay geen dubbel paspoort of wordt hij niet tot Marokkaan gerekend omdat hij voor Oranje heeft gespeeld?

13 september 2019 om 09:30

Heel simpel voor mij, het laatste. Affelay Nederlander in oranje, Ziyech Marokkaan voor Marokko.

Dus als FC Twente een hoop Spanjaarden binnenhaalt is het een vreemdelingen legioen. Maar als je een team vol Turken en Marrokanen hebt die een eigen aparte aanvoerder nodig hebben los van de Nederlanders is het HET voorbeeld van immigratie. Dacht dat zoiets heette: ‘meten met twee maten’

13 september 2019 om 08:50

Verschil hier is wel dat sparta een team heeft die vrijwel allemaal de nederlandse nationaliteit hebben en nederlands spreken, dat kan je van twente niet zeggen.

13 september 2019 om 09:00

Maar ondertussen net zo makkelijk in eigen groepjes in de kleedkamer zitten en kennelijk twee aanvoerders naast elkaar moeten staan om de ‘fractie’ te vertegenwoordigen. Tenminste dat is hoe het verhaal van Fraser op mij overkwam, ondanks dat hij het zo positief mogelijk probeerde te verwoorden.

Het lijkt me juist dat dat nauwelijks beter is dan bij Twente, waar de taalbarriere een beter excuus zou zijn voor groepvorming in de kleedkamer.

13 september 2019 om 09:24

@catalunya11, haha je gaat ook steeds een stapje verder met je aannames. Ondanks dat ik geen Sparta-supporter ben heb ik meerdere jongens uit het elftal in de media horen zeggen dat ze zo goed presteren omdat ze een echt team zijn. Ook zei Fraser laatst in een interview dat de goede sfeer in de selectie ten grondslag ligt aan de goede prestaties tot nu toe. En dan kom jij ermee dat er groepjes in de kleedkamer zijn die elk met een eigen aanvoerder een fractie vertegenwoordigen? Ben benieuwd wat je onderbouwing daarvoor is. Daarnaast is het volgens mij zo dat in de selectie van Sparta behalve die nieuwe Israelische doelman alle spelers Nederlands spreken. Vergelijking met Twente gaat dus ook niet helemaal op.

13 september 2019 om 08:53

Hoe kom je erbij dat de ze een 'eigen aparte' aanvoerder nodig hebben? Fraser heeft duidelijk gezegd dat Auassar de band draagt, maar in het geval hij niet speelt Smeets dat doet. Dat is niets anders dan een eerste en een tweede aanvoerder zoals alle clubs op de wereld die hebben. Heel bijzonder hoe mensen allemaal dingen bij elkaar gaan verzinnen zodra het over Marokkanen gaat.

13 september 2019 om 09:03

Ik heb de uitleg van Fraser zelf op tv gezien en het klonk echt niet als 1e en 2e aanvoerder. Het werd echt verkocht als ‘voorbeeld voor integratie’ door twee aanvoerders met verschillende achtergronden te hebben. Dat mag je doen, ik ben het er alleen niet mee eens dat je daarmee de integratie bevorderd, eerder de rust bewaard in je selectie.

13 september 2019 om 09:13

Maar dan heb je ook gehoord dat Auassar in principe de eerste aanvoerder is (aangezien hij de band draagt, de toss doe etc.). Waarom is het dan nodig om ook Smeets als 'eerste' aanvoerder te benoemen in de media? Volgens jouw theorie zou dat dus zijn omdat de 'nederlandse' jongens in de selectie graag een eigen aanvoerder willen hebben. Of werkt het niet die kant op?

13 september 2019 om 09:19

Ja die stuitende logica werkt ook die kant op. Het is gewoon dom dat Boukhari/fraser/sparta/wiedanook hier een cultureel ding van maakt. Het is namelijk inderdaad heel normaal dat er meerdere leiders binnen een team zijn. Het aanvoerderschap is mijn inziens een ego dingetje. Een echte leider geeft niks om die band, maar draagt hem als zijn team dat vraagt.

13 september 2019 om 15:20

Ik vind dat multicultureel gedoe rondom Sparta sowieso nogal overdreven. Een groot deel dat op voetbal zit of heeft gezeten heeft ongetwijfeld weleens in een gemengd elftal gezeten. Ik in ieder geval wel en daar waren nooit problemen vanwege verschillen.

13 september 2019 om 09:22

"dus als FC Twente een hoop Spanjaarden binnenhaalt is het een vreemdelingen legioen."die Spanjaarden van FC Twente zijn hier niet opgegroeid, hebben geen Nederlands paspoort en zullen hier sowieso niet lang blijven. Dus wat hebben die te maken met integratie?

Ik vind het jammer dat Boukhari meent dat jonge Marokkanen zich alleen kunnen spiegelen aan een Ihattaren. Als dat werkelijk zo is, dan is er nog veel te doen in de integratie.

Ik vind het wel grappig dat hij uitgerekend de brazilianen opnoemt en het probleem bij Marokkanen wijt aan te laat komen, het niet houden aan afspraken etc. Als er een groep daar slecht in is zijn het wel de Brazilianen.

13 september 2019 om 15:10

Verder denk ik ook niet dat mentaliteit het grootste probleem is bij een groot deel. De Marokkanen uit Marokko zijn daar niet opgeleid onder goede omstandigheden, terwijl de eerste generatie "europese Marokkanen" nog niet eens klaar is met voetballen. In die tweede generatie zitten ongetwijfeld een paar toekomstige topspelers. Of ze ook werkelijk voor Marokko kiezen, dat weet ik niet. Ik kan me voorstellen dat het voor een Franse Marokkaan erg aantrekkelijk is om voor Frankrijk te kiezen.

13 september 2019 om 17:51

@sirius, ben het helemaal met je eens. Ik zeg ook wel vaker. Als al die Marokkanen een mentaliteitsprobleem hadden dan hadden we wel 10 Marokkaanse Balotelli's en Anelka's gekend.

Mooi verhaal en leuk dat het zo gaat met Sparta. Overigens is het nog altijd zo dat spelers altijd kiezen voor Nederland ipv een ander land als ze goed zijn. Als ze twijfelen kiezen ze voor het andere land en zeggen dat het gevoel doorslag geeft. Ziyech....nederland was destijds op het dieptepunt in 50 jaar NL voetbal. Marokko toevallig in opkomst, beide was tijdelijk en Ziyech deed iets waar hij spijt van heeft tot aan zijn dood. Spelers die goed zijn zullen niet kiezen, die staat er gewoon als NL ze vraagt.

alsof letterlijk elke getalenteerde Marokkaanse speler ooit een slechte mentaliteit had. er zijn wel meer landen geweest die nooit een speler aan de wereldtop hebben afgeleverd. de dag dat een Marokkaanse speler de werdltop gaat halen zal echt wel een keer gaan komen. ik kan me ook niet een speler uit Estland bv herinneren die de wereldtop heeft gehaald. hebben die Estlanders dan ook allemaal een slechte mentaliteit?

13 september 2019 om 14:47

Het is natuurlijk wel aannemelijker dat bij 35 miljoen inwoners, eerder een speler de top haalt dan bij 1,3 miljoen inwoners (estland)

13 september 2019 om 15:08

@nl_modric daar heb je een punt maar het is ook niet waarschijnlijk dat een land met 35 miljoen inwoners alleen maar voetballers aflevert met een slechte mentaliteit

13 september 2019 om 15:13

Toch denk ik niet dat je het bij de inwoners van Marokko moet zoeken. Wat ik zo nu en dan lees van de Marokkaanse kenners hier beginnen de faciliteiten nu pas een beetje behoorlijk te worden. Ik denk dan ook dat je het vooral moet zoeken bij de nieuwe generatie Europeanen met Marokkaanse roots. Dat aantal is natuurlijk wel een stuk lager dan 35 miljoen. Ik denk niet dat er meer dan 10 miljoen mensen met Marokkaanse roots in Europa wonen, laat staan het aantal actieve talenten dat voetbalt.

13 september 2019 om 15:16

Klopt helemaal. Ik denk ook dat het eerder komt omdat de jeugdopleidingen niet bijster goed zijn geweest in Marokko. Zowel tactisch als fysiek hebben ze vaak een achterstand, waardoor die laatste stap vaak uitblijft. Technisch zijn ze meestal meer dan prima.

Ik vind het sowieso allemaal wat overtrokken. Bij elke voetbalclub heb je mensen met andere roots op de tribune zitten. Ik vind het dan ook nogal overdreven dat de mensen bij Sparta de club nu ineens zo etaleren, alsof het allemaal heel speciaal is. Ik heb geregeld in een gemengd elftal gezeten en daar waren ook nooit problemen op basis van verschillen. Verder geloof ik niet dat elke Marokkaanse speler een slechte mentaliteit heeft. Sterker nog, ik denk dat dat maar betrekking heeft op een klein deel. Ik denk vooral dat het een kwestie van tijd is. De Marokkanen die hebben leren voetballen in Marokko, hebben dat over het algemeen niet onder goede omstandigheden gedaan. Daar komt de laatste jaren naar mijn weten pas verandering in. Daarentegen heb je net pas de eerste generatie "europese Marokkanen" gehad. In die tweede generatie zitten ongetwijfeld een aantal jongens die de potentie hebben of die het wel gaan halen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren