Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Valentijn Driessen spreekt van ‘gotspe’ na plan van ‘KNVB-bobo’s’

Laatste update:

De KNVB is momenteel van plan om beperkingen op te leggen aan profclubs voor het opleiden van jeugdspelers tussen de zes en twaalf jaar oud. Valentijn Driessen schrijft in zijn column in De Telegraaf dat dit plan van Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling, en Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal, een 'gotspe' is en dat het talent van de jongste jeugd op deze manier ‘verkwanseld’ wordt.

“Zij willen toptalenten zes jaar topopleiding ontnemen, ze zes jaar niet uitdagen en niet met de sterksten tegen de sterksten laten spelen. Nee, ze verkwanselen het talent, nemen de uitdaging weg en zien toptalenten liever zes jaar rondhobbelen bij de dorpsclub, met vriendjes die geen bal recht vooruit kunnen schieten. Ze gooien potentiële opleidingsuren in een topvoetbalomgeving met hoog gekwalificeerde jeugdtrainers weg”, concludeert Driessen, die deze jaren juist ‘broodnodig’ noemt om de ‘rugtas’ te vullen.

“Een gotspe, dit plan, het zogenaamde onderzoek erachter, én dat Langeler en Hoogma de positie van directeur voetbalontwikkeling en topvoetbal bezetten”, gaat de journalist van De Telegraaf verder. Driessen stelt dat men de voorkeur geeft aan ‘breedtesport’, wat ‘dodelijk’ is voor de talentontwikkeling in een topsportbeleid. “Belangrijkste misser van deze twee KNVB-bobo’s: zij gaan niet over het opleiden van voetballers. In ons land zijn de clubs daarvoor verantwoordelijk, voornamelijk de profclubs en die hebben dat met veel succes gedaan de afgelopen vijftig jaar.”

“Omdat de Nederlandse voetbalopleiding over de breedte topspelers aflevert, kan de KNVB daar met zijn vertegenwoordigende elftallen in alle leeftijdscategorieën goede sier mee maken. Zoals nu met het New Wave filmpje op YouTube gebeurt. Het is de voetbalbond gegund, maar laat ze in Zeist niet denken dat het zijn verdienste is dat Oranje Onder-17 twee keer Europees kampioen is geworden. Of dat er door de jaren heen Oranje-iconen zijn opgestaan”, merkt Driessen op. De opleidingen van de profclubs verdienen daar volgens hem de credits voor.

“Het is daarom totaal misplaatst als iemand als Langeler zich intern in Zeist uitgebreid op de borst staat te kloppen voor zo’n Europese titel. Beter is het zich te schamen met alle jeugdbondscoaches. Omdat ze met z'n allen het talent van Sergiño Dest jaren over het hoofd zagen en nu een noodgreep is vereist om hem uit handen van het Amerikaanse elftal te houden”, aldus Driessen. Hij benadrukt dat het voornaamste deel van het Nederlands elftal dat in actie kwam tegen Estland (0-4 zege) al ‘ver voor hun twaalfde’ bij een profclub speelde.

Ben jij het met Valentijn Driessen eens?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Gaat me niet eens om het plan en of dat ik er wel of niet mee eens ben, maar hoe bestaat het dat dit figuur nog zo’n column bij een landelijke krant heeft? En die taal nu ook nog (gotspe etc.), die man laat weer publiekelijk zien dat hij echt heel dom is.

13 september 2019 om 07:00

Wat mij betreft is het een gotspe dat Driessen zo’n prominente rol speelt bij Nederlands grootste roddelblad. Maar inhoudelijk heeft hij eindelijk eens een punt, dan moeten we dat toch erkennen? Geef hem een aai over z’n bol, complimenteer hem en plak een sticker in z’n boek. Misschien dat hij in de toekomst zinnige zaken blijft bespreken 😂

13 september 2019 om 08:26

@ijsmuts Hij heeft inhoudelijk gelijk, maar het is wel een geweldige open deur die hij hier intrapt. Ook wel erg makkelijk scoren van Valentijn; de KNVB is in deze een makkelijk slachtoffer bij het grote publiek, aan deze open deur en ‘scherpe’ aanval op de bond, kan Driessen zijn vingers niet branden in zijn poging tot charmeoffensief. De publieke opinie was de afgelopen dagen al redelijk eensgezind over het feit, dat deze beoogde verandering in regelgeving onrealistisch is en het niet goed is voor de talentontwikkeling voor jonge ventjes. Door het even niet over Ajax te hebben, lijkt hij zichzelf even uit de wind proberen te houden. Ik ga voor het geven een sticker voor zijn boek.

13 september 2019 om 07:14

Hoewel ik een pleurishekel heb aan hem en dat ook vaak genoeg in mijn comments laat weten, heeft hij hier gewoon gelijk. Voor die jongentjes (en meisjes) die goed kunnen voetballen is het ook niks aan om bij die kinderen die niet kunnen voetballen mee te doe. Die jongens moeten gewoon naar een profclub.

13 september 2019 om 09:24

Er zijn een heleboel profclubs in Nederland. Bijna iedereen kan wel naar een profclub. Alleen kan dan niet iedereen meer naar Ajax of feyenoord. Maar moeten ze misschien naar groningen of willemII

13 september 2019 om 09:42

Heb er even naar gekeken en dan kom je tot een conclusie dat de Knvb hier wel op de goede richting zit. Je hebt bij jeugd teams vaak 1/2 selectie teams. Hiervan worden veel posities bekleed door bijvoorbeeld ouders die een rol hebben op de club. Wij hadden bijvoorbeeld een F16 en een E12 en ook maar 2 jeugd selectie teams. Uit het onderzoek van de Knvb is gebleken dat de niveau verdeling juist niet eerlijk verloop en er genoeg kinderen spelen op het verkeerde niveau. Hierdoor krijgen veel kinderen ook niet de juiste opleiding en kansen. Heb het zelfde ook gezien op mijn club vroeger. Elk kind met een ouder in het bestuur of een rol op de club had een plekje in de selectie of was het broertje van. Hoe zou dat toch komen... Maar dan is er nog een scout die eens in de 2-6 maanden komt kijken bij een wedstrijd van de jeugd teams en als je dan toevallig een goede wedstrijd speelt dan mag je misschien bij de selectie. Dat is natuurlijk een hele subjectieve manier, die totaal niet effectief is om de beste speler te filteren om misschien nog de 2/3 overige plekken in de selectie teams te vullen die zijn bekleed met kinderen van het bestuur. Daarnaast denken we altijd dat potentonelen top-spelers met een gave zijn geboren en er altijd maar boven uit steken. Maar je hebt verschillende soorten leerstijlen. De ene kind leert expliciet dingen heel goed uit te voeren en leer te perfectioneren of je hebt spelers als Messi die impliciet gewoon alles op instinct kunnen leren.daarnaast moet je ook nog rekening houden met de fysieke ontwikkeling die een kind kan door maken in zijn pubertijd. Dat er iets nieuws moet komen ben ik het mee eens. Hoe dit dan word uitgevoerd is een tweede. Wat mij betreft moeten alle jeugd teams goede training krijgen. Clubs zouden hiervoor cursussen moeten aanbieden aan vrijwilligers.

13 september 2019 om 10:30

Als ik op je reactie afga, geef je daarmee aan dat de Knvb juist niet op de goede weg zit omdat de situatie die je beschrijft, typerend is voor een amateurclub en het er bij een profclub veel professioneler aan toe gaat. En hoe groter de club hoe professioneler de opleiding. Wat mij echter vooral tegen de borst stuit, is dat de Knvb op de stoel van de ouders gaat zitten omdat het een taak van de ouders is om te bepalen wat het beste is voor hun kind. Verder druist het idee in tegen de grondwet omdat ook een voetbalopleiding een opleiding is en vrijheid van onderwijs een grondwettelijk recht is. Ik vraag me dan ook af of de Knvb dit überhaupt wel kan afdwingen. Ik ben het deze keer bij wijze van uitzondering inhoudelijk een keer wel met Driessen eens. Wat hier gebeurt, is feitelijk hetzelfde als een kind verplicht op de creche of kleuterschool te laten zitten, terwijl hij al lang naar het basisonderwijs kan. Deze plannen zijn dan ook niet het oplossen van een probleem, maar er juist 1 creeren.

13 september 2019 om 10:33

@fcg95in deze situatie heb je zomaar kans dat profclubs hun opleiding voor kinderen tot 12 jaar 'verhuizen' naar de grootste/beste amateurclub in de regio. Ze kunnen gewoon een samenwerkingsverband met die amateurclub aan gaan en daar trainers aan afleveren. De Knvb kan moeilijk voorkomen dat een spelertje zich overschrijft van amateurvereniging naar amateurvereniging. Op die manier krijg je dan dus een zelfde constructie als nu bij de profclubs. Ik snap dus ook niet zo goed waarom ze dit zouden willen bij de Knvb.

13 september 2019 om 10:36

@Superman123 helemaal met je eens. Als de knvb er voor kan zorgen dat amateurclubs kunnen beschikken over goede trainers, is dit een prima plan wat mij betreft. Het idee is, denk ik, dat de kinderen die minder opvallen, bijvoorbeeld door hun leeftijd/fysiek of door een andere ontwikkeling, zich kunnen optrekken aan de beste spelers. Tegelijkertijd blijft er echt wel genoeg uitdaging voor die hele jonge gastjes, aangezien er gigantisch veel talentvolle jongetjes blijven meedoen. Ik denk dat het wat overdreven is van Driessen om te stellen dat het talent zes jaar lang wordt verkwanseld. Nogmaals: als je er goede jeugdtrainers voor zet, komt dat echt wel goed.

13 september 2019 om 14:03

Volstrekt onrealistisch. Een amateurvereniging moet voornamelijk rondkomen van contributies en kantine inkomsten. Daarmee kunnen de meeste clubs nu al niet rondkomen en hebben vrijwilligers nodig om de boel draaiende te houden. Het onderwijs holt achteruit omdat de klassen te groot zijn en er een tekort aan leraren is. Daardoor krijgen de leerlingen vaak niet de aandacht die ze nodig hebben. Als je teveel voetballertjes door 1 jeugdtrainer laat trainen, krijg je precies hetzelfde effect. Dus zou een amateurclub minimaal 3 professionele jeugdtrainers in dienst moeten nemen, terwijl ze amper in staat zijn om er 1 te betalen. Wat jij voorstelt kan helemaal niet. Als je het nieuws wat beter gevolgd zou hebben, had je kunnen weten dat 2 op de 3 clubs in financiele problemen verkeren, terwijl ze nu al voor een groot deel drijven op vrijwilligers. Hoe hoger de clubs spelen, hoe groter de problemen, amper 2 maanden geleden heeft de NOS nog een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat 1 op de 5 clubs die in de 3 hoogste amateurklassen spelen, zelfs betalingsproblemen heeft. Wat jij voorstelt, is niet een bestaand probleem oplossen, maar juist nieuwe creeren. De grootste talenten moeten de beste opleiding krijgen, gebeurt dat niet is dat niets anders dan verspilling van talent. En daar komen de voorgenomen maatregelen van de Knvb dus gewoon op neer. Bron:https://nos.nl/artikel/2293566-hoe-hoger-het-...

13 september 2019 om 07:20

Je bedoelt dat jij dat publiekelijk laat zien. Iemand dom noemen betekent dat je zelf over een bovenmatige intelligentie beschikt. Wat ik betwijfel als ik je reactie lees. Bovendien heeft hij gewoon gelijk. Het is een volslagen idioot plan, mag best gezegd worden. Dit plan kan funest zijn voor de ontwikkeling van jonge talenten. We moeten als Nederlands voetbal aanhaken bij de rest van Europa en niet afhaken.

13 september 2019 om 07:29

'Iemand dom noemen betekent dat je zelf over een bovenmatige intelligentie beschikt.' Ik weet niet waar je die wijsheid vandaan hebt, maar deze aanname klopt niet. Als je zelf dom bent, kun je best iemand anders dom noemen. Het zegt helemaal niets over je eigen intelligentie.

13 september 2019 om 08:23

Ik zou het even teruglezen. Wat je nu typt is namelijk precies waar het misgaat bij veel mensen. Het gaat erom dat iemand anders dom noemen subjectief is en niet gebaseerd op waarneembare of aantoonbare feiten (in dit geval).

13 september 2019 om 08:40

@mastero: we zijn het erover eens dat iemand anders dom noemen subjectief is. Echter je stelt het als een feit ('dit betekent dat...' iemand over een bovenmatige intelligentie beschikt zodra hij iemand anders dom noemt. Dat betwist ik.

13 september 2019 om 09:40

Haha volgens mij heeft hij Van der Gijp gekopieerd.
Overigens blijft het onfatsoenlijk om anderen dom te noemen, in welke context dan ook.

13 september 2019 om 07:46

Omdat zijn taalgebruik jou niet aanstaat laat hij zien dat hij heel dom is? Ik ben helemaal geen fan van m, maar ik vind dat ie een punt heeft in deze. Meerdere zelfs.

13 september 2019 om 09:10

Hij drukt bijna alles uit in superlatieven, ik heb daar echt een hekel aan. Een typisch kenmerk van roddeljournalistiek. Ze kunnen nauwelijks opboksen tegen internet, dan krijg je dit, erg armoedig in mijn optiek.

13 september 2019 om 10:06

Helemaal niet, hij heeft het zoals wel vaker bij het rechte eind. Dat die omhooggevallen blaaskaken op die posities zitten en met zulke absurde plannen aan durven en mogen komen, is inderdaad een gotspe. Die mannen kunnen met dit bar slechte idee de toekomst van het Nederlandse voetbal voor jaren verstjteren.de manier waarop jij reageert is te kinderlijk voor woorden. Die rotmeneer heeft ooit iets naars over jouw club gezegd en nu is hij stom! :D

13 september 2019 om 13:31

"Gaat me niet eens om het plan en of dat ik er wel of niet mee eens ben"

Misschien moet je toch maar eerst eens op de inhoud reageren, nu verwijt je Driessen waar je je zelf schuldig aan maakt.

Voor het eerst ben ik het volledig eens met Driessen.

13 september 2019 om 08:23

Ik niet. In Zweden selecteren ze ijshockyers pas van hun 16e. Op jonge leeftijd is ‘talent’ nauwelijks ik te schatten. Sinds ze daarmee begonnen zijn haalt 80% van de geselecteerden (voor de nationale ploeg) ook daadwerkelijk de nationale ploeg. Toen ze op jonge leeftijd gingen selecteren was dat percentage 10/15%.

En daarnaast, als we kijken naar de periode 2008/2017, was er bijvoorbeeld bij PSV maar 1 speler die vanaf de F-jes de hele jeugd heeft doorlopen en het eerste heeft gehaald. Onze Hendrix! Dus dat hele gezeik over op jonge leeftijd selecteren is 1 grote grap. De talenten op 6 jarige leeftijd die nu worden gekozen, daar haalt 90% het niet eens van. Langeler doet dit in mijn ogen correct. Spelers niet uit hun sociale omgeving halen, daar laten bloeien, en later selecteren, want al die gescoute spelers halen het eerste elftal toch allemaal niet (ja wetenschappelijke onderzoeken hebben dat aangetoond).

13 september 2019 om 08:44

Ja nu pak je een voorbeeld van een topclub waarbij het niet werkt. Maar kijk dan ook naar kleinere clubs die niet iederjaar kunnen kopen wat ze willen en waar de jeugd veel belangrijker is.

13 september 2019 om 08:59

Ik zie geen ED club met meer dan 40/50% aan eigdn jeugd. Zelfs de kleinere ( fortuna en emmen) kopen alles wat los en vast zit. In essentie heeft Driessen gelijk (spelen op topniveau is beter voor die jongens), maar ik denk dat de knvb deze keuze maakt omdat het juiste talent niet geselecteerd wordt. Geen enkele club die dusdanig talenten scout (en dus de hele opleiding tot 1 doorlopen), dat het waardevol is om zoiets te doen. Ik ben blij met deze keuze

13 september 2019 om 09:02

Amen Matthijs! Ik heb soms het idee dat de voetbalwereld in de jaren '80 is blijven hangen en volledig over het hoofd ziet dat men zich ook kan baseren op statistiek en wetenschappelijk onderzoek.

13 september 2019 om 09:08

Ik heb het vanuit mijn opleiding talentherkenning en ontwikkeling van dichtbij mee mogen maken. ‘Hee die jongen van 6 dribbelt voorbij iedereen, wat een talent’ aldus elke BVO scout. Waar ze tegenwoordig ‘talent’ op selecteren kan echt niet.

13 september 2019 om 10:20

Zullen we het eens omdraaien: hoeveel spelers in de selectie bij PSV hebben tot hun 16e bij de Poldervogels(de amateurs) in de jeugd gespeeld voordat ze bij PSV gingen trainen? Die statistiek ben je vergeten toe te passen in je betoog! Wat het allemaal niet haalt, is niet zo interessant(voor dit betoog), want dat is niet te vangen. Daarvoor zijn teveel factoren nodig die allemaal moeten kloppen. Daar moeten profclubs uteraard wel naar kijken om hun opleiding te perfectioneren, maar exacte wetenschap wordt dat nooit. Maar er is geen speler te noemen in de top die niet is opgeleid bij een of meer profclubs, dus je hele verhaal klopt niet. Vaardigheden die je verkeerd aanleert tussen je 6-12e jaar omdat ome Jan, de vrijwillige trainer bij de dorpsclub, gewoon niet weet wat hij doet, kan je nooit meer perfectioneren na het 16e jaar.

13 september 2019 om 11:12

Nee, maar dat komt ook doordat het verschil bvo/amateurclub in trainingsfaciliteiten (te?) groot is. De talenten die net niet geselecteerd worden lopen zo een achterstand op die moeilijk in te halen is. Hadden die dezelfde opleiding waren er uit die groep misschien wel meer doorgebroken op latere leeftijd.
Maar idd, het is geen exacte wetenschap.

13 september 2019 om 11:49

Maar moet je een kind wat voor zichzelf nog geen bewuste keuze kan maken zijn jeugd ontzeggen, omdat er 10% kans is dat een profclub hier geld aan kan verdienen? Je ziet nu al regelmatig dat de jeugdspelers van Ajax ieder gevoel van werkelijkheid kwijt zijn, omdat ze de dagen alleen maar doorbrengen bij Ajax. Laat zo'n kind opgroeien met leeftijdsgenootjes, naar een normale school gaan waar ze een diversiteit aan karakters en types leren kennen. Laat ze ook zien dat niet alles om voetbal draait, maar dat er ook een leven naast is. Deze jongens gaan met andere begenadigde voetballertjes naar school op een 'afgesloten' terrein waar ze enkel omgaan met kinderen die hetzelfde voor ogen hebben. Als ze het niet halen, komen ze in een maatschappij die er heel anders uitziet als dat ze kennen.

13 september 2019 om 12:55

Waarom scouten ze dan jongens voor een O8 als ze in een later stadium alle amateurverenigingen om daar talenten vandaan te halen, en die uit hun eigen jeugd van de hand te doen? Dan versterk je toch mijn verhaal? Spelers vanaf de F zijn dan goed, maar is geen indicator voor later. Als blijkt dat ze het ‘opeens’ niet hebben, dan gaan ze bij de poldervogels mensen vandaan halen. Ookwel; scouten op jonge leeftijd heeft totaal geen zin. Een speler die van de opleiding van PSV naar Willem II gaat kan, maar dan wordt een zelfopgeleide speler aan de kant gezet. Als dat het beleid van (bij wijze van) Willem 2 is, dan hoeven zij ook niet meer op jonge leeftijd te scouten!

Eens met de Dries. Ontwikkeling van talent gaat het snelst/best als niveau/weerstand passend is. Te weinig tegenstand is funest.

13 september 2019 om 09:54

Breedtesport is ook goed. Kijk naar Federer die altijd veel verschillende sporten deed. Ik weet de ins en outs van het plan van Langeler niet, maar niet alles wat Driessen zegt is waar hier in ieder geval.

Ondanks dat ik het wel eens ben met Driessen, je moet gewoon tegen de meeste weerstand spelen, vraag ik me af of Driessen een nieuw slachtoffer heeft gevonden na Ajax, nu de Knvb?

Dit is een lastige kwestie. Natuurlijk wil je dat ze met en tegen de beste spelen,maarhoe balangrijk is dat op 6 jarige leeftijd? Haal ze weg bij hun vriendjes, langere reistijd, en vooral hogere druk. Ik denk dat er heel wat jongetjes op 12 jarige leeftijd stoppen omdat het niet leuk meer is. Terwijl dat ze anders bij de plaatstelijke club in de C1 worden opgepikt en met meer plezier nog voetballen. Of niet worden opgepikt en tot het senior voetbal blijven spelen en later uitgroeien tot vrijwilliger voor de club, jeugdtrainer of de nieuwe bondscoach. Bij welke leeftijd ligt de grens van presteren? Moeten kinderen al wel geconfronteerd worden met 'beter zijn' dan een ander of is een wedsteijd winnen of verliezen al voldoende competitie?

13 september 2019 om 07:57

Eens, ik heb kinderen in die leeftijd en daar moet 100% het plezier voorop staan. Zodra het "moeten presteren" wordt, zijn ze van de vereniging af en mogen ze een ander zoeken. Zeker tot 10 jaar vind ik dit een heel goed plan, dan heb je het over kindjes uit groep 3 tot 6. Die kinderen wil je vooral ook eerst leren dat het niet allemaal om hunzelf en hun eigen prestatie gaat, maar om plezier met elkaar, samen spelen. Dat kan het best tussen hun vriendjes.

13 september 2019 om 09:33

Ergens heb je die competitie van 'beter zijn' natuurlijk al, want je hebt altijd een basiselftal en jongens die vaker op de bank zitten.

13 september 2019 om 09:39

Ik ben zojuist begonnen met de trainerscursus voetbal in Zweden. Ik stond ervan versteld dat ze hier de hele jeugd laten zoals het is. Iedereen bij zijn eigen club en alle kindjes spelen even veel wedstrijden. Ik denk ook dat Nederland het enige land is waar kinderen opgroeien met 7 tegen 7 en in de c al 11 tegen 11 spelen. Hier beginnen ze op jonge leeftijd met 3 tegen 3 en op hun 16e spelen ze nog steeds 9 tegen 9 van 16 naar 16. Vanaf een jaar of 12-15 beginnen ze met selecteren, voor die tijd speelt iedereen gewoon even veel en bestaat er ook geen 'competitietabel' zoals wij die kennen. Goed of fout weet ik niet, maar het is een hele andere kijk erop die ik me wel kan bekoren..

13 september 2019 om 09:49

Hoeveel kinderen stoppen wel niet bij amateurclubs? Wat een onzin altijd met dat weghalen bij hin vriendjes haha hpu op hoor. Je doet net alsof die kinderen naar een concentratiekamp gebracht worden en nooit meer thuis komen. Doe niet zo dramatisch man!

Het is een gotspe dat een Langeler überhaupt bij de KNVB rondloopt. Dan krijg je dit soort onzin plannen. Laat de mogelijkheid bestaan dat men sneller tegen verhoogde weerstand kan spelen. Daar is echt niks mis mee.

De manier waarop Valentijn het weer verwoord vind Ik tenenkrommend, maar met de inhoudelijke argumenten ben ik het absoluut eens. Als hij het wat genuanceerder zou brengen, zou hij een veel grotere groep aanspreken denk ik.

Blijkt maar eens wat voor soort mensen er bij de KNVB rondlopen. Dit zijn mensen die , niet aan de slag kunnen bij een club dus gaan ze maar naar de KNVB. Hier kunnen ze interessant doen en dit soort proefballonnen los laten.
Dit soort types moeten er ook voor zorgen dat talent met 2 paspoorten voor Nederland kiezen....
Laat het opleiden van de jeugd aub aan de clubs over en laat de KNVB controleren of alles volgens de regels gaat.

13 september 2019 om 11:14

@bossie, heb jij het onderzoek al helemaal gelezen? Daar lijkt het wel op als je zo blindelings achter Driessen aanloopt. Meteen ook maar de bij de Knvb werkzame personen over één kam scheren. Chapeau voor zoveel kortzichtigheid.ben wel benieuwd wat er in dat rapport staat want het (voorbarige) en voorlopig enige tegenargument dat ik lees is dat je zo snel mogelijk veel weerstand moet hebben als jeugdspelertje. Maar wat als uit onderzoek blijkt dat dat nou niet het belangrijkste is? Dat op die leeftijd de vertrouwde omgeving enorm bijdraagt aan het zelfvertrouwen en dat dit juist hetgeen is dat van grote invloed is op het later aanleren van techniek en uberhaupt het willen worden van proefvoetballer? Ik noem maar wat hoor.daarom is het goed dat de er onderzoek wordt gedaan door mensen die het voetbal graag naar een hoger plan willen brengen, ondanks dat er types als Driessen en jij zijn die het enorm moeilijk vinden als iets complexer is dan hun eigen, simpele zienswijze.

13 september 2019 om 12:39

Ik baseer me op meerdere meningen , eerder liet iemand zich hier ook al negatief over Uit over dit plan.
Verder heb ik geen vertrouwen in de mensen die bij de KNVB werken . Als je ziet wie de laatste jaren de teams begeleidt en wat voor ideeën er van uit de KNVB komen , dan vrees ik het ergste .
Het is dus niet zo dat ik blindelings achter Valentijn aanloop zo als jij beweerd.

13 september 2019 om 14:06

Ah, 'iemand' liet zich al eerder negatief uit over een plan dat nog in ontwikkeling is. Sterk punt wel. En je hebt geen vertrouwen in de Knvb omdat ze wel eens fouten maken? Zo, dan kan je vertrouwen in zo ongeveer elk bedrijf of instantie wel de prullenbak in.

Er wordt echt onwijs overspannen gereageerd op die plannen van de KNVB. Het niet zo dat er helemaal geen spelers van onder de 12 bij Bvo's mogen spelen, maar dat het aantal beperkt wordt en dat afstanden tot het huis worden gelimiteerd. Is het echt zo'n ramp als 8 jarige jongetjes niet meer gek worden gemaakt om het hele land over te rijden voor een voetbaltraining. Dat ze de eerste jaartjes bij de plaatselijke BVO of grote amateurclub aan de slag gaan ipv gelijk bij Ajax, Feyenoord of Psv? Jeugdcompetities worden dan in de breedte ook sterker, dus zo slecht lijkt me dat niet. Geen kinderhandel meer met spelertjes die buiten worden opgewacht door scouts. Is dat een ramp?

Ik lees hier ook schrikbarend weinig over het belang van het kind. Het gaat alleen maar over wat goed is voor het Nederlands voetbal. Het lijkt mij ook gewoon niet gezond als op je 10e je hele leven is afgestemd op voetbal. De meeste van die jongetjes die gek gemaakt worden redden het immers niet tot het profvoetbal.

13 september 2019 om 08:16

Ik vind het persoonlijk enorm overdreven dat belang van het kind. Ik vind dat reizen in Nederland ook altijd als iets enorms negatief wordt geframed. Ik ben zelf half Amerikaans en daar zijn travelteams helemaal hot, al tiental jaren. Vanaf 7/8 jaar al. Kinderen die van toernooi naar toernooi reizen. In de USA wordt dat gewoon als iets geweldigs gezien. Daarnaast wordt er bij de pupillen, ook bij de grootste bvo’s slechts 3x per week getraind. Blijven nog genoeg andere dagen over.

13 september 2019 om 08:31

"Ik vind het persoonlijk enorm overdreven dat belang van het kind". Lol, serieus? Belang van het kind is ondergeschikt aan de ontwikkeling van een spelletje? We hebben het niet over de toekomstige uitvinders van medicijnen tegen k*** of oplossers van wereldproblemen. Het zijn gewoon voetballertjes, he...

13 september 2019 om 08:53

Het gaat over kinderen maar het belang van kinderen wordt overdreven. Leg mij die eens uit. Dat is het enige waar het om moet gaan. En uiteindelijk gaat het om de gehele ontwikkeling van een kind, niet alleen het voetbal. Daarnaast dat iets hot is in Amerika of ergens anders wil niet zeggen dat het ook goed is. Ik ben enkele jaren onderdeel geweest van dat reizende circus in het basketball in Amerika. De hoeveelheid kinderen die daadwerkelijk op die manier doorbreken is bijzonder klein.

13 september 2019 om 08:54

Ja ik vind het overdreven om de zogenaamde lange reistijden als iets te zien wat niet in het belang van het kind is. Echt ongelooflijk overdreven. Dat kind kan rustig netflixen, appen en gamen weet ik het wat niet met hun vriendjes in de auto/trein. Je weet wel, dingen die een kind anno 2019 doet. Wat maakt het uit of ie dat thuis doet of in de auto/trein? Als ik denk aan belang van het kind dan denk ik aan noodzakelijke vaccinaties ipv dit soort non problemen.

13 september 2019 om 08:56

@phx34, dat klopt maar kinderen zien het als een enorm leuke tijd. Dat is toch waar het volgens jullie allemaal om gaat? Dat er vele malen minder kids doorbreken lijkt me logisch. In de states is het de nba en de g league. Thats it.

13 september 2019 om 09:28

Tja.. in Amerika hebben ze het het sowieso niet echt op het kind zijn volgens mij. Alles draait om prestatie. Neem nou die miss verkiezingen voor meisjes van een jaar of 4, compleet met mental coach etc. Ik zat dan toch liever in het bos, boompje klimmen en voetballen op een pleintje met de vriendjes die je zelf uitkoos.

13 september 2019 om 09:43

Ik voetbalde vroeger ook op het pleintje maar tijden zijn veranderd. Gemiddelde kind van nu zal vooral zijn fortnite en fifa 2019 en netflix missen. Ik ben echt fan van het Amerikaanse systeem. Het draait veel minder om trainen maar meer om wedstrijden en reizen. Het lijkt mij echt gewoon fantastisch om daarin op te groeien en ik hoor ook echt alleen maar positieve verhalen.

13 september 2019 om 10:00

@Primetime: Als ik aan belang van het kind denk, denk ik vooral aan diens ontwikkeling. Zowel sociaal-emotioneel, als het opdoen van vaardigheden (school) en levenservaring. Persoonlijk lijkt me het niet bevorderlijk voor die zaken als het leven van een kind al op vroege leeftijd volledig om voetbal draait, maar ik kan het mis hebben.
Overigens betekent dat niet dat een kind het niet leuk vind, want welk jongetje wil niet de hele tijd met voetbal bezig zijn?

13 september 2019 om 10:13

Tja ik vind dat je die dingen ook prima op kan doen bij een bvo. Het kind moet nog gewoon naar school en in een team leert het voldoende sociale vaardigheden. Qua levenservaring lijkt een bvo me juist enorm toevoegen. Ieder jaar naar andere landen etc. Ik woon in een arme buurt en ken genoeg jongens die Nederland nooit uit zijn geweest

13 september 2019 om 10:57

Hoewel ik geen fan ben van de overdreven prestatiedrang die in Amerika heerst, ben ik het wel met Primetime eens dat we het beperken van prestatiedrang bij kinderen in Nederland vaak ook overdrijven. Nederland heeft sowieso niet echt veel oog voor prestaties en de mensen die uitzonderlijk presteren worden vaak neergesabeld in de pers. Iets met een kop en een maaiveld.Zelfs in het Nederlandse profvoetbal zie je het terug. Hoeveel trainers in de Eredivisie zie je na de wedstrijd wel niet praten over de hoeveelheid kansen en balbezit, terwijl ze totaal voorbij gaan aan de eindstand op het scorebord? De nadruk ligt in Nederland te vaak op stijl en gevoel en te weinig op resultaat. Met dat laatste kunnen we zeker leren van de Amerikanen.Het toppunt vond ik Frank de Boer als trainer van Ajax. Werd jaar in jaar uit kampioen, maar zowel Frank zelf als de supporters spraken vaak alleen maar over het spel.

13 september 2019 om 11:39

@scotsman: Je verwart prestatiedrang met resultaatgerichtheid. Je kunt ook een geweldige prestatiedrang hebben om het mooiste voetbal te willen spelen. En de plannen van de Knvb staan hier volledig los van. Volgens mij is het hoofddoel van die plannen om ervoor te zorgen dat talenten op jonge leeftijd in een vertrouwde omgeving blijven in plaats van hun hele leven al volledig in te richten op voetbal, en om verkapte kinderhandel tegen te gaan. Blijkbaar zijn er studies die aantonen dat dit bevorderlijk is voor kind en voetbal. Klinkt niet onmogelijk toch?

13 september 2019 om 12:06

Het ligt er misschien aan waar je opgroeit, maar ik zie hier volop de kinderen nog buitenspelen. Dat kan ook gewoon prima naast een spelletje, zoals we dat vroeger ook deden naast een Nintendo 8 bit (die niet eens kon opslaan).

13 september 2019 om 12:54

@primetime Ik heb mijn reactie nog een keer gelezen. Nergens kan ik vinden dat ik zeg dat allemaal gaat om een leuke tijd. Mocht dat wel zo zijn dan laat ik me graag corrigeren.ook jou opmerking over basketballin the US klopt niet. Buiten de NBA en de G-League zijn er meedere moegelijkheden. Waar het gaat om opleiden van kinderen dat gebeurd niet in de G-League of in de Nba.

Bij mijn neefje heeft FC Utrecht hier een prachtige tussenoplossing voor gevonden. Hoewel hij op papier in de jeugdopleiding van FC Utrecht zit, mag hij zijn trainingen en wedstrijden bij IJsselmeervogels doen. Zit lekker dichtbij, heeft een gemoedelijke sfeer, en krijgt alle tijd en ruimte om lekker te spelen en naar zijn eigen school te gaan.Veel clubs voeren de beoogde werkwijze van de KNVB al uit in de praktijk.

13 september 2019 om 09:24

Mooie oplossing!

Het is weer een vreselijk ongenuanceerde reactie van onze impopulaire volksmenner van dito krant. 'weef' heeft volkomen gelijk. Het argument dat het merendeel van Oranje voor hun 12e bij een BVO zat is weinig zeggend, want wat als ze daar niet hadden gespeeld? Dan hadden misschien alle spelers wel bij Real, Juve of Barca gespeeld?!

hier staan wel leuke dingen in. Gaat nu ook veel talent verloren door manier van scouten op jonge leeftijdhttps://www.daardan.nl/2018/05/het-too-muc...

Je moet je afvragen waarom de Knvb een dergelijke actie zou willen ondernemen. Zal ongetwijfeld te maken hebben met het harde klimaat dat er kan heersen in de jeugdopleidingen. Enerzijds hebben ze dat nodig om inderdaad de top te kunnen bereiken, anderzijds hebben ze ook het kind-zijn nodig. De documentaire "daar hoorden zij engelen zingen" gezien? Clubs zouden wellicht meer moeten doen om juist dat tweede ook in het oog te houden. Topsportklimaat ja, maar met de vrijheid van het kind zijn.

Hmm, waarom heeft Ten Hag hier geen schuld aan?

Ik ben het voor de verandering een keer eens met Valentijn Driessen. Ik vind het beperken van profclubs in het opleiden van jonge spelers niet nodig. Uiteindelijk kunnen ouders over het algemeen prima zo'n beslissing nemen. Laatst op het journaal had iemand het argument dat je kinderen onder de 10 niet moest scouten omdat die kinderen dan misschien een teleurstelling te verwerken krijgen. Dat vind ik opzich ook geen probleem, een mens krijgt in zijn leven genoeg teleurstellingen te verwerken dus het is prima om dat op jonge leeftijd maar vast te leren lijkt me.

Als een kind talent heeft, komt hij er op z'n 12de ook wel. Het gesleep met die jeugd en het 'kind zijn' ontnemen is grote idioterie! Mocht hij talent hebben, gaat mijn zoon zeker niet onder de 12 bij de plaatselijke voetbalclub weg.

Nu Valentijn eindelijk doorheeft dat heel nederland zowat weet hoe belachelijk hij journalistiek bedreef met de hetze tegen ten hag, gaat hij nu even voor een ander doelwit om het even af te laten koelen. Echter heeft hij het verpest voor zichzelf. Want ondanks dat hij hier een punt heeft boeit het mij niet echt omdat zn intentie altijd verrot is.

Niet helemaal mee eens. Alsof die kinderen bij amateurclubs helemaal niks leren. Vergeet niet dat er zo'n 20 jaar terug ook helemaal geen kinderen onder de 10 a 12 jaar bij BVO clubs zaten. De Knvb leidt geen talenten op, klopt helemaal. Maar een club leidt de echte talenten ook niet op. Die begeleid ze alleen. En ook bij amateurclubs wordt heus wel geselecteerd. Zeker bij de wat grotere clubs. Daar speelt een talent echt niet samen met een speler die alleen maar bloempjes plukt of geen bal recht vooruit kan schieten. Daarnaast zal hij meer zelf doen in het elftal waardoor zijn balbezit alleen maar groter wordt. Momenteel worden amateurclubs helemaal leeg geplukt door Bvo's! Die kant ziet Driessen niet, of wilt hij niet belichten. Er is ontzettend veel uitstroom. Kinderen die teleurgesteld weer terug gaan naar hun oude club, of zelfs helemaal stoppen. Omdat het zo makkelijk is een kind bij de amateurs weg te halen. Zien ze een week later weer een leuke speler, halen ze die ook. De week erop nog een. En aan het einde van het seizoen kan de helft weer weg. De Knvb zou een vergoeding moeten instellen voor BVO clubs voor iedere speler die ze bij een amateurclub weg halen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De BVO clubs moeten nog beter gaan scouten, en zullen niet meer ieder talentje weg plukken bij de amateurs. De amateurclubs kunnen de vergoeding weer steken in de jeugdopleiding door trainers op te leiden, goede materialen aan te schaffen etc.

13 september 2019 om 10:01

20 jaar terug geen 10 jarige bij een bvo? Ik denk dat het echt minimaal 40 jaar geleden is. Patrick Kluivert kwam bv op 7 jarige leeftijd en de beste man is inmiddels al wel heel wat jaren ouder dan 27.

De Knvb doet hier wetenschappelijk onderzoek naar. Valentijn driessen roept maar wat zonder zich hierin te verdiepen. Het probleem met jeugdvoetbal is dat er vaak naar de korte termijn word gekeken. Wie de beste is op 12 jarige leeftijd zegt niks over de potentie van de speler. Lees eens de stukken van michiel de hoog. Die legt heel duidelijk uit wat de voordelen en nadelen zijn van vroege specialisatie.

Snap niet dat bijna iedereen zo moeilijk doet over deze ideeën van de Knvb. Laat de spelertjes zolang ze op de basisschool zitten lekker spelen bij de plaatselijk club of de Regionale Profclub. De echte talenten komen er toch wel. Probleem is dat de de topclubs bang zijn dat ze een talentje missen en halen ze echt overal vandaan en uit hun (gezins) omgeving.probleem is niet die topspelers die er toch wel komen maar de 95 % van de kinderen die het niet halen.

Ik denk dat niemand hier het jeugdplan al gelezen heeft, dus wacht nu eens met iets roepen voordat je weet waar het over gaat. Ik zou wel eens willen weten waarom de Knvb op deze manier invulling wil geven aan ontwikkeling van de jeugd. Ben zelf 12 jaar lang jeugdtrainer geweest en genoeg kinderen gezien die geen 'veilige' opvoeding hebben gekregen oa doordat ze jong uit hun omgeving zijn weggehaald en richting BVO zijn -gestuurd-.Kinderen moeten in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Liefde en aandacht is belangrijker voor een kind om zich te ontwikkelen, dan alleen focus op voetbal. Ik kan me voorstellen dat dit ook meegenomen is in het onderzoek an de Knvb

13 september 2019 om 10:28

Nee ik ben er ook wel benieuwd naar. Iedereen lijkt het hier op te vatten alsof de knvb de clubs aan het zieken zijn. Alsof ze alle toptalenten moeten laten lopen. Maar het gaat over beperken van het opleiden van spelers tot 6 en 12 jaar. En dat de reistijden niet te lang mogen zijn. Wellicht gaat het over maximaal 2 jeugdteams per leeftijdscategorie. En welke grenzen ze gaan hangen aan de reistijd weet ik ook niet. Lijkt me sterk dat er veel spelers dan buiten de boot vallen.

Chapeau, hij heeft een keer een artikel geschreven wat voor een groot gedeelte wel klopt. Tegenwoordig moet ik van nature uit al kritiek spuwen op zijn werk, maar ik ben het zowaar met hem eens. Staat er echt niks over Ten Hag in? Mooi om te zien dat zijn mond tegenwoordig vrij goed gesnoerd is.

Ik schrik wel dat iedereen het zo eens is met deze piet praat. Hij heeft het over zes jaar verkwanselen. Zes jaar waarin die kinderen gewoon bij de club op de hoek kunnen voetballen, met hun vrienden in een veilige omgeving. Ik vind het juist sieren wanneer je kinderen voor het zover is ze gewoon vrij laat spelen bij een club uit de buurt. Maar goed, we leven ineens in een prestatie gerichte samenleving en stel je eens voor dat ze 'onze' voetbaltalenten wegpakken. Ik denk dat ik er niet meer bij pas, de voetbalwereld, want begrijpen doe ik het niet meer.

13 september 2019 om 11:13

Heb je het plan gelezen? Ik niet namelijk, ik zie hier alleen de mening van Driessen. Ik ben er wel benieuwd naar. De veiligheid om een paar jaar gewoon kind te zijn en in je eigen buurt te voetballen, spreekt me aan. Maar tegelijk ontneem je dan wel een sportieve stimulans. Vorig jaar deed bij mijn zoon (nu 8) een jongetje mee dat een jaar jonger was dan de rest, maar oneindig veel meer talent. Die is direct naar Feyenoord gehaald. Daar speelt hij nu met andere kinderen met dat talent, en daar wordt hij echt wel beter van. Dat is toch wel te begrijpen? Of je het er mee eens bent, is wat anders.

Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom. Zo ook met de nieuwe ideëen van de Knvb.in de regel zit er in elk (middel) groot dorp wel een 'fanatieke' amateur vereniging waar voetballertjes op een hoger niveau tegen andere teams spelen. Ik bedoel een AFC Amsterdam, Hollandia, Purmersteijn etc. En je wordt gewoon echt beter als je met betere voetballers om je heen tegen sterkere tegenstaners speelt. En daar kunnen ouders met hun inderen gewoon voor kiezen om bij die "betere" club zich in de selectie te spelen. Wat de Knvb eens zou moeten regelen, is dat er op díe goede clubs nou eens goede trainers op de selectie teams staan zodat die kinderen zich voetbaltechnisch ontwikkelen. Pas dan kunnen nieuwe talenten zich in een goede sociale omgeving ontwikkelen.nu staan er soms echt koekebakkers* het team te trainen en zijn het 'verloren' leer-jaren voor het kind.* sommigen natuurlijk niet allemaal, en ja ik weet het, zij doen ook maar hun best.

13 september 2019 om 11:52

Ja maar komop zeg. AFC, daar noem je ook wel een amateurclub op van een enorm formaat. AFC doet het nog beter dan veel kleinere bvo’s en is zeker geen gemiddelde amateurclub. Dit is gewoon top 3 qua amateurs en zou menig bvo gewoon makkelijk verslaan. Bij AFC staan geen welwillende vaders maar trainers die Afc als een opstapje naar een bvo zien. Je kan er ook vanaf jongsaf aan 3x in de week trainen.

Kunnen we ook ergens lezen wat het plan daadwerkelijk inhoudt? Of moeten we het alleen doen met de nogal emotioneel verwoorde gevoelens daar over van Valentijn Driessen? Het plan zelf lijkt me een stuk boeiender dan de mening van Driessen. Van hem weten we allang dat hij vooral uit is op het genereren van aandacht, en dat het daarbij niet uit maakt of het verhaal nog een beetje hout snijdt. Dus laten we het over het plan zelf hebben.

Hoeveel voetballertjes groeien uit tot professionele voetballers na al op basisschoolleeftijd al hun speelplezier op professionele wijze eruit te hebben gedrild gekregen?

is het niet zo dat een Cruyff of Van Basten (ik weet niet meer welke van de twee) ooit op een straatpleintje werd ontdekt? uiteindelijk is talent alles bepalend. natuurlijk zal een goede jeugdopleiding ook belangrijk zijn maar moeten op hun 6e spelertjes niet vooral plezier hebben in het voetballen? als je iets leuk vind en met passie doet is dat natuurlijk net zo belangrijk voor je ontwikkeling

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren