Tienersensatie (14) rijgt goals en miljoenen aaneen: ‘Gevaar ligt op de loer’

Zaterdag, 24 augustus 2019 om

Borussia Dortmund heeft grootse plannen met Youssoufa Moukoko. BILD pakte woensdag uit met het nieuws dat de Duitse club de veertienjarige aanvaller definitief tot medio 2022 heeft vastgelegd. Moukoko, momenteel voor maximaal tien miljoen euro verbonden aan kledingmerk Nike, is sinds dit seizoen actief bij de Onder-19 van Dortmund en maakt ook in deze hogere leeftijdscategorie veel indruk. Frank Mill, oud-spits van BVB, waarschuwt dat de groeibriljant nu niet mag verslappen. "Hij moet zich nu niet laten afleiden en stoïcijns doorgaan."

Door Tim Siekman

Moukoko boekte al vroeg in de jeugd van Dortmund imponerende prestaties. Bij de Onder-17 kwam hij in de laatste twee jaar tot 90 doelpunten in 56 wedstrijden, waardoor hij hoofdverantwoordelijk was voor het kampioenschap en het seizoen daarop de tweede plek. Vanwege zijn huidige leeftijd van veertien jaar mag de in Kameroen geboren aanvaller vanaf heden zijn kunsten vertonen in de Onder-19, waar hij bijzonder debuut kende. Met zes treffers was de Duits jeugdinternational begin augustus de smaakmaker bij de vernedering van promovendus Wuppertaler SV (2-9).

Hoewel Moukoko in de daaropvolgende nederlagen tegen tegen FC Köln (0-2) en Borussia Mönchengladbach (2-1) niet tot scoren kwam, blijft de hype rond het supertalent onverminderd groot. Diverse topclubs hebben de spits al op de radar staan, zoals Barcelona en Paris Saint-Germain, waardoor Dortmund snel handelde met een nieuw contract. BVB wilde Moukoko graag langer binden dan drie jaar, maar de reglementen zaten deze vurige wens dwars. Naast een deal met Dortmund heeft Moukoko ook de handen geschud met Nike.

BILD meldde in april dat het kledingmerk in de jongeling een toekomstig wereldster ziet. Nike bond de aanvaller voor tien jaar en was daarbij bereid met miljoenen te strooien. Moukoko kreeg voor het ondertekenen van het contract reeds een miljoen euro op zijn rekening gestort, een bedrag dat in de komende jaren kan oplopen tot tien miljoen. In de verbintenis zijn diverse bonussen inbegrepen, zoals een som geld als Moukoko zijn debuut maakt voor de hoofdmacht van Dortmund. Fans van BVB moeten daarvoor nog wel even wachten, aangezien hij vanwege leeftijdsrestricties op zijn vroegst in 2021 mag voetballen in de Bundesliga.

Twaalfjarige blijft scoren bij Dortmund: ‘We twijfelen niet over zijn leeftijd'

Youssoufa Moukoko werd twee jaar geleden uitgebreid uitgelicht in de VZ Talentscout.Lees artikel

Leeftijdskwestie
Moukoko wordt alom beschouwd als een wonderkind, maar de vraag of de aanvaller wel daadwerkelijk zo jong is, blijft rondzingen. De Duitse voetbalwereld houdt rekening met een scenario waarin hij toch enkele jaren ouder is, aangezien het in het verleden vaker is voorgekomen dat spelers van Afrikaanse afkomst achteraf een hogere leeftijd bleken te hebben. "Ik kan me voorstellen dat hij ouder wordt geschat. Misschien is hij ook wel één of twee jaar ouder. Maar hij is in ieder geval nog geen zeventien", stelde Ingo Preuss, teammanager van de Onder-23, in 2017 tegenover Spox. "Ik heb een dertienjarige bij Bayern München gezien die ook achttien jaar oud leek, maar over hem werd niks geschreven. Simpelweg omdat hij niks bijzonders presteerde."

Vader Joseph Moukoko heeft al meerdere malen proberen duidelijk te maken dat zijn zoon daadwerkelijk op 20 november 2004 in Yaoundé is geboren. Inmiddels hebben meerdere media alsook Dortmund de geboorteaktes van zowel Kameroen als Duitsland ingezien. Toen deze zomer Moukoko opnieuw kritiek kreeg vanwege zijn vermeende hogere leeftijd, uitte hij zijn frustraties via Instagram. "Het is niet te geloven wat er allemaal over mij wordt geschreven. Ik herhaal: ik kan er niets aan doen dat ik het goed doe en dat ik dit geschenk van Allah heb gekregen. Ik ga me niet schamen omdat ik goed kan voetballen."

Dat Moukoko op zeer jonge leeftijd als zoveel aandacht krijgt, zorgt ook voor stress, bij zowel speler als club. Michael Zorc, sportief directeur van Dortmund, baalde dan ook dat BILD in april met veel bombarie het nieuws bracht dat Moukoko miljoenen zou opstrijken door de lucratieve sponsordeal met Nike. "Wij stellen ons, gezien zijn leeftijd, iets terughoudender op", aldus de sportbestuurder. "Ik vind het niet goed dat er een bepaald medium is dat ervoor zorgt dat hij nu al zo vaak in de schijnwerpers komt te staan."

'Meisjes komen in het spel'
Mede door de overeenkomst met Nike wordt de ontstane rumoer rond Moukoko vergeleken met de hype inzake Freddy Adu, die in 2003 als dertienjarige de hemel in werd geprezen. De aanvallende middenvelder, die werd bestempeld als de Amerikaanse Pélé, ging op jonge leeftijd eveneens in zee met diverse sponsoren. Adu kon de verwachtingen echter nimmer waarmaken. De zeventienvoudig A-international speelde voor tal van clubs, met Benfica en AS Monaco als bekendste werkgevers. "Alles wat ik heb meegemaakt en alles wat mijn carrière pijn heeft gedaan, schrijf ik toe aan mezelf, omdat ik er niet genoeg tijd aan heb besteed", stelde de clubloze Adu, die in 2014 nog even op proef was bij AZ, tegenover Goal.

Frank Mill, die in de jaren tachtig en negentig in totaal 66 keer scoorde voor Dortmund in 228 wedstrijden, hoopt dat zijn oude werkgever erin slaagt om Moukoko wél succesvol door zijn puberjaren te loodsen. De wereldkampioen van 1990, tegenwoordig eigenaar van een voetbalschool, hoopt dat het supertalent gefocust blijft. "Gevaar ligt overal op de loer", zegt de 61-jarige oud-spits in gesprek met BILD. "Op zijn leeftijd komen ook meisjes in het spel. Daarnaast moet hij ervoor zorgen dat hij niet in contact komt met alcohol. Hij moet zich alleen focussen op voetbal."

"Zijn toekomstperspectief ziet er rooskleurig uit. Hij verdient nu ook al heel veel geld. Dit soort dingen kunnen zo'n jonge kerel al behoorlijk koppig maken. Het is lastig voor een veertienjarige om dit alles te verwerken, want je kan al snel op het punt komen waarop je denkt dat je de grootste bent. Met zoveel lof, en op zo'n jonge leeftijd, kan je snel de realiteit uit het oog verliezen", aldus de voormalig Duits international, die benadrukt dat Moukoko in goede handen is bij Dortmund. "Zijn trainers en entourage weten hoe ze met hem om moeten gaan. Zij waken er wel voor dat hij niet doordraait. Ze zullen hem altijd, indien nodig, met beide voeten terug op de grond zetten."

Celtic's 16-year-old Dembele causes havoc for Hearts
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door porque)

Toch echt wel belachelijke cijfers dat deze jongen kan voorleggen, en daardoor is er enige (al dan niet terechte) twijfel over zijn leeftijd. Lijkt me logisch, maar anderzijds zal een Duits geboortecertificaat toch wel enige geloofwaardigheid hebben. Verder heeft Bojan natuurlijk ook bewezen dat enorm veel doelpunten in de jeugd geen garantie op een succesvolle profcarrière is.

24 augustus 2019 om 00:57

Over bojan besproken, waar speelt ie nu? Nja zal Google eens bezoeken. Verder inderdaad, jeugd en garanties...ben benieuwd naar zijn kunsten en of hij überhaupt het eerste haalt.

24 augustus 2019 om 03:47

Inmiddels speelt ie in de MLS

24 augustus 2019 om 01:04

Tcha. Bojan heeft wel aangegeven dat hij enorme mentaliteits problemen had.
Hij kreeg bijvoorbeeld een paniekaanval toen die voor het spaanse elftal werd geslecteerd en moest afzeggen omdat hij maar paniekaanvallen bleef krijgen.

Het is enorm jammer voor bojan wat er gebeurd is. Alleen vraag ik mij of hoeveel jongens nou werkelijk zoals bojan zijn

24 augustus 2019 om 10:09

Het zou natuurlijk wel kunnen dat er een oorzakelijk verband is tussen die aanvallen en de enorme aandacht die hij al kreeg op zeer jonge leeftijd.

24 augustus 2019 om 11:00

Dat kwalificeert volgens mij niet als een mentaliteitsprobleem als ik dat zo lees. Eerder een psychisch probleem.

Ongeveer 1 op de 6 personen slikt medicatie voor een vorm van een psychische aandoening of stoornis. Denk dat het vaak genoeg voorkomt bij dit soort jongens.

24 augustus 2019 om 13:28

de exacte term ken ik niet.
Maar het speelde wel af in zijn hoofd.
Bojan had enorm veel talent en potentie.
Af en toe kon je dat ook op het veld zien. Maar ja, zijn probleem hield dat enorme talent tegen

24 augustus 2019 om 05:26

Die gast op de foto kan bijna geen 14 jaar oud zijn.. Al ken ik een geadopteerde Haitiaan en die heeft ook het (getrainde) lichaam van een ??-jarige.

24 augustus 2019 om 09:08

Zo bijzonder is zijn lichaam toch niet? Kijk naar best basketball of football players class of 2023 football. Dan zie je ook allemaal 14 jarigen met minimaal dat fysiek

24 augustus 2019 om 10:22

Deze boy is never nooit 14. Hij speelt nu in hogere elftallen (onder 19) en is nog steeds fysiek de sterkste. Natuurlijk zijn er verschillen, maar dit is te groot verschil. Fysiek. Die vader komt ook nog eens met vage verhalen die als ze kloppen alleen maar vager zijn. Het belangrijkste vind ik nog dat deze gast eigenlijk niet super is in de beelden die ik zie. Het scoren van die aantallen is sowieso knap, maar ik zie hem alles op kracht doen. Moet het echt nog zien of het wat wordt bij de senioren. Kijk je ziet wel eens vaker jonge gasten in hogere teams, zoals bv Appie of unuvar bij Ajax altijd, maar dan zie je wel echt dat ze jonger zijn en puur op kwaliteit zijn doorgeschoven maar dat zie ik bij hem nog niet.

24 augustus 2019 om 10:50

Klopt, volgens mij heeft deze gast al 2 kinderen en wordt hij bijna opa.

24 augustus 2019 om 10:54

Brian Brobbey, broertje van Derrick Lukassen, van Ajax heeft ook zo'n impossant lichaam. Het verschil met Adu en deze Moukoko is, dat Bryan daadwerkerlijk in Nederland geboren is. Als een jongeman in Afrika geboren is, kan je het nooit met 100 procent zekerheid zeggen of de geboorrtedatum klopt. Al is het een indicatie dat Moukoko een specifieke dag als geboortedatum heeft. Nieuwkomers zonder papieren krijgen in Nederland normaliter 1 januari als geboortedag.

Wat betreft Adu, die is vrijwel zeker ouder dan wat zijn moeder zegt. Hij ziet er zelfs ouder uit dan Clarence Seedorf, om een donkere speler te noemen en Clarence zou volgens de boeken meer dan 10 jaar ouder zijn dan Adu. Hoe dan ook, Adu is het voorbeeld van wat fysiek voordeel in de jeugd voor verschil maakt en dat de beste zijn in de jeugd niets zegt of je daadwerkelijk topvoetballer of zelfs prof wordt.

24 augustus 2019 om 11:03

Ah wist niet dat dat zijn broer was. Leuk weetje.

24 augustus 2019 om 11:13

Ja de fysiek op zichzelf is niet zo uitzonderlijk, een jongen als Lukaku had dat bijvoorbeeld ook. Maar zoveel doelpunten maken is toch wel heel uitzonderlijk (zeker bij jongens die drie jaar ouder zijn).

24 augustus 2019 om 16:37

Niet als het afgeleid is van zijn Afrikaanse geboortebewijs. Het is voor landen als Nederland en Duitsland heel lastig om dit te bewijzen. Er is methode met röntgenfoto's (in Nederland gebruikt met AMA's) maar ook dit is omstreden.

De vermoedens rond zijn leeftijd zullen blijven. Door middel van een botscan of gebitsscan kan men toch zien hoe oud hij is? Tenminste dat heb ik altijd gedacht. Misschien is het verstandig om dat eens te doen want dan ben je van alle ellende af. Vind het persoonlijk vrij dubieus dat z’n vader dit soort dingen allemaal tegen aan het houden is en met een geboorteakte uit Kameroen zwaait. Ook al zou hij 4 jaar ouder zijn dan is het nog een enorm talent. Ik ben wel benieuwd hoe hij het gaat doen bij de profi’s als er wat fysieke voordelen weg gaan vallen.

24 augustus 2019 om 07:32

Geboorteakte uit Kameroen, inderdaad. Enorm dubieus. Ik wil er best in geloven maar bij Afrikaanse aktes heb ik toch altijd mijn twijfels. Helemaal in dit soort gevallen.

24 augustus 2019 om 08:05

Er zitten inderdaad allemaal twijfels om hem heen, gewoon beter om daar een eind aan te maken. Daarnaast heb je nog de popster-achtige relatie van papa (69 jaar) en mama Moukoko (29 jaar).

24 augustus 2019 om 08:24

Als zijn moeder daadwerkelijk 29 is maakt dat het wel realistischer in ieder geval. Dan was zij 15 en papa 54. Sprakeloos.

24 augustus 2019 om 08:51

Maar wie zegt dat haar geboorteakte dan wél klopt?

24 augustus 2019 om 08:52

Volgens zijn vader was de moeder van die jongen twee jaar geleden 28 jaar vertelde hij destijds in een interview als bewijs, dat de leeftijd van de jongen wel moet kloppen, dat is een klein nuanceverschil.

Maar wie zegt ons, dat de leeftijd ik geboorteakte van de moeder wel klopt? Vaak weet men de precieze datum van geboorte nauwelijks en geeft men maar wat op bij het halen van zo’n akte jaren later.

24 augustus 2019 om 09:08

Niemand. Ook dubieus als je het mij vraagt. Ben niet zo sterk onderlegd in deze wetenschap, maar is dat niet gewoon te achterhalen? Op wat voor manier dan ook?

24 augustus 2019 om 09:48

Nou en of dat het kan lees ik net: een botscan ontwikkeld door de Fifa zelf. Toentertijd toptalent Breno (centrale verdediger van Brazilië) werd begeerd door Real Madrid. Echter wilde de club toen dat er een botscan gemaakt zou worden om de echte leeftijd vast te stellen. Breno koos eieren voor z'n geld en vertrok snel naar Bayern München. Waar later z'n carrieré letterlijk de fik in ging omdat hij zijn eigen huis in de fik stak (door mentale problemen). Vervolgens heeft hij als onderdeel van zijn straf geloof ik nog in de fanshop van Bayern gewerkt. Volgens mij heeft hij de draad nu weer wat opgepakt en voetbalt in de Braziliaanse Serie A.

24 augustus 2019 om 10:02

Uit het eerder door mij aangehaalde artikel van 21-09-2017 uit sportmagazine.knack.be valt te lezen, dat zijn vader een dergelijk onderzoek tegenhoudt. Wat de vermoedens naar de onjuistheid naar van de waarheid naar mijn idee alleen sterker maakt.

Hieronder twee alinea’s uit het artikel:

‘Joachim Schubert, de voormalige clubdokter van VfL Bochum, kan het echter niet geloven: 'Het is niet normaal dat een jongen van twaalf jaar de fysieke kenmerken heeft van iemand die al achttien is.' Een grondig medisch onderzoek kan uitsluitsel geven.

Ook oud-international Lars Ricken, momenteel jeugdcoördinator bij Borussia Dortmund, is daar voorstander van om alle twijfels eens en voor altijd uit de wereld te helpen. Tijdens zo'n onderzoek wordt het gebit bekeken en worden er verschillende röntgenfoto's genomen van de beenderen in de pols. Maar vader Moukoko ligt dwars.’

24 augustus 2019 om 10:09

Kan dat allemaal gewoon in Kameroen? 14 jarige zwanger van een 52 jarige....

24 augustus 2019 om 10:12

Hangt er natuurlijk af in welke regio je zit (zal minder gebeuren in grootsteden), maar daar worden meisjes vaak al op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt.

24 augustus 2019 om 11:06

@Mafa

Twee jaar geleden was de moeder volgens de vader 28 jaar, terwijl de jongen volgens de vader 12 jaar was. Dan zou de moeder bij de geboorte rond de 16 jaar zijn geweest, dus niet 14 jaar.

Blijkbaar is dat voor de Kameroenese wetgeving geen probleem, er werd tenslotte een geboorteakte afgegeven.

24 augustus 2019 om 11:07

@ Mafa, Staat niet in het artikel, maar ik neem aan dat zijn ouders getrouwd zijn, want anders komt zon man ook in het buitenland in de pronblemen. Buiten dat de moeder geen 14 was toen ze zwanger raakte, kon trouwen op 14 jarige leeftijd in Nederland ook tot een jaar of vier geleden. Daarvoor had de minderjarige slechts toestemming van de ouders nodig. De leeftijd dat je mag trouwen is pas in 2015 18 jaar geworden.

24 augustus 2019 om 12:29

Die aanpassing in Nederland had waarschijnlijk zijn oorsprong in het feit dat er behoorlijk wat kind bruidjes op 14 jarige leeftijd naar Nederland kwamen.

Men was het trouwen op die leeftijd niet zo gewend en politiek heeft toen leeftijd omhoog gedaan.

24 augustus 2019 om 16:09

Daarom ook grappig dat z'n vader altijd wijst naar de Duitse geboorteakte, die gewoon informatie bevat uit (jawel) z'n Kameroense geboorteakte. Totaal niet betrouwbaar dus.

25 augustus 2019 om 01:27

Dit is heel normaal in afrika, maar blijf erbij dat zijn gezicht er niet uitziet als iemand van die leeftijd. Is gewoon een paar jaar ouder.

Zijn de regels in Duitsland anders ofzo? Dat een 14 jarige een contract kan krijgen? Zo ja dan verbaast het me dat er niet vaker jongens op 14/15 jarige leeftijd de overstap maken

Geweldig hoor, dit soort jeugdstatistieken, maar hoe veel zijn er die het uiteindelijk halen? ‘Is this the next CR7?’ wordt er dan direct als kop aan gegeven. Houd toch op, CR7 laat juist zien dat je een topmentaliteit en stressbestendigheid nodig hebt naast het zijn van een toptalent. In de jeugd kan je een stuk vrijer voetballen, lig je minder onder een vergrootglas en is er een ander verwachtingspatroon. 99% van de voetballers zou bezwijken onder de druk die de status van Ronaldo met zich meebrengt. Mentaliteit is belangrijker dan (bijna) alles.

Dit zijn vaak spelers die in de jeugd boven de rest uitsteken omdat ze fysiek veel verder zijn en op dat gebied alles winnen. Kan pas iets zinnigs van gezegd worden als ie het daadwerkelijke prof voetbal gaat betreden.

Heeft hij ook geen vriendin van 18/19 jaar? Ook wel raar als 14 jarige. Maar zelf als hij een paar jaar ouder is zal hij wel nog talent hebben, zoveel goals scoor je niet alleen door groter te zijn lijkt mij.

24 augustus 2019 om 10:41

Zijn vriendin is Milena Gecgel. Zij was 18 toen ze iets met hem kreeg terwijl hij pas... 12 jaar oud was.

Op de foto's was hij in ieder geval het oudst lijkende 12 jarige die ik ooit heb gezien. Voor Nike maakt het denk ik niet zoveel uit hoe oud hij is zolang hij maar voor publiciteit zorgt en dat lukt wel op deze manier. Je moet wel heel naïef zijn om zijn leeftijd te geloven vooral als de verhalen waar zijn dat zijn vader een botscan tegenhoudt.

24 augustus 2019 om 11:08

Echt bizar om te lezen. Ik snap niet zo goed waarom het erg zou zijn als je nu zou zeggen dat die jongen wat ouder is. Dan speelt hij gewoon goed in zijn eigen leeftijdsklasse.

24 augustus 2019 om 11:15

Het lijkt me voor de wet toch verboden om als 18 jarige een relatie met een 12 jarige te onderhouden? Of zoals de situatie nu is: als 20 jarige een relatie te hebben met een 14 jarige? Of geldt dat pas officieel vanaf 21 jaar?

24 augustus 2019 om 16:07

Alles wijst er ook op dat die jongen ouder is (mijn gok is zo'n 18-20 jaar). Het feit dat hij een 18-jarige vriendin had toen hij zelf 12 jaar was, is al ontzettend verdacht. Vervolgens ligt z'n vader inderdaad dwars als er echt uitsluitsel gegeven kan worden, terwijl zo'n onderzoek niet veel voorstelt. Verder is het ook heel merkwaardig dat zelfs de teammanager al nonchalant stelt dat hij misschien wel 1 of 2 jaar ouder is. Dat is nou niet bepaald een situatie waar je luchtig over kunt praten.

Sommige jongens hebben een voorsprong op leeftijdgenoten en wat ouder een voorsprong door body en omgang met oudere broers en vrienden in hun omgeving, dat pakken ze snel op in combinatie met eigen skills kan dat goed benut worden, het uiteindelijke resultaat valt meestal tegen, bvb een Scamacca , maar het zal heus wel zo zijn dat er echte der tussen lopen, dat mag iig niet uitgesloten worden.

Zelfs als deze gast wel 14 is (wat ik betwijfel) dan nog is de voornaamste reden dat hij het nu goed doet zijn fysiek. Straks als hij daarop geen voordeel meer heeft, blijft er weer weinig over. Freddy Adu 2.0 hier..

Tja, alles wijst erop dat die jongen (een stuk) ouder is dan 14 jaar. Als zelfs de teammanager van -23 al aangeeft dat hij misschien wel 1 of 2 jaar ouder is, betekent het dat er wel degelijk twijfel is binnen de club. Het feit dat z'n vader dwarsligt bij een definitief onderzoek zegt natuurlijk erg veel, terwijl de man alles in de media gebruikt om te verkondigen dat z'n zoon daadwerkelijk 14 jaar is. Toevallig komt die jongen ook nog eens uit een gebied waar dat soort zaken veel voorkomen (valse geboorteaktes e.d.).

Bij 1 toevalligheid zou ik het wellicht kunnen geloven, maar er zijn te veel factoren die in het nadeel van die jongen spreken. Verder vind ik ook dat je als club verplicht bent om 100% zekerheid te hebben dat de leeftijd van een speler correct is.

Dat z'n vader vervolgens loopt te zeuren dat hij zowel een Kameroense geboorteakte als een Duitse geboorteakte heeft, zegt helemaal niets. Als z'n Kameroense geboorteakte namelijk valse informatie bevat, is dat automatisch ook het geval bij de Duitse geboorteakte. Die bevat namelijk de informatie uit z'n eerste geboorteakte, de Kameroense.

Je kunt echt niets zinnigs zeggen over zulke jonge spelers. Hij kan nu inderdaad boven zijn leeftijdgenoten uitstijgen maar dat kan uitgebalanceerd worden als hij bijvoorbeeld 19 is en vast is blijven zitten op het niveau van toen hij 16 was bijvoorbeeld. Sommige spelers ontwikkelen zich enorm als zij heel jong zijn en lijken dan terug te vallen terwijl zij gewoon vast blijven zitten op hetzelfde niveau. Misschien speelt deze 14 jarige nu als een 18 jarige en zal hij als 18 jarige nog altijd op hetzelfde niveau zitten. We weten gewoon niet hoe hij zich zal ontwikkelen. Daarom voel ik me altijd een beetje akelig als mensen zulke kleine kinderen zo snel ophypen, laat ze nou en maakt ze niet gek. Die Halilovic was bijvoorbeeld ook veel verder dan zijn leeftijdgenootjes in zijn jeugd. Waar is hij nu? 23 jaar en niet echt heel bijzonder. Moest hem zelfs even Googlen. Uitgeleend door AC Milan aan Standaard Luik. Niet echt de nieuwe Messi geworden. Mastour werd ook een hele grote toekomst voorgeschreven hij werd ook de nieuwe Messi of Ronaldo genoemd. Hij is nu 21 en speelt in Griekenland.

Je kunt het gewoon niet voorspellen. Een speler kan geweldig zijn op 12 jarige leeftijd maar gemiddeld zijn als hij 20 is omdat hij ingehaald is of op een bepaald niveau is blijven steken of gewoonweg een sneller tempo niet aan kan of het mentaal niet kan bijbenen. Het mentale aspect wordt ook onderschat: voor je sport kunnen leven en niet gek gemaakt worden door je omgeving/aandacht die je krijgt. Er zijn geweldige talenten geweest die het alleen maar niet gemaakt hebben omdat zij geen professionals konden zijn om voor hun sport te gaan leven. Talent is ook niet alles. Ronaldo en Messi blijven ook hard werken terwijl zij ook ervoor hadden kunnen kiezen om slechts op hun talent te teren.

Al is ie ouder. Fysiek voordeel heeft ie niet op die beelden. Al die spelers in de vid hierboven zijn op zn minste ff lang

Als je zijn gezicht ziet, dan zie je gewoon dat hij ouder is. Dit lijkt me dus helemaal geen discussie. Er wordt gelogen over zijn leeftijd. Ik heb hem zelf nog nooit zien spelen en kan hem dus niet beoordelen of hij een goede speler is, maar iemand die tussen veel jongere spelers speelt heedt natuurlijk een hele grote voorsprong.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 15 september
Christian Eriksen is niet van plan om in te gaan op het aanbod van Tottenham Hotspur om zijn aflopende contract te verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren