Bayern München presenteert ongekende recordomzet en miljoenenwinst

Woensdag, 4 september 2019 om

Bayern München heeft afgelopen seizoen voor de vierde keer op rij een recordomzet geboekt, met deze keer 750 miljoen euro als eindresultaat, zo heeft de Duitse grootmacht woensdag wereldkundig gemaakt. Het is een stijging van veertien procent ten opzichte van de jaargang 2017/18, toen de omzet ruim 657 miljoen euro bedroeg. Daarnaast is er een nettowinst geboekt van 52,5 miljoen euro, terwijl dat bedrag een jaar eerder nog op 29,5 miljoen euro lag.

Bayern kwam woensdag met meer goed nieuws op de proppen, want het eigen vermogen steeg afgelopen seizoen naar ruim 497 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat over het afgelopen boekjaar bedroeg 146 miljoen euro, waarin overigens geen rekening is gehouden met transferuitgaven. Had Bayern deze uitgaven wel meegenomen in de cijfers, dan was er nog steeds een winst van ruim 75 miljoen euro gemaakt. Na aftrek van belasting kwam de nettowinst deze keer uit op 52,5 miljoen euro, een stijging van maar liefst 78 procent.

Bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge is erg tevreden met de cijfers die woensdag zijn gepresenteerd door de regerend landskampioen uit München. “Zowel de omzet als de winst is tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Bayern staat er momenteel uitstekend voor, zowel in sportief als financieel opzicht.” Rummenigge wordt overigens op 1 januari 2020 opgevolgd door Oliver Kahn, die nu al deel uitmaakt van het clubbestuur. President Uli Hoeness geeft op termijn het stokje over aan Herbert Hainer.

Bayern is een van de weinige topclubs in Europa zonder schulden, terwijl de Allianz Arena zestien jaar eerder dan voorzien in zijn geheel is afbetaald. De kerngezonde financiële situatie vertaalt zich ook in het transferbeleid van der Rekordmeister, want in de afgelopen transferperiode werd maar liefst tachtig miljoen euro neergelegd voor de van Atlético Madrid afkomstige Lucas Hernández.


Poll

Zie jij Bayern München ook als modelclub?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door sirius)

Echt een voorbeeldclub hoe je een topploeg kan zijn zonder sjeiks. Respect.

4 september 2019 om 13:07

Maakt dat uit of het geld van seijks komt of een of andere westerse miljardair?

4 september 2019 om 13:12

En welke westerse miljardair investeerd volgens jouw in Bayern?

4 september 2019 om 13:31

Audi, Adidas, Allianz....miljardenbedrijven.

4 september 2019 om 13:35

Er zit natuurlijk een flink verschil tussen bedrijven die betalen voor exposure of een Sjeik/ westerse miljardair.

4 september 2019 om 13:50

Als je de financiële historie van Bayern bekijkt dan zal je merken dat er niet altijd veel verschil in een particuliere geldschieter zit of een mega concern. Normaliter is het inderdaad een flink verschil.

4 september 2019 om 14:01

De sjeiks steken ook geld in PSG en City voor de exposure - .hoe meer zakelijke en vriendschappelijke banden met het westen, hoe groter de kans op hulp als deze kleine landjes in de mangel worden genomen door hun grote buren.

4 september 2019 om 14:07

Lijkt me zeer sterk dat dit de reden is. Er zullen veel betere manieren zijn dan clubs te kopen en daar miljarden in te pompen. Welke zakelijk en vriendschappelijke banden creã«er je dan die je te hulp zouden schieten?

4 september 2019 om 14:48

Serieus? Er worden constant politici uitgenodigd in de PSG en City skyboxes, voetbal is een enorm belangrijke diplomatieke tool van die landen.

4 september 2019 om 14:55

Het is natuurlijk complete onzin om te stellen dat dit alleen mogelijk is door een club te kopen en daar miljarden in te stoppen. Dat had ook prima gekund door een skybox te nemen bij een willekeurige andere topclub en daar politici uit te nodigen.

Dat had geen miljarden hoeven te kosten.

4 september 2019 om 14:57

Oke dan investeren de sjeiks ook niet in PSG of City maar wel Emirates en Qatar airways...

4 september 2019 om 15:22

@Hangover: Dat zijn sponsoren, geen investeerders. Daar zit best een groot verschil tussen. Een sponsor koopt publiciteit van een bedrijf, een investeerder koopt het bedrijf zelf en wordt (deels) eigenaar. Als eigenaar ben je natuurlijk helemaal vrij om geld in je eigen bedrijf te pompen, want je deelt tenslotte ook mee in de financiele winst die je ermee boekt. Financiele winst waar een sponsor overigens nooit iets van terugziet.

4 september 2019 om 16:39

Ook niet zo gek in de rijkste regio in het economisch belangrijkste land van Europa. Bedrijven als Allianz, Audi en Adidas willen maar al te graag geassocieerd worden met een club als Bayern.

4 september 2019 om 13:09

Bayern en Ajax dat zijn qua dit betreft wel echt de beste clubs van Europa. Ajax moet alleen nog even de Arena kopen.

4 september 2019 om 13:46

Alleen Bayern is een top 5 club, misschien wel top 3. Ajax is niet eens top 10.

4 september 2019 om 14:02

De prijzen historie maakt uiteindelijk een topclub. Ajax heeft met 3x Europa cup 1 en 1 x CL juist een dikke vette positie binnen de top 10. Ik zie eerder Ajax als topclub dan bijv. een PSG. Een top elftal maakt nog grrn topclub. Maar goed zo zie je maar, meningen verschillen.

4 september 2019 om 14:30

Psg is zelfs nog nooit in de halve finale van de CL te zien geweest, sinds de overname.

4 september 2019 om 16:42

@Das-Phantom
Zeer discutabel om uitsluitend naar deze factor te kijken. Nottingham Forrest wat een wereldclub! Of gaan we lokale prijzen zwaar meetellen? Olympiakos, Celtic, Rangere, Saint-Ettiene, Anderlecht! Wat een super topclubs zijn dat zeg 😏

Van alle vage discussies binnen de voetbalwereld is de definitie van een topclub de aller vaagste! Hoe zwaar tel je succes van lang geleden nog steeds mee? Hoe belangrijk is de financiele geschiedenis, de legendes die er gespeeld, de grootte van het stadion, de naamsbekendheid over de hele wereld? Zeg het maar!

4 september 2019 om 19:45

@Das-Phantom

Met een dergelijk criterium kunnen we genoeg clubs hoger inschatten dan ze werkelijk zijn. Meningen verschillen, maar feiten zijn constant. Ajax is geen Europese topclub.

4 september 2019 om 21:13

Een Man City fan die het "zeer discutabel" vindt wat de definitie van een topclub is zodra een soortgelijk clubje als dat van hem, PSG in dit geval, niet als topclub wordt gezien. Wat een complete verassing.

4 september 2019 om 14:20

En alsnog is er 15 procent die Bayern niet als modelclub zien... bizar! Geen schulden, stadion afbetaald, prima eigen vermogen en winstgevend. Wat kan je nog meer van een club verwachten?

4 september 2019 om 15:35

En daarnaast steevast een hoop Duitsers in de kern, wat op zich ook al heel knap is. Zeker als je dit vergelijkt met bv. de meeste PL - ploegen, waar er nauwelijks een Engelsman in de basis staat. De eeuwige discussie dat Bayern steevast de (rechtstreekse) concurrentie verzwakt in de Bundesliga, begrijp ik dan ook niet. ELKE topclub in ELKE competitie verzwakt steevast zijn concurrenten. Ik vind het net mooi dat Bayern in eerste instantie steeds probeert om Duitse jongens te kopen i.p.v. steevast de buitenlandse markten op te gaan. Ze versterken de Duitse competitie ( wat betalen ze stevige transfersommen voor Duitse spelers, waardoor die hun clubs ook een mooi transferbudget genereren) en daarnaast zorgen ze voor herkenbaar team jegens de supporters. Het is toch altijd leuk voor supporters dat er altijd minstens een 5-6 tal Duitse jongens op het veld staan. Net zoals er bij Ajax meestal 4-6 NL jongens bij de eerste elf staan! Chapeau voor deze clubs!

Het bedrag is wel inclusief transfers. Zonder zal het bedrag zo rond de 665 miljoen liggen. Alsnog een stijging van 40 miljoen ten opzicht van het jaar ervoor. Van 16/17 naar seizoen 17/18 was het ook al circa 40 miljoen gestegen.

4 september 2019 om 18:20

Op de dag van de algemene vergadering in november kunnen we dan de details zien van de omzet en de kostenposten.
De omzet had meer geweest indien de campagne van de Champions League beter zou zijn geweest.
Bovendien moest Bayern ook evenveel tv-geld krijgen als de grootmachten en minder solidair zijn met andere Duitse clubs, dan zou de omzet tegen de 900 miljoen bedragen.
Naar mijn mening is de omzetstijging vooral te wijten aan de toenemende internationalisering.

En dan te bedenken dat je afgelopen seizoen nog relatief vroeg uit de CL bent gegaan. Anders zouden de inkomsten nog hoger zijn.

4 september 2019 om 13:25

Tegen de uiteindelijke winnaar.... James was het net niet, Robben , Ribéry en Coman veel geblesseerd. Ze hebben nu goede breedte aankopen gedaan met Cuisance, Perisic en Pavard. Coutinho was een meesterzet omdat hij een meerwaarde heeft op 10. Veel creatiever en omvoorspelbaarder dan James of Mueller op 10. Bayern....ben geen fan maar wel bewondering voor de zakelijke bedrijfsvoering en de professionaliteit. Als die BMW deal van 800€ miljoen was geslaagd was Bayern in staat om Europa te heersen de komende 10 jaar. Volgend jaar eerst Havertz en Sané binnenhengelen.

4 september 2019 om 15:30

Niet vergeten, werner gaat ook voor een prikkie van 30M richting bayern hé!

Vijftig miljoen netto winst is leuk voor de boeken, maar je hebt er als club helemaal niks aan. Meer winst betekent alleen dat je meer aan belasting kwijt bent, en wat je extra aan belasting kwijt bent, dat ben je voor altijd kwijt. Winst zo laag mogelijk houden door middel van investeringen (dus vaak ook transfers bij voetbal) en aflossing van schulden is wat je wilt bereiken.

Mensen zeiken vaak op Bayern, maar zij hebben die hegemonie wel voor elkaar gekregen met goed beleid in plaats van door centjes te ontvangen van een schimmige miljardair.

622 stemmen waarvan 12% durft te zeggen dat Bayern geenmodel club is??!!! Ik ben geen Bayern fan of zo en dat ze toppers wegkapen bij directe concurrenten vind ik ook niet altijd even chique, maar het is toch van ongekende klasse dat ze in Europa gewoon serieus genomen moeten worden door elke tegenstander zonder dezelfde exorbitante uitgaven te doen. Wanneer ze wel grote uitgaven doen of hoge salarissen betalen doen ze dat tenminste wel met een positieve bankrekening. Kan een “nee” stemmer mij uitleggen waarom Bayern geen “modelclub” is?

4 september 2019 om 18:27

Grote transferuitgave is relatief te bekijken. Een lening om een transfer te financieren gaat nog omdat een speler lang mee gaat. Bayern mag deze stap gerust zetten als de marktwaardes verder exploderen. Een speler kopen komt neer op een investering. Deze som geld is o.a. terug te verdienen via merchandising en sportieve successen.
Ik ga wel akkoord dat andere topteams het minder goed tot slecht aanpakken inzake salariskosten, commissies aan makelaars en kortetermoijnschulden bij banken en andere clubs. Het is ieen vicieuze cirkel om geldtekorten via bijkomende leningen te dekken.
Als ik mij niet vergis heeft FC Barcelona nog altijd gigantische salariskosten die minstens 70% van de omzet vertegenwoordigen exclusief omzet uit spelersverkopen. Bij Bayern ligt dit rond de 50%.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. MüllerAanvaller21
L. SanéAanvaller21
J. ZirkzeeAanvaller20
M. TillmanAanvaller00
M. NeuerKeeper20
A. NübelKeeper00
S. UlreichKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

In de wandelgangen

Zondag 27 september
Sheffield United wil vooralsnog niet voldoen aan de vraagprijs van de begeerde Rhian Brewster. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren