Update: Antwerp legt zich niet neer bij beslissing burgemeester Enschede

Dinsdag, 20 augustus 2019 om

Supporters van Royal Antwerp zijn donderdag niet welkom bij de uitwedstrijd tegen AZ in de Grolsch Veste, zo blijkt uit een persverklaring van de gemeente Enschede. Burgemeester Onno van Veldhuizen is tot deze maatregel gekomen na overleg met de politie, het Openbaar Ministerie, de KNVB en de betreffende clubs. AZ en Antwerp strijden in de play-offs om een toegangsbewijs voor het hoofdtoernooi van de Europa League.

“Zoals iedereen weet kan AZ niet in eigen huis spelen vanwege problemen met het dak van het stadion”, schrijft Van Veldhuizen in een officiële verklaring. “In Enschede weten we tot welke problemen dat kan leiden en daarom werken we graag mee aan een oplossing.” Bij het instorten van een deel van het dak van het stadion van FC Twente viel in 2011 een dode. Een gedeelte van het dak in het AFAS Stadion stortte onlangs in, waardoor AZ voorlopig niet in het eigen onderkomen terecht kan.

“Op basis van de informatie die voorafgaand aan dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we in de driehoek (het overleg tussen de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester) tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden”, voegt Van Veldhuizen daaraan toe.

AZ speelde de afgelopen twee wedstrijden in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, maar Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, wilde niet dat het duel met Antwerp in haar stad zou plaatsvinden. Fans van ADO hebben van oudsher een goede band met Club Brugge, een rivaal van Antwerp. Volgens Krikke zou de kans op supportersrellen daarom zeer groot zijn, waardoor AZ voor de eerste ontmoeting met de Belgen uitwijkt naar Enschede.

Update 20 augustus 18.12 uur - Antwerp legt zich niet zomaar neer bij beslissing burgemeester Enschede
Royal Antwerp is 'verrast' door het besluit van burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede om geen supporters van de Belgische club toe te laten in de wedstrijd tegen AZ in de Grolsch Veste van donderdag. Van Veldhuizen liet weten dat 'het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion' onvoldoende gewaarborgd kon worden als Belgische fans toegelaten zouden worden. Antwerp stelt in een statement zich steeds constructief opgesteld te hebben om de openbare orde 'veilig te laten verlopen'. "We bekijken momenteel de redenen voor deze beslissing en zullen er alles aan doen om een degelijke oplossing uit te werken", schrijft men.


Poll

Goede beslissing van de burgemeester van Enschede?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

170 reacties (laatste reactie door constant kante)

speelt Antwerp een keer Europees is dit het resultaat... jammer zeg, echt geweldige supporters.

20 augustus 2019 om 16:32

Antwerp heeft denk ik de beste supporters van de Benelux mogen we in nederland een voorbeeld aannemen.

20 augustus 2019 om 16:37

Waarom zijn deze geweldige supporters dan nergens in Nederland welkom?

20 augustus 2019 om 16:39

Als dat zo is, waar maken ze dan een probleem van?

20 augustus 2019 om 16:42

Omdat gemeente enschede in hun broek schijt, en omdat we in nederland niet van sfeer houden.

20 augustus 2019 om 17:48

Nou ik denk eerlijk gezegd dat de gemeente Enschede de veiligheid wilt waarborgen, maar als ik jouw reacties hier leest over 'Poolse praktijken' en 'de beste supporters van de Benelux', dan denk ik dat wij een ander beeld hebben wat goede supporters zijn. Een beetje internetten leert mij dat het niet bekend staan als de beste supporters, maar meer als supporters met een steekje los.

20 augustus 2019 om 18:09

Antwerp is de belgische evenknie van ADO: niet-topclub uit één vd grootste steden vh land met een hele kwalijke reputatie. Hoezo moeten we daar in Nederland een voorbeeld aan nemen?

20 augustus 2019 om 17:23

Geweldige supporters? De supporters van Standard zijn lieverdjes in vergelijking met die van Antwerp. Zit behoorlijk wat vies volk tussen.

20 augustus 2019 om 17:31

Is toch goud man heb veel liever poolse praktijken op de tribune dan klappertjes publiek dat we nu hebben

20 augustus 2019 om 17:38

Wat zijn Poolse praktijken op de tribune dan?

20 augustus 2019 om 17:46

Poolse praktijken, ja leuk... Ik heb een tijdje in Krakau gewoond en ik heb de "eer" gehad die "poolse praktijken" te aanschouwen tijdens de stadsderby...

20 augustus 2019 om 18:20

Idd, hier een wedstrijd Cracovia bijgewoond. Nooit weer...

20 augustus 2019 om 23:06

wat een onzin. Ik ga zelf vaak kijken naar Antwerp en de sfeer is er geweldig. Echt old school Engelse sfeer. Fanatiek maar vooral ludiek en authentiek. De rotte appels zijn gelukkig al jaren niet meer welkom via stadionverboden. Wat deze mensen dan met hun Nederlandse soortgenoten doen buiten het stadion, daarvoor kan je de club Antwerp met haar trouwe aanhang niet op deze manier voor straffen.

Ik ben benieuwd of dit geen problemen met de uefa op gaat leveren voor AZ?

20 augustus 2019 om 16:35

Uefa heeft het al goedgekeurd.

20 augustus 2019 om 16:37

AZ kan er weinig aan doen als de burgemeester het verbiedt.

20 augustus 2019 om 16:40

@cabinessence dat snap ik. Echter kan AZ er wel wat aan doen, hoe cru ook, dat de wedstrijd niet in eigen stadion gespeeld kan worden. Als je dan zelf niet voor een situatie kan zorgen waarin supporters die gewoon een ticket gekocht hebben ook aanwezig kunnen zijn... Dan kan ik me zo voorstellen dat een uefa AZ kan straffen.. Zeker aangezien ze bij de uefa nogal graag boetes uitdelen....

20 augustus 2019 om 16:49

Tijd is de grootste vijand, als er geen ander stadion beschikbaar is op zo'n korte termijn is dit de enige oplossing. Het programma moet doorgaan. Zie het maar als overmacht.

20 augustus 2019 om 16:56

Az kan er niet aan doen dat deze burgemeester dit verbiedt. Maar ze kunnen er wel wat aan doen dat hun stadion niet speelklaar is - hoe jammer deze situatie voor hen ook is. Antwerp verbieden supporters mee te nemen is gewoon competitievervalsing. En neen de vocale steun van de supporters zal het verschil niet maken tussen 4-0 of 0-4, maar het blijft competitievervalsing.

Het lijkt me simpel, als AZ geen stadion aan kan bieden waar de Antwerp fans welkom zijn, moet de uefa ingrijpen. 0-5 forfaitnederlaag AZ.

20 augustus 2019 om 17:11

@Bon Javi, ik hoop dat je niet serieus bent? 0-5, Az kan er toch niks aan doen? Mij lijkt het heel simpel, geen uitsupporters van AZ in Antwerpen. Dan hebben ze beide het voor en nadeel gehad.

20 augustus 2019 om 17:23

Koekoek, nogmaals, AZ kan er wel wat aan doen. Hoe vervelend de situatie ook voor hen is. Het is hun stadion dat niet speelklaar is he. Nu draait Antwerp op voor de problemen van AZ. Lijkt me nogal logisch dat AZ daar zelf voor moet opdraaien.

Beide wedstrijden zonder uitsupporters vind ik een redelijke oplossing, zoals ik verder naar onder ook al aan gaf.

Maar ook dan draaien de Antwerpfans dus wel op voor de problemen van Az, bijzonder jammer toch voor de hondstrouwe en gepassioneerde Antwerpfans die een leuke verplaatsing missen. Net die ene keer dat ze Europees spelen, wat ook alweer 15 a 20 jaar geleden was, mogen ze niet mee.

20 augustus 2019 om 17:23

In de Uefa-statuten staat dat een thuisspelende club verplicht is 5% van de tickets beschikbaar te stellen voor de uitsupporters. Voor een uitzondering zou de Uefa zelf de goedkeuring moeten geven.

Als AZ de uitsupporters niet kan faciliteren (zonder enige aanleiding, want wat hebben de Antwerp-supporters fout gedaan?), ligt de verantwoordelijkheid echt toch wel bij AZ.

20 augustus 2019 om 17:37

In die oplossing zou ik me ook kunnen vinden, beide geen uitsupporters zou het een stuk eerlijker maken. Zuur voor de toeschouwers, maar hier ga je nog wekenlang gezeik over horen op deze manier.

21 augustus 2019 om 10:15

@janh ja natuurlijk, want Az heeft destijds opdracht gegeven om het stadion zo te bouwen dat het dak zou instorten vlak zodat er niet thuis tegen antwerp gespeeld kan worden. Dit had Utrecht ook kunnen overkomen he. Maar omdat jullie er toch altijd meteen uitvliegen maakt dat niet uit.

Onno: Watching Football IS NOT A Crime!

Eerst al moedwillig proberen Vak-P kapot maken, terwijl alle aanklachten voor de rechter zijn verworpen en alle betrokkenen zijn vrijgesproken. En nu probeert FC Twente goodwill te kweken door AZ te helpen, waarschijnlijk in samenspraak met de gemeente, en dan ga je 2 dagen van te voren uitsupporters verbieden. Dit is gewoon een vooropgezet plan, dat kan niet anders. Je wist dat je niet met het Telstar van Belgiã« te maken hebt.

Ik schaam me kapot voor onze burgemeester, maakt van een mooi affiche een gedrocht. De Antwerp-supporters gaan toch wel komen. En dan kun je ze maar beter in het stadion hebben, denk ik dan.

20 augustus 2019 om 16:28

Haha ja.. het is allemaal de schuld van de burgemeester en niet van mensen die zich niet kunnen gedragen..

20 augustus 2019 om 16:38

Als je de supporters in alles beperkt, dan vraag je er zelf om. Averechts effect. Mogen ze het stadion niet in, gaan ze wel de stad in. In het stadion is het voor risico van de club, in de stad voor de gemeente.

Wij zijn een van de weinige landen waar we te pas en te onpas wedstrijden verbieden in kader van de openbare orde. Natuurlijk, sommige wedstrijden zonder uitsupporters is logisch, maar bij het minste of geringste verbieden we het al. Laat de supporters lekker uitrazen in het uitvak, dat zorgt voor minder frustratie dan verbieden en gaat op lange termijn meer opleveren. Daar ben ik van overtuigd.

20 augustus 2019 om 16:44

@fct 4 ever Ik geloof dat we jaren lang gezien hebben wat er gebeurd als je supporters niet in alles beperkt... Wederom.. alle maatregelen die er genomen worden hebben we te danken aan die mensen waarvan jij vind dat ze maar lekker in het stadion uit moeten kunnen razen omdat ze het anders in de stad doen..

Misschien ben ik een simpele ziel dat ik gewoon naar een wedstrijd toe kan gaan, een leuke tijd heb zonder de behoefte om mensen verrot te schelden of fysiek aan te vallen en daarna zelfs nog de stad in kan en zelfs daar niet deze behoeftes krijg...?

20 augustus 2019 om 17:01

@janh, of misschien ben jij wel gewoon iemand die vindt dat er altijd voor alles maatregelen genomen moeten worden, ongeacht of die de personen treffen waar het om gaat maar ook alle andere supporters.

Is maar een gedachte hoor.

20 augustus 2019 om 17:08

@comokum Zou kunnen, of misschien ben ik een persoon die rustig met mijn 10 jarige neefje naar een wedstrijd wil kunnen zonder dat een aantal mensen er misschien wel een onveilige situatie van maken.

Ik ben er zeker niet voor dat goede mensen moeten leiden onder slechte mensen, maar als er gedoe komt tijdens de wedstrijd is dit ook het geval..

Maar sommige mensen zullen altijd met allerhande onzin verhalen komen om het wangedrag goed te praten

20 augustus 2019 om 17:13

Niemand praat hier wangedrag goed. Wat ik je zeg is dat er zo ontzettend vaak zwaar overdreven maatregelen genomen worden die iedereen raken.

Wat FCT 4 ever zegt, twee dagen vantevoren zo'n verbod uitvaardigen. En waarom? Groot risico. Je kan ook je best doen om alles in goede banen te leiden. De stad kwam ze sowieso al niet in, aldus de burgemeester, dus dat stond toch al. Dan hoef je alleen de combi goed te regelen en dat gaat in Nederland al weet ik hoe lang goed.

Het is gewoon de zoveelste keer dat er naar de makkelijkste optie gegrepen wordt en dat zijn fanatieke fans (fanatiek he, voor de goede orde, dat is niet hetzelfde als rotzooi trappen) gewoon spuugzat.

20 augustus 2019 om 17:22

Ik zou iedereen die drugs op heeft graag uit het stadion weren. De rest kan toch gewoon naar binnen?

20 augustus 2019 om 18:05

Co Mokum

"het is gewoon de zoveelste keer dat er naar de makkelijkste optie gegrepen wordt en dat zijn fanatieke fans (fanatiek he, voor de goede orde, dat is niet hetzelfde als rotzooi trappen) gewoon spuugzat"

Wij, de normale mensen en de normale voetalsupporters, zijn het ook spuug- en spuugzat dat irritante gastjes die de boel continu versjteren en die zich niet normaal kunnen gedragen weigeren om in de spiegel te kijken en het boetekleed aan te trekken en die dan zelfs nog een grote bek open durven te zetten als de bestuurders van ons land hun taken in het kader van de openbare orde heel serieus nemen en inderdaad die maatregelen nemen die volstrekt gepast zijn gelet op het walgelijke gedrag van een stelletje randdebielen.

En ook zij wij hget spuugzat dat oorzaak en gevolg constant worden omgedraaid. Die eikeltjes vormen de kern van het probleem en niet de verantwoordelijke bestuurders die hun best moeten doen om ons te beschermen tegen die rare parvenues die zich niet kunnen gedragen.

21 augustus 2019 om 09:34

@constant kante, ik ben precies de voetbalsupporter die jij omschrijft als 'normaal'. Geen harde kern lid, geen strafblad, nooit het stadion uitgezet etc.

Tot zover zijn wij dus allebei de dupe van het gedrag van een kleine groep. Mijn punt is alleen dat ik (jij blijkbaar niet) ook geraakt wordt door buitenproportionele maatregelen van bestuurders om 'ons' te 'beschermen'. En dat laatste punt is nou precies waar mijn vorige reacties over gaan.

Ik weiger mee te lopen in de polonaise van 'ons' de 'normale' supporters die hun kritische blik volledig laten varen als het gaat om het aanpakken van een groep supporters die het verpesten voor de rest.

20 augustus 2019 om 16:30

Er is een kleine groep die het voor de rest verpest. Er zit groot verschil tussen sfeer maken en onrust stoken. Blijkbaar kan een klein deel van de Antwerp supporters dit niet scheiden, anders waren ze vast welkom geweest.

20 augustus 2019 om 16:42

Stel dat er op een groep van 1000 supporters er 10 zijn die zich niet kunnen gedragen, dan zorg je voor enorme frustratie bij de overige 990 supporters die zich benadeeld voelen. Zij zijn toch niet verantwoordelijk voor hun medesupporters? Zorg ervoor dat de supporters met ticket niet de stad in kunnen met verplichte combi, dan perk je het risico al enorm in. Supporters zonder ticket op eigen vervoer zullen er altijd zijn, daar kun je zelfs met het verbieden niet om heen. Dus gewoon onzinnig om te pas en te onpas te verbieden. Geloof me, waren ze welkom was er niks gebeurd. Nu gaat er donderdag wat gebeuren, en daar heeft de gemeente zelf om gevraagd.

20 augustus 2019 om 16:45

@fct 4 ever hoe meer berichten ik van jou hier lees, hoe meer ik het idee krijg dat je een kronkel in je een kronkel in de bovenkamer hebt.

Je verbiedt uit supporters dus vraag je er om dat ze toch komen en de boel gaan slopen?? Seriously?

20 augustus 2019 om 16:47

Het is speculeren dat er donderdag iets gaat gebeuren, er zullen genoeg handhavers aanwezig zijn om dit in goede banen te leiden.
Verder, de goede zullen het met de slecht bekopen, zo werkt het helaas. Ik vind dat uitsupporters een must zijn, maar niet ten koste van de veiligheid.

20 augustus 2019 om 17:06

Bij jou zit het verstand blijkbaar ook niet in je hersenpan. Waarom zou er überhaupt risico moeten zitten aan het bezoeken van een voetbalwedstrijd? Een sport waar jong, oud, man, vrouw en kind door elkaar zit. Dit laat je toch niet door een stel idioten verpesten die zich niet kunnen gedragen.

En welke volslagen idioot gaat er naar een stad waar hij niet welkom is, om daar dan scene te schoppen en sfeer te verzieken?

20 augustus 2019 om 17:10

@chivu95 Dit is een hopeloze discussie.. Sommige mensen zullen met elke klein dingetje blijven komen om goed te praten dat er zulke dingen gebeuren.. En iedereen is dan fout behalve zij...

20 augustus 2019 om 17:28

Nee Janh, je begrijpt het gewoon niet. Jij leest een soort logica in het bericht van FCT 4 ever maar dat bedoelt hij helemaal niet. Je pint hem er ook de hele tijd op vast terwijl jij ook wel ziet dat ie bedoelt te zeggen dat de werkelijkheid is dat dit soort verboden vaak juist averechts werken. Daar zit geen enkele goedkeuring in, hoe graag je het er ook in wil lezen, maar dat is een feitelijk constatering om te benadrukken dat dit besluit ook om die reden slecht is.

20 augustus 2019 om 17:40

Over verstand gesproken.wie zegt dat hun zich niet gaan gedragen.je praat alsof het al helemaal is los gegaan.en als jij verstand heb van de supporters wereld dan snap je ook dat een club als antwerp deze Europese belangrijke wedstrijd groots aanpakt en je nu dus in de thuis vakken gigantische veel antwerp supporters kan verwachten en dan juist de pleuris uitbreekt.als je benadeeld word voor dat er ook maar iets gebeurd is dan geef ik ze groot gelijk om als nog de binnenstad in te duiken als protest.wat gebeurd nou tegenwoordig nog in Nederland? Bijna niks en nog draven ze door hier.kijk bijvoorbeeld naar de Ajax feyenoord.de driehoek kan niet eens 1600 man vervoeren pfff wat ben je dan voor staat.in andere landen heb je uitsupporters van gemiddeld 4 tot 10 duizend man.hier kunnen ze dit niet eens aan.

20 augustus 2019 om 18:07

Chivu... leuke gedachte maar erg ver van de realiteit. Om iedereen op dit forum nou direct voor gek uit te maken is wat overdreven, niet? Ik ben mijn club erg vaak achterna gegaan naar alle uithoeken, en in stadions gebeurt er buiten wat middelvingers en stoerdoenerij helemaal niks meer. De mensen die niet voor het voetbal of de sfeer komen spreken juist op plekken ik de binnenstad of net daarbuiten af. Regel gewoon een fatsoenlijke combi en niemand heeft MOGELIJK last van de supporters. Bovendien is er donderdag in de binnenstad van Enschede een evenement waar het nogal een chaos kan gaan worden op deze manier. Dat kan niemand goed praten, maar laten we nou niet doen alsof deze kans niet aanwezig is. Onno is heel hard bezig om heel veel mensen in Enschede tegen zich in het harnas te jagen. Nooit staat hij open voor ideëen, supporters zijn per definitie hooligans en horeca is verschrikkelijk. Laat deze man alsjeblieft uit onze stad oprotten, ik schaam me kapot voor hem. En ik kan niet anders denken dan dat de lokale FC dat ook doet.

20 augustus 2019 om 16:34

Ik snap sowieso niet waarom we die Antwerpse supporters zouden moeten toelaten.
Het heeft helemaal niks met mijn stad te maken. Mooi dat FC Twente goodwill wil creã«ren maar daar heb ik als inwoner helemaal geen boodschap aan. Elke euro die dit kost is er al een teveel. Prima werk van onze burgemeester.

20 augustus 2019 om 16:43

Omdat uitsupporters er misschien bij horen? En prima werk van de burgemeester? Denk je nu werkelijk dat sommige Antwerp supporters het er lekker bij laten zitten? Die gaan alsnog heen, en dan ben je verder van huis.

20 augustus 2019 om 16:49

Ja als voetbalfan snap ik dat en kan ik ook solidariteit opbrengen voor Az,met een willekeurige eredivisie heb ik ook geen probleem. Maar niet iedereen hier(enschede) is voetbalfan en vanuit dat standpunt vind ik uitsupporters niet zo relevant. Leuk voor de sfeer misschien, maar het belangrijkste is dat we faciliteren dat die wedstrijd door kan gaan. En op fans met die reputatie zit ik niet te wachten.
Dat ze het er niet bij laten en herrie gaan schoppen omdat ze niet welkom zijn kan nooit de schuld van de burgemeester zijn.

20 augustus 2019 om 17:31

@bommmel, de stad heeft er helemaal niks mee te maken! De stad was al verboden terrein, er geldt een combiregeling, en na het verbod blijft de stad ook verboden terrein.

Leg mij dan eens uit wat de gemiddelde Enschedeër hiermee wint?

20 augustus 2019 om 17:52

@comokum

Dat jij niet weet wat er voor de rest op het programma (donderdag en de komende weken)staat in de binnenstad van Enschede waar ook de nodige politiemacht wordt ingezet is helemaal prima, maar daar ben ik ook niet verantwoordelijk voor. Enschede heeft niet het zo'n korps als Amsterdam. Het is toch niet zo dat de politie uit Alkmaar ook overkomt?

20 augustus 2019 om 18:15

FCT 4

" Denk je nu werkelijk dat sommige Antwerp supporters het er lekker bij laten zitten? Die gaan alsnog heen, en dan ben je verder van huis."

Mijn hemel, wat zijn dit voor teksten joh? 'ze gaan het er niet bij laten zitten', 'zo lok je dus de rellen uit' , wat een onzin zeg! Hebben we het hier over een Mexicaans drugskartel of zoiets, of over een groepje simpele zielen?

Los daarvan, voor dat soort dingen heb je noodverordeningen. Als ik burgemeester was zou ik voor die speeldag gewoon iedere Vlaming de toegang tot de stad ontzeggen, op grond van de lokale verordeingen, en iedere Vlaming die zich binnen de stadsgrenzen bevindt wordt opgepakt en ingesloten en pas na de wedstrijd weer losgelaten. En ja hoor, als het gaat om openbare orde, zoals dit geval dus, dan mag een burgemeester letterlijk álles doen wat hij nodig acht om de veiligheid te garanderen. Dus dat komt helemaal goed. Antwerp fans kunnen zich dan wenden tot de rechter en achteraf hun beklag doen. Succes Antwerp supporters!

Dus de Enschedese binnenstad blijft gewoon behouden kan ik je melden.

20 augustus 2019 om 18:39

@ Constant Kante, nogal draconische maatregelen voor een voetbalwedstrijd lijkt me zelf, zeker als de supporters letterlijk niets gedaan hebben (en er ook geen aanleiding is om dat te geloven).

20 augustus 2019 om 19:03

Uiteraard draconisch. Dat is het punt ook niet.

Het punt is dat wordt gesuggereerd, zegt FCT 4, dat als je uitsupporters verbiedt die mensen dan alsnog komen om 'verhaal te halen' of 'het er niet bij te laten zitten'. Daarnaast lees ik ook van andere mensen in dit topic dat het broedt onder de Antwerp fans en dat ze alsnog massaal naar Enschede af gaan reizen.

Wel, vooral dat laatste maakt het dan heel simpel. Als er aanwijzingen zijn op grond van politieberichten over mogelijke komst van Antwerp supporters, waarvan we weten dat die niet naar het stadion mogen, dan hebben die supporters, dus, ook niks in de stad te zoeken, toch? Lijkt me zo klaar als wat. En mensen die niks in je stad te zoeken hebben, tijdens het spelen van die wedstrijd, vormen dús een veiligheidsrisico. Kijk alleen al naar het woordgebruik van FCT 4. Nou, dan zou ik het als burgemeester wel weten. Dan gaan gewoon álle in- en uitgaande wegen op slot en iedereen met Vlaams kenteken of Vlaams accent gaat gewoon linea recta de stad uit en wie alsnog in de stad aangetroffen wordt die zal preventief vastgezet worden tijdens de wedstrijd. En klaar.

Ik snap werkelijk niet dat mensen die normaal gesproken altijd pleiten voor keiharde aanpak, repressie en het handhaven van regels altijd zulke slappe knietjes hebben en gaan inbinden als het over voetbalsupporters gaat. Aanpakken die handel!

20 augustus 2019 om 19:10

Tuurlijk Constant, laten we elke Vlaam verbieden de stad binnen te komen. Wat een kul. Lekker als je als Belg een lang weekend met het gezin Enschede hebt geboekt. Ongelovelijk wat een gedachtegang.

20 augustus 2019 om 19:11

Met als aanvulling; er is werkelijkwaar helemaal niets mis met de woordkeuze die FCT4ever gebruikt. Je leest (begrijpt) hem gewoon totaal niet.

20 augustus 2019 om 19:22

King B

Leg mij eens uit dan hoe ik de woorden van Fct4 'ze laten het er niet bij zitten' volgens jou dan exact zou moeten begrijpen, anders dan hoe ik dat begreep (een verkapte bedreiging...)?? Ik ben benieuwd.

Los daarvan, je kunt roepen wat je wilt, maar als de politie aanwijzingen heeft dat er een groep Belgen naar de stad gaat komen dan kan en mag de burgemeester op grond van de wet gewoon een noodverordening uitvaardigen dat álle vlamingen de toegang tot de stad ontzegd wordt, simpelweg omdat ze ook niet naar het stadion mogen én ze dus een gevaar vormen. En yep, dan kan en zal die ene Belg die net dat weekendje geboekt had gewoon heengezonden worden. Zo simpel gaat dat. Die man kan vast zijn beklag doen bij die vaste kern Antwerp 'fans' die wisten dat ze niet naar Enschede mochten maar hebben verkondigd toch te gaan. Zij hebben dit veroorzaakt.

En ja, jij mag hiervan vinden wat je hiervan wilt vinden, maar zo is toevallig wel de wet.

20 augustus 2019 om 20:18

“Kijk alleen dat woordgebruik van FCT4 ever”. Niets mis met zijn woordgebruik, hij keurt ook helemaal niets goed. FcTwente geeft akkoord om AZ haar Europeese wedstrijd in Enschede te laten spelen. 2 dagen voor de wedstrijd wordt er medegedeeld dat de Antwerp supporters niet welkom zijn. Meeste zijn supporters, vergeet dat noet he, geen hooligangs. Heel aantal zullen een hotelletje geboekt hebben. Wat FCT probeert te zeggen is dat dit averechts werkt. Waar de controle was (buscombi’s, stadion verboden niet welkom etc) is er dus nu geen controle meer en een grote kans dat er supporters (maar ook foute) de stad in komen. En om dan 2 dagen van tevoren (omdat het volgens de wet mag) gelijk maar iedere Belg te weren (in vakantie periode) is toch te gek van woorden?

20 augustus 2019 om 21:57

@ Constant Kante

Je maakt iemand belachelijk door te doen alsof die het over een "mexicaans kartel" heeft, maar dan stel je vervolgens zelf maatregelen voor alsof we hier te maken hebben met een één of andere invasie? Wie is er hier dan aan het doordraaien?

Verder is zijn logica toch niet zo moeilijk om te volgen? Als fans gefrustreerd zijn heb je juist nog meer kans dat er zaken fout lopen. FCT stelt dat vele Antwerpen fans alsnog naar Enschede zullen afreizen om hun ploeg te steunen (zoals ze naar Pilsen deden), alleen zullen ze nu niet goedgeluimd zijn doordat stadionverbod, en ja dan heb je effectief meer kans op overlast. Dat is een vaststelling, geen bedreiging.

Volgens mij (maar ik kan fout zijn, ben geen jurist) kan zo een gebiedsverbod waar jij het over hebt ook niet zomaar gebaseerd zijn op nationaliteit. Ten eerste is dat gewoon discriminatie op basis van nationaliteit, wat tegen verschillende grondrecht verdragen gaat. Ten tweede, is er in de EU ook zoiets als vrij verkeer van personen. Dat kan inderdaad tijdelijk worden ontzegd als het om ernstige verstoringen gaat, maar volgens mij gaat dat niet op basis van nationaliteit. Ze zullen dat gebiedsverbod wel op basis van andere redenen kunnen opleggen, maar het zou me zeer sterk verbazen als ze dat kunnen doen op nationaliteit.

20 augustus 2019 om 18:24

Kom eens op, moedwillig Vak-P proberen kapot te maken? Ik mag toch hopen dat je je niet zo slecht hebt ingelezen en verdiept in de situatie. Of dat, of je kunt hier geen objectieve benadering op loslaten. Vak-P heeft destijds z'n eigen glazen ingegooid. Jij weet namelijk net zo goed als ik dat er wel degelijk werd gedeald daar. Daar is men nog goed weggekomen gezien de gematigde hoeveelheid die is aangetroffen...

Verder is dit schijnbaar na goed overleg besloten. Enschede heeft dus geen trek in supporters die de boel komen slopen en daar valt wat voor te zeggen. Je gebruikt nu ook nog eens het gedoe met Vak-P en het beschikbaar stellen van het stadion aan AZ om de burgemeester zwart te maken, waarschijnlijk gebaseerd op onderbuikgevoelens.

20 augustus 2019 om 19:42

@sirius

Natuurlijk werd er gedeald bij Vak-P. En ja, ik ben tegen het gebruik (en dealen van drugs). Maar dat gebeurd werkelijk bij bijna elk supportershome, bij bijna elke nachtclub. Echter wordt er een gram of 10 gevonden. Dat is niets. En wie hadden er nu eigenlijk last van?

Onno vond het echter nodig om 2 jaar het home dicht te gooien, een buitenproportionele sanctie voor het aantreffen van 10 gram drugs in een supportershome. Toen de aanklachten zijn verworpen en de verdachten stuk voor stuk zijn vrijgesproken, leidde dat niet tot heropening van het home. Nu zijn de 2 jaar wel verstreken, maar is het home nog steeds niet open. Waarom niet? Omdat Onno zulke eisen stelt, die buitenproportioneel zijn. Ik krijg het idee dat Onno niet houdt van vreugde in het leven, want de horeca in Hoorn waar hij de 12 jaar daarvoor burgemeester was, waren ook al blij dat hij weg was.. Ik hoop i.i.g. dat Onno zo snel mogelijk weg is hier uit de buurt.

En ja, waarschijnlijk is dit in goed overleg besloten. En ja, ik kan me voorstellen dat Enschede geen trek heeft in de Antwerp-supporters. Allemaal hartstikke prima. Maar dan moet je net als Den Haag zeggen: 'wij zijn bang voor ongeregeldheden, wij stellen ons stadion niet beschikbaar voor deze wedstrijd'. Nu zegt hij doodleuk 'we weten in Enschede hoe het voelt, we willen graag helpen', om vervolgens enkele dagen te zeggen dat Antwerp supporters niet welkom zijn in kader van verwachte ongeregeldheden. Dat is vrij tegenstrijdig, nietwaar?

Begrijpelijk vanuit de gemeente, openbare orde en veiligheid staan natuurlijk voorop.
Toch is het belachelijk dat je als supporter je club niet kan aanmoedigen tijdens een Europese uitwedstrijd, zeker als het maar om een afstand van +/- 250 kilometer gaat.

1 dode.. man man man. Wat is dit voor een fout. Leer de geschiedenis voor je zo'n fout maakt. Zijn er 2

20 augustus 2019 om 16:37

Zoals ik het lees is het stukje over de doden bij het Twente stadion geen quote van de burgemeester.

20 augustus 2019 om 16:43

Zo kennen we "onze" burgervader weer. Geen idee wat er zich bij het dakdrama heeft afgespeeld. Met diezelfde kortzichtigheid ook goedkeuring gegeven voor de inval bij het supportershome. Met als resultaat: grote paniek in het stadion, een drugsvangst van (hou je vast) 11 gram, verschillende aanhoudingen maar 0 veroordelingen. Een volledig incapabele man!

20 augustus 2019 om 18:30

Dat het artikel zo scheel is geschreven wil niet zeggen dat de burgemeester dit uitgesproken heeft... Verder was de inval natuurlijk niet om de drugs te doen maar om een bepaald clubje in leren hesjes uit het home te verbannen...

Oeii redactie... er zijn er 2 omgekomen bij de ramp, niet 1. Jammer voor de supporters dat deze man niet eerst de gevolgen kon inzien voor hij de barmhartige Samaritaan uithing (zoals hij ook eerder de gevolgen rondom de inval bij Vak P niet wist in te schatten)

20 augustus 2019 om 16:36

Pijnlijke fout inderdaad😕

20 augustus 2019 om 16:42

Oei redactie, zul je bedoelen. Dat is namelijk geen quote uit het bericht van de burgemeester.

20 augustus 2019 om 16:48

Oeii redactie idd.. ik zag aanhalingstekens verkeerd

20 augustus 2019 om 18:29

Ik vond de inval ongelukkig gekozen, maar het zat er natuurlijk aan te komen dat die inval een keer zou gaan gebeuren. Verder is het FC Twente die de barmhartige Samaritaan uithangt en dan moet de gemeente voorwaarden stellen. Dat heeft het nu gedaan. Een club met een supportersschare als bijvoorbeeld AZ zou dat probleem wellicht niet hebben. Die zorgen over het algemeen niet voor problemen.

Lekker, eerst aanbieden dat AZ wel in jouw stadion mag spelen en dan paar dagen voor de wedstrijd de supporters van de uitclub verbieden. Konden ze dat niet eerder bedenken?

20 augustus 2019 om 16:39

De Veste wordt door Fc Twente aangeboden, het verbieden van de supporters gebeurd door de Burgemeester. Twente zal bij het aanbieden van het stadion hebben gesproken met de burgemeester die destijds geen problemen zag. Nu bij nader inzien wel. Burgemeester Onno van Veldhuizen ten voeten uit, als hij voetbalsupporters dwars kan zitten doet hij het en hij draait zich eruit met leugens.

Wat een gigantische grap is dit. Ja de supporters van Antwerpen staan niet gekend als de braafste, maar dit is ze straffen voordat ze ook maar iets hebben gedaan en met wat goede beveiliging zouden ze dit perfect onder controle moeten kunnen houden. Zo kunnen we uit-supporters bannen voor elke match vanaf nu.

Waarom worden fans trouwens niet helemaal geweigerd uit het stadion? Dit is toch gewoon oneerlijke concurrentie?

20 augustus 2019 om 18:33

Dit moet je niet zien als een straf, want daar zijn de omstandigheden te uitzonderlijk voor. Je zit al met supporters van een andere club en daar komen dan eventueel ook nog supporters van een club die al niet te boek staan als de braafste supportersschare. Het is namelijk wel gemeente Enschede die de orde moet handhaven tijdens een wedstrijd waar de regio niets mee te maken heeft.

20 augustus 2019 om 18:40

Dan moet je die wedstrijd niet organiseren als stad.

20 augustus 2019 om 18:53

Ben je op de hoogte van de hele situatie dan?

20 augustus 2019 om 19:07

Ik heb hier al enkele omstandigheden kunnen lezen waarom Enschede niet wilt dat de Antwerp-supporters langskomen. En hoewel ik de meeste onzin vind, vind ik zeker dat Enschede moet kunnen zeggen dat ze hen liever niet op bezoek hebben, allemaal geen probleem. Maar dan moet je in de eerste plaats niet akkoord gaan met deze wedstrijd te organiseren, want het is niet zo dat alle omstandigheden zomaar uit de lucht komen vallen.

20 augustus 2019 om 20:03

Ik vind dat Lierse 1997 wel een punt heeft, het feit dat AZ haar matchen niet thuis kan spelen betekent niet dat Enschede een verantwoordelijkheid moet opnemen die ze klaarblijkelijk niet denkt aan te kunnen. Verbeter me als ik fout ben, maar niemand heeft de stad Enschede verplicht om deze match te ontvangen. Je kunt zeggen dat Twente dit als club gedaan heeft, maar ik kan me niet voorstellen dat ze dit niet in samenspraak met de stad hebben gedaan.

Zo zouden bv Feyenoord-supporters (is maar een voorbeeld, er zijn er nog tal van anderen) ook vanaf nu in elke uit-match in Europees verband geweerd mogen worden, want ja ze hebben een kwalijke reputatie. Meer zelfs, Feyenoord fans hebben in het recente verleden al zaken mispeuterd in Europees verband terwijl dat voor Antwerpen fans niet het geval is (ze hebben er ook nog veel minder kansen toe gehad uiteraard). Ook in nationaal verband zijn er weinig bewijzen dat ze in het recente verleden veel misdoen, alleen in de derby tegen Beerschot gaat het soms mis.

Waarom kan de veiligheid niet gewaarborgd worden?
Week in week uit met de comp gaat het goed, komen er 250 belgen kan het opeens niet???

20 augustus 2019 om 18:35

Omdat je op dat moment zit met twee "vreemde" supportersschare en je zult ook in de gaten moeten houden of de eigen supporters zich er niet bij betrekken. Ik kan dus wel begrijpen dat ze dan de groep uitsluiten die het lastigst te controleren zijn en te boek staan als agressief.

Is dit eigenlijk toegelaten qua UEFA regelgeving? Niet dat die 100 supporters een enorm verschil gaan maken, maar toch zou je mensen kunnen hebben die dit een voordeel voor AZ vinden.

20 augustus 2019 om 16:33

Bij sommige clubs maken die 100 supps inderdaad niet uit. Laat dat bij Antwerp toch nog net iets anders zijn. 😉

20 augustus 2019 om 17:07

Het grootste probleem is dat het die supporters niet gaat tegenhouden om naar Enschede af te reizen. Wat meteen een nog slechtere zaak is omdat ze dan in de stad zelf gaan rondhangen wat voor veel meer onrust kan zorgen. Niet dat ik dit verwacht trouwens, want de Antwerp fans zijn natuurlijk ook geen malloten die alles kort en klein slaan (al worden ze zo wel afgebeeld door de burgemeester in deze).

20 augustus 2019 om 16:50

Idd dit is voor mij toch competitievervalsing. Tenzij Antwerp volgende week hetzelfde doet.

20 augustus 2019 om 17:05

Zou misschien wat een kinderlijke reactie zijn, maar dat is dit ook al dus waarom niet zou ik zeggen. Antwerp heeft inderdaad hevige en fanatieke supporters maar voor problemen zorgen ze echt niet de laatste jaren. Zeer vreemde beslissing van de burgemeester van Enschede en toch wel een klucht te noemen.

20 augustus 2019 om 17:24

Ik ben zelf Antwerp supporter en ga al over verschillende jaren naar de thuiswedstrijden en af en toe uitwedstrijden mee. Ik kan mij het laatste incident al niet meer herinneren. Dat is vandaag ook niet meer mogelijk en ook de hooligans zitten niet graag een jaar voor de tv.

20 augustus 2019 om 17:38

Oli_IV

Smeer voor de 'thuiswedstrijd' in Brussel Bizot, Stengs, Idrissi en Clasie een stadionverbod aan. Winst gegarandeerd

20 augustus 2019 om 18:37

Het zou competitievervalsing zijn als het AZ en gemeente Alkmaar was die met deze maatregelen kwam. Vergeet niet dat dit een uitzonderlijke situatie is waarin beide clubs eigenlijk een uitwedstrijd spelen. Gemeente Enschede is ineens verantwoordelijk voor twee ploegen waar het normaal gesproken nooit verantwoordelijk voor is in deze opzet.

20 augustus 2019 om 18:41

Ik blijf erbij dat AZ maar moet zorgen dat die fans kunnen komen, want dat is wel degelijk hun verantwoordelijk (UEFA reglementen). Het is inderdaad een bijzondere situatie, maar nog steeds AZ hun verantwoordelijkheid.

20 augustus 2019 om 20:04

Of het competitievervalsing is of niet, staat volledig los van of het in Alkmaar of Enschede door gaat, Sirius. Geen uitsupporters betekent ongelijke middelen en dat betekent competitievervalsing. Ook al is het niet de schuld van AZ. Beste (lees: minst slechte) oplossing is wellicht 2x zonder uitsupporters.

Zonde dat we niet welkom zijn. Voor de duidelijkheid, er was plaats voor 500 supps in Pilsen. Uiteindelijk waren we er met meer dan 3000. Geen klachten. Geen probleem beste burgemeester, u mag ons eender hoe verwachten. 🔴⚪️

Antwerp heeft te veel vrienden hier in Nederland dus terecht dat ze niet mogen komen.

20 augustus 2019 om 16:58

Dus omdat een Belgische club en zijn fans andere kent mogen ze niet komen? Mag dan geen enkele club en fans meer naar Nederland of omgekeerd? Straks moet je nog gaan aanvragen dat we niet in de zelfde groep mogen zitten wegens gevaren. Voorzie genoeg veiligheidspersoneel, beperkte plaatsen en het is opgelost.

Zijn de Royal Antwerp supporters zo erg? Ik heb er eigenlijk nooit wat over gelezen of zo.
Vind het nogal een beslissing zo kort voor de wedstrijd.

Ach het is niet anders dan lijkt me.

Succes AZ

20 augustus 2019 om 17:09

Ik ben zelf Feyenoordfan maar woon dichtbij de grens met België. Ik ben vooral heel veel naar Antwerp geweest toen ze nog in de 2e klasse speelde. Helaas was het sinds enkele wedstrijden voor het kampioenschap destijds al niet meer mogelijk om als Nederlander losse kaarten te kopen.... *kuch* glory hunters *kuch* De sfeer in de bosuil is ongekend. Ik heb me zelden zo vermaakt als bij dn Antwerp. Het is een aanrader voor iedere voetbalfan om eens een wedstrijd te bezoeken op tribune 2. De fans zijn echt onwijs gezellig, zingen (of nouja brullen) 90 minuten lang, en dat gaat af en toe gepaard met wat vuurwerk. Tijdens de wedstrijden zijn er vaak ook veel Nederlanders. Het stikte er soms van fans van Feyenoord en Willem ll. Misschien dat Enschede dat juist niet ziet zitten. Als Antwerp naar Enschede komt, zullen er vast ook Feyenoord en Willem ll fans afreizen daarnaartoe. Opzich geen gekke gedachte natuurlijk maar eigenlijk wel te gek voor woorden. Na jaren lange miserie spelen ze eindelijk op het niveau waar ze horen, en dan wordt dit feestje voor de fans door de neus geboord... heel zonde!

Pauline Krikke weer met der gezeik AZ had gewoon in Den Haag kunnen spelen het stadion is meer dan veilig en er zijn al jaren jaren geen rellen meer geweest. In het ergste geval had je de harde kern van ADO tussen het AZ publiek hebben zitten die met AZ mee juichte omdat ze een hekel aan Antwerpen hebben. Maar Pauline Krikke raakt soms nog in paniek als ze zelf een harde scheet laat.

20 augustus 2019 om 16:47

Haha Pauline Krikke, Halsema en van veldhuizen allemaal ui hetzelde hout gesneden. De angst regeert..

20 augustus 2019 om 18:40

Mauridenhaag

" In het ergste geval had je de harde kern van ADO tussen het AZ publiek hebben zitten die met AZ mee juichte omdat ze een hekel aan Antwerpen hebben."

Neen, in het 'ergste geval' had je vechtpartijen gehad op het Spui tussen ADO fans en Antwerpen fans. Vervolgens ernstige rellen op de Lange Voorhout en ook nog een enorme knokpartij voor stattion HS.

Alleen al uit je opmerkingen over 'ado fans tussen het AZ publiek' is op te maken dat jij totaal geen benul hebt van de veiligheidsanalyse die een burgemeester altijd moet maken. Het gaat niet alleen om veiligheid rond het stadion, het gaat ook om confronataties en mogelijke confrontaties elders in de stad. Daar is een burgemeester namelijk verantwoordelijk voor.

En hier zie je dezelfde idiotie als met die vreugdevuurtjes in Schevingen en Duindorp elk jaar. Dat is dit nieuwjaar totaal uit de klauwen gelopen, omdat die vuurbouwertjes zich aan geen enkele regel die was afgesproken hebben gehouden. Maar als half Scheveningen vervolgens bijna afbrand, wie is dan verantwoordelijk en wie wordt compleet gefileerd door exact diezelfde vuurbouwertjes?? Precies: de burgemeester! Wedden dat als de burgemeester dit nieuwjaar die vuurtjes aan banden legt om herhaling te voorkomen wie dan keihard gaan lopen huilen en schreeuwen? Exact diezelfde vuurbouwertjes die vorig nieuwjaar bijna de boulevard van Scheveningen in de as hebben gelegd! Zó gaat dat in Nederland anno 2019. Mensen slopen en vernielen de boel en gaan daarna janken als kleine kinderen als ze vervolgens aan banden worden gelegd. Echt té bezopen dit soort taferelen.

Against Idiocy and Lawlessness!

De Benelige kunnen we dus ook allemaal vergeten in de toekomst.. Als het op deze manier moet. Ongelofelijk. We zullen er toch staan,is het nie in het stadion dan wel er buiten!

20 augustus 2019 om 18:40

De Beneliga is altijd een fabeltje geweest dat uit de hoge hoed is getoverd. Zoiets kun je niet realiseren zonder veel clubs in een faillissement te manoeuvreren en daar zit werkelijk niemand op te wachten.

Misschien kan die burgemeester het besluit nemen dat iedereen na school- en werkuren verplicht binnen moet blijven, het hele jaar, dan kan er niks gebeuren....

Burgemeester van een "stad" die mensen enkel kennen omdat er een enorme vuurwerkfabriek midden in een woonwijk stond, de normaalste zaak van de wereld blijkbaar tot die explosie en een gloednieuw stadion dat half instortte een paar jaar geleden, en die wereldvreemde dorpelingen zijn bang van 1000 Antwerpsupporters.

Ik hoop eerlijk gezegd dat men erin slaagt om dat mannetje morgen zo bang te maken dat hij de wedstrijd afgelast. Dan mag AZ gaan proberen om met 0-6 te winnen in Belgiã«

20 augustus 2019 om 16:57

Zo denigrerend kun je als Nederlander ook naar Belgen doen he. Dan blijft er van Belgie ook niet veel over.

20 augustus 2019 om 17:44

44 jaar ben je Anversois? Doe normaal man, met je kansloze beledigende bericht. Als je dit in Twente komt verkondigen zul je eigenhandig merken dat de Tukkers beduidend meer gepassioneerde fans hebben dan Antwerp dat voor het eerst eens een 3e voorronde Europees mag spelen... Heel Enschede kotst die burgemeester uit trouwens.

20 augustus 2019 om 18:02

Fair enough. FC Twente valt niks te verwijten. En m'n bijdrage was onnodig denigrerend. Excuus.

Wat de Europese geschiedenis van Antwerp betreft:
Meer dan 20 deelnames aan Europese campagnes met o.m. een gedeelde 1ste plaats in de intertoto Cup van 1978, een kwartfinale in de UEFA-cup van 1989 en de finale op Wembley van de Beker de Bekerwinnaars in 1993.

Ik heb het palmares van FC Twente niet opgezocht maar het zou me sterk verbazen als die beter doen.

20 augustus 2019 om 18:10

Dit is geen wedstrijd tussen Antwerp en Twente, twee mooie clubs met fanatieke fans. Ik deed ook denigrerend zoals jij deed om aan te geven dat het sneu was. Excuses aanvaard. En zoek het palmares van Twente gerust ook na. Succes tegen AZ!

20 augustus 2019 om 18:14

Beetje meer respect voor Antwerp die hebben al Europese finales gespeeld integenstelling tot Twente dat net gepromoveerd is vd keukencompetitie

20 augustus 2019 om 18:26

Goed zo Ilcapo, het verre verleden van Antwerp erbij halen terwijl jouw kennis over het verleden van Twente schijnbaar maar terugreikt tot enkele maanden geleden...

20 augustus 2019 om 18:28

Je weet dat antwerp ook pas 2 jaar geleden is gepromoveerd. En Twente heeft zeer zeker 1 Europese finale gespeeld, wel verloren van BMG.

20 augustus 2019 om 18:52

Lekker Ilcapo, je zet je eigen goed voor lul zo, zoals hierboven aangegeven heeft Twente ook gewoon een europese finale gespeeld.

20 augustus 2019 om 18:53

Twente speelde ook ooit een Europese finale!

Daarnaast, Twente is, na Psv, Ajax en Feyenoord zo ongeveer de meest succesvolle club van Nederland. Aller tijden.

21 augustus 2019 om 15:36

Afgezien dan van... (toevallig) AZ. Twente 1x kampioen, AZ 2. Twente 3x bekerwinnaar, AZ 4. En ja ook AZ heeft in een Europese finale gestaan (1981).

21 augustus 2019 om 10:48

Ach ach daar is weer zo'n belgje/Antwerpen ventje die op een onsportieve manier wil winnen omdat 1 persoon in Nederland (die ook nog eens niets met Az te maken heeft) geen uitsupporters bij de wedstrijd toestaat. Triest figuur. Als competitievervalsing het probleem is laat je ook geen Az supporters in België toe. Maar kap is met dat onsportieve gejank.

Je zou toch maar als Antwerpen supporter vrij hebben gevraagd om mee te kunnen...

Zeer verstandig dit. Vorige ronde trokken er zo'n 3000 Antwerpsupporters richting Tsjechië om de sfeer op te snuiven, terwijl er maar 600 a 700 supporters een ticket hadden.

Nederland is vlakbij, reken ook maar op duizenden supporters die nu licht geïrriteerd in de stad op cafe moeten kijken. Dan heb je ze toch beter goedgezind in een aparte tribune in het stadion, lijkt me.

20 augustus 2019 om 16:55

Ja geef de mensen die zich niet gedragen hun zin.heel verstandig.

20 augustus 2019 om 17:00

Wie gedraagt zich niet, slimmerd? Ze hebben de kans niet eens zich te misdragen. Of zich goed te gedragen. Vorige ronde in Pilsen hebben ze zich voorbeeldig gedragen. Ze worden nu gestraft nog voor ze iets (verkeerd) doen.

20 augustus 2019 om 17:09

Wanneer hebben de Antwerp fans zich laatst dan nog misdragen? Kan me niet zo snel iets voor de geest halen (zeker sinds ze uit tweede klasse wegzijn)

20 augustus 2019 om 17:14

O die reputatie die de fans van Antwerpen hebben is nergens op gebaseerd? Moet ik nou echt een opsomming maken van alle incidenten van de afgelopen jaren? Het ging in Pilsen goed ja. Maar je weet zelf ook wel van de banden tussen Nederlandse supporters en die van Antwerpen en dat die vergelijking niet op gaat omdat het verschillende situaties zijn.

20 augustus 2019 om 17:29

Maar je kan toch niet gaan verbieden op reputatie? Dan zou Feyenoord nooit meer Europees uitsupporters hebben, want je die hebben ook wel een reputatie. Je kunt een club en supporters toch niet gaan straffen zonder dat daar enige aanleiding voor is.

Verder wordt het zo laat meegedeeld dat er waarschijnlijk al gezorgd is voor vervoer en dergelijke. Die supporters zullen dus gewoon nog naar Enschede ga en daar dan rondhangen. Maakt de zaak er niet meteen beter op lijkt me.

20 augustus 2019 om 17:29

@lierse

Ik geloof vorig jaar nog enkele incidenten met Beerschot en uiteraard de rellen met Brugge- en Adofans twee jaar geleden.

20 augustus 2019 om 17:34

Als we al preventief gaan verbieden op basis van reputatie, moet de helft van de wedstrijden zonder uitfans gespeeld worden.

20 augustus 2019 om 17:39

@lierse1997 Ik zou als burgemeester ook niet blij zijn als Feyenoord op bezoek komt. Ik denk dat ze Rome ook niet meer in komen.dit is volgens de eerste keer sinds ik in Enschede woon dat er uitsupporters worden geweerd en dat is al best lang. Het is gewoon de combinatie van Antwerpse supporters en de banden tussen Nederlandse groepen in een stad die alleen gastheer is en verder geen belang heeft bij de wedstrijd.

20 augustus 2019 om 17:39

@Blieke, tegen Beerschot is natuurlijk een heel andere situatie dan deze aangezien dat aartsrivalen zijn. Dat de burgemeester van den haag liefst geen Antwerp-supporters in huis haalt is totaal logisch met het verleden Antwerp-ADO, maar dat geldt allemaal toch niet voor Enschede? Zolang er een aanvaardbare reden voor is ga je me niet horen, maar dit is echt zonder enige aanleiding de Antwerp aanhang marginaliseren. Antwerp heeft verder zelf ook bekend gemaakt met de UEFA in gesprek te gaan en het resultaat proberen aan te vechten.

20 augustus 2019 om 17:41

@ Bommel, daar heb je zeker een punt. Maar dan moet Enschede die wedstrijd niet organiseren. Als je zo een match organiseert weet je wat er bij komt kijken, dus dit is echt de problemen van AZ afschuiven op Antwerp en zijn fans.

20 augustus 2019 om 17:50

@lierse

Klopt, maar je stelt dat er geen incidenten meer geweest zijn. Bovendien zijn het echt geen lieverdjes, zijn quasi nergens in Belgiã« geliefd.

Verder ben ik het eens dat dit verbod vrij draconisch is. Het zal enkel maar een tegenovergesteld effect bewerkstelligen. Historisch moment voor veel Antwerpfans en dan krijg je dit. Zorgt alleen maar voor onnodig veel frustratie bij een al licht ontvlambare achterban.

Goed dat Antwerp dit aanvecht bij Uefa. Nederland kleurt al een tijdje enigszins buiten de lijntjes met het verzetten van competitiewedstrijden ten faveure van de Europese coefficient, het verbieden van uitsupporters is weer een schepje bovenop.

20 augustus 2019 om 18:01

@lierse Den haag - Brugge en Den Haag - Enschede is met de auto bijna de exact dezelfde afstand en dat ging twee jaar terug ook nog volledig mis. En dat was niet eens de schuld van de fans van Antwerpen. Ik ben het verder wel eens met je conclusie.

Leuk is anders.
Gaan denk ik vanwege het tijdstip en de afstand niet meer dan 1000 supporters van uit Alkmaar mee.
Groot stadion, handvol mensen en geen uitpubliek....sfeerloos dus.
Maar goed, het gaat om de winst....come on Az.

21 augustus 2019 om 10:06

Het is geen fijne situatie, maar ik denk dat je het toch wat onderschat. In het eerste uur waren al 1000 kaarten verkocht. Ik verwacht er zo'n 4000 denk ik. Voor mensen die vrijdag moeten werken is het wel vrijwel onmogelijk, dus er zullen vooral jongeren zijn gok ik zo.

Trekt op niks dit. Het zijn gewoon supporters geen leger uit Rusland ofzo. Laat er dan een beperkt aantal toe? Hoop nu wel dat Antwerp ook geen AZ supporters gaat toelaten dan, zou eerlijk zijn. En nu loop je de kans dat de zwaarste 'fans' wel komen en extra lastig gaan doen. De Antwerp fans zijn nog wel de beste van ons land.

Studenten introductie week, openbaar muziek evenement op de grote markt en voetbal supporters van 2 clubs die niet eens uit je eigen stad komen. Wat kan er mis gaan? Ik ben blij dat ik niet in Enschede zelf woon.

20 augustus 2019 om 18:42

Eindelijk iemand die de boel in perspectief stelt en de omstandigheden ook meeneemt in deze discussie. Die omstandigheden lijken momenteel voorbij te gaan aan de meesten in veel reacties hier.

20 augustus 2019 om 19:46

Studenten introductie week is volgende week pas. Dus..

20 augustus 2019 om 20:15

Donderdag is het Grolsh summer nights. Binnenstad helemaal vol. Volgende week introductie week. Geen wonder dat de politie niet wil.

Ach man laat die supporters toch gewoon komen die spelen niet zo vaak Europees. Die burgemeester kan er beter voor zorgen dat die supporters wel in het stadion zorgen dan krijg je ook geen rotzooi in de binnenstad lijkt mij. Want ze komen toch wel helemaal omdat het niet al te ver weg is. Typisch zo’n burgemeester zonder voetbal knowhow en denkt dat het voorkomen beter is dan genezen terwijl het nu misschien alleen maar erger word. Behandel de wedstrijd gewoon alsof Twente daar tegen Antwerp speelt en zorg voor een goede veiligheid ipv deze onzin.

20 augustus 2019 om 18:44

Vergeet niet dat beide supportersgroepen niet uit eigen stad of regio komen. Je kunt het dus niet zo benaderen alsof FC Twente er tegen speelt, want dat is simpelweg niet zo. Er zijn gewoon te veel ballen in de lucht en dan moet je als gemeente een beslissing nemen.

AZ leent dan nu het stadion van Twente, maar er zal wel allemaal extra politie op de been zijn. Pakt AZ ook het bonnetje op voor deze extra agenten, of moet de gemeente Enschede hier voor opdraaien? Als dat laatste het geval is lijkt me dit een bezuinigingsmaatregel. De extra onverwachte kosten die Enschede moet maken rond deze wedstrijd zo veel mogelijk drukken.

Ik kan me wel voorstellen dat de gemeente Enschede niet zomaar de politiecapaciteit kan inzetten voor deze extra wedstrijd. Ze moeten al 17 wedstrijden van Twente bemannen. Een extra duel betekent gewoon dat de politie minder tijd heeft voor andere zaken die ook belangrijk zijn.
En als er dan ook nog andere activiteiten in de stad zijn op het zelfde moment, kan ik me voorstellen dat ie tot deze beslissing komt. Zeker ook omdat het een wedstrijd betreft waar de belastingbetaler uit Enschede geen belang bij heeft.

20 augustus 2019 om 18:06

AZ had in hun eigen stadion kunnen spelen. Man man man.

20 augustus 2019 om 18:47

Jij bent dan ook niet objectief in deze om de situatie goed in te schatten. Of het nou Enschede is of een andere stad, feit blijft dat je te maken hebt met de eigen activiteiten, een extra wedstrijd waarin je mankrachten op de been moet brengen (politie, stewards en noem ze maar op) en twee supportersgroepen die niet uit de stad of regio komen. Denk je dan serieus dat een andere gemeente niet tot een soortgelijke 'oplossing' was gekomen?

Wat een gezeur om niks. Veiligheid kunnen ze wel waarborgen maar ze willen het niet. Elk jaar met 1 dag oud en nieuw is meer politie op been, meer kosten en schade dan heel voetbal seizoen.

20 augustus 2019 om 18:50

Heb je enig idee wat het allemaal kost? Dus omdat het bij oud en nieuw kan, kan het ineens altijd en overal? Dan kun je als stad net zo goed de kosten de pan uit laten rijzen. Schijnbaar hebben ze geld zat (en kom nu niet met een slechte grap met betrekking tot FC Twente, want daar hebben we het nu niet over).

20 augustus 2019 om 19:07

Wanneer je maar veel strenger straft willen ze het wel laten.

21 augustus 2019 om 00:51

Maar dat gebeurt helaas niet en als het een te grote groep betreft, pak je waarschijnlijk slechts een kleiner deel op of je spoort ze niet meer op. Het is gewoon een uitzonderlijke situatie die zelden voorkomt en dan worden er fouten gemaakt als het zo kort dag allemaal nog moet worden geregeld.

Er gaat een enorme petitie online bij de Antwerpfans, die gaan dus wel gewoon komen en de stad intrekken

20 augustus 2019 om 19:06

Die gaan misschien wel de stad intrekken maar welke stad? Enschede niet. Die komen gewoon met een noodverordening.

Zeer jammer dit! Antwerp heeft fantastische supporters en zorgt ervoor dat het een leuker potje voetbal word. WATCHING FOOTBALL IS NOT A CRIME!

20 augustus 2019 om 18:51

Volgende keer dus in Deventer? Jammer dat mensen niet naar de factoren kijken en met subjectieve teksten aan komen zetten. Ik denk dat 90% van de gemeentes tot deze oplossing was gekomen in een dergelijk scenario.

Typisch de Nederlandse aanpak. Niet in staat zijn de openbare orde te handhaven door van agenten tandeloze tijgers te maken en softe strafmaatregelen en daarom maar verbieden. De goeden moeten hier altijd lijden onder de kwaden.

20 augustus 2019 om 19:11

falcao

Wat stel jij eigenlijk precies voor? Politie bewapenen met messen? Gericht schieten met scherpe munitie op voetbalsupporters? Extreem geweld door politieagenten voortaan belonen met extra geld en vrije dagen? Want dan gaan die raddraaiers het wel leren en zal niemand zich ooit meer misdragen rond een voetbalwedstrijd???

Pfffff, mijn hemel zeg.

20 augustus 2019 om 19:24

@constant Kante Euh....wat dacht je van:

- Alleen degenen weren die ook daadwerkelijk wat hebben misdaan.
- Een combi opleggen zodat niemand de kans krijgt om zich te misdragen.

zomaar twee voorbeelden van maatregelen die veel passender zijn bij de omvang van de 'dreiging' dan verbieden of die politie-staat fantasie die je hierboven beschrijft

20 augustus 2019 om 20:07

Zoals oilslick aangeeft, combiregeling.

20 augustus 2019 om 22:53

Zou Onno een Halsemaatje doen?

23 augustus 2019 om 18:14

" of die politie-staat fantasie die je hierboven beschrijft "

Allemaal leuk en aardig wat je roept, maar wat ik hier suggereer, als reactie op dreigende ordeverstoring door mensen die niks in je stad te zoeken hebben, is gewoon de wet én bewezen rechtspraak.
Kun je wel nonsens opnoemen over het uitzoeken van wat 'mensen misdaan hebben' of niet, maar terwijl jij kennelijk graag paarden achterwagens spant zal een nadenkende burgemeester gewoon de orde handhaven. En de wet geeft de burgemeester daar alle beleidsruimte en mogelijkheden toe. |En klaar. En als jij liever de macht geeft aan losgeslagen lieden die niet willen luisteren, dan hebv je tweekeuzes. Je begint een politieke partij en wijzigt de wet, of je immigreert naar een ander land waar ze geen politiestaat hebben zoals wij hier in |nederland, .... Manmanman, wat leven mensen toch in een waanwereld.

Burgemeesters in Nederland....zodra het om voetbal gaat, verdwijnt elke vorm van proportionaliteit uit het raam.

Moet je je voorstellen dat een hele buurt wordt geweerd uit de lokale supermarkt omdat daar regelmatig winkeldiefstal gepleegd wordt, of een totaalverbod op uitgaan omdat er op zaterdagavond weleens een klap wordt uitgedeeld. Het land zou te klein zijn....

Als verbieden je enige maatregel is bij elke mogelijke, theoretische kans op een eventuele ongeregeldheid, dan kun je beter Burgemeester worden in Noord-Korea

Wat als Antwerpen het gewoon omgekeerd hetzelfde doet. Geen AZ supporters in Antwerpen. Hebben beide clubs gelijke omstandigheden in de uitwedstrijd.

20 augustus 2019 om 20:48

Dan verliezen eigenlijk allebei de clubs. Misschien wel eerlijker voor de wedstrijd, maar eigenlijk twee keer zonde.

21 augustus 2019 om 11:00

Waarom loop je hierboven dan te roepen dat Az zonder te spelen met 0 - 5 moet verliezen?

Snap heel goed dat Antwerp dit niet accepteert, hoop dan ook dat ze alsnog toegang krijgen, maar ben bang dat dat niet gaat lukken. Ben benieuwd wat de Uefa daar mee gaat doen.

Terecht. Nederlandse burgemeesters zijn pussy met voetbalwedstrijden

21 augustus 2019 om 00:52

Nee, Nederlandse burgemeesters kijken verder dan alleen voetbal en dienen de veiligheid te garanderen en laat dat nou ook nog eens veel geld kosten.

Lekker weer hoor burgemeestertje laat hun gewoon komen... nu krijg je juist alleen gezeur als je hun weigert

Ohh onno toch, hoop zo dat het faliekant misgaat in de stad, puur voor Onno.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller2513
C. StengsAanvaller255
M. BakkerKeeper00
M. BizotKeeper240
R. de BoerKeeper20
P. HatzidiakosVerdediger111
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Zondag 29 maart
Liverpool heeft alle vertrouwen in een deal van zestig miljoen euro voor Timo Werner. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren