‘Nouri wilde niet met ons in gesprek gaan, omdat hij een droom had’

Donderdag, 22 augustus 2019 om

Mohamed Ihattaren werd onlangs opgenomen in de 46-koppige voorselectie van Marokko, waarna bondscoach Erwin van de Looi hem ook opnam in de voorlopige selectie van Jong Oranje. Het lijkt dan ook niet lang meer te duren voordat de aanvallende middenvelder van PSV een knoop zal moeten doorhakken over zijn toekomst als international. "Natuurlijk praten we met hem over zijn keuze voor Marokko of Nederland", vertelt zijn broer Nabil Ihattaren aan de NOS.

“Ik voel me vereerd dat ik in de voorlopige selectie zit, maar ik ga mijn keuze nog niet maken. Ik houd het voorlopig zo. We zien wel. Ik wil gewoon belangrijk zijn en ook internationaal naam maken. Als dat bij het Nederlands elftal is, is dat mooi. Als dat bij het Marokkaanse elftal is, is dat ook mooi”, reageerde Ihattaren afgelopen weekend nog bij FOX Sports nadat hij was opgenomen in de voorselectie van Marokko.

Mark Wotte was drie jaar lang werkzaam bij de Marokkaanse voetbalbond en geeft aan dat Ihattaren al 'jarenlang' bij Marokko op de radar staat. “Er is ook regelmatig contact met de familie geweest, maar een officieel gesprek over een keuze voor Marokko is er, voor zover ik weet, nooit geweest in de periode toen ik er zat", vertelt Wotte. "Je ziet vaak dat de familie erg gemotiveerd is om hun zoon voor Marokko te laten spelen, natuurlijk vanwege de roots. Maar je hebt ook genoeg jongens die een sterke band hebben met het land waarin ze zijn opgegroeid. Het verschilt echt per speler."

Ihattaren doorliep de Nederlandse jeugdteams en sprak al met bondscoach Ronald Koeman. “Mo kan prima zijn eigen keuzes maken, hij is erg volwassen voor zijn leeftijd. Hier adviseer ik hem niet bij, ik laat het echt aan hem over. Het is zijn leven, zijn carrière. Dus zijn stem is beslissend”, aldus zaakwaarnemer Henk Maarten Chin. Broer Nabil geeft aan dat Ihattaren geen druk voelt. “Hij is ontspannen, lekker chill en laat alles op zich afkomen. Dat heeft hij altijd gehad. Ook op de Utrechtse pleintjes in Kanaleneiland."

Volgens Wotte speelt het bij de keuze tussen Nederland en Marokko ook mee dat spelers steeds meer een rolmodel worden. “Denk aan Hakim Ziyech, Nordin en Soufyan Amrabat, Noussair Mazraoui, Mbark Boussoufa of Karim El Ahmadi die in Nederland zijn opgeleid, maar nu interlands voor Marokko spelen. Dat zijn voor de jeugd voorbeelden om voor Marokko te kiezen”, aldus Wotte, die uit ervaring weet dat het niet altijd zo gaat. “Abdelhak Nouri wilde niet met ons in gesprek gaan, omdat hij een droom had: ooit voor Ajax en Nederland spelen. Hij speelde toen al een paar jaar voor Oranje onder 15, 17 en 19. Dat hebben we toen gerespecteerd.”

Ünüvar: 'Vergelijking met Nouri doet me veel'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door f-18/tacp)

Helaas zal het altijd bij die droom blijven. Nouri is natuurlijk wel zo ongeveer het meest extreme voorbeeld van iemand waarbij die droom op rampzalige wijze uiteenspat.

Krijgen we elke dag 3 berichten over de keuze van deze jongen ? Wacht gewoon af wat hij kiest zoals zn broer en zaakwaarnemer al zeggen hij gaat zelf en alleen de beslissing nemen.

22 augustus 2019 om 08:49

Op Ziyech na zouden de door Wotte genoemde namen niet in aanmerking komen voor het NL elftal. Dus ja zn ingewikkelde keuze is het dan ook weer niet.

22 augustus 2019 om 10:12

Misschien niet als vaste basisspeler, maar El Ahmadi in de paar topjaren bij Feyenoord en Mazraoui vorig jaar hadden zeker een paar oproepen gekregen.

22 augustus 2019 om 11:24

Onzin natuurlijk. El Amhadi is international sinds 2008 in die tijd kwam hij dus niet in aanmerking van het NL elftal. Mazraoui is gewoon niet goed genoeg, ook niet ma een paar oké wedstrijden.

22 augustus 2019 om 11:56

Onzin natuurlijk. Je laat je te veel leiden door waan van de dag. Mazz is sws niet slechter dan Dumfries, Tete, Hateboer, Janmaat etc. Die jongen heeft nu een begrijpelijke dip na zo een lange seizoen met Ajax en de Afrikacup. Gun die gast ook eens wat tijd.

Wat is dit toch jammer, niet alleen vanwege z'n ongekende voetbalkwaliteiten was Nouri een voorbeeld voor de (marokkaanse) jeugd maar vooral vanwege z'n discipline, nederigheid en ambitie.

22 augustus 2019 om 11:35

Appie is een voorbeeld voor iedereen. Zo bewust van zijn invloed en naam, probeerde iedereen te helpen en was altijd vriendelijk. Kende hem natuurlijk niet, maar als je hoort dat hij naar gevangenissen ging om de jeugd te vertellen dat het ook anders kan, kan je daar alleen maar een hele diepe buiging voor nemen.

Compleet artikel over ihattaren. 1 zin over nouri en koptekst.... Maar om inhoudelijk op het artikel te reageren: Hopelijk kiest hij voor Nederland, verwacht veel van hem in de toekomst.

22 augustus 2019 om 08:55

Het is een artikel naar aanleiding van Ihattaren, maar het gaat in bredere zin ook over de keuze van Marokkaans-Nederlandse voetballers. Zo'n vreemde titel vind ik het ook weer niet.

22 augustus 2019 om 09:10

soccerroos heeft gelijk. Nu word door de titel een 100x groter publiek aangesproken voor de advertenties Als het alleen om Mo zou gaan dan zouden velen niet kijken! Nouri is een gouden naam voor de reacties en views.

Ik heb ook grote hoop op deze jongen. Zowel voor PSV als voor Oranje. maar dan moet de keuze wel op oranje vallen natuurlijk haha Wat ik me wel afvraag.. Hoe druk gaat het op het middenveld worden in de komende jaren? Er lopen toch heel wat getalenteerde NL jongens op de (inter)nationale middenvelden rond nu..

22 augustus 2019 om 09:27

Tja, dat is de cynische manier van kijken.

Er zijn al een aantal artikelen over Ihattaren's keuze geweest (de meeste met zijn naam in de titel...). Dit artikel gaat over een ander perspectief, namelijk dat van andere spelers, en Nouri's keuze is daarin een opvallende. Logische keuze, dus.

Normaliter ben ik zo ongeveer de laatste om de keuze van titels op Voetbalzone te verdedigen, maar dit vind ik een beetje ver gezocht.

In principe was dit toch bekend. Bij Nouri was er geen twijfel over voor welk land hij wilde uitkomen. Was misschien anders gelopen als hij niet opgeroepen werd. De veel belangrijkere vraag is, waarom. Zou zijn situatie echt anders zijn geweest dan andere jongens (en meisjes) met dubbele nationaliteit. Was daar minder druk van familie? Dat hij zo nadrukkelijk voor Nederland leek te kiezen is wel een gegeven waar je als Nederland iets mee moet doen.

Helaas kun je het Nouri zelf niet meer vragen, maar het zou toch mooi zijn dat hij op een andere manier een impact maakt op het Nederlands voetbal. Helemaal als die impact zou betekenen dat spelers met Marokkaanse en Turkse roots die geboren en getogen zijn in Nederland, Nederland als keuze massaal op 1 zetten.

22 augustus 2019 om 08:59

Het is een persoonlijke keuze, dat snap je pas als je zelf een dubbele nationaliteit hebt en de beweegredenen voor de een zijn niet hetzelfde als voor de ander. Lekker belangrijk ook, je moet niet iemand willen overhalen. Een nationaal elftal dat succesvol wil zijn moet varen op intrinsieke motivatie.

22 augustus 2019 om 10:13

@Suurbier, Prima gedachtegang. En in een ideale wereld zou het zo ook gaan. Probleem is echter dat elke speler die een keuze heeft van buitenaf beïnvloed wordt. Daarmee is zijn keuze dus niet meer puur een eigen keuze. En daar wringt de spreekwoordelijke schoen. Hoe komt het dat eerst vrijwel elke Marokkaan van niveau voor Nederland koos terwijl ze nu vrijwel allemaal voor Marokko kiezen. Tis toch niet verkeerd om te kijken waardoor dit komt en na te gaan of je spelers ook heel gelukkig kunt maken als zij voor Nederland kiezen?

22 augustus 2019 om 16:41

@ Tipptopp

Het heeft natuurlijk ook te maken met de verharde tegenstellingen in de maatschappij, waarbij het grootste probleem naar mijn mening is dat niemand echt belangstelling heeft in een eerlijke dialoog met elkaar. En niet te vergeten natuurlijk de grote schreeuwers aan beide zijdes die naar mijn mening totaal ook niet bijdragen aan een eerlijke dialoog.

Ihattaren heeft volgens mij allang voorzich zelf beslist in welk nationaal team hij gaat spelen, alleen heeft hij dit nog niet naar buiten gebracht

Ik vindt het prima dat er clicks gegenereerd moeten worden, maar om Nouri hiervoor te misbruiken vind ik misselijkmakend van VZ. VZ weet dat Nouri door zijn geschiedenis veel clicks oplevert. Het stuk gaat compleet over Ihatteren en er komen 2 regels over Nouri. Haal mijn reactie maar weg, maar het moreel kompas van VZ is compleet de weg kwijt als je Nouri misbruikt om clicks te genereren.

22 augustus 2019 om 09:00

Het is een quote van Mark Wotte.

22 augustus 2019 om 09:11

Een titel dient een weergave te zijn van het artikel (1e les journalistiek). Deze titel dekt de lading absoluut niet. VZ doet dit vaker om clicks te genereren. Prima! Maar dit is clicks generen over het ongeluk van Nouri. Ik hoop dat de betreffende redacteur zich eens in de spiegel aankijkt en zichzelf de vraag stelt:"zou ik dit een gepaste titel vinden als Nouri mijn zoon was?" Het is gewoon een heel laffe actie van de betreffende persoon.

22 augustus 2019 om 09:29

Ik zie het eerder als een toevoeging aan de “discussie” omtrent de keuze voor internationaal voetbal van Ihattaren. Wat in mijn optiek niet eens een discussie zou moeten zijn, het is zijn keuze. In dit geval is het wel relevant omdat het om dezelfde landen gaat. Ik denk ook dat Nouri beter herinnert kan worden om zijn veelbelovende talent en inzet dan dat we elke keer dat die jongen in de media komt refereren naar zijn medische situatie. Omdat jij het negatief benadert hoeft het nog niet zo te zijn, dat inhoudelijk de titel slechts een gedeelte van het artikel dekt is weliswaar terechte kritiek maar wat dat te maken heeft met over de rug van Nouri clicks te scoren heeft daar niet iets mee te maken. Dat is jouw eigen associatie.

Ook al eerder aangegeven in een andere topic. Ik vind het jammer dat dit soort jongens op hun 17e al de druk moeten voelen vanuit de omgeving om te kiezen voor een land, waarbij ze het never nooit goed zullen doen in de ogen van de buitenwereld. Wij moeten leren accepteren dat de keuze niet het einde is van de wereld en hopen dat hij zich optimaal ontwikkeld en wij kunnen genieten van zijn talenten als voetballiefhebbers en niet beoordelen aan de hand van de keuzes die hij maakt.

Ziyech is en slecht voorbeeld denk ik, die heeft spijt....maargoed, wat Ihattaren betreft, hij moet doen wat hij wil. Ik ben er voorstander van om hem niet op te roepen, alleen als hij nu al zegt dat hij voor NL kiest. ZO niet dan mag hij in Marokko gaan kijken of hij daar in aanmerking komt voor een plek in de selectie. Dat zeuren voor spelers.....ga gewoon spelen met mensen die zich Nederlander voelen en zich daarvoor willen inzetten.

22 augustus 2019 om 12:01

Je kan je echt prima én Nederlander én Marokkaan (of welke andere nationaliteit dan ook) voelen. Ik snap niet waarom mensen zich hier zo druk om maken.

22 augustus 2019 om 12:11

Ja dat kan, alleen het is een gemis voor jezelf. Je kunt je beter 1 iets voelen dan beide half. Maar daar gaat het niet om, ik maak me ook 0% druk. Ik denk in oplossingen, dat getouw trek op jongen leeftijd slaat nergens op. Dus stel heel duidelijk wat je van spelers verwacht, als ze dat niet willen, dan prima. Houd het verder op, kan de Knvb zich richten op spelers die wel voor NL willen uitkomen.

Idd jammer, net zoals frenkie de jong een voorbeeld is voor de Nederlandse jeugd.

Ik hoop dat het Ihattaren lukt echt een keuze voor zichzelf te maken zonder al teveel invloed van buitenaf, of dit nou de media of zijn directe omgeving is. Maar wat het ook wordt, ik wens hem alle succes. Alleen niet teveel in n PSV shirt als t even kan, maar das persoonlijk...

Ik denk dat de FIFA de regel moet afschaffen. Marokko Turkije en zo zijn er meer landen, staan niet toe dat je, je Turkse of Marokkaanse identiteit afstaat, ook al zou je het willen. Dat dit dus niet kan, daar kan je als persoon dus later profijt van hebben. Dit omdat er 2 opties zijn voor een interland carrière. Ik vind dat je moet kunnen switchen. Yildrim is een goed voorbeeld. Werd door NL opgeroepen speelde 1 officiële interland en werd daarna nooit meer opgeroepen. Misschien had (dacht dat hij Turks is) Turkye hem daarna nog wel willen oproepen, maar kon dit niet meer. Daarom moet je dus nog een soort spijt op tanten regeling maken. Misschien na een X aantal officiële A interlands vervalt de mogelijkheid om te switchen. Dat maakt een keuze minder definitief en voorkom je dat na 1 A interland je interland carrière voorbij is terwijl je nog een optie hebt. Kijk naar bv schaatsen Veldkamp heeft een bak prijzen voor NL gewonnen, maar ging ivm concurrentie verder als schaats Belg. Kon hij toch nog mee doen met een EK of WK.

22 augustus 2019 om 15:20

Iemand laten switchen na 1 A interland is prima maar dat verschuift het probleem voor veel spelers hooguit een paar maanden.
Maar spelers die 1 of paar interlands hebben gespeeld en al jaren niet meer zijn opgeroepen zou het mooit zijn als ze nog een keer kunnen switchen. Ik meen dat Anita bijvoorbeeld op het moment best voor Curacao zou willen spelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1314
2.PSV1311
4.Vitesse111
5.AZ109
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Woensdag 18 september
Real Madrid en Paris Saint-Germain hebben een pact gesloten over een toekomstige transfer van Kylian Mbappé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren