Barcelona-revelatie hakt knoopt door en stelt Portugal teleur

Maandag, 9 september 2019 om

Ansu Fati schreef onlangs geschiedenis met zijn debuut voor Barcelona. De aanvaller werd met zijn 16 jaar en 300 dagen de op een na jongste debutant in het eerste elftal van de Catalanen. Het jonge talent werd in Guinee-Bissau geboren en kan daardoor ook voor de nationale ploeg van Portugal uitkomen. Beide landen grijpen echter mis, daar Fati voor Spanje uit wil komen.

Omdat het geboorteland van Fati een voormalig kolonie van Portugal is, zou hij voor een interlandloopbaan bij de Nations League-winnaar kunnen gaan. Tegenover Sport maakt hij aan alle onzekerheid een einde. “Ik wil voor Spanje spelen”, zo laat hij weten. Via Barcelona is de voorkeur van het talent doorgespeeld naar de Spaanse voetbalbond.

Fati moet nog wel even wachten voordat hij in actie kan komen namens Spanje. Hij beschikt namelijk nog niet over een Spaans paspoort. Wanneer het papierwerk op tijd is afgerond, zou hij met Spanje Onder-17 mee naar het WK in Brazilië kunnen. Het mondiale eindtoernooi gaat op 26 oktober van start.

Barcelona-trainer Ernesto Valverde is onder de indruk van de kwaliteiten van Fati en voorspelt hem een mooie toekomst. “Het klopt dat hij heel jong is. Maar we hebben dingen gezien die ons kunnen helpen in bepaalde situaties. Hij heeft veel zelfvertrouwen, hij is snel en zijn capaciteiten zijn veelbelovend. Als we bij oudere spelers niet naar hun leeftijd moeten kijken, moeten we dat bij jongelingen ook niet doen”, zo zei de coach na zijn debuut.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door arsenal-gunner)

Heeft groot gelijk. Zolang de regelgeving dergelijke zaken toestaat, moet men deze tenvolle gebruiken. Succes!

Gaan ze het landenvoetbal nu ook al slopen?

9 september 2019 om 10:52

Woont sinds zijn 6e in Spanje. Dat hij nog geen Spaanse paspoort heeft is omdat daar de regels zo zijn dat je er 10 jaar moet wonen voordat je in aanmerking komt. Natuurlijk gelden er uitzonderingen, maar kennelijk was hij geen vluchteling want dan kon hij het al na 5 jaar aanvragen.als er een speler vanaf zijn 6e hier speelt in Nederland en daarna voor Oranje wil uitkomen dan kijkt men daar ook niet raar van op. Wij hebben bijvoorbeeld ook Jonathan de Guzman genaturaliseerd die in Nederland vanaf zijn 12e bij Feyenoord kwam, alhoewel ik eerlijk moet toegeven dat daar wel de nodige kritiek op was.

9 september 2019 om 10:56

Ik zou juist trots zijn dat het Nederlands elftal bekend stond 20/30 jaar geleden om zijn multi-culti elftal samen met Frankrijk. Laat een jongen lekker voetballen voor het land waar hij van houd als dit mogelijk is.

9 september 2019 om 11:11

Wat maakt je dan precies trots? Mij maakt het hoogstpersoonlijk geen fluit wat wat iemands zijn achtergrond is, zolang het maar een Nederlander is. En multicultureelteam moet toch niet het doel zijn? Zelfde als die vent van de volkskrant, die een even niet benoemen dat het Nederlands elftal nog nooit zo divers is geweest, wat voegt dat bekronen precies toe?

9 september 2019 om 12:29

Helemaal met je eens kleinegeneraa7. Die Willem Vissers kickt er in mijn ogen op om het op te nemen voor minderheden. Hij is ook op geforceerde wijze een voorvechter van het vrouwenvoetbal. Lijkt me een aardige man, maar ik vind het een enorme moraalridder. Zo'n zelfbenoemde voetbalromanticus, zweverig als het maar zijn kan. Door diversiteit zo groot te maken, maakt hij het juist een issue. Als hij het niet benoemt, is het pas vanzelfsprekend. En dat mogelijke diversiteit vanzelfsprekend is, maakt het pas echt normaal. Willem Vissers wil de lieverd uithangen die alles mooi vindt. Prima, maar ik vind het geforceerd. Diversiteit is al lang normaal in Nederland. Daar hoeven we niet trots op te zijn, want zo hoort het.

Ligt het nou aan mij, of is deze jongen echt uit het niets gekomen? Had tot afgelopen zomer nog niks van zijn talent gehoord. Ben wel erg benieuwd naar hem. Wat Barcelona fans hier aanwezig die me wat meer over hem kunnen vertellen? Is hij voornamelijk fysiek sterk voor z'n leeftijd? Of kan dit de komende jaren wel eens een uitdager worden voor Mbappe en Vinicius jr. voor beste voetballer

9 september 2019 om 10:45

Heel die vinicius heeft nog vrij weinig laten zien toch? Schaar hem momenteel nog als type talent Alexandre Pato: kan nog alle kanten op. Mbappe is van een andere orde

9 september 2019 om 10:53

Mbappe is zeker veel verder. Maar kon even op niemand anders komen van onder de 20 die het hem moeilijk zou kunnen maken.is verder ook niet echt m'n punt. Ben meer benieuwd naar die Ansu Fati

9 september 2019 om 10:55

Havertz, Joao Felix en dan heb je nog Sancho, ik kan je niet vertellen over Ansu maar ik zal wel even onderzoek doen nu. Ik kom bij je terug!

9 september 2019 om 19:23

@acepluto, al wat gevonden?

9 september 2019 om 10:54

Vinicius mag niet eens in 1 zin met Mbappé genoemd worden. Is niet eens de speler met meeste potentie van Madrid, niet eens Brazilië. Overigens wel mee eens, die Ansu Fati komt echt uit het niets, kijk bijvoorbeeld hoe hij ook nog nooit voor een nationaal team heeft gespeeld.

9 september 2019 om 11:31

Deze jongen heeft natuurlijk veel geluk gehad met de vele blussures. Maar soms heb je geluk nodig. Vanaf het moment dat hij kans heeft gekregen laat ie mooie dingen zien. Hij is snel, technisch heel goed en durft gewoon lekker acties te maken. Durf alleen niet te zeggen dat et een mbappe wordt. Hij is pas 16 maar probeer maar straks er tussen te komen als messi suarez en dembele terug zijn

9 september 2019 om 12:09

Hij komt inderdaad uit het niets. Normaal gesproken spelen de talenten die in aanmerking komen voor het eerste, in Barcelona B. Fati heeft Barcelona B overgeslagen (heeft er niet voor gespeeld). De hype bij hem voorafgaand was minder groot dan bij bijvoorbeeld Puig, Adel Ruiz of Alena.

9 september 2019 om 12:23

Ik denk niet dat het aan jou ligt. Er zijn immers weinig mensen die talenten van jeugdelftalen kennen. Daarnaast heeft hij nog niet eens zijn debuut gemaakt voor Barca B, zover ik weet. Hij heeft dagen voor zijn debuut zijn eerste profcontract getekend.ik heb hem best vaak in actie gezien. Hij is snel, technisch en sterk voor zijn leeftijd. Hij staat bekend als een van de grootste talenten uit La Masia momenteel. Ik kon zelf niet wachten op zijn debuut voor Barca B, maar zaterdag kwam eerder dan vrijdag; hij maakte eerst zijn debuut voor hoofdelftal! Zoals ik al eerder heb gezegd, vind ik Fati een veel groter talent dan Xavi Simons van zijn generatie. Tijd zal leren hoe ver hij komt, Xavi Simons is iig weg.

9 september 2019 om 16:40

Vinicius is niks meer dan een gehypte speler die een leuk trucje kan maar dat is het ook wel weer eigenlijk

Ik vind het belachelijk dat je voor portugal mag uitkomen als je in guinnee-bissou geboren bent omdat het een oude colonie was. Dan zou bijna heel de wereld voor europa hun interlands kunnen spelen. Wat is hier de reden achter dat het in dit geval zou mogen?

9 september 2019 om 12:09

Vond het ook apart maar heb zitten zoeken en het blijkt dat iedereen die in Guinnee-Bissou is geboren automatisch recht heeft op een Portugese paspoort. Waarschijnlijk heeft Ansu Fati die dus allang al opgeëist.

9 september 2019 om 12:36

Uhm dit is net als Curacao en Nederland. Iedereen die op Curacao is geboren, krijgt een Nederlands paspoort. Nederland, Aruba, Curacao en Sint Maarten zijn gelijkwaardige onderdelen van het Koninkrijk der Nederlanden

9 september 2019 om 13:26

Snap je punt niet echt. Dit is meer een soort Suriname verhaal aangezien Guinnee-Bissou een onafhankelijke land is en niet zoals Aruba etc een onderdeel van een ander land is. Dus ja dan is het opmerkelijk dat je recht hebt op een Portugees passpoort.

9 september 2019 om 15:20

Aruba enzo zijn dus geen onderdeel van een ander land. Ze zijn onderdeel van een koninkrijk, waar ze dus wel allemaal onafhankelijk als eiland/land in zijn. Nou weet ik niet hoe het precies bij Guinee-Bissau in elkaar zit, maar kan zijn dat het daar dus ook anders is verankerd in de statuten etc. Anders is dus niet belachelijk!

9 september 2019 om 20:20

Ahh ja koninkrijk natuurlijk. Volgens mij is Guinnee-Bissou alleen een oud kolonie toch? Aangezien Portugal geen koninkrijk heeft. Daarom vond ik het meer vergelijkbaar met Suriname dan met Aruba etc en als ik het goed heb krijgt niet iedereen in Suriname een Nederlands paspoort. Ik snap niet echt wat je eigenlijk duidelijk probeert te maken. Heb ook nooit gezegd dat het belachelijk is maar vond het gewoon apart.

9 september 2019 om 12:37

Suriname is eveneens een onafhankelijk land en geen kolonie meer van Nederland. Toch mogen die spelers ook voor Nederland uitkomen, puur en alleen wegens een samenwerkingsverband tussen de landen. Verder hebben ze niets meer met elkaar. Echter weet ik zeker dat je dit niet belachelijk vind.

9 september 2019 om 12:43

Met Suriname ligt het toch wel wat anders toch? Of zie ik het verkeerd? Volgens mij heb je of een Nederlandse of een Surinaamse paspoort toch?

9 september 2019 om 12:50

Weet jij dat zeker? Tuurlijk is dat belachelijk, het is toch een ander land. Waarom zou je automatich een paspoort van land x krijgen als je geboren bent in land y? Ik vind het maar raar. Of is dit een regeling om de gekoloniseerde landen te compenseren ofzo?

9 september 2019 om 15:07

Dat zijn naar mijn weten allemaal jongens die geboren zijn in Nederland en gewoon de Nederlandse nationaliteit hebben. Surinamers die daar geboren en getogen zijn kunnen nu niet zomaar ineens voor Nederland uitkomen naar mijn weten.

Revelatie is wel lichtelijk overdreven. Vooralsnog zie je in alles dat die jongen nog lang niet klaar is voor Barcelona. Hij is dan ook nog maar 16 jaar, dus dat is uiteraard geen schande. Dan moet je al snel Messi heten.

Romanempire010 als je ergens totaal niet van op de hoogte bent zeg dan niets. De Surinaamse jongensdie voor Nederland uitkomen hebben een Nederlands paspoort en verder niets. En hebben nooit een ander paspoort gehad.ik weet niet over welk samenwerkingsverband jij het hebt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Portugal

FIFA ranking: 7
185 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Rui SilvaKeeper
Nélson SemedoVerdediger
João CanceloVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Portugal.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Portugal.

In de wandelgangen

Zaterdag 26 september
Atlético Madrid heeft Edinson Cavani een éénjarig contract aangeboden, met de optie op een tweede seizoen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren