‘Ajax lijdt verlies van twee miljoen euro op overbodige verdediger’

Woensdag, 21 augustus 2019 om 08:28Robin Bruggeman

Cruzeiro huurt Luis Manuel Orejuela tot het einde van dit seizoen van Ajax en het lijkt erop dat de rechtsback ook daarna voor de Braziliaanse club behouden blijft. O Tempo weet namelijk te melden dat Cruzeiro zo enthousiast is over de verrichtingen van Orejuela, dat het van plan is om de clausule van anderhalf miljoen euro in de huurovereenkomst met Ajax te lichten.

Orejuela werd in eerste instantie naar Belo Horizonte gehaald als back-up van Edílson. De 24-jarige vleugelverdediger heeft echter zoveel indruk gemaakt dat hij zich inmiddels heeft opgewerkt tot basisspeler onder coach Mano Menezes en diens pas aangetreden opvolger Rógerio Ceni.

Bovengenoemde lokale Braziliaanse krant zou inmiddels van bronnen binnen Cruzeiro hebben gehoord dat de club met het kamp-Orejuela in gesprek is over een vast dienstverband. De Brazilianen hebben tot 1 december om de koopoptie formeel te lichten en het vereiste bedrag over te maken om hem definitief in te lijven.

Ajax haalde de enkelvoudig Colombiaan international twee jaar geleden voor 3,6 miljoen euro op bij Deportivo Cali, maar Orejuela slaagde er niet in om zich op te werken tot een vaste waarde. Hij kwam uiteindelijk vier keer in actie namens de hoofdmacht van de Amsterdammers en speelde ook zestien duels namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie.


Poll

Denk jij dat het voor alle partijen beter is als Ajax definitief afscheid neemt van Luis Manuel Orejuela?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Ajax kan Orejuela beter terug halen en eindelijk een echte kans geven. Slechter dan Mazraoui, Veltman of zelfs Dest op rechtsback lijk me onmogelijk

21 augustus 2019 om 08:38

Wat is er precies mis met Dest? Speelt verdienstelijk voor zn debuut seizoen...

21 augustus 2019 om 11:15

Ik vind hem zowel aanvallend als verdedigend nog niets toevoegen.

21 augustus 2019 om 11:55

Gister niet nee, maar je kan toch niet zeggen dat hij in de Eredivisie aanvallend niets toevoegt? Denk maar niet dat Orejuela beter is hoor, en die is ook nog 6 jaar ouder. Of gaan we Dest alweer afschrijven soms?

21 augustus 2019 om 13:58

@Xyzz En dat kun je al zeggen na 3 wedstrijden? Knap van jou

21 augustus 2019 om 08:41

Waan van de dag regeert nog steeds zo te zien. Heb jij hem wel eens in Jong Ajax zien spelen? Dan begrijp jij dus dat je deze speler niet moet terughalen.

21 augustus 2019 om 08:49

Is Jong Ajax nou de graadmeter? Het niveau van de Braziliaanse competitie is 5 klasse hoger dan de eredivisie, laat staan die van Jong Ajax en de KKD. Orejuela lijk zich makkelijk prima staande te houden in de Braziliaanse competitie. Dan zou ik hem een serieuze kans geven, die heb die immers nooit gehad.

21 augustus 2019 om 08:55

Haha, de Braziliaanse competitie is 5 klasse beter dan de Eredivise nu? De groeten, daar is natuurlijk niets van waar.

21 augustus 2019 om 09:05

Ja en is presteren in die '5 klasse hoger', competitie wel een graadmeter? Hij kon het spelletje wat Ajax wilt spelen, gewoon niet aan. Waarom zou je hem dan terug halen, om waarschijnlijk weer tot dezelfde conclusie te komen. En Mazraoui kan er opeens niks meer van? Vorig seizoen was hij nog een geweldige back die al klaar was voor een stap hogerop. Kan snel gaan

21 augustus 2019 om 09:16

Leuk dat het niveau in Brazilië eventueel hoger is, maar er zijn ondertussen genoeg voorbeelden van Zuid-Amerikanen die om wat voor reden dan ook niet kunnen aarde in het Europese voetbal. Kans gehad, niet gelukt, nu het beste gewenst in Brazilië

21 augustus 2019 om 08:45

Mazraoui speelde gisteren niet best maar heeft al vaker een hoger niveau laten zien dan Orejuela natuurlijk. Dest is een piepjong talent uit eigen jeugd met veel potentie en Veltman is overduidelijk veeeeel beter dan Orejuela.

21 augustus 2019 om 12:46

Afgezien of Ajax het al zou (moeten) willen, werken verkoopclausules niet op deze manier... De bal ligt volledig in de hoek van Cruzeiro.

Heb het een dikke twee jaar geleden ook een keer gezegd en werd voor gek verklaard maar Ajax moet eens een keer een rechtsback halen of opleiden die ook echt rechtsback is en geen omgeturnde middenvelder die tekort schiet of centrale verdediger die er ook toevallig kan spelen. Zie Nico , van nature back en naakt niet zulke domme fouten. Haal een back die ook echt back is en verkoop Nous zsm.

21 augustus 2019 om 08:50

Dest de kans op rechtsachter geven, heeft het tegen PAOK ook goed gedaan imo.

21 augustus 2019 om 08:52

90 of meer van alle backs is van origine middenvelder of aanvaller. Zelfs de voor de oudere misschien wel meest legendarische rechtsback van Ajax (wim Suurbier), is begonnen als aanvaller.

Frank de Boer is als back begonnen en maakte misschien nog wel opvallender foutjes We spreken nog van "een De Boertje"

21 augustus 2019 om 09:39

Wat te denken van huidig Ajax trainer Reiziger, of Winston 'tonwinst' Bogarde of Numan. Allemaal buitenspelers van origine, allemaal toppers als back.

21 augustus 2019 om 10:41

En misschien nog wel het beste voorbeeld van allemaal: Giovanni van Bronckhorst.

21 augustus 2019 om 11:48

Ik denk niet dat er iemand is geweest die jou voor gek heeft verklaard over zo een opmerking maargoed, je hebt wel gelijk. Barca doet dat bijvoorbeeld ook graag

Ach die paar keer dat Ajax verlies heeft van een paar miljoen weegt niet tot op tot de miljoenen winst wat zij steeds maken.

Mazraoui zakt steeds meer door de ondergrens
Dest heb ik zo mijn twijfels over, ene moment gaat het goed, andere moment cruciale fouten.
Veltman zit geen toekomstmuziek meer in.

Ik zeg op mijn beurt, zoek een Tagliafigo voor de rechterkant.

Hoe is het mogelijk dan ze in Brazilie zo lyrisch over hem zijn, terwijl hij zich in de KKD niet staande kon houden? Dat zal toch niet alleen aan de 'Ajax-manier' van spelen liggen?
Verder is de opmerking over Marin toch nog erg voorbarig. Geef hem een aantal maanden om in het snelle Ajax spel mee te komen. Rond winterstop evalueren en conclusies trekken.

21 augustus 2019 om 11:38

Je kan nu ook nog niet veel zeggen over Marin, behalve dat het totaal geen 6 is. Zou hem eens op 10 willen zien, op 6 mag die banken.

Klopt niet, aangezien je mag aannemen dat Cruzeiro gewoon een huursom betaalt. Het klopt sowieso niet omdat op de transfersom wordt afgeschreven en hij een jaar in Amsterdam heeft gespeeld. Als je een auto koopt, is die na een jaar ook minder waard dan toen je hem hebt gekocht en dan zeg je toch ook niet dat je er verlies op hebt geleden als hij bij verkoop minder oplevert dan je ervoor hebt betaald?

21 augustus 2019 om 10:37

Ik denk dat ze bedoelen dat Ajax 2 miljoen verlies maakt op de originele transfersom dat ahax heeft betaald

21 augustus 2019 om 11:03

Ga je spelers serieus met auto’s vergelijken? Jeetje wat triest ! Dan zou Frenkie die voor 1 euro gehaald is nu 50 cent waard moeten zijn terwijl hij onlangs voor 75 miljoen verkocht is. Waarom Orejuela met verlies verkocht wordt is omdat hij het bij Ajax nooit waar heeft kunnen maken en veelal op de bank heeft gezeten. Je zal iemand die mislukt is zelden voor meer geld kunnen verkopen aangezien de kopende club weet dat je hem liever kwijt dan rijk bent.

22 augustus 2019 om 14:07

@fortress

"ga je spelers serieus met autoã£â£ã¢â£ã£â¢ã¢â¢ã£â£ã¢â¢ã£â¢ã¢â€šâ¬ã¥â¡ã£â¢ã¢â... vergelijken? Jeetje wat triest !"

Het is pas triest dat je zo een reactie geeft terwijl je niet begrijpt dat het principe exact hetzelfde is en het helemaal niet uitmaakt of het nu om een voetballer, kopieermachine of auto gaat. Die worden allemaal minder waard naar gelang ze gebruikt worden. Voetballers zijn mensen en die hebben dus helemaal geen waarde omdat de slavernij is afgeschaft en een mens dus geen eigendom meer kan zijn. De waarde wordt dan ook niet gevormd door het eigendomsrecht maar door het arbeidscontract. Als een speler een contract heeft voor 5 jaar, is dat contract na 5 jaar in principe (hij kan het immers tussentijds verlengen) niets meer waard. Daarom moet de transfersom dus ook in 5 jaar worden afgeschreven, hetgeen weer betekent dat het contract na ieder verstreken contractjaar minder waard wordt tot het helemaal niets meer waard is omdat het is beeindigd. Afschrijven betekent in de praktijk niets anders dan dat je geld opzij legt om een nieuw exemplaar te kopen als de levensduur van het huidige voorbij is. De periode waarover wordt afgeschreven is afhankelijk van de levensduur van de investering, maar voor de rest is het principe hetzelfde of het nu om een gebruiksvoorwerp of arbeidscontract gaat.

Ik weet niet wat de boekhoudkundige levensduur van een auto is, maar als dat 20 jaar is en de auto heeft 30.000 Euro gekost, is die na 10 jaar boekhoudkundig nog 15.000 Euro waard. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hem daarom niet voor 17.000 Euro zou kunnen verkopen als je hem goed onderhouden hebt. Als je hem voor 17.000 weet te verkopen, heb je dus 2.000 Euro winst gemaakt hoewel het bedrag 13.000 Euro onder het aankoopbedrag ligt. Dat iets voor minder verkoopt dan je er voor betaald hebt, betekent dus niet automatisch dat je daarom verlies hebt gemaakt. Met een voetballer gaat het exact hetzelfde. Diens vijfjarige contract heeft bij een aanschafwaarde van 10 miljoen na 3 jaar nog een waarde van 4 miljoen. Als je hem na 3 jaar verkoopt voor 10 miljoen, heb je niet 0 miljoen winst op hem gemaakt, maar 10 miljoen verkoopprijs minus 4 miljoen boekwaarde en dat is dus 6 miljoen winst. Van een auto heb je genot omdat je er in kan rijden en het voertuig je overal naartoe kan brengen. Dat genot vertegenwoordigt daarom een waarde. Hetzelfde geldt voor een voetballer. Het is dwaas om te beredeneren dat een voetballer die 10 miljoen heeft gekost, 10 miljoen verlies oplevert als hij zijn contract heeft uitgediend en gratis de deur uitloopt. Omdat de wedstrijden die hij heeft gespeeld en de doelpunten die hij wellicht heeft gemaakt, ook een waarde vertegenwoordigen. Als een speler gratis de deur uitloopt, is hij afgeschreven en staat het verlies dus op 0. Als de speler weinig heeft gespeeld en weinig heeft gescoord, spreek je niet van verlies maar van een slecht rendement. Sulejmani heeft bedroevend gepresteerd voor het bedrag dat hij heeft gekost, maar ondanks dat, heeft Ajax 0 Euro verlies op hem geleden. Hij heeft immers zijn contract uitgediend en is dusvolledig afgeschreven. Omdat hij echter bedroevend heeft gepresteerd, is zijn aankoop een slechte investering geweest die een laag rendement heeft opgeleverd. Maar dat is heel anders dan dat Ajax verlies op hem zou hebben geleden.

Gegokt en verloren, gelukkig op Sanchez genoeg winst gemaakt. Kan niet altijd raak zijn.

Oud nieuws zelfde verhaal was in januari op deze site al te lezen

Ajax bevestigt optie tot koop in huurdeal van Orejuela
Dinsdag, 8 januari 2019 om 19:24

21 augustus 2019 om 13:41

Toen bevestigden ze een optie tot koop in het contract. Nu bevestigen ze dat die optie ook daadwerkelijk gelicht is. Dat is zeker niet hetzelfde.

@ Sanderk91. In het bovenstaande stuk wordt slechts beweerd dat het medium O Tempo heeft gemeld dat bronnen binnen Cruzeiro hebben bevestigd dat de club van plan zou zijn de bedoelde clausule te lichten. Die clausule is dus nog niet gelicht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Cruzeiro

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
ViniciusKeeper
FábioKeeper
R. CáceresVerdediger
Célio LúcioVerdediger
Ramón RicardoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Cruzeiro.

0 fans
Verdediger, 25 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 14 april
Lisandro Martínez is op de radar verschenen bij Paris Saint-Germain. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren