KNVB tot spoed gemaand na gecanceld gesprek met Oranje-doelwit

Dinsdag, 10 september 2019 om

Er is de KNVB veel aan gelegen om snel in gesprek te gaan met Sergiño Dest, zo verzekert Erwin van de Looi dinsdagavond voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel van Jong Oranje met Cyprus. Dest maakte vorige week zijn officieuze debuut voor de A-ploeg van de Verenigde Staten, maar de KNVB heeft nog altijd hoop dat de verdediger van Ajax uiteindelijk opteert voor een interlandcarrière voor Nederland.

Dest maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico zijn debuut voor de Verenigde Staten (0-3 nederlaag). De rechtsback van Ajax werd geboren in Nederland en zou zodoende nog kunnen switchen naar Oranje. Van de Looi hoopt Dest spoedig te mogen verwelkomen bij Jong Oranje, maar erkent nog niet gesproken te hebben met de achttienjarige Ajacied, ondanks een poging.

De bondscoach van de Nederlandse beloften vertelt aan FOX Sports dat KNVB-directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma een gesprek met Dest zal regelen. "Ik heb in elk geval contact gehad met Sergiño. We zouden een gesprek hebben, maar helaas is dat niet doorgegaan, omdat hij wat klachten had en omdat hij zich bij Ajax moest melden. Vervolgens is hij naar Amerika gegaan. Maar het moet wel snel, denk ik. Dat lijkt me logisch, want ik oktober moeten we alweer spelen."

Analist Arnold Bruggink hoopt vooral dat Dest een keuze maakt met het hart. "Ik heb zoiets van: laat die jongens zelf beslissen. Ze moeten hun hart volgen. Als hij zich meer Amerikaans voelt dan Nederlands, dan moet hij voor Amerika gaan voetballen. Er zullen heel veel mensen zijn die hem beïnvloeden en zeggen: als je voor Nederland kiest, zou je makkelijker bij een grote club kunnen komen. Dat is wel zo, maar ik vind echt dat jongens met hun hart moeten kiezen."

Koeman over Ihattaren: 'Snap dat het een moeilijke keuze is'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door nicomitea)

Plan dan gelijk een gesprek met Pierie. Die is ook nog niet opgeroepen door Koeman en zo gaat het dan tegenwoordig - dan kiest die ook voor USA

10 september 2019 om 22:57

Laat ze allebei mooi voor de USA kiezen. Hebben ze toch nog een interland carrière. Wordt een beetje moe van landen die spelers gaan oproepen om ze maar vast te hebben. Zoals Marokko bij ihataren doet en zoals het geval zou zijn als Nederland nu bij een Dest zou doen en in het verleden bij yildirim heeft gedaan.

11 september 2019 om 09:47

Yildirim speelde mee met één oefeninterland. In de historische zwart/witte shirts, als statement tegen racisme. Yildirim had, net als Dest nu, daarna nog voor het andere land mogen en kunnen spelen.

Laat die jongen nu gewoon met rust. In Nederland schreeuwen we zo hard dat Ihattarren al voor Jong NL heeft gespeeld en het daardoor niet meer 'eerlijk' zou zijn als hij zou wisselen. Dus laat Dest gewoon voor VS uitkomen. Hij heeft zijn keuze gemaakt. Zelfde als Assensio in het verleden en in de toekomst Geubbels en Xavi Simons. Alhoewel die laatste wel voor NL zal kiezen normaal gezien.

10 september 2019 om 19:15

Asensio is gewoon een Spanjaard , Geubels een Fransman , Marcel Hirscher een Oostenrijker en Dest een Nederlander

10 september 2019 om 19:44

Hirscher benoem ik nergens. Maar juist allemaal goed inderdaad netzo als bv Ziyech en Kokcu ook gewoon Nederlanders zijn. Dest ook maar hij heeft z'n keuze al gemaakt. Ga er dan ook niet meer aan zitten trekken. Beetje hypocriet dit als we dit afzetten tegen de mening van bijna alle NLers in de kwestie Ihattarren

10 september 2019 om 20:16

Helemaal niet hypocriet, want net als Ihattaren en Kokcu is ook Dest hier(!) geboren en getogen. Dan is het niet vreemd dat mensen er iets van vinden als zo'n jongen toch voor een ander land speelt.

11 september 2019 om 00:05

Heb je daar bij bijvoorbeeld Veldwijk of jongens die voor Curaçao hebben gekozen ook zo'n moeite mee?

11 september 2019 om 09:11

Klopt sirius maar dat hebben mensen liever niet dat je dat zegt want "laat die jongens lekker kiezen" Eigenlijk zou er een regel.moeten komen dat het land waar je geboren bent, dat land het recht heeft.om je te claimen nationaal.

10 september 2019 om 19:34

Xavi Simons zal voor Spanje kiezen daar hij daar het grootste gedeelte van zijn leven woont en traint (nu PSG). Geloof dat hij dit zelf al gezegd heeft dat de keuze Spanje zal zijn (?).

10 september 2019 om 19:41

Hij speelt gewoon zijn wedstrijden voor Nederland. Hij zal voor NL kiezen. Anders had de meervoudig gouden bal winnaar wel voor Spanje gekozen, daar kan die echt wel terecht.

10 september 2019 om 19:50

Zodoende mijn ? want ik meen een interview te hebben gezien 2 maanden geleden waarin hij dit zelf zei. Zo ook dat hij in '16 of '17 had gezegd voor het NL uit te willen komen, misschien recente gesprek verkeerd begrepen.

10 september 2019 om 20:04

Die jongen heeft nog nergens gezegd wat hij gaat doen, maar het is sowieso eerst maar eens zien of die jongen wel zo goed is als z'n reputatie doet vermoeden. Verder moet die jongen lekker zelf weten wat hij doet, maar als hij uiteindelijk voor Spanje wil spelen, moet je 'm niet meer selecteren voor de vertegenwoordigde jeugdelftallen. Daar heeft zo'n jongen dan niets meer te zoeken.

10 september 2019 om 22:29

Als hij ooit goed genoeg wordt voor een oproep bedoel je dan waarschijnlijk te zeggen. Spanje is een A land, daar kom je niet zomaar even binnen in de selectie. Xavi is niet opgeroepen door Nederland en ook niet door Spanje dus hoeft niet te kiezen.

Veel succes Erwin ouwe visionair. Had eerder je werk gedaan waardoor je voor de zomer met deze speler om tafel had gezeten, omdat je er als Knvb een groot talent in zag. Nee, pas nadat hij een hele sterke voorbereiding heeft gedraaid en zich bij Ajax tussen de eerste 18 spelers heeft geknokt ondernemen jullie actie. Ik vind het 'not done' om nu hij al zijn debuut bij de VS gemaakt heeft nog proberen over te halen. Ze hebben jarenlang de kans gehad, want hij speelde hier gewoon, maar zagen er schijnbaar niks in. Prima, maar kom dan niet met halfslachtige pogingen als het te laat is.

10 september 2019 om 20:06

Waarom niet? Die jongen is geboren en getogen in Nederland en is schijnbaar na z'n ontwikkeling pas goed genoeg. Moet je die jongen dan vooraf selecteren op de hoop dat hij ooit goed wordt? Dan kunnen we iedereen wel gaan selecteren.

10 september 2019 om 20:20

Nee, je hoeft die jongen niet te selecteren voor jong Oranje als ie nog niet goed genoeg is. Echter hebben ze schijnbaar ook nooit aanleiding gezien om deze jongen op te roepen voor Oranje onder 20, onder 19, onder 17, onder 16, etc. Ik verwacht van de Knvb dat ze dit soort jongens op de radar hebben voordat ze doorbreken en dat eventuele gesprekken over uitkomen voor jeugdelftallen van Nederland al hebben plaatsgevonden. Dat is hier dus niet het geval. Nee, als we hem op studiosport zien, dan komt de Knvb een keer in actie om een afspraak in te plannen. Ik verwacht iets meer van mensen die dag en nacht met voetbal bezig zijn. Hij had dus al in beeld moeten zijn bij lagere jeugdelftallen, maar schijnbaar zat men weer te maffen in Zeist.

Jaren niet naar omgekeken en nu hij het Ajax goed doet moet het ineens wel. Begrijp me niet verkeerd wil graag de beste in het veld hebben bij NL elftal maar Dest zou gewoon voor USA moeten kiezen die wel al jaren vertrouwen tonen in die jongen.

10 september 2019 om 19:29

Daarmee wil ik niet zeggen dat hij al de beste keuze is.

10 september 2019 om 19:56

Schijnbaar heeft hij in die jaren geen indruk gemaakt. Ajacieden zeggen zelf ook dat niemand iets in die jongen zag tot nu. Dan ga je hem niet selecteren als er betere alternatieven zijn.

Hoop dat alle jongens het advies van Bruggink lezen. Doe lekker waar je jezelf het beste bij voelt. Al die mensen die zeggen dat je voor Nederland moet kiezen praten puur uit eigen belang. Als je niet goed genoeg had geweest als voetballer had je niemand erover gehoord.

10 september 2019 om 19:59

Ze overdrijven ook een beetje, het is ook niet zo dat ieder "top" land successen behaald aan de hand van een speler die ook voor NL had kunnen spelen. Als het van een speler zou moeten komen had Argentinië wel iets meer gewonnen. 😆

10 september 2019 om 20:12

Ik kan alleen voor mezelf spreken. Dat hoeft een ander niet voor mij te doen.

Waar maakt iedereen zich toch druk om. Hij is nota bene een back, niet bepaald de belangrijkste positie op het veld. Dat bleek wel tegen Duitsland waarin de backs aan beide kanten niet geweldig zijn. Het is graag of helemaal niet. Er zijn genoeg spelers die wel voor Oranje willen spelen (daarmee wil ik overigens niet insinueren dat Dest dat niet zou willen). Spelen voor Oranje moet een eer zijn, geen carriereplanning.

Dest moet gewoon lekker voor de USA kiezen. Jammer want hij heeft aardig potentie. Maar hij speelt al voor de jeugdelftallen van de USA gespeeld en hem al de kans gegeven daar te spelen. Nu hij het goed doet komt de KNVB ook om de hoek. Hij zou voor de USA moeten kiezen omdat de KNVB lang niet eens naar hem heeft gekeken. Verder mag de KNVB en alle andere verder ook rustig aan doen met al die kritiek enz met dat de "Marokkaanse" spelers voor Marokko kiezen, ze doen nu precies hetzelfde. Heel snel weg met dat hypocriete gedoe. De KNVB moet Dest eigenlijk gewoon laten. Pech gehad en voortaan spelers maar eerder de kans geven. En anders nooit meer klagen over spelers die de stap maken om voor hun andere land uit te komen.

10 september 2019 om 19:58

Hypocriet? Dest is geboren en getogen in Nederland net als die jongens met Marokkaanse roots. Exact dezelfde situatie dus. Mensen zullen het alleen beter van hem kunnen hebben (net als bij Mazraoui) omdat beiden niet in een vertegenwoordigd jeugdelftal hebben gespeeld in Nederland. Jammer en helaas, maar het heeft niets met hypocrisie te maken. Dan had je het voorbeeld Asensio aan moeten kaarten...

10 september 2019 om 20:06

Het is niet hetzelfde aangezien Dest nooit in een jong-team van Oranje heeft gespeeld en veel spelers die voor Marokko kiezen dat wel hebben gedaan. In het laatste geval vind ik het raar dat ze dan voor Marokko kiezen, net zoals ik het bij Dest raar zou vinden als hij voor Oranje zou kiezen.

10 september 2019 om 20:08

Ook niet iedereen. Mazraoui en Sofyan Amrabat hebben niet tot nauwelijks jeugdinterlands gespeeld. Mazraoui helemaal niet en Amrabat slechts 4 in Oranje -15. Amrabat kreeg ook de volle laag toen hij voor Marokko koos. Dat hoort dan bij Dest niet anders te gaan.

10 september 2019 om 20:18

Hoeft ook nog niet hypocriet te zijn, misschien heeft Mazraoui wel gedacht bij Marokko heb ik meer kans op spelen.. Kunnen kleine dingen zijn die dan worden uitgelegd met "ik voel meer voor dit land" Een international voor even of voor een lange tijd... Misschien heeft die bij Ajax wel iets in de jeugd gezien waarvan die dacht die speelt mij binnen x jaar uit het Nederlands elftal. En zo zijn er nog heel veel meer dingen te bedenken. Laat ze gewoon spelen waar ze willen en klaar.

Dest heeft in de vertegenwoordigende elftallen van de VS gespeeld. Ik vind het een beetje hypocriet om hem nu over te halen om voor NL te gaan spelen. Spelers die voor de vertegenwoordigende elftallen van NL spelen en dan voor een ander land kiezen, daar word wat van gevonden. Dat doe ik tot op bepaalde hoogte ook. Laat Dest lekker international voor de VS zijn. Als we niet eens een rechtsachter op kunnen leiden dan is het droef gesteld met ons voetbal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 16
2208 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

4 fans
Coach, 47 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 18 september
Liverpool lette dinsdagavond nadrukkelijk op de verrichtingen van Fabián Ruiz in zijn onderlinge duel met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren