‘Mankementen’ in beleid Marc Overmars: ‘Voor veel geld gekomen en weer weg’

Zondag, 1 september 2019 om

Marc Overmars is sinds 2013 verantwoordelijk voor het technisch beleid van Ajax. Het gedegen transferbeleid van de voormalig Oranje-international is een van de pijlers van het succes van de Amsterdamse club, waar niet meer met een salarisplafond wordt gewerkt. Belangrijke voetballers werden met een fikse salarisverhoging langer op de loonlijst gezet.

“Als je zo'n mooi seizoen in de Champions League hebt meegemaakt, dan wil je daar blijven. En daar moet je geld voor uittrekken. Dat hebben ze dus goed gedaan”, vertelt sportjournalist Dick Sintenie, die Ajax voor Het Parool op de voet volgt, aan de NOS. De afgelopen transferperiode kwam er ruim tweehonderd miljoen euro binnen bij Ajax, terwijl Overmars ruim 57 miljoen euro investeerde in nieuwe spelers. “Doordat er zulke grote bedragen zijn binnengekomen, valt een miskoop van acht miljoen euro minder op”, doelt Sintenie onder anderen op Lisandro Magallán en Hassane Bandé.

Daar krijgt Overmars echter weinig kritiek op. “De prestaties zijn ook zo geweldig geweest. Dat straalt op iedereen af, ook op Overmars. Terecht ook, want dat heeft-ie toch mooi voor elkaar gekregen”, legt Sintenie uit. “Als technische baas van de club moet je er wel voor zorgen dat er een bepaalde continuïteit in blijft zitten. Dat heeft-ie geprobeerd, met het binnenboord houden van de grote spelers. Dat vind ik heel knap, al zie je ook wel bepaalde mankementen in het beleid."

Sintenie doelt niet alleen op Magallán maar ook op Perr Schuurs. “Die twee zijn gehaald voor de opvolging van De Ligt. Eigenlijk hebben ze daar Edson Álvarez ook nog eens voor bijgehaald. Die is gescout als centrale verdediger. Dat zijn er dus drie, waar heel veel geld voor is betaald.” Hij wijst erop dat Joël Veltman afgelopen woensdag tegen APOEL Nicosia op die positie stond. De verdediger mocht enkele maanden geleden nog vertrekken, maar ondertekende donderdag een nieuw contract.

“De rechtsbackpositie is hetzelfde verhaal. Luis Orejuela is gekomen. Alweer weg. Rasmus Kristensen is gekomen voor veel geld. Alweer weg. En eigenlijk moet Veltman daar ook staan. Dus de man die eigenlijk weg mocht, is op twee posities min of meer onmisbaar.” Overmars kan echter leunen op resultaten en prijzen. “Hij heeft het gelijk aan zijn zijde gekregen”, stelt Edwin Mulder, voormalig voorzitter van Go Ahead Eagles. Hij werkte in Deventer bijna vijf jaar samen met Overmars. “Het gaat sportief en financieel goed, dus ze laten Marc zijn gang gaan. Iedereen heeft weleens een miskoop. Dat zijn slechts statistieken. Als je ergens in investeert en je kan het betalen, is het niet erg. Zijn transferbalans is heel erg positief uitgevallen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in hé. We hebben een overvloed aan verdedigers en aanvallers, danwel niet van de zelfde kwaliteit. Bij sommige was dan ook snel de vraag of ze wel nodig waren...

1 september 2019 om 10:09

Real Madrid kocht gouden bal winnaar Kaka die veelal op de bank zat. De twee keer beste speler premier league (Bale) is geen meerwaarde. Barcelona kocht Coutinho en Dembele die niet opleveren wat zou moeten. Iedere club heeft miskopen, gaat erom dat de balans positief door slaat. En gezien de inkomsten, begroting, prijzen en huidige selectie wint Overmars

1 september 2019 om 11:08

Hoe kan je Magallan enzo nou vergelijken met Bale? Toen ze die kochten snakten ze naar hun decima en nou hebben ze 4 keer de CL gewonnen en heeft Bale in meerdere finales gescoord. Die hoort toch niet in een rijtje Coutinho/Dembele/Kaka?

1 september 2019 om 11:20

Hij bedoelt er alleen mee dat alle clubs verkeerde aankopen doen. De vergelijking met Bale is wellicht een scheve alleen je snapt zijn bedoeling toch?

Ajax zal wel klappers moeten blijven maken om een positieve balans te blijven behouden, en ook Feijenoord en PSV moeten dat gaan realiseren willen ze Ajax het vuur aan de schenen blijven leggen.

1 september 2019 om 11:21

Of Bale wel of niet bij dit rijtje hoort doet toch niets af aan de context van wat Bergkamp bedoeld? En Bale hoort ook niet in het rijtje thuis want die is gehaald zonder idee en neergezet op posities die niet bij hem past. Gaat erom dat je spelers haalt voor een bepaalde positie en dat die niet altijd brengen wat je verwacht. Als daar maar wat tegenover staat. Magallan heb ik zelf nooit zien zitten maar Perr is ook een compleet ander geval en ontwikkelt zich nu prima. De rb positie is wel een vreemd verhaal en na alleen maar mislukte aankopen blijk je de opvolger in je eigen jeugd te hebben zitten.

1 september 2019 om 10:22

uiteraard zit er een kern van waarheid in maar dit geeft een incompleet beeld.

waarom maakt VZ of NOS niet een mooi uitgebreid plaatje:
al zijn aangekochte spelers met bedragen verkochte spelers met bedragen. Laat de totalen eens zien en laat zien wat voor marge hij maakt op de verkopen vs inkopen.

vergelijk die marge nou eens met zijn voorgangers. Ben heel benieuwd, maar eigenlijk ook weer niet. Marc is gewoon de beste namelijk ivm zijn voorgangers.

1 september 2019 om 10:58

Reinier, dat plaatje is vorig jaar al ergens gemaakt, volgens mij hier op VZ. On: Overmars doet het zeker goed. Je moet ook risico's durven nemen, anders kom je nergens. Tevens is een zekerheid geen garantie, zie inderdaad Bale, Kaka, Coutinho etc. Bij Ajax en Feyenoord hebben ze in de mindere jaren ook bekende zekerheidjes gehaald en dat liep ook niet zoals gehoopt (Stam, Litmanen, Mackaay, Bronckhorst), maar een Elia, Berghuis, Tadic, Blind zijn daarentegen weer heel goede aankopen. Niemand die het kan voorspellen. Heerlijk toch? Zolang de balans maar niet negatief is inderdaad en dat is bij Overmars zeker niet het geval

1 september 2019 om 11:06

Maar als je het artikeltje leest staat dat er ook letterlijk. Onder de streep doet hij het fantastisch.

Je kan niet altijd raak schieten, wat een klets. Bande heeft nog geen wedstrijd meegedaan en is al afgemaakt. Achter magalan zat vast een idee en dat pakt niet goed uit zoals daar tegenover wel eens een toevalstreffer staat. Men doet net alsof het besturen van een voetbalclub absolute wetenschap is maar de factor toeval&geluk is behoorlijk groot als je het mij vraagt. Overmars krijgt het voor elkaar dat vaak de goede kant op te laten vallen en dat is alleen maar te prijzen.

1 september 2019 om 09:45

Geen één club in de wereld heeft alleen maar succes met hun aankopen. Overmars doet gewoon heel goed werk en verder is dit soort gezeur niet belangrijk.

1 september 2019 om 10:38

@bobje99
Er is voor velen miljoenen aan spelers gekocht waarvan je afvraagt waarom. Wanneer we financieel niet zo sterk was geweest, was dit al veel eerder veel zwaarder uitgelicht.
We hebben naast het gerommel op rechtsback en centraal zoals hierboven genoemd ook het gerommel op linksback gehad. De geschiedenis Dijks zeg maar.
Maar van Bandé heb ik nooit iemand horen zeggen die heeft het Ajax niveau. Van Magalan zag je hetzelfde. Je las daarover van mensen die Boca volgde, waarom in godsnaam....
ik heb zelf ook vaak het idee dat er maar wat gehaald wordt. Hij koopt spelers, maar kijkt niet in een groter geheel.
Bij Promes heb ik vanaf moment 0 ook mijn zware bedenkingen. Hopelijk wordt dat niet de volgende flop

1 september 2019 om 11:35

@hansje1969

"er is voor velen miljoenen aan spelers gekocht waarvan je afvraagt waarom. Wanneer we financieel niet zo sterk was geweest, was dit al veel eerder veel zwaarder uitgelicht.
We hebben naast het gerommel op rechtsback en centraal zoals hierboven genoemd ook het gerommel op linksback gehad. De geschiedenis Dijks zeg maar.
Maar van Bandã© heb ik nooit iemand horen zeggen die heeft het Ajax niveau. Van Magalan zag je hetzelfde. Je las daarover van mensen die Boca volgde, waarom in godsnaam.... ik heb zelf ook vaak het idee dat er maar wat gehaald wordt. Hij koopt spelers, maar kijkt niet in een groter geheel. Bij Promes heb ik vanaf moment 0 ook mijn zware bedenkingen. Hopelijk wordt dat niet de volgende flop"

We hebben helemaal geen gerommel op RB, daar hebben we met Veltman, Mazraoui, Dest en Alvarez 4 uitstekende kandidaten voor. Oruelja en Kristensen zijn helaas geen succes gebleken, maar als je een zak appelen koopt bij de groenteboer, zit daar ook wel eens een beurs exemplaar tussen. Bovendien heeft Ajax op die transfers nauwelijks verlies geleden. Op LB heeft Ajax met Tagliafico, Martinez, Dest en Famillia Castillo ook vier uitstekende kandidaten. Dat is helaas lang een hoofdpijndossier geweest, maar ook dat is nu voorbij. Tegenover de misser van Magellan, staan met Schuurs en Alvarez twee prima kandidaten voor in het centrum. Bande is al vrij snel nadat hij naar Ajax is gekomen zwaar geblesseerd geraakt, wat daar over gezegd en geschreven is, is ronduit ridicuul. Dat zelfde geldt voor Promes en Marin, die er net zijn en daarom kleine aanloopproblemen kennen. Zoals Neres die ook heeft gehad.

Transferpolitiek is geen exacte wetenschap, maar eerder Russische roulette. Omdat er niet veel clubs zijn die zoals Ajax spelen en een scout spelers dus moet beoordelen terwijl ze in een ander systeem spelen, is het altijd de vraag of spelers die elders vandaan komen in het spelconcept van Ajax kunnen renderen. En dan is een misser snel gemaakt. De verliezen die Ajax op spelers maakt, zijn uitermate beperkt, terwijl de winsten gigantisch zijn. Helaas zijn er in NL veel mensen voor wie het glas meestal half leeg is en die de neiging hebben om op iedere slak zout te leggen en de nadruk te leggen op dingen die niet goed zijn gegaan ook als het overgrote deel wel goed is gegaan. En dan krijg je dus snel reacties als deze, waarin de suggestie wordt gewekt dat Ajax een probleem heeft, terwijl dat probleem er in werkelijk niet is.

1 september 2019 om 12:32

hansje1969 heeft wel degelijk een punt met betrekking tot de (voorspelbare) miskopen. Dat niet elke Ajax supporter dat zint, betekent niet dat hij onzin uitkraamt. De grondlegger van het huidige Ajax succes is Frank de Boer. Hij heeft met weinig middelen optimaal gepresteerd door onder meer veel jeugdspelers in te passen. Daarnaast het geluk gehad dat bij het behalen van 4 achtereenvolgende kampioenschappen de tegenstanders in de Eredivisie ook niet zo geweldig en constant presteerden. Maar die 4 kampioenschappen leiden wel tot een grotere financiã«le armslag. Ondanks de ruimere middelen hield men bij Ajax de hand op de knip, en presteerde Overmars wisselvallig met zijn aankopen. Mede door het verruimen van de financiã«le waardering voor de spelers, in combinatie met meer ruimte voor het halen van spelers, en de stroom talenten, waarvan een paar buitencategorie, zijn de resultaten ook gekomen. In die periode zijn er spelers gehaald die voorheen voor Ajax niet haalbaar bleken, maar wel degelijk een toegevoegde waarde hadden. Vooral Ziyech - bij toeval, want hoefde eerst niet! - en Tadic zijn voltreffers gebleken. Daarnaast Blind ook positief, net als de wat later ontluikende Neres. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Daarnaast is er ook een stroom aan voorspelbare miskopen ontstaan. En dan gaat het niet om spelers waarbij je inderdaad wel een gokje kunt nemen. Nee, b.v. Pierie - Botman speelt nu op zijn plaats bij Heerenveen en kijk eens naar het aantal gereduceerde tegendoelpunten!. Scherpen, ook bijna wekelijk een doelpunt kostende blunder. Promes, nergens gepresteerd behalve in het voor ons onzichtbare Rusland. Marin, past totaal niet bij Ajax. Ik noem opzettelijk een x aantal spelers die de laatste transferperiode zijn gehaald. Hoezo Overmars een prima inkoper?? Een zesje, afgezet tegen de middelen waarover hij beschikt.

1 september 2019 om 13:42

@pinko en scepticus38
Ik sluit me aan bij @pinko. Met Pieri heb ik nog wel dat soort gokjes kan je wagen. Daarvoor zit je ruim in de slappe was. Jaren geleden werden dit soort jongens lukraak uitgeprobeerd in de mislukte voorronden CL en bij de competitie start. Blij dat dat niet meer gebeurt.
En natuurlijk het gaat allemaal door de hogere ambities binnen Ajax nu veel beter. Maar toch worden er nog te veelspelers gehaald die niets toevoegen. Daar mag je best scherp op blijven. Van je fouten moet je leren. Iets dat bij Ajax jaren lang niet werd gedaan. Aspecten fysiek en lengte bijvoorbeeld, worden vaak bij Ajax niet belangrijk gevonden. Zie Lamprou bijvoorbeeld. Allemaal voorspelbaar, maar dingen die Overmars gewoon laat gebeuren.
Dus kritiek mag best lijkt me

En vergeet niet dat een kristenen gewoon weer verkocht is met winst. Een dolberg met dikke winst, dus als je alleen maar kijkt naar de flops, dan zie je zelfs daar een positief saldo over de afgelopen seizoenen. Uiteraard zitten daar nog niet een magallan bij, die waarschijnlijk ook gaat floppen, omdat je niet weet of ook hij nog voor een stuksprijs verkocht gaat worden

Kijk city hoeveel linksback hebben zij gekocht/verbruikt? Staat nu een omgebouwde linkshalf op die plek. United zelfde verhaal kijk wat daar is uitgegeven aan verdedigers lindolof, bailly en deze zomer maguire. Kijk eens wat barca gehaald heeft en wat een seizoensstart zij nu hebben. Allemaal zo relatief zeiken om het zeiken geen een club heeft een perfect transferbeleid.

1 september 2019 om 09:49

Heh, waarom zeg je dit nou? 😁
Hele goede reactie. Een glas is normaal ook wat leeg. Het is maar naar welk deel je kijkt. Ajax staat er financieel fantastisch voor. Overmars heeft hele goede spelers naar Ajax gehaald, maar zoals bij elke club heb je geen honderd procent garantie in je leven.

Dit is wel weer zo lekker typisch nederlands. Marc doet het gewoon fantastisch maar wij moeten toch kritisch blijven.

Ja hij heeft fouten gemaakt maar dat doet messi bijvoorbeeld ook, maar omdat messi naast die fouten ook 50 doelpunten maakt vind niemand het erg, zo zie ik de situatie met Marc ook. Gewoon in 3 jaar tijd EL finale en CL op een haar na gemist.

Ja marc maakt fouten maar ik hoopt dat hij lekker zo door gaat als dat ie heeft gedaan. Elke aankoop is een risico, zo lang er in totaal gewoon dikke winst behaald wordt en de resultaten op het veld goed zijn, wat boeit t dan als er een paar aankopen niet goed zijn uitgepakt!

Het gaat er om dat er een goed elftal staat. Dat er af en toe een miskoop tussen zit, dat hoort er nou eenmaal bij. Daar staat tegenover dat er af en toe een absolute voltreffer tussenzit, zoals Tadic. Ziyech halen leek een no brainer, maar ze zullen toch blij zijn dat ze die gehaald hebben. Overall straalt het beleid van Ajax wel wat uit vind ik. Stukken beter dan PSV en Feyenoord bijvoorbeeld. Vooral bij die laatste is het beleid armoedig.

Het zijn geen obligaties waar garanties aan zitten. Er zitten goede en slechte aankopen tussen.

Magallan - eerlijk deze snapte werkelijk niemand
- Schuurs moet dit jaar stuk meer gaan spelen. Is enorm gegroeid en we gaan het zien
- Bande is alleen maar geblesseerd geweest door een aanslag, hoe kan die in t rijtje staan?
Orejuela - miskoop
Kristensen - geen goede aankoop

Tagliafico, tadic, blind, neres top aankopen
Twijfels: promes, marin

Martinez en Alvarez prima aankopen die zullen niet snel minder waard worden.

Grote voordeel is dat Overmars niet heel veel verlies maakt op zijn miskopen.

Overigens is de echte kracht van ajax m.i. jeugdspelers van 16/17 aankopen met potentie. En de kracht van Overmars: verkopen. Die zet spelers voor zoveel geld weg. Dat is toch knap.

1 september 2019 om 14:12

Kristensen was een noodzakelijke aankoop omdat de rechtsback positie niet goed bezet was. Je had Nous en veltman waarbij veltman ook centraal soms moest spelen. Dan ga je opzoek naar een aanvallend ingestelde rechtsback die je in het slechtste geval voor het zelfde bedrag weer kunt verkopen.

2 september 2019 om 07:50

Alsnog is dan de keuze voor Kristensen niet erg gelukkig. Vanaf het eerste balcontact was het redelijk duidelijk dat hij tekort kwam. Ja logisch dat er een RB bij moest, maar het was toen nog redelijk veel geld voor iemand die gewoon echt duidelijk tekort schoot. Verloor ondanks zijn fysiek menig duel. Wel enorm knap weer dat die verkocht is voor zoveel. Zelfe geld voor Magallan. Je had een CV nodig achter de Ligt. Maar zelfs de supporters in Argentinie snapte deze niet. Persoonlijk zo blij dat het toen in eerste instantie niet doorging en toen kwam t toch nog tot stand. Benieuwd hoe beiden de scouting doorgekomen zijn. Bij Marin zie ik nog wel iets in de motoriek en hoe hij beweegt. Die moet met zijn handeingssnelheid omhoog, maar dat kan tenminste. Bij die andere 2 zie ik ook echt niet hoe t ooit zou kunnen

Bande , om die als miskoop te omschrijven haat een beetje ver vind ik. Ze hadden niet kunnen voorspellen dat hij langdurig buitenspel zou staan vanwege een blessure. Die andere spelers zou je wel zo kunnen noemen , maar is 8 miljoen op.dit moment echt zo veel geld. En tegenwoordig zie je dat de grotere clubs een gokje wagen voor 8 miljoen . Dus als je met die grote clubs wilt mee doen , dan moet je risico's durven nemen

Ze hebben natuurlijk wel een punt. De meeste spelers die voor veel geld verkocht zijn , waren toch echt jeugdspelers en geen aankopen! Vanaf 2013 dan! Daar staat tegenover dat er wel een overvloed aan spelers gekomen zijn voor een aardige som geld. Dus de positieve balans vertekent wel een klein beetje het beeld.

Heb altijd het idee dat het beleid van Ajax alleen maar af te kraken valt, maar nooit op te hemelen. Waar vallen spelers als D. Sanchez, Frenkie, Milik, Schone, Tagliafico, Martinez, Neres en Tadic dan onder? Een deel heb je voor het 20-voudige verkocht, en een ander deel schiet je zowat hoogstpersoonlijk naar de halve finale van de CL wat tot vorig seizoen gewoon een utopie was voor een Nederlandse club. Elk team, ook Barca en Real, maken ketsers op de transfermarkt. Zelfs spelers als Kristensen en Wober heb je weer kunnen slijten voor het aankoopbedrag, dat is gewoon goed gedaan.

1 september 2019 om 10:28

Wij leven in een land waar we altijd kanttekeningen plaatsen en eerder kritisch willen kijken, dan met complimenten komen. Op zich een goede eigenschap, maar daarom lijkt het dat we altijd alles willen afkraken

Je moet wat te zeiken hebben als je Bande al als een miskoop ziet, dat de goede man slechts 1 oefenpartij heeft meegedaan en daar zwaar geblesseerd raakte kan je Overmars niet aanrekenen. Als het allemaal pareltjes waren geweest dan was de afstand tussen Ajax en de rest in de Nederlandse competitie nog groter geweest. Iedereen heeft tenslotte wel eens een miskoop. Maar dat weegt niet op tegen de vele miljoenen die de rest heeft opgeleverd.

1 september 2019 om 10:07

Bandé is inderdaad erg lullig om die een miskoop te noemen. Hoop dat die nog goed terug komt dit seizoen, geen idee wanneer hij weer met de groep mee doet eigenlijk.

Ja er hebben natuurlijk miskopen bij gezeten de laatste jaren. Magallan, Kristensen, Orejuela, Cassierra, Siem de Jong, Labyad... Van Schuurs vind ik niet dat je dat al kan zeggen, die is zich goed aan het ontwikkelen en is nog steeds jong. Ik vind het ook goed dat als je een miskoop doet, zoals Magallan, je gewoon zegt ‘ok, dit werkt niet, we halen nog een nieuwe speler’, bijvoorbeeld Alvarez. Dat dit allemaal kan is natuurlijk de verdienste van Overmars, die een ongekend hoog transfersaldo heeft gerealiseerd. En laten we vooral niet vergeten dat er ook heel veel absolute voltreffers bij zaten de laatste jaren: Sanchez, Ziyech, Neres, Onana, Tadic, Tagliafico, Milik, Blind... in Martinez en Alvarez heb ik ook veel vertrouwen.

Mangallan is gewoon niet van het gewenste niveau, is verkeerd gescout. Perr Schuurs heeft een super voorbereiding gedraaid en krijgt niet de kans die hij verdient van ten Hag, in plaats daarvan wordt Veltman opgesteld. Dat is echt een van de matigste verdedigers van de afgelopen jaren.

1 september 2019 om 10:51

@houtapp

wat ik alleen niet snap is dat ze in Argentinie en zelfs in Nederland op voorhand al zagen dat Maggallan tekort zou komen en dat hij alsnog door Ajax voor zo veel geld is aangekocht

En het is weer zo makkelijk om alleen overmars de schuld te geven. Voor de zoveelste keer....overmars beslist niet in zn eentje wie er komen. Daar zit een heel team achter. Dat beslissen ze met zn allen. En daar zitten wel eens missers tussen ja. Dat heeft elke club.

Ik zie ook echt flinke tekortkomingen in het beleid van Ajax. Er worden teveel spelers voor dezelfde plek gekocht: Blind, Martinez, Pierie en Magallan bv of Promes erbij terwijl je Tadic, Ziyech, Neres, Bande en Lang hebt. Dat vind ik verkeerd. Rechtsback pakte bijvoorbeeld lullig uit door het tegenvallen van Kristensen en Orejuela en de mega ontwikkeling van Mazraoui. Ajax mag echt kritischer kijken naar wat nodig is en iets minder kiezen voor goede spelers, het team versterken vereist complementaire spelers op alle 11 de posities. Dat bepaalde aankopen verkeerd uitpakken vind ik inderdaad een gegeven, dat kan en mag gebeuren. Het is alleen ook de opdracht van Marc om dat dan maar op te ruimen om zo ontevredenheid en disbalans in de selectie te voorkomen. Als je eerlijk bent moet je Magallan dan verkopen, Pierie en misschien Scherpen had je eigenlijk niet moeten halen want je had al genoeg en ook Alvarez had je eigenlijk niet moeten halen als je al Schuurs en Veltman hebt lopen. Hoewel natuurlijk echt een topper en prima geschikt voor verdedigende middenvelder. Al met al denk ik dat de verkoop van Wober en aankoop Magallan een fout was, dat de aankoop van Pierie een fout was. De aankoop van Promes was minimaal twijfelachtig. Verder beleidsmatig niet echt veel fouten, wel veel transfers die verkeerd uitpakken (Magallan, Orejuela, Kristensen, Cassiera, Bande) De beleidsmatige foutjes zijn verbeterpunten voor Marc, de slecht uitpakkende aankopen daar is de balans zeer positief en daar moet die gewoon goed bezig blijven

Bande, Labyad en Maggalan zijn idd dure miskopen gebleken. Promes en Marin lijken de volgende te kunnen worden maar als je straks weer flink casht op spelers als Tagliafico, Onana, Ziyech en Donny bv dan voel je daar weinig meer van. het gaat er uiteindelijk om of de balans tussen succesaankopen en miskopen in evenwicht is

1 september 2019 om 13:51

Japie bande heeft 1 oefenpot mee gedaan. Hoe kan je dat een miskoop noemen? Op de hoogte van het feit dat hij nog steeds aan het revalideren is?

Op zich prima om kritisch te blijven want van de "fouten" kan ook weer geleerd worden. Maar onderaan de streep heeft Ajax een flink positief transfersaldo en wordt er bovendien prima gepresteerd met een EL finale, halve finale CL, kampioenschap (en voor de vorm een beker en JC schaal) in de afgelopen 3 jaar. Zelfs zo goed dat Ajax min of meer eigenhandig heeft gezorgd dat de kampioen van dit jaar direct geplaatst is voor de CL.

Dan vallen de "miskopen" daarbij in het niet. Wöber en Kristensen hebben niet helemaal gebracht waarvoor ze gekocht zijn, maar hebben meer dan hun aankoopbedrag opgeleverd bij verkoop. Bandé is langdurig geblesseerd, die telt niet echt mee. Magallan kan je inmiddels redelijk afschrijven, maar zelfs hij heeft zijn waarde gehad toen vorig jaar tijdens Ajax-PSV de boel dichtgetimmerd moest worden in "de kampioenswedstrijd". Schuurs komt er denk ik wel, Alvarez zal ook waarschijnlijk uitgroeien tot basisspeler. Dan heb je nog spelers als Orejuela, Labyad en Cassiera die je dan echt als miskoop kan bestempelen, maar die vallen behoorlijk weg tegen de voltreffers.

Sowieso horen miskopen er nu eenmaal bij. Ajax heeft de financiële positie om niet op één paard te hoeven wedden: ze kunnen zorgen dat ze iedere positie minimaal dubbel bezet hebben door spelers waar ze vertrouwen in hebben. Als de één het dan goed doet, zit de ander in principe op de bank en telt als "miskoop", terwijl juist een brede bank nodig is om continu te presteren. Vorig jaar mistte Ajax bv de diepgang van Neres bij de thuiswedstrijd tegen de Spurs. Dit jaar is de voorhoede grotendeels intact gebleven en heb je dan nog Promes achter de hand in zo'n scenario. Je zal met Neres/ziyech, Tadic, Huntelaar en Promes altijd goede spelers op de bank moeten houden. En die worden dan al gauw als miskoop bestempeld. Maar het is wel fijn dat je die hebt als er iemand geblesseerd raakt of geschorst is en dan kan het verschil dat ze in één of twee belangrijke wedstrijden maken al genoeg reden zijn om ze te halen.

Bij sommige spelers leek het wel of ze gewoon blindelings zijn gehaald. Precies die Mangallan en Bande, beide spelers in eigen land niet zo hoog ingeschat, worden wel voor veel geld gekocht. Tobias Sana, heeft Marc daar ooit naar gekeken toen hij hem kocht, want zo ja, dan heeft hij niet erg veel inzicht in de kwaliteiten van een speler. De aankopen, waarbij ervaring het belangrijkste was hebben wel uitgepakt, alhoewel die spelers zich natuurlijk al lang en breed zich hadden bewezen. En met Frenkie hebben ze gewoon een keer goed geluk gehad. Ik vind het allemaal niet zo heel speciaal. Grote talenten, zoals odegeard die geen trek hadden in Ajax, dat is ook een stukje te wijten aan Overmars, inkopen is ook spelers warm maken. Goed en wel dient er nu nog een middenvelder bijgehaald te worden , want met 2 breekijzers zit er simpelweg geen snelheid of creativiteit in het middenveld (ziyech is ook eigenlijk een aanvaller). En op welke spits kan Ten Hag terugvallen als Huntelaar en Tadic geblesseerd zijn. heb je dan in de champions league alleen maar de keus om een jeugdspeler voor de leeuwen te gooien. Is een beetje weinig lijkt mij.

Orejuelu komt straks gewoon weer terug en dan zien we wel weer hoe het met hem gaat. Kristensen heeft ajax 5,5 voor betaald, bleek er toch heel weinig van te kunnen en heeft ajax 5 + doorverkoop percentage aan over gehouden. Bande... die Jongen komt binnen en breekt zijn been. En dan nu overmars pakken door hem als miskoop te bestempelen is gewoon laag. Dat vind ik onder de gordel journalistiek.

Er bestaat geen TD die alleen voltreffers haalt, t gaat om de uiteindelijke transferbalans. Kijk naar de resultaten onder de streep & je kan niet anders dan concluderen dat Overmars het zeer goed doet.

Magallan hadden ze ook een jaartje kunnen verhuren aan Anderlecht of Feyenoord om de Europese manier van spelen onder de knie te krijgen . Niet te snel afschrijven. Want ze hebben een bepaald talent in hem gezien.

1 september 2019 om 12:13

@hms030

wat moet Feyenoord met een uiterst beperkte verdediger als Magallan? we willen juist de weg omhoog weer in slaan, dan moet je wel met wat beters op de proppen komen als een flopaankoop van Ajax. Ajax is ook echt de enige die een bepaald talent in hem heeft gezien. voor de rest snapte helemaal niemand iets van zijn komst

Dit noemt zich sportjournalist? En zijn krant betaald hem voor dit soort uitspraken? Een speler noemen die in zijn 1e vriendschappelijke wedstrijd ongelukkig is geschopt een miskoop noemen? In deze tijden van transfersommen spelers van 0 tot 5 miljoen grote aankopen noemen? Alhoewel je niet te snel moet oordelen denk ik ook dat mallagan, Kristensen, oruajela, cassiera en nu Marin miskopen zijn. Schuurs zou ik absoluut niet in dat rijtje plaatsen. Tegenover de jongens die het niet gehaald hebben zie ik nu... Onana, tagliafico, blind, tadic, Alvarez, zyech, Martinez, neres en Huntelaar in de basis staan. Zij vertege woordigen een enorme waarde. Die waarde is velen malen groter dan wat Overmars heeft uitgegeven. Dus mijn conclusie is dat Overmars het heel erg goed gedaan heeft.

Zo typisch dat iedereen balde een miskoop vindt. Die jongen heeft 1 of 2 oefenpotjes meegedaan. Daarna zeer zwaar geblesseerd geraakt. Heeeel gek dat je niet kan spelen idd. Miskooop....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoreAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

46 jaar
126 fans

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Juventus wil Ivan Rakitic graag naar Turijn halen in de winterstop. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren