‘Hij wordt nooit vergeten bij Ajax, dat weet ik honderd procent zeker’

Donderdag, 12 september 2019 om

Lasse Schöne diende Ajax zeven seizoenen als speler en de middenvelder maakte in die periode deel uit van verschillende succesvolle elftallen. De naar Genoa vertrokken Deen stond met Ajax in de Europa League-finale in 2017 en bereikte afgelopen seizoen bijna de eindstrijd van de Champions League.

“Vorig seizoen werden we kampioen, wonnen we de beker en bereikten we de halve finale van de Champions League. Was dat dan het beste team? Ja, dat denk ik wel”, beantwoordt Schöne zijn eigen vraag in gesprek met Ajax Showtime. “Gelukkig heb ik ook in andere teams mogen spelen. Elk jaar was er wel iets bijzonders.” De routinier uit Denemarken liet Amsterdam achter zich met drie landstitels op zijn palmares.

“We hebben onder Peter (Bosz, red.) de finale van de Europa League gehaald (0-2 nederlaag tegen Manchester United, red.) en in de eerste twee jaar werden we Europees vroeg uitgeschakeld, maar werden we wel kampioen”, vervolgt Schöne zijn relaas. “Ik heb voor mooie teams gespeeld, maar afgelopen jaar stak er wel bovenuit. Het was bijzonder om dat mee te maken.” Ajax werd in de halve finale van het miljardenbal uitgeschakeld door Tottenham Hotspur, dat in de Johan Cruijff ArenA in extremis met 2-3 won.

De successen vallen echter in het niet bij het leed dat Abdelhak Nouri in 2017 trof. De middenvelder liep ruim twee jaar geleden blijvende hersenschade op door een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd van Ajax. “Het is moeilijk om daarover te praten, het is het absolute dieptepunt”, verzucht Schöne. “Het is nog steeds iets wat besproken wordt binnen de selectie, het heeft ons erg geraakt.” De ex-Ajacied zal zijn voormalige ploeggenoot nooit vergeten en dat geldt volgens hem ook voor de rest van de huidige Ajax-selectie. “Appie wordt nooit vergeten. Dat is iets wat ik honderd procent zeker weet.”


Poll

Zie jij Ajax opnieuw ver komen in de Champions League?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door gabstra)

Ik denk dat iedereen wel onderschat hoe veel invloed de situatie van Nouri nog steeds heeft binnen de selectie en gehad heeft. Veel spelers zijn er nog kapot van en worden er nog dagelijks mee geconfronteerd. En ook hoe makkelijk er wel eens word gepraat over dat slecht seizoen met Keizer en ten Hag. Dat seizoen was naar mijn inziens al voorbij sinds het trainingskamp in de zomer in Oostenrijk.

12 september 2019 om 09:25

Die indruk krijg ik vaak ook, dat mensen het behoorlijk onderschat hebben. Na 2 a 3 maanden hoorde ik mensen soms al dingen roepen als "nu zijn ze er toch zeker wel overheen? Het zijn wel profs dus die knop moet om!" Nou het zijn net mensen die voetballers. Als zoiets vreselijks met een teamgenoot gebeurd zal dat vrij lang pijn blijven doen vermoed ik.

12 september 2019 om 09:30

Klopt eind vorig seizoen gaf Donny van de Beek nog aan dat hij het gehele vorige seizoen niet naar Nouri is gegaan omdat het hem belemmerd in zijn prestaties. Veel mensen onderschatten dit steeds, ja op een gegeven moment word de selectie zo vernieuwd dat niemand Nouri kent. Maar zolang de vaste kern met Ziyech, van de Beek, Veltman en jongens die met hem samen hebben gespeeld er nog zitten blijft dit een zwaar onderwerp.

12 september 2019 om 10:20

Rouwverwerking duurt minimaal een jaar en verschilt per mens. Er zijn mensen die nooit meer over een dergelijke gebeurtenis heen komen. Ik voetbalde jaren geleden in een vriendenelftal en een van mijn medespelers was een alleraardigste jongen van begin 20 die positief in het leven stond. Hij was pas getrouwd en zijn vrouw stond op het punt van bevallen. Zijn vrouw beviel van een gezonde baby maar viel meteen daarna ten prooi aan een postnatale depressie en wierp zich voor een auto. Die jongen, die voorheen zo positief in het leven stond, was totaal gebroken en kon het leven niet meer aan en is na verloop van tijd van verdriet van zijn flat gesprongen. En dit verhaal staat zeker niet op zich. Mensen die nooit een dergelijk drama hebben meegemaakt, hebben inderdaad geen idee hoe ingrijpend dat is en hoe moeilijk het voor veel mensen is om daar weer overheen te komen. Bij Appie ligt het nog ingewikkelder omdat de meeste spelers het voor hun ogen hebben zien gebeuren en Appie niet is overleden, maar in coma ligt. Om de rouwverwerking in goede banen te leiden, had de club de plek waar Appie altijd in de kleedkamer zat, tijdelijk ingericht als een soort herdenkingsplek. Dat hielp aan de ene kant bij de rouwverwerking, maar was aan de andere kant ook heel confronterend. En uiteraard niet echt bevorderlijk voor het leveren van een prestatie. Maar dat was in dat jaar dan ook helemaal niet belangrijk. Na zo een gebeurtenis is alles van ondergeschikt belang. Iedereen die wel eens een dierbare heeft verloren, weet dat je alles na zo een gebeurtenis automatisch gaat relativeren en zaken die voorheen belangrijk waren er ineens niet meer zo toe doen. En ook dat is uiteraard niet bevorderlijk voor het leveren van een prestatie. Dat kan pas weer als het rouwproces is doorlopen en je de gebeurtenis een plaatsje hebt kunnen geven. Dan zie je vaak hoe iets negatiefs kan worden omgezet in positieve energie, zoals de doelstelling om de 34e titel binnen te halen en op te dragen aan Appie. De intensiteit waarmee die titel gevierd werd, was dan ook even begrijpelijk en invoelbaar als voorspelbaar. Ook die gebeurtenis kan zowel de spelers als de naasten van Appie helpen bij de verdere rouwverwerking. De rouw is er natuurlijk nog steeds, de situatie van Appie is immers nog exact hetzelfde, maar voor de meeste spelers zal het leed inmiddels wel te dragen zijn. Helemaal weg gaat het voort de meeste mensen nooit, dan kan ik uit eigen ervaring zeggen.

12 september 2019 om 11:59

@Scepticus38 helaas ook voor mij herkenbaar. Jou verhaal: helemaal waar.

12 september 2019 om 10:04

De impact van de nare gebeurtenis en afwezigheid van Nouri was het eerste seizoen enorm voelbaar en zeker de eerste maanden. Er was echt een donker deken over de Arena neergedaald. Het plekje van Nouri in de kleedkamer met zijn naam en rugnummer bleef het hele jaar als eerbetoon en als steun in de rug in de onbezet en daardoor tastbaar aanwezig. Ajax had bovendien nog een lopend sponsorcontract met Zillerthal, waardoor bij elke thuiswedstrijd de naam pontificaal over de hele lengte van de boarding verscheen. Zillerthal was was de plek van het trainingskamp, waar de tragische gebeurtenis met Nouri plaats vond. De selectie wilde graag dat seizoen voor Nouri de symbolische 34ste landstitel als eerbetoon binnenhalen. Er wordt denk ik flink onderschat hoelang de klap doordenderde, hoeveel invloed het had op dat seizoen en hoe bijvoorbeeld plaatsing voor Europees voetbal vlak na Oostenrijk bijzaak was. Ik vond het bewonderingswaardig, hoe Marcel Keizer zijn selectie erdoorheen sleepte en rond de winterstop de achterstand op PSV nog wist te verkleinen. Uiteindelijk bleek het kampioenschap niet haalbaar, mede waarschijnlijk, omdat de gebeurtenis met Nouri logigiserwijs nog lang niet verwerkt was. De perikelen rond de trainerswissel hielpen daarin ook niet mee. Keizer was toch een belangrijk onderdeel van de groep, die gezamelijk bezig was het verwerkingsproces met de spelersgroep, technische- en medische staf.

En hij zal er ook nog vaak aan worden herinnerd. Dat vertederende moment waarop Nouri aan Schöne vroeg of hij alsjeblieft de vrije trap mocht nemen, zal altijd voorbij komen als het over Nouri gaat. Voor mij nog steeds één van de mooiste wedstrijden die ik heb gezien en een voorbode van het recente succes. De Ligt, Frenkie de Jong en Nouri die alle drie debuteerden die wedstrijd.

Dankje Schöne, voor alles, ook nu krijg je mij weer stil, succes en hopelijk zie ik je snel weer bij Ajax als trainer.

Dankeschöne, we missen je traptechniek nu al bij vrije trappen rondom de 16 en bij corners.

Als hij klaar is in Italië, terughalen, als trainer in de jeugd of als speciale trainer voor traptechniek/vrije trappen. Geweldige gozer die goed is met de jeugd, top professional en een echte Ajacied.

12 september 2019 om 20:08

Lijkt me een zekerheidje dat hij ooit terugkomt. Zijn kinderen zijn hier opgegroeid dus die voelen zich hier thuis. Zou mooi zijn als hij na zijn carriere een trainersloopbaan begint. Wellicht eerst als coach van Nec.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2432
2.Vitesse2212
3.Feyenoord2112
4.PSV2014
5.FC Twente1812
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller93
A. OnanaKeeper90
D. TadićAanvaller97
L. TraoréAanvaller96
AntonyAanvaller84
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

280 fans
Aanvaller, 34 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 25 november
Romelu Lukaku wordt door Real Madrid gezien als de toekomstige opvolger van Karim Benzema. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren