Update: Ook voormalig Anderlecht-manager opgepakt bij onderzoek

Donderdag, 12 september 2019 om

De Belgische voetbalwereld is in de ban van een volgend schandaal. Christophe Henrotay, zaakwaarnemer van onder anderen Thibaut Courtois, Yannick Carrasco en Kevin Mirallas, is namelijk aangehouden in Monaco. Naar verluidt is Christophe Cheniaux, rechterhand van Henrotay, gearresteerd in Luik. De huiszoekingen staan naar verluidt los van Operatie Propere Handen, een schandaal dat België eerder in zijn greep hield.

Het Federaal Parket heeft gemeld dat, in het kader van een nieuw onderzoek naar corruptie in het voetbal, dinsdag en woensdag huiszoekingen hebben plaatsgevonden in Monaco, Luik en Londen. "De feiten betreffen het witwassen van geld en private omkoping in het kader van transfers van voetbalspelers", zo klinkt het. Henrotay wordt momenteel ondervraagd door de politie.

"Deze tweede golf van huiszoekingen volgt op een eerste operatie die plaatsvond in april op de zetel van de voetbalclub RSC Anderlecht en de Belgische Voetbalunie", aldus het Federale Parket. Het onderzoek is een gevolg van een strafklacht van Peter Smeets, begeleider van spelers en een ex-werknemer van Henrotay, zo meldt Het Nieuwsblad.

'Volgens de klacht van Smeets bij het gerecht van Tongeren zijn in de transfers van Tielemans, Dendoncker en Romelu Lukaku - ex-cliënten van Henrotay - miljoenen euro's achtergehouden door Henrotay via vennootschappen in het buitenland', aldus de krant. "Ik heb nooit spelers bestolen", reageerde Henrotay in oktober vorig jaar.

"Ik vind het schandalig dat sommigen van de situatie in de zaak rond Propere Handen profiteren om een alles op één hoop te gooien om mij op die manier te benadelen. Ik ga het gerecht zijn werk laten doen. Sommige personen zullen zich moeten verantwoorden voor hun beschuldigingen en hun motivatie", aldus Henrotay eerder, geciteerd door Het Nieuwsblad.

Update 12 september 10.25 uur - Ook voormalig Anderlecht-manager opgepakt bij onderzoek
Naast zaakwaarnemer Christophe Henrotay is nu ook voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck opgepakt, zo meldt onder meer Het Nieuwsblad. Beiden zijn opgepakt vanwege het onderzoek naar witwaspraktijken en private omkoping bij transfers. Van Holsbeeck zou 'onder tafel' een deel van de commissies van Henrotay hebben ontvangen bij transfers van spelers van en naar Anderlecht.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door klich)
11 september 2019 om 12:48

Klopt Jelle, maar als je het nieuws een beetje volgt de laatste jaren had je geweten dat het geregeld raak is in België wat betreft corruptie, witwassen, omkoopschandalen, belastingontduiking en ga maar door. Spanje heeft zijn spelers gehad, nu België.

11 september 2019 om 12:47

Hoeveel zou Riola al achterover hebben gedrukt denk je? En dat is volgens mij geen Belg! Bij elke transfer zal wel wat verschuiven naar donkere oorden, wereldwijd gezien .

11 september 2019 om 13:54

Raiola heeft laatst een rechtszaak gewonnen en dus is hij clean.

11 september 2019 om 14:23

Omdat je het wint ben je niet altijd terecht vrijgesproken. Er bestaat ook zoiets als onvoldoende bewijzen.

Megaschandaal is dan ook weer wat overdreven. In principe gewoon een dubieuze zaakwaarnemer die miljoenen achterhoud. Daar heeft het Belgische voetbal verder niet bijzonder veel mee te maken. Als de man schuldig is zal hij bestraft worden, terwijl het Belgische voetbal er niet wakker van ligt.

11 september 2019 om 12:40

Ik denk inderdaad dat dit vooral iets met de zaakwaarnemer te maken heeft en weinig met de spelers die hij onder zijn hoede heeft (gehad). Tot nu toe zijn het in ieder geval alleen nog maar beschuldigingen en verdenkingen, dus de tijd zal leren wat hier allemaal mis mee is.

11 september 2019 om 13:15

Dit is wel een erg beknopte weergave van het verhaal, die ook niet de hele waarheid vertelt. De zaakwaarnemer heeft niet alleen (naar verluidt) geld gestolen van spelers, maar heeft zich (naar verluidt) ook schuldig gemaakt aan omkoping en witwassen.

11 september 2019 om 13:58

@scotsman Ik beperk m'n reactie dan ook tot wat er in dit artikel staat. Ik kan moeilijk m'n mening geven over punten waarbij geen feiten of voorbeelden vermeld staan.

Operatie propere handen, wat een heerlijke naam voor een Vlaamse actiethriller.

Oh dacht dat Courtois weer een andere vriendin had ingepikt

Megaschandaal? Serieus, Voetbalzone? Eerst de Belgen die zichzelf te kakken zetten, en nu deze overdrijving.is er een belg met de vrouw van één van jullie gaan lopen ofzo, dat jullie zo hard negatief moeten zijn over België?

11 september 2019 om 13:03

lekker boeiend.. Zo negatief over belgie is dit artikel nog niet? Tuurlijk wordt het aangedikt, maar daarin is Voetbalzone niet het enige medium. Net of ze bij Voetbalzone met belgie bezig zijn.. Serieus.

11 september 2019 om 13:36

Als morgen Mino Raiola wordt beschuldigd van fraude en sjoemelen, ga je dan ook spreken over een "megaschandaal in Nederland"?

11 september 2019 om 19:36

Nee dan is hij ineens een Italiaanse zaakwaarnemer. Dan kennen wij hem hier niet meer.

11 september 2019 om 13:05

Je kan niet ontkennen dat België omkoopschandalen kent. Dit begon al in de tijd met Eric Gerets. Ook zijn er in België vaak clubs met schimmige constructies en vreemde eigenaren. Zoals Roeselare, Standard en veel clubs aan de onderkant van de voetbalpyramide. Ik heb het idee dat België populair is bij voetbalzakenmannen die in ''grijs'' gebied hun geld verdienen.

11 september 2019 om 13:10

Elk ''schandaal'' wordt hier aangedikt, of het nou in Nederland, Belgie of elders plaatsvindt.

En dan een foto van Courtois gebruiken. Alsof die man er iets mee te maken heeft. On: vraag me af waar dit gaat eindigen. Dit zal alleen nog maar verder onderzoeken tot gevolg hebben.

11 september 2019 om 13:54

"Christophe Henrotay, zaakwaarnemer van onder anderen Thibaut Courtois"

11 september 2019 om 13:57

Precies! Heeft er dus helemaal niets mee te maken.

11 september 2019 om 14:05

Heb je nogal ruime definitie van "niets" op z'n minst had ie betere zakenwaarnemer moeten uitkiezen. Hij neemt toch zijn zaken waar?

11 september 2019 om 14:22

Dat hadden de spelers bij raiola ook moeten doen. Is ook zo corrupt als het maar kan zijn. Je kan zeggen hij zorgt voor het beste contract voor zijn spelers. Maar dat wil niet altijd zeggen dat de speler er gelukkig mee is.

Ik ben benieuwd of ik dit hier "mag" zeggen van de moderators, maar België is tegenwoordig een gespleten en bijna stuurloos land. Dit soort nieuws vanuit België zorgt bij mij dan ook totaal niet voor verbazing.

11 september 2019 om 13:59

Wat heeft Belgie of de Belgische bond hier vooralsnog mee te maken? Met alle respect, maar dat is wel erg kortzichtig.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

België

FIFA ranking: 1
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. SelsKeeper
T. AlderweireldVerdediger
D. BoyataVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

In de wandelgangen

Maandag 10 augustus
Chris David traint de komende tijd mee bij RKC Waalwijk. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren