AZ wacht in spanning op Servische wanhoopspoging in Nyon

Zondag, 8 september 2019 om

Partizan Belgrado hoopt op donderdag 19 september supporters te mogen verwelkomen voor de Europa League-wedstrijd tegen AZ. De huidige nummer drie van Servië moet eigenlijk nog een thuiswedstrijd zonder publiek spelen, maar stuurt maandag een delegatie naar het hoofdkantoor van de UEFA in Nyon in een poging daar verandering in te brengen.

Een maand geleden werd Partizan door de UEFA bestraft voor wangedrag van supporters in de derde Europa League-voorronde tegen Yeni Malatyaspor. Mitchell Donald, wisselspeler van de bezoekers én ex-speler van rivaal Rode Ster Belgrado, werd een 'kutzigeuner' genoemd. De UEFA interpreteerde dat als een racistische uiting. Bovendien droegen supporters een Keltisch kruis, dat omarmd is door sommige extreemrechtse en racistische groeperingen. Het leidde ertoe dat Partizan de eerstvolgende twee thuiswedstrijden in Europees verband zonder publiek moest afwerken.

Het Partizan Stadion in Belgrado bleef daardoor gesloten in de play-offronde van de Europa League, toen de club het opnam tegen Molde FK (2-1 zege). De disciplinaire commissie van de UEFA heeft duidelijk aangegeven dat de sanctie geldt voor twee wedstrijden, maar Partizan heeft beroep aangetekend en heeft van de Europese bond toestemming gekregen voor een gesprek in Nyon. Advocaten van de club gaan maandag naar Zwitserland in de hoop dat de UEFA de strafduur naar beneden bijstelt.

De Servische media geven de wanhoopspoging weinig kans van slagen. Espreso schrijft dat met name de uitingen aan het adres van Donald 'waarschijnlijk' als onvergeeflijk worden gezien door de UEFA. Overigens kreeg de club ook een boete van 24.250 euro, omdat er tijdens het duel met Yeni Malatyaspor objecten en vuurwerk op het veld werden gegooid, terwijl ook de trappen geblokkeerd werden door supporters. Het is voorlopig nog niet duidelijk of supporters van AZ op 19 september aanwezig kunnen zijn in Belgrado.


Poll

Gaat AZ de groepsfase van de Europa League overleven, denk je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door dennisvan leeuwen)

Laat ik voorop stellen dat ik, net als elk ander weldenkend mens, alle vormen van racisme afkeur.maar mogen die gasten geen Keltische kruizen meer dragen? Waarom in godsnaam niet? Dat stamt uit een tijd ver voor ons en heeft destijds nooit enige racistische waarde gehad. En het woord kutzigeuner? Smakeloos, maar racistisch? I think not. Als dit de gronden zijn, moet deze straf worden teruggedraaid.

8 september 2019 om 18:27

Huh, je bent tegen racisme, maar je vind dat mensen wel zich onder racistische symbolen (die intentie) te groeperen en mensen op basis van ras of groepering te beledigen. Vind het woord racistisch uberhaupt altijd wat subjectief overkomen. Het heeft een negatieve annotatie dus niemand zal zich er als een idetificeren. Ik vind het goed dat ze hard zijn tegen extreemrechtse bewegingen. Het voetbal moet gaan uitlaatplek worden voor deze mensen.

8 september 2019 om 18:35

Dat een symbool door racistische groepen wordt gebruikt maakt het symbool zelf nog niet racistisch natuurlijk, goed voorbeeld hiervan is de swastika. Al is het in deze situatie natuurlijk wel 99% zeker dat het een stelletje extreemrechtse idioten waren en geen Ierse christenen.

8 september 2019 om 20:55

Nee dat zal het ook niet zijn. Net als de ongeveer de hele wereld buiten de miljoenen Buddhisten in Zuidoost Azie, heel goed begrijpt dat een swastiska tegenwoordig niks meer met vreden te maken heeft.

8 september 2019 om 21:09

Je vergeet ook nog honderden miljoenen aan Hindu's. Hoe wij het in Europa zien betekent niet dat de hele wereld het zo ziet. In die delen van de wereld heeft het alles met vrede te maken.

8 september 2019 om 21:18

Mitchell Donald lijkt me nou ook niet bepaald een zigeuner. Wel eentje in de categorie "voetbalt hij ook nog" overigens.

9 september 2019 om 01:21

Hakenkruizen zijn ook veel ouder dan de nazi's, dus maar toestaan?

Een zwarte speler uitschelden voor zigeuner vind ik toch wel origineel, ik had andere termen verwacht. Daarnaast is Donald natuurlijk een ex speler van Rode Ster, wat de reden wel zal zijn dat ze het op hem gemunt hadden.

8 september 2019 om 19:19

Haha dus dat. Ik, als donkere hindoestaanse surinamer, zat me al af te vragen hoe ik zou reageren als iemand mij een "kutzigeuner" zou naroepen. Zou echt vooral verbazend en met veel vraagtekens terugkijken. Als ze Donald met andere woorden hadden benaderd (zal maar niks letterlijk uittypen anders krijg je hier ook nog een ban), had ik de uitspraken nog enigzins kunnen plaatsen (de relatie met huidskleur, uiteraard afkeurend naar racisme). Zn club-verleden zal inderdaad de voornaamste reden van schelden zijn geweest, geen idee of Rode Ster ergens gelieerd is aan zigeuners btw

8 september 2019 om 21:03

@ampie, nou ik zou dus gewoon denken dat ie iemand anders bedoelde die in mijn buurt staat.

8 september 2019 om 21:52

Uiteraard keur ik het allemaal af, maar “kutzigeuner” verwijst waarschijnlijk naar zijn verleden bij Rode Ster. Sommige supporters van Partizan noemen de spelers en fans van Rode ster zo. (Vergelijkbaar met kakkerlakken/Feyenoord)

Boetes geven voor de trappen niet vrijlaten, dan moet de Uefa zelf wat mensen daar zetten om de supporters tijdens de wedstrijd dat te verbieden maar dat doen ze niet he. Racism is slecht maar iemand uitschelden of spreekkoren zoals "k*t zigeuner" getuigen van slechte smaak en er zit discriminatie element in. Feyenoord kreeg hoge boete voor een grote gele banana.... die opgeblazen naast het veld stond…de Uefa moet dan ook maar eens de Italiaanse competities gaan beboeten of uitsluiten van Europees voetbal want daar Is racisme op de tribunes veel voorkomend.

8 september 2019 om 20:17

Leuk verhaal, echter de Uefa maakt de regels en de clubs moeten ervoor zorgen dat die (in het stadion) opgevolgd worden. Beetje knullig van je om dan te zeggen dat "de Uefa zelf wat mensen daar zetten om de supporters tijdens de wedstrijd dat te verbieden maar dat doen ze niet he"of je het nu racisme of discriminatie noemt is in dit geval voor mij eender; dit soort trieste uitlatingen horen niet in een stadion thuis en moeten/mogen hard aangepakt worden. Daarbij is het niet de eerste keer dat die licht ontvlambare Serviers zich zo gedragen..

8 september 2019 om 21:27

Waar ligt de grens? Mag een Feyenoorder "kutjoden" roepen? Mag je "kutfeyenoorder" roepen? Of "kutduitser"?

8 september 2019 om 21:34

Je mag bij jezelf te raden gaan als je jezelf af moet vragen waar de grens ligt. Ieder normaal denkend mens zou dat toch moeten weten...

Hopelijk toestaan!! Ik wil namelijk ook naar Belgrado.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Partizan Belgrado


30 fans
Actuele wedstrijden

Nederland
3 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 november
Clubs die Zlatan Ibrahimovic willen vastleggen, moeten voldoen aan stevige salariseisen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren