Woede bij ‘rood’ Antwerp: ‘Wat er gebeurde noem ik zelfs niet een fout’

Vrijdag, 30 augustus 2019 om 07:10Chris Meijer • Laatste update: 08:32

AZ plaatste zich donderdagavond ten koste van Royal Antwerp voor de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders waren na verlenging met 1-4 te sterk voor de Belgische club, die op dat moment al met negen man stond door rode kaarten voor Dieumerci Mbokani en Didier Lamkel Zé. Na afloop van het treffen in het Koning Boudewijn Stadion wordt vooral de hand in eigen boezem gestoken.

“Of het door de emoties kwam? We moeten het misschien meer over stupidité hebben. Als prof hoor je de regels te kennen. Al begreep ik wel niks van zijn eerste gele kaart, van die voor Dieu evenmin. De scheidsrechter floot maar in één richting, vandaar ook de frustratie bij de fans. De negen spelers op het veld hebben nog alles gegeven, maar het mocht niet zijn. Dit is heel moeilijk te verkroppen”, zegt Antwerp-trainer László Bölöni in gesprek met Het Nieuwsblad. Tegenover Sporza gaf hij te kennen dat het lastig wordt om de uitschakeling een plaats te geven.

"Want zelfs met negen hielden we stand tot de laatste seconden. We hadden een grote stap kunnen zetten op de Europese scène. We verdienden het en ons publiek verdiende het. Of het moeilijk wordt om hier snel van te herstellen? De Dalai Lama heeft gezegd: ‘Vallen is te begrijpen, maar niet rechtstaan is een grote fout’”, besluit de trainer van Antwerp op filosofische wijze. Ook door de spelers wordt de schuld vooral bij zichzelf gezocht.

“’Kom eraf’, schreeuwde ik nog, maar Didier liep de andere kant op. Het is oerdom, ik heb er geen andere woorden voor”, zegt Alexis De Sart. De middenvelder krijgt bijval van ploeggenoot Lior Refaelov. “Wat er gebeurde noem ik zelfs niet een fout. Het is gewoon dom. Van Mbokani verwacht ik dat hij zich veel beter gedraagt met al zijn ervaring. Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer hij voor het laatst een tackle deed de laatste maanden. En dan opeens dat. Het was geen verantwoordelijk gedrag.”

“Voor Lamkel Zé is het niet de eerste keer dat hij dit soort fouten maakt. Hij is een fantastische speler, maar sorry, dit was heel dom. Dit moeten we onszelf verwijten. Ik verwijt de ref niets. Ik verwijt het andere team niets. Dit was gewoon dom. We zullen mentaal oplapwerk hebben. Hopelijk raken we klaar voor de competitie”, aldus Rafaelov. Door doelpunten van Ferdy Druijf, Teun Koopmeiners en Albert Gudmundsson liep AZ in de verlenging uit tot een 1-4 overwinning, nadat Calvin Stengs vlak voor tijd de gelijkmaker had verzorgd.


Poll

Heeft AZ terecht de groepsfase van de Europa League gehaald?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door dumbell)

Wat een bizar elftal.,.. Die Lamkel is echt een arrogante loser zeg. En het publiek van Antwerp was ook echt vreselijk. Wat ik van deze wedstrijd heb geleerd is dat er wel degelijk een club in belgie is die ik niet kan uitstaan. Zonde dat Rafaelov daar speelt. was een fan van hem bij Club Brugge

30 augustus 2019 om 07:34

Vind de reactie van Rafaelov ook wel klasse. Zal gezellig zijn daar in de kleedkamer

30 augustus 2019 om 08:48

De reactie in het interview van Rafealov op Canvas na de wedstrijd had ook klasse .

Anderzijds ontkwam Rafealov er niet aan om Mbokami en Lamkel Zé ook namens zijn ploeg terecht te wijzen om hun oerdomme gedrag, Antwerp was een groot deel van de eerste helft minimaal gelijkwaardig aan AZ, zoniet beter en had de beste kansen. Zonder de twee onnozele uitsluitingen had ik het nog willen zien of AZ het gered zou hebben.

Zeker na de 0-1 zag het er niet zo gunstig uit voor de Alkmaarders, die van geluk mochten spreken dat die rare pias in de hekken ging hangen en ze uit onverwachte nog hoek de kans kregen om de stand weer gelijk te trekken.

30 augustus 2019 om 09:20

Ja klopt, erg sportief om dit zo te zeggen. Had Teun(aanvoerder Az) ook moeten doen, toen wij de 1-2 scoorde.
Wij gaan naar de supporter en in de hekken zitten...... Jammer dat niemand van de intervieuw dat nog ter spraken gaf.

30 augustus 2019 om 10:25

Waarom heeft die Druijf geen geel gekregen? Hing toch ook in het hek na zijn doelpunt?

30 augustus 2019 om 10:39

Stengs heeft er volgens mij wel geel voor gekregen... Als ik Slot was gaf ik Stengs een dikke boete in dat geval! Hoe dom ben je dan, met de wetenschap dat je er voor opgekrast word, om het dan alsnog te doen...

30 augustus 2019 om 11:13

Stengs en Wijndal kregen geel

30 augustus 2019 om 08:02

Ik vond die rafaelov juist degene met de volwassen reactie in dit stuk. Legt de schuld niet bij de scheids, waar wij in Nederland ook wel een handje van hebben, maar zegt waar het op neerkomt, namelijk dat het oliedom is om dat soort overtredingen te maken met al geel op zak.

30 augustus 2019 om 11:45

Nee Rafaelov was inderdaad een van de weinige met een volwassen attitude. Daarom vind ik het ook zo zonde, hij verdient beter wat mij betreft!

30 augustus 2019 om 13:09

Wij kunnen echt wat leren van de volwassen reacties van de Belgen; ook wat ik in de Belgisch pers las en de berichten bij die stukjes. Bij ons kijkt niemand eerst naar onze eigen fouten, spelers, trainers en fans/reaguurders niet. Praktisch iedereen wijst direct naar de scheidsrechter en de Var, zonder hand in eigen boesem te steken en zonder enige regelkennis.

Ik weet dat verliezen pijn doet, maar serieus respect voor deze mensen. Ze stijgen enorm in mijn achting.

Het grote verschil met de Belgen is dat wij denken alles maar te moeten zeggen, hoe weinig we ook snappen van de materie. Onze persoonlijke mening is belangrijker dan de feiten. Wij verwarren dat met onze geprezen directheid, maar het is vaker dan niet, stupiditeit. Belgen zeggen liever niets als men niet zeker is of als men een ander nodeloos kwetsen kan.

30 augustus 2019 om 08:33

Na de wedstrijd kwam ik er idd achter dat de Rafaelov van Club was, kan nog mooie goals daar van hem herinneren.

30 augustus 2019 om 08:58

Heel bizar, het was van meet af aan opgefoktheid en frustratie troef.

Dat de trainer na de wedstrijd nog zegt: we verdienden het en ons publiek verdienden het. Het enige wat (een deel van) dit publiek verdient is een stadionverbod

30 augustus 2019 om 09:16

Nou dat vind ik nou wel weer erg overdreven hoor. Ja dat ze het veld op proberen te komen kan natuurlijk niet, maar verder was er toch niet zoveel aan de hand? Ik lees allerlei commentaar hier op het jaren 90 stadion van Antwerp en de fans etc. Moet voetbal dan tegenwoordig altijd plaatsvinden in hypermoderne stadions, waar iedereen maar netjes op zn stoeltje zit met de armen over elkaar? Ik persoonlijk hou wel van dat soort stadions, met bijbehorende sfeer. Om nou weer te gaan zeggen dat het enige wat het publiek verdient een stadionverbod is, gaat wel weer erg ver en past natuurlijk ook wel weer bij de vertrutting van het voetbalspelletje.

30 augustus 2019 om 09:43

Dit is niet de meest populaire mening hier, maar ik begrijp je volledig

30 augustus 2019 om 10:55

"Ook langs het veld was het grimmig en op de eretribune moesten familieleden van de AZ-spelers en AZ-werknemers naar binnen vluchten, omdat ze werden belaagd."

Ik vind dat er hier wel degelijk een hoop aan de hand was.

30 augustus 2019 om 14:45

Was niet eens het stadion van Antwerp, maar het nationaal Koning Boudewijnstadion haha

Ik vond de scheids over het algemeen prima fluiten. De gele kaarten die hij gaf vond ik allemaal te billijken, misschien met uitzondering voor die van Boadu, maar dat hij die geeft, met het beeld wat hij heeft, snap ik ook nog wel.

Die Lamkel is echt te dom om te poepen. En dan ook nog zijn reactie daarna, wat een idioot. De ploeg bleef met 9 man strijden, maar er kwamen zoveel kansen en Bolat maakte een paar uitstekende reddingen, om de ploeg nog in de race te houden.
Na de 1-1 was het gebeurd, dat is ook niet zo gek.

En die Antwerp-supporters die zich misdroegen, ik hoop dat ze goede beelden hebben, waarop de stoere mannen gezien kunnen worden, voor een jarenlang stadionverbod.

Dat heb je met zo'n spelers, dan gaat het licht opeens uit.. Antwerp hard gevochten maar AZ heeft leukere talentjes zoals Idrissi, Stengs, Koopmeiners en Boadu.

Antwerp zit in de lift en als ze zich hadden gekwalificeerd maakten ze meer kans op Steven Defour en Kevin Mirallas, stel je voor dat ze die upgrade hadden gekregen..

30 augustus 2019 om 08:17

Halen Defour en Mirallas nog een deftig niveau? Geen idee of het door blessures komt, maar Defour heeft bij Burnley toch amper op het veld gestaan en Mirallas zit al tijden op een dood spoor bij Everton

Antwerp heeft de uitschakeling echt aan zichzelf te danken. Die Mbokani moet een voorbeeld zijn van hoe het moet dat was ie en die ander gozer verpest het nog verder. AZ moet blij zijn dat deze wedstrijd op Bruxelles is gespeeld als deze pot in de Bosuil was gespeeld dan waren de rapen pas echt gaar geweest, daar kan het echt spoken.

Als neutrale voetballiefhebber zou ik liever een abonnement hebben op Antwerp dan dan op AZ. Je mag zeggen wat je wilt de strijd en het fysiek vermogen van de ploeg in combinatie met de supporters is meer entertainend dan het naïeve getik van AZ.

30 augustus 2019 om 08:06

Goh heb jij ooit meer wedstrijden van AZ gezien? AZ speelt al jarenlang leuk fris verzorgt en aanvallend voetbal. Maar ik begrijp dat jij liever kijkt naar een team vol gekken die met schwalbes en rare overtredingen proberen een wedstrijd te winnen. Een soort anti voetbal dus..

30 augustus 2019 om 08:50

Nou, dat vind ik nog wel meevallen hoor. De media hypt AZ constant, maar de resultaten zijn er bijna alleen tegen kleine clubs (vorig jaar dan wel van ons gewonnen). In Europa gaat het ook al hele tijd gewoon niet goed en het was niet onterecht geweest als AZ hier niet door was gegaan, omdat Antwerp met 9 man eigenlijk nog beter was.

Ik ben voor het Nederlands voetbal heel blij dat AZ door is, maar ik begrijp de opmerking van Seadawg wel. Antwerp vond ik echt een stuk beter voetballen. Gelukkig voor 'ons' dat er nogal wat verhitte mensen bij Antwerp spelen en zichzelf nu hebben uitgeschakeld. 11 tegen 11 was Antwerp gewoon doorgegaan.

30 augustus 2019 om 09:08

Met 10 man hield Antwerp behoorlijk lang stand, maar met 9 man was AZ natuurlijk veel en veel beter. Toen was het echt alleen maar tegenhouden voor Antwerp, wat natuurlijk ook volkomen begrijpelijk is.

11 tegen 11 was Antwerp waarschijnlijk doorgegaan, maar ze hebben het compleet aan zichzelf te danken dat ze zijn uitgeschakeld. Dus het is gewoon terecht dat AZ hier de groepsfase bereikt.

30 augustus 2019 om 09:17

@ajax

Az heeft vorig seizoen van Ajax en psv gewonnen. Az speelde Antwerp compleet weg na die 2e rode kaart. Az heeft nu alweer 3 clubs uitgeschakeld in Europa.
En als je antwerp beter vond spelen ben je dus dan van anti voetbal ipv attractief voetbal. Antwerp kon alleen verdedigen en counteren.

30 augustus 2019 om 09:57

Het is niet knap dat je met 2 man meer zwaar beter bent dan je tegenstander. Het gaat meer om de 73 minuten daarvoor.

30 augustus 2019 om 10:43

Jammer dat je stelt dat ze 9!!! man compleet wegspeelden, dat was de Oranje Leeuwinnen ook nog wel gelukt... Ik ben blij dat ze wonnen, maar eerlijk is eerlijk, tegen 11 man had ik het nog maar moeten zien ...

30 augustus 2019 om 12:43

Van Antwerp zijde hoor en lees ik zeer genuanceerde meningen. Niet wijzen naar de scheids of tegenstander. Hulde daarvoor. En ik ben het helemaal eens met Seadawg. Ik zie veel liever een iets minder technisch, maar meer gedreven ploeg aan het werk, dan de elf meisjes van AZ. Met elf tegen elf was AZ er uitgekegeld. Ook met 10 tegen 11. En bijna met 9 tegen 11. Dat geeft toch te denken. Overigens, ik ben wel weer blij dat we nu met 4 ploegen vertegenwoordigd zijn in Europese competities. Nog een opmerking: het is niet zo vreemd dat Belgiã« nu 2 vertegenwoordigers heeft in de CL. Wat daarin meewerkt is dat hun competitie sterker en veel volwassener is dan de Nederlandse. AZ zou daar hooguit in de middenmoot meedraaien. En mocht je verwachten dat AZ dit seizoen in Nederland bij de bovenste drie eindigt, vergeet het maar. Komen daarvoor fysiek en mentaal gewoon tekort. Is geen verwijt, maar een constatering.

Ach ja, regels zijn regels. Hij komt in ieder geval niet over als de meest slimme jongen, die Lamkel.

Wat een team trouwens, zeg. Ik ben geen fan van de manier waarop Antwerp voetbalt, maar het is echt een zeer sterke muur met vlijmscherpe counters. Ik denk dat een Feyenoord, Ajax of PSV het hier ook heel erg moeilijk tegen gehad zou hebben. Je komt er voetballend gewoon bijna niet doorheen.

Ondanks alle negativiteit was ik positief verrast door Royal Antwerp.
Hadden best een goed elftal en als AZ uitgeschakeld was geweest, was het niet eens onterecht geweest.

Het valt mij op dat niemand nog die ‘neymar’ actie van die keeper noemt en veroordeeld. Wat een loser is dat zeg. Die keeper valt op boadu, boadu te laat maar verder niets aan de hand. Gaat die keeper opeens kermen en rondrollen als neymar 2.0. En dat alleen maar om boadu een rode kaart aan te naaien. Als je zoiets doet dan zegt dat heel veel over zijn persoonlijkheid. En iets later ook nog even de hooligan uitgangen met een opstootje en agressief gedrag jegens az spelers. Blij dat hij niet bij een Nederlandse club speelt.

30 augustus 2019 om 09:29

Het was een mooie revanche op 2009. De frustratie droop eraf bij deze man maar je kunt niet ontkennen dat het wel een prima keeper is. Ze hebben gekregen wat ze verdienden.

Wel leuk dat de Nederlandse club nu een keer op zo'n manier wint. Normaal vissen wij met onze jonge aanvallende teams achter het net zodra er meer gevraagd wordt dan leuk meevoetballen maar nu valt het kwartje een keer de andere kant op. Het was misschien met meer geluk dat wijsheid maar dat telt ook!

Wat een debiele club dat Antwerp zeg. Heb gister echt met verbazing zitten kijken. Zat op Canvas de wedstrijd te volgen, maar de Belgische commentator keek niet eens vreemd op van het publiek en de gefrustreerde spelers. Die zal het klaarblijkelijk gewend zijn? Echt een rare club.

De scheidsrechter vond ik soms wel heel lullig fluiten, maar hij had wel een punt. Wat ik dan ook zo dom vond, is dat bij de 1-1 en de 1-2 de AZ-ers uitgebreid gingen vieren bij de fans. Als je al weet dat de scheids zo fluit, neem je gewoon geen risico! Zijn dan ook stomme gele kaarten opgelopen (die gelukkig geen effect meer hebben).

AZ is echt door de oog van de naald gegaan, op basis van het spel zou Antwerp het meer hebben verdiend. Gelukkig is dat niet zo geweest en is AZ nu door. Ze moeten straks wel uit een heel ander vaatje gaan tappen!

30 augustus 2019 om 09:34

Ferdy Druijf had nog geen geel en accepteerde natuurlijk bewust die kaart. Kan me voorstellen dat je helemaal los gaat als je de beslissing forceert op dat moment.

Waarom heeft Antwerp het trouwens meer verdiend? Hebben ze geprobeerd om te voetballen? Nee. Schoppen en counteren, meer was het niet. AZ was in de heenwedstrijd een klasse beter maar had helaas het thuisvoordeel niet. En los daarvan: dit team heeft gewoon moeite om door een muur heen te breken, dat was in de vorige rondes en in de competitie ook al zo. Zodra de bsn gebroken is gaat het lopen.

30 augustus 2019 om 09:52

AZ heeft terecht gewonnen, begrijp me niet verkeerd. Maar ik vind dat Antwerp meer kwaliteiten heeft dan AZ. Alleen lopen bij Antwerp een paar heethoofden die zichzelf niet in toom kunnen houden. 11 tegen 11 was AZ er gewoon uitgevlogen. Pas in de verlenging vond ik dat AZ veel beter was, maar dat mag ook wel met 11 tegen 9.

Ik ben blij voor AZ en blij met het resultaat voor het Nederlands voetbal.

30 augustus 2019 om 10:33

@Maafushi, ik kan nergens vinden dat Druijf geel heeft gekregen, wel stengs en nog één. Was behoorlijk chaos, misschien niet goed genoteerd ofzo.

Het publiek is wel het laatste dat iets verdient, wa een stel leeghoofden bij elkaar. Verder vind ik het wel raar dat je geel krijgt voor zo juichen, voetbal is emotie en ik vind niet dat het dan zo afgestraft moet worden met een 2e gele kaart.

Die Bã¶lã¶ni spoort natuurlijk ook niet hã¨,dat zag je bij zijn reactie toen een AZ-speler (weer eens) vlak voor zijn neus werd neergeschopt.
Vraag me af of ze daar met zn allen voor de wedstrijd samen iets gebruikt hebben.
Slechts 1 verstandige man hoorde ik in een interview na afloop,refaelov,die noemde ook man en paard en beschuldigde zijn ploeggenoten van wangedrag

Ik denk dat ze er bij Antwerp goed aan doen om eerst maar eens een goed gesprek aan te gaan met die trainer. Deze man stond nou niet bepaald langs de lijn te coachen richting zijn spelers om de rust te bewaren en vooral te blijven voetballen. De man stond voortdurend langs met arrogante neerbuigende blikken richting AZ bank te kijken met waarschijnlijk de nodige beledigende teksten. Hij stond het vuurtje volop mee op te stoken. Ik ben ervan overtuigd dat als hij gewoon zn elftal was blijven coachen ze de wedstrijd ook met negen man over de streep hadden getrokken. Het gedrag van die trainer was misschien wel het grootste geluk voor AZ en ons als Nederlandse voetballiefhebbers.

Goede reactie van de Belgen. Daar kan Paok nog wat van leren. Gewoon de schuld bij jezelf zoeken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Antwerp FC

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MbokaniAanvaller3214
B. NsimbaAanvaller50
J. ButezKeeper240
T. ChevaughnKeeper00
O. De WolfKeeper70
D. MatijašKeeper00
A. BeiranvandKeeper100
Voor de complete selectie: Clubpagina Antwerp FC.

0 fans
Coach, 68 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Arsenal heeft contact opgenomen met de vertegenwoordigers van Donny van de Beek. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren